IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Љубов
  Активни теми Активни теми RSS - Кога е крај на заљубеноста,а кога на љубовта?!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кога е крај на заљубеноста,а кога на љубовта?!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
Автор
Порака
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Статус: Офлајн
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 01:49
[QUOTE=Messenger]
Ајде ќе се обидам нештата да ги објаснам поедноставно...иако љубовта не се објаснува со зборови.

Ако прашаш некое дете дали го сака (тоа с'е уште не го знае зборот "љуби") родителот тоа ќе ти одговори "да". Но ако го прашаш "зошто го сака" тоа ќе застане, ќе почне да размислува и после две-три секунди ќе ги крене рамениците , ќе се насмее и ќе ти рече "...не знам, само така, ги сакам..."

Тоа е љубов. Кога љубиш (сакаш) без некоја конкретна причина. Кај дететео с'е уште нема политики и некакви специјални интереси... за него тоа+мајката+таткото се Еднобитие. Разликите ќе му бидат форсирани кога ќе појде на училиште и кога ќе почнат да го споредуваат со останатите деца, а неговите родители со другите родители... 

Ние, возрасните се обидуваме љубовта да ја рационализираме, па редиме... " ја љубам затоа што има долги нозе, големи гради, убаво лице, многу е секси, интересна е за муабет, има добра професија, зема убава плата, многу е успешна во бизнисот, има куќа и стан ..."

Сето тоа нема врска со љубов. Тоа е само атракција и интерес. Постарите имаа доволно време од деца да не направат возрасни проценувачи на вредности и нивни љубители и колектори.

Или во најдобар случај, доколку набројаните работи и не се причината за љубовта, тогаш тоа е јалов обид да се употреби рациото онаму каде не фаќа место.

Ако мене ме прашаш зошто ја љубам жена ми можам да ти кажам дека сигурно не е поради тоа што е убава бидејќи и не е нешто посебно убава, не е висока, нема долги нозе, не е богата, си има свои проблеми, немаше ништо кога ја сретнав, немаше некоја значајна професија или позиција во работната организација, имаше долгови преку глава...  

... значи апсолутно немаше ништо од оноа што го дефинираме како атрактивност. Јас таа жена ја љубам онаква каква Е , со сите нејзини недостатоци, несовршености, слабости и неатрактивности.

И не можам да ти објаснам зошто ја љубам исто онака како што не може да ти објасни и оноа мало дете. И како што можеш да го силуваш детето со прашања и наметнати одговори можеш тоа да го правиш и со мене, па да ми сугерираш триста работи и на некои од нив ќе ти одговорам "да", на некои "не" и на крајот нема да дојдеме до никакво решение... или ако сакаш можеш да си изведеш свое решение и одговор кое ќе ти одговара на твоето разбирање или теорија.

Или кажано уште малу поинаку... дали можеш да се заљубиш во цвеќе ? Mожеби во куче ?  Дали можеш да се заљубиш во природа ? Hе можеш нели ? Но можеш да ја љубиш. А ја љубиш затоа што е таква каква Е, со безброј атрибути кои не можеш да ги дефинираш, но кои сите заедно ја претставуваат природата онаква каква Е.

Во моментот кога ќе кажеш дека ја љубиш (условно го земам овој термин) затоа што од неа добиваш злато, нафта, дијаманти... веќе не говориш за љубов, туку за интерес, за атракција од некои нешта кои за тебе имаат практична вредност. Тоа не е љубов, туку заљубеност (повторно условно го земам терминов).

На крајот, с'е додека не се доживее љубовта, таа не може да е осознае. Оти ако беше точно спротивното тогаш немаше да се напишат безброј филозофски и уметнички книги за неа  во обидот да ја дефинираат... и с'е уште да ја остават terra incognita за најголемиот број луѓе.

Затоа, да не останам повторно погрешно разбран - сето ова што го прокоментирав по повод темава нема никакво посебно значење за никој поединечно. За секого заљубенста и љубовта е оноа што си го доживува во дадениот момент од неговиот живот, без разлика дали може тоа да го вербализира или не и без обзир дали тоа некој го разбира, се сложува, го одобрува или не.

С'е се случува со причина и во право време, вклучувајќи го и поставувањето на темава и присуството токму на овие членови во нејзината дискусија.

,,,kako prvo se obiduvash  da go nametnesh tvoeto lichno mislenje apropo drugite kako aksioma,,
 ,,kako vtoro,,,odamna nemam prochitano tekst so tolku kontradiktornosti,,proizlezeni od aksiomot na umislenata bezgreshna" nadmok"
 ,,kako treto go prezentirash tvojot zhivot vo sporedba so nechie virtuelno detstvo,,,,sosema nebitno barem za mene/tvojot zhivot vo objasnuvanje  na dadena sostojba/,,
 ,,,i PS ,,za na kraj ,,,sporeduvajki gi postovite na drugite chlenovi so tvojov ,,,"moe mislenje:,,, e deka edinstveno ti se naogjash vo temava  ,,vo pravo vreme,,,a so primerot na raskazhan tvojot zhivot ,,sigurno ne e bez prichina toa ,,,,a drugo prashanje e kolku ,,,tvojot zhivot  mozhe da posluzhi kako primer,,,bidejki sekoj ima svoja prikaska,,,,
 ,,,iPPS,,,izvini vaka ,,,ama ,posle mojot post se nadovrzuvash vo stilot ,,,"aj po tretpat da objasnam",,,,mozhebi chetrvrtiot ke treba da crtash,,,no toa vo tvojata avtobiogrfija,,,
 ,,,pozdrav,,,
 ,,,izvini sega go prochitav i krajot ,,,,taka elegantno "uslovno"se izvlekuvash ,,,da ne bidesh pogreshno razbran,,,

,,,,i za na kraj ,,tuka e kraj na mojata diskusija  po ova prashnje,,tema,,,

Изменето од pajser - 27.Септември.2012 во 01:57
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 02:27
Originally posted by pajser pajser напиша:

,,,iPPS,,,izvini vaka ,,,ama ,posle mojot post se nadovrzuvash vo stilot ,,,"aj po tretpat da objasnam",,,,

Не те цитирав и не ти се обраќав тебе, cе надоврзувам на моите претходни коментари. Коментарите следат еден по друг и мојот едноставно дојде после твојот. Но штом си помислил така се извинувам и би те замолил да ми простиш.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Поени: 19172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 08:09
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

После сето кажано за заљубеноста и атракцијата, што чувствуваш ти за љубовта ?

Не што мислиш, туку што чувствуваш ?

custva..ah cuvstva...custvuvam deka e vecna....shto i da sum zasakala vo zivotot ushte sakam...
NO,ako razmislam toa i ne treba da e taka...,,,ima milion pricini i milion drugi zborovi koi ne se poistovetuvaat so ljubovta...

A ona se drugo shto go napisha sakajki da ja opises ljubovta go razbiram potpolno,,no mozebi i samo zatoa sum ponekogas ne razbrana od okolinataсреќа( pr.staviv среќа,a neтага(sto bi napravile mnogumina) NO,ednostavno jas taka se se custvuvamсреќа.
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 08:20
Originally posted by pajser pajser напиша:

,,,zaljubenost=zaljuben/a,,,
,,,ljubov       =vljuben/a,,,,
,,,i za dvete e potrebna atrakcija ,,,i daj ,,malku ,,onaka ,,=.,,,privlechnost

,,,dokolku atrakcijata/ptivlechnosta ja nema kaj dvete individui,,,,nishto od magijata na megjusebnoto sakanje psihofizichko,,,,,

,,,spored mene edna istamiti senzacija na duhovnosta,,,,,

,,,ili ja ima ili ja nema ,,,i za dvete terminoloshki edna ista  sostojba,,,

,,i aj da pogledneme vo ogledaloto   ,,,,ako ja nema ljubovta kade li e"zaljubenosta",,,,
ti pisuvas za idelana hemija i fizika pomegu dvajca,sto sekoj bi sakal da ja dozivee bas so licnosta sto ja saka...,,,sto vo pogolem % i ne e taka..,,,
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 13:19
Dali ljubovta kon decata ima rok na traenje... kon prijatelot... ima li povekje ljubovi... ili edna koja se izrazuva razlichno niz razlichnite nejzini kreacii... 

A sakam da kazham i deka nikade ne prochitav, deka nekoj veli - e ova e LJUBOV a tvoeto ne e... 

Koga Isus denes bi odel po zemjava... mislam deka istoto kje mu se sluchi....

There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 13:35
se e ljubov,kade poveke,kade pomalu...
zaljubuvanje moze da bide i vo partalce kupeno od ekstravaganten nareden izlog...doagas doma,go probuvas i ko da ne e toa istoto i go poklonuvas nekomu... vo najdobar slucajголема насмевка,,,,,
a ljubov e ako toa partalce posle sekoe perenje vednas e na tebeголема насмевканамигнување

Изменето од ZeZnAtA - 27.Септември.2012 во 13:35
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 13:39
голема насмевка se mi se chini i deka ne si taka "zeznata"...намигнувањеголемо гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 13:44
ne citaj sve sto pisuvaголема насмевка,,,,,,,ljubov ili zaljubenost e ovaнамигнување големо гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 13:47
hahahaha бакнеж chik pogodi...плазењеголемо гушкање
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 16:26
Originally posted by ZeZnAtA ZeZnAtA напиша:

se e ljubov,kade poveke,kade pomalu...
zaljubuvanje moze da bide i vo partalce kupeno od ekstravaganten nareden izlog...doagas doma,go probuvas i ko da ne e toa istoto i go poklonuvas nekomu... vo najdobar slucajголема насмевка,,,,,
a ljubov e ako toa partalce posle sekoe perenje vednas e na tebeголема насмевканамигнување

istoto i jas go pisav намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 16:35
ja se zezav,toa ne e za ovaa temaголемо гушкање
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2012 во 21:24
Originally posted by ZeZnAtA ZeZnAtA напиша:

ja se zezav,toa ne e za ovaa temaголемо гушкање

...ja pa mislev na temive pisuvate...глупчо
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 3,095 секунди.