IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА-ЗНАЧЕЊЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА-ЗНАЧЕЊЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:41
дајте му го на Цезар тоа што е Цезарево, а на МПЦ тоа што е Господово... WinkLOLLOLLOLLOL
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:43
Originally posted by аџија аџија напиша:

Originally posted by влечка влечка напиша:

епа значи сепак е доброволен? Wink

dali dobrovolno znachi KOJ KOLKU IMA..ili kako vo MPC KOJ KOLKU MORA PO CENOVNIKBig%20smile

Da se razbereme..ne e grev da barame nie vernicite reforma vo MPC...i popristojno odnesuvanje na popovite...pa tie ne se bre lugje Bog pa da nesmeesh da rechesh neshto protiv nivWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:54
прво, примерот е комплетно несоодветен.

данокот во германија, го собира државата, која има КОМПЛЕТЕН увид колку пари се собрани, и Црвката мора потоа да и поднесе извештај, како тие пари се потрошени и СЕКОЈ верник може да се информира за тоа исто така, и за платите на свештените лица.

Второ, парите одат во црковната хиерархија, која има структура задолжена за правилна дистрибуција, што значи не може некое локално попче да си става во џеп пари, како што знаеме е општа пракса во мк.

Трето, парите не ти зема црквата од ТВОИТЕ пари. Тие пари, мора да ги дадеш сакал нејќел или на државата како данок, или на црквата. Повеќето луѓе одбираат да и го дадат на црквата. Значи никој не е оштетен, на никој не му се одзема од немаштијата, туку од тоа што и онака мора да го плати.

Четврто, ако не си вработен, автоматски не подлежиш на црковен данок.

Значи се што се бара во македонски услови, според мене, би требало да биде:

- увид во џебот на поповите од страна на ДРЖАВАТА, на Црковната хиерархија и на народот
- да не се принудуваат луѓето, бидејќи немаат избор

Тоа ќе доведе и до прочистување на клирот, бидејќи нема да подржуваат лажни догми, само за да го полнат својот џеб...
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2007 во 00:15
Хи хи, Аџиииииииии, сега ти ја разбрав јас тебе маката. Тебе ти е уствари криво што свештенството на МПЦ зема поголема плата од протестантските „пастири“.LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
canser Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Мај.2007
Локација: United States
Поени: 61
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај canser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2007 во 01:14
Originally posted by Bronhi Bronhi напиша:

Хи хи, Аџиииииииии, сега ти ја разбрав јас тебе маката. Тебе ти е уствари криво што свештенството на МПЦ зема поголема плата од протестантските „пастири“.LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL

zdravo rasuduvanje
nekoi se ragaat mudri
pa so taa prednost priogaat kon verata
i na toj nacin do uspehot
patot im e polovina veke pominat
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2007 во 01:33

Бронхи, колку наплаќаат поповите за една песничка при паганските ритуали низ гробовите за Духовден?

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
canser Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Мај.2007
Локација: United States
Поени: 61
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај canser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2007 во 01:56
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Бронхи, колку наплаќаат поповите за една песничка при паганските ритуали низ гробовите за Духовден?

toa prasaj go vladikata stefanLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2007 во 18:08

ма мене воопшто не ми е криво за свештенството. Криво ми е за народот кој е опљачкан од оние кои требаше да му бидат служители... Да, тоа признавам, криво ми е, кога ќе видам некое сиромашно семејство, како мора уште при некој умрен, да се задолжува за да попот вози БМВ. Да, признавам, многу ми е криво што тие што немаат леб, мораат да му купат штоп на БМВ-то на попот...

И криво ми е што истите тие што живеат таков удобен живот, мрсно богатјќи се врз грбот на бедните, се бусат во градите дека се Христова црква, а најфлангратно го обезвреднуваат апостолскиот закон: „бесплатно добивте, бесплатно давајте“ (Мт. 10:8)
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2007 во 18:11
Originally posted by аџија аџија напиша:

ма мене воопшто не ми е криво за свештенството. Криво ми е за народот кој е опљачкан од оние кои требаше да му бидат служители... Да, тоа признавам, криво ми е, кога ќе видам некое сиромашно семејство, како мора уште при некој умрен, да се задолжува за да попот вози БМВ. Да, признавам, многу ми е криво што тие што немаат леб, мораат да му купат штоп на БМВ-то на попот...

И криво ми е што истите тие што живеат таков удобен живот, мрсно богатјќи се врз грбот на бедните, се бусат во градите дека се Христова црква, а најфлангратно го обезвреднуваат апостолскиот закон: „бесплатно добивте, бесплатно давајте“ (Мт. 10:8)

Clapodlicno adzija, i jas sum protiv toa...samo sto nekoi sveshtenstvoto go svakjaat kako profesija,

ama toa se sreduva vnatre vo crkvata a ne so protestiranje Wink

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2007 во 18:12
па нормално... што има јас да ви го средувам, ако на вас ви е арно? мислам така ли е?
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2007 во 18:13
adzija poleka poleka zaminuva kumunizmot Wink

ah da i podzacisti si inbx

Изменето од belichka - 26.Мај.2007 во 18:14
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 14:19
А замисли топол оброк дава католичката црква овде (во околина кај мене). Претпоставувам дека не прашуваат дали се верници тие што јадат таму, истите луѓе кои пијат алкохол пред супермаркет се хранат таму.

Изменето од влечка - 14.Јуни.2007 во 14:28
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 14:29
каритас е активен и во македонија... Жалносно, но вистинито, дека хранат и даваат повеќе хуманитарна помош, тие 2000 католици, од цело православие во македонија...Cry
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 14:39
Еве и за хуманитарната помош. И тоа само за храната - МПЦ е единствена која има две народни (во црквите св. Петка и св. Петар и Павле) кујни каде секојдневно им се дава топол оброк на сите и тоа, замисли аџо - бесплатно.
Без коментар
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.