|
Петар Драганов- истражувања и мислења |
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Автор | ||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Така е, ама Драганов ги прифаќа тие ставови и ги популаризира. Мати ја водата, за да ги направи своите заклучоци.
|
||||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ти го негираш драганов.
прво велеше дека не бил бугарин. второ велеше дека е руски шпиун. трето што има врска пулевски со делата на драганов. треба да се потсетиме што напишал,дека,им рекол на децата ученици од сите краишта на Македонија да донесат песни,раскази,гатанки. Изменето од Македон - 06.Ноември.2009 во 12:06 |
||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Велев дека може и да е Гагаузин, имајќи пред вид од каде е роден. Неговото родно место е главниот град на Гагауз Ери
И уште го велам.
Има, читај по-горе. Драганов се повикува на Пулевски.
Да, и од независните БУГАРСКИ општини. Децата и општините му ги предаваат како бугарски, тој ги претставува како небугарски. Изменето од Македон - 06.Ноември.2009 во 12:06 |
||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ти велиш дека не е бугарин а самиот тој вели јас сум од најчистите бугари. руски шпиун а живее во мизерија или немаш читано за неговиот живот па збораш од памет.какви бугарски општи има во турските вилаети дај ми еден вака не ми е јасно да не ги имаш измешано годините. Изменето од Македон - 06.Ноември.2009 во 12:08 |
||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Немам намера да водам лични разговори. Види за општините |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
"јас прибегнав кон најлесниот и најцелисходниот од сите можни начини во
денешно време. Се обратив кон учениците од спомнатата гимназија (
првенствено од подолните разреди ) по Божиќ и Водици да ми достават
најмалку два примерока од својата домашна поезија и проза. Иако бев
поставен во мошне поволна положба за моите дијалектографски
истражувања, бидејќи сите ученици од гимназијата, преку 300, беа само
Македонци од апсолутно сите краеви на Македонската провинција и меѓу
нас немаше ни еден Бугарин дојден отаде границата од Бугарското
Кнежество, од Источна Румелија и дури ни од Одринскиот вилает и ни еден
Србин дури ни од Косовскиот вилает и притоа Македонци што прилично лошо
го совладуваат современиот бугарски литературен говор. Сепак за да се
избегне било каква итрина, јас намерно замолив за примероци од селската
поезија само од учениците од подолните разреди, на кои им препорачав да
ми донесат примероци фонетски запишани т.е. од домашниот говор зашто
инаку нема да ги читам"
Блаже Ристовски-Петар Данаилович Драганов и македонистиката во Русија, стр 18-19 Ако Драганов ја сменил националноста на учениците, тоа ќе го забележеле неговите критичари, но тоа не го забележале, туку Шапкарев дури го критикувал дека учениците негови се од пониски класови, дека не знаеле што собираат и слично, па дека нивните песни не смееле да се сметаат за релевантни. Зошто не споменал Шапкарев дека токму Драганов им ја сменил национлноста, туку ги обвинил учениците?! Многу јасно, затоа што Драганов не им ја сменил националноста. Во однос на општините, тие се организирани како црковно-народни општини, не како административна поделба на османската територија, па секако дека Егзархиските општини ќе бидат бугарски општини. Општините тогаш се формирале според црковната територија, не според државно-административната. |
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
За критичарите не си во право. Сега ќе најдам што забележале. Дај повеќе информација за Шапкарев, каде го пишува тоа што ти го предаваш?
|
||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
а за општините во право е така?
|
||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
За критичарите велиш не е во право а немаш појма што имат напишано,допрва ќе видиш ,чудна ти е логиката,даваш изјава а немаш видено за шо даваш
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Во право е, црквата е јасна, само требаше да каже и кој е народот ОД ЦРКОВНО-НАРОДНИ ОПШТИНИ
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Мунгос, биди поконструктивен. Знам што имат напишано критичарите, ама треба да ги отворам книгите па да видам точно, збор по збор што напишале. Драганов тврди дека имале некакви Славјанци по националност во Македонија. Такво нешто нема. Словјане се пишувале знаеш ли кои? |
||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
отвори ги веќе еднаш книгите да видиме стварно а не да користиш моја литература. А немам појма кој се пишале словјани да не се албанците или ѓупците? |
||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Каков народ живеел точно да кажиш пошто не знам? |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
според Димитар Матов зборникот на Драганов е прв дел од големиот зборник бугарски народни творби од Македонија кои Драганов ги собрал со помош на неговите ученици... ( Зборник, книжевен оддел, кн. XI, Софија 28.11.1894 година ). Матов истотака изразува критика дека учениците биле од "подолните разреди" и запишувале по "домашному говору", па дури и го обвинил Драганов дека не бил запознаен со јазикот во Македонија и според тоа не може да направи критика врз текстовите. Само за потсетување, според Шопов, Драганов е исклучителен научник, па затоа и го праќаат во Македонија, за наеднаш да стане неподобен за критика на текстовите. Изменето од Македон - 10.Април.2011 во 17:14 |
||||
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |