|
Analog ili Digital |
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Автор | |
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Inace Moz Poz eve i ja za tie igrachinjata.
Edinstven digitalec sto go imam e Finepix S5100 od pred 2 godini. Mnogu eftino mi dojde deka brat mi od USA mi go donese i ednostavno za tie pari bese najdobra kamera. Site funkcii mu se manuelni, ima duri i RAW i 10x opticki zum, pixelot mu e odlicen, za svoja klasa e dosta brz, ima moznosti za lekji i filtri, ama ne e toa toa. focusot iako moze demek da e manuelen ne e na prsten i e mnogu sporo i loso na maliot LCD da brkas focus i se naogjam sebesi kako najcesto go rabotam avtomatski i mrzlivo :). Bi mu go preporacal na sekoj sto saka da ima pristojno domasno kamerce za pristojna cena, ima sega inekoj nov model nesto s6000 ili taka nesto bese Eve fotki od nego, obraboteni se vo lightroom pa ne se bas referentni ama ajde http://farm1.static.flickr.com/169/481105700_d09afc075c_o.jpg http://farm1.static.flickr.com/184/481107806_a837306129_o.jpg http://farm1.static.flickr.com/224/481116339_70697ef098_o.jpg http://farm1.static.flickr.com/207/481115487_b2b577fea6_o.jpg Pozdrav |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sorry za linkovite od preeska ..forumot ne gi linka direktnite fotografii od idividi..
pa zatoa imam dadeno pogore edna inprovizirana varijanta od ona sto sakav da vi pokazam... Dalton dobri se fotkite . ostrina ,saturacija, boja, kontrast... no go primetuvam istiot problem sto i jas go imam...jaka jpeg kompresija.. najzabelezliva e na http://farm1.static.flickr.com/224/481116339_70697ef098_o.jpg Изменето од moz pos - 16.Мај.2007 во 12:59 |
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Taa fotka mislma deka e so 1/1600 tolku mislam deka bese najbrzo, pa zaradi toa e takva inace generalno e sosema pristoen
|
|
|
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve eden link so interesni sporedbi Film/Digital, i ona sto najveke bi ve interesiralo na forumov 6MP/10MP za onie sto sakaat da kupat D80 za 2x poveke pari od D40
http://www.pbase.com/marciocabral/articles Aj Zdrao |
|
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dalton,
razlikite pomedju D80 i D40 se mnogu pogolemi od razlikata pomedju 6 i 10mpx. D80 ima prakticno se sto moze da ti zatreba kako na fotograf. Tolku go imaat napakirano, sto mislam deka prakticno vo slednite 5-6 godini edinstveno sto moze na foto-amater da mu zatreba se novi objektivi |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sto se odnesuva do razlikite pomedju slikite od D70 i Velvia100, moram da priznaam deka generalno onie od Velviata mi se dopadjaat povece vo celina, no kvalitetot na fajlot e spored mene podobar kaj D70. Pokazuva povece detal i povece prostor za rabota.
Iskreno, mislam deka relativno lesno moze od slikata od D70 da se izvadi velvia look. Duri postojat i gotovi PS actions za emuliranje na Velvia i Provia look od digitalni fajlovi. Ako trgneme od faktot deka D80 i D40x (da gi spomnam samo najnovite dodatoci vo gamata na Nikon) imaat kade-kade pokvaliteten fajl od D70, mislam deka nestata se prilicno jasni . Vo sekoj slucaj mnogu cool link. Dava moznost za izvlekuvanje na sopstveni zaklucoci, sto ce rece ne site ce se slozat so mene |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sporedbata za detalite mislam deka ne e vo red.... Spored procitanoto na http://www.kenrockwell.com/tech/filmdig.htm slednive sliki za detalite mi izgledaat poverodostojni.... i na film da mu pravis resize da go dovedes do isti megapiskseli ocekuvam povkje ostrina otkolku na predhodnite testovi so sporedbata na D70 i velvia.... Изменето од moz pos - 01.Јуни.2007 во 09:04 |
|
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moz Poz, mnogu bitno e i kakov skener ke koristis za skeniranje, se ova e mnogu subjektivno. Mene licno mi se svigadlabokiot tonalitet na boite i dinamikata na filmot. A, ona megju D40 i D80, muabetot mi e deka za amatersko koristenje, sepak za mali pari se dobiva solidna kamera. Moz Poz koga veke go spomna Ken Rokwell, na negovata strana ima tema "D40 vs D80 vs D200" covekot gi ima site tri modeli, pa si go kazuva iskustvoto. Interesno
|
|
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas samo dadov komentar na ona sto go vidov vo primerite sto dade Dalton preku linkot. Nisto povece. tamu, na 100% kropovite, D70 imase nijansa podobri performansi vo nivoto na detali.
Ni mene ne mi bese logicno, znaejci deka Velviata vazi za eden od najostrite, ako ne i najostar slajd film, no toa sto okoto go gleda vo slucajot, toa e toa. |
|
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
He, he...
Site takvi testovi postirani na internet nikogas ne ja davaat vistinskata slika na rabotite. Pazete sega, originalniot kvalitet na filmot ke go degradiraat so skeniranje (koe po defolt, kolku i da e dobro napraveno, e namaluvanje na negoviot kvalitet) za da go sporeduvaat so originalniot digitalen image na nekoja druga kamera. Toa ne e nisto drugo tuku testiranje na skeniranjeto, na transformacijata od eden medijum (film) vo drug (digitalen fajl). Ako toa ima nekoja logika, togas ajde neka go napravat obratnoto, pa da vidime navistina koj kvalitet e podobar: Neka go transferiraat digitalniot fajl od digitalnata kamera na film, pa togas neka go sporedat po kvalitet so originalniot film napraven od filmska kamera. Sto mislite koj ke bide podobar? He, he... I dali taa razlika megju vaka sporedenite sliki ke bide pogolema vo ovoj sluchaj ili vo prethodniot? |
|
moz pos
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da mnogu jasno i logucno e ovoj post na Ken Rokwell...Navistina e nesto sto mi gi sredi mislite koi i taka se dvizea natamu....
Ostanuva prasanjeto zoshto holivid uste snima na FILM ??:D pa go prefrla na digital, pa go obrabotuva ,go vrakja na film.... Toa sto uste snima na film kazuva deka seuste postoi moznost da se razvie scan tehnologijta za da se izvadi maksimum... od sopstveni testiranja pozadovolen sum od FIlm skeniran vo fotostudio na 6mp... Najverojatno bi prodolzil so film dodeka ne stane dovolno dostapno ona na digital,a i sekako so prifatliv kvalitet.... Se razbira ne cekam nishto...ako bide, bide...ako ne , kje prodolzam so film ... 1.TOP e...Neizvesnost 2.Gratis CD 3.iskaca deka poeftino e od film na digital ,odkolku od digital da presnimam na film :) (ako sakam da imaat fotgrafiite povekje trajnost) 4. mi se dopagja dinami4kiot opseg 5.povekje motiviran da vadam printovi (a sakam printovi) 6.film aparatite se eftini, pa sto da im se desi (pri bilo kakvi eksperimenti) nema tolku da te boli srce :))... 7.ednostavnite neelektronski film aparati rabotat vo ekstremni uslovi(i na mnogu niski i na visoki temperaturi) e sea za biznis seto ova pagja vo voda zasto ti treba fleksibilnost :D, no seushte ne sakam da razmisluvam na toj plan.... Изменето од moz pos - 01.Јуни.2007 во 20:16 |
|
moz pos
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa taka sledi deka bilo kakvi spodredbi na film so digital se besmislica...
zatoa sto se totalno razlicni (i vo sushtina i vo upotreblivost).... Изменето од moz pos - 01.Јуни.2007 во 15:04 |
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iskreno kazhano, veke sum izmoren od vakvi polemiki.
Onie sto imaat raboteno so film i ja znaat negovata tehnologija nikogas ne se javuvaat so postovi "Filmot ima rezolucija kako digitalniot fajl". Skogas toa go pravat drugite so obratnoto "tvrdenje" kako posledica od premnogu chitanje internet dezinformacii, loshi informacii, reklami i t.n. Bi sakal ova da mi bide poslednoto pishuvanje na ovaa tema. Koj upotrebuval film i se interesiral za negovite tehnichki karateristiki verojatno znae deka Fuji Reala (kako i Superia 100) imaat rezolucija od 120 linii po milimetar. Posochenata Velvia ima rezolucija od 160 linii po milimetar. Filmot od 35 milimetri ima dimenzii 24 X 36 milimetri. Ednostavnata matematika veli: 24 X 120 X 36 X 120 = 12.441.600 (okolu dvanaeset i pol milioni) pikseli. E sega, za da se pretvori ova vo ekvivalenten digitalen image, treba da se multiplicira so 3 za da se dobie 8-biten RGB kolor nekompresiran fajl: 12. 441.600 X 3 = 37.324.800 MB file. Ako ja povtorime istata matematika za Velvia ke dobieme 22.118.400 pikseli ili tokmu tolku kolku sto laboratorijata na Kodak izjavi vo nejzinite naodi. Togas ovaa laboratorija vo svojot otpechaten materijal navede deka digitalniot senzor treba da ima 22-24 megapikseli za da se izramni so rezolucijata na 35mm film. Fajlot bi bil okolu 63,3 MB. Sega znaete zosto nekoi od najgolemite stock agencii zemaat samo fajlovi koi se napraveni so kameri sto imaat minimum 12Mp senzori ili najmalu 40 MB fajlovi. Za niv minimalniot kvalitet na dobienite fajlovi treba da odgovara barem na kvalitetot na 35mm film. Matematikata za filmot od medijum format kamerite vi ja ostavam vam. Have fun! Изменето од Zoran K - 01.Јуни.2007 во 20:46 |
|
moz pos
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Interesen podatok....Ne go znaev ova... Vo pravo si Zoran za debatite :) Изменето од moz pos - 01.Јуни.2007 во 20:12 |
|
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |