|
Вселена |
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Автор | ||||
Dr. Cullen
Група Регистриран: 19.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 58 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
@Marko
Па штом некои објакти во вселената ке се движат побрзо од брзината на светлината, сигурно тоа е могуќе и сега. Ако би било могуќе би биле во можност да патуваме низ времето, односно да имаме целосна контрола над тоа дали ке патуваме во иднината или минатото. |
||||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
немогуќе Могуќе е само делови од свемирот, значи комплетно просторот и се она во тој простор...а во самиот простор било што, што има маса е НЕВОЗМОЖНО да се движи со бризнта на светлината . Еве дообјаснување од посочениот линк, цитат: - Кога нешто такво се случува, просторот со себе ги носи сите објекти кои се наоѓаат во него. Слично како сурферите на брановите. Светлоста на овие ѕвезди не може да стигне до нас, што ќе доведе до тоа Вселената да исчезне пред нашите очи, објасни Краус. Сепак, нема причина за паника, бидејќи според сегашните проценки на брзината на ширење, мрачниот период ќе дојде дури за околу 50 милијарди години. Тогаш Сонцето веќе одамна ќе биде мртво, како и Земјата, но нашата цивилизација сигурно ќе колонизираа други планети од нашата галаксија. -Сосема разумно е да се очекува дека некои други цивилизации, не толку различни од нашата, ќе живеат во нашата Вселена, но таа ќе биде празна и црна, вели Краус. Истражувачите, кои трагаат по причината за оваа фасцинантна природна појава, која постепено и полека ја развлекува за нас познатата Вселена, уверени се дека ја пронашле „вината“ за оваа појава – гравитациските бранови. Експертите сметаат дека гравитациските бранови се скриени во заднинското зрачење кое останало од „Големата експлозија“. -Мислам дека следната деценија ќе дознаеме дали воопшто може да се откријат овие гравитациски бранови, а потоа откако ќе ги откриеме ќе може да се позанимаваме со нив, вели Алек Гут, Институтот по технологија во Масачусетц. Во текот на месецов Европската вселенска агенција треба да го лансира Планк телескопот кој ќе почне да го проучува заднинското зрачење. До решението на оваа вселенска загатка научниците можеби ќе дојдат со помош на Големиот хадронски судирач, кој се наоѓа во близина на Женева. -Живееме во особено интересен период, а тоа за првпат можеме и емпириски да го потврдиме, заклучи Клаус. Изменето од Marko sk - 07.Јули.2009 во 17:37 |
||||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Направа која им овозможува на радиобрановите да патуваат побрзо од светлината
09.07.2009
Поларизацискиот синхротрон ги комбинира брановите со помош на брзоротирачко магнетно поле, а исходот од ваквиот експеримент дава објаснување на прашањето зошто пулсарите (супергустите ротирачки ѕвезди кои се подкласа на неутронските ѕвезди) емитираат толку моќни сигнали. Феноменот на пулсарите е нешто што веќе долго време претставува загатка за научниците. Поларизацискиот сихротрон толку моќно ги третира радиобрановите што, на крај, тие се „предаваат“ и почнуваат да се движат побрзо од светлината. Можеби точно ова е она што се случува и во пулсарите. Она што досега го знаеме за пулсарите е дека тие се брзоротирачки неутронски ѕвезди кои емитираат радибранови преку пулсеви. Но, не знаеме со сигурност зошто овие пулсеви се толку светли, или како е можно тие да патуваат на толку долги растојанија. Направата се состои од 2 метри долг и благо закривен лак од алуминиум (елемент кој претставува диелектричен материјал) и низи од електроди, прикачени на правилни интервали долж лакот. Со применување на синусоиден напон низ секоја од електродите и со блага промена на фазата на напонот од една електрода во друга, се генерира синусоидно-варирачки поларизациски бран, кој се движи низ направата. На овој начин, истржувачите тврдат дека со внимателното прилагодување на фреквенцијата на напонот и на фазата, на радиобрановите може да им се даде брзина поголема од онаа на светлината. Од друга страна, пак, знаеме дека не постои квантен полнеж кој патува побрзо од светлината. Покрај одговорот за пулсарите, кој овој пронајдок им го дава на астрономите, откритието на Синглтон може да претставува голем технолошки придонес и во голем број други области, како што се медицината и комуникациите. Така, на пример, една од придобивките на откритието на радиобранови со брзина поголема од онаа на светлината (кои можат да се „спакуваат“ во еден високо-моќен бран со големина на песочно зрно) лежи во произведувањето на нова генерација мобилни телефони, кои би комуницирале директно со сателитите, што би ја заменило денешната пракса на трансмисија преку релејни кули. Телефоните би нуделе многу посигурни услуги и би биле многу потешка цел за хакерите. Брзите радиобранови, исто така, би извршиле и револуција во компјутерската технологија. Податоците би биле пренесувани со поголема брзина, а со нивна употреба во полупроводниците каширањето би се одвивало многу побрзо, а спроведувањето комуникација помеѓу различни парчиња силикон би било речиси инстантно. Во сверата на здравството, пак, брановите со брзина поголема од онаат светлината можат да најдат употреба во прецизно насочената хемотерапија, каде што по земање на лековите од страна на пациентот радиобрановите би ги активирале медикаментите во точно определената област околу туморот. Dali ova znachi deka sepak ima nesto pobrzo od svetlinata izvor: www.astronomija.com.mk Изменето од Sunny - 10.Јули.2009 во 18:39 |
||||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||||
Petkovsky
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 239 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Глупости...и тоа на квадрат...па радиобранови и светлина е едно исто. Кога ке се спомне светлина, интуитивно се мисли на видливиот спектар. Радиобранови, микробранови, гама и икс зраци итн...се се тоа електромагнетни бранови во кои спаѓа и светлината. Се се тоа фотони. И ај сега кажи дека светлината може да патува побрзо од светлината и очекувај да не ти се смеат.
http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_spectrum |
||||
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Petkovski ova mene dan mi se smeat mislese?
Ne se grizi mozebi ne znam neso drugo ama za svetlinata (elek. branovi), bar nekoj najopsti podatoci veruvaj znam Statijata ubavo si kaza deka uspeale da se zabrzaat radiobranovite do brzini pogolemi od brzinata na svetlinata, ovdeka aludirajki na ona poznatoto 300 000 km/s. Toa im bese poentata, veruvaj, zatoa sto lugeto sto go ureduvaat sajtov mnogu dobro ja razbiraat fizikata i ne bi si dozvolile da napravat takov gaf za nekoj ko ti da im faka seir . A ti ili ozbilno ne sfati ili sakase da ispadnes segovit ne znam |
||||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||||
Petkovsky
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не се лути одма, за статијата зборев, не за тебе
Еве ке се повторам. Светлина и радиобранови е еден ист феномен. Разликата е само во брановата должина. Луѓето што го уредуваат сајтот не ги знам, но, доколку се навистина добри во својата бранша, тогаш објавување на ваква статија е крајно непрофесионално. Ко прво, немаат ни извор ставено. Второ, како воопшто можат да објават ваква контроверзна статија, без претходно да ја проверат. Погледни овде, и прочитај ги коментарите подолу. Ке се повикам на еден за да го подржам мојот став: As I've been saying elsewhere in this thread, I am the undergraduate student (in fact, the only person at the moment) working on the hardware for this project at the Los Alamos National Lab. This article poorly represents what we are doing, and is very outdated to boot. John Singleton was not allowed to review this article before it was published, so it contains a number of falsehoods that would lead people to believe that this whole concept is pure quackery. I assure you, no radio waves are traveling faster than light. John Singleton www.astronomija.com.mk и уште поголеми Voila. Case closed Уште нешто: The phase velocity of a radio signal can exceed the speed of light. This is not prohibited. However, the group velocity (which corresponds to the velocity that information is sent) is exactly equal to the speed of light. That's because radio IS light. Изменето од Petkovsky - 11.Јули.2009 во 01:56 |
||||
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Znachi za lugeto so go ureduvaat ovoj sajt i nivnata struchna podgotvenost ne sporam niso bar ako ne za site bar za 2-3 so sigurnost znam deka se izvrsni fizichari zatoa shto i mene mi predavale fizika
Drugo statijata mi se vide za interesna i zatoa ja staviv da si naprajme muabet, koga moze da se zbori po cel mesec za "vechnata" mashina na g. Vojo zsh da ne i za ova Drugo jas nikade ne rekov deka toa shto go pishe vo statijata e tochno, v prochem i mojot komentar na ova bese prashane: Dali ova znachi deka sepak ima nesto pobrzo od svetlinata Duri i lugeto shto si go objavile ova vo eden del od svojata statija vikaat: Од друга страна, пак, знаеме дека не постои квантен полнеж кој патува побрзо од светлината. I ushte ova, chovekot koj stoi zad sevo ova John Singleton voopshto ne e naivno ime vo naukata Ti blagodaram shto se povrotuvash, ne znam shto sakash da mi ukazhesh: Еве ке се повторам. Светлина и радиобранови е еден ист феномен. Разликата е само во брановата должина. Znam deka svetlinata se odnesuva i kako elektormagneten bran I ne znam tebe shto ne ti jasno vo vrska so statijata, ne zboruvamn za nejzinata verodostojnost, bidejki osven ovaa statija nemam poglednato ni eden drug materijal vo vrska so ova ne se zavzemam ili ograduvam, megutoa taa vika deka uspeale da gi zabrzaat elektormagnetnite branovi od redot na radiobranovite do brzini pogolemi od 300 000 km/s i zatoa tvojot del od postot za toa kako svetlinata e pobrza od svetlinata go sfakam deka ne si ja razbral statijata Bi bilo podobro da se kazat prichini zasho ne bi bilo vozmozhno ili bi bilo vozmozhno toa (bar jas taka si ja zamisluvav diskusijata ko go postorav linkot) nego da se fakas za prevodot i da se trudish da lovish jazichni greshki Svetlinata odsekogas bila problem za tie shto ja prouchuvale, tokmu radi nejzinata dualna priroda, toa shto ne mozheme da ja klasificirame vo svoja (makar i nekoja nova) grupa, tuku si ja setame vo zavisnost od poterebite te vamu te tamu t.e. vo zavisnost od toa shto ni treba si se povikuvame na nekoja od "nejzinata prirodi", a za moment ne ja gledame drugata, jasno ni kazhuva deka neshto propushtame, deka neshto ni izmaknuva ... ama zatoa pak aktivno se raboti na nejzino prouchuvanje, prouchuvanjeto na crnite dupki, silnite gravitacii od masivnite tela, odnesuvanjeto na svetlinata pod takvi okolnosti (vo prostorvremeto) i red drugi raboti (pak vo tie granici) se ona shto se vika moderna fizika, toa ke vleze vo "Ajnshtajnovata fizika" ilii Fizkika posle Ajnshtajn, kako sakas Za zhal ne sum sigurna deka nashata generacija ke gi vidi nejzinite blagodeti, mozhebi posle 100-tina godini ama nas ni ostanuvaat mnogute prashalnici, skepticizmot nasproti entuzijazmot, idealistichki pretpostavki ... p.s. Jas se izinuvam za off-topicot ama hipotezata za singularitetot stvarno ni mrsi konci |
||||
|
||||
Petkovsky
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Студираш физика некаде? Не, озбилно.
Секоја чест. Мило ми е што некој се интересира.
Еве вака значи. Во физиката, поточно кај брановите, постои нешто што се вика фазна брзина. Директно од википедија: The phase velocity of electromagnetic radiation may, under certain circumstances, (for example anomalous dispersion) exceed the speed of light in a vacuum, but this does not indicate any superluminal information or energy transfer. Значи, да, веќе е познато дека фазната брзина на електромагнетен бран може да е поголема од с. Во статијата, она што не ми се допаѓа, воопшто не се спомнува за каква брзина се зборува. Впрочем целиот феномен доаѓа во втор план, повеќе се зборува за можните технолошки достигнувања. Со други зборови, John Singleton останува недоречен, а не кажав дека не го бива.
Ете, погоре напишав што е возможно. |
||||
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Cetvrtokot go polozhiv posledniot ispit (vo Razno chastev, pa ako ostanalo nesho slobodno posluzhise, a ako nema kazhi sho da te pochastam)
Inache si vo pravo deka "fizikata" e izostavena, megutoa so ogled na toa kakvi luge odat na Astronomija, poveketo ne se ni so osnovni fizichki poznavanja, mislam deka namerno e izostaveo toa, povekje e od informativen nego od edukativen karakter, ama vredno za diskusija e, shteta shto podforumot Nauka e slabo poseten tuka, a bash fino mesto za zbogatuvanje i prodlabochuvanje na znaenjata... ama nema so kogo p.s. Ti imash nekoi direktni vrski so fizikata? |
||||
|
||||
Petkovsky
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Епа честитки. Јас во четвртокот го положив последниот...ама од прва година .
Директни врски со физиката....ехем...официјално, еден семестар (ако не рачунаме средно и основно) Инаку вака си читкам од време на време списанија, си гледам документарки и така... Подфорумот наука е запоставен Не знам дали не им е интересен на луѓето, или мислат дека ја откриваме Америка овде. |
||||
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Da pogodam, na Elektro?
Kako i da e ti blagodaram za cestitkite, cestitki i za tebe i mnogu uspesi ponataka |
||||
|
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Чекај сега Петковски, ме буниш! Велиш електромагнетните бранови се фотони?! Но, нели светлината има дуалистичка природа, односно во некои ситуации се однесува како бран, а во други како фотон (корпускула, квант)? Според ова неможе фотон да биде бран! А ти велиш дека е! Јас ли не разбирам или нешто друго е во прашање?
И ти траеш, а? Ќе те убијааааам! Нема ништо останато од честењето. Се испиле ... Праќај и наваму нешто |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
Petkovsky
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Може лошо се изразив ама ајде...еве да се дообјаснам:
Photon: a quantum of electromagnetic radiation; an elementary particle that is its own antiparticle Изменето од Petkovsky - 16.Јули.2009 во 15:24 |
||||
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Oh mori majko jas sega gledam deka si me prozval (od tolku mavanja po glava, umov mi se zede pa zaboraviv da vidam vo nauka dali ima neso novo ) Niso sega moram nova castenka da pravam |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |