IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали верувате во БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали верувате во БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5253545556 73>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 19:05
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Koi bi bile, za tebe, relevantni dokazi deka nekomu mu se javil Bog?

ене независен доказ

да му се јави на некого, господ и да му каже, на 17. август 2009 ќе го наведам Паско Кузман да го најде гробот на Александар Велики, на кожув
тој тоа да го објави во весник со денешен датум
а на 17 август ако паско кузман најде ГРОБ... тоа е доказ дека господ му се појави

барем тоа ќе биде доказ за македонците, за други странци незнам

ендстен ми

Изменето од anakin - 08.Јуни.2009 во 19:17
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 19:19
Originally posted by anakin anakin напиша:

ене независен доказда му се јави на некого, господ и да му каже, на 17. август 2009 ќе го наведам Паско Кузман да го најде гробот на Александар Велики, на кожувтој тоа да го објави во весник со денешен датума на 17 август ако паско кузман најде ГРОБ... тоа е доказ дека господ му се појави барем тоа ќе биде доказ за македонците, за други странци незнамендстен ми
Ili toa za strancite ce bide dokaz za masovna hipnoza ili halucinacija proizlezena od nacionalna histerija???

Изменето од Majkl - 08.Јуни.2009 во 19:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 19:21
мислам дека
ти си помешал форум
овој е за веронаука
не за политика
штета
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 19:57

Koj e avtoritetot sto kje odluchi dali nekomu mu se javil Bog ili halucinira?

Постојат критериуми по кои се одредува дали едно лице треба да биде сместено во психијатриска болница “Скопје“.
Халуцинациите-аудио или визуелни обично се пропратени и со други симптоми кои покажуваат психички растројства, впрочем прашај ја сестра ти. (Зависно од дијагнозата се разбира, на пример кај шизофренијата (но и некои други психотични растројства зависно од видот) покрај халуцинациите имаме еден континуиран распад на личноста, буквално цепење на личноста, душевна пропаст, правење невообичаени дејствија, повторување невообичаени зборови, јадење работи кои не се за јадење,кататон ступор, какатона помама, запустен физички изглед кој лесно се препонава..........................но сепак не сум стручна за таа област)трепкање

Но ако веќе имаме јавување, објава на Бог на поединец, таа обично има некоја цел, или пак порака. На пример, Бог ги соопштува своите намери и планови кои се однесуваат на оној кој се здобил со таква милост, или пак на истиот му објавува настани што ќе се остварат во дадено време-и истите се остваруваат. Кој би бил поголем критериум од ова?
Ако такви работи се случувале во Стариот и Новиот Завет, а имаме една виша сила ако сакате, една Божествена енергија која е жива и сеуште дејствува, зошто тогаш би се сомневале дека денес тоа е неможно?намигнување

Изменето од maria_magdalena - 08.Јуни.2009 во 19:58
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 20:01
ne bre ne se somnevame deka toa moze da se sluci denes
nie se somnevame deka voopsto se sluci
i deka cela biblija e legenda.. preraskazana kako sto se preraskazuvaat legendite

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 20:03
ako ilijada i odiseja e legenda
legenda za kralot artur
legendite za indijanskite bogovi na sumite
koja e razlika so biblijata????
DEKA VO TOA POLA SVET VERUVA????
mislite deka toa ja pravi istinita??????

no okej, sekoj so svojata intima koja mora da se pocituva bez omalovazuvanje

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 20:12

ене независен доказ
да му се јави на некого, господ и да му каже, на 17. август 2009 ќе го наведам Паско Кузман да го најде гробот на Александар Велики, на кожув
тој тоа да го објави во весник со денешен датум
а на 17 август ако паско кузман најде ГРОБ... тоа е доказ дека господ му се појави
барем тоа ќе биде доказ за македонците, за други странци незнам
ендстен ми

Е според мене ова не е независен и релевантен доказ дека Бог му се појавил на Паско Кузман. Што ако Паско Кузман веќе го има најдено гробот, но сака да направи поголема сензација и се договори со некој друг за овој да објави денес во весник тоа што ти го велиш погоре, и потоа Паско Кузман да почекадо 17 август 2009 и потоа да го "открие" веќе предходно тајно откриениот гроб на Александар Македонски и да испадне демек ете Господ му се објавил голема%20насмевка

Ете гледаш, кога некој сака да биде инаетливо скептик, може да оди до бескрај. Сега ќе ти го докажам тоа понудувајќи ти уште еден ПОРЕЛЕВАНТЕН и ПОНЕЗАВИСЕН доказ за Божјото објавување на библискиот пророк Исаија после кој ти нема да ја симнеш капата и да речеш "Јас верувам во Тебе Боже", туку и ти слично на мене ќе почнеш да бараш кривини во доказите....

Исаија неколку века пред тоа да се случи, во 7 век. п.н.е., го објавил следново пророштво за падот на древниот град Вавилон:

"Вавилон, украсот на царствата, годрост на Халдејците, ќе биде соборен од Бога, како Содом и Гомор, нема да се насели никогаш, во него нема да има жители од род во род...
...Нека се открие твојата голотија нека се покаже твојата срамота! Јас ќе се одмаздам, никој не ќе Ме спречи.” Нашиот откупител, името Му е Господ над Војските, Израелевиот Светец вели: „Седи молчејќи, повлечи се во темнина, халдејска ќерко. Зашто, нема веќе да те викаат владетелка на царствата....
...Зло ќе те најде - не ќе го пресретнеш, несреќата ќе се нафрли врз тебе - нема да ја одвратиш; пропаста ќе дојде одненадеж врз тебе, нема да ја предвидиш....
...И така, запри со своите вражања и со толкуте свои баења, околу кои се трудеше од младоста. Ако можат да ти бидат од полза? Ако можеш со нив да предизвикаш страв? Те изморија твоите многубројни советници! Нека станат само да те спасат оние кои ги премеруваат небесата, кои ги набљудуваат ѕвездите и кои секој месец проречуваат што ќе те снајде. Ете, тие ќе бидат како плева, оган ќе ги изгори. Ни самите себе не ќе се избават од силата на пламенот. Не ќе остане ни жарче, за да се огрее некој, ни огниште, да поседи покрај него! Такви ќе бидат твоите вражалци, со кои се трудеше од младоста! Секој ќе тргне по својот пат, и не ќе има никој да те спаси."
(Господ преку пророкот Исаија 13:19-20 и поглавје 47)

Кога Исаија го изрекол ова пророштво, Вавилон бил еден од најголемите и најсилните градови во тоа време, но и со векови пред и по тоа. Вавилон бил најголемиот град од 1770 год пне. до 1670 год. пне. и исто така во периодот од 612 год. пне. до 320 пне. Се претпоставува дека тој бил првиот град кој достигнал популација од над 200.000 жители.
Едноставно не постоела никаква конкyрентна надворешна сила која му се заканувала на овој град. Веројатно многумина му се потсмевале на Исаија заради ова пророштво.
Но иако бил "украсот на царствата" како што вели пророкот, заради големото идолопоклонство, гордоста на вавилонците која се кревала до небото, паганизмот, спиритизмот итн. Вавилон бил темелно соборен од Бог.

Овие инспирирани зборови на пророкот Исаија почнале да се исполнуваат во 539 год. пне. кога војските на Медијците и Персијците под водство на Кир го освојуваат градот, убивајќи го тогашниот цар Валтазар. Вавилонската светска доминиација е соборена во една ноќ! Со тоа завршуваат вековите на семитската превласт и светот сега паѓа под контрола на аријците. За самиот Вавилон започнува периодот на пад што трае неколку векови.
Во 331 год. пне. Вавилон е освоен од војските на Александар Македонски. По неговата смрт во 323 год. пне. неговото царство е поделено меѓу неговите генерали. Во 275 год. пне. вавилонците масовно се иселуваат во градот Seleucia. Со ова иселеништво историјата на моќниот Вавилон се приближува до самиот крај.
До четвртиот век н.е. од моќниот Вавилон остануваат само еден "куп урнатини" од време на време буричкани од археолозите и, се разбира, од оние кои му се воодушевуваат на горенаведеното исполнето пророштво на Исаија. среќа

Доколку сакате да го посетите и да се уверите во неверојатното и дословно исполнување на пророштвото на библискиот пророк Исаија, урнатините на древниот Вавилон се наоѓа во денешен Ирак, во Месопотамија, меѓу реките Тигар и Еуфрат.

Ancient%20Babylon%20Ruins

Изменето од EvAngelos - 08.Јуни.2009 во 20:21
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 20:20
zasto bre Pasko kuzman bi sakal da mesa gospod vo negovite otkritija
misles deka toj covek e maloumen??????
deka negov trud baranje na grob  kje go pripise na gospod
aj ne bidi smesen

Изменето од anakin - 08.Јуни.2009 во 20:20

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 21:35

ako ilijada i odiseja e legendalegenda za kralot arturlegendite za indijanskite bogovi na sumitekoja e razlika so biblijata????DEKA VO TOA POLA SVET VERUVA????mislite deka toa ja pravi istinita??????no okej, sekoj so svojata intima koja mora da se pocituva bez omalovazuvanje
Od naucna tocka na glediste Ilijada i Biblijata imaat izvesna arheoloska potkrepa.

Inaku sto mislis za sovremenite naucnici koi velat deka veruvaat vo Bog(nezvisno dali se hristijani ili nekoja druga vera) Na pr. Fritjof Kapra(kvanten fizicar) ili Deepak Chopra(lekar) ili Davor Pavuna(fizicar)???
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 21:44
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Се сложувам со maria, има такви искуства. Имало и порано, има и денес, а секако не ретки се и лажните тврдења дека некому Бог му се објавил, ...
... Од овие причини, сметам дека сведоците кои го виделе воскреснатиот Христос воопшто не халуцинирале, туку Бог навистина им се објавил преку Него. А ако им се објавил тогаш, зошто да не може сега нели? среќа

Што ако јас речам мене ми се јави бог? Ќе ми поверуваш или ќе речеш дека сум лажен сведок на божјото објавување? Како ќе препознаеш дали лажам? Затоа што сум атеист и нема шанси мене да ми се јави? По што ќе познаеш дека навистина ми се јавил бог? (Кој е тој што ги знае божјите намери со мене?задоволство) Ако почнам да кажувам некои работи кои одат во прилог на теолошките учења, ако почнам да се крстам, да се молам, да одам по божјите храмови, да проповедам за бога ... ? Дали тогаш ќе ми поверуваш? Или треба да направам чудо? Само, ме интересира кој е тој обичен смртник кој изјавува дека бог му се објавил и истовремено да направил некое чудо, посебно од овие денешниве? Дали треба да предвидам и јас нешто за да ми поверуваш? И, што ако јас предвидам некој настан кој ќе се случи после подолг временски период? Со кои очи ќе ме гледаш денес и што ќе помислиш за мене ако предвидам дека на пр. „за 256 години ќе се стопи Арктикот и нивото на морето ќе порасне за 50 m, па речиси цела Грција ќе биде потопена, па Гевгелија ќе биде нај големо пристаниште ...“ глупчо
Ете, полека дојдовме до „предвидувањата“:

... Исаија неколку века пред тоа да се случи, во 7 век. п.н.е., го објавил следново пророштво за падот на древниот град Вавилон:
"Вавилон, украсот на царствата, годрост на Халдејците, ќе биде соборен од Бога, како Содом и Гомор, нема да се насели никогаш, во него нема да има жители од род во род...
... Кога Исаија го изрекол ова пророштво, Вавилон бил еден од најголемите и најсилните градови во тоа време,

1. Колку народи кои меѓусебно војувале, посакувале да се уништи противничкиот град? Тоа на послабиот била утеха дека еден ден тој непријателски град (кој сега, затоа што е посилен,  можеби ги држи и под окупација) ќе падне. Историјата потврдува дека досега имало безброј такви примери. Да не набројувам многу, ќе го спомнам само римското царство. Немало некој поробен народ од страна на римјаните кои не сакал да се уништи Рим? И? Кој бог го уништил Рим? Варварскиот?
2. Секој паметен човек може врз основа на искуствени показатели да донесе соодветен заклучок. Така и Исаија. Тој согледал некои работи и врз основа на тоа (плус и она што претходно го реков) донел заклучок дека еден ден тој град ќе падне. Којзнае колку такви градови паднале? И Помпеја ли била проколната од бог? Или Стоби или Хераклеа, или ...? Сите тие се изумрени градови.
3. На крај еве едно мое „предвидување“. Ова наизглед можеби ќе биде оф топик, но е во контекст на „моќта“ за предвидување на поединци.
Во 1989-90 година, на радио Скопје-втора програма, имаше емисија за „временската прогноза во Југославија“, во која повеќето од слушателите се јавуваа и прогнозираа дека облаците над Југославија ќе се расчистат, дека повторно над неа ќе огрее сонце ...“ и се така нешто во тој стил. Тогаш се јавив јас и го реков следновво:„Над Југославија ќе се надвијат црни облаци од кои ќе протече дожд од к*ршуми, громови од гранати и ќе протечат реки од крв“. На ова моја изјава водителот рече: „ тоа е многу црна прогноза, да се надеваме дека таа нема да се оствари ...“ Но, за жал, по многу кратко време видовме што се случи! И? Што сега? Јас да се кажувам дека сум видовит? Дека мене бог ми се објавил и ми кажал што ќе се случи?ма%20ајде Не, едноставно и јас како и Исаија реално ги согледав околностите околу мене и „прореков“ таков исход на настаните. Впрочем, сигурен сум дека јас не бев единствениот кој тоа можеше да го согледа, Јас само бев единствен кој се јави во емисијата со таква „прогноза“ како и Исаија кој единствен запишал за својата „прогноза“!

... Вавилон бил темелно соборен од Бог.

За истиот ли бог зборуваме? Тој кој многу го љубел човекот ...?изненадување
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 22:04
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

ako ilijada i odiseja e legendalegenda za kralot arturlegendite za indijanskite bogovi na sumitekoja e razlika so biblijata????DEKA VO TOA POLA SVET VERUVA????mislite deka toa ja pravi istinita??????no okej, sekoj so svojata intima koja mora da se pocituva bez omalovazuvanje
Od naucna tocka na glediste Ilijada i Biblijata imaat izvesna arheoloska potkrepa.

Inaku sto mislis za sovremenite naucnici koi velat deka veruvaat vo Bog(nezvisno dali se hristijani ili nekoja druga vera) Na pr. Fritjof Kapra(kvanten fizicar) ili Deepak Chopra(lekar) ili Davor Pavuna(fizicar)???

da bide jasno
veruvanje vo bog e tolku nezavisno so naukata, nemat nikakvi doprini tocki
pa so nekoi vrvni naucici da stojat na stanoviste ovie dve raboti da ne gi mesaat

no so pojava na vrvna nauka vo denesno vreme , tie so se bavat so neja
nekako nemaat vrem,e za bozjite raboti, pa nemislat da veruvaat imat tie povazni raboti vo zivotot od obicno veruvanje
makar da e vo samiot bog

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 22:16
Златник, не ми наведувај примери за градови или цивилизации кои пропаднале, туку наведи ми град за кого неколку века пред да пропадне било прореченo дека ќе пропадне, и не само тоа, туку дека ќе остане таков пропаднат и никогаш нема да биде населен од луѓе. Ти го спомна примерот на Рим, но кога Римската империја цутела, никој не прорекол дека Рим ќе биде срушен и дека ќе остане таков, куп урнатини и никогаш нема да биде населен. А и да прорекол некој такво нешто, ќе погрешел, затоа што денес Рим е повторно населен и еден од највелелепните градови во Европа, а и во целиот свет.
Затоа споредбата не ти држи, но пуста скепса, само да се пишело нешто и да се инаетело среќа

Библијата изобилува со вакви пророштва. Постојат цели книги (поприлично дебели) од типот "Библиските пророштва" или сл. Едно време јас отворив и таква тема, со тој наслов, но ни тогаш, а ни сега, нема искрена публика за која вреди да се троши време и да пишуваат тие пророштва.

Изменето од EvAngelos - 08.Јуни.2009 во 23:33
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 23:56

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

da bide jasnoveruvanje vo bog e tolku nezavisno so naukata, nemat nikakvi doprini tockipa so nekoi vrvni naucici da stojat na stanoviste ovie dve raboti da ne gi mesaatno so pojava na vrvna nauka vo denesno vreme , tie so se bavat so nejanekako nemaat vrem,e za bozjite raboti, pa nemislat da veruvaat imat tie povazni raboti vo zivotot od obicno veruvanjemakar da e vo samiot bog
Epa kako togas Fritjof Kapra i Davor Pavuna se bavat i imaat vreme da se bavat???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2009 во 23:58
оти се похипер активни од другите
хехехехе

или се сплашат многу од смрта???
кој знае
луѓето се вери различни по тој поглед

Изменето од anakin - 08.Јуни.2009 во 23:59

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5253545556 73>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.