IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Canon ili Nikon ili obratno
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Canon ili Nikon ili obratno

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
Автор
Порака
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2007 во 04:31
Od drvata ne ja gledate shumata.
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2007 во 07:53
moze da e taka, no nie dojdovm trevata da ja kosime
LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
loser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2006
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај loser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2007 во 09:08
D'Dalton te svakam sto sakas da kazes vo vrska so stavot deka opremata ne bi trebalo da ja limitira kreativnosta ama svati i ti deka vo nikoj slucaj nemozes da sporeduvas fajl od idiot so fajl od bilo koj DSLR. Kolku i dobro da ti izgledaat kako thumbnails imaa world of difference koga ke gi poglednes na 100 %. 

Istotaka ne te svakam sto sakas da kazes so primerite: Olimpus-C2 e povise PS nego fotka, Sony-T1 e lucky shot, HP C912 bi sakal da go postiras na 100% i da vidis kakov fajl iskaca od HP idiot, Nikon-Coolpix-2100 nisto posebno........

I na kraj ova go zboram od iskustvo a ne od ona sto sum go procital na sajtot na Ken Rockwell
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2007 во 09:25
@loser

Na site ni e jasno deka so pokvalitetna oprema teoretski treba da dobies podobar fajl, i deka mnogu polesno mozes da realiziras nekoi pozahtevni tehnicki sceni, potoa multiflash setup itn. No sepak poentata e deka i so "idiot" moze da se dobijat kvalitetni fotografii. Da i jas od iskustvo mozam da kazam deka so idiotite potesko se dobiva kvalitetna fotografija, no i so 3.2 MP sum pecatel A4 so dobar nakaj mnogu dobar rezultat. Denesnite idioti se mnogu ponapredni. So f40fd nemas ni problem so ISO-to i fotografiite se navistina odlicni. Sepak se sveduva do covekot. Koga drzam predavanja od oblasta sto ja rabotam (GIS-IT) prvata rabota sto ja kazuvam e deka moze da imaat najskap hardver, softver, najtocni podatoci no od lugjeto zavisi kako kje gi iskoristat tie podatoci i toj hardver. Analogijata i tuka e apsolutno ista, so toa sto ima i mnogu drugi kreativni elementi vo igra.
Da, i jas sum go prosol celiot site na Rockwell, i site raboti treba da se zemat so rezerva bidejki covekot e takov kakov sto e. No toa ne znaci deka nekoj od rabotite sto gi napisal ne se tocni.
Кон врв
loser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2006
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај loser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2007 во 10:15
     Itan mene mi e mnogu jasno deka i so idiot moze da se napravi dobra fotka, nekoi od moite najdragi fotki se napraveni bas so idiot, sto mi preci e faktot deka nekoi luge na sajtov (D'Dalton na tebe mislam Wink ) ne govorat od svoe sopstveno iskustvo i tvrdat deka opremata vo najmala raka nema golema uloga vo kreiranje na dobra fotka, pri toa kompariraat DLSR i idioti  a tvrdat deka slikaat isklucivo na film so sto nivnoto iskustvo so digital e 0% i zgora na toa mi go citiraat Ken Rockwell.  E pa ova e too much!!!!

Ako veke e potreben dobar primer deka so P&S se pravat fotki procitajte go tekstot za Alex Majoli a ne Ken Rockwell
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2007 во 11:35
Originally posted by loser loser напиша:

sto mi preci e faktot deka nekoi luge na sajtov (D'Dalton na tebe mislam Wink ) ne govorat od svoe sopstveno iskustvo i tvrdat deka opremata vo najmala raka nema golema uloga vo kreiranje na dobra fotka, pri toa kompariraat DLSR i idioti  a tvrdat deka slikaat isklucivo na film so sto nivnoto iskustvo so digital e 0%

Loser ne bi sakal za nekoj sto ne go poznavam da komentiram kolkavo mu e iskustvoto, a uste poveke so procenti i ocenki, no toa sepak e moj stav. 
Tie fotki od P&S kamerite koi gi pustiv ne znaci deka se dobri da bidat na naslovna strana na magazin, ili da se prodavaat. OD niv se gleda daka lugjeto imaat vizuelna kutura, znaat kako da rabotat. Normalno deka Loser ako prodava fotografii na stock ke mu treba najdobrata oprema (i bi sakal da ja imas) no loso e koga nekoj misle deka ako ja ima tehnikata ke bide podobar fotograf.
A toa sto insistiram na film fotografiranje, toa e sepak moja licna opredelba. Da rabotev stock fotografija ke bese jasen izborot. Seuste ne sum osetil potreba da vlozam vo skap DSLR. Sekoj so svoite potrebi, kejfovi i moznosti.
Ovde ne stanuvase muabet za tehnikata tuku za estetikata. Tehnikata ima cena i ima vrednost, estetikata ne mozes da ja meris i da ja ocenuvas so edinici i petki (zatoa sum protiv ocenkite na sajtot). Estetskiot moment ne zavisi od tehnikata, na prv pogled ili ke te kupi ili nema. Toa e mislenjeto na Ken R.. koe go poddrzuvam, i mislam deka treba clenovite ovde da go procitaat. Ne sekoj moze da si dozvoli DSLR zaradi hobi. A, toa pak ne znaci deka treba da se frustrira koga ke dojde vo Mala Stanica deka nekoj drug imal. Pa ke si ja trosi kreativnosta na toa kako da go nabavi, a ne kako da pravi poubavi dela i so toa sto go ima. Na kraj sekoj go dobiva toa sto go saka porano ili podocna.
Pozdrav

PS. textot za Alex Majoli e mnogu dobar

PPS. Aj malku od mojata profesija. Filmot "November" so Courtney Cox koj dobi nagradi po festivali e snimen na Panasonic DVX100 miniDV. Razlikata vo megapixeli e vakva
SD video - 720x576 = 0.4 Mega Pixels
Film 35mm - 4096x3112 = 12 MP (skeniran na 4K skener)
Da ne pocnuvam razliki vo se drugo, pogotovo sto miniDV pati od takvi JPEG artefakti sto i najlosata digitalna foto kamera sega na pazarot e kako DZVER za neal.
Lugeto go snimile filmot koj osvoil eden kup nagradi i im donel noava rabota na seriozna tehnika i seriozna produkcija. Da cekale ARRI ili PANAVISION tehnika ke go snimele koga vrbata ke rodi grozje.
Ima mnogu vakvi filmovi koi sepak osvojuvale poveke nagradi od mnogu sto se snimeni na film. I toa so prikazuvanje vo kino so upscale na filmska lenta. Nema problem se dodeka ima sto da kaze i pokaze

Изменето од D'Dalton - 26.Јули.2007 во 11:47
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
nemo84 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Young Modern

Регистриран: 24.Јули.2007
Поени: 500
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nemo84 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2007 во 12:16
Nikon i olympus имам дома олимпусот е подобар зошто е поскапо платен ама па иконот е каде каде попрактичен за употреба
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 21:57
muabetot bese deka nieden nikon ne moze so canon, a i nieden canon ne moze so nikon. zooooostoooooooooo?????
Born to be alive...

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 23:00
Zatoa sto sekogas Nikonovite objektivi go stavaat na Canoni, a nikogash obratno... i zatoa sto Nikon ima pomal shum od Canon.

Trala, la, la, la ...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 23:24
aj dzirni vo nikon lens od pred nekoja godina i najdi gi lens adapterite za ef i fd leki od canon, koi ne se third party tuku bas nikonovi.

travanji nji nji nji
Born to be alive...

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 23:28
Sakas da kazhes deka Canon objektivi se stavaat na Nikon kameri ???

Ajde postiraj tuka link da vidime kade go ima toa.

Z'ma, z'ma, z'mmm...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 23:31
od ponedelnik ke se razrijam na rabota da go najdam negde katalogot, ke bide tesko bidejki 2 pati se selevme vo poslednava godina i ako znaat deckite od laboratorija kade se starite prospekti ke go najdam i baksis ke ti go dadam. da znaesShockedShockedShockedShocked
Born to be alive...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 23:33
btw, toj prospekt e od 1992 -3 godina negde , dobien e so prospektite za 801 i f4s
Born to be alive...

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 23:40
Ti samo najdi go i postiraj tuka link.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.