МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА-ЗНАЧЕЊЕ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7631
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 10:31 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА-ЗНАЧЕЊЕ
Постирано од: EvAngelos
Наслов: МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА-ЗНАЧЕЊЕ
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 02:02
Калпазан напиша:
Одлична тема.
А некој да даде дефиниција, што е тоа православие?
Мислам, етимолошки, што значи тој збор?
|
Хмм.. абе би требало да значи правилно славење на верата, ама многу често бил и сеуште е злоупотребуван термин од МПЦ и од група верници, така што оние кои правилно ја слават верата и воопшто не го користат тој термин, туку преку делата на верата и преку држењето до Божјото Слово покажуваат дека правилно ја слават Христијанската вера.
На пример терминот Македонска Православна Црква си е во ред и многу добро избрано име за МПЦ затоа што во себе не го содржи зборот "Христијанска"
Ама ова погоре "Семакедонска православен христијански собор" хммм.. ми штрчи зборчето христијански
Јас предлагам вака, нека си го чуваат МПЦ зборчето православна и нека си ја слават правлно својата вера, ама нека не го гибаат зборчето христијанска бидејќи во никој поглед не наликуваат на првата црква која ја основале Христос и апостолите, без да претерувам, немаат ни едно Х од христијанска
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Коментари:
Постирано од: чаир
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 19:34
Ako makedonskata pravoslavna crkva ne nalikuva na hristijanska togas protestantite i site ostanati treba da si go stavat jazeto na vrat i aj u varard
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 22:51
Pravoslavie напиша:
Предавањата веројатно ќе ги држи
Ѓакон Ивица Тодоров
|
интересна работа, ама овој Ѓакон, знае повеќе за верата од Архиепископот... Има што да се научи од него...
-------------
|
Датум на внесување: 18.Мај.2007 во 13:41
pa arhiepiskopot ima povazna rabota
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Датум на внесување: 20.Мај.2007 во 02:00
Зборот Архи-епископ значи Прв Надзорник (Надгледувач) и кажи ми како може овој Прв Надзорник да ја надгледува верската работа на еден ѓакон како Ивица Тодоров кога не знае ни 20% од она што тој го знае за верата?
Попрво би било можно обратното, Ивица да го надледува таканаречениот "архиепископ", но пред се се молам Божјиот Збор да им биде ПРВ надгледувач и на двајцата.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 20.Мај.2007 во 11:28
чаир напиша:
|
ако за тебе седење по парламенти, кафани и амбасади е поважна работа од ВЕРАТА...тогаш сфаќам...
-------------
|
Датум на внесување: 21.Мај.2007 во 19:00
аџија напиша:
чаир напиша:
|
ако за тебе седење по парламенти, кафани и амбасади е поважна работа од ВЕРАТА...тогаш сфаќам...
|
си ја вртишводата на твоја воденица јас не реков од верата туку има поважна радота отколку да исповеда затоа што има други луѓе свештеноци кои исповедаат па кај нив можеме да се исповедаме што се однесува до парламентот сега вештачки се одвојува црквата до државата тие од секога биле заедо, кажими кој владика си го видел да јаде у гафана па и да јаде што е тоа страшно , седењето по амбасади ако преставувањето на држвата и лоборање за македонското прашање за тебе преставува губење време тогаш тоа е твој проблем
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Постирано од: Bronhi
Датум на внесување: 21.Мај.2007 во 22:30
На пример терминот Македонска Православна Црква си е во ред и многу добро избрано име за МПЦ затоа што во себе не го содржи зборот "Христијанска"
Ама ова погоре "Семакедонска православен христијански собор" хммм.. ми штрчи зборчето христијански
Јас предлагам вака, нека си го чуваат МПЦ зборчето православна и нека си ја слават правлно својата вера, ама нека не го гибаат зборчето христијанска бидејќи во никој поглед не наликуваат на првата црква која ја основале Христос и апостолите, без да претерувам, немаат ни едно Х од христијанска [/QUOTE]
Најде кој да зборува за христијанството. Кога се запознаваш со некого покрај името да не бараш да ти каже и дали е човек или мајмун На оној кој постојано потенцира дека е христијанин и кај што треба и кај што нетреба, на пример протестантите, очигледно нешто му фале. Можеби даска МПЦ нема потреба да потенцира дека е христијанска црква, бидејќи е тоа општо познато, исто како што е познато и дека кај протестантите има само П од Протестантство, бидејќи протестот бил против Римокатоличката црква и немал за цел формирање на „нови цркви“ туку реформа и корекција на грешките коишто тогаш постоеле во Римокатоличката црква. Но, некој си видел бизнис во тоа и сега се раѓаат таканаречените „христијански“ новокомпонирани цркви како печурки после дожд. Интересно прашање: ЗОШТО СИТЕ НОВОКОМПОНИРАНИ ЦРКВИ ГО ИМААТ ЗБОРЧЕТО ХРИСТИЈАНСКА, ЗАРЕМ ИМА И нехристијанска ЦРКВА!?
Што се однесува до тоа дали Архиепископот се знае што се случува во неговата епархија и меѓу клирот и коментарите тука по однос на ова се гледа основно непознавање на црковната ерархија и епархиското уредување, но за ова нема да спорам. Кој знае знае, оној што не знае несакал да научи.
Инаку чисто како информација на 24 овој месец ќе има симпозиум по повод празникот на светите рамноапостолни браќа Кирил и Методиј, мислам дека истиот ќе се одржи во НУБ со почеток во 10.30, но за локацијата не ме држете за збор. Темата на семинарот е: Св. Кирил и Методиј и македонската културно-историска афирмација
------------- Земете БРОНХИ полесно се дише
|
Датум на внесување: 22.Мај.2007 во 02:20
Bronhi напиша:
МПЦ нема потреба да потенцира дека е христијанска црква, бидејќи е тоа општо познато,
|
Ајде Бронхи објасни ми малку тука, бидејќи мене ова не ми е општо познато.
Во што е слична МПЦ со учењето Христос и праксата на првата црква (апостолите и другите ученици на Исус) ?
Дали апостолите изработувале икони, палеле свеќи, осветувале води, куќи, наплатувале за крштевање, погреб, правеле бизнис од црквата, се кителе со свештенички одела, ги терале луѓето да им бацуваат рака, се клањале на мртви тела (мошти), се замонашувале, се умилкувале на властите, прогласувале атеисти за апостоли, наместо со Христос своите собиралишта си ги именувале по некои таканаречени светци, се молеле на Марија, крштевале бебиња, се занимавале со мистики и бабски приказни итн..
ИЛИ пак јавно и храбро го ширеле евангелието, ги поучувале луѓето на Христовото учење, останале доследни на Христовото учење, го почитувале авторитетот на Светото Писмо, служеле независно од државата, бесплатно добивале и бесплатно давале итн.
Bronhi напиша:
бидејќи протестот бил против Римокатоличката црква и немал за цел формирање на „нови цркви“ туку реформа и корекција на грешките коишто тогаш постоеле во Римокатоличката црква. Но, некој си видел бизнис во тоа и сега се раѓаат таканаречените „христијански“ новокомпонирани цркви како печурки после дожд.
|
Мило ми е што признаваш дека реформацијата била корекција на грешките (враќање кон изворното христијанство), а не ново христијанство како што многумина неупатени на форумов велат.
Со ова бизнис ме изнасмеа МПЦ нема конк*ренција на ова поле во Македонија, туку монополистички стои осамено на врвот да се богате на сметка на суеверните верници.
Bronhi напиша:
Интересно прашање: ЗОШТО СИТЕ НОВОКОМПОНИРАНИ ЦРКВИ ГО ИМААТ ЗБОРЧЕТО ХРИСТИЈАНСКА, ЗАРЕМ ИМА И нехристијанска ЦРКВА!?
|
Кои ти се тие новокомпонирани цркви?
Било што да подразбираш под тој поим, и во библиските цркви и во небиблиските "цркви" постојат имиња што го содржат и што не го содржат зборот "христијанска".
Бронхи, крстот на вратот и бројаницата на раката не не прави христијани.
Како што стоењето во гаража нема да те направи кола, така и стоењето во црква нема да те направи христијанин.
Христијанин значи Христов следбеник, поточно Христов ученик и следбеник на Неговото учење, кое е запишано во Новиот Завет.
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 14:48
Евангелос
Апостолите
ДА ИЗРАБОТУВАЛЕ ИКОНИ прв иконописец
е АПОСТОЛ ЛУКА – иконата на Богородица.
Ти текнува? Свеќи дали палеле не знам
оти се стопиле па историската наука не
успеала да најде траги од нив. Свештенички
одела како што ги нарекуваш постоја и
се сочувани од некаде 3 век после Христа.
Што се однесува до бацувањето рака,
никој никогаш не терал некого да му
целива рака, ниту пак постои канон кој
го бара тоа. Целивањето рака на свештеникот
е пракса само во Македонија и Србија во
останатите православни цркви тоа го
нема или, пак, многу ретко. Истото е
пренесено од обичајот да се целива рака
на домаќинот на куќата. Исто така локален
обичај. Мошти се уште немало, немало
маченици НЕЛИ!? Инаку први мошти на
коишто христијаните се поклонувале
биле токму оние на апостолите. Што мислиш
од каде традицијата храмовите да се
градат на врз гробовите на мачениците?
Инаку маченик се однесува на слуѓето
кои ја сведочеле Христовата вера. Уште
од 2 век имаме монаси... од 4 век соработувале
со властите, а и порано. Царевото на
царот Божјото на Бога. Ти текнува? Не
знам некој атеист (неверник) да е прогласен
за апостол. За собиралиштата види под
маченици. Се молеле на БОГОРОДИЦА оооо
и те како, ако тоа не го знаеш тогаш многу
си назад со учењето. Крштевале и бебиња.
Види ги постовите за крштевање на
бебиња... Не знам што подразбираш под
мистики и бабски приказни???
Што
се однесува до ревормацијата Мартин
Лутер сакал да ја реформира РИМОКАТОЛИЧКАТА
ЦРКВА, а не да создаде НОВИ ЦРКВИ какови
што се пр: Евангелско методистичка,
Адвентистичка, Методистичка итн. Всушност
не ни знам што им значат тие имиња.
За финаниите
што и префрлаш на МПЦ: свштеникот ќе
живее од олтарот, ова е од Светото писмо
нели!? Инаку барем за МПЦ знаеме дека ја
издржува народот, а за сектите или
таканаречени цркви баш ме интересира
кој ги финансира.
Има
само ЕДНА, СВЕТА, СОБОРНА И АПОСТОЛСКА
ЦРКВА = ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА, сето останато
што и да ти значи тоа библиски и небиблиски
само можата да сонуваат да се нарекуваат
ЦРКВА. Немаат никаква поврзаност со
апостолите, или, пак, нивните ученици.
Стоењето
в црква ќе ме направи христијанин,
бидејќи храмот со неговата архитектура,
уметност и духовно влијание има дидактичка
цел. Но ова не го разбира оној кој не бил
в црква туку си седи дома или в комшии
и мисли дека е црква. За
да бидеш Христов следбеник, поточно
Христов ученик и следбеник на Неговото
учење, кое е запишано во Новиот Завет
треба да те поучива некој што знае, а не некој што мисли дека знае.
не коментирај модераторски одлуки јавно...имаш ЛП за тоа...
|
Постирано од: rome
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 16:34
jas utre ke go kupam dresot na david bekem.toa ne znachi oti jas sum david bekem .
------------- Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 17:33
rome напиша:
jas utre ke go kupam dresot na david bekem.toa ne znachi oti jas sum david bekem . |
шо те знам, можеби имаш проблем со идентитетот
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 17:36
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 17:38
Не тревка пушам, па ми се сони. Според тебе еве пошто докторот Лука не знаел да црта, од кога се користат иконите во Црквата?
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 17:40
отвори, прочитај малце енциклопедии... види како прво кога и во кој век е измислена прикаската за лука сликарот, па после коментирај...
-------------
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 17:48
Ок јас ништо не знам, но едно морам да те прашам. ДАЛИ ХРИСТОС НАЦРТАЛ/НАПРАВИЛ ИКОНА? Да ти поможам, НЕРАКОТВОРЕН ОБРАЗ X2. Или и тоа е измислена приказна?
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 18:48
Ајде бомбонче... просветли не кога тоа Исус станал уметник?
-------------
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 19:39
аџија напиша:
отвори, прочитај малце енциклопедии...
|
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 20:07
Бронхи, здраво Решив да те удостојам и да ти реплицирам на твојот пост, иако доста се мислев дали тоа би било целисходно.
Bronhi напиша:
Апостолите
ДА ИЗРАБОТУВАЛЕ ИКОНИ прв иконописец
е АПОСТОЛ ЛУКА – иконата на Богородица.
Ти текнува?
|
Јас ја имам прочитано целата Библија и на такво нешто не ми текнува. Ќе може ли да ме потсетиш каде е тоа запишано во Библијата? Еден православен духовник даде изјава дека Иконопоклонството е вистинско христијанство Ако тоа е вистинско христијанство, тогаш какво христијанство ни предале Христос и апостолите во кои тие не спомнале ни И од икона? Зошто во новозаветните документи тие изнапишале еден куп секундарни (по значење) работи, а за "вистинското христијанство" изумиле да ни пишат?
Bronhi напиша:
Свеќи дали палеле не знам
оти се стопиле па историската наука не
успеала да најде траги од нив.
|
Ако не знаеш прашај, а не да претпоставуваш. Апостолите не палеле свеќи затоа што тоа не им било наредено од Христос и претставува надвор од Неговото учење. Во Новиот Завет секоја жртва (крвна или безкрвна) ја погазува Христовата жртва. Од друга страна, доколку апостолите палеле свеќи, тогаш тоа ќе го запишеле во своите сведоштва. Но такво нешто нема да најдеш никаде во Новиот Завет, ни на Господовата вечера, ни на првиот Духовден, ниту на било кој собир на Апостолите.
Археологијата не морала да најде восок, но можела да најде некои реликвити каде што апостолите ги палеле своите свеќи (некој вид на свеќници).
Bronhi напиша:
Свештенички
одела како што ги нарекуваш постоја и
се сочувани од некаде 3 век после Христа.
|
3 век после Христа е време многу далеку од времето на апостолите. Тоа се 200 години или околу 9-10 поколенија/генерации после нив. Важно е да се напомне дека апостолите при своето проповедање и ширење на христијанството си носеле обични, скромни и секојдневни облеки со кои воопшто не се разликувале од обичниот народ.
Bronhi напиша:
Што се однесува до бацувањето рака,
никој никогаш не терал некого да му
целива рака, ниту пак постои канон кој
го бара тоа. Целивањето рака на свештеникот
е пракса само во Македонија и Србија во
останатите православни цркви тоа го
нема или, пак, многу ретко.
|
Во ова се сложуваме. Бацувањето рака не било пракса на раната црква, туку на МПЦ, СПЦ итн.
Bronhi напиша:
Мошти се уште немало, немало
маченици НЕЛИ!? Инаку први мошти на
коишто христијаните се поклонувале
биле токму оние на апостолите.
|
Како бе немало мошти и маченици? Јован Крстителот умрел дури и пред Христос, па можеле на неговото тело да се поклонуваат. Неговите мошти би требало да бидат насвети бидејќи самиот Христос кажа за него дека нема човек кој се издигнал над Јован Крстител.
Маченикот Стефан исто така би бил згодна прилика за поклонување врз неговото безживотно тело.
Bronhi напиша:
Што мислиш
од каде традицијата храмовите да се
градат на врз гробовите на мачениците?
|
Темелен камен на Христовата црква е Христос, а не гробовите на Неговите ученици. Не ме интересира од каде потекнува таа традиција на некои небиблиски "цркви", но едно знам, дека не потекнува од учењето на Христос и апостолите.
Bronhi напиша:
Инаку маченик се однесува на слуѓето
кои ја сведочеле Христовата вера. Уште
од 2 век имаме монаси... од 4 век соработувале
со властите, а и порано.
|
Апостолите сведочеле за Христос и не се замонашиле. Павле сведочел за Христос (најактивен сведок) и не се замонашил.
Маченикот Стефан сведочел за Христос и на крајот од неговото сведоштво бил каменуван. Итн. Ни еден Христов ученик не се замонашил, туку сите Негови ученици останале послушни на Христовата заповед да одат меѓу народите и од нив да направат Христови ученици и да ги крштеваат во името на Таткото, Синот и Светиот Дух (Матеј 28:19). Исто така останале послушни на Христовата заповед да бидат Сол и Светлина меѓу луѓето (а не меѓу дивите ѕверки на планините), за луѓето да ги видат нивните дела и да го прослават Бог.
Bronhi напиша:
Не
знам некој атеист (неверник) да е прогласен
за апостол.
|
Пред 104 години на овој траурен ден беше покосен уште еден голем
македонски живот за симнување на столетното ропство. Веста за смртта на
големиот македонски син, идеолог и апостол Гоце Делчев како метеор се пренесе низ Македонија. Неговата ѕвезда се уште сјае - рече г. Кирил. Шпиц, број 283, 05.05.2007
Bronhi напиша:
За собиралиштата види под
маченици. Се молеле на БОГОРОДИЦА оооо
и те како, ако тоа не го знаеш тогаш многу
си назад со учењето.
|
Тоооолку и се молеле на Марија што дууууури ни еднаш тоа не се спомнува во Новиот Завет
Тооолку и се молеле што заборавиле дури да ја спомнат во нивните посланија.
Тооолку и се молеле што не оставиле ни една трага во нивните сведпштва за ние сега да си правиме догми од тоа.
Изгледа навистина сум назад со учењето, бидејќи моето учење е толку назадно што датира дури од времето на Христос и Апостолите. Ти завидувам на твоето ново-модерно учење.
Bronhi напиша:
Крштевале и бебиња.
Види ги постовите за крштевање на
бебиња...
|
Нема потреба да ги видам постоиве, јас ја отворив таа тема и не испуштив ни еден пост да го прочитам таму, и во ниеден пост јас не видов некој да напише некаков доказ дека апостолите крштевале бебиња. Ни во постовите, а најмалку пак во Новиот Завет. Таквата пракса не датира од времето на Христос, туку дури од 4-от век, кога Константин го прогласил христијанството за официјална религија на Римската империја и наредил сите да бидат крстени, па и бебињата за да присилно ги христијанизира, небаре тоа ќе ги направи христијани.
Апостолите крштевале само возрасни луѓе и тоа само откако тие ќе се покаеле и ќе поверувале во Христос. Доказ за тоа ти е познатата изјава на Филип: "Ако од се срце веруваш, тогаш можеш да се крстиш!" Дали оваа изјава на Филип му дозволува на едно бебе да се крсти? Дали едно бебе има капацитет да поверува во Христос за да биде крстено?
Bronhi напиша:
Не знам што подразбираш под
мистики и бабски приказни???
|
Па воглавно сета пракса што ја прави МПЦ која не се базира на извороното христијанство и на неговата суштина, туку на некои празноверни (суеверни) адети, обичаи, ритуали итн кое не поттекнуваат од Христовото учење туку од некоја баба Вања од село теарце. Обрни внимание што се ќе прави МПЦ по повод празникот Духовден, а потоа прочитај што навистина се десило на тој ден во Дела Апостолски 1 поглавје и се ќе ти биде јасно
Bronhi напиша:
За финаниите
што и префрлаш на МПЦ: свштеникот ќе
живее од олтарот, ова е од Светото писмо
нели!?
|
Жал ми е што ќе те разочарам, ама тоа не е од Светото Писмо. Прво во новозаветно време нема свештеници. Второ стихот вели дека оној што го проповеда евангелието треба да живее од евангелието (олтар нема во Нов Завет). Црковните службеници треба да живеат од доброволниот дар на верниците, а не да изнесуваат ценовници за крштевање, венчавање, осветување на вода, пеење во куќа, на погреби, за празници итн. Апостолите не биле пејачи, туку проповедници на Радосната Вест.
Bronhi напиша:
Инаку барем за МПЦ знаеме дека ја
издржува народот, а за сектите или
таканаречени цркви баш ме интересира
кој ги финансира.
|
Народот им изгради неколку хотели на големците од МПЦ, им ги дигна куќите на неколку спрата, им купи луксузни коли на поповите и сл.
Не знам за кои таканаречени цркви и секти прашуваш, ама знам дека Библиските цркви се издржувани од доброволниот прилог на верниците.
Bronhi напиша:
Има
само ЕДНА, СВЕТА, СОБОРНА И АПОСТОЛСКА
ЦРКВА = ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА, сето останато
што и да ти значи тоа библиски и небиблиски
само можата да сонуваат да се нарекуваат
ЦРКВА. Немаат никаква поврзаност со
апостолите, или, пак, нивните ученици.
|
Јас пак мислев дека постои ЕДНА, СВЕТА, СОБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦРКВА = ХРИСТОВА ЦРКВА чиј темелен камен и глава е Христос и која се води по Неговото учење запишано во Библијата, а не по преданијата на свети овој и свети оној - човечки повелби.
Bronhi напиша:
Стоењето
в црква ќе ме направи христијанин,
бидејќи храмот со неговата архитектура,
уметност и духовно влијание има дидактичка
цел.
|
Е дури сега ми стана јасно каков христијанин си ти и од каде произлегоа коментарите на кои реплицирав погоре.
Bronhi напиша:
За
да бидеш Христов следбеник, поточно
Христов ученик и следбеник на Неговото
учење, кое е запишано во Новиот Завет ( )
треба да те поучива некој што знае, а не некој што мисли дека знае.
|
Ти стојам на располагање брате. Јас не знам се, но знам доволно за да те упатам по вистинскиот пат кој води кон Христос. Не знам се, но знам доволно за да те донесам до Христовата рака, а потоа Тој нека те води до Неговото Царство.
Поздрав! EvAngelos
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 23:48
Вангеле благодарам што ме УДОСТОИ со одговор, а како што гледам не ми го ни даде. А тоа дека знаеш ДОВОЛНО се гледа од тоа ВЕЛИШ ДЕКА Константин го прогласил
христијанството за официјална религија на Римската империја и наредил
сите да бидат крстени, па и бебињата за да присилно ги христијанизира,
небаре тоа ќе ги направи христијани. НЕ ГО НАПРАВИЛ ТОА, ТУКУ САМО ЗАБРАНИЛ ДА СЕ ГОНАТ ХРИСТИЈАНИТЕ. оФИЦИЈАЛНА РЕЛИГИЈА СТАНУВА МНООООООООГУ ПОДОЦНА.
За останатите „одговори“ нема да те удостојам со одговор и не ти стојам на располагање. Шпекулации во пракса не коментирам.
|
Датум на внесување: 23.Мај.2007 во 23:55
Константин во 313 го прогласува едиктот од Милано, со кој се одобрува да се биде христијанин. Тој исто така ги забранил сите други религии освен христијанството во градот Константинопол.
Христијанството е прогласено за официјална религија на целата територија на Римското Царство, со што се забранети другите религии, од Теодосиј на истокот, и Грацијан на западот во 380 година...
-------------
|
Датум на внесување: 24.Мај.2007 во 01:27
EvAngelos напиша:
Бронхи, здраво Решив да те удостојам и да ти реплицирам на твојот пост, иако доста се мислев дали тоа би било целисходно.
Bronhi напиша:
Апостолите ДА ИЗРАБОТУВАЛЕ ИКОНИ прв иконописец е АПОСТОЛ ЛУКА – иконата на Богородица. Ти текнува?
|
Јас ја имам прочитано целата Библија и на такво нешто не ми текнува. Ќе може ли да ме потсетиш каде е тоа запишано во Библијата?
Еден православен духовник даде изјава дека Иконопоклонството е вистинско христијанство Ако тоа е вистинско христијанство, тогаш какво христијанство ни предале Христос и апостолите во кои тие не спомнале ни И од икона?
Зошто во новозаветните документи тие изнапишале еден куп секундарни (по значење) работи, а за "вистинското христијанство" изумиле да ни пишат?
Bronhi напиша:
Свеќи дали палеле не знам оти се стопиле па историската наука не успеала да најде траги од нив.
|
Ако не знаеш прашај, а не да претпоставуваш. Апостолите не палеле свеќи затоа што тоа не им било наредено од Христос и претставува надвор од Неговото учење. Во Новиот Завет секоја жртва (крвна или безкрвна) ја погазува Христовата жртва.
Од друга страна, доколку апостолите палеле свеќи, тогаш тоа ќе го запишеле во своите сведоштва. Но такво нешто нема да најдеш никаде во Новиот Завет, ни на Господовата вечера, ни на првиот Духовден, ниту на било кој собир на Апостолите.
Археологијата не морала да најде восок, но можела да најде некои реликвити каде што апостолите ги палеле своите свеќи (некој вид на свеќници).
Bronhi напиша:
Свештенички одела како што ги нарекуваш постоја и се сочувани од некаде 3 век после Христа.
|
3 век после Христа е време многу далеку од времето на апостолите. Тоа се 200 години или околу 9-10 поколенија/генерации после нив.
Важно е да се напомне дека апостолите при своето проповедање и ширење на христијанството си носеле обични, скромни и секојдневни облеки со кои воопшто не се разликувале од обичниот народ.
Bronhi напиша:
Што се однесува до бацувањето рака, никој никогаш не терал некого да му целива рака, ниту пак постои канон кој го бара тоа. Целивањето рака на свештеникот е пракса само во Македонија и Србија во останатите православни цркви тоа го нема или, пак, многу ретко.
|
Во ова се сложуваме. Бацувањето рака не било пракса на раната црква, туку на МПЦ, СПЦ итн.
Bronhi напиша:
Мошти се уште немало, немало маченици НЕЛИ!? Инаку први мошти на коишто христијаните се поклонувале биле токму оние на апостолите.
|
Како бе немало мошти и маченици?
Јован Крстителот умрел дури и пред Христос, па можеле на неговото тело да се поклонуваат. Неговите мошти би требало да бидат насвети бидејќи самиот Христос кажа за него дека нема човек кој се издигнал над Јован Крстител.
Маченикот Стефан исто така би бил згодна прилика за поклонување врз неговото безживотно тело.
Bronhi напиша:
Што мислиш од каде традицијата храмовите да се градат на врз гробовите на мачениците?
|
Темелен камен на Христовата црква е Христос, а не гробовите на Неговите ученици. Не ме интересира од каде потекнува таа традиција на некои небиблиски "цркви", но едно знам, дека не потекнува од учењето на Христос и апостолите.
Bronhi напиша:
Инаку маченик се однесува на слуѓето кои ја сведочеле Христовата вера. Уште од 2 век имаме монаси... од 4 век соработувале со властите, а и порано.
|
Апостолите сведочеле за Христос и не се замонашиле.
Павле сведочел за Христос (најактивен сведок) и не се замонашил.
Маченикот Стефан сведочел за Христос и на крајот од неговото сведоштво бил каменуван.
Итн. Ни еден Христов ученик не се замонашил, туку сите Негови ученици останале послушни на Христовата заповед да одат меѓу народите и од нив да направат Христови ученици и да ги крштеваат во името на Таткото, Синот и Светиот Дух (Матеј 28:19).
Исто така останале послушни на Христовата заповед да бидат Сол и Светлина меѓу луѓето (а не меѓу дивите ѕверки на планините), за луѓето да ги видат нивните дела и да го прослават Бог.
Bronhi напиша:
Не знам некој атеист (неверник) да е прогласен за апостол.
|
Пред 104 години на овој траурен ден беше покосен уште еден голем македонски живот за симнување на столетното ропство. Веста за смртта на големиот македонски син, идеолог и апостол Гоце Делчев како метеор се пренесе низ Македонија. Неговата ѕвезда се уште сјае - рече г. Кирил. Шпиц, број 283, 05.05.2007
Bronhi напиша:
За собиралиштата види под маченици. Се молеле на БОГОРОДИЦА оооо и те како, ако тоа не го знаеш тогаш многу си назад со учењето.
|
Тоооолку и се молеле на Марија што дууууури ни еднаш тоа не се спомнува во Новиот Завет
Тооолку и се молеле што заборавиле дури да ја спомнат во нивните посланија.
Тооолку и се молеле што не оставиле ни една трага во нивните сведпштва за ние сега да си правиме догми од тоа.
Изгледа навистина сум назад со учењето, бидејќи моето учење е толку назадно што датира дури од времето на Христос и Апостолите.
Ти завидувам на твоето ново-модерно учење.
Bronhi напиша:
Крштевале и бебиња. Види ги постовите за крштевање на бебиња...
|
Нема потреба да ги видам постоиве, јас ја отворив таа тема и не испуштив ни еден пост да го прочитам таму, и во ниеден пост јас не видов некој да напише некаков доказ дека апостолите крштевале бебиња. Ни во постовите, а најмалку пак во Новиот Завет.
Таквата пракса не датира од времето на Христос, туку дури од 4-от век, кога Константин го прогласил христијанството за официјална религија на Римската империја и наредил сите да бидат крстени, па и бебињата за да присилно ги христијанизира, небаре тоа ќе ги направи христијани.
Апостолите крштевале само возрасни луѓе и тоа само откако тие ќе се покаеле и ќе поверувале во Христос. Доказ за тоа ти е познатата изјава на Филип: "Ако од се срце веруваш, тогаш можеш да се крстиш!"
Дали оваа изјава на Филип му дозволува на едно бебе да се крсти?
Дали едно бебе има капацитет да поверува во Христос за да биде крстено?
Bronhi напиша:
Не знам што подразбираш под мистики и бабски приказни???
|
Па воглавно сета пракса што ја прави МПЦ која не се базира на извороното христијанство и на неговата суштина, туку на некои празноверни (суеверни) адети, обичаи, ритуали итн кое не поттекнуваат од Христовото учење туку од некоја баба Вања од село теарце.
Обрни внимание што се ќе прави МПЦ по повод празникот Духовден, а потоа прочитај што навистина се десило на тој ден во Дела Апостолски 1 поглавје и се ќе ти биде јасно
Bronhi напиша:
За финаниите што и префрлаш на МПЦ: свштеникот ќе живее од олтарот, ова е од Светото писмо нели!?
|
Жал ми е што ќе те разочарам, ама тоа не е од Светото Писмо.
Прво во новозаветно време нема свештеници.
Второ стихот вели дека оној што го проповеда евангелието треба да живее од евангелието (олтар нема во Нов Завет).
Црковните службеници треба да живеат од доброволниот дар на верниците, а не да изнесуваат ценовници за крштевање, венчавање, осветување на вода, пеење во куќа, на погреби, за празници итн.
Апостолите не биле пејачи, туку проповедници на Радосната Вест.
Bronhi напиша:
Инаку барем за МПЦ знаеме дека ја издржува народот, а за сектите или таканаречени цркви баш ме интересира кој ги финансира.
|
Народот им изгради неколку хотели на големците од МПЦ, им ги дигна куќите на неколку спрата, им купи луксузни коли на поповите и сл.
Не знам за кои таканаречени цркви и секти прашуваш, ама знам дека Библиските цркви се издржувани од доброволниот прилог на верниците.
Bronhi напиша:
Има само ЕДНА, СВЕТА, СОБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦРКВА = ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА, сето останато што и да ти значи тоа библиски и небиблиски само можата да сонуваат да се нарекуваат ЦРКВА. Немаат никаква поврзаност со апостолите, или, пак, нивните ученици.
|
Јас пак мислев дека постои ЕДНА, СВЕТА, СОБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦРКВА = ХРИСТОВА ЦРКВА чиј темелен камен и глава е Христос и која се води по Неговото учење запишано во Библијата, а не по преданијата на свети овој и свети оној - човечки повелби.
Bronhi напиша:
Стоењето в црква ќе ме направи христијанин, бидејќи храмот со неговата архитектура, уметност и духовно влијание има дидактичка цел.
|
Е дури сега ми стана јасно каков христијанин си ти и од каде произлегоа коментарите на кои реплицирав погоре.
Bronhi напиша:
За да бидеш Христов следбеник, поточно Христов ученик и следбеник на Неговото учење, кое е запишано во Новиот Завет ( ) треба да те поучива некој што знае, а не некој што мисли дека знае. |
Ти стојам на располагање брате. Јас не знам се, но знам доволно за да те упатам по вистинскиот пат кој води кон Христос. Не знам се, но знам доволно за да те донесам до Христовата рака, а потоа Тој нека те води до Неговото Царство.
Поздрав! EvAngelos
|
Bronhi напиша:
Шпекулации во пракса не коментирам.
|
Шпекулации?
Искрено не верував дека така лесно и брзо ќе се откажеш. Што ли ќе прави кутрата МПЦ со вакви верници, неспремни и неревносни да ја одбранат нејзината "христијанска" доследност во учењето и праксата.
|
Датум на внесување: 24.Мај.2007 во 15:23
evangelos mnogu ubo kaza i jas se slogvam so se shto pisha.ama samo onie koj se zabludeni vo popo vite i vladikite neznaat za sebe da razmislat shto je vo biblijata i shto neje tuku vervaat babini devetini i za verata koj chovek ja kontrolira.
|
Постирано од: ultra
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 11:37
EvAngelos напиша:
Народот
им изгради неколку хотели на големците од МПЦ, им ги дигна куќите на
неколку спрата, им купи луксузни коли на поповите и сл.
Не знам за кои таканаречени цркви и секти прашуваш, ама знам дека Библиските цркви се издржувани од доброволниот прилог на верниците. |
Само во овој дел ќе прокоментирам, пошто само во круг од 500метра кај што живеам има две евангелистички цркви, кои ако се од “ДОБРОВОЛЕН“ прилог на верниците, тогаш верниците се многу дарежливи, и ниедно свештено лице немам видено пешки да оди, или воопшто на улица да сум го сретнала... И пак ќе се навратам кон “ДОБРОВОЛЕНИОТ“ прилог со фактот што овде плаќаш ДАНОК за црквата (се разбира, не јас пошто сум православна ХРИСТИЈАНКА). И ако не веруваш ќе ти го скенирам тој дел од мојата пресметка за плата.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 11:41
влечка напиша:
И пак ќе се навратам кон “ДОБРОВОЛЕНИОТ“ прилог со фактот што овде плаќаш ДАНОК за црквата (се разбира, не јас пошто сум православна ХРИСТИЈАНКА).
|
епа значи сепак е доброволен?
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 11:49
аџија напиша:
влечка напиша:
И пак ќе се навратам кон “ДОБРОВОЛЕНИОТ“ прилог со фактот што овде плаќаш ДАНОК за црквата (се разбира, не јас пошто сум православна ХРИСТИЈАНКА).
|
|
Не испревртувај... дали ако бев евангелистка, дали тогаш ќе можев ДОБРОВОЛНО да се откажам од данокот??
Зашто те прашуваат тогаш која вера си??
А и за ова по се изгледа треба на муслиманите да им заблагодариме
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 11:53
распрашај се убаво дали можеш да се откажеш од данокот или не, пред да постираш вакви работи. Секој нормално може да каже дека е атеист, во крајна линија, и не мора да плаќа ако нејќе...
Само знам дека никој нема да биде одбиен од црквата за крштевање, свадба итн., ако не платил „данок“... А оди кај нашава мила македонска црква па направи го тоа...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:13
аџија напиша:
распрашај се убаво дали можеш да се откажеш од данокот или не, пред да постираш вакви работи. Секој нормално може да каже дека е атеист, во крајна линија, и не мора да плаќа ако нејќе...
Само знам дека никој нема да биде одбиен од црквата за крштевање, свадба итн., ако не платил „данок“... А оди кај нашава мила македонска црква па направи го тоа...
|
Кој верник ќе се каже атеист, само ради тоа да не плаќа данок???
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:18
влечка напиша:
Кој верник ќе се каже атеист, само ради тоа да не плаќа данок???
|
колку јас што сум запознаен, секој може да се откаже од плаќањето данок на црквата, и тој да оди на сметка на државата во Германија. Но факт е дека малкумина прави верници го прават тоа, т.е. повеќе и веруваат на црквата отколку на државата...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:21
А бе не збори глупости, почнува смешно да станува...
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:23
влечка напиша:
|
баш мислам дека ти зборуваш глупости...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:31
аџија напиша:
влечка напиша:
|
баш мислам дека ти зборуваш глупости...
|
Штом така ќе ти кажам уште една работа за кога ќе прераскажуваш да имаш опција која глупост да ја одбереш...
Точно е дека можат да го избегнат тој данок, ама не ако се кажат како атеисти туку многу поедноставно... да стават цртка во полето за верска исповед, а својот придонес на друг начин да го искажат.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:33
епа што тогаш гњавиш 10 поста дека не е доброволно?
господе боже од вакви луѓе...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:35
А да се вратам кај нашите попови... не земаат сите... во тоа сум 100% сигурна, пошто познавам такви. Можда ќе ти звучи неверојатно ама и кај поповите има луѓе кои се посветени на Бога итн...
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:39
аџија напиша:
епа што тогаш гњавиш 10 поста дека не е доброволно?
господе боже од вакви луѓе...
|
Знаев дека вакво нешто ќе пишеш и ќе ти кажам дефинитивно НЕ Е ТАКА...
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:47
влечка напиша:
А да се вратам кај нашите попови... не земаат сите... во тоа сум 100% сигурна, пошто познавам такви. Можда ќе ти звучи неверојатно ама и кај поповите има луѓе кои се посветени на Бога итн...
|
не ми е чудно. знам дека има и такви луѓе. ама треба човек со микроскоп да ги бара...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:49
Grundsätzlich ist die Taufe für die Kinder von Kirchenmitgliedern kostenlos. |
Ова е извадок од Евангелистичката црква во Гермаија. Превод: Во основа, крштевањето на децата на членови на цркавата е бесплатно.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 12:54
ако можеш да посочиш колку е ценовникот за нечленови, би било исто така интересно, иако се разбира отидовме далеку од темата...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 13:20
Не верувам дека ќе најдеш таква информација на интернет, освен тоа дека треба да се информираш таму каде што сакаш детето да биде крстено... А немам намера да идам и да прашувам... Не би ме чудело дека е доволно само зачленување...
Една работа ми е ептен бедна, а тоа е величење на една вера пред друга и плукање по другите... Не гледам разлика помеѓу таквите луѓе и исламистите.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 17:16
Аџи „затајува данок“ треба во УЈП да те пријавиме.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 20:01
Bronhi напиша:
Аџи „затајува данок“ треба во УЈП да те пријавиме.
|
баш вицов ја илустрира смешноста на претходниот аргумент...
-------------
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 20:38
A na kogo treba Adzija da plaka danokna MPC
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 20:41
дајте му го на Цезар тоа што е Цезарево, а на МПЦ тоа што е Господово...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 20:43
аџија напиша:
влечка напиша:
|
|
dali dobrovolno znachi KOJ KOLKU IMA..ili kako vo MPC KOJ KOLKU MORA PO CENOVNIK
Da se razbereme..ne e grev da barame nie vernicite reforma vo MPC...i popristojno odnesuvanje na popovite...pa tie ne se bre lugje Bog pa da nesmeesh da rechesh neshto protiv niv
-------------
|
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 20:54
прво, примерот е комплетно несоодветен.
данокот во германија, го собира државата, која има КОМПЛЕТЕН увид колку пари се собрани, и Црвката мора потоа да и поднесе извештај, како тие пари се потрошени и СЕКОЈ верник може да се информира за тоа исто така, и за платите на свештените лица.
Второ, парите одат во црковната хиерархија, која има структура задолжена за правилна дистрибуција, што значи не може некое локално попче да си става во џеп пари, како што знаеме е општа пракса во мк.
Трето, парите не ти зема црквата од ТВОИТЕ пари. Тие пари, мора да ги дадеш сакал нејќел или на државата како данок, или на црквата. Повеќето луѓе одбираат да и го дадат на црквата. Значи никој не е оштетен, на никој не му се одзема од немаштијата, туку од тоа што и онака мора да го плати.
Четврто, ако не си вработен, автоматски не подлежиш на црковен данок.
Значи се што се бара во македонски услови, според мене, би требало да биде:
- увид во џебот на поповите од страна на ДРЖАВАТА, на Црковната хиерархија и на народот - да не се принудуваат луѓето, бидејќи немаат избор
Тоа ќе доведе и до прочистување на клирот, бидејќи нема да подржуваат лажни догми, само за да го полнат својот џеб...
-------------
|
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 00:15
Хи хи, Аџиииииииии, сега ти ја разбрав јас тебе маката. Тебе ти е уствари криво што свештенството на МПЦ зема поголема плата од протестантските „пастири“.
|
Постирано од: canser
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 01:14
Bronhi напиша:
Хи хи, Аџиииииииии, сега ти ја разбрав јас тебе маката. Тебе ти е уствари криво што свештенството на МПЦ зема поголема плата од протестантските „пастири“. |
zdravo rasuduvanje
nekoi se ragaat mudri
pa so taa prednost priogaat kon verata
i na toj nacin do uspehot
patot im e polovina veke pominat
|
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 01:33
Бронхи, колку наплаќаат поповите за една песничка при паганските ритуали низ гробовите за Духовден?
|
Постирано од: canser
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 01:56
EvAngelos напиша:
Бронхи, колку наплаќаат поповите за една песничка при паганските ритуали низ гробовите за Духовден? |
toa prasaj go vladikata stefan
|
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 18:08
Bronhi напиша:
Хи хи, Аџиииииииии, сега ти ја разбрав јас тебе маката. Тебе ти е уствари криво што свештенството на МПЦ зема поголема плата од протестантските „пастири“.
|
ма мене воопшто не ми е криво за свештенството. Криво ми е за народот кој е опљачкан од оние кои требаше да му бидат служители... Да, тоа признавам, криво ми е, кога ќе видам некое сиромашно семејство, како мора уште при некој умрен, да се задолжува за да попот вози БМВ. Да, признавам, многу ми е криво што тие што немаат леб, мораат да му купат штоп на БМВ-то на попот...
И криво ми е што истите тие што живеат таков удобен живот, мрсно богатјќи се врз грбот на бедните, се бусат во градите дека се Христова црква, а најфлангратно го обезвреднуваат апостолскиот закон: „бесплатно добивте, бесплатно давајте“ (Мт. 10:8)
-------------
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 18:11
аџија напиша:
Bronhi напиша:
Хи хи, Аџиииииииии, сега ти ја разбрав јас тебе маката. Тебе ти е уствари криво што свештенството на МПЦ зема поголема плата од протестантските „пастири“. |
ма мене воопшто не ми е криво за свештенството. Криво ми е за народот кој е опљачкан од оние кои требаше да му бидат служители... Да, тоа признавам, криво ми е, кога ќе видам некое сиромашно семејство, како мора уште при некој умрен, да се задолжува за да попот вози БМВ. Да, признавам, многу ми е криво што тие што немаат леб, мораат да му купат штоп на БМВ-то на попот...
И криво ми е што истите тие што живеат таков удобен живот, мрсно богатјќи се врз грбот на бедните, се бусат во градите дека се Христова црква, а најфлангратно го обезвреднуваат апостолскиот закон: „бесплатно добивте, бесплатно давајте“ (Мт. 10:8)
|
odlicno adzija, i jas sum protiv toa...samo sto nekoi sveshtenstvoto go svakjaat kako profesija,
ama toa se sreduva vnatre vo crkvata a ne so protestiranje
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 18:12
па нормално... што има јас да ви го средувам, ако на вас ви е арно? мислам така ли е?
-------------
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 18:13
adzija poleka poleka zaminuva kumunizmot
ah da i podzacisti si inbx
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 14:19
А замисли топол оброк дава католичката црква овде (во околина кај мене). Претпоставувам дека не прашуваат дали се верници тие што јадат таму, истите луѓе кои пијат алкохол пред супермаркет се хранат таму.
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 14:29
каритас е активен и во македонија... Жалносно, но вистинито, дека хранат и даваат повеќе хуманитарна помош, тие 2000 католици, од цело православие во македонија...
-------------
|
Постирано од: Реакт
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 14:39
Еве и за хуманитарната помош. И тоа само за храната - МПЦ е единствена која има две народни (во црквите св. Петка и св. Петар и Павле) кујни каде секојдневно им се дава топол оброк на сите и тоа, замисли аџо - бесплатно.
------------- Без коментар
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 14:45
mENZATA VO cRKVATA sVETA pETKA ABE PROSTOROT E NA CRKVATA..A HRANATA..LELE NE ME VLECHI ZA JAZIK TUKU RASPRASHAJ SE PRVIN
uF...KAJ ME POTSETI
-------------
|
Постирано од: MisIcA,
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 14:54
beleg напиша:
mENZATA VO cRKVATA sVETA pETKA ABE PROSTOROT E NA CRKVATA..A HRANATA..LELE NE ME VLECHI ZA JAZIK TUKU RASPRASHAJ SE PRVIN
uF...KAJ ME POTSETI
| e sekogas bilo taka, istoto se slucuvase i vo mansatirot Sv .Jovan Bigorski.No so toa sto im nosat jagninja zitelite od okolnite sela, demek za zdravje za sto ne i ovie pravat nekoi corbi i potoa davaat rucek demek za zdravje da se proba, a ne na siromasnite toa vamo nema no samo za gostite od strana sto go posetile ovoj manastir za okolnoto naselenie nemama sto nema i sto nema da vidam
------------- атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 15:00
beleg напиша:
uF...KAJ ME POTSETI
|
На гладните кои доаѓаат кажи им го тоа. Што мислиш - каква е храната во војска, на пример? Сум за тоа да се запази нивното достоинство, ама нема да те влечам за јазик, ни за било што...
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 15:03
Реакт напиша:
beleg напиша:
uF...KAJ ME POTSETI
|
На гладните кои доаѓаат кажи им го тоа. Што мислиш - каква е храната во војска, на пример? Сум за тоа да се запази нивното достоинство, ама нема да те влечам за јазик, ни за било што...
|
Menzata ne raboti vo vikend..a gjakonot ne sakashe da ja primi hranata zashto e sabota ne vrati....ili ni reche ako sakame da pregovarame za crkvata dA E
P.S. TOJ NI KAZA DEKA NEMAAT VRSKA SO MENZATA
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 15:06
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 15:09
NEMALE VRSKA ONI SO MENZATA I AKO SAKAME MOZEME HRANATA DA JA OSTAVIME ZA CRKVATA DA GI VIKNEL POPOVITE DA PREGOVARAME.....EPA KOGA VEKE ME VLECHITE ZA JAZIK
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 15:10
a gladnite sto da pravat za vikend????
i ova bilo pomos od Crkvata, abe aj
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 15:22
Во МПЦ постои хуманитарна организација која ја дели храната, а просторот е во овие две цркви (за Скопје). Затоа и поповите ти рекле да ја оставиш храната, ама ни јас него разбирам ова со преговарањето, но не е важно. А точно е дека и за викенд треба да работи кујната (не знам дали не работи - но ако така велиш, така нека биде). Но некој што малку се потрудил да помогне, не треба да го критикуваме. Никој друг во оваа држава тоа не го прави така. Нешто повремено - и толку. Па можат и други да помагаат. Тоа да биде пораката - за помош, а не критика по секоја цена и кон сите. Па ние безгрешни ли сме? Е... кој тоа да го разбере.
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 15:55
Па нели на секој ќе му се суди (се разбира не од нас луѓето) за своите дела... или немаме верба во тоа?
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 17:04
колку што знам, и каритас има менза, со која прехранува околу 500 луѓе дневно во Скопје... А да не зборувам за нивната хумантирарна дејност. Секако и евангелско-протестантските цркви имаат хуманитарна дејност (не и менза се уште) можеби сте слушнале за Агапе, Христољубие или некоја друга организација, можам да кажам дека преку овие организации, во еден или друг вид, до преку 50.000 наши сограѓани стига некаква помош...
Последниот проект кој се работи од оваа година, е ортопедски помагала (штаки, автоматизирани колички итн.) за сите инвалиди во Скопје, а од следната година и за сите инвалиди во цела Македонија. Од прв до последен...
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 17:11
humano nema sto.
no od kade vi se sredstvata??
zarem e ova se od vasata clenarina?
cudno
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 17:14
сите пари се од доброволно дадени средства (не постои членарина) собрана од нашите цркви, во македонија, во европа и општо во светот...
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 17:31
odlicno!
neverovato imate ubavi proekti koj vi se realiziraat.bravo!
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 17:37
исто така,
јас можам и со католичката црква да имам многу догматски несогласувања, но нивната хуманитарна дејност е за почит. Каритас насекаде е познат како навистина хумана организација. За жал, верувајте, би сакал истото да можам да го кажам и за православната црква, но во овој момент, едноставно се многу неорганизирани, и слабо хумани во споредба со другите христијански групации... ВО земја во која се мнозинството, да не можат да ги стигнат католиците и протестантите што со по неколку илјади верници успеваат да стигнат до многу повеќе семејства во македонија, веќе е срамота... Некој треба да се мучне со глава и да почне нешто да се работи, има хумани луѓе во македонија кои сакаат да помогнат, и православната црква треба да биде искористена како медиум на доверба (во која овие луѓе веруваат) за да се помогне на многу луѓе... Сметајте го ова како апел, не како критика...
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 18:09
За жал хуманитарната помош што се дели од протестантските секти нема за цел САМО да им помогне на луѓето, туку има и своја ПРОЗЕЛИТСКА ЦЕЛ. Истово во голема мерка важи и за Римокатоличката црква. Сепак од името на оние на кои им помогнале - БЛАГОДАРАМ. Што се однесува до МПЦ кујните и просториите и дел од храната и средствата се од неа, останатото се доброволни дарови. Инаку проблемот што настанал околу приемот на храната што го спомнавте погоре е најверојатно поради тоа што хуманитарната организација Ѓаконија е одговорна за функционирањето на истите, а не братството при храмот. Што се однесува до медицински помагала, што спомнавте, Милосрдие исто хуманитарна на МПЦ тоа го прави со години, и не само тоа. Но никој не најде да ги спомене нив, чудно... Како и да е ако баќата не си помагаат меѓу себе, тогаш кој, некој од надвор повеќе не сака??? Точно е дека треба повеќе, секогаш треба повеќе, но за мене поважно е тие луѓе да научат да ловат риба, отколку да ја јадат. Тогаш помошта ќе е вистинска и делотворна, вака само се пролонгира нивната навидум безизлезна состојба. Луѓето што сум ги видел таму навистина имаат мака, но и голем дел од нив се се уште работоспособни. Па така, сакам да упатам апел до сите оние кои можат да помогна овие луѓе да се вработат, со тоа ќе им помогнете не само ним, туку и на оние околу нив. Бог да ги благослови сите оние хумани луѓе кои помагаат без да очекуваат пофалби, благодарност и чест. Бог сите нив ќе ги има пред Себеси.
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 18:21
Bronhi напиша:
За жал хуманитарната помош што се дели од протестантските секти нема за цел САМО да им помогне на луѓето, туку има и своја ПРОЗЕЛИТСКА ЦЕЛ.
|
Зошто со вакви подли постови??? Јас гарантирам, дека НИКОЈ не бил условен, ниту ЌЕ БИДЕ условен да стане член или обратеник, за да добие помош... Ако некој, се заинтересира, и се праша „добро луѓе зошто вие мене ми помагате?“, нормално дека ќе му кажеме, затоа што сме христијани... АМА никогаш нема да биде условен, ниту ќе биде понижуван со членство, заради помош... Истото е знам сигурно и со Каритас, која помага и на многу муслимани...
ама да се негирааат добрите намери, само затоа што некој друг е неспособен да даде нешто, навистина е подло...
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 18:38
abe ke se ispotepate koj pveke mu pomaga na narodot.......a pustiot seushte nevidel pomosh
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 18:43
ех... премалце е се што се прави... Затоа велам, мора МПЦ тука да земе поголема улога... Не може товарот да падне врз 2-3 илјади католици и протестанти, кога се знае колку (не)доверба има мнозинството во нив, а колку во мпц.
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 18:54
аџија напиша:
Зошто со вакви подли постови??? Јас гарантирам, дека НИКОЈ не бил условен, ниту ЌЕ БИДЕ условен да стане член или обратеник, за да добие помош... Ако некој, се заинтересира, и се праша „добро луѓе зошто вие мене ми помагате?“, нормално дека ќе му кажеме, затоа што сме христијани... АМА никогаш нема да биде условен, ниту ќе биде понижуван со членство, заради помош... Истото е знам сигурно и со Каритас, која помага и на многу муслимани...
ама да се негирааат добрите намери, само затоа што некој друг е неспособен да даде нешто, навистина е подло...
|
да да само откога ке ти „помогнат„ ке биде ај дојди на нашите собири па дојди помага паиспратиги дрцата кај нас и отиде возот
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 18:56
Класична гебелсова пропаганда... страв од вистинското хрисијанство... Шо има да се плашите дури и да е (а не е) така? ако е кај вас вистината, шо има да се стравува???
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 18:59
чаир напиша:
аџија напиша:
|
да да само откога ке ти „помогнат„ ке биде ај дојди на нашите собири па дојди помага паиспратиги дрцата кај нас и отиде возот
|
KADE OTIDE VOZOTA KAJ DA GI ISPRATISH DECATA...BELKIM NE TI GI ZEMAAT
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 19:16
денеска многу мал дел од луѓето имаат вистинско познавање од православната вера па лесно биваа заблудени, кога некој ке ти помогне, ке те вработи ке ти даде пари ке ти рече дека протестанската секта и православната црква се исто а ти немаш поима и си мислиш дека не те лаже нема да смееш да си одиш од страв да не те избркаат од работа или да си ги побараат парите назад
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2007 во 20:10
Bronhi напиша:
За жал хуманитарната помош што се дели од протестантските секти нема за цел САМО да им помогне на луѓето, туку има и своја ПРОЗЕЛИТСКА ЦЕЛ. Истово во голема мерка важи и за Римокатоличката црква. Сепак од името на оние на кои им помогнале - БЛАГОДАРАМ. Што се однесува до МПЦ кујните и просториите и дел од храната и средствата се од неа, останатото се доброволни дарови. Инаку проблемот што настанал околу приемот на храната што го спомнавте погоре е најверојатно поради тоа што хуманитарната организација Ѓаконија е одговорна за функционирањето на истите, а не братството при храмот. Што се однесува до медицински помагала, што спомнавте, Милосрдие исто хуманитарна на МПЦ тоа го прави со години, и не само тоа. Но никој не најде да ги спомене нив, чудно... Како и да е ако баќата не си помагаат меѓу себе, тогаш кој, некој од надвор повеќе не сака??? Точно е дека треба повеќе, секогаш треба повеќе, но за мене поважно е тие луѓе да научат да ловат риба, отколку да ја јадат. Тогаш помошта ќе е вистинска и делотворна, вака само се пролонгира нивната навидум безизлезна состојба. Луѓето што сум ги видел таму навистина имаат мака, но и голем дел од нив се се уште работоспособни. Па така, сакам да упатам апел до сите оние кои можат да помогна овие луѓе да се вработат, со тоа ќе им помогнете не само ним, туку и на оние околу нив. Бог да ги благослови сите оние хумани луѓе кои помагаат без да очекуваат пофалби, благодарност и чест. Бог сите нив ќе ги има пред Себеси.
|
Аџи абе како не го виде овој дел, или пак се најде погоден од она што го цитираш од мојот пост Пак ми личи дека никој си ја брка мува та од капата
|
Датум на внесување: 15.Јуни.2007 во 01:06
чаир напиша:
денеска многу мал дел од луѓето имаат вистинско познавање од православната вера па лесно биваа заблудени, кога некој ке ти помогне, ке те вработи ке ти даде пари ке ти рече дека протестанската секта и православната црква се исто а ти немаш поима и си мислиш дека не те лаже нема да смееш да си одиш од страв да не те избркаат од работа или да си ги побараат парите назад |
кај има бе такви секти што купуваат верници... да ми најдат и мене работа, да ми дадат и паричка... дај кажете да се зачленам...
-------------
|
Датум на внесување: 15.Јуни.2007 во 07:43
Чекајте бе малце, МПЦ не е шака мисионери што е финансиски подржана надвор од МК. Плус кога ќе се земе во предвид дека и од другите православни цркви е “сардисана“...
Остајте католичка и евангелистичка помош зад која стои цел западен свет.
|
Датум на внесување: 15.Јуни.2007 во 08:43
Па вистинскиот помагател помага во духот на Христовата порака да не се фалиме и разгласуваме кому и колку сме помогнале. Информацијата за кујните ја дадов само како информација дека сепак нешто се случува и на тој план. Јас лично немам никаква врска со тоа. Затоа и кога помагаме, да помагаме тајно, а Бог ќе не награди јавно. Помошта не се мери во порции грав, туку во љубовта дадена со помошта. Затоа - барем овде не треба да се критикуваме, ТУКУ ДА ПОМАГАМЕ КОЈ КОЛКУ МОЖЕ!
|
Датум на внесување: 15.Јуни.2007 во 16:37
Датум на внесување: 23.Јуни.2007 во 14:55
Една работа ми е интересна. Зошто во кривославието, сите работи што се на ОЧИГЛЕД на целокупната јавност, се ставаат постојано под тепихот?
Зар не ќе беше подобро, еднаш да се расчисти со богохулните свештеници, коруптивниот клер, со ценовниците во црква, со претворање на домот Божји во бутици, златари, или музеи? Зошто не се собере сила да се расчисти со духовното мртвило, и некој да се сети дека на овој народ му треба БОГ, а не уште едно изгубено политичко-фолклорно здружение на граѓани...
И сега знам дека ќе добијам одговори од типот „ама се прави тоа, ама ти не знаеш... бла бла бла...“ Епа до кога тоа ќе се „прави“ нешто, без никаков видлив ефект? Тоа не е правење, туку купување време...
-------------
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2007 во 15:41
Аџо, дали во твојата т.н. црква сите се свети и праведни? Дали и ти не правиш нешто за што другите ги обвинуваш? Може и да се модератор, ама не и судија на луѓето, а особено не на оние кои не ги познаваш доволно.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2007 во 15:48
Не се сите свети и праведни. Ама никогаш не би си дозволил некој мој брат/сестра, да го урива сето тоа што Христос го изгради, а јас да си молчам и уште да го подржувам во тоа, како што правите сите вие, демек продуховени кривославци...
-------------
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2007 во 16:21
Па да! Ти си критериумот и столбот на твојата т.н. црква. Ти свет и праведен, ама ако некој друг урива - ти ќе го спречиш уривањето!
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2007 во 17:46
Не сум јас столбот, туку ХРИСТОС. А тој на нас ни дава сила да го овоплотиме Неговиот Дух и учење...
Знам, чудни работи се ова за едно локално попче, која религијата ја сфатил само како една добра доходовна професија... и тоа не е важно дали тој доход е легален, или подол...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 09:31
Знам дека Христос е столбот. Ама ти според она католичкото - Бог на небото, јас на земјата.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 12:45
тоа е всушност догма и на католицизмот и на православието, ама изгледа млад си уште не знаеш...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 12:54
Млад сум, чичо Аџи. Ама некој е млад во умот, некој во годините .
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 13:01
Реакт напиша:
Млад сум, чичо Аџи. Ама некој е млад во умот, некој во годините .
|
а ти во двете...
-------------
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 13:02
Барем ги имам двете. Ти ништо, аџо - празнина! Суета човечка! Падна на многу ниско ниво, ама ако така сакаш...
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 13:05
абе доста се занимаваш со аџија, во недостаток на познавање да одговориш на прашањето...
аџија напиша:
Една работа ми е интересна. Зошто во кривославието, сите работи што се на ОЧИГЛЕД на целокупната јавност, се ставаат постојано под тепихот?
Зар не ќе беше подобро, еднаш да се расчисти со богохулните свештеници, коруптивниот клер, со ценовниците во црква, со претворање на домот Божји во бутици, златари, или музеи? Зошто не се собере сила да се расчисти со духовното мртвило, и некој да се сети дека на овој народ му треба БОГ, а не уште едно изгубено политичко-фолклорно здружение на граѓани...
И сега знам дека ќе добијам одговори од типот „ама се прави тоа, ама ти не знаеш... бла бла бла...“ Епа до кога тоа ќе се „прави“ нешто, без никаков видлив ефект? Тоа не е правење, туку купување време...
|
-------------
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 14:09
Никогаш не сум чул за некоја верска организација, секта или сл. да се вика кривославие. И јас сум против тие работи кои ги споменуваш, дека треба да се расчисти со лошите навики и обичаи. п.с. Не се занимавам со тебе, аџо. Не си предизвик!
|
Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 14:15
аџија напиша:
абе доста се занимаваш со аџија, во недостаток на познавање да одговориш на прашањето...
аџија напиша:
|
|
ne samo protestiraj, tuku malku i delaj (pr. zacisti si go svojot dvor)!
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 14:27
pravoslavijata i katolickata se za marija svetcite angelite Bog i Isus.a toj sto je protostant e cita istata biblija i go cita 1timotej 2,5 kade sto veli oti samo na Isus mu se poklonuvame.kazete koj je pravoslaven i koj je protestant.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 14:44
Роме, пак ќе кажам - oh, yes. Не прашувај зошто. Едноствано - така ми доаѓа. Ако сакаш да правиш анкета - прави! Ако сакаш да се претставуваме - претстави се прво ти.
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 14:48
peakt pa sto se zafrkavas be ajde kazi sto je za kazvanje ili nemas odgovor?a za predstavuvanje kako mislis ne znam.
|
Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 15:06
rome напиша:
pravoslavijata i katolickata se za marija svetcite angelite Bog i Isus.a toj sto je protostant e cita istata biblija i go cita 1timotej 2,5 kade sto veli oti samo na Isus mu se poklonuvame.kazete koj je pravoslaven i koj je protestant. |
A, toj sto go vbroil vo Kanonskite knigi na Noviot zavet Poslanieto do Timotej, bil pravoslaven ili protestant?
|
|