|
Власи |
Внеси реплика | страница <1 4445464748 66> |
Автор | ||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
великиот жупан Андреj Гропа владетел на Охрид од 1378 г. до 1380 г. е Албанец по род. Робевци навистина са птендирали што са наследници на истиот род (Г)ропа, на ваква приемственост не е доказана. Инаку Робеви не са Власи, а са чисти бугарски Словени и во овоj смисал - немало е зошто да се бугаризират... Точно е што са били в напреднала фаза на елинизаране, коjа фаза е прекината и Робеви се вратили кон корените си.
|
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Фамилијата Пирузе воопшто не се Власи,никаде ниту еден од нив не се декларирал како Влав, напротив,Петре Пирузе секаде се залагал за самостојна и обединета Македонија и секаде пројавувал македонски национален идентитет. |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Чоли ми е интересен,многу и смешен - тој ке ви наниже цело семејно дрво кое иде дури до Аспарух или Атила само да биде Бугарски род / А Чоли,робевци да не се од семејството на Атила или Аспарух можеби
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Гледам јас по статистиките, Власите некако да испариле од Македонија. А Бугарите ич ги нема. Да не пројавуваат и тие македонски национален идентитет? Депо тврди дека и едните и другите биле етнички Македонци, според едно негово толкување на книга на К`нчов. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не испариле воопшто Власите, а и Бугари си има. Власите си се попишувале како Власи и во поранешна СФР Југославија, никој не им ја менувал националноста. Во Скопје се знаело во кои маала и кои фамилии се влашки. Бугари имало во Источна Македонија, оние населени за време на Втората светска војна, во Скопје истотака имаше од оние кои за време на војната работеа овде и се омажија за Македонци. На баба ми две пријателки беа чисти Бугарки. |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne znam, po statistikata na K`ncov /koja se koristi vo enbciklopedijata na MANU/ samo vo Bitolska kaaza imalo 22 995 Vlasi.
http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_b.htm /prvata kolona namesto B`lgari citaj Makedonci/ |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, но во Битола имало војни и окупации, а од друга страна Власите подоцна, стапувале во брак со Македонци, тоа истотака треба да се има в предвид. Во Скопје, порано, во влашкото маало (Пајко Маало), живееле многу Власи, но подоцна, со стапувањето во брак со Македонците, тоа се изменило, па денес таму живеат Македонци, за влашки фамилии не сум слушнал, иако познавам доста луѓе оттаму. За советите околу читањето, чинам ти имам кажано нешто. Изменето од Македон - 26.Август.2010 во 17:37 |
||
ADVISOR
Сениор Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Meso kastro Gjirocastro i se toa mi e jasno ama Robevci ne mi se vklopuvaat .Inaku vo Ohrid vladeele Progon Zguri , Karl Topija i Andrea Gropa toa se Armanji.Barem za Zguri sum potpolno siguren na facebook ima eden Arman Zguri . "Териториите источно од реката Вардар, до средината на седумдесетите години од XIV век, ги освоиле браќата Јован и Константин Драгаш, кои издавале самостојно повелби. Во овие територии влегувале градовите Куманово, Велбужд, Прешево, Кочани, Штип и Струмица.66 Кога отпаднал Охрид, вториот по значај град во државата на Марко, не е познато. Но, се знае од ктиторскиот натпис во црквата “Мал Св. Климент” од 10 јули 1378 година, дека господар на Охрид бил великиот жупан, Андреа Гропа. Гропа ја почнал својата кариера, уште за време на Волкашин, а во првите години од владеењето на Марко, ја признавал неговата власт, за да со слабеењето на централната власт, почне да се осамостојува. Во осамостојувањето на Гропа голема улога одиграл неговиот дедо Андреа II Музаки, кој во тоа време бил во судир со Марко за градот Костур. Гропа во тоа време, најверојатно ја отфрлил власта на Марко и заедно со Балша Балшиќ, исто така зет на Музаки, му помогнале на својот дедо да го освои Костур. " Изменето од ADVISOR - 26.Август.2010 во 18:40 |
||
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
" border=""> Изменето од ADVISOR - 26.Август.2010 во 19:36 |
||
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е тоа е сторија. Сакал нејкел човек се трогнува. Посебно она со диктаторите. За жал тој бил немилосрден и спрема самите Албанци. Жално е кога се гледаат оние цркви стари и по 15 века, уништени. пс. Ти благодарам за линкот. |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne samo vo minatoto, i sega gledam deka Vlasite si go koristat Makedonskoto ime.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/The_Days_of_Armans_%28Macedonians%2CAromanians%2CVlachs%29.JPG Изменето од Каснакоски - 28.Септември.2010 во 10:58 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da se chudi chovek koi se vistinskite Makedonci
|
||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, но Власите себеси се нарекуват Аром’н Македони. Г1 еднаш кажа дека тоа Аром’н им е подметнато од Романците со цел да ги присвојат, арно ама јазикот им е практично ист. Не велам дека тие не се староделци, ама да се тврди дека древните Македони опстојале такви какви што биле е смешно. На овие простори имало постојани миграции, а доволно е само да се потсетиме на преселувањата вршени од страна на Римјаните, а и да не зборуваме за подоцнежните завојувачи.
|
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
Внеси реплика | страница <1 4445464748 66> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |