IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Македонскиот јазик и македонската азбука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонскиот јазик и македонската азбука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 146>
Автор
Порака
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 13:03
Originally posted by Pat Pat напиша:

Сакаш да кажеш дека не сме веќе сигурни дали пиринците се наши? Е така е тоа, да. Полека, полека ќе почнеме да се откажуваме едни од други со цел да го одржиме некако нашето Потемкиново село.
Наши се , не може Егејците, и останатите во другите земји да се наши а овие да не се наши затоа што си заживеал виртуелно со некои од источниве соседи.
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 13:10
Originally posted by depo depo напиша:

Сакаш да кажеш дека не сме веќе сигурни дали пиринците се наши? Е така е тоа, да. Полека, полека ќе почнеме да се откажуваме едни од други со цел да го одржиме некако нашето Потемкиново село.
Наши се , не може Егејците, и останатите во другите земји да се наши а овие да не се наши затоа што си заживеал виртуелно со некои од источниве соседи.

Така ли? Епа, штом размислуваш така, и штом се впушташ во полемика со мене, можеш ли да ми го објасниш овој интересен феномен, еве да се цитирам себеси од претходниот пост:

Цитирај Да, се разбира. Само што на кумановци су ги скратили малко изразни средства к’д стануе збор за пишување на нивни дијалект. А за пиринците, кога веќе ги спомна, интересно е тоа што до 1913 во цела Македонија се пишувало на Илинденската азбука, нели. По 1913 истата била забранета во Македонија, а Пиринско служело како база од каде што нашите дејствувале против српските окупатори, и таму и понатаму продолжило да се пишува на Илинденската азбука, додека кај нас се употребувале буквите љ, њ, џ, ј и оние српските ќ и ѓ (ме мрзи да ги барам сега)

Денес кај нас се уште се пишуваат буквите љ, њ, џ и ј...И се уште е забранета Илинденската азбука.

Значи, што мислиш ти за тој чуден пресврт на настаните? Ете јас мислам дека кога Гоце Делчев би се логирал на Идивиди или на Кајгана да учествува во некоја тема посветена на него, би бил непријатно изненаден со БАН поради пишување со „искривените букви на руската граѓанска азбука“. Ова сето од историски аспект, секако, бидејќи историјата не е само раскажување на убави прикаски туку и согледувањето на причинскоо-последичните врски помеѓу минатото, сегашноста и иднината

Изменето од Pat - 04.Март.2010 во 13:23
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 13:17
Originally posted by eptendosadno eptendosadno напиша:

Секако , форумот служи за да се соочат аргументите и мислењата .

Јас сум се изјаснил овде во однос за “ сопственоста “ на кирилицата , глаголицата е според мене израз на политиканството во Византија , со што истата не ја сметам за СЛОВЕНСКА туку како политичка алатка наменета за словените .

Па затоа не патам од србофобичност или слични болести , мене ми е поважно својот скопски дијалект најреално да го преточам во текст , истото го посакувам и за кумановскиот , струмичкиот и.т.н. , па макар имале 2 000 знака

Тоа е интересно, да. Јас мислам дека те прашав еднаш за твоето мислење за тоа кое писмо тогаш би можело да се смета како за словенско, дали латиницата ја сметаш за посоодветна поради некои причини?

Што се однесува до србофобијата, не се работи за србофобија, туку за коректно дефинирање на некои историски собитија, како и на несогласувањето со тоа да бидам присвоен на овој или оној начин. Србофобијата би имплицирала дека јас ги мразам Србите како народ, што не е случајот, далеку од тоа.

Изменето од Pat - 04.Март.2010 во 13:20
Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 13:31

Ситуацијата е кристално јасна , Јордан Костадинов не зборува македонски дијалект ниту македонски јазик , според некои . ( текстот морав да си го цензурирам поради немање слобода во изразувањето )

Сето тоа е поради неприфаќањето на реалната ситуација за тоа што представува македонски јазик или македонски дијалект .

Изменето од Македон - 04.Март.2010 во 14:17
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 13:37

Секако , форумот служи за да се соочат аргументите и мислењата .

Јас сум се изјаснил овде во однос за “ сопственоста “ на кирилицата , глаголицата е според мене израз на политиканството во Византија , со што истата не ја сметам за СЛОВЕНСКА туку како политичка алатка наменета за словените .

Па затоа не патам од србофобичност или слични болести , мене ми е поважно својот скопски дијалект најреално да го преточам во текст , истото го посакувам и за кумановскиот , струмичкиот и.т.н. , па макар имале 2 000 знака

Тоа е интересно, да. Јас мислам дека те прашав еднаш за твоето мислење за тоа кое писмо тогаш би можело да се смета како за словенско, дали латиницата ја сметаш за посоодветна поради некои причини?

Што се однесува до србофобијата, не се работи за србофобија, туку за коректно дефинирање на некои историски собитија, како и на несогласувањето со тоа да бидам присвоен на овој или оној начин. Србофобијата би имплицирала дека јас ги мразам Србите како народ, што не е случајот, далеку од тоа.

Не , неможам да наетнам решение или нешто такво , инаку , разликата помегу латиницата и кирилицата е исто така мала како што е разликата помегу кирилицата и “ грчкото “ писмо .

Мислам дека не е време денес да измислувамме знак за гласот “ А “ , “ Њ “ , “ Ѕ “ и.т.н., за да добиеме нешто автентично , нешто македонско - словенско .

Мислам дека само треба да се поработи на веќе постоечкото писмо , и истото да се оплемени со повеќе знаци , гласови , полугласови , и сл. , па макар позајмиле и знак од Африка .
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:30
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Во македонскиот јазик се користи кривичен закон, кривично право, а не закон за виноцвници или виновничко право. Прекршителите на законот се гонат кривично, а виновничко.

Во македонската правна терминологија се користи и терминот казнено право, меѓутоа терминот кривично дело сеуште се користи во Уставот и законите, но тоа е долга приказна и не и е местото за дебатирање токму овде. Така е и со други правни термини смеќавање на владението, сторување ( чинење ), стварно право и други можеби малку чудни термини.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:45

Епа, штом размислуваш така, и штом се впушташ во полемика со мене, можеш ли да ми го објасниш овој интересен феномен, еве да се цитирам себеси од претходниот пост:

Да, се разбира. Само што на кумановци су ги скратили малко изразни средства к’д стануе збор за пишување на нивни дијалект. А за пиринците, кога веќе ги спомна, интересно е тоа што до 1913 во цела Македонија се пишувало на Илинденската азбука, нели. По 1913 истата била забранета во Македонија, а Пиринско служело како база од каде што нашите дејствувале против српските окупатори, и таму и понатаму продолжило да се пишува на Илинденската азбука, додека кај нас се употребувале буквите љ, њ, џ, ј и оние српските ќ и ѓ (ме мрзи да ги барам сега)

Денес кај нас се уште се пишуваат буквите љ, њ, џ и ј...И се уште е забранета Илинденската азбука.

Доколку тргнуваш од аспектот дека во Пиринска Македонија ништо не се сменило, тогаш веднаш ќе те демантирам. Со промените во бугарскиот правопис од страна на државата Бугарија, истото се применува и во рамки на Пиринска Македонија, што значи дека азбуката не останала идентична како онаа пред 100 години, од причини, разбирливи за државата Бугарија.
Во однос на тоа дали е забранета илинденската азбука, не би спорел, затоа што никој не ја забранува, но секако, не може некој да се обрати до институции и да употреби азбука од пред 100 години. Секој јазик си има и свое писмо, така и македонскиот јазик, кој си има свое кирилско писмо. Замисли како би изгледало некој да се обрати било каде во светот некаде, со писмо од пред 1000 години. Што ли пак да се каже за оние кои немале можност да го изучуваат својот мајчин јазик, ниту пак да пишуваат со неговото писмо.
Од друга страна, гледано од твојата призма, во Егејска Македонија не се употребувале ниту српските букви, ниту онаа азбука користена во Пиринска Македонија. Зарем тоа значи дека тие луѓе треба да користат грчко писмо денес, затоа што таму се користел и грчкиот јазик?! Секако дека не.

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:48
Значи сепак сте упорни и арогантно игнорирате опомени и објаснувања од модератори/администратори!

Правилата за употреба на јазикот на ИДИВИДИ не се предмет на дискусија и не подлежат на промени, поради евентуална злоупотреба на истите!

Јазикот и писмото на кои се пишува на форумов, треба да бидат разбирливи пред се за граѓаните на Р.Македонија, па потоа за другите.
Имаме многу членови од Бугарија кои научија да пишуваат на македонски, не би требало тоа да биде проблем за припадниците на македонското малцинство од Бугарија.

За жал не терате на непопуларни мерки: секој кој ќе продолжи со толкување на правилата ќе биде суспендиран, без опоменување!
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 15:34

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Мислиш ќе повторува!

Дали има лошо во тоа што во Македонија се учи и латиницата, адаптирана на македонскиот јазик?

По мене тоа не е никаков проблем, од причина што не е на одмет да се знае нешто повеќе, а притоа што во официјалната употреба сеуште останува кирилското писмо.

Кои се тие на кои им смета ова?

Историски гледано ( морам така да почнам за да добие мислата историска тежина ) нашите родители , а продолжуваме и ние , треба да се ослободиме од догмата дека кирилицата е наша , па као треба да ја сочуваме , па дури и со закон ( ова не важи правилата на форумот , они не се и не смеат да бидат тема за дискусија ).

Крајно искрено , јас не сум задоволен од македонската кирилица и правописот , сметам дека некои работи треба да се изменат со што би дошол до полн израз дијакетот од Пиринска Македонија , кумановскија и.т.н. , со што истите би се сочувале за идните генерации .

Инаку , дали предпоставените можат да ме подучат дали има источно МАКЕДОНСКИ ДИЈАЛЕКТ од Сандански - Р Бугарија , со бугарски примеси , и дали е тој според нивните стручни мислења дозволив за користење на форумов ?

Никој нема намера да ме подучи ?

Во македонскиот јазик има стотици турцизми , стотици грцизми , албанизми , но тоа не представува проблем при користење на форумов , нели ?

Јас ќе си го кажам своето мислење.

Денеска македонскиот јазик се зборува не само на територијата на Пиринска Македонија туку истиот се зборува на целата територија на Република Бугарија. За жал тој јазик кој се зборува таму останал за ниво на источно македонски дијалект. Тоа што некој се обидува да тој јазик го нарече бугарски е само заблуда и директен производ на долгогодишната кампања Бугарите да се претстават како Словени, па одтаму и јазикот се сврсти во словенсата група на јазици. Како што во САД јазикот неможе да биде американски, така и во Бугарија јазикот неможе да биде бугарски. Причините за тоа се повеќе од јасни, бугарскиот јазик бил турски.

Со оглед дека бугарскиот јазик бил од турската група на јазици, не е ништо чудно да во источно македонскиот дијалект има примеси на турцизми. Мислам дека нема да има проблем ако некој вметне, некој турски, српски, англиски, француски или грчки збор. Дали тоа е добро, се разбира, е сосема друго прашање.

Правилата на овај форум се јасни, се користи литературниот македонски јазик и официјалното македонско кирилско писмо. Дозволено е и користењето на латинското писмо, адаптирнао на македонскиот јазик. Овие правила во ништо не се разликуваат од општо прифатените стандарди во Република Македонија, нејзините државни установи, институции, јавните гласила и образовниот систем.

За се треба да се има стандард доколку се сака да се оди напред. Компромис со стандардите несмее да има. На оние кои небиле во состојба поради Х причини да го достигнат стандардот треба да им се излезе во пресрет, да им се помогне. Спуштањето на рамништето, сметам дека е потврден рецепт за назадување. Дури и Бугарите гледам со лес го совладуваат мајчиниот македонски јазик иако ниеден од нив нема стеканто формално обарзование на истиот.

Не сум видел некому да му биде забранет пристап на форумов ако вметне некој странски збор или употреби дијалект. Дури и јас во неколку наврати сум користел дијалекти од југозападниот дела на Македонија.

Крсте Мисирков ќе предложи стандардизацијата на македонскиот јазик да биде базирана на говорите на централниот дел од Вардарска Македонија, што вушност ќе се случи многу години подоцна, во времето на Конески. Сите други кои немале прилика да се образуваат на литературен македонски јазик, ќе треба да се стремат што поскоро да го сторат тоа, за свое добро. Сигурно тоа што не се образувани на литературен македонски јазик, не ги прави помалку Македонци. Напротив, тие се интегрален дел од македонскиот народ без разлика каде и во какви улови живеат.

Дали на Гоце Делчев доколку би постирал на овај форум пристапот би му бил забранет е само хипотетичко прашање. Убеден сум дека би постирал на својот кукушки дијалект се до онај момент додека не го совлада литературниот македонски јазик. Со оглед дека неговат формална наобразба била на источно македонски дијалект, сметам не би му преставувало тешкотија брзо да фати чекор со литературниот македоснки јазик.

Многу Македонци своето образование го стекнале на туѓи, странски јазици. На многу од нив македонскиот дури им станува втор јазик, но во душа останале Македонци. Тоа е побитно од се.

Убеден сум дека Македонците од Пиринска и Егејска Македонија, од Мала Преспа и Голо Брдо, немаат никаков проблем да го изучуваат литературниот македонски јазик, доколку им се овозможи тоа. Всушност тие тоа и го бараат.
Нивните лидери, Павле, Наце, Стојко, Едмонд го прават тоа безпрекорно. Сум имал чест да се сретнам со нив и многу добро ми се познати нивните ставови. Не ми се познати ставовите и мотивите на некои од членовите на овај форум.

Јас повторно ќе прашам кои се тие на кои им пречи литературниот македонски јазик и македонската кирилска азбука?!

Изменето од Македон - 04.Март.2010 во 15:48
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 15:37

Originally posted by Македон Македон напиша:

Епа, штом размислуваш така, и штом се впушташ во полемика со мене, можеш ли да ми го објасниш овој интересен феномен, еве да се цитирам себеси од претходниот пост:

Да, се разбира. Само што на кумановци су ги скратили малко изразни средства к’д стануе збор за пишување на нивни дијалект. А за пиринците, кога веќе ги спомна, интересно е тоа што до 1913 во цела Македонија се пишувало на Илинденската азбука, нели. По 1913 истата била забранета во Македонија, а Пиринско служело како база од каде што нашите дејствувале против српските окупатори, и таму и понатаму продолжило да се пишува на Илинденската азбука, додека кај нас се употребувале буквите љ, њ, џ, ј и оние српските ќ и ѓ (ме мрзи да ги барам сега)

Доколку тргнуваш од аспектот дека во Пиринска Македонија ништо не се сменило, тогаш веднаш ќе те демантирам. Со промените во бугарскиот правопис од страна на државата Бугарија, истото се применува и во рамки на Пиринска Македонија, што значи дека азбуката не останала идентична како онаа пред 100 години, од причини, разбирливи за државата Бугарија. Во однос на тоа дали е забранета илинденската азбука, не би спорел, затоа што никој не ја забранува, но секако, не може некој да се обрати до институции и да употреби азбука од пред 100 години. Секој јазик си има и свое писмо, така и македонскиот јазик, кој си има свое кирилско писмо. Замисли како би изгледало некој да се обрати било каде во светот некаде, со писмо од пред 1000 години. Што ли пак да се каже за оние кои немале можност да го изучуваат својот мајчин јазик, ниту пак да пишуваат со неговото писмо.Од друга страна, гледано од твојата призма, во Егејска Македонија не се употребувале ниту српските букви, ниту онаа азбука користена во Пиринска Македонија. Зарем тоа значи дека тие луѓе треба да користат грчко писмо денес, затоа што таму се користел и грчкиот јазик?! Секако дека не.

Абе Македон, пријателе, просто ме теглиш за јазик со тоа последното. Ајде да погледнеме од твоја страна (егејска ) Доколку ние вардарците сме биле под српска власт, дали тоа значи дека ние треба да го употребуваме српското писмо (речиси)?

Е да и за тоа кривично право, казнено право, токму така, токму така, вчера не ми текнуваше.

Терминот „кривично право“ првин звучи смешно, а второ нема никаква врска со нашиот јазик, а е препишан од учебниците во Белград- просто и едноставно.

Изменето од Pat - 06.Март.2010 во 13:13
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 16:12

Абе Македон, пријателе, просто ме теглиш за јазик со тоа последното. Ајде да погледнеме од твоја страна (егејска ) Доколку ние вардарците сме биле под српска власт, дали тоа значи дека ние треба да го употребуваме српското писмо (речиси)?

Е и јас имам вардарска страна. Вардарска по татко, егејска е по мајка.голема%20насмевка

Секако дека не значи, за тоа доволно говори делото на Кочо Рацин и другите дела на авторите од тој период.
А и збор "теглиш", не постои во македонскиот стандарден јазик. намигнување

Е сега овде ќе треба да појаснам нешто: овде дискутираме за македонскиот јазик и писмо, така ли? Бидејќи се наоѓаме на подфорумот Историја, тоа значи дека тука имаме право да дискутираме за етапите на развојот на истите, за сите околности, добри и лоши; за сите решенија, правилни и неправилни. Доколку немаме право да дискутираме за нешто, тоа значи дека истото е наметнато во вид на догма. А догмата нема никаква врска со науката, а историјата е наука.

Секако дека е така, каде виде дека оспорувам да се говори за тоа или дека говорам догматизирано, секако, ако си имам свој став, тоа не значи дека сите мора да го делат истиот, но, тој што е мој, секако дека додека можам, аргументирано ќе го бранам.

Не се бунам јас против правилата на форумот во врска со јазикот и писмото, во ред, правила се правил, а тоа што Бугарите пишуваат на македонски ми е симпатично. Некогаш нашите предци пишувале на литературен бугарски, па така нашиве гости ни ја возвраќаат честа, и утре задутре, ќе можеме сосема мирно да си ги прогласиме за Македонци.

Во однос на честа и правилата, правилата се над честа. Во однос на прогласувањето, тоа нема да се случи, барем од моја страна. Коментарот за симпатичноста ќе си го задржам за себе.

Е да и за тоа кривично право, казнено право, токму така, токму така, вчера не ми текнуваше.

Терминот „кривично право“ првин звучи смешно, а второ нема никаква врска со нашиот јазик, а е препишан од учебниците во Белград- просто и едноставно.

Во однос на правното наследство на Македонија, работата е малку поинаква, приказната е доста долга, не е за на овој подфорум, затоа што ќе мора да говориме несомнено и за правното наследство, пред да се впуштаме во терминолошките објасненија. Не е проста и едноставна работа, особено кога станува збор за правото, каде прецизностаи точноста при толкувањето и дефинирањето не смеат да отсуствуваат.

Изменето од Македон - 04.Март.2010 во 16:55
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 16:55
Темата е отворена за дискусија, но за да нема понатамошни суспендирања ќе повторам уште еднаш:

Правилата за употреба на јазикот на ИДИВИДИ не се предмет на дискусија и не подлежат на промени, поради евентуална злоупотреба на истите!

Јазикот и писмото на кои се пишува на форумов, треба да бидат разбирливи пред се за граѓаните на Р.Македонија, па потоа за другите.
Имаме многу членови од Бугарија кои научија да пишуваат на македонски, не би требало тоа да биде проблем за припадниците на македонското малцинство од Бугарија.

За жал не терате на непопуларни мерки: секој кој ќе продолжи со толкување на правилата ќе биде суспендиран, без опоменување!

Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 17:13
Originally posted by Македон Македон напиша:

А и збор "теглиш", не постои во македонскиот стандарден јазик.

Тоа е интересно. Кои се синонимите на теглиш?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 17:17
Влечеш, тегнеш, теглиш, корнеш, скубеш, кубеш, се“ се тоа македонски зборови.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 146>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.