|
Film (emulzii, mislenja, informacii...) |
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Автор | ||
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dobro e nema veke retrojane, sega i dalton e poretro od mene
|
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eh da...
ama do vakvi raboti se doagja po greshka , a se e so probuvanje...zna4i zborot mi e da go sakam efektov na high key i da go upotre*am vo na pr zatvorena prostorija (razli4ni uslovi)... Shto treba da pravam... da ispukam cel film i da si zapisham vo tetratka deka za taa utka, na toa mesto, vo tie uslovi , so toa svetlo, pod toj agol, kje imam high key zatoa shto samiot aparat so +2 kje mi dade korektno eksponirana fotografija (koja e neposakuvana) e sega kolku high key kje bide toa...dali kje ima kontrast... |
||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Uh, ovde nema poretro od mene. Dodeka go pisuvam ova slusam Beach Boys
|
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
poentata mi e deka e polesno so pomal dinami4ki opseg...
neznam kolku e to4no moeto mislenje, no tuka e mestoto za diskusija... |
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Si preeksponiral 5 blendi ... dobro, sepak se gleda deka kvalitetot veke ochigledno trpi... no se raboti za 5 blendi ! Obidi se da go napravish ova so digitalna kamera. Koga jas spomnav -2 do +2 blendi, mislev na dobivanje od mnogu dobar do odlichen kvalitet na otpechatena slika, koja skoro nema da se razlikuva od onaa perfektno eksponiranata. |
||
aboskovski
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"Mene mi se sluchi da podeksponiram Fuji 400 za dve blendi (go eksponirav kako 100ASA)" Zoki? Verojatno obratno. Tocno e deka na mali printovi razlikata od +- 1-2 EV skoro i da ne se primetuva. Filmot e potoleranten od senzorot vo odnos na greskite vo eksponiranje. NO, imajte vo predvid deka golemite laboratorii zadolzitelno vrsat 'avtomatska' korakcija na osvetlenosta pri pecatenjeto (mnogu ja mrazam!). Napravete sken od filmot (bez bilo kakvi korekcii) i ke vidite kako vistinski stojat rabotite. So vestackoto 'doosvetluvanje' vo tek na pecatenjeto trpi kvalitetot, nie samo ne mozeme toa da go zabelezime na mali printovi. A sega edna paralela kon DSLR-te (osobeno pri rabota vo 'auto' mod). Dokolku ne snimate vo raw, moze da se sluci kamerata da gi 'optimizira' podeksponiranite fotografi vo tekot na konverzija vo jpg. Neka ne ve cudi sto ponekogas mozebi ke vi se pricini deka i navidum 'korektno' osvetleni fotografii imaat poveke sum otkolku sto bi se ocekuvalo i pri poniski ISO vrednosti. |
||
Vojkan
Сениор Регистриран: 02.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 387 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ангел, ова што го рече за сензорите важи само за ДСЛР или и за помали сензори?
Јас имам фуџи с6500 и обично сликам со - 1/3 или 2/3 компензација на дневно светло, а понекогаш имам шум, или поточно, остатоци од чистење на шум веќе на 200аса. Понекогаш се јавува, понекогаш не. Како и да е, знае да биде фрустрирачки кога на дневно светло и ниска асажа имам размачкани фини детали, а сум очекувал остра фотка. Е сега, јас мислам дека е комбинација од светлото (облачно, приквечер...), мал сензор и начинот на конверзија во апаратот, ама не сум сигурен. Поздрав |
||
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo odnos na korekciite vo Foto Studio sto vi gi pravat na fotografiite.
Vo Foto studiata niz Sk rabotat lugje koi se tamo za da rabotat, ne deka ja znaat fotografijata. Sekoja cest na isklucocite. I si imaat svoj tertip na rabota. Se da se gleda. Znaci ako imate Low Key fotka tie kja ja kompenziraat i crnoto ne e vekje crno i narusena e gustinata. Zatoa sekogas sedete tamu so niv, pravete gi zaedno korekciite (najcesto e "as is") i nikogas nema da imate problem. Potoa i tie kje se naucat, pa vekje samo kje sedite i kje nadgleduvate. No, nikako da im ja ostavite rolnata i da im kazete, razvivanje i print+CD na site fotografii. Potoa ne vi treba fotoshop, osven ako sakate bas nekakov efekt. |
||
|
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Angel, blagodaram sto me popravi. Dobar lapsus napraviv. Se raboteshe za 100ASA film sto go eksponirav kako 400ASA. Imeno ceremonijata ja fotografiraf so 400ASA i koga pojdovme vo parkot staviv film od 100ASA, zaboravajki da ja smenam vrednosta na osetlivosta na filmot na kamerata i svetlomerot. |
||
aboskovski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo Germanija ima 2-3 golemi laboratorii (CeWe na pr.). Vo bilo koja filijala, market ili foto dukance (skoro i gi nema poveke) da ostavis film, tamu ke go pratat. 'Avtokorekcijata', normalno, e 'gratis' i nema nacin da se iskluci. Citav po forumi, procesot im e do tolku avtomatiziran, taka da sekoja covecka intervencija se izbegnuva. Znaci: nema sansi da najdete nekoj da vi stampa a vie da mu 'visite' nad glava - forget it! Kaj digitalnite e poinaku, kaj nekoi portali e vozmozno da se iskluci opcijata za avtomatska korekcija. |
||
aboskovski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Imam so X-tra 400. Odlicen e. Zrno nema. Boite kako na Superia - POP. 800-ka e mnogu skapa vo SK .
|
||
|
||
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
malku e zolticka vo boite inaku e odlicna, a zolticka e zaradi namenata indoor bez flash, zrnoto e prifatlivo sorko kako kaj 400 asa
|
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zoran, Mala korekcija eksponiranje na 400ASA film kako 100ASA e nadeksponiranje, a ne podeksponiranje (ili ti prviot del od pull processing). Sto se odnesuva do tolerancijata vo odnos na digitalnite kameri, taa e minimalno pogolema od RAW fajlovite na denesnite DSLR aparati. Site sporeduvaat negativot so JPG ishodot na DSLR-ot, no toa e kako da spored printot go cenis dinamickiot opseg na negativot. Pozdrav |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |