|
Турска кујна и рецепти од турската кујна |
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Турски крофниЗа сирупот: 400гр. шеќер 350мл. Вода 1 лажица лимонов сок За крофните: 220гр. брашно 1 лажица путер ½ лажичка сол 10гр. квасец и 330мл. Вода Плус: 500мл. Масло, 250мл. Ладна вода, 1 лажичка цимет и 250мл. Крем Варете го шеќерот во водата заедно со лимоновиот сок на умерен оган, со постојано мешање се додека не се растопи. Оставете го сирупот да врие 10 минути без мешање, па тргнете го од оган и оставете го да се олади. Брашното измешајте го со растопениот путер и солта. Квасецот растворете го во водата и додајте го на брашното. Добиеното тесто оставете го на топло место околу 20 минути. Загрејте го маслото, па намалете ја температурата до умерена. Со лажица земајте од смесата и спуштајте крофни во врелото масло. Пржете ги се додека не нараснат и вадете ги од маслото додека се бели. Потоа пржете ги одново во истото масло се додека не заруменат. Една четвртина од крофните спуштете ги во сирупот и оставете ги 10 минути да го апсорбираат. Повторете го истото со сите крофни, а потоа прелијте ги со останатиот сируп. Посипете ги со цимет сервирајте ги со изматен крем. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кескул - турски десерт со вкус на Рафаело готов за 15 минутиБрзо се прави, а уште побрзо се јаде. Турски десерт кој неодоливо потсетува на Рафаело топчињата со кокос, само се подготвува многу поедноставно.
Во тенџере со средна големина ставете го млекото, па додајте го кокосот, шеќерот, ванилиониот шеќер и полека истурајте го брашното. Мешајте постојано со дрвена лажица. Смесата оставете ја да зоврие, но со постојано мешање. На крај додадете го путерот и почекајте да се растопи. Тргнете од шпорет и додека десертот е уште жежок претурете го во огноотпорни мали садови. Секој сад покријте го со пластична фолија и оставете го да се олади во фрижидер. Истурете малку сечкани ф’стаци, бадеми, лешници или збогатете го вкусот со уште малку кокосово брашно. Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 14:06 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имате ли рецепт за ФЕЛАФЕЛ ќофтиња, проверен?
Јас имам неколку, ама уште го немам добиено оној вкус што го барам кога првпат ги пробав :)
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Десерт на денот: Турска чоколадна тортаТортата со вкус на чоколадо е секогаш пожелна и сите со задоволство ја јадеме, па затоа ви предлагаме еден поинаков турски рецепт кој сигурно го немате пробано. Ова е торта која најчесто ќе ја сретнете на роденденските прослави во Турција.
Прво изматете ги јајцата со шеќерот, а потоа додајте го млекото со овесни снегулки. По неколку минути матење со миксер додајте го какаото и прашокот за печиво. Добро промешајте со дрвена лажица. Добиената смеса ставете ја во два округли калапи за печење и печете 30 минути на средна температура. Со чепкалка за заби проверете дали е готов пандишпанот. Темниот крем подгответе го така што ќе ги измешате сите состојки и ќе ги загревате на тивок оган додека не добиете крем сличен на пудинг. Печениот пандишпан исечете го на два дела (хоризонтално) за да добиете два потенки круга. Обложете еден овален длабок стаклен сад со пластична фолија и ставете го едниот пандишпан врз неа. Садот треба да има помал дијаметар од самиот пандишпан. Прелијте го кремот во садот, а потоа затворете со вториот пандишпан. Зацврстете со фолија. Оставете ја тортата неколку часа во фрижидер или ако имате време, нека преноќи. Кога ќе биде целосно оладена, превртете ја на плитка чинија. Белиот крем подгответе го исто како темниот и прелијте ја тортата одозгора. Сечете поголеми парчиња за да не се распаднат. Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 14:06 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Казандиби - турски пудинг од оризПо вкусниот турски Кескул со вкус на Рафаело, следува уште еден примамлив и брз традиционален турски десерт. Се работи за печен млечник од пудинг кој се подготвува од оризово брашно и млеко. Се служи добро разладен, а во комбинација со некое овошје е супер летно освежување.
Садот во кој ќе го печете десертот треба да го премачкате со маргарин и да посипете 3 лажици шеќер во прав. Ставете го во рерна на 180 степени и печете 7-8 минути додека шеќерот не се карамелизира. Потоа оставете целосно да се олади. Во меѓувреме направете пудинг од ориз така што во сад за варење ќе ставите брашно од ориз, густин, шеќер и ванилин шеќер, па полека ќе додавате млеко и постојано ќе мешате. Варете 15 минути додека пудингот не се згусне. Сварениот пудинг ставете го во тавчето со потпечен шеќер и печете на 160 степени околу 30 минути. Печениот пудинг извадете го и ставете го во поголем сад со ладна вода (заедно со тавата во која се печел). Така ќе добие кремаста текстура. Оставете го 10 минути. Изладениот пудинг ставете го во фрижидер уште неколку часа, па потоа потурете со цимет. Превртете го од тавчето на рамна чинија и декорирајте со овошен сос или џем по избор. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Состојки: - Тесто 500гр брашно 1 кесичка сув квасец 100мл млако млеко 100мл млака вода Абант 1 мала лажичка сол 1 мала лажичка шеќер 2 лажички Тариш Ривиерамаслиново масло 1 белка од јајце - Смеса со месо 500гр мелено месо од месарата во Рамсторе 1 црвен кромид, 1 бел кромид од пиљарата во Рамсторе црвени лути пиперки (количина по желба) од пиљарата во Рамсторе 1 домат од пиљарата во Рамсторе ½ чаша доматно салце Тат ½ црвена пиперка исецкана сол, бибер, чили пиперчиња - Подготовка 1. Квасецот измешајте го со шеќер и малку вода и оставете го да надојде. Измешајте го брашното со солта и додадете го надојдениот квасец и измесете тесто со останатите додатоци. Тестото мора да биде глатко и несмее да се лепи. Оставете го да надојде околу еден саат. Смеса со мелено месо:кромидот исецкајте го и испржете го малку со масло, додадете ја исецканата пиперка и малку подинстајте ја, додадете го меленото месо, доматот и зачините. Смесата треба да биде густа и не треба многу да се динста бидејќи дополнително ќе се пече.
2. Тестото поделете го на 10 делови или на колку сакате и размесете ги во овален облик, наполнете ги со смесата и преклопете ги краевите. Ставете ги во тепсија, премачкајте ги со жолчка и печете на 180C околу 20-25 мин. Кога се готови премачкајте ги со стопен путер. - Сервирање Пидето може да го поните и со сирење, спанаќ или по ваша желба. Изменето од Valerija - 18.Март.2018 во 19:10 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Припрема: 1 литар млеко се меша со смесата од кесичката Др.Оеткер Мухалеби, се вари на тивок оган со постојано мешање. Откако ќе зоврие мешајте уште 4 до 5 мин., и оставете да се олади. Во еден прикладен сад наредете суви кајсии на дното и малку оладениот десерт сипете го врз кајсиите. Потоа ставете го во фрижидер да се олади. При послужување превртете го десертот, дополнително може да декорирате со сецкани ореви, лешници по ваша желба. Изменето од Valerija - 18.Март.2018 во 19:11 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Потребни состојки 2 чаши Сезон Балдо ориз 1 филџан Долче Виллас арпа фиде 1 чаша ТАТ варен наут 2 супени лажици путер 2 чаши врела вода 1 кафена лажица сол Подготовка: Оризот убаво се мие и се става да отстои половина час во млака вода. Во тенџере го ставаме арпа фидето и го пропржуваме се додека не добие розеникава боја. Исклучете го шпоретот и почекајте малку да се олади тенџерето. Потоа во фидето додадете путер и мешајте додека путерот не се истопи. Исцедето го оризот од водата и додадете го во тенџерето, продолжете со мешање. Зовриената вода ја додавеме во оризот, додаваме сол и готвиме на средна температура се додека убаво не се свари. Откако оризот ќе се свари го тргаме тенџерето на страна и го покриваме со салфета и затвораме со капак. Изменето од Valerija - 18.Март.2018 во 19:11 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Поча-турско пециволажица сув квасец (или половина коцка свеж квасец) четвртина шолја маслиново масло половина шолја издробено фета сирење 1. Во длабок сад се мешаат брашното, солта и квасецот. 2. Се додава путерот, белката, јогуртот и маслото. Се меси меко тесто. 3. Зачините ситно се сецкаат и се мешаат. 6. Се премачкуваат со жолчка од јајце измешана со малку масло 7. Се наросуваат со сусам или ким. Се печат на 200 степени, 15-20 минути. Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 14:07 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Турска пицаМалку поинаква пица ПодготовкаОд наведените состојки направете меко тесто. Оставете го на топло место околу половина час да нарасне. На доматот отстранете му ја кожата и исечете го на коцки. Кромидот исечете го на тенки парчиња, а исто така и пиперките. Комбинираат состојки се соединуваат со месото а во смесата се додава пикантната вегета, маслиново масло, сол, бибер и Ким. Поделете го тестото на 4 еднакви делови. На секој дел од тестото ставете рендано сирење и една четвртина од смесата со меленото месо. Печете ги во претходно загреана рерна на 180 ° C околу 30-35 минути. Време на подготовка од: 40 СоставЗа тесто: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Турски капи со кокос и какао
2 јајца
1.Пенесто измиксајте ги јајцата па постепено додавајте масло, млеко, потоа квасец и лажица по лажица од брашното.
2.Потоа тестото поделете го два еднакви дела, во едниот додадете какао а во другиот кокос, па оставете 45 минути да се дигне. 3.Премесете го тестото на работна површина и од секој дел одвојте по 24 топчиња, може и помали, зависно колку капи (турбани) сакате. 4.Развлечете едно светло и едно кафеаво топче во суканици, исплете ги во круг, а крајот завлечете го оздола, за да не се одвојува при печењето.
5.Печете на 200 степени во претходно загреана рерна околу половина час, малку да потемнат.
6.Сварете шербет од 700 г шеќер и 1 литар вода, колку да се растопи шеќерот. Со млакиот шербет потурајте ги турските капи. Ова правете го постепено и полека за да можат убаво да се натопат. Повремено превртувајте ги за да бидат сочни.
7.Во првите половина час тоа правете го на секои 10 минути, не треба повеќе.
8.Турксите капи послужете ги со црно кафе. Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 14:06 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tурски погачициФото и рецепт: Вера Церфељ
400 г брашно 250 мл млеко 20 г свеж квасец 2 лажици маслиново масло 1 лажица шеќер 1 мала лажичка сол 1 жолчка Сусам црн ким
Квасецот растопете го во млако млеко со шеќер, и оставете да надојде.
Во просеаното брашно додадете го надојдениот квасец и масло.
Со раце замесете тесто додека да стане еластично, па оставете да отстои.
Тестото поделете го на два дела и развлечете го со раце.
Ставете го во тепсија, премачкајте со жолчка и поросете со црн ким и сусам.
Печете во загреана рерна на 220 степени, околу 20-тина минути. Изменето од Valerija - 23.Декември.2017 во 14:07 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |