|
Целта на Масонството |
Внеси реплика | страница <1 3940414243 62> |
Автор | ||||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Не сум го читал него... но не го разбирам она "за прв пат открива"...
5-те точки на пријателството се дел од ритуалот и се да не речам - суштински негов дел. Многу голема грешка е идејата дека Хирам Абиф бил воскреснат. Иако многу автори во 19-тиот и во почетокот на 20-тиот век играат со оваа идеја - сепак - самиот ритуал е многу јасен. Хирам Абиф никогаш не бил воскреснат. Самата идеја за неговото воскреснување - го негира ритуалот и одзема од неговото значење. Многу честа грешка е ова - дури и прават аналогии со воскреснувањето на Исус и што ли уште не... но фактите зборуваат јасно - ХА никогаш е мртов и никогаш не е воскреснат. |
||||||
Do what is right, come what may...
|
||||||
Akacija
Нов член Регистриран: 08.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Da se doobjasnam. Dali HA voskresnal so pomos na zagubeniot zbor izgovoren od krugot na 9-te majstori oblagorodeni so tnr. 5-te tocki na prijatelstvoto, odn. nivnata prenosna smisla(pretpostavuvam)?
Ja razbiram poentata za neumiranjeto i nevoskresnuvanjeto i zatoa voskresnuvanjeto mi bese cudno. Kolku sto znam teloto e zakopano od strana na Solomon vo Hramot i pokrieno so zlatna ploca vo triagolen oblik na koja bilo na napisano imeto na Sevisniot(I tuka imam nekolku prasanja, no vo druga prilika). Dali mozebi so spomenatoto voskresnuvanje se pravi analogija so ritualot pri 3-tiot stepen(taka bi bilo najlogicno)? I drugo, eve zagatnavme, 5-te tocki na prijatelstvoto(prvicno kolku so imam procitano bile 15, pa 12 i sl.) i nivnoto vlijanie na odnesuvanjeto na slobodniot zidar kon nemasonite, ili sporedeno so niv(Drag mi e Platon, no podraga mi e vistinata). Dali postoi izraz "beli masoni" i sto tocno znaci? |
||||||
somoteitbe
Група Регистриран: 23.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 83 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Me interesira malku poveke da mi objasnis od kaj gi najde bas 9te majstori kako cifra?vtoro od kade go izvlece poimot voskresnuvanje(od kade si go sretnal,procital i sl),i uste od kade se 15,12 i sl tochki??? Bi sakal da cujam,procitam a ne da mi lici na Vasko Eftov stil.Pozdrav |
||||||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Пријателе драг, како што објаснив - ова е многу често недоразбирање, кое за жал, дури и многу масони го усложнуваат уште повеќе...
Не. Хирам Абиф не е воскреснат. Умира и толку. 5-те точки на пријателството имаат многу длабоко значење за секој еден масон - но во никој случај не служат за да го воскреснат ХА, ниту било кој друг.
Имено - во третиот степен НИКАДЕ не се зборува за воскреснување. Тоа е само и единствено погрешно разбирање на тоа што се случува таму. Токму смртноста е она што треба да се разбере, а не повторно влегување во живот или нешто слично. Што е најчудно - масонскиот ритуал навистина многу јасно го објаснува сето тоа, и е бесмислен обидот на многу масони да бараат некоја друга позадина и идеја за воскреснување...
Не, пријателе... 15 и 12 се други бројки, кои исто имаат свое значење (едната според модерниот, другата според античниот ритуал), но тоа не се точки на пријателство. Точките се само 5. 5-те точки немаат влијание во односот на масонот кон немасоните. Имаат влијание само и единствено во односот на масонот кон другите масони. Не може да се спореди со односот со немасоните, како што не можеш да го споредиш односот што го имаш со братот или со најблискиот пријател, и оној што го имаш со останатите (со претпоставка дека со останатите се однесуваш онака како што секој еден добар и достоинствено човек треба да се однесува). Бели масони - доста измислен израз. Многу често се користи во Србија. Се однесува на луѓе кои не се масони по престилка, но се луѓе со масонски вредности и квалитети... не се согласувам со изразот, но тоа е мое мислење. |
||||||
|
||||||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Да го дообјаснам ова... во врска со однесувањето кон не-масоните. Низ целиот ритуал има текстови кои се однесуваат на добротворноста, работењето, помагањето... секогаш тие текстови се придружени на крајот со следнава реплика "... towards all man, most particularly brother masons..." (... кон сите луѓе, но особено кон браќата масони...). Тоа значи - нашите обврски се кон секој еден човек, без исклучок, но особено се однесуваат кон нашите браќа. |
||||||
|
||||||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
не ми е јасно, свесни ли се Масоните дека постои смрт?
|
||||||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Се разбира дека се свесни. Не разбирам во кој контекст го велиш ова...
|
||||||
|
||||||
Highlight
Нов член Регистриран: 10.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 22 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Дали Тоше П. беше масон?
Изменето од Highlight - 06.Ноември.2009 во 22:48 |
||||||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
До сега не сум слушнал таква информација. Ако беше - до сега ќе се објавеше, затоа што за починати членови на братството се зборува јавно.
|
||||||
|
||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Dali nekoj moze da ja sokrie svojata pripadnost kon masonite da ne se objavuva ni posle negovata smrt( ako e toa negova volja) ili nema takvo pravilo? |
||||||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Нема такво правило. Тоа може да се случи само во екстремни ситуации - на пример за време на војни, или за луѓе што живеат во диктаторски режими, за нивните семејства да не пострадаат, инаку кај нас не би имало причина да се практикува.
|
||||||
|
||||||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
во ред е и што ако се свесни, тогаш зошто се градат духовно, која е таа цел да бидат поблиску до Бог ако после смртта ќе бидат поблиску до некој слој на земјата...кога веќе не се замараат со спасение значи и просветлен и духовно изграден ќе умре, и некој ептен шизнат ќе умре, што значи нема смисла масонството... сваќаш? |
||||||
kapo
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 126 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Skroz drugo mislenje imav za toa sto e masonstvo od ova sto go pisuva zidarski.Ama ova tvoeto i ne mi e bas smisleno dobro.Ova sto ti go kazuvas poveke lici na religiozni drustva otkolku na masonstvo.
Neli masonite bea drustva kako Freemasons,Illuminati,toa na yale i sl. Masonite se mnogu mokni i dinastiski bogati lugje, koi indirektno vlijaat na se bitno sto se slucuva vo svetot.Stanuva zbor za internacionalni neoficijalni drustva vo koi clenuvaat pretsedateli, biznismeni, akcioneri ,umetnici i sl. Nivnata misterioznost se bazira na toa deka ocigledno znaat nesto sto nie drugite ne go znaeme.Nastanok na univerzumot, verski tajni .Ne deka go citiram Dan Brown ,ama takvi mi se site soznanija |
||||||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Немаш добро прочитано што напишав... масонството не се занимава со спасението на човекот, затоа што не е религија! Спасението е оставено на религијата на поединецот и во тоа никој не му се меша - некој спасението го бара во Христа, некој во Алах, друг во Будизмот итн... Масонството се занимава со делата.
Прочитај ја убаво темава, имам детално објаснето што е масонството.
Масони и Freemasons се едно исто. За илуминати имам пишувано. Skull and Bones (тоа на Yale), не е масонска организација.
Не е точно.
Да, има такви, но има и сосема непознати членови, припадници на средната класа - инжењери, дуќанџии, занаетчии, административци... секакви луѓе. Внатре во ложата, световниот ранг нема никакво влијание!
Мистериозноста се базира на недоразбирањето на другите и склоноста да се верува повеќе на Ден Браун и слични нему низ историјата, отколку на реални извори на информација. Изменето од zidarski - 09.Ноември.2009 во 23:27 |
||||||
|
||||||
Внеси реплика | страница <1 3940414243 62> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |