|
Кој е најисправниот календар? |
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Автор | |
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a zosto nikoj ne odgovara koga neli e roden na 7 januari? neli togas se veli Hristos se rodi.... vaistina se rodi |
|
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има брате и тоа и те како има. Ако го си ги прочитал внимателно предходните постови ќе видеше. Таму ти пишува. |
|
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
greska si butle
toa e gresen datum site go znaat , zatoa nikoj ne saka da napise hehehehe |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas ne sum greska , so godini na toj den go slusam toa... e sega ako tie sto na toj den slavat rozdestvo Hristovo se greska.... |
|
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Незнам јас информирај ме,верник сум,ама не се занимавам со теологија.Датумот ме интересира ама не ми е важен.
|
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e kako ne e vazen datumot? ako ne znaes na koj datum si roden, kako ke si go slavis rodendenot?
|
|
ZoraNaSlobodata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Важно е дека сум се родил,ако веќе решам да го славам раѓањето,тогаш можам сам да решам кога ќе го правам тоа.
|
|
|
|
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
може текстот е малку подолг но се надевам дека барем малку ке ти одговори на прашањето. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО Во Евангелието не е укажан точниот датум на раѓањето на Исуса Христа. Не е укажано дури ни времето на годината, и судејќи по тоа, што во евангелските раскази се говори за пастирите кои ноќе го пасат стадото, може да се помисли дека овој настан се случил во лето. Оттука се јавува прашањето: од каде и како се појавил христијанскиот датум на Рождество - 25 декември? Ова прашање - не е бескорисно љубопитство. Одговарајќи на него, ние дознаваме нешто и за суштината на христијанската вера, поточно - за сфаќањето на христијаните на својот однос кон надворешното, т. е. кон Христа Кого светот се уште не го познавал, во Него се уште не верувал. Всушност, истовремено со распространувањето на христијанството, на почетокот на нашата ера, во грчко-римскиот свет се случило многу брзо распространување на последната поголема незнабожечка религија: култот кон сонцето. Во седумдесетите години од III-от век римскиот император Аврелијан дури оваа религија на сонцето ја прогласил за официјална религија на целата Римска империја. Таа го прославувала сонцето како извор на животот и затоа - како повозвишена божествена сила. Како и целото незнабоштво, тоа било обожавање на природата, природните животворни сили. Главен празник кај религијата на сонцето биле деновите на таканаречната зимна краткодневница, т.е. последните денови од декември, кога по најголемото оддалечување на земјата од сонцето повторно започнува нашето приближување кон него, и според тоа - зголемување на топлината и светлината, приближување кон пролетното оживување на природата и торжество на животот над умирањето. Астрономските закони на вртење на земјата околу сонцето, се разбира, се уште не ги знаеле луѓето од таа епоха. За нив оваа победа на светлината над темнината, тоа оживување на природата - било божествено чудо. А во центарот на чудото е - сонцето - изворот на светлината, изворот на животот. Култот кон сонцето и постанал последна голема религија на веќе осуденото на смрт незнабоштво, а празникот на зимната краткодневница во декември - последен поголем незнабожечки празник. Затоа овој култ за христијаните бил главен противник и соперник, имено со него христијанството ја водело последната битка. На почетокот на IV-от век римскиот император Константин, кој самиот на почеток бил поклоник на сонцето, се обрнал во христијанство. Се завршила епохата на гонењето, на христијанската црква и било овозможено отворено и без пречки да го устројува својот живот, да гради храмови и, главно, слободно да ја проповеда својата вера. Според пресметките на историчарите, во моментот на обрнувањето на Константин во христијанство христијаните составувале не повеќе од 10% од целокупното население на империјата, при што тие, речиси целосно, припаѓале на градското население. Земјоделскиот слој речиси воопшто не бил допрен од христијанството. И станала неопходна проповедта за Христа како за Спасител да се донесе до оние 90%, тие да се обрнат во новата вера. А за ова требало да се победи незнабоштвото, и тоа не со надворешни, принудни мерки, а одвнатре, т.е. јавувајќи му ја на човекот не само предноста на христијанството над незнабоштвото, но и универзалната и спасителна вистина која во него се содржи. Главен метод на обрнување и станало ползување на христијаните со незнабожечките верувања, еден вид на нивна “сублимација”: нивно очистување и исполнување со христијанска смисла. Во декември незнабожците го празнувале раѓањето, раѓањето на сонцето. И ете, во овој ден христијаните започнале да го празнуваат рождеството на Исуса Христа, да го празнуваат како раѓање на вистинското, духовно сонце, влегување во светот на вистинската, духовна светлина... Бидејќи ете, дури и денес на денот на Рождеството Христово, главното песнопеење на овој празник кое го слушаме е: “Рождеството Твое Христе, Боже наш, му засветлило на светот со светлината на разумот... не научило да Ти се поклонуваме на Тебе, Сонцето на правдата...” Како што гледаме, христијанството ја примило вообичаената тема за незнабожците и сите дохристијански култури, тема на сонцето како светлина и живот и преку неа ја разоткривало својата вера во Христа. “Вие верувате во сонцето - како да му кажувала Црквата на светот - но тоа природно, физичко сонце е - символ, одблесок, орудие на друго, возвишено, духовно сонце. Божественото Сонце - и во него е животот, светлината, победата... Вие го прославувате раѓањето на физичкото сонце, ние ве повикуваме да го прославите доаѓањето во светот на Божественото Сонце, ве повикуваме од физичкото, видливото да го воздигнете вашиот ум кон духовното и невидливото”. Така празникот на Рождество Христово станал еден вид на исполнување на она што го празнувало незнабоштвото: празник на настаните кои го завршувале, исполнувале чекањето, очекувањето, верувањата на сите луѓе. Се она што човекот го сместувал во своето поклонување на сонцето: верата на човекот во смислата на светот, во неговата светлоносност, во неговата разумност и божественост - на се тоа христијанството како да му дало име - Христос. Така се појавил празникот на Рождество Христово и како увенчување на сите човечки претчувства и очекувања, целата неискоренлива жед по смисла и добро на човекот, и во исто време - како почеток на нова религиозна епоха. Епоха која повеќе не ја обожавала природата и нејзините слепи сили, а се поклонувала на Оној Кој е над природата, иако и одразен во неа. Оној Кој - самиот е извор на целиот живот, негова содржина и цел. Така одвнатре било надвладеано незнабоштвото, то ест поклонувањето на творбата, а не на Творецот, така бил ослободен човекот од ропството на светот и природата со примањето на “светлината на разумот” од Христа. п.с. Извини Мики што без благослов то го искористив текстот |
|
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nikoj nerekol deka e vazen temata e takva dobro som nikoj neogovara kje napisam jas Isus mili moi e roden na 25 dekemvri 0 godina, posle pocnala 1 so broenjeto na tn N. Era. epa mili moi 25 dekemvri izmina skoro za site, samo za nasata crkva ili use drugi inaetcii use nedojde 25 dekemvri, e toa e golema glupost, koja e redno da se ispravi |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
ZoraNaSlobodata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како шо реков,важно е да славиме,а не кога да славиме.Бидејќи ете и од погорната порака на Опитен можи да се види дека никој точно не знај кога е Исус роден.
Нема потреба од никакво менвање на дати,оти никој неможи да докажи дека е во право во врска со точната дата,менвање на датата на божиќ,само можи да предизвика раздор помеѓу православниот свет. |
|
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aj sega prasajte go Gdin Gdin StEFAN
STEFANE KOJ DATUM E DENES, ????? a nie dole na PC nasiot ,,imame koj e,,, ni pisuje heheheheheheh |
|
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
slusaj ne vrti tuka vazno nevazno vazno e deka i papata i vselanski patriarh tvrdat deka Isus e roden na 25. 12 ne se razlikuva datumot nitu kaj ednite nitu kaj drugite se razlikuva samo nacinot na broenjeto a naseto e definitivno gresno Изменето од anakin - 28.Декември.2008 во 18:12 |
|
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
абе мала грешка е тоа,голема работа 14 дена грешиме.
ние во грешка сме родени,па за датумот колај работа. |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas iako ne sum vernik mislam deka navistina treba Bozik da si se slavi na 25 dekemvri, a ne posle koga jas, i ne samo jas ke kazuvame deka kaj nas se slavi Bozik i deka toa e ragjanjeto Hristovo, na 7 januari, da ni se smeat
|
|
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |