|
Бог го создал светот,а кој го создал Бог? |
Внеси реплика | страница <1 23456 20> |
Автор | ||
goor
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
procitaj podobro
Ukoliko se svemir siri, to znaci da je danas materija u njemu rjeda nego sto je bila ranije. Ako sada zavrtimo film unatrag, galaktike ce se poceti primicati jedna drugoj i materija ce s obrnutim tokom vremena postajati sve gusca i gusca. Kako sa zgusnjavanjem temperatura raste, to ce svemir postajati sve topliji i topliji, a ako to zgusnjavanje ide dovoljno daleko temperatura ce postati dovoljno visoka da se raspadnu prvo atomi, a zatim i subatomske cestice. Na kraju price (odnosno na pocetku) imamo svu materiju danas vidljivog svemira beskonacno sazetu i beskonacno vrucu u jednoj matematickoj tocci - Velikom prasku. Da li je ovaj scenario stvarno istinit i da li je stvarno nekada vidljivi svemir bio tako malen, gust i vruc? Postoje nepobitni argumenti tome u korist dobro e..... |
||
end off days 15...14...13....
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти читај подобро, јас добро читам
Јас не реков дека големата експлозија не се случила, туку велам дека ти не наведе аргумент дека таа настанала сама по себе. Пеки?
Овој муабет сме го правеле, ти реков, Биг Бенг теоријата започнува од 0.000...01 (34 нули) дел од секундата, значи не од апсолутната нула, затоа што таму теоријата се судрува со ПРИЧИНАТА што ние теистите ја нарекуваме БОГ.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секоја идеологија е подложна на критички осврт, и според тоа треба да има разработен логичен систем на докажување на својата веродостојност... Значи никој не ве тера да докажете ништо, ама едноставно од целава дискусија испаѓа дека ниеден од вас нема аргументи зошто верува во тоа што го верува... Зар не е тоа поголема СЛЕПОСТ од оние кои веруваат во Бог? |
||
jusuf
Нов член Регистриран: 13.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ovo treba da go citaat"golemite vernici"mnogu dobro prasanje....
Veruvam vo naukata,pretpostavuvam deka covekot go izmislil istiot...........
|
||
Marina_21
Нов член Регистриран: 21.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 34 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kako prvo apsurdno e toa sto vikas za site sto veruvaat vo crkvata, zasto se veruva vo Bog a ne vo institucija.
E sega, Bog nemalo potreba nikoj da go sozdava, zasto toj postoi otsekogas i zasekogas, i iako toa e nesfatlivo za nasiot ogranicen razum toa e taka. |
||
Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
|
||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"On je nebesa i Zemlju iz ni~ega stvorio! "
(Al-An'am, 101) Ovoj Qur'anski citat e potpolno vo zklad so sovremenite naucni otkritija. Definitiven zaklucok do koj dosla denes modernata astrofizika upativa na faktot deka celiot kosmos nastanal,zaedno so materijalnata i vremenska dimenzija,nastanale od nulti moment od edna golema explozija.Teorijata za golemata explozija Big Bang dokazana e deka nastanala od nisto. Mi smo nebo moci Svojoj sazdali, i Mi smo,uistinu, oni koji ga sire." (Az-Zariyat, 47) Zborot "nebo" vo navedeniot Qur'anski aet vo Qur'anot na mnogu mesta se odnesuva na znacenje na Kosmosot. Ako treba objasnuvanje,ke vi ponudam spored nekoi Naucnici objasnuvanje vo odnos na navedenite Aeti,naucnici koi na osnova na tie Aeti prifatile Islam. "Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar nece vjerovati?" (Al-AnbiyaÕ, 30)
|
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
Carnation
Сениор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
abe adzi kolku so znam ateist bi trebalo da znacit nevernik,e sega za so da imam dokazi?za to so ne vervam?sepak pologicno mi e da barame nie ateistite dokazi za to vo koe vie vervite.
|
||
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ама имате ли некој став или немате?
атеизмот е испаѓа подеднакво фидеизам, дури и повеќе од теизмот... И како може да имате изгреден филозофски (животен) систем, врз основа на тоа што не прифаќате друг систем? Тоа е негативно дефинирање на нештата и самото по себе, инфериорно.... Значи вашиот животен концпет, е подложен на критика и логично-доказен материјал. Епа приложете го! |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nauka so teoremi i teroii se dokazuvat Ideologija ne e nitu nauka nitu teorija nitu teorema i nemoze da se dokaze- ZATOA SI VO PRAVO KOJ MOZE DA DOKAZE DEKA GOSPOD POSTOI VO IDEOLOGIJATA |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
denovive ne izedoa komarcite
bas bi sakal da slusnam kako adzi vika svrten kon neboto "GOSPODE BOZE KOJA LI TI BESE NAMERATA STO GI SOZDADE???" (se misli na komarcite) |
||
|
||
goor
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Znaete sto e najdobro kaj ateistite ?????
mozeme da ja procitame biblijata i da gi prifatome dobrite raboti , kako megucovecki odnosi moral del od bozjite zapovedi ....a pak da ne se zaletame kako slepi za stap vo nesto imaginarno mozeme da go procitame k*ranot i od tamu da gi prifatime dobrite i poucni raboti..... a pak da ne se zaletame vo nesto imaginarno isto mozeme da da procitame knigi od budizmot i.t.n sto znaci mozeme da procitame sto sakame i da si go ziveeme zivotot bez nekoj da ni go kontrolira i od site veri da si go prifatime najdobroto za zivot a da gi isfrlime prikaznite za dobra nok. dodeka vie vernicite ste egoisticko i slepo vrzani za eden bog i ne prifakate mislenja od nikoja druga religija ili nauka il bilo sto, odnosno ne prifakate nisto sto ne go rekol vasiot bog. Изменето од goor - 22.Јуни.2007 во 02:38 |
||
end off days 15...14...13....
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Гоор,
тоа е така само привидно. Всушност, вие не можете да ги прифатите добрите учења од Библијата, бидејќи едноставно ја немате мотивацијата (верата, надежта, љубовта). А знаеме дека кога човек е мотивиран, може се, а кога е демотивиран... знаеш... |
||
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па еклектицизмот е одлика на сите мудри луѓе. Барем православието така учи. И што е тука спорот??? |
||
Без коментар
|
||
Внеси реплика | страница <1 23456 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |