Потребни состојки:
- 130 г шеќер
- 40 г пченкарен скроб
- ¼ лажиче сол
- 650 мл млеко со поголема масленост
- 3 лажици какао
- 4 жолчки
- 2 лажици путер
- 1 лажица екстракт од ванила
- 1 чоколада со поголем процент какао
|
Пудинг,сутлијаш и разни чоколадни и овошни кремови |
Внеси реплика | страница <1 34567 13> |
Автор | |||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мус со малиниСостојки:
За прелив:
Приготвување: Прелив: Финална постапка:
|
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:55 |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ДОМАШЕН ЧОКОЛАДЕН ПУДИНГПотребни состојки:
Начин на подготовка:Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:55 |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ЧОКОЛАДНА КРЕМ-ПЕНАСостојки:
Подготовка:Земете два длабоки сада, еден голем и еден помал. Помалиот наполнете го со мраз и врз него ставете го поголемиот. Во тенџерче на оган со средна температура, ставете го чоколадото, претходно искршено на коцки, да се стопи заедно со водата. Мешајте повремено додека чоколадото сосема не се растопи и поврзе со водата. Стопеното чоколадо ставете го во големиот сад и со миксер или жица за мешање почнете да ја матите смесата додека не стане густа. Мешајќи, чоколадото ќе се згусне затоа што топлината од чоколадната смеса ќе почне да се поврзува со мразот врз кој матите. Ако во смесата со текот на матењето почнат да се појавуваат грутки, не грижете се – додадете уште малку вода и мешајте додека не добиете густа чоколадна смеса. Сервирајте во омилените десертни чаши. Забелешка: Оваа чоколадна крем-пена освен како десерт, може да ви послужи и како убав и богат фил за во некоја торта Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:55 |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
МУС ОД ЧОКОЛАДАИсецкајте ја чоколадата на ситни коцки, па ставете ја да се топи на пареа. Одвојте ги белките од жолчките, изматете ги белките со 100 гр шеќер, правејќи цврст снег. Слатката павлака истурете ја во шлагот. На пареа измиксирајте ги жолчките, две лажици вода, и 50 гр шеќер додека не се добие цврста смеса. Потоа во неа се додава растопената чоколада, потоа шлагот ( измешан со слатка павлака) и на крајот изматените белки. Потоа мусот оставете го да отстои 4-5 часа во фрижидер. На крајот послужете го во чаши, декориран со црно и бело чоколадо. Се препорачува за подготовката на овој рецепт да користите чоколадо кое има поголема содржина на какао. Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:56 |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
МУС ОД БАНАНАСостојки: ● ЗА КРЦКАВ СЛОЈ: ● Во сад помешајте ги шеќерот и густинот, постепено додавајте го млекото и варете на средна температура, додека смесата да се згусне. ● Со виљушка изматете две јајца, па неколку лажици од топлата смеса со густинот додајте во јајцата, добро промешајте и додајте ги јајцата во смесата со густин. Варете уште малку па тргнете од шпоретот, додајте го путерот и екстрактот од ванила па оставете смесата да се излади во фрижидер. ● Во меѓувреме смелените бисквити помешајте ги со шеќерот и растопениот путер, сипете ја смесата во огноотпорен сад и печете на 180 степени околу 10 минути. ● Во стаклен сад или чаша ставете две лажици од смесата со бисквити, малку крем од ванила, па наредете неколку кришки банана. Врз нив ставете уште малку крем од ванила, шлаг и декорирајте по желба.
|
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ОРГИНАЛЕН РЕЦЕПТ ЗА КРЕМ БРУЛЕ
Загрејте ја рерната на температура од 150℃. Изматете ги жолчките од јајцата, додадете 4 големи лажици бел шеќер и ванила и потоа матете сѐ додека не добиете густа и кремаста смеса. Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:55 |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
КРЕМ БРУЛЕПотребни состојки: 6 жолчки од јајца 100 гр. бел шеќер 3 мл. екстракт од ванила 600 мл. слатка павлака 30 гр. кафеав шеќер Припрема: Загрејте ја рерната на температура од 150℃. Изматете ги жолчките, додадете го белиот шеќер и ванилата и потоа матете сѐ додека не добиете густ крем. Ставете ја слатката павлака во тенџере и загрејте ја на тивок оган. Пред да започне да врие, тргнете ја од шпоретот и помешајте ја со смесата со жолчки. Смесата ставете ја во помал сад , а тој сад ставете го во поголем сад во кој има вода која врие. Варете околу три минути и потоа тргнете го садот од оган. Смесата ставете ја во огнотпорен сад и печете околу 30 минути на температура од 50 степени. Оставете го крем брулето да се излади најмалку еден час. Во посебен сад измешајте 2 големи лажици бел шеќер и кафеавиот шеќер. Смесата ставете ја на оган да се стопи, а потоа со таа смеса прелијте го крем брулето. Украсете со капини. Добар апетит! Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:56 |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Потребни состојки:
Подготовка:Десертот се сервира во чаши од 250 мл. така што на дното од чашите се ставаат по два реда сечкани јагоди. Потоа се прави пудингот од ванила со 500 мл. млеко и со 3 лажици шеќер. Кога е оладен, се става врз јагодите. Потоа пак се става еден ред јагоди, па пудингот од чоколадо, а на крај се става шлаг. Одозгора се декорира со јагоди. |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мус од лимон и бадемиШто велите овој пат да ги заобиколите вашите добро познати рецепти за десерти и да се обидете со малку поинаков? Celebrity MasterCheff ни претставува рецепт за мус од лимони и бадеми, за сите љубители на специфичниот вкус. Состојки: База од мак - 1 белка од јајце - 70 гр шеќер - 1 лажица мак (афион) - 1 лажица запечени иситнети бадеми Мус - 1 лимон - 160 гр шеќер - 3 јајца - 120 мл слатка павлака - 4 листови желатин Декорација - една рака бланширани бадеми - круша Подготовка Основа од мак Изматете ја белката со лажица шеќер додека не добиете цврста пена. Додајте го сирупот од шеќер (60 гр. шеќер растопен во 2 лажици вода). Направете цврста основа, додадете го макот, бадемите и внимателно месете. На хартија за печење обликувајте мали кругови (малку поголеми од калапот) и печете околу 60 минути на 100 степени. Мус Во меѓувреме одвојте ги жолчките од белките. Помешајте ги жолчките, 100 гр шеќер, лимонов сок и изрендана кора од лимон, и со лесно матење мешајте ги на пареа. Наводенете ги листовите желатин. Кога ќе почне смесата со жолчки да се згуснува, тргнете ја од пареа и додадете ги добро исцедените листови желатин, а потоа мешајте со миксер се додека кремата не се олади на собна температура. Од слатката павлака изматете шлаг и додадете го во смесата. Изматете ги белките и остатокот од шеќерот во цврста пена и внимателно додавајте го во кремот, лажица по лажица, со постојано мешање со миксерот на бавна брзина. Добиениот мус ставете го во калапи и оставете ги во фрижидер 2 часа за да се стврднат. Потоа, внимателно ставете го мусот врз оладената основа од маг. Декорација Потпечете ги бадемите, додадете 3 лажици шеќер и 3 лажици вода и оставете ги да се варат подолго време. Префрлете ги на хартија за печење и оставете ги да се оладат. Ставете ги во крпа и изгмечете ги да се иситнат. Крушата проварете ја со шеќер и сок од лимон. Прелијте го мусот со сирупот од крушата и попрскајте го со зашеќерените бадеми. |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мус од јагоди Направете пире од јагодите и помешајте со обичниот и ванилин шеќер. Додадете го и јогуртот. Растопете го желатинот според упатството на самата кесичка. Постепено промешајте го со слаткото пире во јогурт. Густата смеса истурете ја во чашки, декорирајте со цели јагоди, шлаг или рендано чоколадо. Оставете да се стврдне најмалку 2 часа. |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ДИЕТАЛЕН ЧОКОЛАДЕН МУСБез калорична храна и забранети слатки! Ова главно е законот за лицата кои боледуваат од шеќерна болест. Сеедно, постојат комбинации на намирници од кои можете да направите сладок десерт, кој и лицата со дијабетес би можеле да го конзумираат. Еве еден предлог за тоа како лесно да го засладите денот: Диетаниот чоколаден мус, е многу сличен на класичниот, но со значително помалку маснотии и калории. Така, овој рецепт ќе им биде од корист и на оние кои се обидуваат да ги намалат килограмите, а еднотавно не можат да издржат без десерт. 260 г. павлака за готвење (незасладена хопла) Ставете вода во помал лонец и сипете го желатино. Оставете да отстои минута. Ставете го на тивок оган три минути, постојано мешајќи додека желатинот не се стопи. Потоа оставете да се олади и додадете какао и сируп од чоколадо. Измешајте ја хоплата и додадте ја во какао смесата. Распоредете ја добиената крема во шест чашки, прекријте ги и оставете ги во фрижидер најмалку два часа. Уживајте! Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:56 |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ЛЕДЕН КРЕМ СО ЈАБОЛКА
Јаболката се лупат, се сечат на коцкички и се варат во што посолена вода. Кога ќе се подоладат се пасираат да се добие каша. Од шеќерот со малку вода се вари густ сируп. Белките се матат со сосем малку сол во цврст снег па постепено им се додаваат мед и врелиот сируп, при што силсно се мати. Кога ќе стане доволно густ се додава кора од лимон, кашата од јаболката и ситно сечените зашеќерени цреши (или цреши од слатко, но исцедени). Кремот се става во замрзнувач да замрзне. Пред служење се става во разладени чаши, се украсува со шлаг и по една цреша (зашеќерена или од слатко). |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ВАНИЛА КРЕМ СО ПОРТОКАЛ И КАРАМЕЛ
Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 19:57 |
|||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||
Внеси реплика | страница <1 34567 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |