|
ШЕРИЈАТ - каде се споменува? |
Внеси реплика | страница <1 34567 15> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jasno mi e toa shto go napisha efendija. Da prasham najednostavno shto mozhe - dali vo k*ranot se veli nekade deka treba da ima sherijat i kako toj da se sprovede? Ili e toa odluka na sledbenicite na Muhammed a.s. da gi soberat site zakoni i pravila koi gi ima vo k*ranot i da napravat eden vid "ustav"?
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Spored onoa sto efendija go ima objaveno (blagodaram efendija na trudot, gledam deka ne bila mala rabota), jas zakluchuvam deka sherijatot e derivat od zakonite i preporakite vo k*ranot, kako i od site onie interpretacii napishani okolu niv so namera da se proshiri muslimanskiot pogled na zhiveenje vo poshiroka i podlaboka smisla. Se razbira deka Muhamed ne mozhel da govori za sekoj detal vo zhivotot na togashnite lugje i da predvidi kakvi potrebi ke se ima vo idnina.
efendija, popravi me ako gresham vo onoa sto go rekov. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro razmisluvas messenger.
Eve na primer da go zememe pusenjeto! Tutunot vo k*r,anot,Hadisot,na niedno mesto ne e spomnat,zosto kako takov se otkril nekolku veka podocna,i sega normalno treba da dademe seriatski tretman po ova prasanje,znaci:pusenjeto spored Islamot stoe:halal ili haram,ili nesto namedju?-Znaci kako ce postapime,od kade ce trgneme? Bi sakal nekoj moj brat da dade mislenje po ova prasanje!-Za da ne bidam sekogas jas toj koj se pravi ovde najucen! |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka postariot brat i zidarski dobija odgovor na svoite prashanja.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
P.S.kako sto rekov zborot:sheri'ah,e spomnat vo k*r,anot,i ottamu mue korenot,t.e. osnovata.Za ajetite vo nekoja druga prilika.
|
|
|
|
postariot brat
Сениор Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 491 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
11.DALI E MOZNO IDEALNO VOSPOSTAVUVANJE NA SHERIATOT?
Muslimanite veruvaat deka seriatot e kompatibilen za site vreminja i mesta.Koga potpolno ce gi razbereme osnovnite koncepti i celi na seriatot,ce mozeme da receme deka mozno e da se napravi najhumana i najpravedna zaednica i da mu se donese mir na coveckiot ord. ((efendija)velam efendija zosto povtorno mi citira nekoi izvori a ne k*ranot) Tokmu taka be Efendija toa treba da si go priznaete , celo vreme se trudam da ti objasnam deka do doagjanjeto na Boga nie ne ke mozeme da sprovedeme bilo kakov zakon 100%, znaci nie ne mozeme mnogu poprosti zakoni da gi sprovedeme vrz sebe si-individualno, a ne pak da naterame nekoj drug da gi pocituva, nie sme samo lugje i treba da si priznaeme deka ne raspolagame so dovolno sila znaenje mokj i kojznae uste kakov ne atribut za koj samo gospod bog znae za da mozeme da vladeeme idealno, nie sme samo lugje ta bilo da sme kralevi ili carevi ili sudii, ili imami emiri ajatolasi sultani kalifi, nitu nekoj od niv bil sovrsen nitu nekoj ke bide pa zosto togas da ima vlast od Boga da sudi. Tie imaat vlast od narodot, i vrz narodot a dozvolena od Boga , i tuka ne znaeme mozebi vo negovite oci tie se najodvratni. Kaj nas Bog ni dojde ne kako car ami kako sluga i so toa ni dade primer vernicite da ne zaletuvaat po vlast ami da se trudat da ziveat po pravilata na crkvata i so toa preku licen primer da gi nateraat drugite da svatat kako treba da se zivee. Spored se sto mi kaza Sherijat e ednakvo so poimot Crkva, a bidejki i ednata i drugata grupa se za nenasilno sirenje na svojata religija togas znaci deka treba da si bidat nastrana od drzavata pritoa mislam direktno vo vlasta, a indirektno sekako deka ke si imaat vlijanie pa vprocem taka i si e zasto sekoj narod si ima onakva vlast kakva si zasluzuva. Zatoa za kraj ke recam da gi ostavime lugjeto da si ziveat spored svoite ubeduvanja se dodeka ne pocnat da ni smetaat direktno - fizicki. Taa sloboda treba da se dade na sekogo, zosto e od Boga dadena, a verata taa i onaka e od Boga dar na tie koi veruvaat i se molam deka sto povekje lugje ke poveruvaat. Molitva i zbor toa mi e dadeno od Boga kako oruzje za borba protiv gordelivosta na onie koi seuste ne gi ogreala Svetlinata. Изменето од postariot brat - 17.Јануари.2008 во 17:09 |
|
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
|
postariot brat
Сениор Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 491 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sherijatska drzava ne e vozmozna se dodeka ima drzavi se dodeka ne se obedini celiot svet pod vlast na eden spored vas Kalif, Imam, Emir, Sultan itn, ...ili spored nas hristijanite do doagjanjeto na Boga.
|
|
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
|
Pustinski-Lav
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Muhammed a.s. koga go naimenuval Mu`az ibn Dzebel za svoj prestavnik vo Jemen, proveruvajci ja negovata sposobnost, go prasuval po sto ce sudi?
_Po k*ranot.........Odgovoril Mu`az.
-A ako ne najdes vo k*ranot?...... Go prasal ponatamu Pejkamberot.
_Po sunnetot od Allahoviot Pejkamber...glasel odgovorot na Mu`az.
-A ako ne najdes i vo sunnetot na Allahhoviot Pejkamber? i ponatamu insistiral Muhammed a.s.
_ Togas resenie ce baram vo licniot Idztihat(spored moeto mislenje).
posle ovoj odgovorMuhammed a.s. izjavil:
Mu blagodaram na Allah dz.s. koj mu dade na Allahoviot Pejkamber pretstavnik so kogo e zadovolen Allahoviot Pejkamber. Изменето од Pustinski-Lav - 17.Јануари.2008 во 17:47 |
|
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Prvo eve ti nekoi izvori od k*r,anot kade se govori za odnesuvanje po sheriatot:
El Bekare: 83,102,103,154-157,261-265 El Mu'minun 96 Lukman 14,15 Fussilet 34 Esh-shura 40 El-Ahkaf 15-17 El-Hudzurat 10-13 El-Mudzadele 9 En-Nur 27-29,58-61 Lukman 19 El-Mudzadele 11 El-Isra 37 En-Nur30,31 El-Furkan 72 En-Nisa 58 El-Me'aridz 32 En-Nur 33 A za drugoto ce ti recam deka toa sie samo tvoe mislenje.Jas se potrudiv da obrazlozam nekoi raboti,no,ti vadis zaklucoci spored tebe.Za nas muslimanite edno e mnogu jasno deka seriatot e Bozji zakon koj treba da go sproveduvame vo nasite zivoti,a ne da go cekame Boga toj da ni donese apsolutna pravda,red i mir vo svetot.Za nas muslimanite e mnogu jasno deka: "Allah nema da ja izmeni sostojbata na eden narod,se dodeka toj narod samiot sebesi ne se izmeni(a so toa posledovatelno i negovata sostojba)"(k*r'AN) Mnogu mie cudna tvojava konstatacija:Spored se sto mi kaza Sherijat e ednakvo so poimot Crkva, a bidejki i ednata i drugata grupa se za nenasilno sirenje na svojata religija togas znaci deka treba da si bidat nastrana od drzavata pritoa mislam direktno vo vlasta, Ne,vo golema greska si,seriatot ne e kako Crkvata,toj e aktiven ane zacauren,toj treba da bide pojdovna tocka na sekoj musliman,na sekoja individua i muslimansko opstetstvo.Islamskiot seriat e vklucen vo sekoja pora od realniot zivot na muslimanot,ne samo vo duhovniot,a za toa deka nevozmozno e da se sprovede 100% seriat kaj ludjeto,toa e vece drugo prasanje na koe isto taka e odgovoreno. P.S. Procitaj ja temata bez brzanje... |
|
|
|
Averoes
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 299 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Toa e razlikata megju islamskite zemji i onie drugite efendija, sto serijatot kaj vas e nachin na sekojdnevno zhiveenje spored propishanite zakoni od k*ranot ili spored interpretaciite derivirani od nego i usvoeni od sveshtenicite kako polnovazhni.
Idealot (ako voopshto mozhe toa da se postigne) kaj vas e verata, sekojdnevnoto zhiveenje i drzhavnoto ureduvanje da bidat edna ista neddeliva celina. Dali ova go tolkuvam korektno ? |
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sosema ispravno go tolkuvas!
|
|
|
|
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е така, значи, Исламот не е само верување, Исламот е многу повеќе, Исламот е СЕ, Исламот е начин на живеење!
|
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I tuka lezhi eden od najgolemite problemi - kako da se sinhroniziraat site megjunardno usvoeni normi na megjudrzhavni odnosi i bankarsko-trgovsko-pravna komunikacija megju svetot i sherijatskite drzhavi ?
Onoa sto so zaednichki dogovor e usvoeno i vazhi za ednite, najchesto e verski neprifatlivo za drugite. I koe bi bilo tuka najednostavnoto reshenie? |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 34567 15> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |