Кога е крај на заљубеноста,а кога на љубовта?!
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Интима
Име на форумот: Љубов
Опис на форумот: Верност, другарство, страст, љубомора, мерак... или се’ заедно?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=26032
Датум на принтање: 03.Декември.2024 во 02:29 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Кога е крај на заљубеноста,а кога на љубовта?!
Постирано од: ZeZnAtA
Наслов: Кога е крај на заљубеноста,а кога на љубовта?!
Датум на внесување: 25.Септември.2012 во 18:05
Кога престанува заљубеноста,а кога љубовта
------------- Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
Коментари:
Датум на внесување: 25.Септември.2012 во 21:28
tesko a...,,,e tesko
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:06
,,,,e da ,,,,da beshe lesno prvo ti ke objasneshe,,,,,,,,
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:13
ne mozam da odgovoram na ova prashanje...sto li nema da mi tekne
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:21
,,, e de ne se remeti ,,,,,,,prvo sho ke ti padne na pamet,,,,,,,,
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:24
se e individualno,aje sega ti
|
Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:26
vo misla me stavi
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:29
Gabriela_S напиша:
vo misla me stavi |
i ja se staiv ,mozebi nekoj ke ni go donese EVN
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:38
,,,e a kaj se stavate i dvete,,,,,,, da dojdev de i jas so vas,,,,,,,,
|
Постирано од: Milko01
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:43
Штом настапува сексот на сцена........љубовта престанува....
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:44
Моментот кога завршува заљубеноста..........започнува љубовта.....
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:47
Milko01 напиша:
Моментот кога завршува заљубеноста..........започнува љубовта..... |
a mozebi >>> omrazata ili ramnodusnosta??
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:48
Па тоа е љубов......омразата.......парадоксално..ама така е.....
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 00:49
pajser напиша:
,,,e a kaj se stavate i dvete,,,,,,, da dojdev de i jas so vas,,,,,,,, |
ako imas odgovor,,,,,,,, mozebi i bi mozelo,,,,,,,
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 10:15
e shto se machite tolku....mnogu e ednostavno.... zaljubenosta...iluzija(neminovno zavrshuva) ljubovta vistina(ne zavrshuva) ova ko haiku...ispadna....hahahahaha
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 10:27
viktorija123 напиша:
e shto se machite tolku....mnogu e ednostavno....
zaljubenosta...iluzija(neminovno zavrshuva)
ljubovta vistina(ne zavrshuva)
ova ko haiku...ispadna....hahahahaha |
zaljubenosta,zavrsuva sekako,no koga...??
a ljubovta moze i da ne zavrsi,no moze i da zavrsi,prasanjeto e >> koga.... ??
za vo haiku odlicno e
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 10:35
zaljubenosta zavrshuva koga kje dojde krajot na iluzijata....toa ti e ko haiku - uvid(sega i ovde) na chistata vistina - ljubovta... se drugoto e iluzija...i kako takva zavrshuva...
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 10:42
Bre, site nesta morale da imaat iminja...
------------- Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 10:47
zborovi...zborovi... praznina... iminja ...iminja... pak praznina....
edno haiku od viki
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 10:48
viktorija123 напиша:
zborovi...zborovi...praznina... iminja ...iminja... pak praznina....
edno haiku od viki |
Zborovi prazni, srce polno ljubavi
------------- Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 10:50
dobar uvid...
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 10:52
E viki, viki, trebase da se zacapam ochigledno za da ukapiram nekoi raboti sega sfakam kolku zborovite znaat da bidam beznacajni i kolku ne mozat nekogas da dolovat ona sto e dlaboko.. ta bilo ljubov ili zaljubenost.. uzivajte luge... meow...
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 11:30
viktorija123 напиша:
zaljubenosta zavrshuva koga kje dojde krajot na iluzijata....toa ti e ko haiku - uvid(sega i ovde) na chistata vistina - ljubovta... se drugoto e iluzija...i kako takva zavrshuva...
|
sto e ona sto ja prekinuva iluzijata?
ljubovta nema rok na traenje ponekogash?
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 11:49
shto e toa ljubov? - sekoj razlichno tolkuva.... jas, pod ljubov podrazbiram - neshto shto e univerzalno... a kako takva, ne bi mozhela da ima rok na traenje... togash ni iluzijata ne bi postoela...a mozhe taa postoi za da se osoznae ljubovta. iluzijata zavrshuva koga kje se osoznae realnosta... ama sekako deka toa e individualno...
eve edna zen...vo skratena forma... eden zen uchitel postavil dve granchinja vo vid na bukvata T i go prshuva uchenikot - shto gledash? uchenikot - bukvata T zen uchitelot - ne! toa se samo dve skrsheni granchina... a ti gi gledash ...
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 13:19
,,,,,,, se e luk i voda ,, taka bar pred izvesno vreme chuv,,,, a bi dodal i veter i magla,,,, ,,,,se e iluzija ,,nishto drugo ne postoi,,,,taa e samata nasebe dovolna i edinstvena cel i e da sozdava iluzii i nishto drugo,,,, ,,,,postoi samo edno toa tamu nekoe nekade ,,sozdavajki kreacii iskluchivo za ispolnuvanje i sobiranje iskustva preku iluzornite tvorbi,,,,, ,,,,a zaljubenost i /ili ljubov,,,greshka vo koraci na startot ,,,,obidete se da gi razdelite ,,,i iluzijata ke se sokrie samata od sebe,,,,prepushtajki go mestoto na,vechnoto,,,, ,,,,,pochetok i/ili kraj ,,,,,dokazhete go pochetokot ,,,kazhete go krajot,,,,mozhete li ,,,sigurni li ste,,, ,,,samo onoj shto dal ,,mozhe da zeme ,,samo onoj shto pruzhil,,,,mozhe da odzeme ,,,,se drugo e edna golema praznina,,,,
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 13:32
Дискусијава овде ќе се сведе само на солење во туѓа манџа по сопствена закуска. Нек си луѓето куваат љубов по свој рецепт, не туку им се мешајте со лажицата и зачините во нивната кујна...
|
Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 14:02
се мислам дали да напишам или не...ве читам и некако си викам сама.....не ги разбирам баш..но најверојатно е до мене......зошто толку комплицираат.....обично јас комплицирам....ама љубовта не е комплицирана.....ни пак заљубеноста....ја комплицираме ние....или сакаш или не сакаш...нема помеѓу....а крајот и на едното и на другото......е кога воопшто не помислуваме на почетокот...кога не сме заедно во сегашноста...и кога замислувајќи ја иднината нема заедничка слика...едноставно....нели..барем би требало да биде....
------------- ...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 14:11
gazela напиша:
се мислам дали да напишам или не...ве читам и некако си викам сама.....не ги разбирам баш..но најверојатно е до мене......зошто толку комплицираат.....обично јас комплицирам....ама љубовта не е комплицирана.....ни пак заљубеноста....ја комплицираме ние....или сакаш или не сакаш...нема помеѓу....а крајот и на едното и на другото......е кога воопшто не помислуваме на почетокот...кога не сме заедно во сегашноста...и кога замислувајќи ја иднината нема заедничка слика...едноставно....нели..барем би требало да биде.... |
Ние луѓето од секогаш сме сакале да ја разбереме љубовта. Истото го сакав и јас. Периодов не сакам. Периодов ја чувствувам. Преку таа љубов учам да се сакам и себеси повеќе. Љубовта исто така и ме менува. Не, не зборувам дека се менувам за да ги исполнам очекувања на личноста која што ја сакам, но станувам подобра личност. Нема да навегувам овде во тоа како јас се осеќам и бла бла бла.. Нема зборови за љубовта, таа е во срцето а тоа не збори многу како што умот е тој што сака да рационализира и да бара дефиниции за љубовта. Вака се осеќа, онака се прави, тоа треба, она не смее... бла бла бла. Не сакам да зборувам ни за љубовта ни за заљубеноста. Тоа е нешто толку многу лично. Јас лично не се вклопувам во оние дрндолајки за љубовта ама воопшто.. а да се распишам за мојата прича некој ќе ми рече (ко по обичај де) тоа ти е од искуството што си го имала... Не е битно.. се додека човек ужива во она што го прави никој не смее да му се меша во неговиот начин на сакање и актување. И ондак то.
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 14:22
gazela напиша:
се мислам дали да напишам или не...ве читам и некако си викам сама.....не ги разбирам баш..но најверојатно е до мене......зошто толку комплицираат.....обично јас комплицирам....ама љубовта не е комплицирана.....ни пак заљубеноста....ја комплицираме ние....или сакаш или не сакаш...нема помеѓу....а крајот и на едното и на другото......е кога воопшто не помислуваме на почетокот...кога не сме заедно во сегашноста...и кога замислувајќи ја иднината нема заедничка слика...едноставно....нели..барем би требало да биде.... |
,,,,,,,,,,,,,,,,poednostavno zdravje,,,,,,,,
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 16:48
Заљубеноста е предизвикана од атракција.
И додека трае таа атракација, трае и заљубеноста. Бидејќи ниту една атракција не е вечна, така и заљубеноста си има свој крај.
Заљубеноста по грешка се поистоветува со љубов. Затоа луѓето велат "љубовта не трае вечно". Точно кажано би било "заљубеноста (атракцијата) не трае вечно". Поради искуството и знаењето за ефектот и последиците на атракцијата родителите и постарите луѓе се обидуваат младите да ги соочат со реалноста на заљубеноста обидувајќи се да им докажат дека физичките квалитети, симпатичноста, заводливоста, како и моменталната економска и општествена позиција не се вечни и не се анкери со кои може човек вечно да биде вкотвен.
Тоа се моментални атракции, дел од материјалната илузија, кои имаат одреден привиден квалитет за само едно одредено време. А потоа, кога ќе избледнат, исчезнат или кога ќе изгубиме интерес за нив, со нив ќе избледне и исчезне заљубеноста (атракцијата).
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 17:56
Финтата е да се заљубиш повеќе пати во истата личност.
-------------
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 18:56
Messenger напиша:
И додека трае таа атракација, трае и заљубеноста. Бидејќи ниту една атракција не е вечна, така и заљубеноста си има свој крај.
Заљубеноста по грешка се поистоветува со љубов. Затоа луѓето велат "љубовта не трае вечно". Точно кажано би било "заљубеноста (атракцијата) не трае вечно". Поради искуството и знаењето за ефектот и последиците на атракцијата родителите и постарите луѓе се обидуваат младите да ги соочат со реалноста на заљубеноста обидувајќи се да им докажат дека физичките квалитети, симпатичноста, заводливоста, како и моменталната економска и општествена позиција не се вечни и не се анкери со кои може човек вечно да биде вкотвен.
Тоа се моментални атракции, дел од материјалната илузија, кои имаат одреден привиден квалитет за само едно одредено време. А потоа, кога ќе избледнат, исчезнат или кога ќе изгубиме интерес за нив, со нив ќе избледне и исчезне заљубеноста (атракцијата).
|
Не сакам погрешно да ме сфатиш, ама зашто толку објаснување за љубовта? Зарем таа не се чувствува со срцето? Тогаш што ќе ти размисли од рациото? А тоа укажување на постарите е нешто што навистина пречи и погрешно. За се нешто да се предупредувало само...
Мене искрено ми се крајно неприфатливи тие такозвани универзални концепти за тоа што е љубов, што е вистинска љубов а што не, што е ова а што не. Фино е човек да има искуство и да го сподели, ама ми е неубаво кога некој го го класифицира во као нешто демек универзално и као демек само така би требало да биде. Демек сите љубови се одвиваат исто и никогаш поинаку. Демек моето ако е поинакво не е доволно компетентно за да се нарече љубов.
Џст мај опинион
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 19:10
...zaljubenosta zavrsuva koga veke ne ti letaat peperutki vo stomakot koga ke go/ja vidis...a nemozes da si go zamislis zivotot bez nego/nea... ...ljubovta zavrsuva koga veke ne ti znaci nisto.... prosto i ednostavno...
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 19:28
LiDivio напиша:
Финтата е да се заљубиш повеќе пати во истата личност. |
i toa bas licnosta koja konstantno ja sakas
ili da ja osvojuvas veke osvoenata,taa/toj sto ti e doma
po slatko zdravje
no druga e tamata
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 19:59
Messenger напиша:
| ова ич не ти се поклопува со претходните дикусии кои сме ги воделе за љубовта
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 20:11
Messenger напиша:
|
ubavo kazano..,,no nerazbrav za ljubovta...,,, ili pak sakas da kazes deka e vecna?
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 22:54
После сето кажано за заљубеноста и атракцијата, што чувствуваш ти за љубовта ?
Не што мислиш, туку што чувствуваш ?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 22:57
ekszi88 напиша:
Messenger напиша:
|
Не сакам погрешно да ме сфатиш, ама зашто толку објаснување за љубовта? Зарем таа не се чувствува со срцето? Тогаш што ќе ти размисли од рациото? А тоа укажување на постарите е нешто што навистина пречи и погрешно. За се нешто да се предупредувало само...
Мене искрено ми се крајно неприфатливи тие такозвани универзални концепти за тоа што е љубов, што е вистинска љубов а што не, што е ова а што не. Фино е човек да има искуство и да го сподели, ама ми е неубаво кога некој го го класифицира во као нешто демек универзално и као демек само така би требало да биде. Демек сите љубови се одвиваат исто и никогаш поинаку. Демек моето ако е поинакво не е доволно компетентно за да се нарече љубов.
Џст мај опинион
|
Мило, не те сфаќам јас погрешно, туку по с'е изгледа ти не си ме сфатила како што треба... но ако, нема проблем.
Каде прочита во мојот коментар дека објаснувам што е љубов ?
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 23:01
zabegan напиша:
Messenger напиша:
| ова ич не ти се поклопува со претходните дикусии кои сме ги воделе за љубовта
|
Каде виде дека дискутирам за љубов ?
Патем, мене с'е ми се поклопува, но можеби тебе не... колку што се сеќавам, за љубовта не ни се поклопувале ниту една дискусија.
|
Датум на внесување: 26.Септември.2012 во 23:20
,,,zaljubenost=zaljuben/a,,, ,,,ljubov =vljuben/a,,,, ,,,i za dvete e potrebna atrakcija ,,,i daj ,,malku ,,onaka ,,=.,,,privlechnost ,,,dokolku atrakcijata/ptivlechnosta ja nema kaj dvete individui,,,,nishto od magijata na megjusebnoto sakanje psihofizichko,,,,, ,,,spored mene edna istamiti senzacija na duhovnosta,,,,, ,,,ili ja ima ili ja nema ,,,i za dvete terminoloshki edna ista sostojba,,, ,,i aj da pogledneme vo ogledaloto ,,,,ako ja nema ljubovta kade li e"zaljubenosta",,,,
|
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 01:26
Ајде ќе се обидам нештата да ги објаснам поедноставно...иако љубовта не се објаснува со зборови.
Ако прашаш некое дете дали го сака (тоа с'е уште не го знае зборот "љуби") родителот тоа ќе ти одговори "да". Но ако го прашаш "зошто го сака" тоа ќе застане, ќе почне да размислува и после две-три секунди ќе ги крене рамениците , ќе се насмее и ќе ти рече "...не знам, само така, ги сакам..."
Тоа е љубов. Кога љубиш (сакаш) без некоја конкретна причина. Кај дететео с'е уште нема политики и некакви специјални интереси... за него тоа+мајката+таткото се Еднобитие. Разликите ќе му бидат форсирани кога ќе појде на училиште и кога ќе почнат да го споредуваат со останатите деца, а неговите родители со другите родители...
Ние, возрасните се обидуваме љубовта да ја рационализираме, па редиме... " ја љубам затоа што има долги нозе, големи гради, убаво лице, многу е секси, интересна е за муабет, има добра професија, зема убава плата, многу е успешна во бизнисот, има куќа и стан ..."
Сето тоа нема врска со љубов. Тоа е само атракција и интерес. Постарите имаа доволно време од деца да не направат возрасни проценувачи на вредности и нивни љубители и колектори.
Или во најдобар случај, доколку набројаните работи и не се причината за љубовта, тогаш тоа е јалов обид да се употреби рациото онаму каде не фаќа место.
Ако мене ме прашаш зошто ја љубам жена ми можам да ти кажам дека сигурно не е поради тоа што е убава бидејќи и не е нешто посебно убава, не е висока, нема долги нозе, не е богата, си има свои проблеми, немаше ништо кога ја сретнав, немаше некоја значајна професија или позиција во работната организација, имаше долгови преку глава...
... значи апсолутно немаше ништо од оноа што го дефинираме како атрактивност. Јас таа жена ја љубам онаква каква Е , со сите нејзини недостатоци, несовршености, слабости и неатрактивности.
И не можам да ти објаснам зошто ја љубам исто онака како што не може да ти објасни и оноа мало дете. И како што можеш да го силуваш детето со прашања и наметнати одговори можеш тоа да го правиш и со мене, па да ми сугерираш триста работи и на некои од нив ќе ти одговорам "да", на некои "не" и на крајот нема да дојдеме до никакво решение... или ако сакаш можеш да си изведеш свое решение и одговор кое ќе ти одговара на твоето разбирање или теорија.
Или кажано уште малу поинаку... дали можеш да се заљубиш во цвеќе ? Mожеби во куче ? Дали можеш да се заљубиш во природа ? Hе можеш нели ? Но можеш да ја љубиш. А ја љубиш затоа што е таква каква Е, со безброј атрибути кои не можеш да ги дефинираш, но кои сите заедно ја претставуваат природата онаква каква Е.
Во моментот кога ќе кажеш дека ја љубиш (условно го земам овој термин) затоа што од неа добиваш злато, нафта, дијаманти... веќе не говориш за љубов, туку за интерес, за атракција од некои нешта кои за тебе имаат практична вредност. Тоа не е љубов, туку заљубеност (повторно условно го земам терминов).
На крајот, с'е додека не се доживее љубовта, таа не може да е осознае. Оти ако беше точно спротивното тогаш немаше да се напишат безброј филозофски и уметнички книги за неа во обидот да ја дефинираат... и с'е уште да ја остават terra incognita за најголемиот број луѓе.
Затоа, да не останам повторно погрешно разбран - сето ова што го прокоментирав по повод темава нема никакво посебно значење за никој поединечно. За секого заљубенста и љубовта е оноа што си го доживува во дадениот момент од неговиот живот, без разлика дали може тоа да го вербализира или не и без обзир дали тоа некој го разбира, се сложува, го одобрува или не.
С'е се случува со причина и во право време, вклучувајќи го и поставувањето на темава и присуството токму на овие членови во нејзината дискусија.
|
Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 01:36
Gabriela_S напиша:
...zaljubenosta zavrsuva koga veke ne ti letaat peperutki vo stomakot koga ke go/ja vidis...a nemozes da si go zamislis zivotot bez nego/nea... ...ljubovta zavrsuva koga veke ne ti znaci nisto.... prosto i ednostavno...
|
Може и по една година средба пак да ти летнат пеперутки.........тоа нема врска
Заљубеноста е само убавиот почеток,оти нели секој почеток е сјајно и бајно а Љубовта...тоа е кога е малку позафркнато тогаш летаат треснати врати
Нешто сите ми се правите околу љубовта многу чисти душички
------------- И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
|
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 01:49
[QUOTE=Messenger]
Ајде ќе се обидам нештата да ги објаснам поедноставно...иако љубовта не се објаснува со зборови.
Ако прашаш некое дете дали го сака (тоа с'е уште не го знае зборот "љуби") родителот тоа ќе ти одговори "да". Но ако го прашаш "зошто го сака" тоа ќе застане, ќе почне да размислува и после две-три секунди ќе ги крене рамениците , ќе се насмее и ќе ти рече "...не знам, само така, ги сакам..."
Тоа е љубов. Кога љубиш (сакаш) без некоја конкретна причина. Кај дететео с'е уште нема политики и некакви специјални интереси... за него тоа+мајката+таткото се Еднобитие. Разликите ќе му бидат форсирани кога ќе појде на училиште и кога ќе почнат да го споредуваат со останатите деца, а неговите родители со другите родители...
Ние, возрасните се обидуваме љубовта да ја рационализираме, па редиме... " ја љубам затоа што има долги нозе, големи гради, убаво лице, многу е секси, интересна е за муабет, има добра професија, зема убава плата, многу е успешна во бизнисот, има куќа и стан ..."
Сето тоа нема врска со љубов. Тоа е само атракција и интерес. Постарите имаа доволно време од деца да не направат возрасни проценувачи на вредности и нивни љубители и колектори.
Или во најдобар случај, доколку набројаните работи и не се причината за љубовта, тогаш тоа е јалов обид да се употреби рациото онаму каде не фаќа место.
Ако мене ме прашаш зошто ја љубам жена ми можам да ти кажам дека сигурно не е поради тоа што е убава бидејќи и не е нешто посебно убава, не е висока, нема долги нозе, не е богата, си има свои проблеми, немаше ништо кога ја сретнав, немаше некоја значајна професија или позиција во работната организација, имаше долгови преку глава...
... значи апсолутно немаше ништо од оноа што го дефинираме како атрактивност. Јас таа жена ја љубам онаква каква Е , со сите нејзини недостатоци, несовршености, слабости и неатрактивности.
И не можам да ти објаснам зошто ја љубам исто онака како што не може да ти објасни и оноа мало дете. И како што можеш да го силуваш детето со прашања и наметнати одговори можеш тоа да го правиш и со мене, па да ми сугерираш триста работи и на некои од нив ќе ти одговорам "да", на некои "не" и на крајот нема да дојдеме до никакво решение... или ако сакаш можеш да си изведеш свое решение и одговор кое ќе ти одговара на твоето разбирање или теорија.
Или кажано уште малу поинаку... дали можеш да се заљубиш во цвеќе ? Mожеби во куче ? Дали можеш да се заљубиш во природа ? Hе можеш нели ? Но можеш да ја љубиш. А ја љубиш затоа што е таква каква Е, со безброј атрибути кои не можеш да ги дефинираш, но кои сите заедно ја претставуваат природата онаква каква Е.
Во моментот кога ќе кажеш дека ја љубиш (условно го земам овој термин) затоа што од неа добиваш злато, нафта, дијаманти... веќе не говориш за љубов, туку за интерес, за атракција од некои нешта кои за тебе имаат практична вредност. Тоа не е љубов, туку заљубеност (повторно условно го земам терминов).
На крајот, с'е додека не се доживее љубовта, таа не може да е осознае. Оти ако беше точно спротивното тогаш немаше да се напишат безброј филозофски и уметнички книги за неа во обидот да ја дефинираат... и с'е уште да ја остават terra incognita за најголемиот број луѓе.
Затоа, да не останам повторно погрешно разбран - сето ова што го прокоментирав по повод темава нема никакво посебно значење за никој поединечно. За секого заљубенста и љубовта е оноа што си го доживува во дадениот момент од неговиот живот, без разлика дали може тоа да го вербализира или не и без обзир дали тоа некој го разбира, се сложува, го одобрува или не.
С'е се случува со причина и во право време, вклучувајќи го и поставувањето на темава и присуството токму на овие членови во нејзината дискусија.
,,,kako prvo se obiduvash da go nametnesh tvoeto lichno mislenje apropo drugite kako aksioma,, ,,kako vtoro,,,odamna nemam prochitano tekst so tolku kontradiktornosti,,proizlezeni od aksiomot na umislenata bezgreshna" nadmok" ,,kako treto go prezentirash tvojot zhivot vo sporedba so nechie virtuelno detstvo,,,,sosema nebitno barem za mene/tvojot zhivot vo objasnuvanje na dadena sostojba/,, ,,,i PS ,,za na kraj ,,,sporeduvajki gi postovite na drugite chlenovi so tvojov ,,,"moe mislenje:,,, e deka edinstveno ti se naogjash vo temava ,,vo pravo vreme,,,a so primerot na raskazhan tvojot zhivot ,,sigurno ne e bez prichina toa ,,,,a drugo prashanje e kolku ,,,tvojot zhivot mozhe da posluzhi kako primer,,,bidejki sekoj ima svoja prikaska,,,, ,,,iPPS,,,izvini vaka ,,,ama ,posle mojot post se nadovrzuvash vo stilot ,,,"aj po tretpat da objasnam",,,,mozhebi chetrvrtiot ke treba da crtash,,,no toa vo tvojata avtobiogrfija,,, ,,,pozdrav,,, ,,,izvini sega go prochitav i krajot ,,,,taka elegantno "uslovno"se izvlekuvash ,,,da ne bidesh pogreshno razbran,,, ,,,,i za na kraj ,,tuka e kraj na mojata diskusija po ova prashnje,,tema,,,
|
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 02:27
pajser напиша:
,,,iPPS,,,izvini vaka ,,,ama ,posle mojot post se nadovrzuvash vo stilot ,,,"aj po tretpat da objasnam",,,,
|
Не те цитирав и не ти се обраќав тебе, cе надоврзувам на моите претходни коментари. Коментарите следат еден по друг и мојот едноставно дојде после твојот. Но штом си помислил така се извинувам и би те замолил да ми простиш.
|
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 08:09
Messenger напиша:
После сето кажано за заљубеноста и атракцијата, што чувствуваш ти за љубовта ?
Не што мислиш, туку што чувствуваш ? |
custva..ah cuvstva...custvuvam deka e vecna....shto i da sum zasakala vo zivotot ushte sakam...
NO,ako razmislam toa i ne treba da e taka...,,,ima milion pricini i milion drugi zborovi koi ne se poistovetuvaat so ljubovta...
A ona se drugo shto go napisha sakajki da ja opises ljubovta go razbiram potpolno,,no mozebi i samo zatoa sum ponekogas ne razbrana od okolinata ( pr.staviv ,a ne (sto bi napravile mnogumina) NO,ednostavno jas taka se se custvuvam .
|
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 08:20
pajser напиша:
,,,zaljubenost=zaljuben/a,,, ,,,ljubov =vljuben/a,,,, ,,,i za dvete e potrebna atrakcija ,,,i daj ,,malku ,,onaka ,,=.,,,privlechnost ,,,dokolku atrakcijata/ptivlechnosta ja nema kaj dvete individui,,,,nishto od magijata na megjusebnoto sakanje psihofizichko,,,,, ,,,spored mene edna istamiti senzacija na duhovnosta,,,,, ,,,ili ja ima ili ja nema ,,,i za dvete terminoloshki edna ista sostojba,,, ,,i aj da pogledneme vo ogledaloto ,,,,ako ja nema ljubovta kade li e"zaljubenosta",,,,
|
ti pisuvas za idelana hemija i fizika pomegu dvajca,sto sekoj bi sakal da ja dozivee bas so licnosta sto ja saka...,,,sto vo pogolem % i ne e taka..,,,
|
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 13:19
Dali ljubovta kon decata ima rok na traenje... kon prijatelot... ima li povekje ljubovi... ili edna koja se izrazuva razlichno niz razlichnite nejzini kreacii...
A sakam da kazham i deka nikade ne prochitav, deka nekoj veli - e ova e LJUBOV a tvoeto ne e...
Koga Isus denes bi odel po zemjava... mislam deka istoto kje mu se sluchi....
|
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 13:35
se e ljubov,kade poveke,kade pomalu...
zaljubuvanje moze da bide i vo partalce kupeno od ekstravaganten nareden izlog...doagas doma,go probuvas i ko da ne e toa istoto i go poklonuvas nekomu... vo najdobar slucaj ,,,,,
a ljubov e ako toa partalce posle sekoe perenje vednas e na tebe
|
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 13:39
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 13:44
ne citaj sve sto pisuva,,,,,,,ljubov ili zaljubenost e ova
|
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 13:47
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 16:26
Датум на внесување: 27.Септември.2012 во 16:35
ja se zezav,toa ne e za ovaa tema
|
Датум на внесување: 28.Септември.2012 во 21:24
ZeZnAtA напиша:
ja se zezav,toa ne e za ovaa tema |
...ja pa mislev na temive pisuvate...
|
|