|
Допирни точки мегу религијата и физиката |
Внеси реплика | страница <1 34567 9> |
Автор | ||||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Мило ми е. Да, да, апсолутно се согласувам: и материјата спаѓа тука, но не и енергијата. Хехе, па Бог ја создал таа материја, го создал времето и прострот. Вака: Ако пред создавањето постоеле Бог и ништо друго, можеме да кажеме дека светот бил создаден од ништо. Апсурд? Не баш. Ништо неможе да направи нешто, но некој (Бог-со големо "Б") може да направи нешто од ништо. Ова е ептен филозофски и скоро несфатливо, па ке го оставиме малку настрана. Светот е создаден преку Бог, преку Божјиот Збор. Тоа можеме да го сфатиме како енергија. Преку Ајнштајновата равенка (E=MC2) гледаме како енергијата се конвертира во материја. ["И Бог рече: Нека биде светлина...(C)"]. Освен тоа Бог е бесконечен, има бесконечна енергија, па и да искористил дел од неа за да го создаде универзумот, сепак му останува бесконечно многу енергија. Ако универзумот има почеток, што е научно докажано, значи е создаден во еден одреден момент. Кога имаме создание, логично е да изјавиме дека има и создател. Ништо не може да настане само од себе, а посебно не нешто толку комплексно и планско. Штом има почеток, значи дека не постоело вечно. Праатомот (материјата) не може да постои одсекогаш. Исто така, ни треба прапричина за постоењето, кое започнало во одреден момент. Материјата не се квалификува за прапричина бидејќе е контингентна појава: временска, ограничена и променлива. Само Бог е самобитен (инаку не би бил Бог воопшто). Во вселената владеат закони-значи некој ги поставил (Законодавец), владее неверојатен дизајн-постои Дизајнер... Инаку, сметам дека материјата, просторот и времето се создадени симултано. Материјата настанува преку конверзија на енергијата. Грешката на научниците е тоа што почуваат од готова материја. Како и да е сингуларитетот можно е да постоел (според теолошка гледна точка). Бил создаден од Бог и Big Bang настанал кога Бог сакал. Ова е теолошкото гледише, и се додека не се докаже поинаку, треба да му дадеме шанса. Кое е поверојатно сега? И бај д веј го заборавивме и Стивен Сегал. |
||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ама признај дека и науката нема баш многу докази за еволуцијата и создавањето.
Изменето од Rita.MD - 15.Септември.2009 во 17:41 |
||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не можам да ги бришам моите пораки.
Изменето од Rita.MD - 15.Септември.2009 во 17:37 |
||||
|
||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
|
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Што е? Заглави со пораките, а?
Ех што си ти љисиц! Како ескивираш директни одговори и наметнуваш твои гледишта...! Повторно бог* го ставаш пред почетокот. Затоа јас намерно ги болдирав зборовите во претходниот пост, за да се нагласи нивното значење и да се посвети поголемо внимание на истите. Таму реков... :
... гледано од научен и теолошки аспект. Значи, ги поистоветувам „создателите“ т.е. правам споредба, праатом vs. бог. Ако за бог важи вашето „бог од секогаш постои“, зошто истото да не важи за праатомот?
Како нема докази? Цело време само за тоа зборувам(е). Реков, ширењето на вселената (Хабл) од која неминовно се наметнува заклучок дека ако сега се шири, значи некогаш била точка; Теоријата за потекло на видовите (Дарвин) и разните етапи на еволутивниот равој на живите суштества (пр. човекот), фосилните остатоци ... Е сега, сосема друга работа е дали овие докази се прифатени од страна на луѓе кои се „убедени“ дека сето ова е божјо дело. Нормално, тие во ниту еден случај нема да прифатат вакви теории (па во некои случаи не прифаќаат и закони) бидејќи со тоа ќе падне во вода тоа учење за кое тие се определиле и го прифатиле. За повторно да не бидам погрешно сфатен или интерпретиран, јасно е дека и овие научни аргументи (сеуште) не се научно докажани, односно потврдени (факт кој е најголем извор на напади од страна на теистите), но нивната предност во однос на теолошките објаснувања се состои во тоа што логички, материјално, визуелно ... се многу поверодостојни, поиздржани отколку теистичките „аргументи“, кои всушност не се ни аргументи, бидејќи целиот „доказен материјал“ лежи во неколкуте стихови од библијата и др. „свети“ книги. Да, и вербата во нив како доказ. Ако веруваш ќе видиш (знаеш). А овие другиве секој може да ги види, почувствува, измери, замисли ... без ралика дали веруваш во нов или не. Едноставно тие постојат. Е сега, што денес неможе да се најде некоја врска меѓу некои етапи од развојот ... па што да се прави ... до „вчера“ не знаевме ниту дека постојат други континенти, ама ете, откривме! * -
Без никаква злобност, злонамерност, потценување или незнам што, чисто граматички гледано „бог“ (божество) е општа именка, како на пр. река, планина, град, име ... а бидејќи сите општи именки се пишуваат со мала буква, не гледам зошто ова би било исклучок! Доколку се работи за лична именка тогаш е во ред. Ако имаш приметено, во сите мои постови каде спомнувам имиња на божества ги пишувам со голема буква, на пр. Јехова (Јахве), Аллах, Кришна, Амон Ра, Зевс , Исус Христос ... А гледано од теолошки аспект, можеби ви е оправдано, оти со тоа сакате да дадете некаков епитет на возвишено(ст), величенствено(ст) ... но. јас не сум од тие и затоа се придржувам на погоре кажаното. Изменето од Zlatnik - 16.Септември.2009 во 11:26 |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
edinstvaena dopirna tochka na tie dve raboti im e...chovekot!....i vo dvete toj dlaboko...."zaglibil".
|
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дури и да е во право теоријата на Големата Експлозија, тоа е само еден аргумент плус за создавањето, затоа што никој до сега не видел ниту пак слушнал да од експлозија во некоја печатница се создаде библиотека на енциклопедии
Но дури и теоријата на Големата Експлозија лежи на одредени претпоставки. Една од нив е дека инфрацрвеното поместување на светлината која ни доаѓа од далечните галаксии е резултат на нивното оддалечување од нас. Таа последица поборниците на оваа теорија ја веруваат затоа што тоа е единствената засега позната причина на овој ефект - релативистики доплеров ефект. Но ако само тоа им е познато на научниците, тоа не значи и дека така мора да биде нели?
Абре момче, па нели веќе ги разобличивме овие смешни аргументи кои всушност не само што не ја подржуваат еволуцијата, туку и во коренот ја негираат. Што треба сега јас да сторам, да копи-пејстирам коментари од Вероисповед каде што на широко ги расчистивме овие работи - дека фосилите ја побиваат еволуцијата и дека "разните етапи на еволутивниот развор" е само еден обичен фалсификат (научна измама) на Хекел?
|
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
и што е поентата на приказнава...?????!!!
децидно... јасно... можееее.....???? П.С.Екстраваганти... ТНН (таканаречено)... самобендисано самоуверени екстравагантни погледи... во смисол јас сум во право а вас кој ве е**... со докази кои само мене ми се релевантни.. имаат смисла...???? Изменето од којсумјас - 19.Септември.2009 во 19:13 |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
којсујас, aj прво среди си ги мислите, па потоа прашај што не ти е јасно од горниот коментар.
|
||||
|
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дека бог постои и дека го направил сето ова?
Е конечно разбра што јас цело време
Не, не! Ние не разобличивме ништо. Јас изнесов какви такви докази, но ти не ги прифаќаш. Тоа не е разобличување. Разобличување ќе биде кога ти овие мои докази ќе ги побиеш не само со празни зборови, туку со аргументи, со твоите докази кои ми ги вети, а на кои јас сеуште чекам!
Не, не. Само одржи си го ветувањето. Не треба друго ништо. Изменето од Zlatnik - 19.Септември.2009 во 21:29 |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ветувањето беше дадено условно, а условот беше: Мушки да признаеш дека не постои ниту еден валиден научен аргумент за теоријата на еволуцијата.
|
||||
|
||||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
како што вели Ев, така е!!!
|
||||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
EvAngelos... Гледам мене ми се обраќаш... па ќе те прашам... а кој тебе те спомена...??? симни се малку од пиедесталот на самобендисан сезнајко... па не се врти светот само окулу тебе... темата е допирни точки помеѓу религијата и физиката... иако јас би рекол дека се сведува само на едно... на моментот кога настанал космосот... таков како што го познаваме... или е тоа целосно дело на Бог... или е прашање колкав е неговиот удел во постанокот... или пак воопшто немал право на избор... |
||||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
dopirni tocki moze da ima ako vo vasata biblioteka biblijata stoi vo raftot odma do fizika za treto
taka se duri 3 dopirni tocki Изменето од anakin - 20.Септември.2009 во 11:48 |
||||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||||
Внеси реплика | страница <1 34567 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |