|
Mislenja/sporedbi za postari foto aparati |
Внеси реплика | страница <1 34567 11> |
Автор | |
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SOPRANOvski,
Ako srceto ti legnalo na S5, togash kupi si go i ne se s'kldisuvaj mnogu. Inaku, jas potpolno se slozhuvam so Mire - za istite pari mozhesh da kupish vistinska kamera - kit D40 sto e reparen sistem za evauliranje na ostanatite 6-8MP kameri i benchmark za shum na site dosegashni DSLR-i! Pa ti sega pravi mu esap... |
|
SOPRANOvski
Нов член Регистриран: 04.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 16 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo gorenavedeniot text, ne naglasiv deka veke go imam i koristam S5 .
Koga gi sporeduvav slikite od S3 so novite od S5, najiskreno, jas nemozev da najdam nekoja razlika. Jas sum duduk za ovie raboti, i zatoa prasuvam dali ima nesto sto bi napravilo nekoja poocigledna razlika vo kvalitetot na slikite (osven mene kako fotograf), sto S5 go ima , S3 go nema. Inaku, znam deka bilo koj SLR ke podobar izbor, no isto taka znam deka nieden aparat ne slika sam od sebe, deka treba nekoj da go namesti i da slika, pa mi e donekade strav, deka ako zemam SLR i kako sto neam poim, da ne se razocaram totalno ako izlezat nekoi za greota sliki. Изменето од SOPRANOvski - 19.Ноември.2007 во 03:01 |
|
If you do what's hard today, then the life will be easy tomorow.
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas pak mislev imash namera da kupish kamera, pa prashuvash za sovet...
Patem, badijala si se plashel od DSLR, so nego mozhesh da slikash epten amaterski - se na avtomatika, pa sepak da dobiesh dobri sliki. Ama sega veke e docna za kaenje... |
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mire prvo bi sakal da ti objasnam nesto. G serijata na canon e edna od najobrite P&S kamera i mnogu ja koristat kako backup, ne kako prva kamera. Sum se zapnal za nea zatoa sto ja poznavam i koristam na ovoj ili onoj nacin uste od G1 i zatoa bidejki imam sreka drug da se grizi za moite DSLR mene mi ostanuva da si nabavam G9 za da imam nesto za vo zaden dzeb, da ima nesto za zenami i za decata da strakaat, a sepak da bide dovolno kvalitetno za seriozna fotografija so ili bez exteren blic.
Uste nesto i shuter lagot e veke zanemarliv taka da imas golem raspon na L zoom , IS i skoro 13 mp RAW file. Dovolno? |
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pak jas bidejki prv go spomnav G9, pa gledam se otvori debata .
G9 go preporacav bidejki ne e mnogu poskap, no e poprakticen vo odnos na bridge kamera. I jas bi sakal da go imam, no imam drugi prioriteti . Sporeduvanje so DSLR ne e mozno bidejki se za razlicni nameni. Aj kje zboram od moeto iskustvo. Koga pred 3 godini kupuvav digitalec DSLR bese nadvor od pamet so cenata, taka sto zemav Fuji S5100. Najvekje zaradi dolgiot opticki zoom, RAW, bracketing, manuelni blenda i brzina. Generalno ubava kamera za tie pari vo toa vreme. Glavnata pricina sto sega sakam compact e deka bridge kamerata ne e DSLR a fakja mesto kako eden pomal DSLR od tipot na 400D ili D80. Treba torbicka da go nosis, a ne e nisto podobar od dobar kompakt koj go nosis vo vnatresen dzeb. G9 e kamera koja e spremna so site napredni funkcii koi bi ti zatrebale. Ima i Nikon slicno nesto P5100, no za zal nema RAW i poeftin e. Koristejki go maliot bridge svativ deka ne mi treba dolgiot zum za domasni fotki. Spored mene, za doma e podobro da ima posiroka lekja na zumot odkolku podolga. Treba od 2 metri da fatis eden cel trosed vo dnevna . Pogledni si gi fotografiite sto si gi slikal so S3, dali imas mnogu so dolga lekja ili imas 80% so siroka i normalna. Sekoj so svojot kejf i potreba. Uz toa G9 e poubav nadvoresno, so rangefinder retro look . DSLR znaci velguvanje vo oro od koe nema kraj, novi lekji, pa novo telo, pa filtri, pa photoshop, pa kompresii,pa ova, pa ona....ako ne mislis da se zanimavas so takvi raboti, zemi si dobar kompakt, a ako sakas seriozno da se zanimavas so fotografija, kupi DSLR ili filmski SLR ili rangefinder (za dzabe pari - Full Frame ). Bridge kamerite mi se ni vamu, ni tamu spored mene. P.S. Vo torbickata koja ja kupiv za Fuji S5100 jas sega nosam edna lamja - Mamiya 6MF , za domasniot digitalec mestoto mu e vo dzeb . P.P.S. Dobro e sto povtorno se vrtat vakvi temi, a ne kafe muabet i vtor pogled |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Epa ne e ... koga ce stavat pogolem senzor ce bide BTW, shutter lag-ot odamna ne e problem. Problem e kvalitetot na slikata, osobeno od ISO400 nagore, i AF-ot. Pomal, no sepak problem se zumovite na kopce (nekoi toa go sfatija pa napravija racen, ili barem fly-by-wire zoom prsteni. Eve ti uste nekolku bitni stavki -wide angle 35mm equiv (odvaj da se narece sirok agol) -VF koj bezdrugo bi frlil vo ocaj sekoj sto pogledal niz SLR/DSLR VF, pa makar i niz najlosiot primerok vo svetot na SLR/DSLR aparatite -Vgraden blic koj ne e ni blisku do blicovite koi se vgraduvaat vo entry-level blicovite na SLR/DSLR aparatite. Za rastojanieto od objektivot i potencijalnite crveni ocinja muabet da ne pravime. Samiot kaza deka go sakas za back-up, za vo dzepce. Zosto nekomu bi mu go predlagal kako osnoven aparat, ako za tie pari ima moznost da si zeme DSLR? Aj, tezata "i posle Canon, Canon" ja razbiram do nekade, iako ne se vbrojuvam vo zakoraveni Nikonisti, ama barem predlozese nekoj Canon 350D, namesto G9 (duri i Sony A100 ima 10x podobra noise karakteristika od bilo koj PS ili bridge aparat) Dovolno? |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mire, izgleda ne si go imal vo raka i kazuvas raboti sto ne ti se provereni, ama nema ljutis.
wide angle svojstven na ps camera (+dopolnitelen wide adapter) VF kako kaj sekoj range finder (zaradi toa se razlikuva od ostanatite) Ako imas potreba od seriozen blic imas hotshoe koj e 100%funkcionalen so speedlite na canon, a za vgradeniot ne sakam da zboruvam zaoa sto ne e ni podobar , a ni polos od onie sto se vgraduvaat vo dslr. za noisot na visoko iso e podobar i od nekoi dslr, (prosetaj po netov i vidi, a naskoro ke ti go ovozmozam da go probas sam) AF e podobar od bilo PS camera, a i lekata e so 6x zoom i IS sto sepak nesto znaci kolku i da go zanemaruvame toa. a toa deka bi go kupil bez razmisluvanje i deka ke bide vreden za site pari dadeni za nego veruvam, zatoa sto slucajno imam na dofat vo sekoe vreme G1, G2, G5 i do skoro G6 i moram da kazam deka se odlicni kameri (slr performansi vo rangefinder)... eve i link za potvrda http://www.dpreview.com/reviews/canong9/ pozdrav i bez ljutis |
|
Born to be alive...
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sto bi se reklo : "Sve mi diraj, samo nemoj G9 da mi diras"
|
|
Born to be alive...
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Auuu, dobri se ovie debati .
Tuka sum na ista linija so Jane vo odnos na G9. Ne sekogas na sekogo mu treba i saka DSLR. |
|
|
|
SOPRANOvski
Нов член Регистриран: 04.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 16 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kolku sto razbrav od prethodno napisanoto , G9 e podobar aparat od S5 IS.
|
|
If you do what's hard today, then the life will be easy tomorow.
|
|
hypertech
Сениор Регистриран: 02.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koj be ne saka dslr!
|
|
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Spored mene DA. No toa e moe mislenje. U stvari zavisi sto sakas. Dali sakas da skoknes na DSLR ili ti treba super domasen kompakt, a da ne e idiot. S5 mi e ni vamo ni tamo. Golem kako DSLR, a ne e, a fakja mesto i zenati nejke da go koristi deka i e golem. Toa e moe iskustvo, nisto povekje.
Martin, ne mora sekoj da saka DSLR zatoa sto mozebi ne mu treba. Znam lugje koi ne sakaat, a znaat fotografija dovolno. Изменето од D'Dalton - 19.Ноември.2007 во 23:15 |
|
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jane,
za dpreview vece go kazav svoeto mislenje da ne povtoruvam. Ona sto ce se sluci e da me nateras da istrazuvam za aparati koi ni najmalku ne me interesiraat, samo za na kraj da si go potvrdam prvobitniot stav. Ako ima nekakva prednost G9 pred DSLR toa e samo 6x zoom i vklucen IS (ako go poglednes Sony A100 i toa otpadja, mada noise...) Eve sto misli Popular Photography and imaging (a tie se bas forgiving posto ziveat od reklamite): • Barrel distortion is still a big problem at the 35mm wide angle setting. • A burst rate only a slug could love -- especially in RAW (although it does continue to chug along for a long time, and doesn't buffer-lock). • Confusing menu-driven options and multi-button/dial configurations that can drive both the Elph and EOS user nuts trying to figure out. • Lens barrel intrusion into the optical viewfinder field at wide-angle. • Only about 80% coverage with optical viewfinder. Za noise: For example, at ISO 80, JPEG resolution scores Excellent (2150), with Low noise (1.6). RAW0 resolution is Excellent (2150) with Low noise (1.7). RAW10 resolution is Excellent (2100) with Very Low noise (1.5). At ISO 800, JPEG Resolution is Excellent (1950) but noise is
Unacceptable (3.8). RAW0 Resolution is Excellent (1910), but noise is
again Unacceptable (3.2). RAW10, on the other hand, drops Resolution
negligibly, (Excellent: 1875) but only has Moderate noise (2.6). Za kontrast: Contrast appears slightly low in both RAW and JPEG. Shadow details, especially at High ISOs can show some chromatic noise, especially in JPEG and RAW with low Adaptive Noise settings. Da ne bide deka e samo na muabet, eve 2 primeri od DCresource (nemase od D40, pa zemav od D40x koj ima nijansa polosa noise karakteristika):D40xna ISO400: G9 na ISO400: Da ja skratime prikaznata eve D40x na ISO1600, i seuste e podobar od G9 na ISO400: Kako sakas zavrti go sporeduvas 1/1.7" senzor na steroidi, so APS-C senzor; Sporeduvas funkcionalnost na DSLR so bridge aparat. Eve ti uste nekolku highlights od specifikacii: D40 G9 1) 2,5fps 1) 1.5fps (so onesposoben AF, inaku e 0,7fps) 2) TTL phase detect 2) 1 AF senzor so Flexi zone (mala sala!) sistem (3 senzori) 3) Shutter speeds 3) Shutter speed 30sec-1/4000s 15sec-1/2500s (sto e dobro za vakov aparat, no ne i za DSLR) 4) Od power up do 4) Od power up do prvo slikanje 0,6s prvo slikanje 1,7s 5) Built in flash 5) Built in flash max 12m (ISO200 f/1.4) max 2,5m (ISO auto) realno oklu 5-6m (f/5.6) ova da ne se lazeme deka e isto Jane please, ova ne e prasanje na flame war (Canon/Nikon), ova e vece prasanje na zdravo rezoniranje. Imas previse fotografii zad sebe za vakvi tvrdenja i sporedbi. Edinstveni prednosti na G9 nad DSLR se: -ima integriran IS -moze da se strpa vo dzep i -nema prasina na senzor Za sporedbi po prasanje na image quality, ili performansi nemame sto da razgovarame. Nema ljutis, samo nemoj ludjeto da gi doveduvas vo zabluda. Pozdrav, Mire |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aj sea od pocetok...
ne rekov nigde deka e podobar od slr kamera, mada i toa e vistina vo sporedba so nekoi drugi proizvoditeli.dali imame internet resursi koi se dovolno verodostojni i toa e prasanje, zatoa sto na onie na koi ti se potpiras jas ne im veruvam ili obratno. Gi sporeduvas blicevite i odnosot na nivnata sila i domet. dali gi presmeta soodvetno zatoa sto vrednostite za G9 se dadeni za 80asa , a za D40 za 200 asa i za razlicni leki so razlicen f otvor. Za AF flexyzone napisa deka e mala sala, a toa e edna opcija koja postoi kaj video kamerite na canon veke so godini i e izvonredno korisna alatka (ke ti objasnam vo zivo). Znaci da ne se doveduvame i sebe i drugite vo zabluda, jas gi navedov onie raboti zaradi koi bi go kupil za sebe i koi gi imam uvideno niz godinite koristenje na G serijata, a ti mislam deka go sozdade svoeto mislenje vrz internet recenzii. Sepak i tipa nagradite sto ovoj model gi osvojuvase niz godinite na svoeto postoenje kazuvaat nesto. Ne go falam G9 zatoa sto e canon, moze da e od bilo koj proizvoditel. Zatoa sto ako preferiram eden ne znaci deka drugite ne cinat, ziv primer ti e mojot domasen arsenal kade sto osven (kaj zakoraven kanondzija) canon, ke najdes i nikon, leica, zenit, fed, hassy i ostanata stoka so poteklo od vremeto na 2 svetska vojna. zarem ne cinat i tie... OK mozebi si vo pravo i jas ovde se povlekuvam od sekakva ponatamosna diskusija pozdrav, Jane Изменето од jane971 - 20.Ноември.2007 во 08:45 |
|
Born to be alive...
|
Внеси реплика | страница <1 34567 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |