|
Евангелие на Марија Магдалена |
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Автор | |||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Seto onoa shto ne vleze vo Noviot Zavet kako oficijalnata zbirka na Evangelija i pisanija so vemeto beshe sistematski unishtuvano. Duri se otide do tamu shto hristijanite ja zapalija i Aleksandrijskata biblioteka za da bidat sigurni deka nema da ostane traga od "gjavolshtinite".
Imame srekja shto vo relativno novo vreme iskopani se sokrieni (dali nekogash ste se prashale od kogo se krieni?) pisanija za koi do togash se znaeshe samo indirektno i fragmentarno preku onie koi na vremeto gi kritikuvale. Za zhal, mnogu raboti kje ostanat zasekogash izgubeni... ili sokrieni vo bibliotekata na Vatikan. Denes ni ostanuva da se samoubeduvame so hristijanskata doktrina deka so Gospodov blagoslov i dopushtenie opstanale samo najverodostojnite pisanija. Samo se prashuvam, kako toa Gospod dopushta obelodenuvanje na nedopusjtenoto? |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да Го оставиме Господ настрана од ова што го кажа. Месенџер, самото тоа што текстовите се од петтиот век, а дури се проценува дека приказната е од крајот на вториот век, зарем не кажува многу?! Мене ми кажува, ете, на науката исто. Апокрифите ги има денес, научници работеле на нивниот превод, ама не ги прифаќаат за веродостојни. Зошто ли? Не говориме за Црквата, говориме за науката. |
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne sum bil vo Kashmir , no sum go videl navodniot grob na ISUS na slika , ima krst . Samo dali e toj grob na ISUS , iako pisuva taka Gavolot sto li nema da izmisli da gi zavlece lugeto od Hrista. Inaku,gi imam citano apokrifnite evangelija i toa uste pred 5-6 godini za prvpat. Da navedam nekolku zabeleski od strucnjaci: Apokrifnite spisi datiraat nekade od sredinata na 2 vek od n.e. sto znaci mnogu podocna od kanonskite Evangelija. Slikata sto ni ja davaat za ISUS i za Hristijanstvoto sosema se razlikuva od slikata sto ni ja dava Biblijata. Na primer, kako sto spomna Makedon vo svojot post,vo apokrifnoto Evangelie spored Toma , ISUS kako dete bil ubiec i ja predizvikal smrtta na drugo dete(!) Vo istoto delo ISUS kazuva za da moze da vleze Marija Magdalena vo Nebesnoto Carstvo ke ja pretvori vo masko.( Demek, zeni ne mozat da vlezat vo Nebesnoto Carstvo) Vo apokrifnoto "Evangelie" spored Juda e navedeno deka ISUS im se smeel na svoite ucenici zatoa sto se molele pred da jadat.... Vo drugi apokrifni dela se naglasuva deka Hristijanite treba napolno da se vozdrzuvaat od seksualni odnosi, pa duri i deka Apostolite gi terale zenite sto sakale da bidat Hristijanki da se razveduvaat od svoite mazi. Vo nekoi dela e navedeno deka ISUS bil ozenet so Marija Magdalena i imal deca so nea. Mnogu od apokrifnite dela gi odrazuvaat veruvanjata na gnosticite, koi velat deka Tvorecot Jehova(Jahve), ne e dobar BOG. Isto taka tie negiraat deka imalo voskresenie na ISUS, tvrdat deka seta materija e zla i deka Satana e osnovacot na brakot i razmnozuvanjeto. Nekolku apokrifni dela im se pripisuvaat na nekoi Bibliski licnosti, no toa ne se nivni dela tuku falsifikati. Eden strucnjak za apokrifni dela , M.R. James rekol: " Voopsto ne stanuva zbor za toa deka ovie dela bile otfrleni od Noviot Zavet, tie samite se otstranile so svojata sodrzina..." |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Македон, gi pochituvam veruvanjata na drugite lugje. No, na strana od veruvanjata, mozhebi ne si znael deka manuskriptite od Esenite, biblijskite i nebiblijskite, datiraat od periodot megju 150 godina pred i 50 godina posle Hrista. Od toj aspekt povekjeto od niv se postari i od onie na Pavle. Za onie na koi ne im e poznato, Evangelieto avtorizirano kako Jovanovo datira od krajot na prviot i pochetokot na vtoriot vek. Bez obzir na starosta na ovie pisanija, ostanuva faktot deka Hristijanstvoto storilo s'e shto bilo mozhno vo negova sila sukcesivno i permanetno da gi unishtiva site onie manuskripti koi ne bile oficijalno usvoeni od negovoto sveshtenstvo. I ne sum jas toj koj tvrdi deka so Gospodov blagoslov i dopushtenie se slucheni site tie raboti. Toa e oficijalnata hristijanska doktrina. Изменето од Messenger - 12.Април.2010 во 00:26 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Есените, колку што знам, а кажав и на друга тема, биле јудаисти, ги почитувале строго Саботата, дури и не мокреле тој ден, секако, оние поопитните, а и имале други ритуали за кои секако во Христијанството немало место, затоа што тие биле дел од јудаизмот. Зошто нивните обичаи би биле дел од Новиот Завет? Што би барале таму? Да, Евангелието по Јована датира од 80 до 120 година по новата ера, но сепак, има разлика меѓу петтиот век и крајот на првиот век, чинам голема разлика. Не случајно и наулата гледа со голема недоверба на тие од петтиот век, како што е Евангелието по Марија Магдалена. Пак ќе кажам, науката, не Црквата, да ги оставиме уверувањата настрана. И не можеме да говориме без да ја земеме предвид и староста на писанијата. Изменето од Македон - 12.Април.2010 во 00:44 |
|||
Tor
Сениор Регистриран: 25.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 628 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Македон "Не говориме за Црквата, говориме за науката."
CRKVA I NAUKA NEMA BAS NEKAKVA VRSKA SO RELIGIJA ili DUHOVNOST-Bog ne e institucija! i koj se pak tie 'golemi' naucnici koi ne gi prifakaat za verodostojni? Ako nekoj e stvarno zainteresiran za Bog?-Sto mu gromova-pa Bog zboruva i vo drugi sveti knigi!!! Cij glas e, napr., vo k*ran? Bog nasekade isto zbori! Preku svoj Bozji Glasnik Bog zboruva za Marija i Isus vo k*ran! |
|||
Tor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Isus rekol: "Ja sum Pat, Vistina, Zivot"
Toa e dovolno vistinito-toa se custvuva vo sekoe evangelie! Tek da vidite sto zbori vo 'Evangelie po Toma'... |
|||
Tor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Najgolema varka na Umot...Lukaviot e da tvrdite da Gavolot e samo nadvor od vas-nikako vo vas!
Koj e ispolbet so Bog, nema potreba da go spomnuva tolku Gavolot! Celata prica okolu Isus e prevzemena od MITRAIZMOT! |
|||
Tor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Bog ne e prisuten vo lugeto...Inace ne bi postoelo tolku mnogu zlo!
Covekot bez svesnost za Bog e najgolema greska vo univerzum i na planeta!Isus bil potpolno razvieno duhovno sustestvo-toa e nasa moznost, sudbina! Koga ne bi postoele gresnici bi nemalo ni svetci, nit bi Isus 'umiral' za nekoi tudji grevovi... Mene mi se dopaga najveke 'Evangelie po Toma'-mozda toa e najvistinsko,se custvuva deka e taka! |
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mozebi i mene mi se dopagja povekje Ilijada i Odiseja od Homer, no prasanje e sto e vistinata? |
|||
Tor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Homerov um ne e mudrost!
|
|||
Tor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mudrosta e vistina, religija, medicina-celokupno isceluvanje!
|
|||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sakav da kazam deka ne e vo toa rabotata sto nam ni se dopagja, tuku sto e VISTINA. Za mene ISUS e Patot, Vistinata, Zivotot. Onaka kako sto e napisano vo 4 Evangelija. Nesomneno deka ima troski vistini i vo Apokrifite, no ima i mnogu sprotivnosti. Изменето од KINGDAVID - 12.Април.2010 во 01:30 |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Toa e edno od razmisluvanjeto na lugjeto, kako shto e i onoa na Isus koj veli deka Carstvoto Bozhje ne e nekade nadvor od nas, ne e nitu gore, nitu dole, nitu levo, nitu desno, tuku tokmu vo nas. I taka... koj kako sfatil, koj kako pochustvuval, takov e svetot za nego. |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |