IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4950515253 81>
Автор
Порака
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2973
Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 19:35
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Originally posted by чоли чоли напиша:

... мене не ме интересира фузија на атомот , што по автоматизам е доказ дека не сум ФИЗИЧАР .

Има и на формов “НЕКОИ“ кои тоа не ги интересира , дали се они физичари ?

Не , нема да коментирам повеќе

Че не си физичар - нема проблем... Но се пак си на историски форум, кое претполага што имаш неопхдниот минимум познаниjа за да учестваш активно во дискусиите. Можеш ли да искоментираш следните Паисиеви слова:

Така од целиот славјански род биле најсилни и најпочитувани и првите
славјански светци и никнале от б’лгарскиот род и јазик, како што и за тоа
подред напишав во таа историја. И за тоа б’лгарите имаат свидетелство од
многу истории, затоа што се’ е вистина за б’лгарите, како што веќе и
споменав.

Не би го коментирал Паисија и неговите историски извори кои он ги има како информации пренесено во својата историја .

Во контекст на Паисиевото “ некои “ , дали тебе те интересира твоето таџикистанско потекло и род ?

Да! А тебе?

Не !

Како што напишал Паисиј ,Бугар било навреда за населението од Македонија, било срамота. Бугар значело простак .

Паисиj не е напишал ништо подобно. Ако не докажеш со цитат тврдението си и соответно не си поправиш постот, ке помолим модераторите и администраторите да те накажат за национална обида.
Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 19:46
“... и се срами да се наречат Бугари....Но поради што ти глупави човече, се срамиш од својот род....Грците се мудри и културни, а Бугарите се прости и глупави

Како не ви е срам Бугари и бугарофили , јас ли да ве учам за Паисија .

Срамота !
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 19:47

Поради филството на “ царевоселецот “ , што значи дека истиот е субјективен , пристрасен ( поради филството ) , он неможе да ја согледа улогата на војвода Путник во историјата на македонскиот народ , истиот симпатизер и фан , неможе и не сака да се спомнат грчките национални херои кои биле идоли и ѕвезди водилки на Раковски , Миладиновци , Прличев во идејата за ослободување од турската власт , песните испеани за нив од македонскиот народ , песните за Скендер бег и сл. Не се дозволува да се напише и за македонско грчките востанја во Егејска Македонија , за Албанско - Македонските востанието на Мажовски и ком. , и онака бесрамно не кажува дека македонската историографија е една изменета , модифицирана верзија на бугарската од крајот на 19 и почетокот на 20 век , со мали излети во правец Мисирков , Пулевски , Чуповски и сл. , и се им е малку од бугарштина, се нешто им недостига од бугарското влијание во историјата на македонскиот народ , се нешто го бранат Македонецот од србомани , гркофили и сл.

Па како му доага онаа народната , “ господе чува ме од Бугарофилите , јас знам да се чувам од Бугарите “ , или така некако .

Господе, чувај ме од пријателите, од непријателите ќе се чувам сам

Ха, е според твојата логика оди вака: „ти можеш да бидеш син на татко ти, ама не смееш да се презиваш како него“ - тоа е направено во македонската историографија- така ли е или не е така? А зошто е тоа така- можеби затоа што потенцијалните „фили“ и „царевоселци“ биле и се уште се најбројното население во Македонија, па ајде ќе им смислиме нешто.

Кои грчки херои кај Прличев, ајде да видиме. Ти човек, ја имаш ли читано воопшто неговата автобиографија?

Овој ли Путник?

„Македонско грчките востанија“- мислиш на востанијата на македнските Грци? на Коте и Каравангелис и Павлос Мелас?

Епа ајде кажи ни нешто повеќе за Мажовски

Чудно совпаѓање е и тоа што и Охридско-Дебарското востание е кренато во соработка со македонските Албанци. Меѓутоа за молчењето за тоа востание се виновни повторно „царевоселците“ нели?

Туку ајде да видиме, како би го ревидирал ти пристапот кон македонската историографија?

Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 19:53

“... и се срами да се наречат Бугари....Но поради што ти глупави човече, се срамиш од својот род....Грците се мудри и културни, а Бугарите се прости и глупави

Срамота !

Ааа, не не бегаj по флангот. Припамнам ти: "...,Бугар било навреда за населението од Македонија, било срамота"
А сега кликни на линкот на Историjта на Паисиj и опитаj с бутонот "find" да намериш думите со корен "Македон" - има jа само 2 пати, но не во контекстот во коj се опитваш да манипулираш и да навредуваш...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 19:58
Originally posted by Pat Pat напиша:

Поради филството на “ царевоселецот “ , што значи дека истиот е субјективен , пристрасен ( поради филството ) , он неможе да ја согледа улогата на војвода Путник во историјата на македонскиот народ , истиот симпатизер и фан , неможе и не сака да се спомнат грчките национални херои кои биле идоли и ѕвезди водилки на Раковски , Миладиновци , Прличев во идејата за ослободување од турската власт , песните испеани за нив од македонскиот народ , песните за Скендер бег и сл. Не се дозволува да се напише и за македонско грчките востанја во Егејска Македонија , за Албанско - Македонските востанието на Мажовски и ком. , и онака бесрамно не кажува дека македонската историографија е една изменета , модифицирана верзија на бугарската од крајот на 19 и почетокот на 20 век , со мали излети во правец Мисирков , Пулевски , Чуповски и сл. , и се им е малку од бугарштина, се нешто им недостига од бугарското влијание во историјата на македонскиот народ , се нешто го бранат Македонецот од србомани , гркофили и сл.

Па како му доага онаа народната , “ господе чува ме од Бугарофилите , јас знам да се чувам од Бугарите “ , или така некако .

Господе, чувај ме од пријателите, од непријателите ќе се чувам сам
Ха, е според твојата логика оди вака: „ти можеш да бидеш син на татко ти, ама не смееш да се презиваш како него“ - тоа е направено во македонската историографија- така ли е или не е така? А зошто е тоа така- можеби затоа што потенцијалните „фили“ и „царевоселци“ биле и се уште се најбројното население во Македонија, па ајде ќе им смислиме нешто.Кои грчки херои кај Прличев, ајде да видиме. Ти човек, ја имаш ли читано воопшто неговата автобиографија?Овој ли Путник?„Македонско грчките востанија“- мислиш на востанијата на македнските Грци? на Коте и Каравангелис и Павлос Мелас?Епа ајде кажи ни нешто повеќе за МажовскиЧудно совпаѓање е и тоа што и Охридско-Дебарското востание е кренато во соработка со македонските Албанци. Меѓутоа за молчењето за тоа востание се виновни повторно „царевоселците“ нели? Туку ајде да видиме, како би го ревидирал ти пристапот кон македонската историографија?

Самиот се изјаснивте дека сте ПРИСТРАСЕН , дека сте “фил “ , иако јас тоа од поодамна го знам .

Тука завршува полемиката дали сте во право или не , дали објективно ги толкувате историските настани и личности .

Ти давам време да се стабилизираш и да почнеме од почеток . Јас како човек кој сака да знае за македонската историја а ти како “ фил “ кој би ми бил опонент и коректор .

Ова е

Војвода Путник
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 19:59

Срамота !

Ааа, не не бегаj по флангот. Припамнам ти: "...,Бугар било навреда за населението од Македонија, било срамота"
А сега кликни на линкот на Историjта на Паисиj и опитаj с бутонот "find" да намериш думите со корен "Македон" - има jа само 2 пати, но не во контекстот во коj се опитваш да манипулираш и да навредуваш...

“... и се срами да се наречат Бугари...Грците се мудри и културни, а Бугарите се прости и глупави ...“

Немам повеќе коментар .
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 20:01
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=48101542427&id=17&prilog=0&setIzdanie=21954

пасивни комитиизненадување

Се развила жестока борба во која партизаните биле по уличките, а комитаџиите пукале од куќите и таваните.

а де - коj коj eзбунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 20:03

“... и се срами да се наречат Бугари...Грците се мудри и културни, а Бугарите се прости и глупави ...“

Немам повеќе коментар .

Типично за адепт на Цвиич..
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 20:07

Самиот се изјаснивте дека сте ПРИСТРАСЕН , дека сте “фил “ , иако јас тоа од поодамна го знам .

Тука завршува полемиката дали сте во право или не , дали објективно ги толкувате историските настани и личности .

Ти давам време да се стабилизираш и да почнеме од почеток . Јас како човек кој сака да знае за македонската историја а ти како “ фил “ кој би ми бил опонент и коректор .

Ова е

Војвода Путник

Колку сум јас „фил“, толку си и ти. Затоа биди конкретен и пиши си слободно „бугарофил“ голема%20насмевка

Епа ајде, да почнеме, само за тоа мислам дека ќе треба да се отвори нова тема, бидејќи твојата филија не е соодветна за оваа тема. Јас сум секогаш за реципроцитет намигнување 

со почит, колега

Изменето од Pat - 09.Април.2010 во 20:19
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2010 во 23:27
Originally posted by да          бе да          бе напиша:

Немам повеќе коментар .

Типично за адепт на Цвиич..
секогаш сум спремен да си ги премериме IQтатаголема%20насмевка

Не , не го цитирав Цвијич туку Паисија , нешто си се збинил . Тоа што констатациите се повторуваат не е моја вина и не се моја констатација за фактичката ситуација во Македонија во тој еден век разлика помеѓу делото на Цвијиќ и Паисија .
Кон врв
val Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 14.Март.2009
Поени: 42
Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 12:55

... мене не ме интересира фузија на атомот , што по автоматизам е доказ дека не сум ФИЗИЧАР .

Има и на формов “НЕКОИ“ кои тоа не ги интересира , дали се они физичари ?

Не , нема да коментирам повеќе

Че не си физичар - нема проблем... Но се пак си на историски форум, кое претполага што имаш неопхдниот минимум познаниjа за да учестваш активно во дискусиите. Можеш ли да искоментираш следните Паисиеви слова:

Така од целиот славјански род биле најсилни и најпочитувани и првите
славјански светци и никнале от б’лгарскиот род и јазик, како што и за тоа
подред напишав во таа историја. И за тоа б’лгарите имаат свидетелство од
многу истории, затоа што се’ е вистина за б’лгарите, како што веќе и
споменав.

Не би го коментирал Паисија и неговите историски извори кои он ги има како информации пренесено во својата историја .

Во контекст на Паисиевото “ некои “ , дали тебе те интересира твоето таџикистанско потекло и род ?

Да! А тебе?

Не !

Како што напишал Паисиј , Бугар било навреда за населението од Македонија , било срамота , Бугар значело простак .

Како не ви е срам Бугари и бугарофили, јас ли да ве учам за Паисија .     

Срамота !

Господине Ептендосадно1,
Ве молам да jа направите разликата мег'у Вашите два "цитата" од Паисиевата Историjа.
Еве, да Ви подскажам: Во првиот се прави намерна злоупотреба со изворот, кое што е еден од методите на пропагандата
Како што го спомена и господинот Чоли, Македониja jа има 3 пати во Историjа Словенобугарска, но нито еднаш во смисолот, коj што Вие се обидувате да наметнете.
Се надевам на Вашата почтеност!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 14:07
Јас учтиво би ве замолил да ја прочитате таа историја и да ми посочите каде прави разлика Паисија помегу Бугар и Словен , и дали таа воопшто постои во неговите дела ?

Прочитајте ја во целост со поголемо внимание и кажете каде он им се обраќа на словените од Македонија а каде на словените од Тракија .

Толку !

Изменето од eptendosadno1 - 10.Април.2010 во 14:07
Кон врв
val Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 14.Март.2009
Поени: 42
Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 16:36

Јас учтиво би ве замолил да ја прочитате таа историја и да ми посочите каде прави разлика Паисија помегу Бугар и Словен , и дали таа воопшто постои во неговите дела ?

Прочитајте ја во целост со поголемо внимание и кажете каде он им се обраќа на словените од Македонија а каде на словените од Тракија .

Толку !

Не, не, господине Ептендосадно1, jас учтиво Ве молам да бидете така почтен и да споделите Вашето толкуване на "Историjа ..." со акцент на Македониjа за да достигнете до:

Како што напишал Паисиј ,Бугар било навреда за населението од Македонија , било срамота , Бугар значело простак.

Со цитати Ве молам!
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 17:46
Не ти е срам да бараш цитати

Пасиј е основен учебник за бугарите,таман работа ако не знаеш што пишува
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4950515253 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.