IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Исус навистина бил распнат?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Исус навистина бил распнат?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 10>
Автор
Порака
hleb20 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 22:46
Citaj gore ako si sposoben odgovori .
Ako ne molci cekaj nekoj sto mozet da odgovoret(imat da cekash,cekash i cekash dodeka si ziv).

Brate edna zabeleshka ne svacaja kako navreda (za mene e grev da navreduvash) ama ne znam kako da se izjasnam na drugi nacin : Tresish gluposti. izvi uste ednash nemam golem recnik.

Selamun alejkum.
Кон врв
Sola scriptura Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Октомври.2009
Локација: Macedonia
Поени: 14
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sola scriptura Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 22:50
Originally posted by spiros spiros напиша:

Според Мудроста за Која сведочи Светото Писмо: еден ден започнува со зајдисонцето!

Од тоа произлегува дека; Телото Исусово беше три дена без Духот во Него!

Otkade pak sega proizleze ovaa misticna teologija koja sto nema vrska so realnosta?

Изменето од Sola scriptura - 18.Октомври.2009 во 22:51
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 23:05
Originally posted by Sola scriptura Sola scriptura напиша:

Otkade pak sega proizleze ovaa misticna teologija koja sto nema vrska so realnosta?

И ти се наречуваш; сола скриптура?
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 00:00
Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

... tri dena i tri noki ...

Сакан мелхиседек, најпонижно те молам да ми простиш што неможам потполно да те поддржам и да ја потврдам оваа изјава!

Никаде и никој од вистинските сведоци - очевидци - кои сведочат за отелотворението на Мудроста БОЖЈА (Исус), не посведочил и рекол дека три полни дена и три полни ноќи Прасветото Тело Исусово било без Духот во Него!

Уште еднаш, те молам простими!

Originally posted by hleb20 hleb20 напиша:

...: Tresish gluposti.

Selamun alejkum.

Алејкум ва Селам!

Телесниот човек не го прима она што е од Божјиот Дух: за него тоа е безумство      

in Time & Eternity!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 02:03
Originally posted by al_islamia al_islamia напиша:

ako bese mrtov ili kako sto tvrdide umrel za grevovite vasi trebalo da dojde so duhovno telo , toa e logicno svatlivo ane    co fizickoto telo ,

Кога Библијата зборува за воскресение, таа зборува за воскреснување на телото. Во фразата "духовно тело" зборот "тело" е именка, а зборот "духовно" е придавка. Именката е таа што кажува за каква работа станува збор. Па така кога ќе кажеме "црвена маса", овој термин не претставува црвен боја, туку маса која има црвена боја. Па така и духовното тело за кое што зборува Павле по природа е тело (материја), но е водено од духот, а не од страстите и похотите (читај контекст!)

Второ, духот на Исус воопшто не бил мртов за потоа да има потреба да воскресне. Во Библијата јасно пишува дека Исус го предал Својот дух на Таткото "Тогаш Исус извика со силен глас: „Татко, Го предавам Својот дух во Твои раце.” (Лука 23:46)

Трето, Исус неколку пати им претскажа на учениците дека Тој ќе биде предаден на грешниците во Ерусалим, дека ќе биде мачен, дека ќе биде распнат и дека ќе воскресне. Зарем не е малку смешно да излегувате со вакви теории дека потоа Исус сакал да ги убеди дека ништо од ова не се случило и дека Тој уствари се зезал претоа среќа

Четврто, кога Библијата зборува и за идните воскресенија, таа исто така збори за телесни воскресенија. Исус во евангелието по Јован вели дека "Не чудете се на тоа, зашто доаѓа час во кој сите, кои се во гробовите, ќе го чујат Неговиот глас и ќе излезат од нив, кои правеле добро, ќе воскреснат за живот; а кои правеле зло, ќе воскреснат за осудување" (Јован 5:28-29)
Значи овде Библијата јасно зборува за телесно воскресение, а не на духовно воскресение на и онака живиот дух среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
al_islamia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Октомври.2009
Поени: 121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 20:11
znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo ako bil mtrvov   ke se pojavel   so duhovno telo,, znaci vvopsto nitu bil mrtov nitu bil ubien.
Кон врв
hleb20 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2009
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 20:30
Nekogash ne znam so kogo pisuvam dali so 8 god. dete ili??

Ti so tvoi zborovi kazuvah neshta ili koga davash citati od biblijata e sosema kontradiktna na drugite citati.

I so tvoi zborovi objasnuvash neso so nemat smisla.
Umot Bog ni o dal da razmisluvame. A tvoeto razmisluvanje go pokazuvah, i eve citame site i nikoj smisla ne mozet da ti najdet.
Citai pogore sto veli pavle za voskresnuvanejeto.

Brate vistinata e edna iako mozet da bidet bolna, porano ili podocna ke mora da prifatime.Nastojuvaj sto porano.
Insistiram za matematikata kako ti odi?? Baram tvoj stav.
Do evangelos.

Bismilah( vo imeto na Allah).

Изменето од hleb20 - 19.Октомври.2009 во 20:31
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 21:14
.

Изменето од alf - 20.Септември.2011 во 16:07
Кон врв
Logos Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2009
Локација: Macedonia
Поени: 67
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Logos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 22:33

znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo ako bil mtrvov   ke se pojavel   so duhovno telo,, znaci vvopsto nitu bil mrtov nitu bil ubien.

Е ај објасни ми го тоа твое така наречено духовно тело   
многи ме интересира?
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 22:53

znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo

Точно така. Конечно се разбравме големо%20гушкање
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2009 во 22:56
Originally posted by hleb20 hleb20 напиша:

Nekogash ne znam so kogo pisuvam dali so 8 god. dete ili??

И тогаш зеде едно дете, го постави меѓу нив, го гушна и им рече:
„Кој прима едно такво дете во Мое име, Мене Ме прима, а кој Ме прима Мене, не Ме прима Мене, туку Оној, Кој Ме пратил.”

Фала и Слава БОГУ + Елхамдулилах + ХалелуЈАХ !
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2009 во 16:49
Originally posted by Logos Logos напиша:

многи ме интересира?

sakam da vi ukazam deka isus voopsto ne bil raspnat nitu mrtov nitu bil ubien nitu umrel za vasite grevovi zasto vo biblijata spored luka da ne gi poftoruvame citatite dokazuva deka isus ne bil raspnat i voskresnat zatoa sto im dokazal deka nee duhovno bitie
VIDETE GI RACETE MOIE O NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT DOPRETE SE DO MENE O GLEDAJTE ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOSKI AKKAKO STO GLEDATE JAS IMAM ON IM RECE I T N. so ovie citati se dokazuva deka isus ne bil mrtvov nitu bil raspnat zatoa i pobaral od   ucenicite da go doprat i da mu datad nesto za jadenje i da im dokazi dekaa nee duh deka e istiot toa znaci deka bil ziv i ne bil rapsnat.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2009 во 16:55
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

znaci biblijata zboruva za telseno voskresenie zzatoa i se pojavil so fizickoto telo

Точно така. Конечно се разбравме големо%20гушкање

za toa sd razbravme a zosto od druga strana   biblijata zboruva sprotivno
TAKVOE VOSKRESENIETO NA MRTVITE SE SEE RASPAGANJE ; VOSKRESNUVA SO NERASPAGANJE SE SEE TELO DUSEVNO VOSKRESNUVA TELO DUHOVNO , IMA TELO DUSEVNO , IMA I TELO DUHOCNO
znaci spored ovie citati od biblijata se zboruva deka voskresenieto na teloetoe duhovno ao d druga strana mi zboruva za telesno voskresenie ,, nemoze edna ljubenica pod dve miski da drzite                         pozdrav
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2009 во 17:14

Originally posted by Logos Logos напиша:

многи ме интересира?

sakam da vi ukazam deka isus voopsto ne bil raspnat nitu mrtov nitu bil ubien nitu umrel za vasite grevovi zasto vo biblijata spored luka da ne gi poftoruvame citatite dokazuva deka isus ne bil raspnat i voskresnat zatoa sto im dokazal deka nee duhovno bitie
VIDETE GI RACETE MOIE O NOZETE MOI JAS SUM ISTIOT DOPRETE SE DO MENE O GLEDAJTE ZASTO DUHOT NEMA TELO I KOSKI AKKAKO STO GLEDATE JAS IMAM ON IM RECE I T N. so ovie citati se dokazuva deka isus ne bil mrtvov nitu bil raspnat zatoa i pobaral od   ucenicite da go doprat i da mu datad nesto za jadenje i da im dokazi dekaa nee duh deka e istiot toa znaci deka bil ziv i ne bil rapsnat.

Значи ти го признаваш тој дел од Евангелието по Лука каде што Исус се појавува во физичко тело, а го отфрлаш делот каде што Тој е суден, измачуван, распнат и воскреснат. Како само вие муслиманите ја касапите Библијата!
Шо ми одговара, тоа ќе го пишам а? Е мало сутра! Ај баш поФтори ги цитатите, па да видиме.

Повторно, ние христијаните веруваме во физичко воскресение, по кое ќе ни биде дадено ново тело кое ќе биде бесмртно и вечно.

Филипќаните: 3:21 Кој ќе го преобрази нашето унизено тело, да се сообрази со Неговото славно тело, според дејствието на Неговата сила, со која може да покори си под Себе.

Изменето од Rita.MD - 20.Октомври.2009 во 17:15
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.