IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Исус навистина бил распнат?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Исус навистина бил распнат?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 10>
Автор
Порака
al_islamia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Октомври.2009
Статус: Офлајн
Поени: 121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2009 во 17:33
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Originally posted by al_islamia al_islamia напиша:

Originally posted by Logos Logos напиша:

znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo ako bil mtrvov   ke se pojavel   so duhovno telo,, znaci vvopsto nitu bil mrtov nitu bil ubien.

Е ај објасни ми го тоа твое така наречено духовно тело   
многи ме интересира?

sakam da vi ukazam deka isus voopsto ne bil raspnat nitu mrtov nitu bil ubien nitu umrel za vasite grevovi zasto vo biblijata spored luka da ne gi poftoruvame citatite dokazuva deka isus ne bil raspnat i voskresnat zatoa sto im dokazal deka nee duhovno bitie
VIDETE GI RACETE MOIE O NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT DOPRETE SE DO MENE O GLEDAJTE ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOSKI AKKAKO STO GLEDATE JAS IMAM ON IM RECE I T N. so ovie citati se dokazuva deka isus ne bil mrtvov nitu bil raspnat zatoa i pobaral od   ucenicite da go doprat i da mu datad nesto za jadenje i da im dokazi dekaa nee duh deka e istiot toa znaci deka bil ziv i ne bil rapsnat.

Значи ти го признаваш тој дел од Евангелието по Лука каде што Исус се појавува во физичко тело, а го отфрлаш делот каде што Тој е суден, измачуван, распнат и воскреснат. Како само вие муслиманите ја касапите Библијата!
Шо ми одговара, тоа ќе го пишам а? Е мало сутра! Ај баш поФтори ги цитатите, па да видиме.

Повторно, ние христијаните веруваме во физичко воскресение, по кое ќе ни биде дадено ново тело кое ќе биде бесмртно и вечно.

Филипќаните: 3:21 Кој ќе го преобрази нашето унизено тело, да се сообрази со Неговото славно тело, според дејствието на Неговата сила, со која може да покори си под Себе.

ostavivgi muslimanite nastrana raspravame za isus da li e raspnat i dajtemi dokazi za toa toa sakam da   slusnam
spored bibliajata    isus im dokazuva deka e ziv    i deka nee duh toa znaci deka nee raspnat deka nee umrell, ziv e on , zatoa i se pjavil so telesno , fizicko telo a od druga strna   spored biblijata voskresenieto e so duhovno telo , dali me razbirate
e sega kazete vie so koe telo voskresnal i se pojavil na ucenicite so telesno i duhovno telo , evangelos veli so telesno ako bil i se pojavil so telesno znaci im dokazal na ucenicite deka voopsto ne bil rapsnat nitu umrel ako se pojavel duhovno togas ke veruvavte i sto veruvate deka isus bil raspnat i imrel , no spored luka   dokazuva kako isus   im veli da go doprat da uvidad deka nee duh   da mu dadat hrana   , da im dokaze deka on e ziv zasto tie veruvaa vo duhovno bitie, taka da im dokazuva deka nee duh i deka on e ziv i nee raspnat .

A TIE TAKA ZBUNETI I UPLASENI POMISLIJA DEKA GLEDAT DUH NO ON IM RECE STO SE PLASITE I ZASTO TAKVI MISLI VLEGUVAAT VO SRCATA VASI? VIDETE GI RACETE MOI I NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT; DOPRETE SE DO MENE I GLEDAJTE; ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOOSKI A KAKO STO GLEDATE , JAS IMAM IMATE LI OVDE NEZTO ZA JADENJE ? TIE MU DADOA PARCE RIBA PECENA I MED SO SEKEI KOGA ZEDE JADESD PRED NIV(LUKA,24,37,43,)
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2009 во 18:29
Па тој стих не докажува дека Исус не бил распнат! Мислиш дека доктор Лука бил толку глупав за да запише очигледни контрадикции?
А раните? Од што се ако не бил распнат на крст? Сам си ги направил?

Стиховите совршено се сложуваат со христијаните, а тоа што на вас муслиманите не ви одговара, тоа е друга работа.

Еве, прочитај внимателно од 1 Коринтјаните 15 глава:

42 Така е и со воскресението на мртвите; се сее во распадливост, воскреснува во нераспадливост;
43 се сее без чест, воскреснува во слава; се сее во слабост, воскреснува во сила;
44 се сее природно тело, воскреснува духовно тело. Ако има природно тело, има и духовно тело.
45 Така е напишано: „Првиот човек, Адам, стана жива душа”; а последниот Адам - животворен Дух.
46 Но не е прво она што е духовно, туку е прво природното, а духовното доаѓа потоа.
47 Првиот човек е од земја, земјен; вториот Човек е од небото.
48 Каков е земниот, такви се и земните; каков е небесниот, такви се и небесните.
49 И како што го носиме обликот на земниот, така ќе го носиме и обликот на небесниот.
50 Ова ви го велам, браќа: телото и крвта не можат да го наследат Божјото Царство; ниту распадливото го наследува нераспадливото.
51 Еве! Ви кажувам тајна: не ќе - умреме сите, но сите ќе се измениме,
52 во еден миг, во миг на окото, при гласот на последната труба: имено трубата ќе затруби и мртвите ќе воскреснат нераспадливи, а ние ќе се измениме,
53 зашто треба ова распадливото да се облече во нераспадливо; и ова смртното да се облече во бесмртност.
54 А кога, ова, распадливото ќе се облече во нераспадливост; и, ова, смртното ќе се облече во бесмртност, тогаш ќе се збидне напишаното слово: „Победата ја проголта смртта.“

Во Библијата, духовното тело кое се спомнува, е всушност прославеното физичко тело, бесмртно и вечно (во тој аспект се зборува за духовното, не е веќе грешно, смртно и ранливо како ова сега што го имаме).

Тоа беше Неговото поранешно тело, но сега имаше својства на духовно.

Јован 20:19 А вечерта, на истиот прв ден на седмицата, додека вратата, каде беа собрани учениците, беше затворена поради страв од Јудејците, Исус дојде, застана насреде и им рече: „Мир вам!”

Вратата беше затворена? Од каде дошол?
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
al_islamia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Октомври.2009
Поени: 121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2009 во 18:47
za da ima duhovno treba da bide mrtov ili raspnat a vo biblijata isus im veli deka nee duh i gi moli da go doprat da im dokazi deka nee duh a toa znaci deka ne raspnat
Кон врв
hleb20 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2009
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2009 во 20:23
Originally posted by hleb20 hleb20 напиша:

Vaka sega kese obideme podetalno.
ako ISus ne voskresnal propaga celata hristijanska vera kako sto veli pavle:

14 ако, пак, Христос не воскреснал, тогаш напразна е нашата проповед, празна е и вашата вера. 15 Би се покажале како лажни сведоци Божји, бидејќи сведочевме против Бога дека Го воскреснал Христос, Кого што не Го воскреснал, ако навистина мртвите не воскреснуваат. . 16 Зашто, ако мртвите не воскреснуваат, и Христос не воскреснал; 17 ако, пак, Христос не воскреснал, напразна е верата ваша; вие сте уште во своите гревови; 18 тогаш и оние, што умреле за Христос, пропаднале. 19 И, ако само во овој живот се надеваме на Христос, тогаш сме ние најбедни од сите луѓе.

Pa prodolzuva vaka:

35 Но ќе рече некој: како ќе воскреснат мртвите и во какво тело ќе дојдат? Павле одговара: 43 се сее во бесчестие - воскреснува во слава; се сее во немоќ - воскреснува во сила; 44 се сее тело душевно – воскреснува тело духовно. Ако има тело душевно, има и тело духовно

A dodeka isus posle "voskresnuvanjeto" se javuva so slednive zborovi:

37 А тие, така збунети и уплашени, помислија дека гледаат дух. Но Тој им рече: „Што се плашите и зошто такви мисли влегуваат во срцата ваши? Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене и гледајте; зашто духот нема тело и коски, а, како што гледате, Јас имам.“ А кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете. Но, додека тие од радост уште не веруваа и се чудеа, Тој им рече: „Имате ли овде нешто за јадење?“ Тие Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. И кога зеде, јадеше пред нив. Ев. Според Лука 24 .

Poentata e sledna:

За да им докаже дека не е тоа што мислат, дека не е дух, дека е кожа и коски, а дух нема кожа и коски, дух е битие кое нема потреба од Храна, и е слободно од телото, нема повеке кожа и коски, ова го кажа и Св. Павле , го кажа и самиот Исус дека после секое воскресение секое тело ќе биде, дух, ќе биде како ангелите, па заради ваквото нивно мислење Исус им вели Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене , зашто им вели вака ?
За да ги убеди дека не е тоа што оние мислат, дека е истиот тој Исус, им напоменува дури и гледајте; зашто духот нема тело и коски, а, како што гледате, Јас имам.“ Секој збор од Исус е да им докаже дека Не е она што тие мислат, дух.

Секоја Верзија на Библијата сведочи дека Исус бил жив, Библијата на Јеховините сведоци вика дека Исус бил жив, Римокатоличкта Библија вика дека Исус бил жив, Протестантската те. Џејмс Кинг верзијата на Библија исто така, РСВ верзијата исто така, Било која Библија да ја читате ќе ви каже дека Исус бил жив , а не Воскреснат!

Ним по Своето страдање им се претстави жив, со многу верни докази, јавувајќи им се четириесет дни и зборувајќи им за царството Божјо. дела на апостолите 1 ред 3

Но тие, кога чуја дека е Тој жив и дека таа Го видела, не поверуваа.(се зборува за Марија Магдалена дека го видела жив на Исус, па им посведочила а тие не поверувале) Евангелие според Марко 16 ред 11 А и некои жени од нашите нé запрепастија; тие биле рано на гробот, и не го нашле телото Негово; и кога се вратија, рекоа дека им се јавиле ангели и дека им кажале дека е Тој жив. Евангелие според Лука 24 -22

И додека се чудеа на тоа, одеднаш пред нив застанаа двајца мажи во светли облеки; 5 тие се уплашија од страв и ги наведнаа лицата кон земјата, а овие им рекоа: „Зошто Го барате Живиот меѓу мртвите? Евангелие според Лука 24. -4

Нај чист цитат од Библијата кој на нај јасен начин објаснува дека Исус небил фатен, распнат и убиен на Крстот, е : Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40
Тогаш некои од книжниците и фарисеите одговорија и рекоа: „Учителе, сакаме да видиме знак од Тебе!“ А Тој им одговори и рече: „Лукав и прељуботворен род бара знак; но нема да му се даде знак освен знакот на пророкот Јона; зашто, како што Јона беше во утробата на китот три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи. Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40

Ovaa e prikaznata za Jona vo biblijata za da ni bide pojasno zosto kako jona i isus.

Бог му наредува на Јона да оди и да проповеда во Ниневија големиот град, но Јона не ја послушал наредбата од Бога, па избегал и потрчал до јафа каде што најде брод за Тарсис, се качил во него, но бидееќи избега од наредбата од Бога, Бог испратил силен ветер над Морето, кое толку се разбранило замалку да го проголта бродот, па сите се запрашале што згрешиле, што од Бога добија ваква казна и кој е виновникот за тоа, па одлучиле да фрлат ждрепка, па паднала на Јона, и го запрашале што направил што Бог е налутен на него, па им кажал за наредбата од Бога која тој неја извршил, и самиот им вели да го фрлат вморе за да се смири морето, и они да се спасат. Така и направиле, одкога го фрлиле вморе, морето се смирило, а Бог му наредува на китит да го проголта на јона… заповеда Господ на една голема риба да го проголта Јона; и Јона остана во утробата на тој кит три дена и три ноќи. Му се помоли Јона на својот Господ Бог од утробата на рибата, па рече: „Кон Господ повикав во мојата неволја и Тој ме чу… Авдиј 2 . 1 - 3
После сето ова Китот го исфрла на копно на Јона, И Јона оди да ја изврши задачата дадена од Бога, да проповеда во Нинавија.

11 Тогаш заповеда Господ на рибата, и таа го исфрли Јона на копното.
После добиеното знаење за чудото на Јона, можеме да анализираме и споредиме со чудото за кое им зборува Исус. Да го разјасниме и чудото на Јона: Значи Јона бил проголтан од големата риба (кит) кој кит го држел во својата утроба 3 дена и 3 ноќи после тоа го исфрлил китот, Јона на копно. чудото е дека никој човек неможе да издржи 3 дена и 3 ноќи во утробата на еден кит и да остане жив, Но Јона останал жив тоа го потврдува и цитатот каде вели дека се молел од утробата на китот, а за да некој се моли услов е да биде жив, мртов човек неможе да се моли, ако Јона умрел, тогаш нема чудо, тоа се очекувало да умре во утробата на китот , но неумрел па тоа е чудото, е сега можеме да споредиме чудото кое го дава Исус, со чудото на Јона.

Првата можност беше како што Јона беше… - така и Синот Човечки ќе биде…
Па каков беше Јона ???

Кога се фрли во море? .................................................ж ив
Кога го стави китот во својата утроба ? .......…………...жив
Каков беше во утробата на китот кога се молеше ?......жив
Каков беше кога китот го исфрли на копно?.................жив

Да споредиме сега каков беше Исус ???

Каков беше кога го фатија римските вијници ?.............. жив
Каков беше кога го распнаа на крстот?.........................жив
Потоа го прободе војникот со копје и тој умре…………..Мртов
Кога го ставија во тајната дупка, според Библијата 3 дена и три ноќи каков беше?........ Мртов

Па после тоа суедеќи според Библијата воскреснал.

Па сега прашувам: дали горенаведеното, е како Јона, или спротивно од Јона ???
Исус вели каков што беше Јона, таков бев и јас, синот човечки! Јона беше во секоја од наведените состојби жив, Но бидееќи се поентира на трите дена во стомакот на рибата, и трите дена во срцето на земјата заклучуваме дека Јона беше ЖИВ а Исус во срцето на земјата беше МРТОВ што пак потврдува дека е спротивно од тврдењето на Исус,
сега се соочуваме со проблем, некој овде лаже, неможе и двата искази да бидат вистинити! Дали Исус лаже или пак нашите браќа Христијани кои тврдат дека Исус беше распнат и воскресна ?

Не доликува на еден Божји гласник да зборува невистина, секако дека Исус ја зборуваше вистината, а некои Христијани кажуваат лага за Исус дека бил распнат и воскреснал, самиот Исус го кажува тоа, им дава чудо, па тоа чудо вика дека беше жив а не мртов!

Allah jasno ni pokazal vo k*ranot za isa.a.s so sledniov ajet:

Да ние, навистина, го убивме Месих (преведено Христос)," Иса, синот на Мерјем, Аллаховиот пратеник. Не го убија и не го распнаа! Туку тоа им се причини. А оние кои, навистина, не се согласија во тоа, во сомневање се: ништо не знаеја за него, само се сомневаа... Не го убија сигурно, Сурах 4 ред 157

SubahanAllah (slaven neka e Allah).

Citajte dobro sto vika Palvle za voskresnuvanjeto i Isus istoto go potvrduvat so toa sto ima barat jadenenje da im dokazet deka ne e "voskresnat" ima potreba od jadenje.

I nikoj da mi odgovoret koj den bil raspnat i koga voskresnal?? Ne mi se veruvaat nikoj da ne znaet zato sto Pavle pogore ni vikat ako ne voskresnal nsata vera so prosti zbovi PROPAGAT.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2009 во 22:49

Ова е класично спамирање. Доколку сите така си ги цитираме сопствените коментари со цел да се "надкажеме", форумов ќе ја изгуби суштината, ќе ја загуби бојата, ќе стане црно-бел.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 00:07
hehe.
Nishto podmolno nemat tuka.
Spam e koga copirash samo recenica na nekogo ili nekoi zborovi sto imaat druga poenta pa gi vrtih gore,dole,levo itn,samo za da kometirash neso so velet kaj nas "kolku vo muabet da si"
Izjasni se be brate za toa sto te prashuvam, ili se plashes od nesho nemaj strav jas ne "grizam".

Tolku li teshko e da odgovorish(se cudam)??
Na nisto ne mi odgovarsh,lelel.ccc.

Selamun alejkum.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 00:15

Јас не одговарам на спамови, туку само на прашања од луѓе кои бараат одговор.

Нашата дискусија запре кај пророштвото на Исаија, 53-тото поглавје:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)

На Кого се однесува ова пророштво?
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 00:24

Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Originally posted by Logos Logos напиша:

znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo ako bil mtrvov   ke se pojavel   so duhovno telo,, znaci vvopsto nitu bil mrtov nitu bil ubien.

Е ај објасни ми го тоа твое така наречено духовно тело   
многи ме интересира?

sakam da vi ukazam deka isus voopsto ne bil raspnat nitu mrtov nitu bil ubien nitu umrel za vasite grevovi zasto vo biblijata spored luka da ne gi poftoruvame citatite dokazuva deka isus ne bil raspnat i voskresnat zatoa sto im dokazal deka nee duhovno bitie
VIDETE GI RACETE MOIE O NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT DOPRETE SE DO MENE O GLEDAJTE ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOSKI AKKAKO STO GLEDATE JAS IMAM ON IM RECE I T N. so ovie citati se dokazuva deka isus ne bil mrtvov nitu bil raspnat zatoa i pobaral od   ucenicite da go doprat i da mu datad nesto za jadenje i da im dokazi dekaa nee duh deka e istiot toa znaci deka bil ziv i ne bil rapsnat.

Значи ти го признаваш тој дел од Евангелието по Лука каде што Исус се појавува во физичко тело, а го отфрлаш делот каде што Тој е суден, измачуван, распнат и воскреснат. Како само вие муслиманите ја касапите Библијата!
Шо ми одговара, тоа ќе го пишам а? Е мало сутра! Ај баш поФтори ги цитатите, па да видиме.

Повторно, ние христијаните веруваме во физичко воскресение, по кое ќе ни биде дадено ново тело кое ќе биде бесмртно и вечно.

Филипќаните: 3:21 Кој ќе го преобрази нашето унизено тело, да се сообрази со Неговото славно тело, според дејствието на Неговата сила, со која може да покори си под Себе.

ostavivgi muslimanite nastrana raspravame za isus da li e raspnat i dajtemi dokazi za toa toa sakam da   slusnam
spored bibliajata    isus im dokazuva deka e ziv    i deka nee duh toa znaci deka nee raspnat deka nee umrell, ziv e on , zatoa i se pjavil so telesno , fizicko telo a od druga strna   spored biblijata voskresenieto e so duhovno telo , dali me razbirate
e sega kazete vie so koe telo voskresnal i se pojavil na ucenicite so telesno i duhovno telo , evangelos veli so telesno ako bil i se pojavil so telesno znaci im dokazal na ucenicite deka voopsto ne bil rapsnat nitu umrel ako se pojavel duhovno togas ke veruvavte i sto veruvate deka isus bil raspnat i imrel , no spored luka   dokazuva kako isus   im veli da go doprat da uvidad deka nee duh   da mu dadat hrana   , da im dokaze deka on e ziv zasto tie veruvaa vo duhovno bitie, taka da im dokazuva deka nee duh i deka on e ziv i nee raspnat .

A TIE TAKA ZBUNETI I UPLASENI POMISLIJA DEKA GLEDAT DUH NO ON IM RECE STO SE PLASITE I ZASTO TAKVI MISLI VLEGUVAAT VO SRCATA VASI? VIDETE GI RACETE MOI I NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT; DOPRETE SE DO MENE I GLEDAJTE; ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOOSKI A KAKO STO GLEDATE , JAS IMAM IMATE LI OVDE NEZTO ZA JADENJE ? TIE MU DADOA PARCE RIBA PECENA I MED SO SEKEI KOGA ZEDE JADESD PRED NIV(LUKA,24,37,43,)

Jas ke ti citiram od Biblijata kade pisuva deka ISUS bil raspnat i kade pisuva deka ISUS voskresnal, i toa samo od edno Evangelie, Svetoto Evangelie spored Luka:

Se nadevam deka imas Biblija da gi proveris stihovite.

I koga dojdoa na mestoto Cerepnica,Go raspnaa tamu Nego i zlocincite ,edniot oddesno,a drugiot odlevo.
( Luka 23:33).

"...tie se uplasija i gi navednaa licata kon zemjata,a ovie im rekoa: ' Zosto go barate Ziviot megu mrtvite?

On ne e ovde, a voskresna; setete se kako vi rece koga bese uste vo Galileja, govorejki, deka Sinot Covecki treba da bide predaden na lugje gresnici i da bide raspnat, i na tretiot den da voskresne."
(Luka 24:5-7).
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 00:30
Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)

Razmisli malu sto velet. Negovoto pogrebenie bese megu zlocnicite POGREBENIE NE POGUBUVANJE(ZNACET NEGVIOT GROB BESE MEGU ZLOCNICITE NE "POGUBUVANJETO" a dodeka TREBELO NEGOVIOT GROB DA BIDET MEGU BOGATITE.
Spored tebe Isus bese POGREBN MEGU ZLOCNICITE:NE.
Spored tebe bese pogreban megu BOGATITE.
Jasno e ko den deka ne nemat vrska so Isus.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 00:52

Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)

Razmisli malu sto velet. Negovoto pogrebenie bese megu zlocnicite POGREBENIE NE POGUBUVANJE(ZNACET NEGVIOT GROB BESE MEGU ZLOCNICITE NE "POGUBUVANJETO" a dodeka TREBELO NEGOVIOT GROB DA BIDET MEGU BOGATITE.
Spored tebe Isus bese POGREBN MEGU ZLOCNICITE:NE.
Spored tebe bese pogreban megu BOGATITE.
Jasno e ko den deka ne nemat vrska so Isus.

Доколку првото погребение не се однесува на Христовата смрт на крстот, тогаш излегува дека Исус прво бил погребан меѓу злочниците, а потоа му го преместиле телото во друг гроб - меѓу богатите голема%20насмевка

Но ок, штом не се согласуваш дека тоа пророштво се однесува на Исус, тогаш повели кажи за кого пророкува Исаија?
Кој е Тој што бил измачуван, прободен и сотрен за гревовите на другите?
Кој е Тој што го дал Својот живот како принос за грев?
Кој е Тој што бил отстранет од земјата на живите за гревовите на Својот народ?
Кој друг бил вброен меѓу злочинците и погребан меѓу богатите?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 01:02
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата) Razmisli malu sto velet. Negovoto pogrebenie bese megu zlocnicite POGREBENIE NE POGUBUVANJE(ZNACET NEGVIOT GROB BESE MEGU ZLOCNICITE NE "POGUBUVANJETO" a dodeka TREBELO NEGOVIOT GROB DA BIDET MEGU BOGATITE. Spored tebe Isus bese POGREBN MEGU ZLOCNICITE:NE. Spored tebe bese pogreban megu BOGATITE. Jasno e ko den deka ne nemat vrska so Isus.

Доколку првото погребение не се однесува на Христовата смрт на крстот, тогаш излегува дека Исус прво бил погребан меѓу злочниците, а потоа му го преместиле телото во друг гроб - меѓу богатите голема%20насмевка

Но ок, штом не се согласуваш дека тоа пророштво се однесува на Исус, тогаш повели кажи за кого пророкува Исаија?

Кој е Тој што бил измачуван, прободен и сотрен за гревовите на другите?

Кој е Тој што го дал Својот живот како принос за грев?

Кој е Тој што бил отстранет од земјата на живите за гревовите на Својот народ?

Кој друг бил вброен меѓу злочинците и погребан меѓу богатите?

Razmisli sto ti velam. Ne vrtigi zborovoite jasno ko den e DEKA NEGOVIOT GROB BIL MEGU ZLOCNICITE A TOJ ZASUZUVL DA BIDET POGREBAN MEGU BOGATITE e sosema kontradiktno koga samiot ti vikash ISUS BIL ZAKOPAN VO BOGATA GROBNICA. Toa ti e brate prifati go isto odgovaral a gore mozeme da videme deka "NE IZUSTIL ZBOR". Na kogo se odnesuvaat ovaa?: Spored mene na nikogo zasto segashnata biblija ne e verodostojna. A spored tebe ko sto gledam e verodostojna za kogo se odnesuvat Psalm 91. Ona vtoroto se sovpagaat povece na Isus gledai podobro stihovite gore.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 01:21
Абе со ѕид да правев муабет до сега ќе ме разбереше среќа Ајде, терај си со арно со убо, добра ноќ.
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 12:42

za da ima duhovno treba da bide mrtov ili raspnat,a vo biblijata isus im veli deka nee duh i gi moli da go doprat da im dokazi deka nee duh a toa znaci deka ne raspnat

Првиот дел од реченицава врска нема со вториот. Нема спротивставеност. Тоа е само во твојата глава.
Почни да правиш разлика помеѓу дух и духовно тело.Овие два поими не се едно исто. Капираш?

Нормално дека не е дух туку има тело-духовно тело (физичко, но прославено и трајно), поради тоа што беше распнат, умре и воскресна.

И не намеравам веќе да се натегам околу ова. Прво расчисти некои работи самата со себе, а после ќе видиме.

Изменето од Rita.MD - 21.Октомври.2009 во 12:43
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Sola scriptura Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Октомври.2009
Локација: Macedonia
Поени: 14
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sola scriptura Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 13:30
Poleka, bez nervozi i samo smireno.Lugeto ne znaat, pa prasuvaat. Eve vo kontekst na temata (iako znam)kakvo e toa fizicko, no proslaveno i trajno telo Rita?

Изменето од Sola scriptura - 21.Октомври.2009 во 13:30
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,233 секунди.