|
Каков треба да биде наставникот |
Внеси реплика | страница <1 34567 20> |
Автор | |||
IQ
Сениор Darling Регистриран: 11.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 12382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
fala za pozdravot |
|||
IQ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
nema da zahalish ako uchish od se po neshto veruvaj |
|||
UnforgiveN
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 73 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Знам знам ама треба повеке да ме подбутнат на мојата струка |
|||
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се што прави наставникот во својата професија треба да биде во полза на ученикот, никако заради задоволување на некои свои амбици, кариера или да очекува награда поради тоа.Ако наставникот го носи епитетот втор родител, така треба да се однесува - како родител во вистинската смисла. Во никој случај не смее да го мрази ученикот, без разлика на грешката што ја направил кон него. Секогаш треба да простува и да го пофалува вредното кај ученикот, а на негативноста да укажува и со личен пример да настојува да ја елеминира од профилот на ученикот.
Ете таков треба да биде наставникот. Кој не се согласува нека си бара работа во свињарска фарма. |
|||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|||
lpartik
Сениор Регистриран: 26.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 402 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ТЕМАВА Е ИНТЕРЕСНА, А ЈАС ПОБРЗАВ ВЕДНАШ НА ПОСЛЕДНАТА СТРАНИЦА, БЕЗ ДА ГИ ПРОЧИТАМ ПРЕТХОДНИТЕ...НЕКА МИ ПРОСТАТ ОНИЕ ФОРУМЏИИ СО ЧИЕ МИСЛЕЊЕ МОЕТО СЛУЧАЈНО СЕ СОВПАЃА, А НЕ ГИ ЦИТИРАМ.СЛУЧАЈНО СУМ НАСТАВНИК, МНОГУ РАБОТИ СЕ ИЗМЕНИЈА ОД ВРЕМЕТО КОГА БЕВ УЧЕНИК,(ВО КОМУНИЗМОТ) КОГА БЕВ СТУДЕНТ, И СЕГА КОГА СУМ НАСТАВНИК. НЕКОИ МОИ КОЛЕГИ УСПЕШНО СЕ ВКЛОПИЈА ВО НОВИТЕ ТЕКОВИ, НО ОГРОМЕН БРОЈ НЕ МОЖАТ ДА СЕ ПОМИРАТ СО НОВОНАСТАНАТИТЕ УСЛОВИ. УМРЕ ВРЕМЕТО КОГА НАСТАВНИЦИТЕ БЕА НЕПРИКОСНОВЕНИ, ПОЛУБОГОВИ, СЕЗНАЈОВЦИ...КОГА МОЖЕА ДА СЕ ИЗЖИВУВААТ БЕЗ НИКОМУ ДА ПОЛАГААТ СМЕТКА.И ТОГАШ НАСТАВНИЦИТЕ ВЕЛЕА ДЕКА СЕ ТУКА ЗАРАДИ НАС, ДЕКА НИЕ СМЕ НАЈВАЖНИ...НО ТОА БЕА САМО ФРАЗИ,ЧИЕ ВИСТИНСКО ЗНАЧЕЊЕ МОЖЕБИ НИ САМИТЕ НЕ ГО ЗНАЕЈА.ТЕПАА ЗА НЕМАЊЕ ДОМАШНО, ЗА НЕЗНАЕЊЕ,А ДАЛИ СИТЕ ДЕЦА СЕ РАЃААТ СО ЕДНАКВИ ПРЕДИСПОЗИЦИИ? СЕ ЗАНЕСУВАА СО УТОПИСТИЧКИТЕ ИДЕИ НА РУСО, ДЕКА ДЕТЕТО СЕ РАЃА TABULA RASA.ДАЛИ СИТЕ ДЕЦА ИМАА ИСТИ СОЦИЈАЛНИ УСЛОВИ, А НЕ УЧЕА, ПА ДУРИ ОНИЕ ПОБОГАТИТЕ БЕА УБЕДЕНИ,ДЕКА СИТЕ СМЕ ЕДНАКВИ. НА ФАКУЛТЕТ НЕ УЧЕА ДЕКА НАСТАВНИКОТ ТРЕБА ДА БИДЕ ВО КОСТУМ, ДЕКА НЕ СМЕЕ ДА КАЖЕ - НЕ ЗНАМ. ПА МЕНЕ УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР НЕ ЗНАЕЛ ДА МИ ОДГОВОРИ НА ЕДНО ПРАШАЊЕ.СЕ МАЧЕШЕ,А МОЖЕШЕ ПОШТЕНО ДА СИ ПРИЗНАЕ ДЕКА НЕ ЗНАЕ. А ЗАРЕМ МОРА СЕ ДА ЗНАЕ? НЕКОГАШ,НЕКОЈ ПОДАТОК МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТА УЧЕНИК, А НАСТАВНИКОТ ДА НЕ ГО ЗНАЕ, ИЛИ КНИГА...ЗАРЕМ НЕКОЈ МОЖЕ ДА ГИ ПРОЧИТА СИТЕ КНИГИ? ЗАШТО ДА НОСАМ КОСТУМ ПО СЕКОЈА ЦЕНА, КОГА ВО НЕГО НЕ СЕ ЧУВСТВУВАМ СВОЈ, СЛОБОДЕН...ДЕЦАТА САКААТ,СО ПРАВО-НАСТАВНИК ШТО НАВРЕМЕ ЌЕ ВЛЕЗЕ НА ЧАС И СО НИВ ЌЕ РАБОТИ 40 МИН.САКААТ ТОЛЕРАНТЕН НАСТАВНИК,КОЈ ЌЕ ИМА РАЗБИРАЊЕ И ЗА НИВНИТЕ ПРОБЛЕМИ.САКААТ ВЕДАР НАСТАВНИК КОЈ УМЕЕ И ВИЦ ДА КАЖЕ И ДА СЕ НАСМЕЕ. ТОА НЕ ЗНАЧИ ДЕКА ГИ ЦЕНАТ И ПОЧИТУВААТ ОНИЕ НАСТАВНИЦИ ЧИИ ЧАСОВИ ПОМИНУВААТ ВО- ХИХИХИ-ХАХАХА.ПОНЕКОГАШ ОВИЕ АТРИБУТИ МОЖАТ ДА ГИ НАЈДАТ РАСФРЛАНИ КАЈ ПОВЕЌЕ НАСТАВНИЦИ, МНОГУ РЕТКО НА ЕДНО МЕСТО.
|
|||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
...ЈАС НЕ РАЗБРАВ НИШТО,А СИГУРЕН СУМ ДЕКА НИ ДЕЦАТА ШТО ГИ УЧИШ...ШТО САКАШ ДА КАЖЕШ?
|
|||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|||
len4e
Нов член Регистриран: 13.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pozdrav!
Licno mislam deka denesnite nastavnici se mnogu popristapni i pokumunikativni deka nivniot odnos e na nivo.No da znaete deka vo denesno vreme ima i golemi razliki i kaj ucenicite, tie se mnogu slobodni,no sepak ima i takvi koi pred se nemaat nikakva opsta kultura koja sepak mislam deka pred se se steknuva doma,a na uciliste moze samo da se dooformi. |
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Повеќето од родителите децата ги носат од малечки во градинки. Не само да им бидат згрижени туку и да примат во себе некакви културолошки, естетски, општествени и етички вредности. Мислам дека вината не треба да се префрла само на родителите. Ако воспитувачка само вика по децата за да биде мир во градинката, за да не ја боли глава и слично, тогаш од воспитната функција која треба кај детето да профилира одредени позитивни карактеристики ќе нема никакви резултати. Но ако таа работи со децата и преку примери им укаже од потребата од пристојно и културно однесување во средина, тогаш дететоќе знае што вградува во својот културолошки профил
и зошто му е тоа. |
|||
|
|||
IQ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
so silni nervi treba da bide nastavnikot
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Некој, по се изгледа се подготвува, за „губење нерви“ Изменето од majstorce62 - 03.Февруари.2008 во 23:25 |
|||
|
|||
IQ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
od kade toa go zakluci? |
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како да си даваш к*раж пред нешто што те очекува...Така јас кога одам на заболекар, си викам,„ Ништо страшно, само малку че те пецне, како оса да те каснала!“ |
|||
|
|||
IQ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
e aj dobro
|
|||
Внеси реплика | страница <1 34567 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |