IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ИСУС бил обрежан...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ИСУС бил обрежан...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 22:23
Мајкл,

Господ не може да биде "неразбран", Тој ни ги знае влакната на главата, а не пак нашата лимитираност и интелегенција. Господ испраќа пораки 100% точно скроени за секој од нас и на нашите интелектуални капацитети. Затоа и Ааврам 100% точно разбрал што му било кажано. Бидјеѓи Господ тоа му го кажал, а не некој друг.

Еве го моето објаснување.

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Но што е тогаш со заветот склопен меѓу Бог и Авраам?
Не беше ли Бог Тој Кој директно му се обрати на Авраама и му го наложи обрежувањето?

М_Magdalena,
објаснувањето е многу поедноставно, т.е. "повторувањето е мајка на знаењето", а Господ е добар учител.

Господ сакал да го ВРЕЖЕ знаењето во тврдите човечки глави, (некој паметни, а некој не) .... ги натерал да "повторуваат, повторуваат, ... повторуваат, повторуваат". За да не заборават кога ќе дојде клучниот момент.

Жртвувањето јагниња, и обрезувањето се ВАЖНИ предзнаци за Исусовото доаѓање и спасение.

--Затоа биле жртвувани јагниња МИЛИОНИ пати
--Затоа биле обрезувани евреите МИЛИОНИ пати

После доаѓањето Христово, овие "лекции" се остварени, и нема потреба повеќе да се повторуваат. т.е.

-- Исус е Јагнето на Господ
-- Исус не чисти од гревовите што е "некако" претставено со обрезувањето…

само што искрајно јас го немам уште разбрано значењето на обрезувањето, но затоа го читам ова долу, па некој нека објасни ако знае:

28 Зашто не е Јудеец оној, кој е тоа надворешно, ниту е вистинско обрезание она, што е надворешно - врз телото - 29 туку Јудеец е оној, кој е тоа во внатрешноста; а вистинското обрезание на срцето е по Дух, а не по буква. Неговата пофалба не е од луѓето, а од Бога. (Римјаните 2:28-29)

Поздрав,
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 22:32
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Мајкл,

Господ не може да биде "неразбран", Тој ни ги знае влакната на главата, а не пак нашата лимитираност и интелегенција. Господ испраќа пораки 100% точно скроени за секој од нас и на нашите интелектуални капацитети. Затоа и Ааврам 100% точно разбрал што му било кажано. Бидјеѓи Господ тоа му го кажал, а не некој друг.
Никој не е рамен на Господ. Господ нема проблем нам да ни се обрати, проблем имаме ние да го разбереме поради нашата грешност. Затоа Тој ни зборувал и зборува преку пророци.

Да беше така како што ти го велиш тоа, тогаш низ историјата не ќе имаше недоразбирања меѓу народите, ниту меѓу ликовите од Библијата. Бог постојано се објавувал и објавува но очигледно малкумина ја разбираат неговата порака.

А за обрезувањето... која е логиката Бог тоа да го бара(исклучувајќи ја медицинската)? Бог е Логос. Бог ни дарувал разум. Значи, треба да го користиме. Дали ти е тебе разумно Бог да барал од духовни причини да дел од машкиот материјален орган биде скратена поради обележје за некаков духовен сојуз?
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 23:48
Isus bil obrezan pa sto ???
Vo toa vreme toa bilo cool i ok ???
Pa isto toj bil evrein odejci po taa logika nie site treba da bidneme evrei ????
Toj "nikogash" ne se zenel, i nie ne treba da se zenime???
"Nikogash" nemal sex i nie isto toa treba da go praktikuvame ???
Bog na coveka mu dal razum da razmisluva i donesuva odluki za negova dobrobit ili obratno...

Изменето од Templarius - 05.Мај.2010 во 23:49
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 00:46
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Мајкл,

Никој не е рамен на Господ. Господ нема проблем нам да ни се обрати, проблем имаме ние да го разбереме поради нашата грешност. Затоа Тој ни зборувал и зборува преку пророци.

Да беше така како што ти го велиш тоа, тогаш низ историјата не ќе имаше недоразбирања меѓу народите, ниту меѓу ликовите од Библијата. Бог постојано се објавувал и објавува но очигледно малкумина ја разбираат неговата порака.

А за обрезувањето... која е логиката Бог тоа да го бара(исклучувајќи ја медицинската)? Бог е Логос. Бог ни дарувал разум. Значи, треба да го користиме. Дали ти е тебе разумно Бог да барал од духовни причини да дел од машкиот материјален орган биде скратена поради обележје за некаков духовен сојуз?

I so toa go dovede vo prashanje celiot Star Zavet.

Ne deka ti oponiram, tuku samo zablezhuvam... Isus reche deka doagja so mech da gi razdeli decata od roditelite, recheno e deka starite meshini se za stari mevovi i na fariseite im odgovori deka go sledat gjavolot.

Patem, vekje nekolku pati sum spomnal oti e napravena katastrofalna greshka koga Stariot Zavet go zalepija za Isusovoto propovedanje i go stavija vo ista Kniga so Noviot Zavet (bez obzir kako e sostaven). No toa neka ostane samo moe mislenje za koe mozhe slobodno da bidam krstosan.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 00:49
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

"Nikogash" nemal sex i nie isto toa treba da go praktikuvame ???

Eeeeejjj... ne preteruvaj so pretpostavkite.

Dovolna e onaa za nezhenenjeto.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 09:19
Messenger,
повторно не си допрочитал до крај, па шириш опасни грешки:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne deka ti oponiram, tuku samo zablezhuvam... Isus reche deka doagja so mech da gi razdeli decata od roditelite,

Не се раздвоени децата, туку е сите кои се "ЗА" против сите кои се "ПРОТИВ" Исус и Библијата, затоа и во реченицата сите примери се повторени во 2та правци, за НЕ се наметнува и НЕ ЛИМИТИРА на "една група" на "децата" како што ти тоа го правиш:

Исус им рече... 52 зашто отсега петмина, во една куќа, ќе бидат разделени: тројца против двајца, двајца против тројца;
53 ќе се разделат: таткото против синот, и синот против таткото; мајката против ќерката, и ќерката против мајката; свекрвата против својата снаа, и снаата против свекрвата.” (Лука 12:52-53)

recheno e deka starite meshini se za stari mevovi i na fariseite im odgovori deka go sledat gjavolot.

Повторно потенцијална грешка, точно е дека делата на фарисеите беа погрешни, но Библиските учења во Стариот Завет се ИСПРАВНИ, Исус ги посоветува да ПРАВАТ и ПАЗАТ:

1 Тогаш Исус му рече на народот и на Своите ученици;
2 говорејќи: „На Мојсеевото седиште седнаа книжниците и фарисеите,
3 затоа сè што ќе ви речат - правете и пазете - но не постапувајте според нивните дела, зашто зборуваат, а не извршуваат! (Матеј 23:1-3)

Patem, vekje nekolku pati sum spomnal oti e napravena katastrofalna greshka koga Stariot Zavet go zalepija za Isusovoto propovedanje i go stavija vo ista Kniga so Noviot Zavet (bez obzir kako e sostaven). No toa neka ostane samo moe mislenje za koe mozhe slobodno da bidam krstosan.

Не мора да бидеш крстосан, тоа е паганска работа, не Христијанска. Исус на своите верници (те молам, не го поистеветувај ова со сите самонаречени цркви со збир од секакви хоби-верници) им порача:

Исус им рече... 3 Внимавајте на себе! Ако ти згреши твојот брат, укори го и прости му, ако се покае. (Лука 17:3)

Па еве да ти кажам, во Стариот Завет е низ профетите ПРЕДСКАЖАНО доаѓањето на Исус Христос. Стариот Завет е полн со ТОЧНИ пророштва, и како таков ја потврдува валидноста на Новиот Завет.

Стариот Завет со Новиот Завет, се доказ дека Господ ЗНАЕ СВЕ уште пред да се случи.

Во многу други учења и денешни религии, има некои "учители" кои "си пишувале книги" или уште си пишуваат свои книги, но само Библијата е Пророшки запис, и е математички-статистичко творба, чија статистичка веројатност е недостижна за било кој човек.

Кратко кажано, Библијата Е Божјиот Збор, и е неспоредлива со било кое човечко писание.

И да повторам, не се грижи, јас се трудам да ги пратам Библиските учења, и затоа не мора да се плашиш од разапнување или крстосување од мене, плаши од некои други насилници кои се спремни на физичко насилство. Јас сум тука стриктно само за дебатирање.

Поздрав,

Кон врв
Tor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Март.2010
Поени: 628
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 22:57
Obrezhi go svoeto EGO!
Rodi se povtorno!
Odvnatre!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 23:06
Biblijata ne moze i ne e finalna bozja rec i kako takva ne moze da se zeme kako nesto definitivno. Site znaeme deka toa se pisania na cetvorica apostoli, ucenici na Isus vo nea se dadeni upatstva no ne i precizni shemi ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Tor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Март.2010
Поени: 628
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 23:08
Vidi, ako svatis barem edna recenica, misla od Isus, togas moze da se oseti negova svesnost, a ova so evangelijava...pa dobri se; podobro e da imas korav tatko otkolku nikakov!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 23:33
Odlicno a kade da gi procitam negovite misli ???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 23:55
Тор,
Ми изгледа дека се мачиш барајќи "само-просветлување" или "духовно обрезание"....

Паѓаш на истата финта.... а тоа е лагата на змијата, лага која змијата ја кажа уште во рајската градина, и лага која што до ден денешен се повторува во секакви учења, т.е. дека човекот може "сам од себе" да стане бог и "да распознава" ----- и за жал до ден денес има луѓе кои се измачуваат коопнејќи по тоа што е невозможно:

4 А змијата и рече на жената: „…ќе ви се отворат очите, и вие ќе бидете како Бога, распознавајќи го доброто и злото.” (Битие 3:4-5)

Ако ти чекаш низ твојата човечка лимитирана "свесност" сам од себе да станеш "бог" или "просветлување",….. ќе се уууууууууутепаш од чекање, и никогаш нема да ти биде.

Еве ти една солуција НАБРЗИНКА,

- за следново не ти е потребно ниту црква, ниту поп, ниту било каков ритуал, ниту било какво "знаење" --- тоа се све бабини деветини за земање пари од луѓето.

Тоа што мораш е следново:
- да најдеш соба каде ќе имаш приватност.
- да се ПОКАЕШ признавајќи дека си грешник,
- да побараш МИЛОСТ во Името на Исус Христос.

Ова мора да биде ОД СРЦЕ.

Направи го ова, и ќе видиш ……

Ти никогаш сам во своето лимитирано човечко тело и лимитиран човечки мозок не можеш тоа сам со свои сили да го достигнеш.

Исус многу јасно им кажа дури и на своите апостоли "БЕЗ ИСУС НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ НИШТО"

Исус им рече… 5 Јас Сум лозата, а вие сте прачките. Кој останува во Мене, и Јас во него, тој дава многу плод; зашто без Мене не можете да направите ништо.

7 Ако останете во Мене и ако Моите зборови останат во вас, барајте што и да посакате, и ќе ви биде. (Јован 15:5,7)

9 Како што Таткото Ме возљуби Мене, така и Јас ве возљубив вас. Останете во Мојата љубов!
10 Ќе останете во Мојата љубов, ако ги запазите Моите заповеди, како што и Јас ги запазив заповедите на Мојот Татко и останувам во Неговата љубов.
11 Ова ви го реков за да биде Мојата радост во вас, и вашата радост да биде полна.
12 Ова е Мојата заповед: да се љубите еден со друг, како што Јас ве љубев вас.
13 Никој нема поголема љубов од оваа: да го положи сопствениот живот за своите пријатели.
14 Вие сте Ми пријатели - ако го вршите она, што Јас го заповедам.

15 Не ве наречувам веќе слуги; зашто слугата не знае што прави неговиот господар; а вас ве нареков пријатели, зашто ви соопштив сè што чув од Мојот Татко.
16 Вие не Ме избравте Мене, но Јас ве избрав вас и ве поставив да одите и да принесувате плод, и вашиот плод да остане; и Мојот Татко да ви даде сè што ќе посакате во Мое име .
(Јован 15:9-16)

Поздрав,

Изменето од Niko777 - 07.Мај.2010 во 00:04
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 00:20
Niko777 i ti imash potpolno pravo da ja interpretirash Biblijata kako shto smetash deka e ispravno.   
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 20:45
14 Вие сте Ми пријатели - ако го вршите она, што Јас го заповедам.

A sto ako ne go vrshime onaa sto toj go zapoveda, bozjata ljubov ne moze da bide uslovena od nashata pokornost za kakvo prijatelstvo stanuva tuka zbor ???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 08:22
Исус заповеда да опростуваме на непријателите, секому да помагаме, се` што имаме да поделиме, да не убиваме, да не лажеме, да не завидуваме.

Ако кој не го врши она што Исус го заповеда тогаш тој не опростува, не помага, не дели со тие што немаат, е спремен да убива, е спремен да лаже, да завидува.

А кој сака такви пријатели ?

Кој сака пријатели што не знаат да опростат туку се полни со бес, омраза, и самољубие ?

А глобалните последици од непослушност кон Исусовите заповеди уклучи си ТВ па сам ќе ги видиш: смрт, деца инвалиди од мински полиња, силувани деца и девојчиња, деца без покрив на главата, војни, неморал, перверзија, криминалци што продаваат дрога на малолетни, итн.

Поздрав,
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.