|
"Татко, прости им..." |
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Автор | ||||||||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Јас не ја сакам оваа тема но со ова ти потврдуваш една друга тема... Ке ти одговорам на кратк... Марко е еден од 70- апостоли ученик на Петар и Павле... Тој никогаш не го видел Христос - и за Христос знае само од кажување на неговата мајка, бидејќи во неговиот дом тогаш се собирале христијаните за да го прекршат лебот...(Евхаристија) (п.с. доволно е за да ја запазиме суштината... не сакам да трупам информации copy - paste - не е мој стил) Другиот евангелист Јован - да не забораваме дека бил најмладиот и возљубениот ученик на Христос и тој бил единствениот пред Него додека Овој (Христос) бил на крстот... (нормално и Христовата макја - потсети се во ев. според Јован) Нормално е тој (Јован) да има поточна информација за настаните бидејќи бил очевидец, сведок на сите настани..., но не е ислкучена можноста и тој да погреши бидејќи неговото евангелие е напишано последно од 4-те... п.с. Историјата не ја менува суштината Да преминеме кон суштината: Дали бројката (деновите) има некакво значење или ја менува суштината на тој настан? тоа не е битно - и двајцата (евангелисти) сведочат за ист настан (случка). За нас - нема, бидејќи суштината не се менува со тоа... имаме двајца слободни неограничени автори... кои евангелијата ги напишале во различен период... Но ако ги прашаме “библиските, изворни христијани (кои отворија ваква тема, а не знаат да одговорат) или како што самите си кажуваат за себе SOLA SCRIPTUM - ТОГАШ ТИЕ СЕ ФАТЕНИ ВО ЛАГА... ЗА БОГ И БОЖЈОТО ОТКРОВЕНИЕ НЕ ПОСТОИ SOLA SCRIPTUM ... за некои (членови) болно - но вистинито... п.с. да ПОЈАСНАМ - ЗА ДА НЕ МЕ РАЗБЕРАТ ПОГРЕШНО... ВИДОВМЕ ДЕКА БРОЈКАТА НЕ ЈА МЕНУВА СУШТИНАТА!!! НИЕ ЈА РАЗБИРАМЕ (БАРАМЕ) СУШТИНАТА НА БОЖЈОТО ОТКРОВЕНИЕ И БИБЛИЈАТА А НЕ SOLA SCRIPTUM - ТАКВА РАБОТА НЕ ПОСТОИ!!! Изменето од Tetratka - 12.Ноември.2009 во 05:27 |
||||||||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||||||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Темава за мене е неисцрпна и инспиративна.
Ниту еден обичен пророк до сега не бил во состојба да го направи тоа-да им прости и вистински да ги возљуби своите непријатели. Тоа е уште еден доказ дека пороците биле само луѓе, избрани и чисти пред Бог но сепак-луѓе. Исус навистина е нешто повеќе од тоа, а тоа го покажа со својот земен живот. Мислам дека постојат многу убави инспиративни книги на светов кои со задоволство ги читам, но само Библијата, поточно Новиот завет, комплетното Исусово учење има трансформациона моќ. |
||||||||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Да да, за православните нема врска бројката. Нив некој „отец“ да има каже и дека Исус бил воскреснат 6 дена пред Неговото распнување, тоа за нив нема никаква разлика, бидејќи бројката не е битна нели, туку само суштината и тоа по можност што е можно помистична
Како може бројката да нема значење? Ако нема, тогаш зошто евангелистите ја напишале?
Зошто едноставно не му признаеш на хлебов дека не знаеш, дека едноставно не си ја проучувал доволно Библијата затоа што цело време си го посветил на „светите отци“ и на нивните книги?
Од каде знаеш дека не знаат да одговорат? Само затоа што не му обрнуваат внимание на монодискутантот хлеб?
Искрено кажано, вакви прашања воопшто не им се ни предизвик на библиските христијани, но како што гледам за вас православните се необјаснива мистерија која мора да ја заташкувате со „не се важни бројќите, важна е суштината“, не е важен редоследот, па ете што ако Исус е распнат после Неговото воскресение? Па што ако умрел пред да се родил? Па што ако идните настани се пред минатите? Ништо од ова не е важно, важна е слепата вера и учењето на оците.
Читај и разбери. Марко не кажува дека биле 2 дена пред Пасхата кога Исус бил во куќата на Симон лепрозниот, туку дека биле 2 дена пред Пасхата кога главните свештеници и книжниците кроеле планови како да го фатат и убијат Исус. Тоа што после тој текст Марко пишува за Христовото гостување во куќата на Симон лепрозниот не значи дека тој настан се случил временски пред неговата предходна изјава затоа што Марко не ги запишувал настаните нужно по хронолоши редослед - ниту пак тоа било обичај на тогашните историчари кои честопати користеле предметна наратива наспроти хронолошка.
|
||||||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||||||||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
|
||||||||||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
||||||||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Evangelos никој не го споменува твоето име и дај еднаш биди културен и “не јади бурек“... Ако не ја познаваш историјаѕта врати се во 1-во одделение и ПРЕСТАНИ ВЕЌЕ ЕДНАШ БЕЗ НИКАКОВ АРГУМЕНТ НА СЕКОЈА ТЕМА ДА ГИ НАВРЕДУВАШ СВЕТИТЕ ОТЦИ,,. АКО НЕ БЕА ТИЕ ТЕ НЕ КЕ ЗНАЕШЕ ШТО Е БИБЛИЈА...
ЗАТОА ЗАТВОРИЈА УСТАТА... - РЕДНО Е!!!!! П.С. и КОГА КАЖУВАШ ТАКВИ РАБОТИ - НАВЕДИ БАРЕМ ЕДЕН АРГУМЕНТ ЗА ТВОИТЕ ГЛУПОСТИ - НЕ САМО ДА КЛЕВЕТИШ п.с. модератори - редно е да преземете мерки...ова нема смисла на секоја теме некој без аргументи да говори невистини и лаги - и мене (и на сите ) да ми (ни) кажува како да мислиме |
||||||||||
|
||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Tetratka , s'e dodeka nekoj komunicira vo opshtoprifatenite granici na korektnost ne mozhe da go "zamolkneme" samo zatoa shto ne se slozhuva so nas ili so nekoj drug chlen.
EvAngelos ima potpolno pravo da se izjasni deka toj ne im veruva na pravoslavnite sveti otci, kako sto i ti imash potpolno pravo i sloboda da izjavish deka ti ne veruvash vo dogmata narechena SOLA SCRIPTUM. Imanjeto razlichno mislenje ili veruvanje ne pretstavuva nikakva navreda. Navredlivo mozhe da bide samo NACHINOT na koj se prezentira toa mislenje ili veruvanje. Dokolku soochuvanjeto so tugjite mislenja ne vi se dopagja i ve pravi nervozni, togash ne morate da se soochuvate so niv i ne morate da im replicirate na istite. Ne mozhe da gi naterame site lugje da veruvaat i da mislat kako nas za da bideme srekni i spokojni. |
||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Halid ibn Velid, jas apsolutno te razbiram, no se nadevam deka i ti me razbirash mene.
Poentata ne e da go naterame drugiot da misli i veruva kako nas, tuku da go razbereme zoshto toj veruva porazlichno i da go prifatime kako takov. Oti sekoj ima pravo i sloboda da veruva vo onoa sto saka, sto go ispolnuva ili sto go pravi srekjen. Nie nemame nikakvo pravo da mu ja odzememe taa sloboda i zadovolstvo, zatoa sto toa mu e podareno i garantirano od Boga. |
||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Во таков случај се надевма дека и моите коментари кои нема да се навредливи за читателите а само за некои протестантскли секти и деноминации нема да бидат избришани - бидајќе јас неведувам аргументи а не клевети...
Јас сум согласен со тоа што го кажа и тоа го потврдивме од нашата досегашна форумска дружба... |
||||||||||
|
||||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Mislam deka site se slozhuvame oti Imanjeto razlichno mislenje ili veruvanje ne pretstavuva nikakva navreda. Navredlivo mozhe da bide samo NACHINOT na koj se prezentira toa mislenje ili veruvanje.
Ako se pridrzhuvame do toa, togash ne gledam prichina za bilo kakvi konfrotacii pri razmenata na mislenjata. Mozheme najdemokratski i nakulturno da se slozhime deka eventualno na krajot mozhebi nema da se slozhime i sekoj kje si ostane so svoeto ubeduvanje. |
||||||||||
|
||||||||||
hleb20
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 126 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Hmmmm. Znaci ko shto vikam i jas, Biblijata e pishuvana od REKLA-KAZALA, posledica na ovaa naogame dosta kontradikcii, koi najgolemite se Isus e Bog i "raspnuvanjeto" na Isus , . Zaklucok: Biblijata e pishana od slushanje ne od gledanje. Za koga vece go spomna na Jovan, siguren si deka bil "ocevidec" ili mu doshlo na SON???? Suhtinata se menuva eve eden prost primer: Vo shkolo redovni igravme edna igra, koja se vikashe RASIPAN TELEFON(sigurno ja pozinash), od edna zelena boja na krajot ispagashe crvena. A ti spored koj kriterium sudish??? Spored tvoi zborovi, dodeka jas te sudam so zborovi na Isus. |
||||||||||
Vo imeto na Allah Milostiviot,Somilosen.
|
||||||||||
hleb20
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Hej majkata, Bibliskiot Hristijanin se javi, pa cekaj malku, ti veruvash vo celata Biblija , ne bi rekol taka, ti veruvash samo vo nekoi kriteriumi koi ne drzet voda, a dodeka Isusovoto propovedanje ni najmalku tie e vazno. Eve kolku si "opasen" eveti se celite citati: ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО Глава 14 1 А беа два дни до Пасха и до празникот на Бесквасните лебови. И главните свештеници и книжниците бараа како да Го фатат на измама и да Го убијат, 2 но зборуваа: „Не на празникот, за да не се побуни народот.” 3 И кога беше во Витанија, во куќата на Симон лепрозниот, додека беше прилегнат покрај трпезата, дојде една жена, која имаше сад од алабастер, со чисто скапоцено нардово миро; таа го скрши садот од алабастер и го излеа мирото врз Неговата глава. 4 А некои негодуваа, говорејќи меѓу себе: „Зошто да се растура така мирото! 5 Имено, мирото можеше да биде продадено за повеќе од триста денарии и да им се даде на сиромасите!” И негодуваа против неа. 6 Но Исус рече: „Оставете ја! Зошто и досадувате? Таа направи добро дело на Мене. 7 Зашто бедните ги имате секогаш со себе, и можете да им направите добро кога ќе посакате; а Мене Ме немате секогаш Aj citaj dobro EvAngelose. Евангелие според Јован Глава 12 1 На шест дни пред Пасха дојде Исус во Витанија, каде што беше умрениот Лазар, кого го воскресна од мртвите. 2 Таму Му приготвија вечера и Марта послужуваше, а Лазар беше еден од оние што седеа на трпезата. 3 А Марија, ако зеде литар чисто миро, ги помаза нозете Исусови, и ги избриша со косата своја нозете Негови; и куќата се испокни со Мирото. 4 Еден од учениците Негови, Јуда Симонов Искариот, кој што подоцна Го предаде, рече: 5 “Зошто не се продаде ова миро за триста динарии, и да се раздадеше на сиромаси?” Procitaj vo crvenoto EvAngelose, napravi razlika, dali za istiot nastan zboruvaat ili??? odluci. Eve ushte eden prost primer shto mi pagat na pamet(okolu istata prikazna) : ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО Глава 14 12 А во првиот ден на Бесквасните лебови, кога колеа за Пасха, Неговите ученици Му рекоа: „Каде сакаш да отидеме и да приготвиме за да ја јадеш Пасхата?” 13 И испрати двајца од Своите ученици и им рече: „Отидете во град и ќе ве сретне човек, кој носи вода во врчва. Одете по него 14 и каде ќе влезе, речете му на домаќинот: „Учителот праша: „Каде е Мојата соба, каде ќе ја јадам Пасхата со Моите ученици?” 15 И тој ќе ви покаже голема соба - горница, послана, приготвена; згответе ни таму!” 16 И Неговите ученици излегоа и отидоа во градот, и најдоа како што Тој им рече, па ја приготвија Пасхата. 17 А кога се стемни, Он дојде со дванаестте.. Eve zoshto vikam deka ovie (evangelistive) , ni ja povreduvaat intelegencijava, neli? Prvo vika pratil dvajca, a koga se stemnalo doshol so site dvanaeset. Prosto zachuduvaki. A pak ako pogledneme spored Matej: Евангелие според Матеј Глава 26 17 А во првиот ден на празникот Бесквасници пристапија кон Исуса учениците и Му рекоа: "Каде сакаш да ти приготвиме да јадеш пасха?" 18 Он им рече: "Одете в град при тој и тој човек и кажете му: 'Учителот вели: времето Ми наближи, при тебе ќе ја прославам Пасхата со учениците Свои.' 19 учениците направија како што им заповеда и ја приготвија пасхата. Ovde ispagat SITE gi pratil. I site drugite (evangelija) pogledneme ovosha salata izlegat. p.s do EvAngelos : Koj e povazen Isus ili Sv.Duh??? i dali se edno ovie dvajca??? Изменето од hleb20 - 12.Ноември.2009 во 23:09 |
||||||||||
|
||||||||||
hleb20
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Normalno e deka ke boli. Veche ednash ti rekov, razlikata pomegu mene i tebe e shto jas vo moite postovi davam argumenti, a dodeka ti samo tvoe mislenje (filozofersko), koe go pocituvam, shtom si odlucil taka , taka neka e. p.s ne treba prazno navreduvanje, trebet vistinata so argumenti. |
||||||||||
|
||||||||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Добре бе hleb20 ако е така како што ти кажуваш - рекла казала за Библијата, тогаш ШТО Е к*рАНОТ...?
Јас прашав тука неколку пати - но никој од вас не говори за к*ранот... Која е таа книга. од каде е Кога е напишана, Од кого е напишана... Има ли денес таа книга автограФ (Оргинален дел од нејзе, а можеби и целата и каде се наоѓа)? Многу ме интересира тоа... Како таа книга стигнала до нас денес... Каде почнала да се шири и на кој начин... Дај нешо објасните за к*ранот.. што учи таа книга? Накратко кажи со неколку реченици... Зашто не коментирате за содржината на таа книга... Веќе неколку пати прашувам... Дај да отвориме дискусија... п.с. Само пишувајте разбирливо... на македонски а не латиница copy - paste |
||||||||||
|
||||||||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
А за тоа погоре - нека ти одговори познатиот библеисти и теолог господин ЕвАнгелос - тој е по папирусите...
Јас за тоа ти одговорив да не се повторувам... |
||||||||||
|
||||||||||
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |