|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика | страница <1 4243444546 146> |
Автор | ||||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Така ли? Епа, штом размислуваш така, и штом се впушташ во полемика со мене, можеш ли да ми го објасниш овој интересен феномен, еве да се цитирам себеси од претходниот пост:
Значи, што мислиш ти за тој чуден пресврт на настаните? Ете јас мислам дека кога Гоце Делчев би се логирал на Идивиди или на Кајгана да учествува во некоја тема посветена на него, би бил непријатно изненаден со БАН поради пишување со „искривените букви на руската граѓанска азбука“. Ова сето од историски аспект, секако, бидејќи историјата не е само раскажување на убави прикаски туку и согледувањето на причинскоо-последичните врски помеѓу минатото, сегашноста и иднината Изменето од Pat - 04.Март.2010 во 13:23 |
||||
Zero Tolerance For Silence
|
||||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тоа е интересно, да. Јас мислам дека те прашав еднаш за твоето мислење за тоа кое писмо тогаш би можело да се смета како за словенско, дали латиницата ја сметаш за посоодветна поради некои причини? Што се однесува до србофобијата, не се работи за србофобија, туку за коректно дефинирање на некои историски собитија, како и на несогласувањето со тоа да бидам присвоен на овој или оној начин. Србофобијата би имплицирала дека јас ги мразам Србите како народ, што не е случајот, далеку од тоа. Изменето од Pat - 04.Март.2010 во 13:20 |
||||
|
||||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ситуацијата е кристално јасна , Јордан Костадинов не зборува македонски дијалект ниту македонски јазик , според некои . ( текстот морав да си го цензурирам поради немање слобода во изразувањето ) Сето тоа е поради неприфаќањето на реалната ситуација за тоа што представува македонски јазик или македонски дијалект . Изменето од Македон - 04.Март.2010 во 14:17 |
||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не , неможам да наетнам решение или нешто такво , инаку , разликата помегу латиницата и кирилицата е исто така мала како што е разликата помегу кирилицата и “ грчкото “ писмо . Мислам дека не е време денес да измислувамме знак за гласот “ А “ , “ Њ “ , “ Ѕ “ и.т.н., за да добиеме нешто автентично , нешто македонско - словенско . Мислам дека само треба да се поработи на веќе постоечкото писмо , и истото да се оплемени со повеќе знаци , гласови , полугласови , и сл. , па макар позајмиле и знак од Африка . |
||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Во македонската правна терминологија се користи и терминот казнено право, меѓутоа терминот кривично дело сеуште се користи во Уставот и законите, но тоа е долга приказна и не и е местото за дебатирање токму овде. Така е и со други правни термини смеќавање на владението, сторување ( чинење ), стварно право и други можеби малку чудни термини. |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Доколку тргнуваш од аспектот дека во Пиринска Македонија ништо не се сменило, тогаш веднаш ќе те демантирам. Со промените во бугарскиот правопис од страна на државата Бугарија, истото се применува и во рамки на Пиринска Македонија, што значи дека азбуката не останала идентична како онаа пред 100 години, од причини, разбирливи за државата Бугарија. Во однос на тоа дали е забранета илинденската азбука, не би спорел, затоа што никој не ја забранува, но секако, не може некој да се обрати до институции и да употреби азбука од пред 100 години. Секој јазик си има и свое писмо, така и македонскиот јазик, кој си има свое кирилско писмо. Замисли како би изгледало некој да се обрати било каде во светот некаде, со писмо од пред 1000 години. Што ли пак да се каже за оние кои немале можност да го изучуваат својот мајчин јазик, ниту пак да пишуваат со неговото писмо. Од друга страна, гледано од твојата призма, во Егејска Македонија не се употребувале ниту српските букви, ниту онаа азбука користена во Пиринска Македонија. Зарем тоа значи дека тие луѓе треба да користат грчко писмо денес, затоа што таму се користел и грчкиот јазик?! Секако дека не. |
||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Значи сепак сте упорни и арогантно игнорирате опомени и објаснувања од
модератори/администратори!
Правилата за употреба на јазикот на ИДИВИДИ не се предмет на дискусија и не подлежат на промени, поради евентуална злоупотреба на истите! Јазикот и писмото на кои се пишува на форумов, треба да бидат разбирливи пред се за граѓаните на Р.Македонија, па потоа за другите. Имаме многу членови од Бугарија кои научија да пишуваат на македонски, не би требало тоа да биде проблем за припадниците на македонското малцинство од Бугарија. За жал не терате на непопуларни мерки: секој кој ќе продолжи со толкување на правилата ќе биде суспендиран, без опоменување! |
||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас ќе си го кажам своето мислење. Денеска македонскиот јазик се зборува не само на територијата на Пиринска Македонија туку истиот се зборува на целата територија на Република Бугарија. За жал тој јазик кој се зборува таму останал за ниво на источно македонски дијалект. Тоа што некој се обидува да тој јазик го нарече бугарски е само заблуда и директен производ на долгогодишната кампања Бугарите да се претстават како Словени, па одтаму и јазикот се сврсти во словенсата група на јазици. Како што во САД јазикот неможе да биде американски, така и во Бугарија јазикот неможе да биде бугарски. Причините за тоа се повеќе од јасни, бугарскиот јазик бил турски. Со оглед дека бугарскиот јазик бил од турската група на јазици, не е ништо чудно да во источно македонскиот дијалект има примеси на турцизми. Мислам дека нема да има проблем ако некој вметне, некој турски, српски, англиски, француски или грчки збор. Дали тоа е добро, се разбира, е сосема друго прашање. Правилата на овај форум се јасни, се користи литературниот македонски јазик и официјалното македонско кирилско писмо. Дозволено е и користењето на латинското писмо, адаптирнао на македонскиот јазик. Овие правила во ништо не се разликуваат од општо прифатените стандарди во Република Македонија, нејзините државни установи, институции, јавните гласила и образовниот систем. За се треба да се има стандард доколку се сака да се оди напред. Компромис со стандардите несмее да има. На оние кои небиле во состојба поради Х причини да го достигнат стандардот треба да им се излезе во пресрет, да им се помогне. Спуштањето на рамништето, сметам дека е потврден рецепт за назадување. Дури и Бугарите гледам со лес го совладуваат мајчиниот македонски јазик иако ниеден од нив нема стеканто формално обарзование на истиот. Не сум видел некому да му биде забранет пристап на форумов ако вметне некој странски збор или употреби дијалект. Дури и јас во неколку наврати сум користел дијалекти од југозападниот дела на Македонија. Крсте Мисирков ќе предложи стандардизацијата на македонскиот јазик да биде базирана на говорите на централниот дел од Вардарска Македонија, што вушност ќе се случи многу години подоцна, во времето на Конески. Сите други кои немале прилика да се образуваат на литературен македонски јазик, ќе треба да се стремат што поскоро да го сторат тоа, за свое добро. Сигурно тоа што не се образувани на литературен македонски јазик, не ги прави помалку Македонци. Напротив, тие се интегрален дел од македонскиот народ без разлика каде и во какви улови живеат. Дали на Гоце Делчев доколку би постирал на овај форум пристапот би му бил забранет е само хипотетичко прашање. Убеден сум дека би постирал на својот кукушки дијалект се до онај момент додека не го совлада литературниот македонски јазик. Со оглед дека неговат формална наобразба била на источно македонски дијалект, сметам не би му преставувало тешкотија брзо да фати чекор со литературниот македоснки јазик. Многу Македонци своето образование го стекнале на туѓи, странски јазици. На многу од нив македонскиот дури им станува втор јазик, но во душа останале Македонци. Тоа е побитно од се. Убеден сум дека Македонците од Пиринска и Егејска Македонија, од Мала Преспа и Голо Брдо, немаат никаков проблем да го изучуваат литературниот македонски јазик, доколку им се овозможи тоа. Всушност тие тоа и го бараат. Нивните лидери, Павле, Наце, Стојко, Едмонд го прават тоа безпрекорно. Сум имал чест да се сретнам со нив и многу добро ми се познати нивните ставови. Не ми се познати ставовите и мотивите на некои од членовите на овај форум. Јас повторно ќе прашам кои се тие на кои им пречи литературниот македонски јазик и македонската кирилска азбука?! Изменето од Македон - 04.Март.2010 во 15:48 |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Абе Македон, пријателе, просто ме теглиш за јазик со тоа последното. Ајде да погледнеме од твоја страна (егејска ) Доколку ние вардарците сме биле под српска власт, дали тоа значи дека ние треба да го употребуваме српското писмо (речиси)? Е да и за тоа кривично право, казнено право, токму така, токму така, вчера не ми текнуваше. Терминот „кривично право“ првин звучи смешно, а второ нема никаква врска со нашиот јазик, а е препишан од учебниците во Белград- просто и едноставно. Изменето од Pat - 06.Март.2010 во 13:13 |
||||
|
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Е и јас имам вардарска страна. Вардарска по татко, егејска е по мајка. Секако дека не значи, за тоа доволно говори делото на Кочо Рацин и другите дела на авторите од тој период. А и збор "теглиш", не постои во македонскиот стандарден јазик.
Секако дека е така, каде виде дека оспорувам да се говори за тоа или дека говорам догматизирано, секако, ако си имам свој став, тоа не значи дека сите мора да го делат истиот, но, тој што е мој, секако дека додека можам, аргументирано ќе го бранам.
Во однос на честа и правилата, правилата се над честа. Во однос на прогласувањето, тоа нема да се случи, барем од моја страна. Коментарот за симпатичноста ќе си го задржам за себе.
Во однос на правното наследство на Македонија, работата е малку поинаква, приказната е доста долга, не е за на овој подфорум, затоа што ќе мора да говориме несомнено и за правното наследство, пред да се впуштаме во терминолошките објасненија. Не е проста и едноставна работа, особено кога станува збор за правото, каде прецизностаи точноста при толкувањето и дефинирањето не смеат да отсуствуваат. Изменето од Македон - 04.Март.2010 во 16:55 |
||||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Темата е отворена за дискусија, но за да нема понатамошни суспендирања ќе повторам уште еднаш:
Правилата за употреба на јазикот на ИДИВИДИ не се предмет на дискусија и не подлежат на промени, поради евентуална злоупотреба на истите! Јазикот и писмото на кои се пишува на форумов, треба да бидат разбирливи пред се за граѓаните на Р.Македонија, па потоа за другите. Имаме многу членови од Бугарија кои научија да пишуваат на македонски, не би требало тоа да биде проблем за припадниците на македонското малцинство од Бугарија. За жал не терате на непопуларни мерки: секој кој ќе продолжи со толкување на правилата ќе биде суспендиран, без опоменување! |
||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тоа е интересно. Кои се синонимите на теглиш? |
||||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Влечеш, тегнеш, теглиш, корнеш, скубеш, кубеш, се“ се тоа македонски зборови.
|
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 4243444546 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |