IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Мaкедонски комплекс нa понискa вредност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Мaкедонски комплекс нa понискa вредност

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
Автор
Порака
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 16:16
Е баш тоа беше потребно , да повториш .
Постојано пишуваш како треба да биде а јас пишувам како е моментално , тука имаме разидување. Со твоите ставови не дека не се согласувам дека не треба да биде така само викам дека сега не е така.
Значи , неможе да има позитивна критика и помалкупомалку позитивна критика.
Како шо може да се каже дека Германците се работливи немора да значи дека сите се такви , Јапонците се прецизни немора да значи дека сите се такви. Јасна е поентата на генералзирање.
Јас останувам на тоа шо го напишав и нема да се повторувам. Иако ме интересира на кој натпревар победија македонците да бидат лидери во критика. Немој да одоговараш на ова прашање те молам.

Од мене има оставено коментар за оваа тема , ако сакаш со мене да дебатираш издвој цитат па да ти кажам шо те интересира.
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
aLkINOr Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Јануари.2011
Поени: 76
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aLkINOr Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 16:27
браво за женската многу убава дебата
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 16:36
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Постојано пишуваш како треба да биде а јас пишувам како е моментално , тука имаме разидување. Со твоите ставови не дека не се согласувам дека не треба да биде така само викам дека сега не е така.
Како шо може да се каже дека Германците се работливи немора да значи дека сите се такви , Јапонците се прецизни немора да значи дека сите се такви. Јасна е поентата на генералзирање.
Јас останувам на тоа шо го напишав и нема да се повторувам. Иако ме интересира на кој натпревар победија македонците да бидат лидери во критика. Немој да одоговараш на ова прашање те молам.

Од мене има оставено коментар за оваа тема , ако сакаш со мене да дебатираш издвој цитат па да ти кажам шо те интересира.

Нема потреба од било каков понатамошен коментар, си кажавме се.

Сега кога ја констатиравме мометалната состојба, мислам дека е карјно време да се почне со работа, односно како неподнесливата моментлна состојба се промени и се доведе до она ниво на кое треба да биде. Револуција е мајката

Среќна работа, лидерски и организациони способности се неопходни. Дијагностичари имаме во изобилство, ни недостасуваат оние кои ќе можат да сработат нешто.

Изменето од Platenik - 01.Февруари.2011 во 03:00
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 16:38
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Нема потреба од било каков понатамошен коментар, си кажавме се.

Сега кога ја костатиравем мометалната состојба, сепак треба да се почне со работа како истата да се промени и се доведе до она ниво какво треба да биде. Револуција е мајката

Среќна работа, лидерски и организациони спосбности се нопходни.

Taka e samo ne se dogovorivme za metodot , ako go prochita mojot komentar jas predlagam drugo.

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 18:14

Жити се, дали значи и ти си безкарактерен?!
Незнаачи. Ја мисљим да сум карактеристичан бе! Ој, ја само рекао странци шта мисље за народ у наша зЕмља, мисљим то је њихова мишљење бе. А у наша Македонија има бут народи, сасо манге мануша га има! Од толку народ, сигурно има и карактерни.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 18:41

За жал ваквите луѓе се малцинство во македонската средина, како што се малцинство и во било која друга заедница. Не зборувам теоретски, туку искуствено.
Тоа беше и нивната констатација. Значи не дека се сите такви - чест на исклучоците, но тие се не се мнозинство.

Мислам дека непостои друг народ на светов кој отворено и на своја штета дебатира за своите аномалии во еден јавен домен, како што е и овај форум.
И тоа постои... прошетај низ српските форуми на пример. [/QUOTE]

Мајкл само пренесе мислење на странец
Тоа беше мислење на странци - во множина.

Моето искуство не е исто со она на Мајкал.
Тоа никој не ти го оспорува. Но не може ниту моето некој да го оспори.

Никој странец не изјавил дека македонскиот народ е безкарактерен, ниту пред мене, ниту пак јавно. И да го мислат, од чиста к*ртуазија нема да ти го кажат.
Тоа кажува многу, штом е од чиста к*ртоазија Мене отворено ми имаат кажано дека било од к*ртоазија кога давале интервју низ медиумите кои честопати умеат да го постават дебилното прашање: „Како ви се допаѓа тука?„ Па нема белким да речат „Огавно...„

И пак ќе повторам, не збораувам теоретски, туку искуствено. Незнам ти со колку странци се имаш сретнато, но засебе знам, многу.
Мнението што го кажав е на на околу 15 луѓе, млади-стари и од двата пола. Претежно од ЕУ, но имаше и од САД и Канада.

Да, според констатацијата на странецот на Мајкл, да и јас усм ставен во кошот со сите безкарактерни Македонци.
Првин не е странец, туку странци, второ дали си се запознал со нив? Ако не, тогаш како можеш да знаеш дали те ставиле во ист кош или не? Ти си тој што ги ставаш сите во ист кош, не тие.

Би сакал да поразговрам со некој таков странец, кој в лице ќе и го каже тоа. Биди сигурен дека таквиот ќе има прилика да добие поинаква претстава за македонската “безкарактерност“.
А што конкретно би му кажал? И на каков начин?   

Изменето од Majkl - 31.Јануари.2011 во 18:47
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 13:22
Еден интересен заклучок,
Граѓаните знаат да пресудат, впрочем тие се секогаш во право.
 кој наметнува прашање-Како да пресуди   народот кога има само 2 избора, едните или другите. Ако сакаме да има народот избор мора да се промени изборниот систем. Но народот не може да се избори за промена. Законот треба да го менуваат тие кои најмногу добиваат од постоечкиот. Како ќе зборуваме за некаков менталитет кај народот кога повеќе може да зборуваме за менталитетот (синдромот) кај политичарите. Чим дојдат на власт-тие забораваат дека колку до вчера беа народтага
Криминалот во пазувите
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 13:37
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Еден интересен заклучок,
Граѓаните знаат да пресудат, впрочем тие се секогаш во право.
 кој наметнува прашање-Како да пресуди   народот кога има само 2 избора, едните или другите. Ако сакаме да има народот избор мора да се промени изборниот систем. Но народот не може да се избори за промена. Законот треба да го менуваат тие кои најмногу добиваат од постоечкиот. Како ќе зборуваме за некаков менталитет кај народот кога повеќе може да зборуваме за менталитетот (синдромот) кај политичарите. Чим дојдат на власт-тие забораваат дека колку до вчера беа народтага
Криминалот во пазувите

Навистина штета што немаме трета квалитетна опција!тага
Вака испаѓа како што вели Г. Стефановски во "Диво Месо"........дека политиката е Мара, а Мара е к*рва...... симни се мурто да се качи к*рто!лутина
always look on the bright side of the life!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 13:54
Искрено многупати се дебатирало околу ова-пониска вредност или немање критериуми за почитување законитост, па дури и немање сенс за спроведување казни.
Денеска околу случајот со хемиското училиште (нели секое  чудо за три дена) чув еден ваков коментар
- Како кај децата да се изгради правилен однос кон нештата кога на прво место затаила државата (институциите-законитоста) . Во Македонија ти бараат потврда дека не си осудуван за вработување, ама не бараат за пратеник (демек народот го бирал кандидатот). Значи, децата гледаат дека некој кој бил осудуван може да биде политичар, да живее лагодно, да зема плата на државна сметка.
- На филмови (па нека е само на филмови) гледаме како по западот за одредена личност се има “досие“ за однесување уште од градинка. Кај нас да побараат едно пишано зборче за пр. овие вчерашниве маскирани кои упаднаа во училиштето нема да се најде ни збор дали/нели имале нарушено однесување, биле ли известени родителите, дали/нели се толерирало нивното добро/лошо однесување. Ко што рече една моја пријателка -училишните педагози-психолози даваат изјава ко да се портпароли само кога ќе се случи нешто лошо,обавезно информирајки општо. Никој не се прашува дали родителите треба да сносат одговорност (барем за малолетните прекршители), дали тие го толерирале лошото однесување на своите деца?
Ако сакаме нешто да промениме-мора да почнеме од негде. Треба овие сега да ги “изгорат“ убаво, за да биде предупредување за некои други ако посакаат во иднина да направат нешто слично.
И пак ќе речам- незнам дали е пониска вредност- или е само немање сенс за живеење по некои норми?збунетост

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 15:24

И каде е тука комплексот на пониска вредност?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 16:13
Тука коплексот на пониска вреднот произлегува од пореметување на вредностите воопшто , значи...лопов у костим е господин човек и кога некој таков служи за пример тогаш имаме комплекс на пониска вредност.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2011 во 17:57
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

И каде е тука комплексот на пониска вредност?

Па тоа и јас се чудам- Дали е комплекс на пониска вредност (ова нашево) или е нешто друго. Кога човек ќе види куп настани, ситуации се чуди зошто сите кукаме дека имаме комплекс на пониска вредност, а не си признеме дека имаме комплекс на непочитување.
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 00:00
Да да, страдни сме од таков комплекс.Според мене комунистичките години беа време на садење на таквиот комплекс, а минатите 20 години израснување и зацврстување на засадениот плод.

Ова најдобро можи да се види во српско-македонските односи.Едноставно се чуствуваме инфериорни прво во однос кон србите(надвор од секоја логика).Да не генерализирам ама добар дел од македонците се чуствуваат по default обврзaни дa општат на српски јазик со соговорник србин чуствувајќи срам да изустат збор на сопствениот мајчин јазик.

Сега како автор на темата редно е да дам мислење за говорот.Говорот е ок, ама е пак роден од истото чуство на недоволност.

Проблемот е во барањето на причини за да се биди голем, доволен, еднаков.И да решиме да се почитуваме самите себеси, пак почнуваме да бараме причина зошто да се чуствуваме доволни и еднакви со другите.Таква причина не постои.И ние и Германците и Французите и Јапонците сме луѓе, родени како луѓе и самиот тој факт е доволен да не се срамиш од то кај си роден и на кој јазик говориш(макар и да си ш..албанец).

Е сега ние самонепочитувањето го заменуваме со друга форма на самонепочитување, т.е. друга крајност, преценвање = ние сме 50 000 години стари, ние прва држава во европа, ние ова, ние она ... вие преку к*ро, на никој не му е гајле, празен си во душата, имаш потреба да се докажиш, истиот комплекс ама во друга форма е пак во тебе.Вистинската слобода од комплексот ќе се пронајди во фактот дека за да бидиме еднакви со другите, немора да бидиме над нив.

А то единствено можи да се постигни само со духовна револуција ... ама кај секој чоек посебно.Секој чоек е одговорен сам за себе, за својата иднина.Само така можи да се смени колективниот ум и менталитетот.

Изменето од DragancoLeskoec - 02.Февруари.2011 во 00:05
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 02:11
не ми е јасна една работа околу темава, како може истите луѓе кои ми викаа дека ни требало „разубавување“ дека сме биле грди (СК2014) и дека немаме со што да се покажеме пред светот, па мора да да изведеме нешто вештачк, потоа ме убедуваа дека било боље ишта него ништа, наместо да бараат повеќе и квалитет, со што самите си докажуваат дека помалку вредат збунетост

и впрочем, што ви е гајле, каков комплекс, сме имале, додека вие си филозофирате тука за душевната состојба на народов, да ве потсетам дека државава полека пропаѓа, на сите нивоа и никој ништо не превзема за тоа, за филозофирање само ве бива, а филозофија не ни треба моментално

Изменето од zabegan - 02.Февруари.2011 во 02:16
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.