Евангелие на Марија Магдалена
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21264
Датум на принтање: 03.Декември.2024 во 10:18 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Евангелие на Марија Магдалена
Постирано од: Templarius
Наслов: Евангелие на Марија Магдалена
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 00:11
EVANĐELJE PO MARIJI
(BG 7, I-19, 5)
[... ] (nedostaju stranice 1.-6.) hoće li tvar biti [uništena] ili ne?"
Spasitelj reče: "Sve prirode, svi oblici, sva stvorenja postoje jedni u drugima i jedni s drugima, te će se ponovno vratiti svojim korijenima. Jer, priroda tvari vraća se (korijenima) svoje vlastite prirode. Tko ima uši da čuje, neka čuje."
Petar ga upita: "Budući da si nam sve objasnila, reci nam još i ovo: `Što je grijeh svijeta?"'
Spasitelj reče: "Nema grijeha, nego vi griješite kada činite stvari poput preljuba, koji se naziva `grijehom'. Zato je Bog došao među vas, u (suštinu) svake prirode, kako bi je vratio njezinim korijenima." Rekao je i ovo: "Zato [oboljevate] i umirete, jer [... ] 8 onoga koji [... Tko] razumije, neka razumije. [Tvar je rodila] strast kojoj nema ravne, koja je proslijedila iz (nečega) protivnog prirodi. Tada se u tijelu pojavio nemir. Zato vam kažem "Budite hrabri", a ako se obeshrabrite (neka vas) ohrabri prisutnost različitih oblika prirode. Tko ima uši da čuje, neka čuje."
Kada je blagoslovljeni to izgovorio, sve ih je pozdravio, rekavši: "Mir s vama. Primite moj mir. Ne dajte se zavesti kada čujete: 'Gledaj ovdje!' ili 'Gledaj ondje!' Jer, Sin Čovječji je u vama. Slijedite ga! Tko ga traži, naći će ga. Idite, stoga, i propovijedajte evanđelje o kraljevstvu. Ne 9 smišljajte drugih pravila uz moja i ne donosite zakone poput zakonodavca, kako vas isti ne bi ograničili." Kada je to rekao, otišao je.
No, oni su se rastužili. Plakali su, govoreći: "Kako ćemo otići među nežidove i propovijedati evanđelje kraljevstva Sina Čovječjega? Ako nisu poštedjeli njega, kako će poštedjeti nas?"
Tada ustane Marija, pozdravi ih i reče svojoj braći: "Ne plačite i ne tugujte, ne budite neodlučni, jer njegova će milost biti s vama i štititi vas. Radije slavimo njegovu veličinu, jer on nas je pripremio i učinio ljudima." Kada je Marija to rekla, njihova se srca okrenuše Dobru, te su počeli raspravljati o [Spasiteljevim] riječima. 10
Petar reče Mariji: "Sestro, znamo da te učitelj ljubio više od ostalih žena. Reci nam, po svome sjećanju, koje su bile riječi Spasitelja - koje ti znaš (ali) mi ih ne znamo, niti smo ih čuli."
Marija odgovori: "Što je od vas skriveno, to ću vam objaviti." Ovako je govorila: "Ja", rekla je, "ja sam vidjela Gospodina u viđenju, te sam mu rekla: 'Gospodine, danas sam te vidjela u viđenju.'
On mi odgovori: `Blagoslovljena ti koja se nisi uplašila kada si me vidjela. Jer, gdje je um, ondje je blago.'
Upitah ga: 'Gospodine, vidi li onaj koji ima viđenje [pomoću] duše [ili] duha?'
Spasitelj mi odgo¬vori: 'On ne vidi ni dušom ni duhom, nego umom koji [je] između njih - to je [ono] što vidi viđenje i to je [... ].' (nedostaju stranice 11-14)
"[... ] 15 to. I poželi to, 'Ja te nisam vidio kako silaziš, nego te sada vidim kako se uspinješ. Zašto lažeš, kada mi pripadaš?'
Duša odgovori: 'Vidjela sam te. Ti me nisi vidio i nisi me prepoznao. Služila sam ti kao odijelo, a ti me nisi poznavao.' Kada je to rekla, otišla je u velikoj radosti.
"Ponovno je došla trećoj moći zvanoj neznanje. [Ona (moć)] propitki¬vala je dušu, govoreći: 'Kamo ideš? Zatočena si u zloći. Ali, ti si svezana; ne sudi!'
A duša reče: 'Zašto ti sudiš meni, iako ja nisam sudila? Bila sam svezana, iako nisam vezala. Nisam bila prepoznata. No, spoznala sam da se Sve vraća, zemaljske i 16 nebeske (stvari).'
Kada je duša nadvladala treću moć, otišla je gore i vidjela četvrtu moć, (koja) je imala sedam oblika. Prvi je oblik tama, drugi žudnja, treći nezna¬nje, četvrti ush*t smrti, peti kraljevstvo tijela, šesti varljiva mudrost tijela, sedmi gnjevna mudrost. To je sedam [moći] gnjeva. One su upitale dušu: `Odakle dolaziš, ubojico ljudi, ili kamo ideš, osvajaču prostora?'
Duša im ovako odgovori: "Ono što me veže, ubijeno je, a ono što me okružuje nad¬vladano je. Moja je žudnja okončala, a neznanje umrlo. U [svijetu] bijah oslobođena 17 od svijeta, [a] u vrsti od nebeske vrste, i (od) okova zabo¬rava koji je prolazan. Od sada ću se usavršavati do kraja vremena, doba, eona, u tišini. "'
Kada je Marija to izgovorila, zašutjela je, jer Spasitelj više ništa nije rekao. No, Andrija se obrati braći, govoreći: "Recite što (vam) drago o onome što je ispripovijedila. Osobno ne vjerujem da je Spasitelj to rekao. Jer, taj je nauk stran." Petar također progovori. Ispitivao ih je o Spasitelju: "Je li on doista razgovarao sa ženom, bez našega znanja (i) u tajnosti? Zar ćemo je poslušati? Zar ju je ljubio više od nas?" 18
Tada Marija zaplaka i reče Petru: "Petre, brate moj, ta što misliš? Misliš li da sam sve to u svome srcu zamislila, ili da lažem o Spasitelju?"
Levi se obrati Petru, govoreći: "Petre, uvijek si bio nagle naravi. Vidim da se prema ženi odnosiš kao prema neprijateljima. Ako ju je Spasitelj učinio dostoj-nom, zašto je onda odbacuješ? Sigurno je Spasitelj dobro poznaje. Zato ju je ljubio više nego nas. Neka nas bude stid, prigrlimo savršenoga čovjeka kao što nam je zapovijedio, i propovijedajmo evanđelje ne smišljajući nika¬kvih drugih pravila ni zakona uz one koje je ustanovio Spasitelj."
Kada je 19 [... ] i oni odoše objavljivati i propovijedati.
A zoshto da ne, koe e vasheto mislenje ...???
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Коментари:
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 11:22
Ова таканаречено евангелие по Марија Магдалена е ГНОСТИЧКИ ТЕКСТ.Откриен во 1896 во Египет.
документите биле напишани на коптски јазик и потекнувале од 5 век.
Света Марија Магдалена ама баш нема врска со тоа таканаречено евангелие.
Инаку гностичките текстови биле анменети само за посветени членови а не за читање на поширока публика.До толку биле непознат што дури ни раните Оци не се среќавале воопшто со тој текст.
Како што кажаа еднаш на дискавери во емисијата за гностицизмот.
Тие текстови многу ни кажуваат за гностицозмот во 3-4 век но ништо за ликовите на кои им се препишуваат.
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 18:45
Tochno, ova e gnostichko evangelie, kako shto e i onoa na Jovan koe podocna, vo posleden moment, beshe vmetnato vo knigata narechena Nov Zavet.
Inaku, Evangelieto na Marija Magdalena, kako i nekoi drugi evangelija, pokazhuvaat vo shto veruvale eden del od hrisitijanite.
Patem, interesen e ovoj citat (ne bi navelguval vo analizata na site navedeni citati):
Spasitelj reče: "Sve prirode, svi oblici, sva stvorenja postoje jedni u drugima i jedni s drugima, te će se ponovno vratiti svojim korijenima".
Tokmu ova se potvrduva so najnovite dostiganja vo kvantnata fizika, koja se soochuva so faktot deka na nivo na kvantite ne postoi vreme, prostor i "konkretno mesto na domuvanje" od aspekt kako shto nie gi interpretirame rabotite spored nasheto sueverije vo materijalizmot.
Imeno, informacijata za sekoja tochka vo Univerzumot se naogja vo sekoja tochka na Univerzumot. Ili kazhano religijski - Bog e vo s'e i s'e e vo Boga.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 19:42
spiros, ako sakash drugite da imaat respekt kon tebe, treba i ti da go pokazhesh istoto kon niv. I ushte neshto, ne diskutiraj za raboti za koi nemash dovolni poznavanja samo zatoa shto chuvstvuvash nekakva dolzhnost da branish nekoja doktrina. Isto taka, restriktiraj se od generaliziranje.
I nema potreba od inaetenje i ubeduvanje. Ne generaliziraj, a ako sakash da napravish nekakov argument ili poenta koristi konkretni primeri i sporedbi.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 20:38
Што е тоа што овие списи (за кои е отворена темава) го имаат а не е веќе многу порано посведочено во Новозаветните Списи, кои според повеќе генијални (а можеби и најгенијални) умови на човештвото, се Најсветите Списи воопшто!?
Благодарам за трудот и љубезноста.
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2009 во 00:52
Ochigledno ne si zapoznaen so niv, pa zatoa, dokolku navistina te interesiraat, najdi gi, chitaj gi i prouchuvaj gi... Tvoevo prashanje e premnogu opshirno za da se odgovori vo edna kusa replika.
Inaku, edna rabota koja e razlichna vekje ja napomenav vo prethodniot komentar. Za dodatni objasnuvanja vidi vo temata za gnostika.
P.S. Ostavi ja genijalnosta na strana koga govorish za religija i vera. Ili ako vekje sakash da ja koristish, togash upotrebuvaj ja za sporedba megju teolozi samo vo ramkite na edna odredena religija.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2009 во 01:31
Ne mi jasno brate Spiros zashto ovaa evangelie predizvika "nemir" kaj tebe.
Nekoi velat deka ne e, nekoi velat deka sepak e evangelie na Marija - kako i da e. Zarem nemame pravo da razmisluame, da ja prodlabocuvame nashata spoznaja na onaa shto Bog ni go dava i soopshtuva. Zarem mora da bideme zatvoreni vo okovite na cetirite evangelia koi se vo biblijata ????
Bog ni dal pravo da se ravivame razmisluvame i napreduvame, a toa neminovno doveduva do toa da nie otkrivame se povece i povece, i ne ni e potrebna crkavata povece da ne vodi po patot na veruvanjeto - mozeme i samite zashto BOG E SE I SE E VO BOGA....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2009 во 01:40
spiros напиша:
Што е тоа што овие списи (за кои е отворена темава) го имаат а не е веќе многу порано посведочено во Новозаветните Списи, кои според повеќе генијални (а можеби и најгенијални) умови на човештвото, се Најсветите Списи воопшто!?
Благодарам за трудот и љубезноста. |
Najgenijalni umovi posvedocile - Dali, si se zaprshal dali imale izbor za poinakov odgovor????
Shto mislish za Leonardo Da Vinci ????
Te molam da ne navleguvame vo nebulozite na Den Brown i negoviot Kod na Davinci - tuku da diskutirame so fakti.
Pozdrav...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2009 во 06:41
Gnostichkite tekstovi bile nameneti samo za odbrani lugje koi bile prigotveni da gi doznaat i osoznaat. Tie ne se za shiroki narodni masi koi ochekuvaat ednostavni misli ispolneti so blagost, smirenie i proshka za napravenite grevovi.
Eden od glavnite elementi koj pridonese gnosticizmot so vreme da ischezne od javnata scena na vernishtvoto e tokmu negovata ekskluzivnost i hermetiziranost.
Toj nikogash ne bil masovna religija i nikogash nema da bide...potochno toj povekje e svetogled, filozofija na sogleduvanje na Svetot ili ezoterichno soznanie. Kako takov, gnosticizmot ima povekje slichnosti otkolku razliki so slichnite osoznavanja na lugjeto od site strani na svetot, bez razlika na nivnata vera ili nacionalnost.
Navedenata misla - Bog e vo s'e i s'e e vo Boga, e osnovniot gnostichki aksiom (tajna). Od toa sledi posledicata - Se'e e edno edinstveno Sebstvo i nishto ne postoi oddeleno od Celinata, iako toa taka ni se prividuva kako posledica od nashata limitirana percepcija i nejzinata interpretacija.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2009 во 12:47
Messenger напиша:
Tochno, ova e gnostichko evangelie, kako shto e i onoa na Jovan koe podocna, vo posleden moment, beshe vmetnato vo knigata narechena Nov Zavet. |
Значи меси сме прааеле муабет за ова,Евангелитео по Јован не е гностичко,туку го КОРИСТЕЛЕ НЕКОИ ГНОСТИЧКИ групи во Азија,(поточно следбениците на гностикот Валенс),додека во исто време гностикот Макрион го отфрлал!
Затоа и малото(повторувам уште еднаш МАЛОТО двоумење)од страна на некои Свети Оци за ова евангелие кога се составувала канон.
Повеќе за ова види http://www.ntcanon.org/table.shtml - Тука
(не е ова од википедија, па сега види си ти
Templarius напиша:
Zarem mora da bideme zatvoreni vo okovite na cetirite evangelia koi se vo biblijata ???? |
Не знам за какви окови зборуваш но да те потцетам дека Во православната Црква се прифаќа како целосно вистинито, и е дел од светото предание и едно такво апокрифно дело -протоевангелието по ЈАКОВ.
Колку за информација во црквата Перивлепте во Охрид тоа протоевангелеи е НАСЛИКАНО на сите Фрески од лева страна)
Така да не сме ние како протестанти кои ја заклучуваат Библијата баш како со окови како што велиш.
Templarius напиша:
Bog ni dal pravo da se ravivame razmisluvame i napreduvame, a toa neminovno doveduva do toa da nie otkrivame se povece i povece,i ne ni e potrebna crkavata povece da ne vodi po patot na veruvanjeto.- mozeme i samite |
Хмм... ,очигледно не ја разбираш Црквата како што ја сфаќа Правоверието.
Црквата како прво не е ОРГАНИЗАЦИЈА,ниту некакво си здружение на истомисленици,ниту пак некаков полициски уред кој ги контролира своите членови. Туку БОГОЧОВЕЧКИ ОРГАНИЗАМ составен од сите живи и упокоени членови на Црквата и ангелските чинови а глава на црквата е самиот Христос... на кратко, БОГОЧОВЕЧКИ организам кој ги поврзува сите земни и сите небесни.
И тогаш е навистиан дискутабилно како може да се бара Бога истовремено отфрлајќи ја Црквата(вклучувајќи го и самиот Христос!)
Така да разбирливо е зошто рекол Свети Кипријан Картагински(3 век) дека кој ја нема Црквата за мајка го нема ни Бога за Отец!
Templarius напиша:
zashto BOG E SE I SE E VO BOGA.... |
Ова реченица повеќе е пантеистичка отколку христијанска,и сигурно многу би им се допаднала на хиндусите на пример.
Но ако се први муабет за Бог како што правоверните ја разбираат оваа реченица НЕ Е ТОЧНА.
Бог е секадеприсутен и семоќен да, но да се става знак на равенство помеѓу творенијата и нивниот Творец е дискутабилно од христијанска гледана точка и тоа ептен многу дискутабилно.
|
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 01:29
ahmar1 напиша:
Messenger напиша:
Tochno, ova e gnostichko evangelie, kako shto e i onoa na Jovan koe podocna, vo posleden moment, beshe vmetnato vo knigata narechena Nov Zavet. |
Значи меси сме прааеле муабет за ова,Евангелитео по Јован не е гностичко,туку го КОРИСТЕЛЕ НЕКОИ ГНОСТИЧКИ групи во Азија,(поточно следбениците на гностикот Валенс),додека во исто време гностикот Макрион го отфрлал!
Затоа и малото(повторувам уште еднаш МАЛОТО двоумење)од страна на некои Свети Оци за ова евангелие кога се составувала канон.
Повеќе за ова види http://www.ntcanon.org/table.shtml - Тука
(не е ова од википедија, па сега види си ти
|
amar1 ne ochekuvam pravoslavnite da priznaat deka Jovanovoto Evalgelie e gnostichko, iako toa odsekogash postoelo vo grnostichkite zbirki pisanija i shto e usboeno kako takvo od teolozite vo svetov. Isto taka ne ochekuvam da priznaat deka vo posledniot moment beshe prifateno vo Nikea samo zatoa shto beshe premnogu popularno i shto trebashe da se zadovolat nekoi politiki.
Toa shto nekoj gnostik nekogash go odbil ova evangelie ne znachi nishto... i od dvete strani se priznavale i odbivale razni pisanija od razni teolozi. Da, ova sekako mozhesh da go zemesh kako pravoslaven vernik vo odbrana na doktrinata deka toa odbivanje od eden chovek za tebe znachi oti Jovanovoto Evangelie ne e gnostichko...
Na krajot nema vrska, neka bide po tvoe. I onaka toa ne e tema na diskusijava.
|
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 02:03
spiros, za natamoshnite spamiranja na temite so paroli i bilo kakvi repliki i komentari koi ne se najblizu povrzani so objavenite temi kje se banira.
Temive postojano ni se rasipuvaat i rasturaat so vakvi postiranja.
|
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 02:15
I sega ne mi e jasno, namerata mi beshe otvoreno da diskutirame, da zboruvame, no izleze neshto sosema drugo. Pa zaklucuvam deka Pravoslavjeto e podeleno na dva dela edniot del e onoj za obicnite ludje koi prashuvaat i odgovor ne dobivaat, a drugiot e za ekskluzivna grupa na ludje na koi im e dozvoleno da zboruvaat vo ime na crkvata na Pravoslavjeto, dezurni strazari na MPC ... seto toa go vitkaat vo oblanda na pozrtvuvanost i poboznost... Jas sum Pravoslaven Hristijanin, no toa ne znaci deka mora da veruvam na ist nacin kako vie veruvate Spirose i Ahmare, ne mora da znaci deka vashiot nacin e isprave nitu pak deka mojot e ispraven, no znam samo edno deka Bog mi dal pravo da tragam i prashuvam ... a vie kako sakate vashe pravo ....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 02:21
Templarius, rabotata e shto pravoslavnite (kako i katolicite, evangelistite i t.n.) si imaat svoja doktrina so dogmi i kanoni, pa pravoslaven hristijanin mozhe da bide samo onoj koj bezuslovno kje gi prifati i brani tie neshta. Toa e kako edno bratstvo so odreden kodeks na vrednuvanje i odnesuvanje. Onoj koj ne se slozhuva so nego nemozhe da bide primen vo bratstvoto.
Zatoa jas ne se smetam za pravoslaven, iako mozhebi imam NEKOI pravoslavni pogledi na rabotite. Rabotata e shto ne gi imam SITE. Po defolt toa pravi da ne sum pravoslaven. Istoto vazhi i za tebe. Ti mozhesh da se chuvstvuvash nominalno pravoslaven, no sushtinski ne si toa... Ako voopshto tie vazhno seto toa...
|
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 02:31
Messenger напиша:
Templarius, rabotata e shto Pravoslavnite si imaat svoja doktrina so dgomi i kanoni i pravoslaven hristijanin mozhe da bide samo onoj koj bezuslovno kje gi prifati i brani tie neshta. Toa e kako edno bratstvo so odreden kodeks na vrednuvanje i odnsuvanje. onoj koj ne s eslozhuva so nego nemozhe da bide primen vo bratstvoto.
Zatoa jas ne se smetam za pravoslaven iako mozhebi imam NEKOI pravoslavni pogledi na rabotite. Rabotata e shto ne gi imam SITE. Po efolt toa pravi da ne sum pravoslaven. Istoto vazhi i za tebe. Ti kozhesh da se chuvstvuvash nominalno pravoslaven, no sushtinski ne si toa... Ako voopshto tie vazhno seto toa... |
Mene mi e vzna mojata verba vo Boga, vazhna mi e i verata na moite pradedovci Pravoslavna Hristijanska, koja sega nekoi sakaat da ja napravat da bide ekskluzivno pravo na odreden sloj na ludje so toa shto, Pravoslavjeto go vitkaat vo razni oblandi koi na niv im se samo poznati, na toj nacin odbivajci go obicniot covek od nashata vera pradedovska, toa ne e ubavo, Crkvata ne moze da me vodi po mojot pat kon boga ( ne mislam na Hristovata tuku na ovaa zemskata) taa treba da mi bide samo pomoshnik na toj pat ...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 02:38
E pa, ako se slozhish bezpogovorno da gi sledish pravoslavnite doktrini, dogmi, pravila, tradicii i obichai, Pravoslavnata Crkva kje ti pomaga vo nejziniot kapacitet, a ako ne se slozhish ... verojatno kje te pomaga do izvesna granica, kako nekakov vernik, no sekako nema toa da bide vo potpolnost... osobena dohovna, bidejki ti toa ne go prifakjash.
Patem, ima nekoi raboti koi ne se spodeluvaat so obichniot vernik, tuku samo megju onie koi potpolno se posvetile na Crkvata.
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 06:44
Go imam chitano ova Evangelie na internet i imashe mnogu malku pishuvano, kade se nekoj preripnati stihovi i glavi na Evangelieto?< id="gwProxy" ="">< ="jsCall();" id="jsProxy" ="">
-------------
|
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 10:46
Templarius напиша:
Pa zaklucuvam deka Pravoslavjeto e podeleno na dva dela edniot del e onoj za obicnite ludje koi prashuvaat i odgovor ne dobivaat, a drugiot e za ekskluzivna grupa na ludje na koi im e dozvoleno da zboruvaat vo ime na crkvata na Pravoslavjeto, dezurni strazari na MPC... |
Темплариус мислам дека не е фер оваа твоја изјава спрема мене.
Како прво ја ниту сум полицаец,ниту пак на една од помесните цркви (во случајов МПЦ)плаќа некого(или убедила) да и биде потпарол на форумов.
Ти праша за псевдоевангелието по марија магдалена и јас ти одговорив од тоа што го знам за истото.
Ниту те искарав ниту сум ти рекол да не прашуваш или да не мислиш со своја глава.
Верници кои не го уклучуваат мозокот им требаат само на разноразни култови а не на Православието.
Јас само истакнав дека во светло на Учењето на Христовата Црква тој гностички текст е неточен.
И колку за твоја информација ако јас сакав само да слушам тоа што сакам да слушам немаше да се замарам да го прочитам оние фамозни гностичките списи од наг хамади.
(кои се еден куп езотерична литература со христијанска опаковка и НИШТО повеќе)
Инаку тие списи не се ништо тајно..оди во книжарата на Матица близи Соборниот Храм во Скопје и ќе ги имаш делата на гностицизмот и тоа на македонски!
(првото издание беше ужасен превод од француски но второто е подобро каде каде).
Templarius напиша:
Mene mi e vzna mojata verba vo Boga, vazhna mi e i verata na moite pradedovci Pravoslavna Hristijanska, koja sega nekoi sakaat da ja napravat da bide ekskluzivno pravo na odreden sloj na ludje so toa shto, Pravoslavjeto go vitkaat vo razni oblandi koi na niv im se samo poznati, na toj nacin odbivajci go obicniot covek od nashata vera pradedovska, toa ne e ubavo, Crkvata ne moze da me vodi po mojot pat kon boga ( ne mislam na Hristovata tuku na ovaa zemskata) taa treba da mi bide samo pomoshnik na toj pat ... |
И мене ми била битна верата на моите предци но тоа не значи дека тоа треба да се земе здраво за готово.
Тоа значи дека треба да се НАУЧИ што повеќе за таа иста вера и што е најбитно таа треба да почне да се ЖИВЕЕ.
Ако нашите предци неможеле или немале време да го читаат Евангелието,Светите Оци и целокупната Теологија на Црквата ние денес го немаме тој изговор.
Во тој контектс ми беше и мојата забелешка до тебе да се информираш подетално за тоа што Православието подразбира под Црква па послем да кажеш дека црквата ти треба или не ти треба за твојат потрага по Бога.
Тоа со одбивање на обичниот човек...
Во Црквата не се прифаќа елитизмот(од типот слушајте ме вие кретени низаедно што јас паметниот ќе ви кажам) и секогаш бил настрого осудуван од Светите Оци.
Но практично често се случува да еден православен доаѓа во конфликт со друг "православен" кога едниот ќе му каже на другит дека нечини на пример kурбан да се прави,дека Бог не е е некаков со дедо мраз и дека тоа што он го практикува не е во духот на правoславието.
И тогаш тој самонаречен православен ќе каже:
-мене не ме интересира тоа, ја правам како што правел татко ми и дедо ми а сега тоа демек лошо било, не било по верата мене не ме интересира многу многу зашто на крај краева не ме ни интересира верата суштински,туку само како обичај.
И така се сведува верат и црквата на едно фолклорно здружение у кои ни е доста интересно мада појма немаме зашто е тоа и која е поенатат на тоа.
Али важно дедовците наши биле нејзини членови!(ко да се прави муабет за навијачи на фудбалски екипи).
И послем сите ќе викаме ејј ама не вреѓаат протестантиоте,срам да им е!
А они не не вреѓаат туку најчесто ги исмеваат изопачените и празни обичаии кои ги практикуваат некои од верните.
И сега не се трудиме да се поправиме и да научиме во ШТО ТОА ПОТОЧНО ВЕРУВАМЕ туку уште повеќе заглавуваме во калта на номиналното "православие" кои нема ни П од Православието.
Така да ја би боље верните да бидат повеќе непополарни поради тоа што ја кажуваат вистината,отколку да се mainstrim со номинализмот и верата (во најдобар случај)претворена во еден сувопарен пиетизам кој е смртно досаден од типот не смееш ова, не смеш она, забрането е ова ,забрането е она.
Или пак кај нас често што се среќава да се стопи верат со нациналниот идентитет и тогаш не знаеш дали прави човекот муабет за македонизмот или за верата?!
Поздрав и секое добро+++
|
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 01:01
Ahmar1, dobro srochena poenta.
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 00:19
Интересен е делот од текстот каде пишува дека Исус ја бакнал, а недостасува дел каде би било напишано каде ја бакнува, па некои тоа го толкуваат како да е голем доказ дека имале интимна врска, што не е вистина. На нештата не може да гледаме од денешен аспект. За нас некои работи денес изгледаат апсурдно, смешно, па дури и ужасно, но за луѓето во тој век било сосем нормално. Да не наведувам примери, ги има и во Евангелијата. Сепак, историчарите ја оспоруваат точноста на текстот, да не говорам пак за идејата дека Марија била интимна со Исус, повторувам, историчари, а не Црквата. Истотака нема согласност и дека Марија била поблиска со Исус отколку другите Апостоли. Во ниту едно Евангелие го нема тоа, па и дека му била омилена. Дури има тези дека почитувањето на Мајката Божја имало за цел да ја засени токму Марија Магдалена, ама извори кои ќе го поткрепат таквото тврдење, кај раните Христијани нема, освен кај гностиците, под влијание на ова Евангелие, секако.
-------------
|
Постирано од: Tor
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 00:28
Mudrec kako Isus nikad ne moze da bide asketa ili da se vozdrzuva od ljubov-samo takvi luge se sposobni vistinski da sakaat!
Sto ima loso vo toa sto bil blizok so Марија Магдалена?
"Zenite se sekogas podobri sledbenici od mazite"
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 00:38
Tor напиша:
Mudrec kako Isus nikad ne moze da bide asketa ili da se vozdrzuva od ljubov-samo takvi luge se sposobni vistinski da sakaat!
Sto ima loso vo toa sto bil blizok so Марија Магдалена?
"Zenite se sekogas podobri sledbenici od mazite"
|
Зошто да не може да биде аскет?! Има многу примери на мудреци кои биле аскети, да не ги наведувам сите. Секако, за мене Исус Христос, не е само мудрец, Тој е и Богочовек, па не верувам дека тој ќе биде интимен со жена, сепак во себе има Божествена природа. Но сепак, ете, да го оставиме моето верување, да се вратиме на Евангелието и вистинитоста. Дали може да посочиш некаков извор, во поткрепа на твоето тврдење? Верувањата не може да ги докажеме, но некои работи од историјата можеме, па и вакво нешто чинам дека спаѓа во тој домен.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 00:43
Марија Магдалена bila najbliska so Isus-toa e za mene prirodno! Sovinistite i verskite fanatici ne sakaat da go priznaat toa. Ima mnogu Gnosticki evangelija, megu koi i ova na Marija Magdalena-mora da se vistiniti!
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 00:46
Tor напиша:
Марија Магдалена bila najbliska so Isus-toa e za mene prirodno! Sovinistite i verskite fanatici ne sakaat da go priznaat toa. Ima mnogu Gnosticki evangelija, megu koi i ova na Marija Magdalena-mora da se vistiniti!
|
За тебе зацрвенетото може да е природно, никој не ти го негира правото да мислиш дека е така, ама за да биде така и за науката, мора да има некаков објективен доказ, а не само верување. Има и многу романи кои ја опишуваат љубовта, па следствено на тоа, дали мора да е вистинит тој опис ? Секако дека не. Наведи некој други историски извор, освен ова Евангелие, каде ќе се потврди зелениот дел од текстот. Како што кажав, верувањата се едно- историските докази сосема друго.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 00:52
Koga se raboti za religioznost-NE мора да има некаков објективен доказ-za NAUKATA nema tuka mesto. Nikakva logika ne e potrebna! Nikakov um, spekulacija-samo svesnost!
Ako nemas svesnost, ke go 'promasis' Isus. Intelektualen um poveke preci otkolku sto pomaga!
Postoele Isus i marija Magdalena i bile bliski i ne mora da znaci da bile intimni.
Sexualnata energija moze da se pretvori vo univerzalna ljubov, apsolutna svest, kosmicka svest !
Isus ne bil asexualen-nieden mudrec ne bil toa!
Toa ne znaci da imale sexualni odnosi!
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 01:04
Tor напиша:
Koga se raboti za religioznost-NE мора да има некаков објективен доказ-za NAUKATA nema tuka mesto. Nikakva logika ne e potrebna! Nikakov um, spekulacija-samo svesnost!
Ako nemas svesnost, ke go 'promasis' Isus. Intelektualen um poveke preci otkolku sto pomaga!
Postoele Isus i marija Magdalena i bile bliski i ne mora da znaci da bile intimni.
Sexualnata energija moze da se pretvori vo univerzalna ljubov, apsolutna svest, kosmicka svest !
Isus ne bil asexualen-nieden mudrec ne bil toa!
Toa ne znaci da imale sexualni odnosi!
|
Да, за верувањата нема потреба од наука, ама за некои историски настани треба доказ, ако сакаме да знаеме дали било така или не. Во однос на другото, секој има право да верува во што сака, тоа и не го оспорувам. Ете, ти веруваш во блискоста на Исус и Марија Магдалена, јас во пишаното во Светото Писмо и Богочовечноста на Христос. Тоа си е право на секој човек. Во однос на асексуалноста на мудреците, не може со сигурност да тврдам дали биле асексуални или не биле, тоа никој не може точно да го знае.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 01:10
Ima knigi za tie stvari-za mudreci i nivnata sexualnost ama nebitno!
Ima Istoriski Isus
Ima i verski Isus
Koj e vistinskiot!
Kakov bil istoriskiot Isus?
Sigurno znae Marija Magdalena toa-taa bila bliska so nego!
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 01:13
Tor напиша:
Ima knigi za tie stvari-za mudreci i nivnata sexualnost ama nebitno!
Ima Istoriski Isus
Ima i verski Isus
Koj e vistinskiot!
Kakov bil istoriskiot Isus?
Sigurno znae Marija Magdalena toa-taa bila bliska so nego!
|
Ако тие книги имаат докази и историски извори, тогаш секако треба да се анализираат и од научници, не само од обични луѓе. Каков бил историскиот Исус не знам дали сигурно знае најдобро Марија Магдалена, затоа што некој ќе каже дека најдобро знаела Мајка Му, друг Апостолите, а четврт пак, научниците.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 01:17
Ако тие книги имаат докази и историски извори, тогаш секако треба да се анализираат и од научници, не само од обични луѓе.
TIE KNIGI SE PISUVANI OD DUHOVNICI, NE OD NAUCNICI...pak ti so nauka i pak ti so nauka!
Naucnici idat so svoja logika i sve upropastuvat!
Naucnicite, poveketo od niv, se umobolni. Filozofijata e vrsta na nevroza!Religijata e medicina!
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 01:20
EVE STO SE SLUCILO SO ISTORISKIOT ISUS, na primer:
I taka Isus otisol od Erusalim, veroojatno so apostolot Toma, dosol do Kashmir I ostanal vo nego. Duri nastanalo I cello selo okolu ridceto na koja se naogala negovata koliba, a seloto I den-denes se vika VITLEEM. Vo Kashmir postoji malo selo koe se vika Vitleem (Bethleem), a vo grobot koj e tamu socuvan se naoga teloto na Isus Hristos.
POJDI VO KASHMIR I PROVERI!
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 01:22
Isus vo Kashmir ziveel 112 godini!
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 01:25
Tor напиша:
Ако тие книги имаат докази и историски извори, тогаш секако треба да се анализираат и од научници, не само од обични луѓе.
TIE KNIGI SE PISUVANI OD DUHOVNICI, NE OD NAUCNICI...pak ti so nauka i pak ti so nauka!
Naucnici idat so svoja logika i sve upropastuvat!
Naucnicite, poveketo od niv, se umobolni. Filozofijata e vrsta na nevroza!Religijata e medicina!
|
Овде говориме за историскиот Исус, зар не? Овде говориме дали тоа што го пишува во некој текст е вистина чинам, а не за кој во што верува, затоа и од тој аспект ги коментирав нештата. Во однос на книгите од духовници, тоа останува во доменот на верувањето, па останува на самиот верник да одлучи дали ќе ги прифати или не.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 01:27
Veruvanjeto vo Bog e eden vid sueverie!
Toj koj go osetil Bog-ne veruva: TOJ ZNAE!
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 01:49
Tor напиша:
|
Мислиш дека гордото знаење - кое ја омаловажува искрената вера - е нешто повредно од верата на чистото детско срце?
Ако навистина тоа така го мислиш (веруваш или знаеш) тогаш треба да бидеш отворен и за можноста дека твоето сознание е несовршено, а БОГ е СОВРШЕН!
Лека ноќ.
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 02:21
Tor напиша:
|
Ovaa e edna najdobrite misli koi gi imam do sega prochitano na forumov!
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 11:40
For Mary Magdalene, committed to the military method of spreading Judaism against Roman paganism, Jesus had betrayed all they had worked for. She separated from him and initiated a divorce, soon after the birth of their third child. The legalities of the divorce were carried out by Paul, who as a former Pharisee condoned divorce. He also officiated at the second wedding of Jesus, to Lydia. It took place in Philippi in Macedonia, for the Christian party was by now based in Europe, looking to Rome rather than Jerusalem.
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 15:27
Templarius напиша:
A zoshto da ne, koe e vasheto mislenje ...??? |
Моето мислење по однос на ова прашање е совршено еквивалентно на твоето, па само ќе ти повторам: а зошто да не?
Ако некој одлучи однапред да отфрли некоја работа само затоа што е заробен во страхопочитта на религијата-ќе го стори тоа. Но човек кој ја има живата вера во Бог и неговата Реч ќе знае дека Неговата мудрост е вечна и дека како што вели Јован (парафразирам) “Кога сите чуда/дела на Исус би се запишале не би ги собрало во сите книги на светот“, следствено, таквиот човек има отворен ум за истражување и задлабочување во списите без страв и предрасуди...
Зар зборовите на Леви во обраќањето кон Петар не ви се верни? Зар не го замислувате така Петар кога ги читате евангелијата? (Tada Marija zaplaka i reče Petru: "Petre, brate moj, ta što misliš?
Misliš li da sam sve to u svome srcu zamislila, ili da lažem o
Spasitelju?"
Levi se obrati Petru, govoreći: "Petre, uvijek si bio nagle naravi.
Vidim da se prema ženi odnosiš kao prema neprijateljima. Ako ju je
Spasitelj učinio dostoj-nom, zašto je onda odbacuješ? Sigurno je
Spasitelj dobro poznaje. Zato ju je ljubio više nego nas. Neka nas bude
stid, prigrlimo savršenoga čovjeka kao što nam je zapovijedio, i
propovijedajmo evanđelje ne smišljajući nika¬kvih drugih pravila ni
zakona uz one koje je ustanovio Spasitelj.")
Зар Исус не беше првиот кој ја изедначи жената со мажот (во смисла на почитување, еднаквост на правата, ослободување какво приличи на децата на Слободната)...
Мене ова ми е мнооогу верно.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 19:56
Ima samo cetiri verodostojni Evangelija koi se Bogovdahnoveni i se naogaat vo Svetoto Pismo: Evangelijata spored Matej, Marko, Luka i Jovan.
Site drugi "evangelija" koi ne se vo Biblijata se apokrifni , neverodostojni i falsikikati koi se napisani mnogu podocna od onie koi se vo Biblijata.
I nema nikakvi dokazi (osven spomenatite falsifikati) deka ISUS bil vo Egipet, Indija i ne znam kade , deka bil ozenet so Marija Magdalena i deka ziveel 112 godini.
Ocigledno, na edna duhovna licnost , protivnikot na BOG narecen Gavol i Satana ne i odgovara faktot deka ISUS go dade zivotot za otkup na grevovite na lugjeto za da imame vecen zivot pa im nudi na lugjeto drugi teorii, skokotlivi i primamlivi za uvoto i egoto...
Cuvajte se od izmamite na Lukaviot!
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 20:56
КингДавид, јас верувам дека четирите евангелија кои се дел од Новозаветните списи се најверодостојни. Не било лесно да се избере кои списи ќе влезат во Новиот Завет.
Кога нешто се случува и има многу сведоци, зар сведочењето на секој не е потврда на истиот настан но гледано од друг агол? Или, имаме неколку сликари кои сликаат во природа, на исто место, зар сите цртежи ќе бидат исти? Не, еден ќе се фокусира на пример на деталите пр. листовите на дрвјата, друг пак на живиот свет, ќе нацрта птички на дрвото да речеме 5, трет ќе нацрта четири бидејќи во меѓувреме една одлетала, четврт ќе се задлабочи на браздите на кората на дрвото, петти на целината....Но сите тие ќе бидат слика на еден момент...
Па за мене тоа претставуваат и останатите евангелија кои не се влезени во Писмото, сведоштва. Не верувам дека некој би измислувал вакви работи, многу детали во овие апокрифи укажуваат дека се дел од исто сведоштво (конкретно еве, карактерот на Петар на кој се фокусирав).
Додека, никакви докази нема дека исус престојувал во Индија, Египет (освен како младенче кога ангел Господов му се јавил на преподобниот Јосиф за да го заштити семејството од гневот на Ирод). Мнозина се прашуваат-каде бил Исус додека не почнал да проповеда? Писмото го споменува Исус како (мислам) дванаесетгодишник кога ги восхитил сите во синагогата со своето знаење. Му помагал на Јосиф во работата, живеел како и сите други со едно-АМА-немал никаков грев. Едноставно, до Неговата 33-та година “времето сеуште не било дојдено“. А не дека бил во Индија и незнам таму каде, таа забуна мислам потекнува од некои христијански мисионери кои престојувале во Индија и оставиле нешто од списите таму, и како што кажа ти убаво, лукавиот не мирува, искривува, извртува, заведува.
Да, затоа најверодостојно е да се држиме до чистото Свето Писмо и четирите Евангелија, но, ако внатрешноста на духот ни копнее по нови знаења за Вистината, од љубов кон Исус, зашто да не ги проучуваме и овие апокрифните, па не е можно да не содржат ниту зрнце вистина.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 21:02
Postojat knigi kao'Bibliotekata Nag Hamadi','Gnosticki evangelija' i drugi.
Vo Nikea e napravena golema zbrka, golem kriminal.
Vo 'Tomino Evangelie' ne se spomnuva ni Tajna Vecera, ni otkup za nasite grevovi, ni raspnuvanje, ni voskresnuvanje.
Isusov grob se naoga vo Kashmir, Indija...
4te evangelija se smetaat za teologija i najdeni se mnogu nesovpaganja megu niv. Mene mi se dragi i apokrifni i ovie 4ve evangelija. Vazno da se srce i um otvoreni za Isus!
Lukaviot e nikoj drug osven-coveckiot um!
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 21:38
Najgolema izmama na Lukaviot e deka gi ubedi povekjeto lugje deka ne postoi.
Sto pravi eden kriminalec koga ke izvrsi nezakonsko delo? Gleda da ne ostavi tragi zad sebe. Isto e i so Gavolot.
Koga ISUS zboruval vo pustinata koga Gavolot go iskusuval, zboruval sam so sebe ili so Lukaviot?
Zarem ako zboruval samiot so sebe, odnosno ako Gavolot ne postoi, koj go iskusuval Bozjiot Sin?
Dali ISUS imal zlobni misli vo umot???
Ne drzi voda toa prijatele
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 23:06
maria_magdalena напиша:
Па за мене тоа претставуваат и останатите евангелија кои не се влезени во Писмото, сведоштва. Не верувам дека некој би измислувал вакви работи, многу детали во овие апокрифи укажуваат дека се дел од исто сведоштво (конкретно еве, карактерот на Петар на кој се фокусирав).
|
Во тие апокрифи на многу места ќе најдеш и постоење на Софија, Мудроста, како Божество, секако, под влијание на грчката митологија. Дали навистина Исус кој проповедал монотеизам, би поттикнувал практикување поклонување кон Мудрост или некакво паганско грчко божество?! Дали Исус би убивал од задоволство?! Да, во апокрифите го има и тоа! Во однос на верноста на сведоштвата, не знам колку можат да бидат верни сведоштва напишани пет века по настаните, затоа што овој текст потекнува од петтиот век по новата ера, па и научниците не го прифаќаат за веродостоен.
П.С. За сведоштвата дека Исус живеел во Кашмир, па уште и баш 112 години, и дека Апостол Павле го венчал во Македонија и да не говориме, доволно е само да побараме историски извори, а тишината на страната од која ќе ги побараме, доволно ќе каже.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 23:17
Seto onoa shto ne vleze vo Noviot Zavet kako oficijalnata zbirka na Evangelija i pisanija so vemeto beshe sistematski unishtuvano. Duri se otide do tamu shto hristijanite ja zapalija i Aleksandrijskata biblioteka za da bidat sigurni deka nema da ostane traga od "gjavolshtinite".
Imame srekja shto vo relativno novo vreme iskopani se sokrieni (dali nekogash ste se prashale od kogo se krieni?) pisanija za koi do togash se znaeshe samo indirektno i fragmentarno preku onie koi na vremeto gi kritikuvale.
Za zhal, mnogu raboti kje ostanat zasekogash izgubeni... ili sokrieni vo bibliotekata na Vatikan.
Denes ni ostanuva da se samoubeduvame so hristijanskata doktrina deka so Gospodov blagoslov i dopushtenie opstanale samo najverodostojnite pisanija.
Samo se prashuvam, kako toa Gospod dopushta obelodenuvanje na nedopusjtenoto?
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 23:37
Messenger напиша:
Seto onoa shto ne vleze vo Noviot Zavet kako oficijalnata zbirka na Evangelija i pisanija so vemeto beshe sistematski unishtuvano. Duri se otide do tamu shto hristijanite ja zapalija i Aleksandrijskata biblioteka za da bidat sigurni deka nema da ostane traga od "gjavolshtinite".
Imame srekja shto vo relativno novo vreme iskopani se sokrieni (dali nekogash ste se prashale od kogo se krieni?) pisanija za koi do togash se znaeshe samo indirektno i fragmentarno preku onie koi na vremeto gi kritikuvale.
Za zhal, mnogu raboti kje ostanat zasekogash izgubeni... ili sokrieni vo bibliotekata na Vatikan.
Denes ni ostanuva da se samoubeduvame so hristijanskata doktrina deka so Gospodov blagoslov i dopushtenie opstanale samo najverodostojnite pisanija.
Samo se prashuvam, kako toa Gospod dopushta obelodenuvanje na nedopusjtenoto? |
Да Го оставиме Господ настрана од ова што го кажа.
Месенџер, самото тоа што текстовите се од петтиот век, а дури се проценува дека приказната е од крајот на вториот век, зарем не кажува многу?! Мене ми кажува, ете, на науката исто. Апокрифите ги има денес, научници работеле на нивниот превод, ама не ги прифаќаат за веродостојни. Зошто ли? Не говориме за Црквата, говориме за науката.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Април.2010 во 23:42
Tor напиша:
EVE STO SE SLUCILO SO ISTORISKIOT ISUS, na primer:
I taka Isus otisol od Erusalim, veroojatno so apostolot Toma, dosol do Kashmir I ostanal vo nego. Duri nastanalo I cello selo okolu ridceto na koja se naogala negovata koliba, a seloto I den-denes se vika VITLEEM. Vo Kashmir postoji malo selo koe se vika Vitleem (Bethleem), a vo grobot koj e tamu socuvan se naoga teloto na Isus Hristos.
POJDI VO KASHMIR I PROVERI!
|
Ne sum bil vo Kashmir , no sum go videl navodniot grob na ISUS na slika , ima krst . Samo dali e toj grob na ISUS , iako pisuva taka
Gavolot sto li nema da izmisli da gi zavlece lugeto od Hrista.
Inaku,gi imam citano apokrifnite evangelija i toa uste pred 5-6 godini za prvpat.
Da navedam nekolku zabeleski od strucnjaci:
Apokrifnite spisi datiraat nekade od sredinata na 2 vek od n.e. sto znaci mnogu podocna od kanonskite Evangelija. Slikata sto ni ja davaat za ISUS i za Hristijanstvoto sosema se razlikuva od slikata sto ni ja dava Biblijata.
Na primer, kako sto spomna Makedon vo svojot post,vo apokrifnoto Evangelie spored Toma , ISUS kako dete bil ubiec i ja predizvikal smrtta na drugo dete(!)
Vo istoto delo ISUS kazuva za da moze da vleze Marija Magdalena vo Nebesnoto Carstvo ke ja pretvori vo masko.( Demek, zeni ne mozat da vlezat vo Nebesnoto Carstvo)
Vo apokrifnoto "Evangelie" spored Juda e navedeno deka ISUS im se smeel na svoite ucenici zatoa sto se molele pred da jadat....
Vo drugi apokrifni dela se naglasuva deka Hristijanite treba napolno da se vozdrzuvaat od seksualni odnosi, pa duri i deka Apostolite gi terale zenite sto sakale da bidat Hristijanki da se razveduvaat od svoite mazi.
Vo nekoi dela e navedeno deka ISUS bil ozenet so Marija Magdalena i imal deca so nea.
Mnogu od apokrifnite dela gi odrazuvaat veruvanjata na gnosticite, koi velat deka Tvorecot Jehova(Jahve), ne e dobar BOG. Isto taka tie negiraat deka imalo voskresenie na ISUS, tvrdat deka seta materija e zla i deka Satana e osnovacot na brakot i razmnozuvanjeto.
Nekolku apokrifni dela im se pripisuvaat na nekoi Bibliski licnosti, no toa ne se nivni dela tuku falsifikati.
Eden strucnjak za apokrifni dela , M.R. James rekol: " Voopsto ne stanuva zbor za toa deka ovie dela bile otfrleni od Noviot Zavet, tie samite se otstranile so svojata sodrzina..."
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 00:25
Македон напиша:
Messenger напиша:
Samo se prashuvam, kako toa Gospod dopushta obelodenuvanje na nedopusjtenoto? | Да Го оставиме Господ настрана од ова што го кажа.Месенџер, самото тоа што текстовите се од петтиот век, а дури се проценува дека приказната е од крајот на вториот век, зарем не кажува многу?! Мене ми кажува, ете, на науката исто.Апокрифите ги има денес, научници работеле на нивниот превод, ама не ги прифаќаат за веродостојни. Зошто ли? Не говориме за Црквата, говориме за науката. |
Македон, gi pochituvam veruvanjata na drugite lugje.
No, na strana od veruvanjata, mozhebi ne si znael deka manuskriptite od Esenite, biblijskite i nebiblijskite, datiraat od periodot megju 150 godina pred i 50 godina posle Hrista. Od toj aspekt povekjeto od niv se postari i od onie na Pavle. Za onie na koi ne im e poznato, Evangelieto avtorizirano kako Jovanovo datira od krajot na prviot i pochetokot na vtoriot vek.
Bez obzir na starosta na ovie pisanija, ostanuva faktot deka Hristijanstvoto storilo s'e shto bilo mozhno vo negova sila sukcesivno i permanetno da gi unishtiva site onie manuskripti koi ne bile oficijalno usvoeni od negovoto sveshtenstvo.
I ne sum jas toj koj tvrdi deka so Gospodov blagoslov i dopushtenie se slucheni site tie raboti. Toa e oficijalnata hristijanska doktrina.
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 00:43
Messenger напиша:
Македон напиша:
Messenger напиша:
Samo se prashuvam, kako toa Gospod dopushta obelodenuvanje na nedopusjtenoto? | Да Го оставиме Господ настрана од ова што го кажа.Месенџер, самото тоа што текстовите се од петтиот век, а дури се проценува дека приказната е од крајот на вториот век, зарем не кажува многу?! Мене ми кажува, ете, на науката исто.Апокрифите ги има денес, научници работеле на нивниот превод, ама не ги прифаќаат за веродостојни. Зошто ли? Не говориме за Црквата, говориме за науката. |
Македон, gi pochituvam veruvanjata na drugite lugje.
No, na strana od veruvanjata, mozhebi ne si znael deka manuskriptite od Esenite, biblijskite i nebiblijskite, datiraat od periodot megju 150 godina pred i 50 godina posle Hrista. Od toj aspekt povekjeto od niv se postari i od onie na Pavle. Za onie na koi ne im e poznato, Evangelieto avtorizirano kako Jovanovo datira od krajot na prviot i pochetokot na vtoriot vek.
Bez obzir na starosta na ovie pisanija, ostanuva faktot deka Hristijanstvoto storilo s'e shto bilo mozhno vo negova sila sukcesivno i permanetno da gi unishtiva site onie manuskripti koi ne bile oficijalno usvoeni od negovoto sveshtenstvo.
I ne sum jas toj koj tvrdi deka so Gospodov blagoslov i dopushtenie se slucheni site tie raboti. Toa e oficijalnata hristijanska doktrina.
|
Есените, колку што знам, а кажав и на друга тема, биле јудаисти, ги почитувале строго Саботата, дури и не мокреле тој ден, секако, оние поопитните, а и имале други ритуали за кои секако во Христијанството немало место, затоа што тие биле дел од јудаизмот. Зошто нивните обичаи би биле дел од Новиот Завет? Што би барале таму?
Да, Евангелието по Јована датира од 80 до 120 година по новата ера, но сепак, има разлика меѓу петтиот век и крајот на првиот век, чинам голема разлика. Не случајно и наулата гледа со голема недоверба на тие од петтиот век, како што е Евангелието по Марија Магдалена. Пак ќе кажам, науката, не Црквата, да ги оставиме уверувањата настрана. И не можеме да говориме без да ја земеме предвид и староста на писанијата.
-------------
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 00:43
Македон "Не говориме за Црквата, говориме за науката."
CRKVA I NAUKA NEMA BAS NEKAKVA VRSKA SO RELIGIJA ili DUHOVNOST-Bog ne e institucija!
i koj se pak tie 'golemi' naucnici koi ne gi prifakaat za verodostojni?
Ako nekoj e stvarno zainteresiran za Bog?-Sto mu gromova-pa Bog zboruva i vo drugi sveti knigi!!! Cij glas e, napr., vo k*ran? Bog nasekade isto zbori! Preku svoj Bozji Glasnik Bog zboruva za Marija i Isus vo k*ran!
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 00:46
Isus rekol: "Ja sum Pat, Vistina, Zivot"
Toa e dovolno vistinito-toa se custvuva vo sekoe evangelie!
Tek da vidite sto zbori vo 'Evangelie po Toma'...
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 00:49
Najgolema varka na Umot...Lukaviot e da tvrdite da Gavolot e samo nadvor od vas-nikako vo vas!
Koj e ispolbet so Bog, nema potreba da go spomnuva tolku Gavolot!
Celata prica okolu Isus e prevzemena od MITRAIZMOT!
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 00:56
Bog ne e prisuten vo lugeto...Inace ne bi postoelo tolku mnogu zlo!
Covekot bez svesnost za Bog e najgolema greska vo univerzum i na planeta!Isus bil potpolno razvieno duhovno sustestvo-toa e nasa moznost, sudbina! Koga ne bi postoele gresnici bi nemalo ni svetci, nit bi Isus 'umiral' za nekoi tudji grevovi...
Mene mi se dopaga najveke 'Evangelie po Toma'-mozda toa e najvistinsko,se custvuva deka e taka!
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 01:06
Tor напиша:
Covekot bez svesnost za Bog e najgolema greska vo univerzum i na planeta!Isus bil potpolno razvieno duhovno sustestvo-toa e nasa moznost, sudbina! Koga ne bi postoele gresnici bi nemalo ni svetci, nit bi Isus 'umiral' za nekoi tudji grevovi...
Mene mi se dopaga najveke 'Evangelie po Toma'-mozda toa e najvistinsko,se custvuva deka e taka!
|
Mozebi i mene mi se dopagja povekje Ilijada i Odiseja od Homer, no prasanje e sto e vistinata?
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 01:19
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 01:20
Mudrosta e vistina, religija, medicina-celokupno isceluvanje!
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 01:29
Sakav da kazam deka ne e vo toa rabotata sto nam ni se dopagja, tuku sto e VISTINA.
Za mene ISUS e Patot, Vistinata, Zivotot. Onaka kako sto e napisano vo 4 Evangelija.
Nesomneno deka ima troski vistini i vo Apokrifite, no ima i mnogu sprotivnosti.
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 01:34
Tor напиша:
|
Toa e edno od razmisluvanjeto na lugjeto, kako shto e i onoa na Isus koj veli deka Carstvoto Bozhje ne e nekade nadvor od nas, ne e nitu gore, nitu dole, nitu levo, nitu desno, tuku tokmu vo nas.
I taka... koj kako sfatil, koj kako pochustvuval, takov e svetot za nego.
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 17:35
Ako e bog prisuten vo isus-togas Isusova poraka e deka Bog e vo sekoj covek, deka carstvoto bozje e vo nas...najblisku!
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 17:40
Poblizu od toa nema! Zatoa lugjeto ne veruvaat i barat na site drugi mozhni mesta...
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 20:28
The dynasts lived normally in monasteries, but when they reached their late thirties they left temporarily for a marriage, preferably with a young girl in her teens.
Jesus when he reached maturity was bound by the same rule, and there was no pre-nuptial sex in his case. His bride was Mary Magdalene.One was that she was 27 years old when she married Jesus, not a young girl, and there is an indication that she had been married previously and was a widow. She had been married to a priest, and so came within the rules for permissible Essene marriages.
Se nadevam deka ovaa e ok sega ...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 20:57
Breee... kolku e teshko da se prevedat pet rechenici.
I koj e izvorot na ovoj citat?
|
Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 21:31
Значи ништо од то дека била к*рва(не дека можи да знај некој за сигурно).
------------- Брсјачка нација !
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 23:08
Izreka 114. Simon Petar im rece: Neka Marija si odi od nas, zasto zenite ne se dostojni za zivot. Isus odgovori: Gledaj, jas ke ja povedam, ke napravam od nea masko, taka da I ona moze da stane ziv duh, kako vas mazite. Zasto, sekoja zena koja od sebe ke stvori masko, ke vleze vo Carskoto Nebesko.
Od 'Tominoto Evangelie', 2 vek od nasata era
|
Датум на внесување: 12.Април.2010 во 23:19
DragancoLeskoec напиша:
Значи ништо од то дека била к*рва(не дека можи да знај некој за сигурно). |
Mislam deka ne treba ni vistinska k*rva da narekuvash k*rva a kamo li Sveta licnost na Hristijanstvoto...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 00:30
Apsolutno si vo pravo Templarius!
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:18
Templarius напиша:
The dynasts lived normally in monasteries, but when they reached their late thirties they left temporarily for a marriage, preferably with a young girl in her teens.
Jesus when he reached maturity was bound by the same rule, and there was no pre-nuptial sex in his case. His bride was Mary Magdalene.One was that she was 27 years old when she married Jesus, not a young girl, and there is an indication that she had been married previously and was a widow. She had been married to a priest, and so came within the rules for permissible Essene marriages.
Se nadevam deka ovaa e ok sega ... |
Од каде е ова извадено? Од некој од тие романите со кодови и скриени тајни што само некои ги знаат или пак е историски извор? Ако е историски извор, дали можеш да ни посочиш од каде го изнесуваш?
-------------
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:19
Македон напиша:
Templarius напиша:
Se nadevam deka ovaa e ok sega ... | Од каде е ова извадено? Од некој од тие романите со кодови и скриени тајни што само некои ги знаат или пак е историски извор? Ако е историски извор, дали можеш да ни посочиш од каде го изнесуваш? |
Istoriskite izvori isto taka mozat da bidat osoznaeni samo od nekoi...
Vo ovoj slucaj se raboti za onaa sto mnogumina na ovoj forum ne sakaat da go napravat a toa e Question Everything ...
Kako i da e ovoj pasus sto go iznasam ovdeka e prezemen od ovaa stranica http://www.peshertechnique.infinitesoulutions.com/Biographies/Magdalene.html
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:26
DragancoLeskoec напиша:
Значи ништо од то дека била к*рва(не дека можи да знај некој за сигурно). |
Тоа е забуна која била доминантна кај Католичката, но не и Православната Црква. Чинам дека ја предизвикал Папата Свети Грегориј Први, држејќи проповед на Велигден, кога ја нарекол Света Марија Магдалена грешница, проститутка, која се покајала. И од тогаш настанува таа збрка, а и самиот факт што на многу места во Библијата доминира името Марија, прави збрка, па некои сметале дека жената која направила прељуба е Марија Магдалена, што секако е само мислење, кое не е поткрепено со доказ. Сепак, пак ќе повторам, интересно е што кај Православната Црква никогаш не постоел став дека Света Марија Магдалена е проститутка.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:31
Македон напиша:
DragancoLeskoec напиша:
Значи ништо од то дека била к*рва(не дека можи да знај некој за сигурно). | Тоа е забуна која била доминантна кај Католичката, но не и Православната Црква. Чинам дека ја предизвикал Папата Свети Грегориј Први, држејќи проповед на Велигден, кога ја нарекол Света Марија Магдалена грешница, проститутка, која се покајала. И од тогаш настанува таа збрка, а и самиот факт што на многу места во Библијата доминира името Марија, прави збрка, па некои сметале дека жената која направила прељуба е Марија Магдалена, што секако е само мислење, кое не е поткрепено со доказ.Сепак, пак ќе повторам, интересно е што кај Православната Црква никогаш не постоел став дека Света Марија Магдалена е проститутка. |
Zboruvate za stav na pravoslavna crkva - zarem toa sto e svetica ne e stav ???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:37
Templarius напиша:
Македон напиша:
Templarius напиша:
Se nadevam deka ovaa e ok sega ... | Од каде е ова извадено? Од некој од тие романите со кодови и скриени тајни што само некои ги знаат или пак е историски извор? Ако е историски извор, дали можеш да ни посочиш од каде го изнесуваш? |
Vo ovoj slucaj se raboti za onaa sto mnogumina na ovoj forum ne sakaat da go napravat a toa e Question Everything ...
Kako i da e ovoj pasus sto go iznasam ovdeka e prezemen od ovaa stranica http://www.peshertechnique.infinitesoulutions.com/Biographies/Magdalene.html |
Не се сложувам дека историските извори се осознаени само од некој. Кој сака да чита, ќе најде, ќе побара дали постои нешто или не. Особено ако е историски извор.
Во овој случај, ова ти кое ми го понуди е само интерпретација на нешто, не и историски извор. Никаде нема референци во однос на пишаното, никаде јас истото не можам да го проверам, треба само да си ги замислам изворите, а така историската наука не функционира. Овој дел кое ти го изнесе е само приказна, ништо повеќе.
Јас, кога е во прашање историјата, сакам да пијам директно од изворот, како што велиш и ти, да се прашувам за се, да анализирам, а интерпретациите ги консултирам при анализа, ама сепак затоа што тоа си е став на оној кој го пишувал, а сакам и јас да го видам изворот, а не само интерпретацијата.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:39
Templarius напиша:
Македон напиша:
DragancoLeskoec напиша:
Значи ништо од то дека била к*рва(не дека можи да знај некој за сигурно). | Тоа е забуна која била доминантна кај Католичката, но не и Православната Црква. Чинам дека ја предизвикал Папата Свети Грегориј Први, држејќи проповед на Велигден, кога ја нарекол Света Марија Магдалена грешница, проститутка, која се покајала. И од тогаш настанува таа збрка, а и самиот факт што на многу места во Библијата доминира името Марија, прави збрка, па некои сметале дека жената која направила прељуба е Марија Магдалена, што секако е само мислење, кое не е поткрепено со доказ.Сепак, пак ќе повторам, интересно е што кај Православната Црква никогаш не постоел став дека Света Марија Магдалена е проститутка. |
Zboruvate za stav na pravoslavna crkva - zarem toa sto e svetica ne e stav ??? |
Да, став дека Света Марија Магдалена е светица, која не била протитутка, како што некаде се вели. За што друго да е став, не ми е јасно.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:45
Македон напиша:
Templarius напиша:
Македон напиша:
Templarius напиша:
Kako i da e ovoj pasus sto go iznasam ovdeka e prezemen od ovaa stranica http://www.peshertechnique.infinitesoulutions.com/Biographies/Magdalene.html | Не се сложувам дека историските извори се осознаени само од некој. Кој сака да чита, ќе најде, ќе побара дали постои нешто или не. Особено ако е историски извор. Во овој случај, ова ти кое ми го понуди е само интерпретација на нешто, не и историски извор. Никаде нема референци во однос на пишаното, никаде јас истото не можам да го проверам, треба само да си ги замислам изворите, а така историската наука не функционира.Овој дел кое ти го изнесе е само приказна, ништо повеќе.Јас, кога е во прашање историјата, сакам да пијам директно од изворот, како што велиш и ти, да се прашувам за се, да анализирам, а интерпретациите ги консултирам при анализа, ама сепак затоа што тоа си е став на оној кој го пишувал, а сакам и јас да го видам изворот, а не само интерпретацијата. |
Da koj saka da osoznae ce najde - no sepak ima mnogu raboti koi ne mozat da se najdat. Vo konkretniot slucaj se raboti za mnogu dokumenti koi se cuvaat vo Vatikan i ne mozat da bidat videni od site .. kako i da e seto toa dava eden potik da se razmisluva i istrazuva se so cel da se dojde do vistinata - no mora da znaeme deka coveckata civilizacija odsekogash imala negativen stav sprema vistinata taka da seto toa e edna ogromna turlitava kade i vistinata vece ne e vistina nitu pak lagata ne e vece laga ...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:49
Македон напиша:
Сепак, пак ќе повторам, интересно е што кај Православната Црква никогаш не постоел став дека Света Марија Магдалена е проститутка. |
Hmmmmm mislam deka ne se razbravme ti velish deka e interesno sto vo pravoslavnata crkav nikogash ne postoel stav, jas ti odgovoriv - stav e deka taa e svetica ...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:58
Templarius напиша:
Македон напиша:
Templarius напиша:
Македон напиша:
Templarius напиша:
Kako i da e ovoj pasus sto go iznasam ovdeka e prezemen od ovaa stranica http://www.peshertechnique.infinitesoulutions.com/Biographies/Magdalene.html | Не се сложувам дека историските извори се осознаени само од некој. Кој сака да чита, ќе најде, ќе побара дали постои нешто или не. Особено ако е историски извор. Во овој случај, ова ти кое ми го понуди е само интерпретација на нешто, не и историски извор. Никаде нема референци во однос на пишаното, никаде јас истото не можам да го проверам, треба само да си ги замислам изворите, а така историската наука не функционира.Овој дел кое ти го изнесе е само приказна, ништо повеќе.Јас, кога е во прашање историјата, сакам да пијам директно од изворот, како што велиш и ти, да се прашувам за се, да анализирам, а интерпретациите ги консултирам при анализа, ама сепак затоа што тоа си е став на оној кој го пишувал, а сакам и јас да го видам изворот, а не само интерпретацијата. |
Da koj saka da osoznae ce najde - no sepak ima mnogu raboti koi ne mozat da se najdat. Vo konkretniot slucaj se raboti za mnogu dokumenti koi se cuvaat vo Vatikan i ne mozat da bidat videni od site .. kako i da e seto toa dava eden potik da se razmisluva i istrazuva se so cel da se dojde do vistinata - no mora da znaeme deka coveckata civilizacija odsekogash imala negativen stav sprema vistinata taka da seto toa e edna ogromna turlitava kade i vistinata vece ne e vistina nitu pak lagata ne e vece laga ... |
Доколку се сака, може да се најде речиси се. Научниците, со силна волја, упорно, со моќен истражувачки дух, дојдоа до сите апокрифни Евангелија, до текстовите на Евангелието по Јуда, Евангелието по Марија Магдалена. Затоа и многу не се согласувам дека нешто постојано се крие од сите. Многу повеќе се согласувам дека би се криело нешто кое и не толку ќе се однесува на религија, туку на политика и дворски игри. Сепак, политиката е најмоќно средство за управување со луѓето во современото општество.
Затоа пак ќе кажам, никаде нема историски извор за се ова што е напишано за наводниот брак на Исус и Марија Магдалена, деца, династија и слично. Се додека нема извор, се е само гола интерпретација.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 13:59
Templarius напиша:
Македон напиша:
Сепак, пак ќе повторам, интересно е што кај Православната Црква никогаш не постоел став дека Света Марија Магдалена е проститутка. |
Hmmmmm mislam deka ne se razbravme ti velish deka e interesno sto vo pravoslavnata crkav nikogash ne postoel stav, jas ti odgovoriv - stav e deka taa e svetica ... |
Не сме се разбрале. Јас велам дека во Православната Црква никогаш не постоел став дека Марија Магдалена е проститутка која се покајала, никогаш таа забуна не влегла во официјалното учење на Црквата. Тоа ми беше целта, а не да говорам дека Црквата немала став. Со самото тоа што е светица, јасно е дека Црквата има некаков став.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 17:27
Македон напиша:
Не се сложувам дека историските извори се осознаени само од некој. Кој сака да чита, ќе најде, ќе побара дали постои нешто или не. Особено ако е историски извор. |
Ponekogash se mislam dali zhiveeme vo ist svet...
Postoi samo onoa shto ne e sokrieno ili izgoreno za da se izbrishi zasekogash od istorijata i pomnenjeto na lugjeto.
Tekstovite od esenite i Nag Hamadi se otkrieni sosem sluchajno... samo zatoa shto "dushegrizhnicite" ne uspeale da gi najdat i da gi unishtat kako drugite dokumenti.
Povikot "ako postoelo neshto takvo, togash neka se potvrdi so istorijski dokumenti" e stara crkovna doktrina na "potvrduvanje" na nejzinata dogma. Eliminiranjeto na oponentite i nivnite artefakti sekogash bilo najdobra osiguruvanje od sekakvi idni dokumentirani somnevanja ili organizirani protivstavuvanja.
Toa shto e napraveno so pisanijata na hristijanskite dvizhenja koi ne vlegoa vo Noviot Zavet, crkvata go napravi so pisanijata na domorodcite vo Juzhna Amerika koga nejzinite sveshtenici dojdoa da gi "spasuvaat" ovie lugje vo imeto Hristovo.
Potvrdi mi denes, so originalni istorijski dokumenti, deka Astekite imale svoi pisanija...
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 21:26
Македон напиша:
Templarius напиша:
Македон напиша:
Templarius напиша:
Македон напиша:
Templarius напиша:
Da koj saka da osoznae ce najde - no sepak ima mnogu raboti koi ne mozat da se najdat. Vo konkretniot slucaj se raboti za mnogu dokumenti koi se cuvaat vo Vatikan i ne mozat da bidat videni od site .. kako i da e seto toa dava eden potik da se razmisluva i istrazuva se so cel da se dojde do vistinata - no mora da znaeme deka coveckata civilizacija odsekogash imala negativen stav sprema vistinata taka da seto toa e edna ogromna turlitava kade i vistinata vece ne e vistina nitu pak lagata ne e vece laga ... | Доколку се сака, може да се најде речиси се. Научниците, со силна волја, упорно, со моќен истражувачки дух, дојдоа до сите апокрифни Евангелија, до текстовите на Евангелието по Јуда, Евангелието по Марија Магдалена. Затоа и многу не се согласувам дека нешто постојано се крие од сите. Многу повеќе се согласувам дека би се криело нешто кое и не толку ќе се однесува на религија, туку на политика и дворски игри. Сепак, политиката е најмоќно средство за управување со луѓето во современото општество.Затоа пак ќе кажам, никаде нема историски извор за се ова што е напишано за наводниот брак на Исус и Марија Магдалена, деца, династија и слично. Се додека нема извор, се е само гола интерпретација. |
Vo red se soglasuvam.
No zarem ako ne odime po taa logika togash mozeme da kazeme i deka site sveti knigi se vsushnost samo edno obicno pisanie za da se promovira necie gledishte - interpretacija, so jasna politicka cel ???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 22:56
Македон напиша:
Многу повеќе се согласувам дека би се криело нешто кое и не толку ќе се однесува на религија, туку на политика и дворски игри. Сепак, политиката е најмоќно средство за управување со луѓето во современото општество. | Независно од муабетот за апокрифите и Марија Магдалена, факт е дека дворските игри мошне често биле, а делумно сеуште се поврзани со религијата, поточно со свештенството на различните религии.
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 22:59
Majkl, dali prorocicata Gabriele ima dadeno osvrt na Evangelieto na Marija Magdalena i kakov e nejziniot stav? Pozdrav!
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 23:00
Eve vo koi knigi da pronajdete drugi evangelija i kazuvanja vo vrska so Isus...
Kniga-GNOSTICKI TEKSTOVI
Evangelie na Pistis Sofija
Evangelie Na Mirot Na Isus Hristos
Apokalispsata Spored Adam
Hipostaza Arhonata
Apokrif Jovanov
Pismo Eugnostovo
Tolkuvanje Na dusata
Knigata Tomina
Kniga-BIBLIOTEKA NAG HAMADI
Tajnata Kniga Jakovleva
Evangelieto na Vistinata
Rasprava Za Voskresenieto
Tomino Evangelie
Evangelieto Po Filip
Prvo Otkrovenieto Spored Jakov
Vtoro Otkrovenieto Spored Jakov
Grom: Sovrsen Um
Vtorata rasprava Na Golemiot Set
Otrkrovenieto Spored Petar
Petrova Poslanica Na Filip
Alogen
Evangelie Spored Marija
|
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 23:14
Majkl напиша:
Македон напиша:
Многу повеќе се согласувам дека би се криело нешто кое и не толку ќе се однесува на религија, туку на политика и дворски игри. Сепак, политиката е најмоќно средство за управување со луѓето во современото општество. | Независно од муабетот за апокрифите и Марија Магдалена, факт е дека дворските игри мошне често биле, а делумно сеуште се поврзани со религијата, поточно со свештенството на различните религии. |
Majkl, dali prorocicata Gabriele ima dadeno osvrt na Evangelieto na
Marija Magdalena i kakov e nejziniot stav?
Ako moze da mi odgovoris, bi sakal da go znam stavot na Gabriele za ova kontroverzno evangelie. Pozdrav!
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 13.Април.2010 во 23:27
KINGDAVID напиша:
Majkl, dali prorocicata Gabriele ima dadeno osvrt na Evangelieto na
Marija Magdalena i kakov e nejziniot stav? Ako moze da mi odgovoris, bi sakal da go znam stavot na Gabriele za ova kontroverzno evangelie. Pozdrav! | Не ми е познат некој конкретен став токму за ова Евангелие. Кажано е само дека постојат бројни апокрифи и дека ниту еден од нив не е совршен, но најблиску до вистината е Евангелието на Дванаесетмината наречено и Евангелие Исусово. Но и таму Христос(во склоп на книгата Ова е Мојата Реч) покрај објаснувањата и продлабочувањата дава и исправки.
Понешто меѓутоа е кажано за односот помеѓу Марија Магдалена и Исус. Може да се прочита на објаснувањето од 8.стих, тука:
http://www.univerzalni-zivot.org/das_wort/alfa_i_omega/uznesenje.html - http://www.univerzalni-zivot.org/das_wort/alfa_i_omega/uznesenje.html
|
Датум на внесување: 14.Април.2010 во 02:04
Kade Bog rekol deka cetirite evangelija sto se vo Biblijata se edinstveni na koi sto treba da im se veruva ???
Ima li naucen dokaz deka toa e receno?
Ima li naucen dokaz deka Biblijata e slovo bozje ????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 14.Април.2010 во 10:58
Templarius напиша:
Kade Bog rekol deka cetirite evangelija sto se vo Biblijata se edinstveni na koi sto treba da im se veruva ??? |
Значи тоа Бог не го рекол. Христос создал и оставил на земјата ЦРКВА. А Цркватата е ТАА КОЈА ОДЛУЧИЛА КОИ ЕВАНГЕЛИЈА ЌЕ БИДАТ ПРИФАТЕНИ.
Целиот муабет за светото писмо како некој посебен ентитет кој е самодоволен е крајно упростен и е производ на протестантски начин на размислување.
Се до појава на протенстантизмот ниту на истокот нити на западот не го сфаќале светото писмо како сега што многу луѓе го сваќаат.
Како некој книга која паднала од небо.( а бај д веј во тоа време немало книги како што ние ги подразбираме денес).
Затоа мене лично како православен верник овој начин на размислување ми е тотално стран и чуден на крај краева.
Да се зборува за евангелијата(вакви или онакви) и посланијата на апостолите а никогаш да не се спомне Црквата?!
Тоа е СВЕТО ПИСМО само И САМО АКО се чита во контекст и низ призмата на Црквата.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 01:18
ahmar1 напиша:
Templarius напиша:
Kade Bog rekol deka cetirite evangelija sto se vo Biblijata se edinstveni na koi sto treba da im se veruva ??? |
Значи тоа Бог не го рекол. Христос создал и оставил на земјата ЦРКВА. А Цркватата е ТАА КОЈА ОДЛУЧИЛА КОИ ЕВАНГЕЛИЈА ЌЕ БИДАТ ПРИФАТЕНИ.
Целиот муабет за светото писмо како некој посебен ентитет кој е самодоволен е крајно упростен и е производ на протестантски начин на размислување.
Се до појава на протенстантизмот ниту на истокот нити на западот не го сфаќале светото писмо како сега што многу луѓе го сваќаат.
Како некој книга која паднала од небо.( а бај д веј во тоа време немало книги како што ние ги подразбираме денес).
Затоа мене лично како православен верник овој начин на размислување ми е тотално стран и чуден на крај краева.
Да се зборува за евангелијата(вакви или онакви) и посланијата на апостолите а никогаш да не се спомне Црквата?!
Тоа е СВЕТО ПИСМО само И САМО АКО се чита во контекст и низ призмата на Црквата.
|
Ne mozam da ne iskomentiram za golemata zabluda koja ja imaat Pravoslavnite i Katolicite i koi ovde ja povtoruvaat kako rasipana ploca deka Crkvata go sostavila Svetoto Pismo. Dosega molcev , no za da ne bidam offtopic ke se prefrlam vo RAZGOVORI ZA RELIGIITE i tamu ke go napisam odgovorot kako nastanal Kanonot na knigite na Svetoto Pismo.
P.S. Cetirite Evangelija koi se vo Biblijata se najverodostojni, dodeka apokrifnite kako ova "evangelie" se samo falsifikati na ucenjata na ISUS.
Utre ke go napisam , sega nemam vreme...trpenie molam.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 12:17
KINGDAVID напиша:
Ne mozam da ne iskomentiram za golemata zabluda koja ja imaat Pravoslavnite i Katolicite i koi ovde ja povtoruvaat kako rasipana ploca deka Crkvata go sostavila Svetoto Pismo. Dosega molcev , no za da ne bidam offtopic ke se prefrlam vo RAZGOVORI ZA RELIGIITE i tamu ke go napisam odgovorot kako nastanal Kanonot na knigite na Svetoto Pismo |
Maran Ata напиша:
А може и да се отвори нова тема „Канонот на Светото Писмо - Стар и Нов Завет“ (или само Нов, како сакаш), па таму да ни ја образложиш православната „заблуда“. |
И мислам дека е боље да отвориш нова посебна тема баш и само за оваа "заблуда".
Многу ме интересираат твоите аргументи.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 14:04
I kade sega otide diskusijata ????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 14:44
Jabana, kako i sekogash koga za nekoi raboti CRKVATA vekje odluchila...
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 16:01
Vratete se na temata, dokolku ve interesira i imate neshto konstruktivno da kazhete za Evangelieto na Marija Magdalena.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 19:37
Levi se obrati Petru, govoreći: "Petre, uvijek si bio nagle naravi. Vidim da se prema ženi odnosiš kao prema neprijateljima. Ako ju je Spasitelj učinio dostoj-nom, zašto je onda odbacuješ? Sigurno je Spasitelj dobro poznaje. Zato ju je ljubio više nego nas. Neka nas bude stid, prigrlimo savršenoga čovjeka kao što nam je zapovijedio, i propovijedajmo evanđelje ne smišljajući nika¬kvih drugih pravila ni zakona uz one koje je ustanovio Spasitelj."
Ovaa e eden od najinterasntnite a i najintrigantnite pasusu vo evangelieto na Marija - a sto mislite zasto ???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 21:29
Ne znam na shto celish, ama ova pokazhuva deka duri i apostolite koi odele tri godini po Isusa bile daleku od sovrshenost, a kamoli nekoi sveti otci posle niv. Zamisli, koga na krajot Isus im veli deka kje gi napushti i kje mu sedne na Boga od desnata strana, za ovie najvazhnoto prashanje e "a na koja strana NIE kje mu sedneme na Boga?"
Zatoa, s'e shto kje se slushne i prochita od bilo koj Crkovno sertificiran, apostol, svetec ili sveshtenik ne znachi deka mora da e tochno ili ispravno.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 21:48
Messenger напиша:
Ne znam na shto celish, ama ova pokazhuva deka duri i apostolite koi odele tri godini po Isusa bile daleku od sovrshenost, a kamoli nekoi sveti otci posle niv. Zamisli, koga na krajot Isus im veli deka kje gi napushti i kje mu sedne na Boga od desnata strana, za ovie najvazhnoto prashanje e "a na koja strana NIE kje mu sedneme na Boga?"
Zatoa, s'e shto kje se slushne i prochita od bilo koj Crkovno sertificiran, apostol, svetec ili sveshtenik ne znachi deka mora da e tochno ili ispravno.
|
Tokmu na toa celam deka kako ludje nie ne sme sovrsheni ne mozeme da bideme i da sakame - veruvam deka 12 apostoli se svetci (kako stanale toa, toa e Bozja rabota)no pred da stanat svetci, i tie imale svoi doblesti i mani..Tie barat da bidat privilegirani samo zatoa sto se MASHKI????
ma daj ti se molam, ljubomorno prashuvaat kako moze da ja saka nea povece????
Zarem Bog ne stvoril maz i zena prvin ??
Vo sto e ekskluzivnosta na mazite nad zenite koga neli site sme isti pred boga ????
Zarem Isus nemal pravo da ja osoznae onaa ljubov dadena od Boga pomedju maz i zena ????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 22:25
ahmar1 напиша:
KINGDAVID напиша:
Ne mozam da ne iskomentiram za golemata zabluda koja ja imaat Pravoslavnite i Katolicite i koi ovde ja povtoruvaat kako rasipana ploca deka Crkvata go sostavila Svetoto Pismo. Dosega molcev , no za da ne bidam offtopic ke se prefrlam vo RAZGOVORI ZA RELIGIITE i tamu ke go napisam odgovorot kako nastanal Kanonot na knigite na Svetoto Pismo |
Maran Ata напиша:
А може и да се отвори нова тема „Канонот на Светото Писмо - Стар и Нов Завет“ (или само Нов, како сакаш), па таму да ни ја образложиш православната „заблуда“. |
Многу ме интересираат твоите аргументи. |
Sto se cudis brate ahmar? Covek se uci dodeka e ziv.
Ke otvoram nova tema pa ke gi izlozime tamu nasite gledista i se nadevam deka ke imame konstruktivna diskusija.
Sto se odnesuva do temata za "evangelieto" na Maria Magdalena veruvam brate ahmar deka tuka imame zaednicki stav deka toa e apokrifno evangelie i ne e verodostojno .
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 23:30
KINGDAVID напиша:
ahmar1 напиша:
KINGDAVID напиша:
Maran Ata напиша:
Многу ме интересираат твоите аргументи. | Sto se cudis brate ahmar? Covek se uci dodeka e ziv.Ke otvoram nova tema pa ke gi izlozime tamu nasite gledista i se nadevam deka ke imame konstruktivna diskusija.Sto se odnesuva do temata za "evangelieto" na Maria Magdalena veruvam brate ahmar deka tuka imame zaednicki stav deka toa e apokrifno evangelie i ne e verodostojno . |
A zashto veruvas deka cetirite vo Biblija se verodostojni ?????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 23:37
Toa e moe mislenje Templarius, mozebi ne se slozuvas so mene, ama taka e.
Jas ne velam deka nema nekoi vistiniti raboti vo tie apokrifni evangelija ili tocni informacii, no cetirite Evangelija vo Biblijata se harmonicni megju sebe za razlika od apokrifitnite koi si protivrecat samite edni so drugi i na onie na Evangelieto.
|
Датум на внесување: 15.Април.2010 во 23:44
KINGDAVID напиша:
Toa e moe mislenje Templarius, mozebi ne se slozuvas so mene, ama taka e.Jas ne velam deka nema nekoi vistiniti raboti vo tie apokrifni evangelija ili tocni informacii, no cetirite Evangelija vo Biblijata se harmonicni megju sebe za razlika od apokrifitnite koi si protivrecat samite edni so drugi i na onie na Evangelieto. |
Vo red go pocituvam tvoeto veruvanje, a za harmonijata mozam samo da kazam deka cetirite evangelija vo Biblijata ne se sl*gaat na primer sekoe ima kraj koj ne se sl*ga so drugite ...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 16.Април.2010 во 17:17
Messenger напиша:
|
А замисли кога нештото ќе е слушнато или напишано пет века откако се случило, како што е во случајот со овој текст? Дури не само што ќе се прашаме дали се е точно или не, туку и дали воопшто се случило. А кога ќе размислиме подобро, веднаш ќе кажеме дека не може некој кој живеел пет века по некој настан, во ниту еден случај, да знае подобро од оној кој имал можност барем да ги запознае сведоците на тој настан.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Април.2010 во 17:19
Templarius напиша:
Ovaa e eden od najinterasntnite a i najintrigantnite pasusu vo evangelieto na Marija - a sto mislite zasto ??? |
A истотака интересен е и коментарот на Исус дека Марија Магдалена ќе ја престори во машко, за да може да влезе во Царството Небесно? Дали тоа не е во спротивност со тоа кое во текстов го изговорил Петар, под претпоставка дека навистина го изговорил, а сведокот после пет века на некој начин открил?!
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2010 во 13:34
Kada je blagoslovljeni to izgovorio, sve ih je pozdravio, rekavši:
"Mir s vama. Primite moj mir. Ne dajte da vas na krivi put zavedu oni
koji kažu: 'Gledaj ovdje!' ili 'Gledaj ondje!' Jer, Sin Čovječji je u vama.
Slijedite ga! Tko ga traži, naći će ga. Idite, stoga, i propovijedajte
evanđelje o kraljevstvu. Ne 9 smišljajte drugih pravila uz moja, i ne donosite
zakone poput zakonodavaca, kako vas isti ne bi ograničili." I kada
je to rekao, on otiđe.
No, oni se ražalostiše, i zaplakaše, govoreći, "Kako da odemo među
nežidove i propovijedamo evanđelje kraljevstva Sina Čovječjega? Ako
nisu poštedjeli njega, kako će poštedjeti nas?" Tada ustane Marija, pozdravi
ih i reče braći svojoj, "Ne plačite i ne tugujte, i ne budite neodlučni,
jer njegova će milost biti s vama i štititi vas. Radije slavimo njegovu
veličinu, jer on nas je pripremio i učinio ljudima." Kada je Marija to
rekla, njihova se srca okrenuše Dobru, i oni počeše raspravljati o [Spasiteljevim]
riječima.
Ekskluzivnosta na Marija kon Isusa koja predizvikuva lljubomora kaj drugite moze da se vidi i ovdeka ....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 18.Април.2010 во 14:16
Templarius напиша:
je to rekao, on otiđe.
rekla, njihova se srca okrenuše Dobru, i oni počeše raspravljati o [Spasiteljevim]
riječima.
Ekskluzivnosta na Marija kon Isusa koja predizvikuva lljubomora kaj drugite moze da se vidi i ovdeka .... |
Eксклузивноста не се гледа никаде, барем јас не можам да ја видам, затоа што овде само гледам утешување и охрабрување од страна на Марија Магдалена на апостолите. Никаде не гледам посебен третман од страна на Исус кон Марија Магдалена.
И уште едно прашање. Има писма и слични дела во кои во првите векови се говори за Мајката Божја, ама никаде нема историски извор да го потврди ова кое го пишува во ова евангелие? Зошто така?
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2010 во 14:45
Македон напиша:
Templarius напиша:
je to rekao, on otiđe.
riječima.
Ekskluzivnosta na Marija kon Isusa koja predizvikuva lljubomora kaj drugite moze da se vidi i ovdeka .... | Eксклузивноста не се гледа никаде, барем јас не можам да ја видам, затоа што овде само гледам утешување и охрабрување од страна на Марија Магдалена на апостолите. Никаде не гледам посебен третман од страна на Исус кон Марија Магдалена.И уште едно прашање. Има писма и слични дела во кои во првите векови се говори за Мајката Божја, ама никаде нема историски извор да го потврди ова кое го пишува во ова евангелие? Зошто така? |
Ekskluzivnosta e vo toa sto Marija e edinstvena koja znae povece od niv, taa e utesh*telot preku koj vsushnost Isus gi tesi i im dava sila, vo prethodnite postovi ima uste povece vo vrska so ovaa...
Taka e zasto najverojatno na nekogo ne mu odelo vo prilog ovaa, najverojatno so razvitok na naukata i otkrivanje nekoi novi momenti od istorijata i toa ce se doznae ( da se razbereme jas samo istrazuvam - ne veruvam deka evangeliata vo Biblijata se edinstveni verodostojni nitu pak veruvam deka ovie site se verodostojni - najverojatno vistinata e nekade pomedju samo Bog znae.. )
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
|