Испечати | Затвори го прозорот

Целта на Масонството

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Свет
Опис на форумот: Масони, Рокфелер, Ирак, Иран, Балкан Експрес...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15145
Датум на принтање: 21.Август.2018 во 05:01
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Целта на Масонството
Постирано од: neo_wmaster
Наслов: Целта на Масонството
Датум на внесување: 20.Август.2008 во 20:56
Прашањето е јасно "Која е целта на масонството".Коментари:
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 21.Август.2008 во 00:12
Ти благодарам што ја префрли дискусијата тука - сепак, во Вероисповед треба да се ограничиме само на дискусии од аспект на верата, додека тука можеме да зборуваме и за тоа, но и доста поопширно.
За целта на масонството зборував во темата која беше таму отворена и тоа доста на долго и на широко.
Ќе одговорам во кратки црти, па потоа може да дискутираме поопширно.
Основната цел е усовршување на човекот. Не материјално, туку духовно. Човек кој е стабилен духовно, кој има цврсти морални вредности, кој има стабилна верба и критериуми - е столб на општеството, на семејството, на заедницата.
Како се прави тоа? Преку самата церемонија, која на симболичен начин зборува токму за тие човечки вредности, преку изучување на природата и науката, преку градење на братска врска со другите луѓе и меѓусебното помагање и поттикнување. Членовите се однесуваат едни кон други како вистински браќа. Врзани се меѓусебно преку ритуалната врска која ја остваруваат, но пред се - преку идеалите кои ги имаат и тие вредности за кои зборував.
Многу луѓе се заблудени и мислат дека со влегување во ложата се станува моќник и дека одеднаш ќе се збогатиш... не е точно и таквите луѓе или воопшто не успеваат да влезат или ако успеат, многу брзо отпаѓаат, затоа што не се прифатени од средината.
Има и познати такви случаи, на пример - основачот на Skull&Bones. Незадоволен од тоа што во ложите не смее да се зборува за политика и да се организираат политички активности, ја напушта и формира здружение кое е тајно, нема толку филозофско-езотерички карактер, и се занимава отворено со политика и изразување на влијание.
Друг случај е Дичо Џели и П2. Целата ложа П2 е исклучена од Италијанското Масонско Братство, затоа што почнува да прима само богати и влијателни луѓе и затоа што почнува да се занимава со политика. Џели дури испраќа потоа смртни закани до Големиот Мајстор на Италија и прави неколку обиди за атентат. Неколку години подоцна, потегот на Големата Ложа на Италија се покажува како исправен и навремен, затоа што П2 и Дичо Џели се во центарот на скандалот со Ватиканската Банка.

Масонството не е религиозна организација, иако се инсистира членовите да се верници. Во Франција една од Големите Ложи прима и атеисти, но затоа пак не се признати од останатите ложи по светот. Причината заради која се инсистира човек да биде верник, е тоа што се смета дека атеистот има морална одговорност единствено пред самиот себе си и единствено на себе си одговара за постапките. Додека верникот, се води од повисока инстанца во поглед на моралната одговорност и вредности и знае дека што и да направи во животот, и никој да не дознае, секогаш Бог знае и суди.
Да, се помагаме едни со други и имаме безрезервна доверба едни кон други. Оттаму доаѓаат сите теории на заговор и слични приказни, затоа што човек што не е член, не може да разбере како тоа може со некој кој ни го знам, ни го познавам, да се однесувам како да ми е роден брат - на пример да дојде сега некој од Јапонија и да побара помош, јас веднаш ќе му ја пружам. Но и тој ќе го стори истото за мене. И знам дека никогаш нема да злоупотреби со мојата доверба, и нема да ми наштети. Никогаш! Затоа и многу често соработуваме едни со други и на бизнис план - затоа што едно стискање на рака е посилно од секаков законски договор и потпис. Едноставно знам дека нема да бидам изигран, дека ќе биде се како што треба и дека ќе добијам максимално квалитетна услуга, за најдобра можна цена и под најдобри услови. Тоа многу луѓе не го разбираат и мислат дека е некаков заговор. Разликата е што кога си во редовна комуникација со луѓето во јавниот живот, секогаш тргнуваш со едно ниско ниво на доверба кон нив, додека тие не ја стекнат твојата доверба за да можеш да работиш со нив, да соработуваш, па дури и да се дружиш. Додека меѓу двајца масони - таа доверба е на највисоко ниво од самиот почеток. Се разбира - едниот или другиот може да не ја оправдаат таа доверба, но тоа ќе значи сериозно оцрнување на името и угледот на истиот.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 21.Август.2008 во 19:06
Со тоа што го објасни увидов дека целосно погрешно сум ги гледал работите. Мислев дека Масоните се Антихристијанска организација која врши државни удари и нејзината цел е да владее со светот. Гледам дека не е така. Инаку која е најмокната ложа на светот и на чија ложа си ти член?


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 22.Август.2008 во 05:07
Нема "најмоќна" ложа во светот.
Секоја држава има своја Голема Ложа (здружение на локалните ложи), и сите Големи Ложи по светот имаат процедури за меѓусебно признавање и комуникација.
Една од најпочитуваните (тоа не значи најмоќна или највлијателна) е Големата Ложа на Англија, затоа што е прва формирана, најстара (1717 година), како и Големата Ложа на Шкотска и Големата Ложа на Ирска - затоа што се следните 2 по старост. Исто позната и почитувана е на пример Обединетата Голема Ложа на Германија - заради големата активност во проучувањето на историјата и успехот при ре-активирањето на масонството во Источна Европа, по падот на комунизмот (за чие време масонството е забрането како про-демократска идеја).
Јас сум член на Големата Ложа на Канада, во Провинцијата Онтарио (така е полното име).

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 23.Август.2008 во 18:32
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Нема "најмоќна" ложа во светот.
Секоја држава има своја Голема Ложа (здружение на локалните ложи), и сите Големи Ложи по светот имаат процедури за меѓусебно признавање и комуникација.
Една од најпочитуваните (тоа не значи најмоќна или највлијателна) е Големата Ложа на Англија, затоа што е прва формирана, најстара (1717 година), како и Големата Ложа на Шкотска и Големата Ложа на Ирска - затоа што се следните 2 по старост. Исто позната и почитувана е на пример Обединетата Голема Ложа на Германија - заради големата активност во проучувањето на историјата и успехот при ре-активирањето на масонството во Источна Европа, по падот на комунизмот (за чие време масонството е забрането како про-демократска идеја).
Јас сум член на Големата Ложа на Канада, во Провинцијата Онтарио (така е полното име).

Inaku koi se kriteriumite za da se stane clen na nekoja loza i dali dobro opstojuva Makedonskata loza?


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 23.Август.2008 во 20:07
Да, масонската ложа опстојува сосема добро. Во Америка, во 50-тите години има огромен наплив на членство (што не е толку нормална ситуација), но потоа опаѓа на нормалното ниво. Проблемот е што многумина во Америка мислат дека е тоа опадок, што не е точно, затоа што во остатокот од светот е во стабилен пораст. И во Америка работите почнуваат да се средуваат и има реални бројки.
Критериуми:
- Да се биде маж, над 21 година (само некои јурисдикции бараат 18, а многу многу ретко условот е 25, зависи од земјата во која се наоѓаш).
- Неосудуван и да не си моментално под никаква истрага
- Да веруваш во Виша Сила (Supreme Being), без разлика на која религија припаѓаш - мора да веруваш во Бог (онака како што ти си го дефинираш за себе)
- Да веруваш дека добрите дела се наградени, а грешните казнети (од Бог, односно од таа Виша Сила)

Тоа се основните критериуми.
Оттаму има неколку дополнителни услови.
Да имаш разбирање и одобрување за своето членство од семејството (пред се сопругата, ако си женет). Ако сопругата не се согласува, не може да станеш член.
Да бидеш човек со високи морални вредности, човек кој е столб на својата заедница, предан сопруг, татко (се разбира, ако си женет и ако имаш деца), да бидеш почитуван во професијата во која работиш (не да бидеш познато име - а да бидеш почитуван како чесен и стабилен), да не си во долгови.
Да можеш да си дозволиш да одделиш време и средства за да бидеш во ложата. Иако состаноците се само два пати месечно, сепак - тоа понекогаш е доста време. Иако членарината е многу мала, сепак - за некои луѓе тоа се многу пари, и ако семејството ти страда за основни работи - тогаш како тоа ти си дозволуваш да трошиш пари на било што, освен на нивната добробит?
Секогаш, на прво место е Бог, после е семејството, после е државата, а дури потоа е ложата. Секоја мора да си ги има разјаснето овие приоритети пред да бара членство.
Да не влегуваш во ложата заради материјални мотиви. Да имаш почит кон другите, нивното мислење и право на себе определување (односно - да не ти пречи нивната раса, нација, јазик, верско определување), и да не зборуваш во ложа за политика и религија.
Мора да си примерен човек - дури за работа од типот на изневерување на сопругата - веднаш се лета од ложата!
Мора сам да пројавиш интерес и сам да бараш членство, не смее некој да те покани да се зачлениш. Ако некој ти понуди, не само што ти нема да може да станеш член, ами и тој ризикува да го изгуби своето. Секој сам тргнува во потрага по светлината и тоа мора да е негова лична одлука.
Тоа е во најопшти црти... ако имаш уште прашања - бујрум.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 24.Август.2008 во 19:05
Eve uste nekoe prasanje. Ima li nekoj ritual pred da se vleze vo lozata i dali ima pravo da ja napusti lozata samovolno?


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 24.Август.2008 во 22:34
Има ритуал на посветување при влегувањето во ложата, но не пред тоа. За секоја степен, има посебен ритуал.
Тоа е нормално - потеклото на масонството во формата во која постои денес е од витешките редови. Сите витешки редови имале форма на ритуал за посветување на своите нови членови - за да се оддаде важност на самиот орден, а и да се поучи кандидатот на преданост, верност, чесност итн... Во денешно време, тоа изгледа можеби чудно, но ние во таа форма го правиме многу одамна - пишани документи има дури од крајот на 15ти век. Така што - кога се разгледува идејата за тие ритуали, треба да се има во предвид општеството и идеите во тоа време (а и претходно), а не денешното. Во 15ти век, такво нешто би било сосема нормално и очекувано.
Се разбира дека има право да ја напушти ложата. Секојдневно луѓе од најразлични причини напуштаат и никој не го оспорува тоа нивно право. Некој не го пронашол тоа што го барал, односно имал друга идеја за масонството, друг - презафатен со работата и семејството, трет - едноставно доживеал лични промени и сака нешто друго... никој не ги преиспитува тие одлуки - тоа е лично решение на секој член.
Има неколку форми на напуштање. Едната е неактивно членство - односно, човекот сеуште се води како член, но не е присутен во ложата. Другата е отстапување од ложата, но задржување на статусот на масон - односно, сеуште има право да премине во друга ложа, доколку сака (на пример - не му одговара ложата во која се наоѓа од некоја причина). Трета форма е целосно напуштање на масонството - и во тој случај, човекот целосно ги прекинува контактите со братството во целост. Не личните, приватни контакти со поединечните членови кои му се пријатели, се разбира.
Дури и откако ќе напушти, сепак, кодот на однесување налага да се почитува тајноста на ритуалот, но се разбира - не секој го прави тоа. Во тој случај, станува јасно за каква индивидуа станува збор (штом не го почитува сопственото ветување) и бидува сосема екскомунициран од сите членови, затоа што станува збор за човек со низок морал и без вредности.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 17:14
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Има ритуал на посветување при влегувањето во ложата, но не пред тоа. За секоја степен, има посебен ритуал.
Тоа е нормално - потеклото на масонството во формата во која постои денес е од витешките редови. Сите витешки редови имале форма на ритуал за посветување на своите нови членови - за да се оддаде важност на самиот орден, а и да се поучи кандидатот на преданост, верност, чесност итн... Во денешно време, тоа изгледа можеби чудно, но ние во таа форма го правиме многу одамна - пишани документи има дури од крајот на 15ти век. Така што - кога се разгледува идејата за тие ритуали, треба да се има во предвид општеството и идеите во тоа време (а и претходно), а не денешното. Во 15ти век, такво нешто би било сосема нормално и очекувано.
Се разбира дека има право да ја напушти ложата. Секојдневно луѓе од најразлични причини напуштаат и никој не го оспорува тоа нивно право. Некој не го пронашол тоа што го барал, односно имал друга идеја за масонството, друг - презафатен со работата и семејството, трет - едноставно доживеал лични промени и сака нешто друго... никој не ги преиспитува тие одлуки - тоа е лично решение на секој член.
Има неколку форми на напуштање. Едната е неактивно членство - односно, човекот сеуште се води како член, но не е присутен во ложата. Другата е отстапување од ложата, но задржување на статусот на масон - односно, сеуште има право да премине во друга ложа, доколку сака (на пример - не му одговара ложата во која се наоѓа од некоја причина). Трета форма е целосно напуштање на масонството - и во тој случај, човекот целосно ги прекинува контактите со братството во целост. Не личните, приватни контакти со поединечните членови кои му се пријатели, се разбира.
Дури и откако ќе напушти, сепак, кодот на однесување налага да се почитува тајноста на ритуалот, но се разбира - не секој го прави тоа. Во тој случај, станува јасно за каква индивидуа станува збор (штом не го почитува сопственото ветување) и бидува сосема екскомунициран од сите членови, затоа што станува збор за човек со низок морал и без вредности.

Fala za objasnuvanjata i za vremeto sto go potrosi za mene. Sega za sega nemam drugi prasanja. Pozdrav


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 23:32
Ми беше задоволство.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Zdravko81
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 00:29
дали самосвеста за постоење на различни нивоа на свест на развој на луѓето се фактор за да се биде како што ти велиш масон. дали гледањето и спознавањето на одрдени правила како функционираат некои од нивоата или слоевите на луѓе, те прават масон? зашто кога ке научиш како функционора некој можеш да бидеш едноставно ГОЛЕМ за него... ама забележав едно. СЕКОГАШ ИМА ПОГОЛЕМ ... а суштината не е во гплемината... интересно е али кога ке се дојде до тој заклучок се добива мир... а не моќ.

-------------
Only GOD Can Judge Me


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 26.Август.2008 во 00:44
Не. Вакво нешто нема (колку што можев да го разберам твојот пост, доста е конфузен).

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 20:28
Eve uste edno prasanje. Mozes li primer da si osnovas tvoja loza, vo koja ke bidat zapazeni site kodeksi i pravila na masonstvoto?

-------------
I love Daphne Millbrook.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 21:05
Може, но има процедура... да објаснам на кратко...
За да се формира ложа, треба да има 7 масони кои ќе ја формираат. Значи - не може ти и пријателите да се соберете, да направите здружение, да ги следите принципите и да се нарекувате автоматски ложа. Односно - може да си се нарекувате, ама нема да биде тоа вистинска ложа .
Бидејќи масонството е иницијациско братство, сите членови мора да се посветени, преку посебна церемонија.
7 такви посветени членови, може да решат да формираат своја ложа. Така впрочем и се формираат ложите кај нас на пример - кога едната ложа ќе има доволно голем број на членови, на пример 25-6, 7 души (или повеќе) се одвојуваат, почнуваат нова, и така расте бројот на ложи.
Новоформираната ложа, мора да добие дозвола од Големата Ложа на соодветната земја, односно Charter (стварно не го знам македонскиот израз за ова). Потоа, во присуство на мајстори од други ложи, се формира ложата, преку посебна церемонија, наречена - внесување светлина.
Дозволата од Големата Ложа е потребна, за да се утврди дали е се регуларно и дали се работи по утврдените принципи.
Да се има едно во предвид - таа нова ложа, не е "приватна" сопственост на луѓето кои ја формирале, затоа што и тие мора да делуваат според утврдените принципи, да примаат нови членови според правилата, да ја водат дејноста, да се ротира раководството според правилата итн.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 21:08
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Може, но има процедура... да објаснам на кратко...
За да се формира ложа, треба да има 7 масони кои ќе ја формираат. Значи - не може ти и пријателите да се соберете, да направите здружение, да ги следите принципите и да се нарекувате автоматски ложа. Односно - може да си се нарекувате, ама нема да биде тоа вистинска ложа .
Бидејќи масонството е иницијациско братство, сите членови мора да се посветени, преку посебна церемонија.
7 такви посветени членови, може да решат да формираат своја ложа. Така впрочем и се формираат ложите кај нас на пример - кога едната ложа ќе има доволно голем број на членови, на пример 25-6, 7 души (или повеќе) се одвојуваат, почнуваат нова, и така расте бројот на ложи.
Новоформираната ложа, мора да добие дозвола од Големата Ложа на соодветната земја, односно Charter (стварно не го знам македонскиот израз за ова). Потоа, во присуство на мајстори од други ложи, се формира ложата, преку посебна церемонија, наречена - внесување светлина.
Дозволата од Големата Ложа е потребна, за да се утврди дали е се регуларно и дали се работи по утврдените принципи.
Да се има едно во предвид - таа нова ложа, не е "приватна" сопственост на луѓето кои ја формирале, затоа што и тие мора да делуваат според утврдените принципи, да примаат нови членови според правилата, да ја водат дејноста, да се ротира раководството според правилата итн.

Blagodaram na odgovorot. Ima li nekoja loza vo Strumica za da se zapoznaam so lugeto oti navistina sum mnogu zainteresiran za ova

-------------
I love Daphne Millbrook.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 23:39
Колку што сум запознат, Големата Ложа на Македонија има 4 ложи само во Скопје за сега, но мислам дека планираат да отворат уште неколку низ Македонија.
Треба да се внимава многу - во Струмица има ложа на нерегуларна Италијанска Ложа - и човек може лесно да се подведе, мислејќи дека се зачленува во "вистинското" масонство. Има такви квази-здруженија многу, но ниедно од нив не е дел од светското братство, а се поскоро индивидуални здруженија. Има огромна разлика.
Доколку си заинтересиран, треба да имаш во предвид дека никој не смее да те покани за членство! Интересот смее да е само твој и барањето мора да дојде од тебе. Доколку некој те покани директно, а ти не си го прашал претходно - значи нешто не е во ред.
Би те советувал да погледнеш на страницата на http://www.glm.org.mk - Големата Ложа на Македонија и да им пишеш на e-mail за да ти дадат повеќе информација за процедурата во Македонија.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 28.Август.2008 во 14:28
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Колку што сум запознат, Големата Ложа на Македонија има 4 ложи само во Скопје за сега, но мислам дека планираат да отворат уште неколку низ Македонија.
Треба да се внимава многу - во Струмица има ложа на нерегуларна Италијанска Ложа - и човек може лесно да се подведе, мислејќи дека се зачленува во "вистинското" масонство. Има такви квази-здруженија многу, но ниедно од нив не е дел од светското братство, а се поскоро индивидуални здруженија. Има огромна разлика.
Доколку си заинтересиран, треба да имаш во предвид дека никој не смее да те покани за членство! Интересот смее да е само твој и барањето мора да дојде од тебе. Доколку некој те покани директно, а ти не си го прашал претходно - значи нешто не е во ред.
Би те советувал да погледнеш на страницата на http://www.glm.org.mk - Големата Ложа на Македонија и да им пишеш на e-mail за да ти дадат повеќе информација за процедурата во Македонија.

Fala. Sega ke ja razgledam stranata.

-------------
I love Daphne Millbrook.


Постирано од: speed
Датум на внесување: 28.Август.2008 во 22:22
i jas imam edno prasanje za tebe zidarski: na primer ako se zaclenis vo lozata vo edna zemja dali mozes ako se preselis vo druga zemja da se stavis vo taa loza tamu sto e ili mora pak da si ostanes vo istata?-------------
speed


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 28.Август.2008 во 23:26
Ако се преселиш во друга земја, за да станеш член на соодветната ложа, мора да живееш во земјата одредено време. Некои јурисдикции бараат 6 месеци, некои 1 година.
Во тој период - можеш да посетуваш било која ложа во таа земја, но не да бидеш формално нејзин член (тоа ќе те ограничи само при гласање и носење одлуки на пример за примање на нови членови, за избор на раководство на ложата, за гласање при донирање на средства, но ништо повеќе).
Можеш да бидеш член и на "мајката" ложа (каде што прв пат си станал масон) и на нова ложа во земјата каде што си се преселил да живееш, да ја напуштиш сосема својата матична ложа и да бидеш само во новата, или да не се зачлениш во новата, а само да ја посетуваш, а да го задржиш само членството во старата ложа.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: speed
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 03:39
ok a kazimi dali si se pokajal nekad so si stanal mason? ili dali nauci nekoi ubavi raboti tamo koi sto ti pomognale vo  zivotot, od koga stana mason napreduvas pobrzo vo profesijata? imas li vo tvojata familija masoni i kako se zacleni tamo?

-------------
speed


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 06:09
Не сум се покајал никогаш. Ако се покае човек може веднаш да напушти (го објаснив ова во темава).
Научив многу работи, зборував доста за тоа веќе, не би знаел што поконкретно да дополнам...
Тоа што сум масон нема никаква улога во мојата професија. Во претходната моја работа немаше ниеден масон, така што дури и да сакал некој да ми помогне, немало како, а сега имам своја фирма, така што се зависи од мене и од мојата работа. Генерално - тоа што си масон, нема да те унапреди во работата ако ти самиот не го заслужуваш.
Немам никој во семејството, ни во пошироката фамилија кои биле масони.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: speed
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 09:54
toa sto si mason nema d te unapredi vo rabotata ako ti samiot ne go zasluzuvas ali ipak se izgraduvas duhomno mislam vo lozite i ti se izgraduva karakterot pocvrsto...
a imam porano cueno deka ako ednas se zaclenis ne smees da ja napustis lozata ili se toa samo lagi?
a lesno te primija ili  treba mnogu upornost za da se vleze?


-------------
speed


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 12:51
Originally posted by speed speed напиша:

toa sto si mason nema d te unapredi vo rabotata ako ti samiot ne go zasluzuvas ali ipak se izgraduvas duhomno mislam vo lozite i ti se izgraduva karakterot pocvrsto...a imam porano cueno deka ako ednas se zaclenis ne smees da ja napustis lozata ili se toa samo lagi?a lesno te primija ili  treba mnogu upornost za da se vleze?

Mozes da ja napustis lozata koga sakas. Procitaj na prethodnata strana i jas go prasav istoto.

-------------
I love Daphne Millbrook.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 19:14
Speed - да, тоа што се изградуваш духовно и интелектуално, секако дека помага во животот, во крајна сметка - тоа е причината заради која се занимаваме со тоа.
Ако сакаш да напуштиш, можеш во секое време.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: vili2121
Датум на внесување: 31.Август.2008 во 01:02
таа година,на сегашните видни македонски масони ,а тогаш само чесни, работливи и угледни граѓани на Република Македонија, им пристапиле масони од Белград, поточно од Големата ложа на Југославија (ГЛЈ), чиј Голем мајстор во тоа време бил З. Ненезиќ, и им било предложено да станат масони.


 


ne mi e jasno neli nikoj ne treba da te pokani vo lozata

-------------
Скапа е мудроста што се плаќа со искуство


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 31.Август.2008 во 01:41
Прво самиот човек мора да пројави интерес и да се обрати до некоја ложа. Потоа, ложата решава дали да те покани да се зачлениш. Дури и да ги исполнуваш сите услови и да побараш членство, не значи дека ќе го добиеш. Членството е привилегија, а не право - затоа е така формулирано - дека се поканети (ова е стандардната процедура - не сум во Македонија за да знам точно како се случило со овие господа, но тоа е процедурата во целиот свет).

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: rabani
Датум на внесување: 27.Септември.2008 во 14:51
zidarski me interesira samo dali znaesh "kolku od tie chesni i rabotlivi luge vo yu , koi denes se vo makedonskata loza uchestvuvaja vo kriminalnata privatizacija, posebno na primer vlashkoto biznis lobi"?
i kakov e stavot na masonite ,vo kanada na primer za ova
oti znaesh golem del od graganite vo mkd gi smeta masonite za kriminalna organizacija, koja po malce im dava (neshto sitno)pari i na siromavite vo vid na donacii

-------------
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 29.Септември.2008 во 08:25
Се извинувам што не одговорив порано, но дури сега го видов прашањето...
Всушност - две прашања.
Првото - не, не знам. Многу малку луѓе познавам од ложата во МК, не живеам таму, немам контакти со нив.
Ставот на масоните во Канада? Доколку некој од масоните во Македонија има извршено кривично дело, тогаш се свикува и масонски суд и се решава дали да биде исфрлен од ложата или не. Во граѓанско општество како Македонија, за кривично дело, се исклучува без дилема. Тоа е регуларна пракса и се применува низ целиот свет.
Доколку Големата Ложа на Македонија го наруши ова правило, тогаш странските ложи имаат право да го повлечат признанието што го имаат дадено. Со оглед на тоа што ваков чин не се случил до сега, претпоставувам дека се е доведено во ред и нема нерегуларности.
Да, знам какво (неосновано) мислење имаат луѓето во Македонија во врска со масонството, слични написи на неколку форуми, ме поттикнаа воопшто и да пишувам на темата масонство, за да објаснам за што точно станува збор и каква точно организација е тоа.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 09.Октомври.2008 во 02:24
Zidarski sto covek ke bese za se te bivat ,
a za masonka isklucik moze?

-------------
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    


Постирано од: vili2121
Датум на внесување: 09.Октомври.2008 во 08:27
Originally posted by Sunny Sunny напиша:


a za masonka isklucik moze?

navistina, dali moze zeni da pristapat na masonite ili e isklucivo masko

i koj e toj 33 stepen


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 09.Октомври.2008 во 19:05
Таканареченото регуларно масонство е само за мажи.
Но, има и женско и ко-масонство (и жени и мажи), но не е поврзано со машкото масонство, иако е истотака меѓународна организација (само со многу помало членство).
33-та степен е административна степен. Многу се пишува за тоа по интернет, но масонството има само 3 степени. 3-тата степен е највисока. Звучи апсурдно - но 33-та не е повисока од 3-та степен. Грубо објаснето - вертикалниот развој е до 3-тата степен, а потоа има хоризонтален развој (дообјаснување на 3-тата) во различни ордени. Шкотскиот има 33 степени. Јорк има 12, но тоа не значи дека е пониско од Шкотскиот, напротив - во многу земји е повеќе ценет. Тие се само форма на дообјаснување на третиот.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: stasi
Датум на внесување: 11.Октомври.2008 во 19:05
Procitajte ja knigata ,,Tajnite svetski zagovori''
ima se za masonite ako ve interesira


Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 11.Октомври.2008 во 20:28
Originally posted by stasi stasi напиша:

Procitajte ja knigata ,,Tajnite svetski zagovori''
ima se za masonite ako ve interesira
Нема потреба, има член на форумов (zidarski - модераторот на подфорумот вероисповед) кој е самиот масон и може директно да го прашате се` што ве интересира.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 12.Октомври.2008 во 09:17
Затоа и ја отворив темата... но да потенцирам - дека не сум член на македонската ложа и не зборувам никогаш од нивно име! Да нема забуни.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: rabani
Датум на внесување: 13.Октомври.2008 во 00:41
ME INTWERESIRA DALI PO MASONSKO UCHEJNE, POSLE IZLEZOT NA ADAM OD EDEMSKATA GRADINA, OTKAKO GO VKUSILE ZABRANETOTO OVOSHJE, ADAM OTKRIL NEKOI ZA BOG I BOZJATA NAMERA?
DALI BOD MU KAZUVAL NA ADAM RABOTI KOI ADAM IM GI PRENEL NA SVOITE DECA?
DALI ISUS BIL MASON, KOJ GI PREKRSHIL MASONSKITE PRAVILA?
DALI MOZI MASON DA PREDIZVIKA MASON NA DVOBOJ SO ORUZJE, VNATRE VO MASONSKATA LOZA, I POD KOI USLOVI?
POZDRAV-------------
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 13.Октомври.2008 во 04:17
Масонството во своите легенди не содржи легенда за Адам... Различните јурисдикции имаат различни ритуали, но не се толку наназад. Првите спомнувања (во рамки на масонскиот ритуал) за масонска дејност се од Мојсеј, а најбитните (кои се исти во сите јурисдикции) се околу Соломон и неговите активности - градењето на Храмот.
Исус не се спомнува во ритуалот (освен што се спомнува Верата во Него - но само во Темпларскиот орден, никаде на друго место - а тоа е страничен орден, не е во основното масонство).
Внатре во ложата не само што не смее да предизвика никој никого на двобој, туку не смее и да се скараат двајца меѓу себе. Ако се скараат - има пропишан ред по кој мора да се смират меѓу себе, пред да се продолжи со работа, или ако не успеат да се смират - тогаш мора да ја напуштат и двајцата ложата. Хармонијата и мирот се најважните елементи и секогаш мора да бидат присутни.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 10:28
Ме интересира, ритуалите што се одвиваат при станувањето член, а и кога си член, да не се некои морничави, односно да има сечење, убивање и сл., односно да не се некои крвнички или пак повикување на некои божества.

-------------
I love Daphne Millbrook.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 19:52
Не. Нема ништо крвничко, нема сечење, нема убивање, нема никакви сатанизми, повикување на божества и слично!
Дали мислиш дека луѓе како Александар Флеминг, Моцарт, Бетовен, Форд, Роберт Бурнс, Марк Твен - би биле дел од нешто такво?!?!?!

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 21:50
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Не. Нема ништо крвничко, нема сечење, нема убивање, нема никакви сатанизми, повикување на божества и слично!
Дали мислиш дека луѓе како Александар Флеминг, Моцарт, Бетовен, Форд, Роберт Бурнс, Марк Твен - би биле дел од нешто такво?!?!?!

И тие биле масони?

-------------
I love Daphne Millbrook.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 26.Октомври.2008 во 00:47
Како и многу други...
Еве една http://freemasonry.bcy.ca/textfiles/famous.html - листа на познати личности кои биле масони (не целосна, но доста опширна).
Еве http://www.masonicinfo.com/famous.htm - уште една опширна листа.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 26.Октомври.2008 во 09:31
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Како и многу други...
Еве една http://freemasonry.bcy.ca/textfiles/famous.html - листа на познати личности кои биле масони (не целосна, но доста опширна).
Еве http://www.masonicinfo.com/famous.htm - уште една опширна листа.

Фала за листите.

-------------
I love Daphne Millbrook.


Постирано од: vili2121
Датум на внесување: 01.Ноември.2008 во 13:32
koja godina e spored masonskiot kalendar

i spored sto pocnuva smetanjeto na vremeto-------------
Скапа е мудроста што се плаќа со искуство


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 01.Ноември.2008 во 18:21
Година на светлината, или Anno Lucis - 6008. Сегашната година + 4000. (не е исто со еврејскиот календар!)
Според легендата - почнува броењето од моментот на создавањето на светлината во Библијата (Генезис 1).

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: vili2121
Датум на внесување: 02.Ноември.2008 во 08:17
dali e "ekskluzivitet"na hristijanite ili moze da clenuvaat i pripadnici na drugi veri

-------------
Скапа е мудроста што се плаќа со искуство


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 02.Ноември.2008 во 20:33
Било која вера - се додека верува во Бог (како и да си го дефинира).

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: vili2121
Датум на внесување: 02.Ноември.2008 во 23:44
od koga postoi masonstvoto

dali (spored nekoi podatoci) ISUS bil mason ili pocnuva so vitezite templari

i ako vitezite bile masoni kako moze muslimanite da bidat masoni koga vitezite se borele so krst na stitot i so molitva protiv "nevernicite i neprijatelite" na ISUS
(TEMPLARITE pomalku ili poveke oficijalno go zapocnale masonstvoto)

mislam deka oficijalnite podatoci se od XVII?


-------------
Скапа е мудроста што се плаќа со искуство


Постирано од: nelson
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 00:10
kolku so procitav so vitezite ...ama ima epten da se pisuva.a mene me mrzi

-------------
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 03.Ноември.2008 во 04:15
Исус не бил масон, тоа се сензационалистички измислици.
Масонството влече корени од орденот на темпларите, но не е директен нивни наследник (односно - не се претопиле темпларите во масонското братство, во друга прилика ќе објаснам повеќе).
Нема никаква пречка муслиман или евреин да биде масон, затоа што масонството не е религија, ниту пак е во одбрана или напад на некоја религија.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 14.Ноември.2008 во 18:34
Gospodin Zidaski - kolku povekje se sretnuvam so masonstvoto tolku imama vpechatok deka masonstvoto e mnogu postaro... Ne e vo prahsanje samo slichnosta so ezoterijata na Pitagora ,ima ushte neshto prethodno...

-------------
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!


Постирано од: mmomirovski
Датум на внесување: 14.Ноември.2008 во 18:49
Да го постигне она што Александар Македонски не успеал.


Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 14.Ноември.2008 во 18:54
Originally posted by mmomirovski mmomirovski напиша:

Да го постигне она што Александар Македонски не успеал.

Ama onoj od Kubla Kan uspeal - i pak ne izleglo kako shto treba...

-------------
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 14.Ноември.2008 во 23:23
Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Gospodin Zidaski - kolku povekje se sretnuvam so masonstvoto tolku imama vpechatok deka masonstvoto e mnogu postaro... Ne e vo prahsanje samo slichnosta so ezoterijata na Pitagora ,ima ushte neshto prethodno...


Масонството влече корени доста пред Питагора... најстарите легенди водат корени од времето на Мојсеј.
Но, за масонството во денешната негова форма може да се зборува од 14-15ти век и веќе со прецизни податоци од крајот на 16-тиот век.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 14.Ноември.2008 во 23:40
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ти благодарам што ја префрли дискусијата тука - сепак, во Вероисповед треба да се ограничиме само на дискусии од аспект на верата, додека тука можеме да зборуваме и за тоа, но и доста поопширно.
За целта на масонството зборував во темата која беше таму отворена и тоа доста на долго и на широко.
Ќе одговорам во кратки црти, па потоа може да дискутираме поопширно.
Основната цел е усовршување на човекот. Не материјално, туку духовно. Човек кој е стабилен духовно, кој има цврсти морални вредности, кој има стабилна верба и критериуми - е столб на општеството, на семејството, на заедницата.
Како се прави тоа? Преку самата церемонија, која на симболичен начин зборува токму за тие човечки вредности, преку изучување на природата и науката, преку градење на братска врска со другите луѓе и меѓусебното помагање и поттикнување. Членовите се однесуваат едни кон други како вистински браќа. Врзани се меѓусебно преку ритуалната врска која ја остваруваат, но пред се - преку идеалите кои ги имаат и тие вредности за кои зборував.
Многу луѓе се заблудени и мислат дека со влегување во ложата се станува моќник и дека одеднаш ќе се збогатиш... не е точно и таквите луѓе или воопшто не успеваат да влезат или ако успеат, многу брзо отпаѓаат, затоа што не се прифатени од средината.
Има и познати такви случаи, на пример - основачот на Skull&Bones. Незадоволен од тоа што во ложите не смее да се зборува за политика и да се организираат политички активности, ја напушта и формира здружение кое е тајно, нема толку филозофско-езотерички карактер, и се занимава отворено со политика и изразување на влијание.
Друг случај е Дичо Џели и П2. Целата ложа П2 е исклучена од Италијанското Масонско Братство, затоа што почнува да прима само богати и влијателни луѓе и затоа што почнува да се занимава со политика. Џели дури испраќа потоа смртни закани до Големиот Мајстор на Италија и прави неколку обиди за атентат. Неколку години подоцна, потегот на Големата Ложа на Италија се покажува како исправен и навремен, затоа што П2 и Дичо Џели се во центарот на скандалот со Ватиканската Банка.

Масонството не е религиозна организација, иако се инсистира членовите да се верници. Во Франција една од Големите Ложи прима и атеисти, но затоа пак не се признати од останатите ложи по светот. Причината заради која се инсистира човек да биде верник, е тоа што се смета дека атеистот има морална одговорност единствено пред самиот себе си и единствено на себе си одговара за постапките. Додека верникот, се води од повисока инстанца во поглед на моралната одговорност и вредности и знае дека што и да направи во животот, и никој да не дознае, секогаш Бог знае и суди.
Да, се помагаме едни со други и имаме безрезервна доверба едни кон други. Оттаму доаѓаат сите теории на заговор и слични приказни, затоа што човек што не е член, не може да разбере како тоа може со некој кој ни го знам, ни го познавам, да се однесувам како да ми е роден брат - на пример да дојде сега некој од Јапонија и да побара помош, јас веднаш ќе му ја пружам. Но и тој ќе го стори истото за мене. И знам дека никогаш нема да злоупотреби со мојата доверба, и нема да ми наштети. Никогаш! Затоа и многу често соработуваме едни со други и на бизнис план - затоа што едно стискање на рака е посилно од секаков законски договор и потпис. Едноставно знам дека нема да бидам изигран, дека ќе биде се како што треба и дека ќе добијам максимално квалитетна услуга, за најдобра можна цена и под најдобри услови. Тоа многу луѓе не го разбираат и мислат дека е некаков заговор. Разликата е што кога си во редовна комуникација со луѓето во јавниот живот, секогаш тргнуваш со едно ниско ниво на доверба кон нив, додека тие не ја стекнат твојата доверба за да можеш да работиш со нив, да соработуваш, па дури и да се дружиш. Додека меѓу двајца масони - таа доверба е на највисоко ниво од самиот почеток. Се разбира - едниот или другиот може да не ја оправдаат таа доверба, но тоа ќе значи сериозно оцрнување на името и угледот на истиот.


Kako mozhe masonskite lozhi da ne se verski organizacii, koga insistiraat nivnite chlenovi da bidat vernici?

Za tvoja informacija, Pravoslavnata Crkva ne prifakja masoni, t.e. ako e nekoj chlen na masonska lozha, ne smee da bide nejzin chlen. Koga sledniot pat kje vlezesh vo nekoja Ruska crkva (sam se izjasni deka ponekogash posetuvash hramovi na RPC), kazhi mu na sveshtenikot deka si mason.

Seto tvoe predavanje za masonstvoto, nema vrska so vistinata! Denes postojat poraneshni masoni od 33 stepen, koishto svedocahat za gadostite shto se tvorat vo masonskite ceremonii.

Golemiot Arhitetekt e Lucifer, t.e. nikoj drug osven gjavolot.


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 14.Ноември.2008 во 23:52
http://www.scribd.com/doc/4653369/Albert-Pike-Morals-and-Dogma-Freemasonry-1871 - http://www.scribd.com/doc/4653369/Albert-Pike-Morals-and-Dogma-Freemasonry-1871


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 14.Ноември.2008 во 23:57
http://www.religion-cults.com/Secret/Freemasonry/freemas2.html - http://www.religion-cults.com/Secret/Freemasonry/freemas2.html

The "God" of the first 3 Degrees, is "deistic", in the sense that he is a creator but can not be known... and this is why Pike can claim that "all specific conceptions of God are idolatrous, except Masonry's" ("Morals and Dogma", p.516)... so, the God of the Bible, or Koran, are "idolatrous".

... This "deistic God" is a boundless, eternal, universal, undenominational and international Divine Spirit... but "unapproachable"!... the only approachable "acting god" is the Worshipful Master. So, a Mason may believe in only one God, but Freemasonry welcomes all Masons Gods in the same Pantheon, as far as the allegiance in the Lodge is to the Worshipful Master, and any other God can not even be mentioned.

... In fact, any Lodge is a "federation of Gods and Religions"... and the greatest deception is that the individual Mason is "trusting in God", but not in his God, but in the Worshipful Master!... and the secret Mason authorities behind him!, because it is another deception to make believe that the local Lodge has the supreme authority, outranked by nobody, not even by the Grand Lodge.

After the 3rd Degree,

Masonry accepts a particular form of pantheism, "Panentheism", where "all is god, and god is all", a pantheistic conception of deity which has passed from India through the secret doctrines of the Kabbalah into Freemasonry and the actual New Age Movement. The so called "Grand Architect of the Universe" (G.A.O.T.U.), after the 3rd degree is not "a person"... "it" is "nature", a "force", "energy"... a "stone", a "star", "you", "I"... it is "it", not "he"... a most cunning way to deceive the first 3 Degrees, most of the Masons!...

... And this is why Masonry claims that God is in every Mason... but it is in the same sense that God is in any dog or any stone...

- The Craft wants people to belive that it opens the door to a universal brotherhood of all faiths, but any knowledgeable believer will recognize that Masonry denies his God and beliefs.

... Here, Masonry links cults and religions from all ages: Egypt, Kabbalah, the Occult, Spiritism, Alchemy (the founder, Hermes, is suppossed to be one of the founders of Freemasonry)... and even Satanism: Albert Pike is a high regarded Mason and a Satanist, who claims that "Masonic religion should be maintained in the purity of the Luciferian Doctrine... the true religion is Satanism... Lucifer is the God of Light and the God of Good, strugling for humanity against Adonay, the God of the Jews and Christians, the God of Darkness and Evil".

- A great problem,

for the honest Masons of the first 3 Degrees, for most Masons, is that they participaate in rituals with occult significance, whose symbolism is undisclosed to them.

- As a whole,

the god of the Masons is "relativistic", because it can't be known, but it is good to use as it fits!, and only the Masonic symbolism, which is ambiguous and left to the interpretation of the individual, is adapted to the truth of what god is.

-The "God" of the Bible, is not the "god" of Masonry:

For the Craft, Jesus Christ is not God, or he is god as much as you and I are gods, or a stone is god. Masonry completely excludes all particular biblical teachings about Christ such as His incarnation, redemptive mission, death, and resurrection. In fact, no biblical truth about Jesus Christ is affirmed by Masonry.

- "God the Father", of the Bible, is not the "Almighty Father of the Universe" of the Masonry prayers: God the Father is a "person", the Almighty of the Masons "is not a person" after the third degree, it is "energy", "nature"... it is not "he", it is "it"...

... So, "the oaths", on the Bible, or on the Koran, or on the Vedas, are mockery and profanation of these scriptures, because men swear upon their sacred scriptures to obey Masonic religious beliefs that deny and distort what their sacred scriptures really teach.

- The capital "G", of the emblem, stands for "God" or "Grand Architect of the Universe"... but also stands for "Geometry, Gnosis, Generation", the real divine trinity of the Masons.

- The "Hell", of the Bible and Koran is never ever mentioned in the doctrines or rituals of Masonry.

- "Heaven", is mentioned as "the perfect and glorious Lodge above where the Supreme Architect of the Universe presides"... but that "Lodge above" is not the Heaven of the Bible or Koran, because for Masonry "god" is not a person, and the "Lodge above" is neither a place nor a estate, it is to be "in god" like a stone is... it is just a deception to face death!... because "after death", every soul becomes god, like a drop of water in the ocean, "without being a person"...

- So, the 2 tenets of Masonry, "believe in God, and in the immortality of the soul", are the greatest deceptions of Masonry, because "God" is not a person, and the "soul" is not what we think, but it is like the "soul" of a star, or a bird... and this is why the third great Rite of Masonry, the "Grand Orient of France" admits atheists as Masons, and they are perfect Masons, without believing in God or in the immortality of the soul.Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 00:38
За стоти пат ќе речам - масонството не е религија! Многу добро објаснив зошто се бара од членовите да бидат верници и е сосема логично и оправдано.
Колку до свештенството - има такви кои го отфрлаат масонството и го проколнуваат (пред се заради непознавање), има такви кои се членови на ложите. Да, има и руски свештеници кои се членови на масонските ложи.
Во блиското минато - дури и свештеници со многу висок ранг во православната црква.
За Пајк - од постот твој, очигледно е дека не си ја прочитала Морал и Догма, но затоа пак не штедиш сили за да ја критикуваш. Има во Вероисповед, тема за масонството и имам таму на долго и на широко дадено објаснување за погрешното цитирање на Пајк...
Ќе се обидам и на твојот пост да одговорам, едно по едно, колку што ми дозволува времето...

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 01:01
Ti mnogu neshto velish, no nemash realni argumenti ni dokazi za da gi pobiesh izlozhenite fakti. Jas ne rekov deka masonstvoto e religija, bidejki povekje prilichi na paganski kult: Masonry accepts a particular form of pantheism, "Panentheism", where "all is god, and god is all", a pantheistic conception of deity which has passed from India through the secret doctrines of the Kabbalah into Freemasonry and the actual New Age Movement. The so called "Grand Architect of the Universe" (G.A.O.T.U.), after the 3rd degree is not "a person"... "it" is "nature", a "force", "energy"... a "stone", a "star", "you", "I"... it is "it", not "he"... a most cunning way to deceive the first 3 Degrees, most of the Masons!...

Satanizmot ne mozhe da bide religija, bidejki e oklultizam.

Faktot, deka nekoi pravoslavni sveshtenici (oddelni individui) se masoni, ne znachi deka seta Crkva e masonska ili go odobruva masonstvoto. Crkvata ima pobitna rabota, otkolku da gi isleduva dejnostite na nejzinite sveshtenosluziteli, i ne smee da prima svedoshtva protiv sveshteno lice, bez da postojat konkretni dokazi ili svedoshtva na najmalku trojca svedoci. No, ako istite postojat ili sveshtenosluzhitel se izjasni deka e chlen na masonska lozha, besprekorno kje bide iskluchen od crkovnata opshtina. Istoto se odnesuva i na mirjanite.

Shto se odnesuva na Pajk i negovite izjavi, bidejki si ja prochital knigata "Morals and Dogma", mozhebi ti kje ni objasnish, kako ispravno se citira "Lucifer"?!


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 01:28
Прво за Пајк. Се што има напишано е негово лично мислење, а не официјален став на Масонството. Но и како такво, тоа негово мислење е доста извитоперено при погрешните цитати, кои се омилени на анти-масоните.
Едно по едно, со факти...

Originally posted by Asya Asya напиша:


The "God" of the first 3 Degrees, is "deistic", in the sense that he is a creator but can not be known... and this is why Pike can claim that "all specific conceptions of God are idolatrous, except Masonry's" ("Morals and Dogma", p.516)... so, the God of the Bible, or Koran, are "idolatrous".

Бог во првите 3 степени, се спомнува само и единствено кога му се оддава благодарност за тоа што е добар со нас. Истотака, индиректно се спомнува, кога се зборува за природата и светот што не опкружува - дека создал се. Ништо повеќе. Така што - како е ова во конфликт со Библијата, на пример?
Повторно - цитатот кој се дава од Морал и Догма е неточен. Никаде не вели "except masonry's". Тоа што го вели на таа страница е дека секоја религија е ограничена во своето објаснување на Бога, односно дека Бог не може да се содржи во симболите и предметите кои една религија ги користи, туку дека Бог е многу повеќе од тоа, затоа што Бог е Се. Соодветно вели дека Бог не можеме да го разбереме доволно, колку и да се трудиме, и дека дури и најпосветените луѓе во една вера, сепак, го разбираат Бог во рамките на своите ограничени човечки сфаќања.
До тука, не гледам ништо спорно во неговата идеја, иако Пајк има доста нападен начин на претставување (и заради тоа не ми е од омилените автори, искрено речено).

Цитирај
... This "deistic God" is a boundless, eternal, universal, undenominational and international Divine Spirit... but "unapproachable"!... the only approachable "acting god" is the Worshipful Master. So, a Mason may believe in only one God, but Freemasonry welcomes all Masons Gods in the same Pantheon, as far as the allegiance in the Lodge is to the Worshipful Master, and any other God can not even be mentioned.

Ова апсолутно не е точно. Прво не постои таков поим како "Deistic God", ниту пак позицијата на Worshipful Master е позиција на acting God. Ова е апсурдно и е тотално непознавање на тематиката! Worshipful Master е титулата која ја носи човекот кој ја раководи ложата. Секоја година се избира нов човек на таа позиција и буквално секој од ложата кој сака да биде активен член во еден момент поминува низ таа позиција. Тој е раководител на церемонијата и ништо повеќе. Нема ниту Божествена функција, ниту пак е некој вид на идол, туку најобичен човек, прв меѓу рамните.
Истотака не е точно тоа дека масонството ги "прима сите богови во еден пантеон". Крајно неточно! Масонството не дискутира за религијата, ниту за Бог, ниту за личната определба на членовите. Еден единствен пат кога се прашува членот нешто во врска со Бог, е пред да се зачлени, додека е кандидат. Има три прашања:
1. Дали верува во Бог (Виша Сила - Supreme Being)?
2. Дали верува дека Бог ја обзнанил својата Воља на човештвото?
3. Дали верува дека Бог наградува добро и казнува зло?

Никаде и никогаш повторно не се спомнува религиозната определба на кандидатот, ниту се зборува за религија.

Цитирај
... In fact, any Lodge is a "federation of Gods and Religions"... and the greatest deception is that the individual Mason is "trusting in God", but not in his God, but in the Worshipful Master!... and the secret Mason authorities behind him!, because it is another deception to make believe that the local Lodge has the supreme authority, outranked by nobody, not even by the Grand Lodge.

Истотака - не е точно. Секој масон си верува во Бог во кој што си верува и никој не го прашува ништо во врска со тоа, ниту пак му наметнува видување. За позицијата Worshipful Master, објаснив. Тоа што збунува е зборот Worshipful, но тоа што не се разбира во денешно време е дека масонската терминологија е настаната во средниот век, и користи позајмици од ѕидарските и каменореските гилдии. Ако провериш малку низ историјата, ќе видиш дека главниот мајстор (кој се избирал секоја година од членовите), се ословувал со титулата Worshipful Master.
Односно, терминот не е со значење Worship (поклонување, обожавање), туку е со значење "високо-почитуван".
За споредба - погледни ги титулите кои се користат во Американскиот и Англискиот правен систем...

Цитирај
After the 3rd Degree,

Masonry accepts a particular form of pantheism, "Panentheism", where "all is god, and god is all", a pantheistic conception of deity which has passed from India through the secret doctrines of the Kabbalah into Freemasonry and the actual New Age Movement. The so called "Grand Architect of the Universe" (G.A.O.T.U.), after the 3rd degree is not "a person"... "it" is "nature", a "force", "energy"... a "stone", a "star", "you", "I"... it is "it", not "he"... a most cunning way to deceive the first 3 Degrees, most of the Masons!...

Wow! Овде ептен забега! Третиот степен е највисок степен. Постојат странични ордени, во кој обично секој масон се зачленува по извесно време. Двата најпознати се Јорк и Шкотскиот. Едниот има 12, другиот 33 степени. Не значи дека Шкотскиот е повисоко од Јорк, иако бројката така делува! Ова што го пишува погоре не е точно, затоа што и двата ордена се претежно со Христијанска тематика. Создадени се како дополнително објаснување на третиот, но се создадени во Христијанско општество, затоа нудат доста Христијански поглед на работите.
Апсурдна е идејата дека ќе се излажат луѓето со првите три степени, па после само на мал дел ќе им се прикаже вистината, затоа што речиси сите членови на ложата минуваат или низ едниот, или низ другиот орден, а најчесто и низ двата.
Не е точно дека за Бог се зборува како за предмет. Ова е чиста измислица и нема ништо такво, никаде во масонскиот ритуал.

Цитирај
... And this is why Masonry claims that God is in every Mason... but it is in the same sense that God is in any dog or any stone...

Грешка - масонството тврди дека секој од нас треба да го гради Храмот во себе! Има огромна разлика. Храмот е Дом Божји. Односно - за да биде твојата душа Дом Господен - треба да си чист, треба да живееш праведен живот, да не грешиш, да не се подложуваш на искушенија и пороци (буквално има директна ваква лекција).

Цитирај
- The Craft wants people to belive that it opens the door to a universal brotherhood of all faiths, but any knowledgeable believer will recognize that Masonry denies his God and beliefs.

Не е точно - во основата на масонството стои вербата во Бога. Ако не постои Бог - не може да ја има целата идеја на Масонството, станува излишна.

Цитирај
... Here, Masonry links cults and religions from all ages: Egypt, Kabbalah, the Occult, Spiritism, Alchemy (the founder, Hermes, is suppossed to be one of the founders of Freemasonry)... and even Satanism: Albert Pike is a high regarded Mason and a Satanist, who claims that "Masonic religion should be maintained in the purity of the Luciferian Doctrine... the true religion is Satanism... Lucifer is the God of Light and the God of Good, strugling for humanity against Adonay, the God of the Jews and Christians, the God of Darkness and Evil".

Не, Хермес не е основач на масонството, ниту пак има податок дека бил некогаш член на некоја масонска форма.
Сатанизмот не е дозволен во ложите! Ако некој како вероисповед го поставува сатанизмот - нема да биде примен. Пајк не е сатанист, напротив, многу краен христијанин-протестант... Нема таков цитат во Морал и Догма никаде, чиста измислица е. Како што реков - погледни во темата во Вероисповед, давам точно објаснување во врска со ова. Сите анти-масони го обвинуваат Пајк дека е сатанист и дека го обожава Луцифер, и даваат цитат од книгата за тоа. За нивна голема жал, има луѓе што се способни да читаат и наместо да расчитаат на нивните прераскажувања, отвораат и читаат сами од оригиналот. За право чудо - во оригиналот, на местото на прочуениот цитат за Луцифер, наместо да стои фалење или идолизирање на Луцифер, стои токму спротивното - а вели - дека треба да се пазиме од него, затоа што неговиот сјај е наменет за да ги подведе оние кои се слаби духом, да му потклекнат и да му се потчинат. Односно - вели дека понекогаш иако некои работи се примамливи и неодоливи, не треба да им се потклекне на искушенијата.
Ова - е доста Христијанска идеја, сепак!

Цитирај
- A great problem,

for the honest Masons of the first 3 Degrees, for most Masons, is that they participaate in rituals with occult significance, whose symbolism is undisclosed to them.

Напротив - нема ништо окултно, а симболизмот се објаснува во детаљи и има опширни дискусии за секоја една ситница. Токму со тоа се занимаваме всушност - со филозофски дискусии во врска со тие симболи и идеи.

Цитирај
- As a whole,

the god of the Masons is "relativistic", because it can't be known, but it is good to use as it fits!, and only the Masonic symbolism, which is ambiguous and left to the interpretation of the individual, is adapted to the truth of what god is.

Напротив - токму масонството има проблем со тоа "релативистичко" разбирање на Бог. Од членовите се бара да веруваат во конкретен Бог (кој и да е тој), а не во нешто неодредено, затоа што не може нешто неодредено да е Создател на се.

Цитирај
-The "God" of the Bible, is not the "god" of Masonry:

For the Craft, Jesus Christ is not God, or he is god as much as you and I are gods, or a stone is god. Masonry completely excludes all particular biblical teachings about Christ such as His incarnation, redemptive mission, death, and resurrection. In fact, no biblical truth about Jesus Christ is affirmed by Masonry.

Ова не е точно. За мене Исус е Бог. Истотака - за сите христијани кои се членови на братството. За муслиманите - Алах е Бог. За евреите - Јахве...
Инаку е точно - масонството целосно ги исклучува сите теолошки учења - затоа што не се занимава со религија, ниту со дефинирање на Бог воопшто! Масонството е филозофско-езотеричко друштво, не религиозно. Така што - не се спомнува религија, Исус, Бог (освен како што напоменав во претходниот пост). Не гледам како масонството би ја потврдило вистината за Исус, кога тоа не е воопшто предмет на интерес и на дискусии во масонството.
Патем - има илјадници организации и здруженија кои не потврдиле ништо за Исус и кои не го спомнуваат во својата работа... не гледам разлика.

Цитирај
- "God the Father", of the Bible, is not the "Almighty Father of the Universe" of the Masonry prayers: God the Father is a "person", the Almighty of the Masons "is not a person" after the third degree, it is "energy", "nature"... it is not "he", it is "it"...

Не е точно. Ова е измислица или погрешно толкување на нешто. Објаснив погоре - никаде, во ниеден момент, Бог не се толкува како енергија, природа, предмет - не ни може да се толкува така, затоа што како што реков - Бог создал Се.

Цитирај
... So, "the oaths", on the Bible, or on the Koran, or on the Vedas, are mockery and profanation of these scriptures, because men swear upon their sacred scriptures to obey Masonic religious beliefs that deny and distort what their sacred scriptures really teach.

Нема таков поим - масонска религија. Чиста глупост. Ако имаш минимални познавања за масонството, ќе знаеше дека ваков термин не може да постои.

Цитирај
- The capital "G", of the emblem, stands for "God" or "Grand Architect of the Universe"... but also stands for "Geometry, Gnosis, Generation", the real divine trinity of the Masons.

Во масонството не се спомнува Gnosis (како термин), уште помалку Generation. Геометрија - да, се спомнува. Затоа што Геометријата е совршениот начин на кој Бог создал се во природата и во Универзумот. Зарем не е така?
Г - стои за Господ и за Геометрија. Ништо повеќе.

Цитирај
- The "Hell", of the Bible and Koran is never ever mentioned in the doctrines or rituals of Masonry.

Повторно - како да се спомне, кога не е масонството не е ниту религија, ниту религиозна организација. Зошто би се спомнал пеколот?!

Цитирај
- "Heaven", is mentioned as "the perfect and glorious Lodge above where the Supreme Architect of the Universe presides"... but that "Lodge above" is not the Heaven of the Bible or Koran, because for Masonry "god" is not a person, and the "Lodge above" is neither a place nor a estate, it is to be "in god" like a stone is... it is just a deception to face death!... because "after death", every soul becomes god, like a drop of water in the ocean, "without being a person"...

Повторно грешка! И тоа доста смешна.
Терминот Рај не е употребен никаде, во ниеден контекст.
Терминот "The Lodge Above" е симболички израз на тоа дека душата е бесмртна и дека како што работи тука на земјата (имајте во предвид дека се користи ѕидарската симболика - односно дека во ложите се работи на изградба), така ќе продолжи нашиот труд на оној свет.
Не е точно дека секоја душа станува Бог! Токму обратното!!! Објаснувањето на таа симболичка Lodge Above е дека Бог е тој кој ја води таа ложа - односно, Бог е тој во чија слава и благодарност ќе работиме таму, како што работиме и тука.
Повторно - ништо спорно од христијанска гледна точка. Само се користи симболика на ѕидарски гилдии, затоа што тоа е стилот на јазикот кој се употребува.

Цитирај
- So, the 2 tenets of Masonry, "believe in God, and in the immortality of the soul", are the greatest deceptions of Masonry, because "God" is not a person, and the "soul" is not what we think, but it is like the "soul" of a star, or a bird... and this is why the third great Rite of Masonry, the "Grand Orient of France" admits atheists as Masons, and they are perfect Masons, without believing in God or in the immortality of the soul.


Ова е заклучок на некој кој нема грам абер од масонство. Никаде не стои дека душата е иста како душата на ѕвезда... тоа па од каде го заклучи?!?!?!
Grand Orient de France не е третиот орден на масонството - чиста глупост и доказ дека темата не се познава воопшто!
Големиот Ориент на Франција е НЕРЕГУЛАРНА(!!!) ложа и непризната од ниедна друга ложа во светот! И тоа токму заради тоа што дозволуваат да се примаат атеисти. Атеизмот се судира во поим со концептот на масонството, но - французите решаваат во 19 век да го променат тоа. Од моментот во кој го воведуваат - целиот останат масонски свет престанува секаква комуникација со нив - токму заради тоа.

Така што - вакви измислици се имам изначитано - само што никаде не прочитав на што ги базираат своите небулозни тврдења...
За да се дискутира на оваа тема, како и на секоја друга - потребно е знаење. Незнаењето е најголемиот непријател на човекот и човек кој не знае е најлесно подложен на туѓи влијанија.
Затоа - ако сакаш да зборуваш сериозно - дај да зборуваме со факти, а не со копирање на измислени страници.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 01:32
Originally posted by Asya Asya напиша:

Ti mnogu neshto velish, no nemash realni argumenti ni dokazi za da gi pobiesh izlozhenite fakti. Jas ne rekov deka masonstvoto e religija, bidejki povekje prilichi na paganski kult: Masonry accepts a particular form of pantheism, "Panentheism", where "all is god, and god is all", a pantheistic conception of deity which has passed from India through the secret doctrines of the Kabbalah into Freemasonry and the actual New Age Movement. The so called "Grand Architect of the Universe" (G.A.O.T.U.), after the 3rd degree is not "a person"... "it" is "nature", a "force", "energy"... a "stone", a "star", "you", "I"... it is "it", not "he"... a most cunning way to deceive the first 3 Degrees, most of the Masons!...

Satanizmot ne mozhe da bide religija, bidejki e oklultizam.

Faktot, deka nekoi pravoslavni sveshtenici (oddelni individui) se masoni, ne znachi deka seta Crkva e masonska ili go odobruva masonstvoto. Crkvata ima pobitna rabota, otkolku da gi isleduva dejnostite na nejzinite sveshtenosluziteli, i ne smee da prima svedoshtva protiv sveshteno lice, bez da postojat konkretni dokazi ili svedoshtva na najmalku trojca svedoci. No, ako istite postojat ili sveshtenosluzhitel se izjasni deka e chlen na masonska lozha, besprekorno kje bide iskluchen od crkovnata opshtina. Istoto se odnesuva i na mirjanite.

Shto se odnesuva na Pajk i negovite izjavi, bidejki si ja prochital knigata "Moral i Dogma", mozhebi ti kje ni objasnish, kako ispravno se citira "Lucifer"?!


Е де, полека, пишував долг пост во врска со англискиот текст кој го постираше...
Сатанисти не се допуштаат во ложата. Од многу проста причина - Сатаната не може да се восприеме како Great Architect Of The Universe. GAOTU треба да биде градивна сила, создавач. Сатаната е деструктивна сила, разрушувач.
Многу едноставно.
Тоа што го велиш за свештенството и за мирјаните и масонството - не е точно. Ниедна црква (освен католичката, ама и тие го повлекоа во 1986та година), нема издадено забрана за масонството, ниту за членувањето во ложите. Има ставови на поедини свештеници, понекогаш и на високи свештеници. Никогаш ниедна православна црква не издала забрана, ниту анатема за масонството.
Патем - токму масоните се заслужни за обновувањето на православието на исток, по падот на комунизмот, за обновувањето на бројни манастири, цркви, за помагање на црквата и финансиски и логистички. Почнувајќи од Русија, па до Македонија.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 01:35
Патем - не знам како се цитира Луцифер - никогаш не сум прочитал нешто напишано од него, не ни знаев дека може да се цитира воопшто...

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 02:32
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Патем - не знам како се цитира Луцифер - никогаш не сум прочитал нешто напишано од него, не ни знаев дека може да се цитира воопшто...


"Lucifer, the Light-bearer! Strange and mysterious name to give to the Spirit of Darkness! Lucifer, the Son of the Morning! Is it he who bears the Light, and with its splendors intolerable blinds feeble, sensual, or selfish Souls? Doubt it not!" (Morals and Dogma, p.321)

"Lucifer" e vo navodnici, i ako si ja prochital "Morals and Dogma", kako shto tvrdish, togash bi znael kako mozhe da se citira!


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 02:37


Mozhebi, koga kje stignesh do 33 stepen, kje ni objasnish neshto povekje za slobodnata masonerija!

Eve ti eden izvadok od "Morals i Dogma":
http://www.illuminati-news.com/e-books/morals-dogma/apike13.htm#32 - http://www.illuminati-news.com/e-books/morals-dogma/apike13.htm#32

Ochebijno, ti imash problem ne samo so terminite, tuku i so angliskiot jazik. Nikoj ne veli deka masonstvoto e religija, bidejki e okultizam, no "religious beliefs" na makedonski se preveduva kako "verski ubeduvanja" (vera, veruvanje), koi mozhat da bidat esoterichki okultizam.

-------------


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 02:42
А ако ти ја имаше прочитано, ќе знаеше за што точно се однесува конкретниот цитат...
Но... дури и да не си ја прочитала, погледни го самиот цитат кој го поставуваш. Добро знаеш англиски, но сепак, ајде да го преведеме (објаснувањата ќе ги давам во заграда)...

"Луцифер Носителот на Светлината (тоа е Библискиот назив)! Чудно и мистериозно име да му се даде на Духот на Темнината (навистина - доста парадоксално е што ѓаволот носи име - носител на светлината)! Луцифер, Синот на Утрото (исто како и претходно - Библиска референца, кон носителот на светлината)!
(сега доаѓа битниот дел, она што треба убаво да се прочита!)

Зарем не е тој, оној кој ја носи светлината и со неговиот неподнослив блесок ги заслепува слабите, мекушавите и себичните души? Не се сомневајте во тоа!"

Та - што има тука спорно? Зарем Библијата не не советува токму истото? Дека ѓаволот преку блесокот на материјалното ни ја заслепува душата? Сети се кога Исус беше во пустината - ѓаволот му пријде и му го покажа целиот свет пред него и му го понуди, за да дојде и да му служи нему.
Но - како што вели Пајк - слабите, мекушавите и себичните души се препуштаат на ѓаволот. И зошто? Заради неговиот сјај и блесок!
Никој не тргнува по ѓаволот заради ветување за вечна мака и оган. Тргнуваат затоа што им се ветуваат злата, богатства и блесок.
Односно - Суетата и алчноста се тоа што не заслепува и прави подложни на ѓаволот.

Како што се гледа од ова, а и во целата таа дискусија во Морал и Догма, Луцифер е прикажан во негативна конотација, односно, како нешто од кое што треба човек постојано да се пази. Се вели дека треба човек да научи да разликува вистинска светлина, онаа која доаѓа од Бога, која Извира од Бога, и лажна светлина - односно оној блесок кој доаѓа од ѓаволот, но не води кон ништо добро.
Што има тука спорно, од чисто Библиска гледна точка?!

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 02:54
Цитирај
Mozhebi, koga kje stignesh do 33 stepen, kje ni objasnish neshto povekje za masonstvoto!


Да, да, ова е типичното објаснување кога се нема коментар... и кога некој од 33та степен (која е административна, а не ритуална, и нема церемонија, ама нејсе) ќе каже дека овие муабети не се точни, тогаш обично следува одговорот - да, да, вие криете...
Со луѓе кои не сакаат дискусија, а сакаат само да останат на својот став, што и да им кажеш - истото ќе ти го одговорат.

Да, го имам прочитано делот кој го посочуваш. Тоа што го пишува е негов поглед на историјата и теоретизира околу кабалата, пред се... Како што кажав претходно - личен став. Можеш да најдеш исто толку познати масони, кои пишуваат сосема спротивни работи од Пајк за истата тема. Многу погрешно е да се мисли дека Морал и Догма е некој вид на Библија. Напротив - човечки збор, личен став и идеја на Пајк.
Но дури и така - не гледам ништо проблематично во посоченото поглавје, доста кабалистички поглед на работите (при тоа христијанска кабала, не еврејска во случајов). Јас лично - не се согласувам со многу од неговите идеи, но - секој си има право на став.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 03:06
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

А ако ти ја имаше прочитано, ќе знаеше за што точно се однесува конкретниот цитат...
Но... дури и да не си ја прочитала, погледни го самиот цитат кој го поставуваш. Добро знаеш англиски, но сепак, ајде да го преведеме (објаснувањата ќе ги давам во заграда)...

"Луцифер Носителот на Светлината (тоа е Библискиот назив)! Чудно и мистериозно име да му се даде на Духот на Темнината (навистина - доста парадоксално е што ѓаволот носи име - носител на светлината)! Луцифер, Синот на Утрото (исто како и претходно - Библиска референца, кон носителот на светлината)!
(сега доаѓа битниот дел, она што треба убаво да се прочита!)

Зарем не е тој, оној кој ја носи светлината и со неговиот неподнослив блесок ги заслепува слабите, мекушавите и себичните души? Не се сомневајте во тоа!"

Та - што има тука спорно? Зарем Библијата не не советува токму истото? Дека ѓаволот преку блесокот на материјалното ни ја заслепува душата? Сети се кога Исус беше во пустината - ѓаволот му пријде и му го покажа целиот свет пред него и му го понуди, за да дојде и да му служи нему.
Но - како што вели Пајк - слабите, мекушавите и себичните души се препуштаат на ѓаволот. И зошто? Заради неговиот сјај и блесок!
Никој не тргнува по ѓаволот заради ветување за вечна мака и оган. Тргнуваат затоа што им се ветуваат злата, богатства и блесок.
Односно - Суетата и алчноста се тоа што не заслепува и прави подложни на ѓаволот.

Како што се гледа од ова, а и во целата таа дискусија во Морал и Догма, Луцифер е прикажан во негативна конотација, односно, како нешто од кое што треба човек постојано да се пази. Се вели дека треба човек да научи да разликува вистинска светлина, онаа која доаѓа од Бога, која Извира од Бога, и лажна светлина - односно оној блесок кој доаѓа од ѓаволот, но не води кон ништо добро.
Што има тука спорно, од чисто Библиска гледна точка?!


Lucifer ili Denica gi izgubil Bozhjite blagodati koga otpadnal od Boga. Albert Pike znae shto zbori, no ti pogreshno tolkuvash. Za tvoja informacija, toj bil izvesen mason od 33 stepen, mozhebi i najpopularen vo istorijata na masonstvoto, no ti prodolzhuvash da tvrdish deka masonstvoto nema povekje od tri stepeni. Patem, Pike javno go priznal svoeto luciferijanstvo.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 03:22
Каде тоа Пајк го признал своето луциферијанство?!
Тоа не е точно и никогаш не го направил.

За конкретниот цитат ти дадов повеќе од јасно објаснување. Дури - не е потребно да се дава објаснување - доволно е да се прочита. Директно се гледа дека тоа што го кажува е во форма на предупредување и критика, а не восхвала.
Ништо погрешно не толкувам - дадов сосема јасно објаснување. А ти - ако сакаш сериозно да го провериш тоа, отвори ја Морал и Догма (може да се најде на нет) и прочитај го целиот пасос во кој се зборува за ова... ќе видиш дека сум во право и дека е недвосмислено!

Масонството има само 3 степени.
Веќе го објаснив ова, ама ајде уште еднаш.
Во Масонството има вертикален и хоризонтален развој.
Вертикално има три степени. Третиот степен е највисокиот степен во масонството.
Потоа, откако ќе се стигне до третиот степен, има хоризонтален развој. Тоа може да биде во рамките на Јорк или во рамките на Шкотскиот Орден.
Јорк има 12 степени. Шкотскиот 33.
Тоа не значи дека Шкотскиот орден е повисоко од Јорк орденот. Напротив - во многу земји Јорк е поценет (особено во Англија).
Но... Масон кој што е 32 или 33ти степен во Шкотскиот орден, не е повисоко од масон кој е 12 степен во Јорк (во Јорк не се со бројки туку само со титули).
Уште повеќе - масон од 33-ти степен во Шкотскиот орден, не е повисоко од масон кој е 18 степен во Шкотскиот орден! Исто како што не е повисоко од оној кој е 3 степен.
Да, звучи малку збунувачки, но е факт.
Во минатото постоел орден со 99 степени, престанал да постои затоа што бил излишен...

И... како што реков - ќе зборуваме со аргументи или со празни муабети?!

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 03:25
Заборавив да кажам само - многу погрешно е да се смета дека Пајк е најпопуларниот во историјата на масонството...
Пајк е познат толку многу, затоа што го користат анти-масоните заради неговата чудна реторика...
Инаку, од чисто масонски аспект, е важен само за Шкотскиот орден и тоа за утврдувањето на структурата (и тоа само во Јужната Јурисдикција, северната е доста различна од неговиот систем).
Има далеку попознати и поважни имиња - како на пример МекКеј или Манли П.Хол.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 04:21
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Каде тоа Пајк го признал своето луциферијанство?!
Тоа не е точно и никогаш не го направил.

За конкретниот цитат ти дадов повеќе од јасно објаснување. Дури - не е потребно да се дава објаснување - доволно е да се прочита. Директно се гледа дека тоа што го кажува е во форма на предупредување и критика, а не восхвала.
Ништо погрешно не толкувам - дадов сосема јасно објаснување. А ти - ако сакаш сериозно да го провериш тоа, отвори ја Морал и Догма (може да се најде на нет) и прочитај го целиот пасос во кој се зборува за ова... ќе видиш дека сум во право и дека е недвосмислено!

Масонството има само 3 степени.
Веќе го објаснив ова, ама ајде уште еднаш.
Во Масонството има вертикален и хоризонтален развој.
Вертикално има три степени. Третиот степен е највисокиот степен во масонството.
Потоа, откако ќе се стигне до третиот степен, има хоризонтален развој. Тоа може да биде во рамките на Јорк или во рамките на Шкотскиот Орден.
Јорк има 12 степени. Шкотскиот 33.
Тоа не значи дека Шкотскиот орден е повисоко од Јорк орденот. Напротив - во многу земји Јорк е поценет (особено во Англија).
Но... Масон кој што е 32 или 33ти степен во Шкотскиот орден, не е повисоко од масон кој е 12 степен во Јорк (во Јорк не се со бројки туку само со титули).
Уште повеќе - масон од 33-ти степен во Шкотскиот орден, не е повисоко од масон кој е 18 степен во Шкотскиот орден! Исто како што не е повисоко од оној кој е 3 степен.
Да, звучи малку збунувачки, но е факт.
Во минатото постоел орден со 99 степени, престанал да постои затоа што бил излишен...

И... како што реков - ќе зборуваме со аргументи или со празни муабети?!


Nemam namera da navleguvam vo sitnicharenje so tebe. Imash internet, pa informiraj se! No, nemoj da davash lazhni informacii, samo zatoa shto tebe nekoj te i prelazhal! Tvoeto svakjanje deka sekoja masonska lozha ili jurisdikcija e oddelna organizacija, e pogreshno, dodeka na masonite od tret stepen ne im e otkriena vistinata. Nasproti postoechkite fakti i svedoshtva, tvoite prikazni se mnogu naivni.


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 04:26
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Заборавив да кажам само - многу погрешно е да се смета дека Пајк е најпопуларниот во историјата на масонството...
Пајк е познат толку многу, затоа што го користат анти-масоните заради неговата чудна реторика...
Инаку, од чисто масонски аспект, е важен само за Шкотскиот орден и тоа за утврдувањето на структурата (и тоа само во Јужната Јурисдикција, северната е доста различна од неговиот систем).
Има далеку попознати и поважни имиња - како на пример МекКеј или Манли П.Хол.


Ne e bitno koj e najpopularen mason vo istorijata na masonstvoto, ako sakash, toj mozhesh da bidesh i ti. Toa, pak, ne gi menuva faktite, deka slobodnata masonerija e okultna "tajna" organizacija.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 04:46
"Фактите" се дека масонството не е окултна организација, ниту пак тајна. Масонството има одредени тајни, од езотеричка природа.
Моите "приказни" не се наивни, напротив, се јасно аргументирани и со конкретни факти, за разлика од твоите.
До сега - ништо од тоа што го изложи тука не е точно, ниту пак аргументирано на било кој начин.
Повели - докажи дека не е така (или не се занимавај со работи што не ги познаваш).

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 06:02
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

"Фактите" се дека масонството не е окултна организација, ниту пак тајна. Масонството има одредени тајни, од езотеричка природа.
Моите "приказни" не се наивни, напротив, се јасно аргументирани и со конкретни факти, за разлика од твоите.
До сега - ништо од тоа што го изложи тука не е точно, ниту пак аргументирано на било кој начин.
Повели - докажи дека не е така (или не се занимавај со работи што не ги познаваш).


A kako ti kje gi objasnish satanskite simboli vo masonstvoto? Vprochem, nema jas shto da dokazhuvam, bidejki so tvojata tolerancija kon sektantskite - antihristijanski uchenja, ti sam ja dokazhuvash svojata antihristijanska nastroenost. Sega, sakash da dokazhesh deka ne e vrat, a shija, navodno deka masonstvoto ne e tajna okultna organizacija, no ima odredeni tajni od esoterichka priroda. Ako e toa nekakov argument ili konkreten fakt, togash sekoja igra na zborovi i sekoe lukavstvo, bi mozhelo da projde pred istrazhen sudija!


http://www.ankerberg.com/Articles/_PDFArchives/new-age/NA2W0203.pdf - http://www.ankerberg.com/Articles/_PDFArchives/new-age/NA2W0203.pdf


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 06:08
Eve ti stranici so okultni masonski simboli, pa ako mozhesh, dokazhi deka ne se okultni!

http://images.google.com/images?&um=1&hl=en&rlz=1T4SUNA_enUS271US271&q=masonic+symbols&&sa=N&start=0&ndsp=18 - http://images.google.com/images?&um=1&hl=en&rlz=1T4SUNA_enUS271US271&q=masonic+symbols&&sa=N&start=0&ndsp=18

Osobeno me interesira, kako kje go objasnish prviot simbol na vtorata stranica!

I ne mi e jasno, kako si ja prochital knigata "Morals and Dogma", bez da zabelezhish deka Albert Pike postojano go napagja i ismeva hristijanstvoto? Jas ne se somnevam vo tvoeto masonstvo od tret stepen, no se chudam, kakov "hristijanin" si ti?!


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 06:51
http://www.freemasonrywatch.org/britishmasons.html - http://www.freemasonrywatch.org/britishmasons.html

http://www.youtube.com/watch?v=SE7JA8GV9I4&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=SE7JA8GV9I4&feature=related


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 07:21
Тоа што имам толеранција кон луѓето кои имаат различна вероисповед од мене, ме прави човек, а не антихрист. Тоа што јас и ти имаме доста различно разбирање за Христа, тоа е друга работа... Што стана со проштевањето, милоста, смирението...?
Според тебе - никој освен оние кои ја практикуваат твојата верзија на православието не се во право. Извини - ама јас имам доволно почит кон останатите луѓе, за да можам да го почитувам нивното право на избор (не знам дали се сеќаваш - ама слободната воља е дар од Бога...).

Првиот линк кој го постира, не нуди никакви докази или факти, а нуди само заклучок од авторот на текстот дека масонството е окултно, а Пиел лаже во своите дела... интересно е што не нуди никаква поткрепа за своите тврдења, никаков факт или доказ.
Има еден цитат:
Masonry declares the same:
Jesus of Nazareth had attained a level of consciousness, of perfection, that has been
called by various names: cosmic consciousness, soul regeneration, philosophic initiation,
spiritual illumination, Brahmic Splendor, Christ-consciousness.

Вакво нешто нема во масонството. Ниту се спомнува директно Исус, ниту се спомнува Браманска традиција, ниту Христо-свесност... Едноставно нема такво нешто, никаде во ритуалот, во церемонијата, во ниеден степен, во ниеден орден.
Патем - New Age, нема никаква врска со масонството. Напротив, премногу се различни. Масонството е доста конзервативно во однос на моралните вредности, за разлика од New Age движењето. Тоа што има масони кои имаат деистички и гностички пристап до верата - тоа си е нивни личен избор, но не е карактеристика на целото братство.

За симболите, вториот линк - кој од тие симболи е окултен?! Да, сите симболи имаат разно значење, но не сум сигурен дека потполно го разбираш значењето на поимот Окултно. Во масонството нема окултизам, не постои верување дека некој од овие симболи има некаква моќ, ниеден од тие симболи не служи за повикување на некакви виши сили, или за било какви функции од тој вид. Симболите имаат поучна природа - се користат за преку нив да се даде морална поука за нешто, да се насочи вниманието кон нешто.
Се разбира - ако ги гледа човек од кабалистичка гледна точка, сигурно ќе најде некаква друга позадина во тие симболи, како што впрочем може да се најде во крстот, во секоја една икона и секоја една црква... но тоа не значи дека е тоа така.
Сликата на втората страница (ако зборуваме за истата), не е официјален знак во масонството, а е уметничка интерпретација на многу симболи и елементи. Сепак - и како таква - нема ништо окултно во неа.

Колку до Пајк - како што реков - никаде не го напаѓа, ниту исмева Христијанството. Има доста различен став за Христијанството од мене, но сепак - тој не е православен, ниту пак има потреба да биде, и тоа си е негова работа. Што треба - секој автор кој не е православен да не го читам и да не го почитувам?! Па така 90% од светската литература и филозофија треба да се анатемоса, само затоа што има различен став од нашиот.

Третиот линк ми е еден од омилените, редовно го посетувам. Нешто за да се посмеам, нешто за да видам колку се глупости има по светов...
Еве на пример ми падна во очи приказната за Кени Ноје. Никаде на друго место освен на антимасонски страници и на Википедија (која како извор ги наведува истите анти-масонски страници), не можам да најдам дека бил масон. Но - да претпоставиме дека бил. Ако е точно - тогаш тој бил исклучен од ложата веднаш по првиот криминал за кој е осуден!
Било кој човек со криминално минато не може да стане член на ложата. Било кој член кој е осуден кривично (освен ако не е политичка осуда во недемократско општество, а не криминална) се исфрла од братството веднаш. Тоа е меѓународно правило.

Да заклучиме (бидејќи многу долг стана постов) - во масонството нема окултизам. Доколку некои членови практикуваат окултни ритуали надвор од ложата - тоа си е нивна работа и дел од нивното верување. Во ложата не постои такво нешто.
И - како и до сега - ниеден доказ во поткрепа на спротивното.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 08:09
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Тоа што имам толеранција кон луѓето кои имаат различна вероисповед од мене, ме прави човек, а не антихрист. Тоа што јас и ти имаме доста различно разбирање за Христа, тоа е друга работа... Што стана со проштевањето, милоста, смирението...?
Според тебе - никој освен оние кои ја практикуваат твојата верзија на православието не се во право. Извини - ама јас имам доволно почит кон останатите луѓе, за да можам да го почитувам нивното право на избор (не знам дали се сеќаваш - ама слободната воља е дар од Бога...).

Првиот линк кој го постира, не нуди никакви докази или факти, а нуди само заклучок од авторот на текстот дека масонството е окултно, а Пиел лаже во своите дела... интересно е што не нуди никаква поткрепа за своите тврдења, никаков факт или доказ.
Има еден цитат:
Masonry declares the same:
Jesus of Nazareth had attained a level of consciousness, of perfection, that has been
called by various names: cosmic consciousness, soul regeneration, philosophic initiation,
spiritual illumination, Brahmic Splendor, Christ-consciousness.

Вакво нешто нема во масонството. Ниту се спомнува директно Исус, ниту се спомнува Браманска традиција, ниту Христо-свесност... Едноставно нема такво нешто, никаде во ритуалот, во церемонијата, во ниеден степен, во ниеден орден.
Патем - New Age, нема никаква врска со масонството. Напротив, премногу се различни. Масонството е доста конзервативно во однос на моралните вредности, за разлика од New Age движењето. Тоа што има масони кои имаат деистички и гностички пристап до верата - тоа си е нивни личен избор, но не е карактеристика на целото братство.

За симболите, вториот линк - кој од тие симболи е окултен?! Да, сите симболи имаат разно значење, но не сум сигурен дека потполно го разбираш значењето на поимот Окултно. Во масонството нема окултизам, не постои верување дека некој од овие симболи има некаква моќ, ниеден од тие симболи не служи за повикување на некакви виши сили, или за било какви функции од тој вид. Симболите имаат поучна природа - се користат за преку нив да се даде морална поука за нешто, да се насочи вниманието кон нешто.
Се разбира - ако ги гледа човек од кабалистичка гледна точка, сигурно ќе најде некаква друга позадина во тие симболи, како што впрочем може да се најде во крстот, во секоја една икона и секоја една црква... но тоа не значи дека е тоа така.
Сликата на втората страница (ако зборуваме за истата), не е официјален знак во масонството, а е уметничка интерпретација на многу симболи и елементи. Сепак - и како таква - нема ништо окултно во неа.

Колку до Пајк - како што реков - никаде не го напаѓа, ниту исмева Христијанството. Има доста различен став за Христијанството од мене, но сепак - тој не е православен, ниту пак има потреба да биде, и тоа си е негова работа. Што треба - секој автор кој не е православен да не го читам и да не го почитувам?! Па така 90% од светската литература и филозофија треба да се анатемоса, само затоа што има различен став од нашиот.

Третиот линк ми е еден од омилените, редовно го посетувам. Нешто за да се посмеам, нешто за да видам колку се глупости има по светов...
Еве на пример ми падна во очи приказната за Кени Ноје. Никаде на друго место освен на антимасонски страници и на Википедија (која како извор ги наведува истите анти-масонски страници), не можам да најдам дека бил масон. Но - да претпоставиме дека бил. Ако е точно - тогаш тој бил исклучен од ложата веднаш по првиот криминал за кој е осуден!
Било кој човек со криминално минато не може да стане член на ложата. Било кој член кој е осуден кривично (освен ако не е политичка осуда во недемократско општество, а не криминална) се исфрла од братството веднаш. Тоа е меѓународно правило.

Да заклучиме (бидејќи многу долг стана постов) - во масонството нема окултизам. Доколку некои членови практикуваат окултни ритуали надвор од ложата - тоа си е нивна работа и дел од нивното верување. Во ложата не постои такво нешто.
И - како и до сега - ниеден доказ во поткрепа на спротивното.Vekje zapochnuvam da se somnevam i vo tvoeto masonstvo od tret stepen! Pa, ne mora chovekot da e mason, za da znae shto e oklutizam! Tuku, ne mi e jasno vrz koja osnova gi donesuvash svoite zakluchoci? Koga vekje si dozvoluvash da govorish vo imeto na seta masonerija, i svoeto mislenje da go stavash nad svedoshtvoto na poraneshni masoni od 33 stepen, barem izjasni se, na koja masonska lozha i pripagjash?

Ti da si hristijanin, nemashe da gi brishesh moite hristijanski postovi, koishto sodrzhea ne samo validni informacii, tuku i citati od Evangelieto. Tvoeto choveshtvo i "hristijanstvo" se poznava po tvoite dela. Pa, da, vie - masonite ste mnogu chovechni humanitarci! No, tolerancijata kon sektite, ni sluchajno ne mozhe da bide ljubov za chovekot, bidejki e ramnodushnost kon spasenieto na chovechkata dusha. Imeno, sektite im go odzemaat na lugjeto pravoto na sloboden izbor, zatoa shto gi voveduvaat vo svoite redovi preku laga i izmama, i gi vodat kon pogibel na dushata, vetuvajki im spasenie, dodeka so razni metodi go kontroliraat nivnoto soznanie.

Ne znaev deka vo masonskite lozhi ima i megjunarodni pravila. Ti blagodaram za informacijata! A komu raskazhuvash deka srede masonite nema kriminalci?


http://www.youtube.com/watch?v=l3rZmreRk2w&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=l3rZmreRk2w&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=9g1UtFDytfk&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=9g1UtFDytfk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=xFX2FnYvBSI&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=xFX2FnYvBSI&feature=related


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 08:45
Јас уште на почетокот кажав јасно и читко - член сум на Големата Ложа на Канада, во Провинцијата Онтарио (живеам во Канада). Неколку пати го имам повторено.
Не зборувам од името на целата масонерија. Ниеден масон нема право да зборува од името на целата масонерија - дури и Пајк кога ја пишувал книгата, го правел тоа само и единствено од свое лично име. Ама и тоа го објаснив веќе - само што некој не чита...
Колку до сведоштвото на "бивши масони од 33та степен" за некаков окултизам во масонството се чисти глупости. Такво нешто нема. Освен тоа - не сум слушнал до сега некој кој е во советот на 33-ти степен да напуштил. Со оглед на тоа што членовите на 33ти степен во секоја јурисдикција се познати, за тоа ќе се знаеше. Сите такви извори се од доста сомнителни сајтови кои не нудат ништо во поткрепа. Веднаш можеш да видиш дали некој навистина го познава масонството или не, кога ќе почне да ти збори за фамозниот 33ти степен и како дека таму се открива некоја вистина... тогаш ти е јасно дека зборуваш со лаик.
Колку пати да повторам дека 33-тиот степен е административен, тоа е почесна титула, а не ритуална.

А за твоите постови - тоа е во друг форум! Ако го прочита првиот пост тука, ќе видеше дека темава намерно ја отворив тука, за да нема непотребни обвинувања дека како модератор влијаам на нејзиниот тек.
Инаку - твоите постови не беа избришани заради информациите кои ги содржеа, а заради твојата нетолерантност и навредлив однос кон секој што не размислува идентично со тебе. Тоа - на форумов не е дозволено!

Во ложите има правила кои важат во цел свет, тоа се таканаречените Landmarks, кои основата ја имаат во уставот направен од Андерсон во 1723-та година. Потоа, секоја Голема Ложа си има свој устав, кој пред се се базира на тие Landmarks (жалам - не го знам македонскиот термин за ова), а понатаму, секоја ложа има свој правилник (by-laws). Тоа се прави затоа што има работи кои се универзални за сите масони во целиот свет - и се доста општи, основни правила, кои на некој начин гарантираат дека ложата е регуларна и дека работи на истите принципи и се залага за истите вредности како сите останати (заради нарушување на тие принципи, Големиот Ориент на Франција е исклучен од меѓународното братство и не е признат), но има и работи кои се специфични за соодветната земја, и се разбира - за соодветната ложа.

Линкот кој го пушти нема никаква врска со масонството. Претежно се однесува на Skull&Bones, тајна организација, која по никаков начин не е поврзана со масонството. Ама и тоа го објаснив, и за пореден пат докажуваш не само дека не читаш, ами дека немаш најосновни познавања за оваа тема...

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 08:52
Сега ги погледнав и другите два линка.
Вториот нема врска со масонството повторно, зборува за некакви теории на заговор, кои по никаков начин не се врзани со ова за кое зборуваме.
Третиот линк е повторно неврзан со масонството, затоа што идејата за Бафомет во масонството потекнува од немасони, а не од масони. Односно - такво нешто нема и не постои.
Ѕвездата Деница, освен што се користи како опис на паднатиот ангел (ѓаволот), се користи и во позитивен контекст во Библијата... погледни го Второто Петрово Послание:
19 И така имаме поцврсто пророчко слово; а вие правите добро што внимавате на него, како на светило што свети во темно место, додека не осамне денот и Деница засвети во вашите срца.

Што значи, тезата на почетокот на видеото дека ѕвездата го означува само ѓаволот... е анти-христијанска пред се. Освен ако некој мисли дека Петар тука зборува дека ѓаволот треба да свети во срцата на верниците... што не мислам дека е случај, нели?

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 09:19
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Јас уште на почетокот кажав јасно и читко - член сум на Големата Ложа на Канада, во Провинцијата Онтарио (живеам во Канада). Неколку пати го имам повторено.
Не зборувам од името на целата масонерија. Ниеден масон нема право да зборува од името на целата масонерија - дури и Пајк кога ја пишувал книгата, го правел тоа само и единствено од свое лично име. Ама и тоа го објаснив веќе - само што некој не чита...
Колку до сведоштвото на "бивши масони од 33та степен" за некаков окултизам во масонството се чисти глупости. Такво нешто нема. Освен тоа - не сум слушнал до сега некој кој е во советот на 33-ти степен да напуштил. Со оглед на тоа што членовите на 33ти степен во секоја јурисдикција се познати, за тоа ќе се знаеше. Сите такви извори се од доста сомнителни сајтови кои не нудат ништо во поткрепа. Веднаш можеш да видиш дали некој навистина го познава масонството или не, кога ќе почне да ти збори за фамозниот 33ти степен и како дека таму се открива некоја вистина... тогаш ти е јасно дека зборуваш со лаик.
Колку пати да повторам дека 33-тиот степен е административен, тоа е почесна титула, а не ритуална.

А за твоите постови - тоа е во друг форум! Ако го прочита првиот пост тука, ќе видеше дека темава намерно ја отворив тука, за да нема непотребни обвинувања дека како модератор влијаам на нејзиниот тек.
Инаку - твоите постови не беа избришани заради информациите кои ги содржеа, а заради твојата нетолерантност и навредлив однос кон секој што не размислува идентично со тебе. Тоа - на форумов не е дозволено!

Во ложите има правила кои важат во цел свет, тоа се таканаречените Landmarks, кои основата ја имаат во уставот направен од Андерсон во 1723-та година. Потоа, секоја Голема Ложа си има свој устав, кој пред се се базира на тие Landmarks (жалам - не го знам македонскиот термин за ова), а понатаму, секоја ложа има свој правилник (by-laws). Тоа се прави затоа што има работи кои се универзални за сите масони во целиот свет - и се доста општи, основни правила, кои на некој начин гарантираат дека ложата е регуларна и дека работи на истите принципи и се залага за истите вредности како сите останати (заради нарушување на тие принципи, Големиот Ориент на Франција е исклучен од меѓународното братство и не е признат), но има и работи кои се специфични за соодветната земја, и се разбира - за соодветната ложа.

Линкот кој го пушти нема никаква врска со масонството. Претежно се однесува на Skull&Bones, тајна организација, која по никаков начин не е поврзана со масонството. Ама и тоа го објаснив, и за пореден пат докажуваш не само дека не читаш, ами дека немаш најосновни познавања за оваа тема...


Kakov mason si ti, ako ne go razbirash simbolizmot na organizacijata, na koja shto i sluzhish. Na oficijalnata stranica na Golemata Lozha na Kanada, pishuva deka masonstvoto e nachin na zhivot, no ti prodolzhuvash da tvrdish deka ednovremeno si mason i pravoslaven hristijanin! Ili, imash dva zhivota?! Jas dostaviv dovolno mnogu linkovi, koishto sodrzhat realni fakti, so objasnuvanje za simbolizmot na masonstvoto, no ti gi ignorirash i prodolzhuvash da ja raskazhuvash svojata prikazna, kako prethodno da si programiran. Site masonski lozhi i drugi tajni opshtestva se povrzani. A postojat i klubovi, kako Kiwanis i Rotary, koishto ne se masonski organizacii, no preku nivnite "humanitarni" i "dobrotvorni" akcii i proekti, potencijalnite zhrtvi vleguvaat vo slobodnata masonerija. Za tvoja informacija, Skull&Bones e masonska organizacija. Slobodnata masonerija, pokraj lozhi, ima i drugi raznorazni organizacii, od svetski banki do uchilishta za veshterki. Na masonite so ponizok stepen, kako i vo drugite okultni i sektantski organizacii, koishto se ustroeni piramidno (piramidata ne e badijala masonski simbol), ne im e otkriena seta vistina, nitu smeat da prisustvuvaat na masonskite sluzhbi, kade shto se izvrshuvaat satanisticki rituali. Koga masonskite lozhi ne bi bile satanski, ne bi sodrzhele ni satanistichki simboli. "Baba lazhe, a rog ne lazhe"!


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 09:47
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Сега ги погледнав и другите два линка.
Вториот нема врска со масонството повторно, зборува за некакви теории на заговор, кои по никаков начин не се врзани со ова за кое зборуваме.
Третиот линк е повторно неврзан со масонството, затоа што идејата за Бафомет во масонството потекнува од немасони, а не од масони. Односно - такво нешто нема и не постои.
Ѕвездата Деница, освен што се користи како опис на паднатиот ангел (ѓаволот), се користи и во позитивен контекст во Библијата... погледни го Второто Петрово Послание:
19 И така имаме поцврсто пророчко слово; а вие правите добро што внимавате на него, како на светило што свети во темно место, додека не осамне денот и Деница засвети во вашите срца.

Што значи, тезата на почетокот на видеото дека ѕвездата го означува само ѓаволот... е анти-христијанска пред се. Освен ако некој мисли дека Петар тука зборува дека ѓаволот треба да свети во срцата на верниците... што не мислам дека е случај, нели?


Da be, se nema vrska so masonstvoto, zatoa shto ti imash nekakva vrska, iako ne mozhesh da objasnish shto oznachuvaat masonskite simboli!

II Petrovo poslanie (1:19), se odnesuva na Vtoroto Prishestvie na Hrista, t.e. apostolskoto svedoshvo gi potvrduva prorochite zborovi i ni pokazhuva kako da gi tolkuvame. Vo Biblijata, utrinska dzvezda Denica e Hristos. A nekogashniot Bozhji angel Denica ili Lucifer -nosach na svetlinata (lat.), nema vrska so utrinskata dzvezda Denica, koja e metafora za Hristovata svetlina, i nikogash ne se koristi kako nekakov opis za padnatiot angel, koj po svojot pad gi izgubil Bozhjite blagodati i stanal otpadnik (sotona) i gjavol (klevetnik), bidejki klevetel protiv Boga i zabludil drugi angeli, koi po padot stanale besovi - zli duhovi.

Ochebinjno, ti hristijanstvoto go razbirash kolku i masonstvoto, zatoa pri seta upornost da go dokazhesh svoeto znaenje, pravish turlitava!


Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 17:38
Gospodin Zidarski kje ve zamolam za vash komentar
Sir Francis Bacon,avtorot na New Atlantis (1627), veruvashe deka so vospostavuvanje na nova imperija na Amerikansko tlo (nova Atlantida) - kje se ostvari Golemiot Plan na Masonite koj bil napushten so propasta na Atlantida vo antichkite vreminja. Golemiot Plan od toa vreme vkluchuvashe Masonski tajni za izgradba na Edna Svetska Vlada. Toa e najvazznata tajna na Masonstvoto vo korelacoja so propasta na Atlantida i efektite vrz tajnoto opshtestvo poradi taa propast.


-------------
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 19:26
Антони - ова се лични толкувања.
Бејкон навистина верува дека во Америка ќе се формира нова Атлантида, но никаде не спомнува во делата свои дека е тоа масонска држава или една светска влада. Иако бил масон, сепак, никаде не вели такво нешто.
Тоа за кое Бејкон зборува (ако ги разгледате неговите дела, наместо прераскази и толкувања), е формирање на идеална држава (тоа е значењето на поимот Атлантида - совршено општество). Во тоа време, не е единствениот кој се залага за такво идеално општество. Бидејќи во Европа се зачнува идејата за рамноправно општество, но е сеуште далеку од неговата реализација преку револуциите од 18ти век, многу од современиците на Бејкон сметаат дека во Новиот Свет може да се реализира тоа идеално општество.
Иако - ако убаво се разгледа идејата на Бејкон за идеално општество, би била доста далеку од денешните критериуми за идеал, но сепак, за своето време било доста напредна идеја.
Најмногу со ваквата теза (за Атландита и масонската држава) се занимаваат Најт и Ломас, но и неколкумина други автори масони. Искрено - овие двајца не се многу на почит во масонските кругови, токму заради тоа што се што пишуваат базираат на лични претпоставки и желби, а ништо на факти и докази. Дури мислам дека и во книгата на Бригиски се спомнува нешто вакво (не се сеќавам точно, можеби грешам), но повторно - тоа е прерасказ на туѓо разбирање во врска со ова и не се потпира врз никакви факти.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 19:30
Асја - во Петровото послание - Ѕвездата Деница го означува Исус, го означува новиот почеток, ја означува врвната посветеност, доаѓањето на светлината Божја.
Затоа и реков - не може да се каже автоматски дека ѕвездата Деница е сатанистички симбол, иако токму во таков контекст се спомнува во Исаија. Јас многу добро ја познавам оваа проблематика, очигледно ти не правиш доволно добра справка.

Да, масонството е начин на живот. Апсолутно се согласувам со тоа. Веќе го објаснив на претходните страници.
А со мешањето на Ротари, Киванис, Skull&Bones и слични на еден куп - само покажуваш колку разбираш од темава.
Информирај се за најосновните работи првин, после ќе дискутираме...

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 19:45
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Асја - во Петровото послание - Ѕвездата Деница го означува Исус, го означува новиот почеток, ја означува врвната посветеност, доаѓањето на светлината Божја.
Затоа и реков - не може да се каже автоматски дека ѕвездата Деница е сатанистички симбол, иако токму во таков контекст се спомнува во Исаија. Јас многу добро ја познавам оваа проблематика, очигледно ти не правиш доволно добра справка.

Да, масонството е начин на живот. Апсолутно се согласувам со тоа. Веќе го објаснив на претходните страници.
А со мешањето на Ротари, Киванис, Skull&Bones и слични на еден куп - само покажуваш колку разбираш од темава.
Информирај се за најосновните работи првин, после ќе дискутираме...Utrinskata dzvezda Denica e metafora, a ne geometriska figura.

Isto taka, hristijanstvoto e zhivot, no ti prodolzhuvash so svoite besmislici. Znachi, ako si mason ne mozhe da bidesh hristijanin, i obratno: ako si hristijanin, ne mozhe da bidesh mason. No, ti si neshto iskluchitelno, edinstven chovek so dva zhivota, koj ednovremeno mozhe da zhivee kako mason i hristijanin. Daj, bidi seriozen!

Inaku, nema potreba jas neshto da dokazhuvam, bidejki masonskiot simbolizam svedochi sam za sebe. Faktite potvrduvaat deka ti ne si dovolno informiran za masonstvoto ni za hristijanstvoto, bidejki sam si protivrechish.


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 21:02
Јас истото го велам - дека Ѕвездата Деница е метафора. Ѕвездата во масонството го има истото значење и објаснување кое го има Ѕвездата во Петровото Послание.
Христијанството е живот, точно. И по никаков начин не се исклучува взаимно ниту со масонството, ниту со било кое друго граѓанско здружување.
Има милиони христијани кои се масони. Некои од нив многу познати - пример од минатото - масон бил првиот бугарски егзарх, Јосиф.
Колку до симболизмот - точно, сведочи сам за себе. До сега, не посочи ниеден пример на симболизам кој е окултен, или на било каков начин анти-христијански...
Наместо да зборуваш општи муабети - дај конкретни примери, конкретни симболи. Само прво увери се дека навистина ги разбираш доволно самата и дека ти е јасно што точно значи окултно.
Односно мојата информираност - нека фактите да зборуваат...

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 21:15
А сега да објаснам околу идејата дека масонството е начин на живеење...
Да се биде масон, не значи да се оди во ложа, тие два-три часа да се постапува по масонските принципи, и кога ќе се напушти ложата, да се заборави на поуките кои се научени внатре.
Напротив - значи постојано да се живее принципот на почит кон другите, да се живее идејата за рамноправност на сите луѓе, да се живее со идејата дека треба да се помага на оние кои имале помалку среќа од нас во животот, да се живее живот неизвалкан од грев и пороци, да се отстојува на искушенијата, да се живее чесно, да се гради свет во кој ќе има мир, благосостојба за сите, образованост и стабилност.
Да, ова се христијански принципи, но не гледам пречка да се воведат насекаде и да постојат во една граѓанска организација. Тоа се принципи кои треба да владеат во политиката, во општеството, во образованието, во секојдневниот живот.
Во свет во кој владее омраза, фанатизам, заслепеност, свет исполнет со непријателство - навистина има потреба од вакви идеи.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: nelson
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 21:57
e, kade da se zaclenime?

-------------
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 15.Ноември.2008 во 22:15
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Јас истото го велам - дека Ѕвездата Деница е метафора. Ѕвездата во масонството го има истото значење и објаснување кое го има Ѕвездата во Петровото Послание.
Христијанството е живот, точно. И по никаков начин не се исклучува взаимно ниту со масонството, ниту со било кое друго граѓанско здружување.
Има милиони христијани кои се масони. Некои од нив многу познати - пример од минатото - масон бил првиот бугарски егзарх, Јосиф.
Колку до симболизмот - точно, сведочи сам за себе. До сега, не посочи ниеден пример на симболизам кој е окултен, или на било каков начин анти-христијански...
Наместо да зборуваш општи муабети - дај конкретни примери, конкретни симболи. Само прво увери се дека навистина ги разбираш доволно самата и дека ти е јасно што точно значи окултно.
Односно мојата информираност - нека фактите да зборуваат...http://www.orthodoxfaith.com/ecumenism_masonry_councils.html - http://www.orthodoxfaith.com/ecumenism_masonry_councils.html


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 16.Ноември.2008 во 00:00
Сите тие се препораки - но никаде не е усвоена ниту анатема, ниту официјална забрана (како што тоа го направила католичката црква во одреден период). Отсекогаш имало патријарси и свештеници кои биле против и издавале вакви декларации, но кога се стигнувало до тоа да се издаде официјален православен став, од страна на целиот синод, никогаш не било тоа усвојувано, туку само неколкумина членови на синодот го поддржувале, останатите не. Доказ за тоа е членството во братството од страна на многу свештеници, па и патријарси и во минатото и денес.
Дури и католичката црква ја тргна забраната во 1986та година, откако увидоа дека се базира на погрешни информации и непознавање на темата.
Да разјаснам само - Асја, јас немам никаков проблем со твојот став во однос на масонството, ниту пак со ставот на одредени свештеници и високо-достојници. Секој си има право на мислење. Разликата е само во тоа што јас моето мислење го базирам на реално знаење на двете страни во оваа ситуација, а ти само на едната.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 16.Ноември.2008 во 21:06
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Сите тие се препораки - но никаде не е усвоена ниту анатема, ниту официјална забрана (како што тоа го направила католичката црква во одреден период). Отсекогаш имало патријарси и свештеници кои биле против и издавале вакви декларации, но кога се стигнувало до тоа да се издаде официјален православен став, од страна на целиот синод, никогаш не било тоа усвојувано, туку само неколкумина членови на синодот го поддржувале, останатите не. Доказ за тоа е членството во братството од страна на многу свештеници, па и патријарси и во минатото и денес.
Дури и католичката црква ја тргна забраната во 1986та година, откако увидоа дека се базира на погрешни информации и непознавање на темата.
Да разјаснам само - Асја, јас немам никаков проблем со твојот став во однос на масонството, ниту пак со ставот на одредени свештеници и високо-достојници. Секој си има право на мислење. Разликата е само во тоа што јас моето мислење го базирам на реално знаење на двете страни во оваа ситуација, а ти само на едната.


Realnosta potvrduva obratno: ti go bazirash svoeto znaenje na tvoeto mislenje. "Baba lazhe, a rog ne lazhe"! Tuku, ne mi e jasno, kako se razbirash so "brakjata" masoni vo Golemata lozha na Kanada, osven ako ne komunicirate na francuski jazik?! Zarem ne mislish deka treba da go preispitash svoeto zanenje, i realno da go iskorstish pravoto na mislenje, pa malku da promislish i proverish, da ne si razbral neshto pogreshno? Ako vo tvoeto mislenje "condemn" e "preporaka", znachi deka tvoite misli ne se ispravni, a tvoeto poznavanje na angliskiot jazik e oskudno. Imeno, vo dadeniot kontekst "condemn" znachi OSUDA!

Chitaj: "The Orthodox Council Condemning Freemasonry".

Eve, izjava od goreizlozheniot tekst, koja vo tvoite misli pretstavuva nekakva "preporaka": "All clergy is duty-bound to question those who come to Confession whether they are members of Masonic Orders, and in case it will appear that they are Masons and believe masonic teachings, they should be informed that membership of Masonic Organization is incompatible with Orthodox Christianity, and THAT SUCH SHOULD IMMEDIATELY RESIGN FROM MASONRY, or OTHERWISE THEY WILL BE DEEMED UNWORTHY TO RECIEVE HOLY COMMUNION, AND THEIR FURTHER IMPENITENCY WILL BRING THEM TO EXCOMMUNICATION FROM THE ORTHODOX CHURCH.

Metropolitan Anthony of Kiev (President of The Holy Synod of The Russian Orthodox Church Abroad).

Za tvoja informacija: "excommunication" ili vo prevod na makedonski "iskluchuvanje" (od crkva, ekskomunikacija), vsushnost, e ANATEMA!


Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 16.Ноември.2008 во 22:41
Ако потпровериш по црковните документи (јас го имам направено, многу пред да се зачленам), ќе видиш дека сето тоа се само препораки за екскомуникација и осудување, издадени од еден или неколку членови на разни синоди, но никогаш не се усвоила конкретна и директна забрана од страна на синодот, нешто за кое што се одлучува на доста прецизиран начин и по јасна процедура.
До сега, ниеден синод не издал анатема против масонството. Во врска со препораката да се исклучуваат масони од црковната заедница - иако некои свештеници и заедници го практикуваат тоа, сепак, има сериозен отпор против таквите дејства, затоа што не се усвоени во црковниот законик.
Конкретно - најголем проблем со ова има твојата црква - руско-американската.

-------------
Do what is right, come what may...


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 16.Ноември.2008 во 23:32
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ако потпровериш по црковните документи (јас го имам направено, многу пред да се зачленам), ќе видиш дека сето тоа се само препораки за екскомуникација и осудување, издадени од еден или неколку членови на разни синоди, но никогаш не се усвоила конкретна и директна забрана од страна на синодот, нешто за кое што се одлучува на доста прецизиран начин и по јасна процедура.
До сега, ниеден синод не издал анатема против масонството. Во врска со препораката да се исклучуваат масони од црковната заедница - иако некои свештеници и заедници го практикуваат тоа, сепак, има сериозен отпор против таквите дејства, затоа што не се усвоени во црковниот законик.
Конкретно - најголем проблем со ова има твојата црква - руско-американската.Ochebijno, ti ne razbirash ili svesno odbivash da svatish! Oficijalniot stav na Pravoslavnata Crkva vo odnos na masonstvoto e konkreten i jasen. Anatema ne se izdava protiv pojavi, bidejki tie ne se lichnosti ni chlenovi na Crkvata. Anatema mozhe da izreche sekoj ovlasten sveshtenosluzhitel. Masonstvoto ne e chlen na Pravoslavnata Crkva, za so nego da se zanimava i "anatema protiv masonstvo" da izdava.

Ne znam, koj episkop ili sveshtenik ti rekol da proveruvash crkovni dokumenti, a da ja ignorirash duhovnata vlast na parohiskiot sveshtenik, ako vekje posetuvash nekoja parohija?! Ete, jas ti dostaviv crkoven dokument, vo koj, Mitropolit (crkoven avtoritet) veli deka sveshtenosliuzhitelite (sveshtenstvo, duhovenstvo) na Crkvata se OBVRZANI (duty - bound) da ja predupredat svojata pastva, i vo sluchaj na neposlushanie, ako nekoj ne ja napushti masonskata organizacija, da bide ekskomuniciran (odlachen, iskluchen) od Crkvata. So drugi zborovi: da bide anatemisan! I ti, kakvi doumenti za "anatema protiv masonstvo" barash? Crkovniot zakonik se odnesuva na Crkvata i nejzinoto ustrojstvo, a ne na raznorazni satanski organizacii. Seto tvoe umuvanje nema vrska so realnosta i vistinata. Me interesira, kako ti gi zamisluvash crkovnite dokumenti? I dali znaesh shto e toa "dokument"?


Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 01:07
Originally posted by nelson nelson напиша:

e, kade da se zaclenime?


Prviot uslov e da veruvas vo Bog dragi nelsone


(Ako ne sum greska, ispravete me ) Pozdrav!


Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 02:15
Originally posted by Asya Asya напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ако потпровериш по црковните документи (јас го имам направено, многу пред да се зачленам), ќе видиш дека сето тоа се само препораки за екскомуникација и осудување, издадени од еден или неколку членови на разни синоди, но никогаш не се усвоила конкретна и директна забрана од страна на синодот, нешто за кое што се одлучува на доста прецизиран начин и по јасна процедура.
До сега, ниеден синод не издал анатема против масонството. Во врска со препораката да се исклучуваат масони од црковната заедница - иако некои свештеници и заедници го практикуваат тоа, сепак, има сериозен отпор против таквите дејства, затоа што не се усвоени во црковниот законик.
Конкретно - најголем проблем со ова има твојата црква - руско-американската.Ochebijno, ti ne razbirash ili svesno odbivash da svatish! Oficijalniot stav na Pravoslavnata Crkva vo odnos na masonstvoto e konkreten i jasen. Anatema ne se izdava protiv pojavi, bidejki tie ne se lichnosti ni chlenovi na Crkvata. Anatema mozhe da izreche sekoj ovlasten sveshtenosluzhitel. Masonstvoto ne e chlen na Pravoslavnata Crkva, za so nego da se zanimava i "anatema protiv masonstvo" da izdava.

Ne znam, koj episkop ili sveshtenik ti rekol da proveruvash crkovni dokumenti, a da ja ignorirash duhovnata vlast na parohiskiot sveshtenik, ako vekje posetuvash nekoja parohija?! Ete, jas ti dostaviv crkoven dokument, vo koj, Mitropolit (crkoven avtoritet) veli deka sveshtenosliuzhitelite (sveshtenstvo, duhovenstvo) na Crkvata se OBVRZANI (duty - bound) da ja predupredat svojata pastva, i vo sluchaj na neposlushanie, ako nekoj ne ja napushti masonskata organizacija, da bide ekskomuniciran (odlachen, iskluchen) od Crkvata. So drugi zborovi: da bide anatemisan! I ti, kakvi doumenti za "anatema protiv masonstvo" barash? Crkovniot zakonik se odnesuva na Crkvata i nejzinoto ustrojstvo, a ne na raznorazni satanski organizacii. Seto tvoe umuvanje nema vrska so realnosta i vistinata. Me interesira, kako ti gi zamisluvash crkovnite dokumenti? I dali znaesh shto e toa "dokument"?


Asya, brate mnogu si ogranicen vo svoite sfakanja...

Citiras od nekoja kniga a ovde na forumot imas mason koj ti kazuva izvorno kako stojat rabotite a ti pak po svoe....

Jas sum pravoslaven vernik, no ti si pravoslaven fanatik.

Se nadevam deka nema da se navredis od ovaa sporedba.

Takvi fanatici koi priznavaat deka samo nivnata religija e ispravna gi ima vo site religii, i toa obicno se rodeni vo religii koi gi nasledile od svoite familii.

Sakam da kazam, za takvite ako se rodeni vo Indija ke bidat zakoraven hinduist i kravata ke ti bese sveto zivotno.

Ako si bil roden vo Italija , ili Avganistan ke si bil gorliv katolik ili muslimanski fanatik...

Ako ti nemas tolerancija kon drugite ubeduvanja toa e zalosno.

Sakas da gi napagas sektite na hristijanstvoto, a zidarski ne ti dozvolil? Pa treba da imas tolerancija malku kon drugite ....Sto pisuva vo Matej 7:12,za zlatnoto pravilo. Znam deka ja znaes dobro Biblijata i sfakas sto sakam da kazam.

Pozdrav!


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 03:03
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Asya Asya напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ако потпровериш по црковните документи (јас го имам направено, многу пред да се зачленам), ќе видиш дека сето тоа се само препораки за екскомуникација и осудување, издадени од еден или неколку членови на разни синоди, но никогаш не се усвоила конкретна и директна забрана од страна на синодот, нешто за кое што се одлучува на доста прецизиран начин и по јасна процедура.
До сега, ниеден синод не издал анатема против масонството. Во врска со препораката да се исклучуваат масони од црковната заедница - иако некои свештеници и заедници го практикуваат тоа, сепак, има сериозен отпор против таквите дејства, затоа што не се усвоени во црковниот законик.
Конкретно - најголем проблем со ова има твојата црква - руско-американската.Ochebijno, ti ne razbirash ili svesno odbivash da svatish! Oficijalniot stav na Pravoslavnata Crkva vo odnos na masonstvoto e konkreten i jasen. Anatema ne se izdava protiv pojavi, bidejki tie ne se lichnosti ni chlenovi na Crkvata. Anatema mozhe da izreche sekoj ovlasten sveshtenosluzhitel. Masonstvoto ne e chlen na Pravoslavnata Crkva, za so nego da se zanimava i "anatema protiv masonstvo" da izdava.

Ne znam, koj episkop ili sveshtenik ti rekol da proveruvash crkovni dokumenti, a da ja ignorirash duhovnata vlast na parohiskiot sveshtenik, ako vekje posetuvash nekoja parohija?! Ete, jas ti dostaviv crkoven dokument, vo koj, Mitropolit (crkoven avtoritet) veli deka sveshtenosliuzhitelite (sveshtenstvo, duhovenstvo) na Crkvata se OBVRZANI (duty - bound) da ja predupredat svojata pastva, i vo sluchaj na neposlushanie, ako nekoj ne ja napushti masonskata organizacija, da bide ekskomuniciran (odlachen, iskluchen) od Crkvata. So drugi zborovi: da bide anatemisan! I ti, kakvi doumenti za "anatema protiv masonstvo" barash? Crkovniot zakonik se odnesuva na Crkvata i nejzinoto ustrojstvo, a ne na raznorazni satanski organizacii. Seto tvoe umuvanje nema vrska so realnosta i vistinata. Me interesira, kako ti gi zamisluvash crkovnite dokumenti? I dali znaesh shto e toa "dokument"?


Asya, brate mnogu si ogranicen vo svoite sfakanja...

Citiras od nekoja kniga a ovde na forumot imas mason koj ti kazuva izvorno kako stojat rabotite a ti pak po svoe....

Jas sum pravoslaven vernik, no ti si pravoslaven fanatik.

Se nadevam deka nema da se navredis od ovaa sporedba.

Takvi fanatici koi priznavaat deka samo nivnata religija e ispravna gi ima vo site religii, i toa obicno se rodeni vo religii koi gi nasledile od svoite familii.

Sakam da kazam, za takvite ako se rodeni vo Indija ke bidat zakoraven hinduist i kravata ke ti bese sveto zivotno.

Ako si bil roden vo Italija , ili Avganistan ke si bil gorliv katolik ili muslimanski fanatik...

Ako ti nemas tolerancija kon drugite ubeduvanja toa e zalosno.

Sakas da gi napagas sektite na hristijanstvoto, a zidarski ne ti dozvolil? Pa treba da imas tolerancija malku kon drugite ....Sto pisuva vo Matej 7:12,za zlatnoto pravilo. Znam deka ja znaes dobro Biblijata i sfakas sto sakam da kazam.

Pozdrav!


Zhalosno e toa shto ti ne ja poznavash verata na koja se povikuvash! Nikade vo Evangelieto Hristos ne bara od nas da bideme tolerantni kon eresta i lazhnite uchenja.
Hristos zapoveda da go ljubime svojot blizhen kako sebesi, t.e. se odnesuva na chovekot (lichnosta), a ne na chovechkoto uchenje, dodeka vo ramnodushnosta kon spasenieto ili pogibelta na chovechkata dusha nema nikakva ljubov.

Hristijanstvoto e ogranichena religija vo ramkite na Hristovoto uchenje, no Evangelieto e propovedano nasekade niz svetot, i ne znachi deka indusite vo Indija ne chule za Hrista, zatoa shto mnozinstvoto odbivaat da go primat. Nemoj samo da rechesh, deka Judeite ne chule za Hrista!

Zlatnoto pravilo ne bara od nas da lazheme za da mu ugodime na chovekot, a se shto sakame lugjeto da ni pravat, treba da im pravime i nie. Koga jas bi bila zabludena vo nekoja sekta, bi sakala nekoj ispravno da me informira na vreme, pred da bide docna. Zatoa, istoto im go pravam na drugite, a koj odbiva da ja primi informacijata, toa e negovo pravo.

Hristijanskata borba protiv sektite ne e protiv chovekot, tuku "za chovekot" (za negovo spasenie), protiv lazhnite uchenja, koishto sekojdnevno pogubuvaat chovechki dushi. Imeno, motiv za borbata protiv sektite, e hristijanskata ljubov, koja ne se sostoi od emocii, tuku saka spasenie na sekoja dusha!

Eve, vidi deka mnogu "zakoraveni Indusi" vo Indija chule za Hrista, duri i mu sluzhat:

http://www.youtube.com/watch?v=c4npa_JTEJA&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=c4npa_JTEJA&feature=related


Постирано од: Asya
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 03:31
http://www.youtube.com/watch?v=p0mrmIsAHMY&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=p0mrmIsAHMY&feature=related


Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 23:38
Go vidov videoto Asya, i dobro e za tie lugje sto ja doznale vistinata.

Vo Indija ima okolu 30 000 poranesni zakoraveni hindusi Jehovini svedoci koi znaat za Hrista i ja citaat Biblijata.

Ima i mnogu protestantski i katolicki zaednici koi go propovedaat i ispoevadaat Hrista.

Sto ke kazes za toa?

Tuku:ovde e temata Celta na masonstvoto, da ne pravime ovde muabet na taa tema


Постирано од: spiros
Датум на внесување: 08.Декември.2008 во 19:07
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Масонството влече корени доста пред Питагора... најстарите легенди водат корени од времето на Мојсеј.
Но, за масонството во денешната негова форма може да се зборува од 14-15ти век и веќе со прецизни податоци од крајот на 16-тиот век.


Си извинувам што се вмешувам на оваа тема но би сакал (ако смеам) да го кажам следново:

Секое животопријатно здружение чиј темел му е СУШТЕНСТВЕНАТА ЉУБОВ и СВЕТЛИНАТА има дури многу подалечни корени и од Св. Пророк Мојсеј!

Јас се надевам и верувам дека во светов набрзо ќе се зголеми бројот на надконфесионалните здруженија кои ќе ја препознаат и ќе ја имаат (горепоменатата) СУШТИНАТА како свој фундамент!

Ако тоа набрзо не се случи и не се отворат очите и срцата за СВЕТЛИНАТА, ниту црнарека нема да може да не измие.

ГОСПОД на помош да ние!

       -------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 20:17
Зидарски, на телевизија (мислам во емисијата „Во центар„) беше гостин големиот мајстор на ложата во Македонија. На прашањето дали Масоните владеат со светот, тој одговори дека не мисли, туку дека е сигурен дека масоните владеат со светот. Ја кога го слушнав тоа не поверував и сум сигурен дека некој му дал голема сума на пари на човекот за да удри против масоните, или пак не е вистински масон. Што мислиш ти за ова?

-------------
I love Daphne Millbrook.


Постирано од: somoteitbe
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 23:30
Kako prvo moram da ukazam na nekolku raboti.
1-Dali dokolku nekoj e bogat,veruva vo boga po avtomatizam treba da mu bide zabraneto clenuvanjeto vo bilo kakvi organizacii i drustva.
Ke kazam deka site vo lozata se ednakvi i isti pomegjusebe(znaci i siromaviot i kralot) pa sprema toa nikoj nema pravo da sudi za drugite(mnogu brgu zaboravame deka samo e eden toj sto moze da sudi).
@-Vo emisijata iskazuvanjeto na Golemiot Majstor na GLM bese vo celost iskreno i vistinito,no problemot bese vo voditelot koj igrajki na kartata deka lugeto mnogu malku znaat nesto za masonerijata nafrla bezbroj nevistiniti informacii so cel verojatno da ja impresionira javnosta.
Braka Makedonci edno e vistina drzavite koi imaat silni lozi i samite se silni i jaki(stabilni)i zatoa jas poracuvam da ni se mnozat iskrenite i cesni braka(kako prosvetitelot nas Zidarski)zosto samo takvi luge ke mozat da ja poturnat i zemljata nanapred oti se cesni i ne stavaat na kantar kolku ke dadat od sebe si i kolku za toa ke dobijat.
NEKA BIDE SVETLOST!!!!!!!!!!!!!


Постирано од: somoteitbe
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 23:40
ASYA!!!Premnogu omraza ima vo tvoite stavovi pa neli poentata na sekoja vera vklucuvajki ja i nasata e da spodelime ljubov i razbiranje.Kako mozes da bides tolkav kriticar na Masonite koga ne znaes kako rabotat,po koi pravila se vodat(samo da napomenam deka vo hristijanskite lozi ne moze da se otvori lozata bez biblija).Jas sum vernik pravoslaven hristijan no so toa ne znaci deka gi podruzuvam delata sto gi krasat svestenite lica(mislam na besnite vozila sto gi vozat,ljubovnicite sto gi imale nekoi od niv na pr.K...l) znaci tie treba da se primer na narodot kako treba da se zivee zivotot.Ne im sudam iskreno toa e nivniot pogled na svetot no jas ke se zadrzam na mojot a toa e da se bide cesen pred svevisniot i da ne mu se pravi na drug nesto sto ne bi sakale nam da ni go pravat.
NEKA BIDE SVETLINA!!!!!!!!!Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk