IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 97>
Автор
Порака Обратен редослед
vesnaa Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 26.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 16:23
Aj da vi kazam i jas edna prikaska ne od pred mnogu godini, tuku od minatata nedela.

Jas sum pravoslavna hristijanka. Za prv pat se osmeliv da pojdam vo nepravoslavna crkva. Pred toa mi kazuvaa deka ne treba da prisustvuvam na takva bogosluzhba, deka tie se eretici, sektasi itn. No sepak odluciv da pojdam i na takva bogosluzhba. Iskreno vi kazuvam deka niedna liturgija ne me doprela tolku silno i dlaboko kako zborovite na propovednikot sto propovedase. Porakata bese tolku realna, tolku bliska, tolku prakticna, tolku poucna sto celata bev vnesena vo nea. Dodeka slushav, go cuvstvuvav Bog kako silno mi go oblikuva srceto, a so ocite postojano se macev da gi zadrzam solzite. No ne uspeav. Bojiot zbor bese posilen od mene, a i onaka sum golema placka :) No nikogas takvo nesto ne mi se slucilo vo pravoslavna crkva. Nikogas posle liturgija ne sum se cuvstvuvala tolku ispolneta so ljubov, so prostevanje, so milost, so blagodat, so svetiot duh vo moeto srce.
Toa me podrazmisli malku i toa mi gi srusi predrasudite sto gi imav za ovie eretici i sektasi i od sega veke ne gi vikam taka, tuku gi cuvstvuvam kako svoi bratcinja i sestricki vo Gospoda.

Zatoa vi preporacuvam i vam koi mislite deka samo pravoslavnite se pravata vera, da posetite nekogas i nepravoslavna bogosluzba i da napravite sporedba i ke vidite deka i tamu e Bog, i tamu se propoveda isusovoto ucenje, i toa iskreno vi kazuvam vo pogolema mera.
Кон врв
bratljube Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bratljube Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 16:11
eh, pa ti se cudis. jas ke ti kazam deka lugjeto od tie ladni (po temperament) zemji i vo kafic da sedat eden vikend kaj nas ke bidat vooduseveni. tie koga ke go zapoznaat nasiot topol mentalitet, ne im se odi od tuka. prasaj nekoj stranec. no istoto go dozivuvaat i vo italija, spanija, grcija, itn. nema nikakva vrska so verata, tuku so temperamentot.

od druga strana, mozam da ti kazam deka pricinata broj eden sto lugjeto koga ke stanat hristijani ja spomnuvaat kako magnet za nivnoto obrakjanje e ljubovta koja ja pocuvstvuvale. mnogumina od niv kazuvaat deka za prv pat se prifateni, za prv pat nekoj gi gleda so oci na sozaluvanje i za prv pat gledaat deka Gospod ne gi zaboravil.

mnogu prikazni sum slusal, deka probuvale da go najdat gospoda i vo pravoslavnite hramovi. mnogu od niv gi odvratilo tokmu studeniloto, nadmenosta i elitizmot na pravoslavnite duhovni avtoriteti i nivnite zaednici.

ova e realnosta, pa neka najde nekoj za shodno malku da se podispravite vo ovie raboti.
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 01:25
Ок, ај уште една прикаска.

Повторно се случува пред многу години. Имам една пријателка од Америка. Дојде на гости во Македонија и си поседе цел месец. Таа е активен протестант. Меѓу другото, правевме муабет и за верата. Секако, повеќе таа прашуваше за православието, и цело време зошто ова, зошто она. Ја прошетав до Охрид, разбира се, во Скопје, Крушево, Битола, Струмица. После 2 недели, во саботата навечер ми рече дека и недостасува црквата, и дека сака да оди на служба. Потоа ме праша, дали може да дојде на Литургија.
Утредента отидовме во еден од скопските манастири. Отецот благослови да остане на цела Литургија. После Литургијата, сестрите ја прошетаа низ манастирот, а кога си отидовме и изнададоа еден куп поклони. На испраќање, игуманијата и се поклони, и ја целиваше.
Цел ден, пријателката не рече ништо. Вечерта, пред да си легне рече:
„Знаеш, денеска на Литургијата, додека стоев, ми потекоа солзи.“
Јас се збунив, и ја прашав глупо прашање - „Зошто?“
„Не знам, почнав да треперам, и од очите почнаа да ми течат солзи. Се беше толку убаво. А сестрите.. како да ме знаеја цел живот. Таква љубов од човек кон човек не бев видела...“

Така... да имаме поголема љубов, а помалце расправии на форумот.

Велик е Бог!

Изменето од makarios - 02.Ноември.2008 во 01:25
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 01:05
aham od trebishte

se pokrstiv

se zezam ne sum od vashiot kraj...

i taka kje ne obrishat ako prodolzime sigurno...
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 01:00
Originally posted by belichka belichka напиша:

Oooh, i od mene e daleku ce dade Bog ce otidneme

Јас сигурно за к*рбан бајрам. А ти, и ти си од нашиот крај?
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:35
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Прашање за Библионер забава

1. Која од следниве изјави е кажана од Исус Христос?

а) "Зашто каде што е некој сам собран во Мое Име, таму Сум и Јас посреде него."

б) "Зашто каде се двајца или тројца собрани во Мое Име, таму Сум и Јас посреде нив."

хинт: Матеј 18:20

Првата се однесува за тебе затоа што ти си сам собран и заробен во твоето его... сигурно ти е многу убаво да живееш во суета ...

Зарем манастирите се празни и таму нема двајца или тројца собрани во името Христовоизненадување

Не сите се пророци, не сите се апостоли ...

буквален формализам - спротивен на Библијата... ова го нема никаде...

Монахот, за разлика од оној кој е роб на собственото его и живее во суета (мислам на она погоре) токму се бори со овие страсти и против овие работи...

Многу добро е објаснето тоа... има 58 напишани страни...

Ама гордоста и суетата (слично како сатаната) никогаш нема да се задоволат и нема да престанат да повторуваат работи за да проголтаат колку што е можно повеќе живи...

Изменето од Tetratka - 02.Ноември.2008 во 00:36
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:29
Oooh, i od mene e daleku ce dade Bog ce otidneme
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:21
Нормално.Иако Радика е далеку сега од мене.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:04
Originally posted by deshad deshad напиша:

mn bi sakala da beshe clenot(nepravoveren)seuste aktiven toj da gi kazese negovite licni impresii od manastirot bigorski, od razgovorot so monashtvoto i prestojot...

No bidejki ne e aktiven...ostanuva...

bash taka kako sto kaza nekoj clen za da se zboruva za monashtvoto(od strana na inovernite)najnapred treba licno da go zapoznaat monashtvoto kako zivot, monasite kako licnosti, pa diri togash da zborat za monashtvoto"

Сакаш јас да ти зборувам за манастирот Бигорски?

Ooooh, od pokraj Radika si bil more

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:02
Прашање за Библионер забава

1. Која од следниве изјави е кажана од Исус Христос?

а) "Зашто каде што е некој сам собран во Мое Име, таму Сум и Јас посреде него."

б) "Зашто каде се двајца или тројца собрани во Мое Име, таму Сум и Јас посреде нив."

хинт: Матеј 18:20

Изменето од EvAngelos - 02.Ноември.2008 во 00:03
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2008 во 00:00

mn bi sakala da beshe clenot(nepravoveren)seuste aktiven toj da gi kazese negovite licni impresii od manastirot bigorski, od razgovorot so monashtvoto i prestojot...

bash taka kako sto kaza nekoj clen za da se zboruva za monashtvoto(od strana na inovernite)najnapred treba licno da go zapoznaat monashtvoto kako zivot, monasite kako licnosti, pa diri togash da zborat za monashtvoto"

Сакаш јас да ти зборувам за манастирот Бигорски?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 23:54
Тогаш нема да зборат они, ќе им збори срцето. љубов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 23:52

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2008 во 23:43
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Би сакала и другите да дадат некое свое лично искуство во прилог, но секако да биде нагласено и во кој манастир било истото.

Примери има секако, ама мора ли да се нагласува место, време, и личност? трепкање
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.