IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Просветленост и материјална благосостојба
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Просветленост и материјална благосостојба

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 17>
Автор
Порака
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 15:45
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

zbunet,

Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

... не размислувам „дали треба ова да го правам, ај, греота е, сирот тој (сожалување); дали вреди ова што го давам; дали тој некогаш го правел ова за мене; дали ќе ми возврати на некој начин, дали се исплати;... бидејки сите овие размислувања се игра на егото. ... тоа го правам од срце, а не поради разни сметки, и самото решавање на проблемот за мене е исполнување (на душата! да!) на кое му нема граници.

Мислам дека одговорив, а сега кој колку сватил тоа си е негово, од демагогија преку глава.

Изменето од zbunet - 07.Октомври.2009 во 15:48
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:15
Od koga davanjeto pari i pomosh, doveduva do prosvetlenost i materijalna blagosostojbaзбунетост
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:23
Меси, Марија, Чучулига, се' е тоа добро, длабоко размислено и метапсихолошки поткрепено. И баш е добра тема за салонски муабети.
Сепак, малчице је друкчије у пракси.
Кој од нас вистински се соочил со суровоста на животот, знае дека се игра валкано и се удира ниско.
Психијатриските сеанси се само губење време во кое некој се обидува да навлезе во основата на човековиот карактер, а резултатот е секогаш минимален и краткотраен. Важно е единствено дека тој некој од тоа заработува.

Просветленост или материјална состојба???
ни тоа ни тоа.
Имај си доволно за да си го изживееш животот и не му ја тупи многу зошто си тука и која е целта на твојот живот, оти од сите можни варијанти, тупењето никако не може да биде наша цел.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:28
или.....кога, од појавата на христијанството до сега,
завртувањето на другиот образ имало ефект????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:34
I religijata, nema nikakva vrska so prosvetlenosta i blagosostojbata.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:40
Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

грешка си баунти
религијата и те како има врска со благосостојбата
прашај го папата во ватикан, или поблиску ти се нашите владици, тие ,,просветлените,,, де...

Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:49
ако дадеш, ке ти се врати стократно.намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:49
Jas ne veruvam vo religija, nemam pricina zosto. Toa ne mi smeta da bidam ne/prosvetlen i ne vlijae na mojata blagosostojba.

btw. "komsiite" sto pravat so parite na drugite "komsii", ne me interesira намигнување
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:52
по религијата(бар колку знам)страдањето е пат до просветлувањето
по животната филозофија,страдањето,немаштијата е правит пат до стемнување
ако имаш пари не значи дека подифолт си нескромен,непросветлен,нечовечен...а ниту пак ако ги  немаш.
религијата има можеби врска со просветленоста но учителите кои треба да ни ја всадат во срцето истата воопшто немаат врска со просветленоста..а со нивна благосостојба,да,имаат
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:54
Prosvetlen si, onolku kolku sto na tvojata dusha i e udobno vo tvoeto telo...
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 16:55

аплаузаплаузаплауз
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 17:31

не%20вреден to cenim
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 17:32

Apsolutno!

I prosvetlenosta nema nikakva vrska so religijata i blagosostojbata. Taa e samo lichno dozhivuvanje i osoznavanje. Postoele prosvetleni lugje koi bile narecheni ateisti od strana na religioznite i materijalisti od strana na siromashnite.

Posledovatelno, siromashtijata i religioznosta ne se uslov za prosvetluvanje.

Изменето од Messenger - 07.Октомври.2009 во 17:37
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 17:37

Jas ne veruvam vo religija, nemam pricina zosto. Toa ne mi smeta da bidam ne/prosvetlen i ne vlijae na mojata blagosostojba.

btw. "komsiite" sto pravat so parite na drugite "komsii", ne me interesira намигнување

taka e bauti
si postojat drugi raboti za veruvanje
naprimer, BON TON, pravo i pravicnost, humanosta, estetika, filozofija i umetnnost, ekologija i  najvazno istorija na civilizacijata ,,, seto toa go proslvetluva covekot zaedno so pravenje pari i griza za sopstvenoto semejstvo... oti dzabe ti se seto prosvetlivanje ako ne si prav predvodnik na coporot koj si go ili kje go oformis

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.