IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3940414243 44>
Автор
Порака
teodul Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Септември.2010
Статус: Офлајн
Поени: 190
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2010 во 23:13
Originally posted by Pejik Pejik напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ako ovaa preziveal nesto vo zivotot toa e sigurno shkola za gluma i e tipicen proizvod na amerikanskiot marketing, ja svativte li nejzinata poenta koja arogantno saka da ja nametne dodeka zboruva a to e deka taa e preziveana i deka seto onaa sto se slucilo okolu nejzinoto radjanje bilo cudesno i eve sega taa soli pamet za abortusot. Ludje abortusot e nuzen, ne mozes da unistish zivot na edna 17 goishna devojka pravejci ja so sila majka, po poroduvanjeto kakov ce e nejziniot zivot a i kakov zivot ce mu priusti na svoeto dete ?????

А ти па многу се разбираш за глума,глума и ораторски способности се две различни работи!Таа е христијанка и верник и ништо не е чудно да ги гледа работите од таа призма.Еве мајката на девојката не ја направиле со сила да биде мајка,но девојчето го направија сакато за цел живот!не

Pa Templarius vo toa e problematikata da znae toa devojce od 17 goddini deka ako saka da se seksa dobro da se pazi zosto mozi da dojdi do toa sto doslo kaj mnogu nejzini vrsnicki , no i deka postoi odgovornost za toa potoa. Demek takvo bacilo znaj i takvo sirenje da napravi.A toa sto go vide na filmot voopsto ne e gluma a silata na oratorstvo sto ja pokazuva e donekade i od samoto sozivuvanje na nejziniot macen zivot.
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2010 во 09:18
Originally posted by teodul teodul напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Mojot stav za abortusot e sleden :1. Kako vernik koj veruva vo svetosta na zivotot, nikogas nema da go odobram abortusot kako nesto normalno. Smetam deka toa e nasilno prekinuvanje na eden zivot.2. Svesen sum deka ima lugje sto mislat deka abortusot ne e nesto strasno i deka zenata ima pravo nad sopstvenoto telo i taka postapuvaat i se odlucuvaat za abortusot kako resenie. Nivna rabota e toa, jas ne mozam toa da go sprecam.3. Trgnuvajki od faktot  deka abortusot e dozvolen so zakon vo povekjeto zemji vo svetot i sekoj ima slobodna volja da moze da izbira sto ke pravi so ova problematika, sekoj neka postapuva sprema svojata sovest.Jas samo  znam deka sekoj covek ke go ponese svoeto breme pred Boga, za site postapki sto gi pravel vo zivotot.

Cest i respekt na kratko , jasno iskazuvanje na svoj stav bez da navleze vo nasilno debatiranje so svoeto bozem poznavanje na odredena tema.

AMIN!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2010 во 10:48
И така според писаниата на форумашите барем откако се вклучив на оваа тема можам да заклучам
1. поголем број се против абортусот
2. мал дел од нив се против абортусот но некако скриено во некои ситуации го оправдуваат
3. додека останатите се за абортусот без ниедна пречка од кој било карактер.

Со тоа се покажува дека сепак абортусот треба да доживее одредени форми за прифакање или одбивање дури и во законска рамка . Но тоа не е наша работа сепак СЛАВА НА БОГА ШТО СЕУШТЕ НЕ ТРПИ СО НАШИТЕ СВАКАЊА.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2010 во 12:14
Pozadi abortusot se krijat i drugi rabot,...

Koj, saka da se unisti golem broj na zivoti na ovaa zemja, ne birajki nacin i sredstva za da go postigne istoton ?...

Koj e da unisti a koj e da spasi, vnimavate pozadinata e golema i sokriena!!

Kako postapuvame i sto zboruvame za temata, na toj nacin se opredeluvame na kogo mu sluzime !!!....

pozz
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2010 во 14:42
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Pozadi abortusot se krijat i drugi rabot,...

Koj, saka da se unisti golem broj na zivoti na ovaa zemja, ne birajki nacin i sredstva za da go postigne istoton ?...

Koj e da unisti a koj e da spasi, vnimavate pozadinata e golema i sokriena!!

Kako postapuvame i sto zboruvame za temata, na toj nacin se opredeluvame na kogo mu sluzime !!!....

pozz

Во потполност се сложувам и жалам што многу малце ја согледуваат пошироката проблематика , но многу е важно да луѓето осознаат во старт недоброста на абортусот а потоа секој ке почни да ги открива и поголемите заднини.... Но Бог да не укрепи и спаси од тоа.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2010 во 13:20
Дебатите околу исправноста на абортусот не можат никако да бидат црно-бели туку абортусот да не се злоупотребува како контрацептивно средтсво.
Затоа треба да им се подига свеста на луѓето кога општат сексуално да не дојде до таква ситуација да зачнат, да се едуцираат етички и морално што е она што е исправо а што не. Кога веќе ќе се случи бременост ситуацијата е премногу лична и
За сите што се изричито против без оглед на индивидуалната ситуација во која се наоѓаат родителите особено мајката е за премногу давање за лично право да му се суди на некого за нешто со кое мора сам да се справува цел живот.
Бидејќи не сносиме одговорност за туѓите деца ниту морална ниту финансиска, немаме никакво право да се дрзнуваме да се ставаме во улога на судии.
Низ вековите се докажало дека  нелегализирањето на абортусот како последица на спроведување на црковната норми и пракси не дало никакви резултати туку само контра-ефект, со напредувањето на човештвото е направен чекор понапред да се легализира абортусот со тоа што ќе се изведува во строго контролирани законски и здравствени услови.
Луѓето може и да им се случи да забременат несакано, значи несакано и штом е несакано значи и не се спремни од мал милион причини да се грижат за тоа дете.
Од таквите несакани бремености во средновековна Европа па се до почетокот на 20 век ,улиците биле преполни со илјадници сирачиња кои биле препуштени самите на себеси а дури ни богатите не можеле да изградат и финансираат толку сиропиталишта колку што имало сираци. Тоа покажува колку луѓето можат се грижат за децата кои се отфрлени и се поради тоа што ни технолошки а ни умствено луѓето не биле подготвени да размислуваат како би се справувале со проблеми од таков тип. Жената до пред само 100 год била третирана за помалку од човечко суштество кое може да одлучува за сопствениот живот и животот на своето неродено дете.
А на денешницава срамно е и жално при толку контрацепција  и врвни здравствени и образовни системи да се абортира на големо.
Сепак кога тие родители не се спремни да се носат со предизвиците на родителството особено во дисфункционални семејства, екстремно сиромашни, каде се работи за инцест, силување, каде мајката е малолетна или каде што бременоста не е последица на љубов и посакувана абортусот можеби не е идеално решение, но е практично и разумно.
Секојдневно жените се соочуваат со огромен број на проблеми кои таа несакана бременост може да им ја донесе а најжалното е кога една жена решила да донесе дете на овој свет во кој нема никаква материјална и морална поддршка од биолошкиот татко на истото.
Особено во некои сиромашни општества каде социјалната заштита е на најдолната можна граница, каде владее невработеност и општа негрижа. Ова е 21 век и не можеме да се размножуваме без да размислуваме какви последици ке има тоа врз животот на сите засегнати страни вклучувајќи го и општеството.
Можеби има такви кои не размислуваат многу кога легнуваат под киретата но со сигурно знам дека за многу повеќе жени таа одлука ниту е лесна ниту е пријатна но за некои тоа е единствено решение.
Од морален аспект не исправно да се терминира бременоста но уште понеморално и понехумано е да се донесе живо суштество на овој свет кое зависи од грижата и љубовта на други луѓе кои не се во можност да му ја пружат.
Абортусот не е превентива, абортусот е крајна мерка и решение за индивидуи кои се наоѓаат во многу комплицирани и неповолни животни ситуации и како таков не треба да се злоупотребува.
 Бог е со секој од нас и во секој од нас без оглед на одлуките што ги носиме во животот а најголемата казна е нашата совест за се она што го правиме. 

Изменето од Glenn - 30.Септември.2010 во 13:23
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2010 во 16:31
Amin!

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2010 во 22:46
Originally posted by Glenn Glenn напиша:

Дебатите околу исправноста на абортусот не можат никако да бидат црно-бели туку абортусот да не се злоупотребува како контрацептивно средтсво.
Затоа треба да им се подига свеста на луѓето кога општат сексуално да не дојде до таква ситуација да зачнат, да се едуцираат етички и морално што е она што е исправо а што не. Кога веќе ќе се случи бременост ситуацијата е премногу лична и
За сите што се изричито против без оглед на индивидуалната ситуација во која се наоѓаат родителите особено мајката е за премногу давање за лично право да му се суди на некого за нешто со кое мора сам да се справува цел живот.
Бидејќи не сносиме одговорност за туѓите деца ниту морална ниту финансиска, немаме никакво право да се дрзнуваме да се ставаме во улога на судии.
Низ вековите се докажало дека  нелегализирањето на абортусот како последица на спроведување на црковната норми и пракси не дало никакви резултати туку само контра-ефект, со напредувањето на човештвото е направен чекор понапред да се легализира абортусот со тоа што ќе се изведува во строго контролирани законски и здравствени услови.
Луѓето може и да им се случи да забременат несакано, значи несакано и штом е несакано значи и не се спремни од мал милион причини да се грижат за тоа дете.
Од таквите несакани бремености во средновековна Европа па се до почетокот на 20 век ,улиците биле преполни со илјадници сирачиња кои биле препуштени самите на себеси а дури ни богатите не можеле да изградат и финансираат толку сиропиталишта колку што имало сираци. Тоа покажува колку луѓето можат се грижат за децата кои се отфрлени и се поради тоа што ни технолошки а ни умствено луѓето не биле подготвени да размислуваат како би се справувале со проблеми од таков тип. Жената до пред само 100 год била третирана за помалку од човечко суштество кое може да одлучува за сопствениот живот и животот на своето неродено дете.
А на денешницава срамно е и жално при толку контрацепција  и врвни здравствени и образовни системи да се абортира на големо.
Сепак кога тие родители не се спремни да се носат со предизвиците на родителството особено во дисфункционални семејства, екстремно сиромашни, каде се работи за инцест, силување, каде мајката е малолетна или каде што бременоста не е последица на љубов и посакувана абортусот можеби не е идеално решение, но е практично и разумно.
Секојдневно жените се соочуваат со огромен број на проблеми кои таа несакана бременост може да им ја донесе а најжалното е кога една жена решила да донесе дете на овој свет во кој нема никаква материјална и морална поддршка од биолошкиот татко на истото.
Особено во некои сиромашни општества каде социјалната заштита е на најдолната можна граница, каде владее невработеност и општа негрижа. Ова е 21 век и не можеме да се размножуваме без да размислуваме какви последици ке има тоа врз животот на сите засегнати страни вклучувајќи го и општеството.
Можеби има такви кои не размислуваат многу кога легнуваат под киретата но со сигурно знам дека за многу повеќе жени таа одлука ниту е лесна ниту е пријатна но за некои тоа е единствено решение.
Од морален аспект не исправно да се терминира бременоста но уште понеморално и понехумано е да се донесе живо суштество на овој свет кое зависи од грижата и љубовта на други луѓе кои не се во можност да му ја пружат.
Абортусот не е превентива, абортусот е крајна мерка и решение за индивидуи кои се наоѓаат во многу комплицирани и неповолни животни ситуации и како таков не треба да се злоупотребува.
 Бог е со секој од нас и во секој од нас без оглед на одлуките што ги носиме во животот а најголемата казна е нашата совест за се она што го правиме. 

Se soglasuvam donekade so tvojot post  Glen, no mi ostavi vpecatok ova tvoe  tvrdenje:

Сепак кога тие родители не се спремни да се носат со предизвиците на родителството особено во дисфункционални семејства, екстремно сиромашни... каде мајката е малолетна или каде што бременоста не е последица на љубов и посакувана абортусот можеби не е идеално решение, но е практично и разумно. (изненадување)

So navedenite situacii koi gi boldirav vo tvojot tekst apsolutno ne se soglasuvam ! губитник

Znaes li kolku golemi lugje izrasnale vo disfunkcionalni semejstva no sepak pridonele mnogu za covestvoto?

Znaes li kolku poznati lugje izrasnale vo ekstremna  siromastija ?

Znaes li kolku lugje za zal  ne bile posakuvani i ne bile zacnati od ljubov?

Sto se krivi bebinjata , zarem tie nesto im zgresile na lugjeto pa nekoj da go prekinuva nivniot zivot?

Sekoj covek treba da  kaze : fala mu na Boga sto majka mi ne me abortirala .

Duri togas ke kazam i jas- AMIN ! не%20вреден
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2010 во 23:13

Потполно си во право, брате КингДавиде, но што сум јас (?), што е човекот воопшто (?) без верата во Светиот Жив БОГ - Неговата Света Мудрост (Христос), Неговиот Светол Дух - за да може да Ја разбере и живее Вистината во дневниот живот ?

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2010 во 23:17
Originally posted by spiros spiros напиша:

Потполно си во право, брате КингДавиде, но што сум јас (?), што е човекот воопшто (?) без верата во Светиот Жив БОГ - Неговата Света Мудрост (Христос), Неговиот Светол Дух - за да може да Ја разбере и живее Вистината во дневниот живот ?

Toa i jas se prasuvam brate spirose.  No ne site lugje imaat vera .
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2010 во 23:44

Живиот БОГ на сите да ни ја придаде и умножи верата Христова, да дојде Царството БОЖЈЕ - како на Небото, така и на земјата - и никогаш повеќе да нема гревови, болки и неправдини !

АМИН

Изменето од spiros - 30.Септември.2010 во 23:46
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 02:08
Originally posted by teodul teodul напиша:

Originally posted by Pejik Pejik напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ako ovaa preziveal nesto vo zivotot toa e sigurno shkola za gluma i e tipicen proizvod na amerikanskiot marketing, ja svativte li nejzinata poenta koja arogantno saka da ja nametne dodeka zboruva a to e deka taa e preziveana i deka seto onaa sto se slucilo okolu nejzinoto radjanje bilo cudesno i eve sega taa soli pamet za abortusot. Ludje abortusot e nuzen, ne mozes da unistish zivot na edna 17 goishna devojka pravejci ja so sila majka, po poroduvanjeto kakov ce e nejziniot zivot a i kakov zivot ce mu priusti na svoeto dete ?????

А ти па многу се разбираш за глума,глума и ораторски способности се две различни работи!Таа е христијанка и верник и ништо не е чудно да ги гледа работите од таа призма.Еве мајката на девојката не ја направиле со сила да биде мајка,но девојчето го направија сакато за цел живот!не

Pa Templarius vo toa e problematikata da znae toa devojce od 17 goddini deka ako saka da se seksa dobro da se pazi zosto mozi da dojdi do toa sto doslo kaj mnogu nejzini vrsnicki , no i deka postoi odgovornost za toa potoa. Demek takvo bacilo znaj i takvo sirenje da napravi.A toa sto go vide na filmot voopsto ne e gluma a silata na oratorstvo sto ja pokazuva e donekade i od samoto sozivuvanje na nejziniot macen zivot.

Ok, zasto ne gi trosi oratorskite sposbnosti vo seksualna edukacija na mladite ?????

Na toj nacin mnogu povece ce pomogne, otkolku da se bori protiv abortusot ???

Zasto ne mu prijde na problemot od druga strana, a i site nie ovdeka, ostavete go abortusot na mira toj nekogash e nuzen i kako takov e ok, silite usmerete gi na seksualna edukacija na mladite ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 02:10
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Glenn Glenn напиша:

Se soglasuvam donekade so tvojot post  Glen, no mi ostavi vpecatok ova tvoe  tvrdenje:Сепак кога тие родители не се спремни да се носат со предизвиците на
родителството особено во дисфункционални семејства, екстремно сиромашни... каде мајката е малолетна или каде
што бременоста не е последица на љубов и посакувана абортусот можеби не е
идеално решение, но е практично и разумно. (изненадување)So navedenite situacii koi gi boldirav vo tvojot tekst apsolutno ne se soglasuvam ! губитник
Znaes li kolku golemi lugje izrasnale vo disfunkcionalni semejstva no sepak pridonele mnogu za covestvoto?Znaes li kolku poznati lugje izrasnale vo ekstremna  siromastija ?Znaes li kolku lugje za zal  ne bile posakuvani i ne bile zacnati od ljubov? Sto se krivi bebinjata , zarem tie nesto im zgresile na lugjeto pa nekoj da go prekinuva nivniot zivot?Sekoj covek treba da  kaze : fala mu na Boga sto majka mi ne me abortirala . Duri togas ke kazam i jas- AMIN ! не%20вреден

Ima vistina vo seto toa ama ludje ne odete vo krajnost, ima mnogu ludje koi izrasnale vo siromastija i vo disfunkcionalni brakovi i stanale nesto no sepak mora da go prifatime faktot deka mnogu povece stradale i zavrshile za nikade, bajkite se ubavi no sepak nema za sekogo posebna...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2010 во 09:38
"......no sepak mora da go prifatime faktot deka mnogu povece stradale i zavrshile za nikade, ... "
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3940414243 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.