![]() |
|
Што претставува монаштвото? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3839404142 97> |
Автор | ||
vesnaa ![]() Група ![]() Регистриран: 26.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Aj da vi kazam i jas edna prikaska ne od pred mnogu godini, tuku od minatata nedela.
Jas sum pravoslavna hristijanka. Za prv pat se osmeliv da pojdam vo nepravoslavna crkva. Pred toa mi kazuvaa deka ne treba da prisustvuvam na takva bogosluzhba, deka tie se eretici, sektasi itn. No sepak odluciv da pojdam i na takva bogosluzhba. Iskreno vi kazuvam deka niedna liturgija ne me doprela tolku silno i dlaboko kako zborovite na propovednikot sto propovedase. Porakata bese tolku realna, tolku bliska, tolku prakticna, tolku poucna sto celata bev vnesena vo nea. Dodeka slushav, go cuvstvuvav Bog kako silno mi go oblikuva srceto, a so ocite postojano se macev da gi zadrzam solzite. No ne uspeav. Bojiot zbor bese posilen od mene, a i onaka sum golema placka :) No nikogas takvo nesto ne mi se slucilo vo pravoslavna crkva. Nikogas posle liturgija ne sum se cuvstvuvala tolku ispolneta so ljubov, so prostevanje, so milost, so blagodat, so svetiot duh vo moeto srce. Toa me podrazmisli malku i toa mi gi srusi predrasudite sto gi imav za ovie eretici i sektasi i od sega veke ne gi vikam taka, tuku gi cuvstvuvam kako svoi bratcinja i sestricki vo Gospoda. Zatoa vi preporacuvam i vam koi mislite deka samo pravoslavnite se pravata vera, da posetite nekogas i nepravoslavna bogosluzba i da napravite sporedba i ke vidite deka i tamu e Bog, i tamu se propoveda isusovoto ucenje, i toa iskreno vi kazuvam vo pogolema mera. |
||
![]() |
||
bratljube ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
|
eh, pa ti se cudis. jas ke ti kazam deka lugjeto od tie ladni (po temperament) zemji i vo kafic da sedat eden vikend kaj nas ke bidat vooduseveni. tie koga ke go zapoznaat nasiot topol mentalitet, ne im se odi od tuka. prasaj nekoj stranec. no istoto go dozivuvaat i vo italija, spanija, grcija, itn. nema nikakva vrska so verata, tuku so temperamentot.
od druga strana, mozam da ti kazam deka pricinata broj eden sto lugjeto koga ke stanat hristijani ja spomnuvaat kako magnet za nivnoto obrakjanje e ljubovta koja ja pocuvstvuvale. mnogumina od niv kazuvaat deka za prv pat se prifateni, za prv pat nekoj gi gleda so oci na sozaluvanje i za prv pat gledaat deka Gospod ne gi zaboravil. mnogu prikazni sum slusal, deka probuvale da go najdat gospoda i vo pravoslavnite hramovi. mnogu od niv gi odvratilo tokmu studeniloto, nadmenosta i elitizmot na pravoslavnite duhovni avtoriteti i nivnite zaednici. ova e realnosta, pa neka najde nekoj za shodno malku da se podispravite vo ovie raboti. |
||
![]() |
||
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
|
Ок, ај уште една прикаска.
Повторно се случува пред многу години. Имам една пријателка од Америка. Дојде на гости во Македонија и си поседе цел месец. Таа е активен протестант. Меѓу другото, правевме муабет и за верата. Секако, повеќе таа прашуваше за православието, и цело време зошто ова, зошто она. Ја прошетав до Охрид, разбира се, во Скопје, Крушево, Битола, Струмица. После 2 недели, во саботата навечер ми рече дека и недостасува црквата, и дека сака да оди на служба. Потоа ме праша, дали може да дојде на Литургија. Утредента отидовме во еден од скопските манастири. Отецот благослови да остане на цела Литургија. После Литургијата, сестрите ја прошетаа низ манастирот, а кога си отидовме и изнададоа еден куп поклони. На испраќање, игуманијата и се поклони, и ја целиваше. Цел ден, пријателката не рече ништо. Вечерта, пред да си легне рече: „Знаеш, денеска на Литургијата, додека стоев, ми потекоа солзи.“ Јас се збунив, и ја прашав глупо прашање - „Зошто?“ „Не знам, почнав да треперам, и од очите почнаа да ми течат солзи. Се беше толку убаво. А сестрите.. како да ме знаеја цел живот. Таква љубов од човек кон човек не бев видела...“ Така... да имаме поголема љубов, а помалце расправии на форумот. Велик е Бог! Изменето од makarios - 02.Ноември.2008 во 01:25 |
||
![]() |
||
belichka ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() se pokrstiv ![]() ![]() ![]() se zezam ne sum od vashiot kraj... i taka kje ne obrishat ako prodolzime sigurno... ![]() ![]() |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
![]() |
||
deshad ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
|
![]() |
||
![]() |
||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|
Првата се однесува за тебе затоа што ти си сам собран и заробен во твоето его... сигурно ти е многу убаво да живееш во суета ...
Зарем манастирите се празни и таму нема двајца или тројца собрани во името Христово
![]() Не сите се пророци, не сите се апостоли ...
буквален формализам - спротивен на Библијата... ова го нема никаде...
Монахот, за разлика од оној кој е роб на собственото его и живее во суета (мислам на она погоре) токму се бори со овие страсти и против овие работи...
Многу добро е објаснето тоа... има 58 напишани страни...
Ама гордоста и суетата (слично како сатаната) никогаш нема да се задоволат и нема да престанат да повторуваат работи за да проголтаат колку што е можно повеќе живи... Изменето од Tetratka - 02.Ноември.2008 во 00:36 |
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
![]() |
||
belichka ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
|
Oooh, i od mene e daleku ce dade Bog ce otidneme
![]() |
||
|
||
![]() |
||
deshad ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
|
Нормално.Иако Радика е далеку сега од мене.
![]() |
||
![]() |
||
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Прашање за Библионер ![]() 1. Која од следниве изјави е кажана од Исус Христос? а) "Зашто каде што е некој сам собран во Мое Име, таму Сум и Јас посреде него." б) "Зашто каде се двајца или тројца собрани во Мое Име, таму Сум и Јас посреде нив." хинт: Матеј 18:20 Изменето од EvAngelos - 02.Ноември.2008 во 00:03 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
|
Сакаш јас да ти зборувам за манастирот Бигорски? ![]() |
||
![]() |
||
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
|
Тогаш нема да зборат они, ќе им збори срцето.
![]() |
||
![]() |
||
|
mn bi sakala da beshe clenot(nepravoveren)seuste aktiven toj da gi kazese negovite licni impresii od manastirot bigorski, od razgovorot so monashtvoto i prestojot... No bidejki ne e aktiven...ostanuva... bash taka kako sto kaza nekoj clen za da se zboruva za monashtvoto(od strana na inovernite)najnapred treba licno da go zapoznaat monashtvoto kako zivot, monasite kako licnosti, pa diri togash da zborat za monashtvoto" |
||
|
||
![]() |
||
|
Примери има секако, ама мора ли да се нагласува место, време, и личност? ![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3839404142 97> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |