IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДОБРИТЕ РАБОТИ ВО РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДОБРИТЕ РАБОТИ ВО РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
Автор
Порака
krale Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Јануари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 923
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2006 во 19:45
Немам сега време, но ќе се навратам на темава да дообјаснам... Ако заборавам, потсети ме...
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2006 во 13:56
најди време крале и те молам подобјасни  тука сум јас, чекам!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2006 во 12:28
Евангелие по Јован 4:19-24

„ Жената Му рече: „Господине, гледам дека си пророк. Нашите татковци одеа на поклонение на оваа гора, а вие велите дека Ерусалим е местото за поклонение.“

Исус и' рече: „Верувај Ми, жено, доаѓа часот кога не ќе Му се поклонувате на Таткото ниту на оваа гора, ниту во Ерусалим.

Но доаѓа часот, и веќе настапи, кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Таткото во дух и вистина, зашто Таткото сака такви поклоници. Бог е Дух, и оние кои Му се поклонуваат, треба да Му се поклонуваат во дух и вистина.“

Што значи ова? Значи дека вистинското поклонение се случува во духот, во срцето, во внатрешноста на човекот... во нематеријалниот дел од човекот... Каде се вртиме физички и дали физички се поклонуваме не игра улога, бидејќи човек може тоа да го прави и без вера, или механички, или без вистинска почит кон Бог. Но дури и да го прави со вистинска вера и вистинско поклонение во душата, физичкото поклонение на Бог не му значи ништо. Тој не ни става плусеви ниту минуси заради тоа.

Како што вели Христос, Отецот сака такви поклоници, кои во духот и вистината ќе се му се поклонуваат, а не оние кои тоа го прават надворешно.

И за крај, јас мислам дека ова е нешто добро што го учи христијанството, бидејќи учи на вистинска, суштинска вера, а не на суеверие. Па сега ти како сакаш сфати го ако не ти одговара.
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2006 во 16:15

Конечно ме сфати крале.... бавно али сигурно

Што ќе ни се крале цркви и манастири, штѕо ќе ни се свештеници и обреди, верба во се*е и љубов кон Бога се патот на вистинскиот верник. Од каде бе крале толку злата и богатства црковни, од каде толку земјишта. Јас искрено би сакал крале да живеам в куќа на владика и да се возам в кола на владика крале шо да прам пуст материјалист сум сакам бе крале богатство и раскош. Значи се слагаш со мене излишно е се освен самиот човек неговиот дух и колку е во состојба тој да го засака и љуби Бога:

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2006 во 16:44
Ти пак не ме сфати, ни бавно ни сигурно... Али нема везе, ме отече веќе со објаснувања на очигледни работи... Не се лути, ама мислам дека до сега поконфузна личност не сум сретнал.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2006 во 17:02
Originally posted by krale krale напиша:

Евангелие по Јован 4:19-24

„ Жената Му рече: „Господине, гледам дека си пророк. Нашите татковци одеа на поклонение на оваа гора, а вие велите дека Ерусалим е местото за поклонение.

Исус и' рече: „Верувај Ми, жено, доаѓа часот кога не ќе Му се поклонувате на Таткото ниту на оваа гора, ниту во Ерусалим.

Тука цитатов,првиот, јас мислам дека кажува како луѓето го гледале на Исус (како тој ги учел да го гледаат) кога тој бил пратен на земјата. Ако жената грешела во тоа дека тој нее пророк Божји, тој сигурно ќе е напоменел (сигурно не би дозволил да го викаат тоа што нее)! Исто така, се гледа дека место на поклонување било Ерусалим, така како што Исус им рекол! Но, сега тоа е сменето, очигледно не според како што сакал ИСус да биде ... тој е сватен и овеликуван повеќе од она што е, пророк Божји.

Во вториот цитат следува одговорот на  Исус. Вели дека ќе дојде часот кога нема да се поклонуваме на Господ нити во ерусалим ниту на оваа гора! Ова јас го сваќам некако поинаку од те*е. Можеби навистина е дојден часот кога на луѓето им е кажано да се поклонуваат (вртат при молба) кон некоја гора, или кон Ерусалим, туку кон Ќабето. Исус добро зборувал но можеби бил погрешно разбран од луѓето! Исто така, тоа може да биде кажување на Исус дека ќе дојде судниот ден, кога нема да има нити некаква гора нити Ерусалим!

Но доаѓа часот, и веќе настапи, кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Таткото во дух и вистина, зашто Таткото сака такви поклоници. Бог е Дух, и оние кои Му се поклонуваат, треба да Му се поклонуваат во дух и вистина.“

Окау, се молиме на Господ и го сваќаме како дух, а не како тело! исто така, објаснив мислам тука или на друго место дека кога се молиме треба тоа да го правиме искрено, вистински, со максимална концентрација.

Што значи ова? Значи дека вистинското поклонение се случува во духот, во срцето, во внатрешноста на човекот... во нематеријалниот дел од човекот... Каде се вртиме физички и дали физички се поклонуваме не игра улога, бидејќи човек може тоа да го прави и без вера, или механички, или без вистинска почит кон Бог. Но дури и да го прави со вистинска вера и вистинско поклонение во душата, физичкото поклонение на Бог не му значи ништо. Тој не ни става плусеви ниту минуси заради тоа.
Како што вели Христос, Отецот сака такви поклоници, кои во духот и вистината ќе се му се поклонуваат, а не оние кои тоа го прават надворешно.

Да, секако, тешко него кој оди во џамија само за да го видат луѓето дека оди, а срцето да му е расипано и никако предадено на Господ! Можно е, знаеме ние муслиманите дека не вреди физичкото, треба духот да ти е чист, тој ќе се издигне! Исто така, можеме да се клањаме и легнати, стоејќи, седејќи .... и тоа го кажува во к*ранот. Значи не игра улога многу тоа физичкото поклонување и во исламот! Тоа игра улога да се разликува оној кој се врти на назад ...  (ова нормално нее буквално наназад како што  перцептираме ние).

И за крај, јас мислам дека ова е нешто добро што го учи христијанството, бидејќи учи на вистинска, суштинска вера, а не на суеверие. Па сега ти како сакаш сфати го ако не ти одговара.

Суеверие! сега незнам што сакаш да кажеш со ова? онака го кажа или како некаков пат до некоја цел!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2006 во 17:15
Исус е пророк, така да жената не згрешила ништо. Но тој е и повеќе од пророк... Не го ставив целиот цитат, но понатаму жената открива дека тој е месијата, пратеникот, избавителот...

Второ, погрешно ме сфати, бидејќи мислиш дека Исус учел да се вртат кон Ерусалим. Не тоа „а вие велите дека Ерусалим...“ е бидејќи жената е Самарјанката, и вели вие (евреите) велите дека треба да се вртиме кон Ерусалим, но христос и вели дека не треба да се вртат кон ерусалим, туку во дух и во вистина.

Како што гледам за другите работи се сложуваме, па не знам зошто толку си агресивен. Единствената работа за која ти не се сложуваш е дека нема врска на каде се вртиме, но тоа е Христовото учење, па сега ти сфати го како сакаш.
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2006 во 19:16
Јас мислам дека е тоа напишано алегориски и дека симболилката се однесува на сосема друго а пошто се однесува на друго тогаш автоматски може да се занемари целата ситуација и да се насочи вниманието на следната ставка, вртењето на црквите исток - запад сликање на светци внатре, ставање на крст како симбол на верата иако крстот како крст за првите христијани бил знак на стамот и не го користеле ниту како симбол на својата вера ниту како симбол на Исуса. Шо рекол Исус за тие правила, одредено оријентирање на црквите, гробовите, поставување на свои слики, слики од неговотоп потесно семејство (татко му мајка му) вапцањето на јајца, фрлање на крст во река а верниците да се такмичат кој ќе го најди па со него да шета по куќи и бери пари, поминување под маса за Великден, бацавње скутови и раце на свештеници, китење на цркви со злато сребро и мермер...... не мом појќе грч ме фати раката али ај да видам симболот наш дал има мислење за ова
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2006 во 13:07

„ Жената Му рече: „Господине, гледам дека си пророк. Нашите татковци одеа на поклонение на оваа гора, а вие велите дека Ерусалим е местото за поклонение.

Второ, погрешно ме сфати, бидејќи мислиш дека Исус учел да се вртат кон Ерусалим. Не тоа „а вие велите дека Ерусалим...“ е бидејќи жената е Самарјанката, и вели вие (евреите) велите дека треба да се вртиме кон Ерусалим, но христос и вели дека не треба да се вртат кон ерусалим, туку во дух и во вистина.

---- vie evreite? Можеби има тука нешто за што зборува Чорбаџија, незнам! Таа му зборува на Исус кој го гледа како пророк, а да бил повеќе тој ќе е кажел или таа ќе го викала според тоа што е! Иначе, можеби со ВИЕ му се обратила заради почит! или треба да ги сваќаме работите поинаку, со метафори, алегорички или незнам како поинаку! Значи, таа вели тоа ама не вели тоа ... Исус вели едно ама не го вели тоа ..!

но понатаму жената открива дека тој е месијата, пратеникот, избавителот...

Да де, пратеникот, месијата .... ништо повеќе!

Можеби навистина е дојден часот кога на луѓето им е кажано да се поклонуваат (вртат при молба) кон некоја гора, или кон Ерусалим, туку кон Ќабето. Исус добро зборувал но можеби бил погрешно разбран од луѓето! Исто така, тоа може да биде кажување на Исус дека ќе дојде судниот ден, кога нема да има нити некаква гора нити Ерусалим!  ова види можно е да се стави во алегориата?!

Единствената работа за која ти не се сложуваш е дека нема врска на каде се вртиме, но тоа е Христовото учење, па сега ти сфати го како сакаш.
Не се сложува дека нема врска каде се вртиме?!! од каде сега ова?

И мене ме заинтересира ова што го кажа Чорбаџија, па ако може да подобјасниш!

вртењето на црквите исток - запад сликање на светци внатре, ставање на крст како симбол на верата иако крстот како крст за првите христијани бил знак на стамот и не го користеле ниту како симбол на својата вера ниту како симбол на Исуса. Шо рекол Исус за тие правила, одредено оријентирање на црквите, гробовите, поставување на свои слики, слики од неговотоп потесно семејство (татко му мајка му) вапцањето на јајца, фрлање на крст во река а верниците да се такмичат кој ќе го најди па со него да шета по куќи и бери пари, поминување под маса за Великден, бацавње скутови и раце на свештеници, китење на цркви со злато сребро и мермер......

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2006 во 13:59
Па добро, ти ако сакаш да си бидеш суеверен, да се вртиш како рингишпил, да се клањаш како клукајдрвче и мислиш оти со тоа на бог си ми направил нешто добро... повели... Јас сакам да му служам на бога со суштинска вера и поклонение...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2006 во 15:53

Па добро, ти ако сакаш да си бидеш суеверен, да се вртиш како рингишпил, да се клањаш како клукајдрвче и мислиш оти со тоа на бог си ми направил нешто добро... повели... Јас сакам да му служам на бога со суштинска вера и поклонение...

Крале, знаеш што е суеверие? ако незнаеш ти предлагам да прочиташ, а и јас ќе прочитам да дознаам повеќе што навистина е тоа! Ти те молам ако знаеш да ми кажеш и потоа да не ги мешаш работите ... да не си мислиш дека се е суеверие! А тоа што и Исус се клањал ... или тоа е алегорично кажано во Библијата!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2006 во 15:23

Sto be? se isusi bunarot na dobrina?! a krale!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај krale Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2006 во 17:39
Па ја докажав поентата: христијанството е вера на суштинско поклонение... За жал, другите вери се само човечки обиди да се задоволи „страшниот бог“, а уствари се сведуваат на суеверие.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2006 во 16:21

И мене ме заинтересира ова што го кажа Чорбаџија, па ако може да подобјасниш!

вртењето на црквите исток - запад сликање на светци внатре, ставање на крст како симбол на верата иако крстот како крст за првите христијани бил знак на стамот и не го користеле ниту како симбол на својата вера ниту како симбол на Исуса. Шо рекол Исус за тие правила, одредено оријентирање на црквите, гробовите, поставување на свои слики, слики од неговотоп потесно семејство (татко му мајка му) вапцањето на јајца, фрлање на крст во река а верниците да се такмичат кој ќе го најди па со него да шета по куќи и бери пари, поминување под маса за Великден, бацавње скутови и раце на свештеници, китење на цркви со злато сребро и мермер......
Крале, знаеш што е суеверие? ако незнаеш ти предлагам да прочиташ, а и јас ќе прочитам да дознаам повеќе што навистина е тоа! Ти те молам ако знаеш да ми кажеш и потоа да не ги мешаш работите ... да не си мислиш дека се е суеверие! А тоа што и Исус се клањал ... или тоа е алегорично кажано во Библијата!

Ништо не докажа крале, мене така ми се чини! еве те прашувам работи а ти ...! Нели и ти се бунеше за вртењето па јас ти објаснив и ти прекина со бунењето затоа што немаше што да кажеш! Па сега и јас имам право како што имаш ти право да кажам нешто што не ми е добро ... па ти следствено треба да ми објасниш! ај христијанине.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.