IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4445464748 824>
Автор
Порака
m__g__ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2006
Статус: Офлајн
Поени: 591
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m__g__ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 18:33
я още гатанки

Привикала Влаина;
„Ела, ела Гркино!
Удаифме јунака.”изненадување
Го кренала Гркино,
Носила го носила
До стрет бело Дунава;
Привикала Гркино:
„Ела, ела Бугарке!
Удаифме јунака.”изненадување
Се загнала Бугарка,
Чукнало го, пљуснала,задоволство
На свој бели рамена,
Носила го. носила,
Из крај бело Дунава.
Неа јунак си зеде.задоволство
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m__g__ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 18:40
ади де
што стана???

де сте ве?
Кон врв
ntg2003 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 483
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 18:57
Originally posted by m__g__ m__g__ напиша:

ади дешто стана???де сте ве?

Тук сме кефиме ти се
Кон врв
pol.B.Drangov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Јануари.2008
Поени: 87
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pol.B.Drangov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 19:00
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Originally posted by pol.B.Drangov pol.B.Drangov напиша:

http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/balkan_bulgarian_1914.jpg
tova vob6te ne e bulgarska karta vig ot kade sam q vidql.tova sa karti koito ne idvat ot bg.
i izvinqvaite ama ne nas ni uchat da mrazim macedoncite za razlika ot vas.parvo kak smee6 da mi kage6 che sme gadove abe srabche vigte si imenata na skapanite temi v foruma pa mi dumai togava koi kakav e i koi koi mrazi.a inache znaete che me e prez drangoviq za vas

Za toa zosto se temite takvi,treba sam da se zaprasas ili prasaj si gi zemjacite,a i onie sto gi trpale Makedoncite vo zatvori ako ne se izjasnuvale kako Bugari,tuku znaes i samiot mnogu dobro so e i kako e.

a da znae6 sluchaino kolko bulgari sa stradali po zatvorite iz macedonsko i srabsko?ta dage i v bg ako ne sa se pisali "macedonci"ti strada6 i az stradam dai da stradame zaedno.i kato ti znae6 za6to imate takova otno6enie kam nas mi obqsni ako moi6!ok?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај m__g__ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 19:02
ейй

ама колко сте?
много ли сте?
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 19:06
уф тежки прашаньа "ево ти минат воловете" преведено на езикот на Булгарикус хондрокефалос
Кон врв
ntg2003 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 483
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 19:07
Originally posted by m__g__ m__g__ напиша:

еййама колко сте?много ли сте?

Многу, многу. Цела сюрия..
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 20:19
Originally posted by pol.B.Drangov pol.B.Drangov напиша:

http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/balkan_bulgarian_1914.jpg
tova vob6te ne e bulgarska karta vig ot kade sam q vidql.tova sa karti koito ne idvat ot bg.
i izvinqvaite ama ne nas ni uchat da mrazim macedoncite za razlika ot vas.parvo kak smee6 da mi kage6 che sme gadove abe srabche vigte si imenata na skapanite temi v foruma pa mi dumai togava koi kakav e i koi koi mrazi.a inache znaete che me e prez drangoviq za vas

Картата е од Карнегиевиот извештај..
Ако не ти се верува провери ;)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 20:43
Влади е прав: На долниот лев агал на картата има надпис: d'apres Vasil Kanchov. Знаеш ли Влади коj е Васил Кънчов?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 21:00
Originally posted by дуле дуле напиша:

Влади е прав: На долниот лев агал на картата има надпис: d'apres Vasil Kanchov. Знаеш ли Влади коj е Васил Кънчов?

Поима немам
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 21:24
Васил Кънчов е написал един фундаментален труд:Македония. Етнография и статистика.
Може да се каже што тоj е наj големиот познавач на македонското землиште. Бил е во секоjа паланка. С една дума: учен-енциклопедист.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2008 во 21:26
Originally posted by дуле дуле напиша:

Васил Кънчов е написал един фундаментален труд:Македония. Етнография и статистика.
Може да се каже што тоj е наj големиот познавач на македонското землиште. Бил е во секоjа паланка. С една дума: учен-енциклопедист.

Овој е бугар по националност?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2008 во 06:48
Васил Кънчов е роден във Враца, учи в родния си град и завършва гимназия в Лом (1884). След това за кратко е учител във Враца и заминава да учи химия в Харков. Прекъсва образованието си, за да участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885). След войната учи химическа технология в Мюнхен и Щутгарт, но през 1888 отново прекъсва следването си поради заболяване.

През следващите години Васил Кънчов работи в българската образователна система в Македония. Той е учител по химия в Солунската българска мъжка гимназия (1888-1891), директор на българските училища в Серско (1891-1892), директор на Солунската гимназия (1892-1893), главен екзархийски инспектор на българските училища в Македония (1894-1897).
Написал е и "Пътуване по долините на Струма, Места и Брегалница.Битолско, Преспа и Охридско" .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2008 во 06:53
И што сега ако патувал во Македонија.......
И заклучил дека сите се бугари така????

Ајде еве неутрален извор..

Дали знаеш кој е Амфитеатров????

“Оние што ја читале мојата “Земја на раздорот”, го знаат мојот поглед врз Македонците. Тоа не се Срби, ни Бугари туку првобитен словенски народ, со прост основен јазик кој во поголем степен е способен да се потчини на каква годе форма што ќе му ја предложи друга, повлијателна и поразвиена словенска култура.

Македонци-Бугари има таму каде што се зацврстиле бугарското училиште и црква и Срби има таму каде што писменоста е во рацете на Србите. Со исто удопство тие можеле да се претворат, под образовно-религиозни и трговски влијанија, во Малоруси, Великоруси, Полјаци. Нивниот јазик е растопен метал кој лесно се прелева во секава родбинска форма. НО - родбинска! И ете токму во тоа во племенското родство е главниот услов што ја врти сега Македонија во борбата меѓу Словените и што го уништи во неа влијанието на Грците“.

Изменето од Vladimir88 - 02.Февруари.2008 во 06:54
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4445464748 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.