IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали нехристијаните со добри дела ќе се спасат?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали нехристијаните со добри дела ќе се спасат?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
Автор
Порака
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 23:37
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Бог ќе бара од луѓето толку колку што им дал. Јас сум убедена дека секој човек на светов знае дека има Бог. А Бог се грижи за тоа секој да дознае за Неговото спасение.

- Бог ќе бара од луѓето толку колку што им дал.
    Ajde citiraj kade Bog go rekol ova?

- Јас сум убедена дека секој човек на светов знае дека има Бог.
    Prashaj gi ateistite

- А Бог се грижи за тоа секој да дознае за Неговото спасение.
   Citiraj te molam kade Bog lichno go veli ova.Ostavi gi    preraskazhuvachite i interpretatorite na strana.

Еееве Меси:
И кога тие го слушаа тоа, им кажа една парабола, зашто беа близу до Ерусалим, а тие мислеа дека Божјото Царство ќе се појави веднаш.

Лука 19:12-27 И рече: „Некој благородник замина во далечна земја, за да прими царство за себе и да се врати.
Откако ги повика своите десет слуги, им даде десет сребреници и им рече: „Тргувајте додека се вратам!” Но неговите граѓани го мразеа и испратија по него пратеници да кажат: „Нејќеме тој да царува над нас.”
А кога се врати, по примањето на царството - заповеда да му ги повикаат оние слуги, на кои им беше дал сребро, за да види кој колку спечалил. Така, првиот дојде и рече: ‘Господару, твојот сребреник донесе десет сребреници.’
И му рече: ‘Убаво, добар слуго, зашто беше верен во нешто сосем мало, имај власт над десет градови.’ Дојде и друг и рече: ‘Господару, еве го твојот сребреник, донесе пет сребреници.’ Му рече и на овој: ‘И ти биди над пет градови!’ Дојде и друг и рече: ‘Господару, еве го твојот сребреник, што го чував во крпче, зашто се плашев од тебе, бидејќи си строг човек: земаш што не си оставил и жнееш што не си посеал!’ Му рече: ‘Зол слуго, ќе ти судам според твоите зборови. Знаеше дека сум строг човек, дека земам што не сум оставил и дека жнеам што не сум посеал; зашто тогаш не ги вложи моите сребреници при трговците, и јас по доаѓањето ќе ги примев со добивка?’
А на оние, кои беа присутни им рече: ‘Одземете му го сребреникот и дајте му го на оној, кој има десет!’
Тогаш му рекоа: ‘Господаре, тој има десет!’
Ви велам, дека ќе му се даде на секој, кој има; а на оној, кој нема ќе му се одземе и она што има.
А оние мои непријатели, кои не сакаа да царувам над нив, доведете ги тука и исечете ги пред мене!”

На што се однесува ова парабола? Колку сме добиле од Бога, толку тој очекува да "спечалиме", т.е. да постигнеме со оние дарови кои ни ги дал.

Луѓето можат до бесвест да кажуваат дека Бог не постои, но во еден момент од нивните животи ќе почувствуваат невидена празнина, која само Бог може да ја исполни и ќе се чудат што ги стрефило. Апсолутен атеизам не постои.

Матеј 28:19Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат си што Сум ви заповедал!

Бог им ја има дадено оваа заповед на христијаните со цел да го шират Евангелието.Знам многу мисионери кои имаат доаѓано од Саверна и Јужна Америка тука, на Балканов за да ја пренесат Божјата порака. Мисионери има насекаде, дури и во џунглите во Африка. Си чул за Џон Патон, Џејмс Хадсон... ?еве некои мисионери од 18 век,, нема да спомнувам денешни зашто премногу се.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 03:01
Rita, ne dade odgovor na nitu edno prahanje iako govorish okolu niv.

1. Prvin pobarav da mi go citirash Boga. Ti ne najde takov citat. Parabolata na Isus ne se citirani zborovi od Gospod Bog. Ako go otvorish Stariot Zavet tochno kje vidish kako se citira Toj, kako na primer, "I mu reche Gospod na Mojseja...". Prashanjeto beshe citiraj go Boga kade im veli na lugjeto "Od vas kje baram kolku sto sum vi dal!"

Gospod Bog nema nikogash da go kazhi toa zatoa sto za lugjeto bi bilo nevozmozhno da mu vozvratat onolku kolku sto Toj im dal nim. Na strana sto Nemu, kako na sovrshen, seopfaten i semozhen, ne mu treba nishto od lugjeto.

2. Argument so ateistite tolku e samoevidenten sto tuka sekoja diskusija bi bila samo demagogija.

3. Za ova vazhi istoto kako i za ona pod broj 1. Ne go citiraj Isus ili bilo koj drug, tuku Boga... ako ima neshto takvo.

Изменето од Messenger - 02.Октомври.2009 во 03:04
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 11:48
Чичко Зендел ќе помага дур е жив

Зендел Ахмети (87) и Нијази Фејзули (56) беа меѓу првите што ја гаснеа огнената стихија

Ништо немаше да направиме без чичко Зендел и Нијази, вели отец Сергеј, еден од монасите во манастирот „Св. Јован Бигорски“, чии стари конаци завчераутро изгореа до темел.

Чичко Зендел Ахмети, попознат по прекарот Вучко, го минува 87-мото лето. Не може да ја заборави сликата од завчера. Кога стигнал во манастирот, бил пречекан од отец Партение, со солзи во очите. Му дошло и нему да заплаче.

- Катастрофа се случи, нешто што не се памети. Штета за целиот регион. Доаѓаа луѓе во манастирот, гости, туристи, со нив живее цела Река - вели низ речиси насолзени очи.

Чичко Зендел потекнува од видно семејство. Неговиот чичко бил оџа, а блискоста со луѓето од манастирот се создала во воденицата на неговиот татко. Тој пред, за време и кратко по војната бил пекар во манастирот.

Нијази Фејзули (56) и вчера беше во манастирот. Го чекаше малиот багер на Шерифа од Ростуше за да го расчистат пепелот. Не им придава големо значење на фалбите. Вели, тоа за него е секојдневие. Па, муслиманите од Река, особено оние од Ростуше целиот живот го минуваат со едното око на Кораб, а со другото на манастирот. Така било отсекогаш, со векови. Тоа се пренесува од колено на колено.

- Станав утрината. Беше заминато четири, кога гледам оган. Си велам, сигурно гори плевна или депонија, умот не ми одеше натаму. Кога, ми ѕвони телефонот, градоначалникот ми се јавува. Ме прашува дали има хидранти в село. Ме изеде змијата. Се облеков и право в манастир. Да се најдам, да помогнам. Си имаме живејачка, братство, си помагаме едни на други, без разлика на верата и нацијата. Така е овде со векови. Тие нам ни доаѓаат на помош кога градиме џамија, ние ним кога им треба помош. И за празници, се разбира - вели Нијази.

Чичко Зендел го фали отец Партение, старешината на манастирот. Вели него Господ го пратил тука. Дошол со едно магаренце, ама од манастирот направил капитален објект.

- Работевме се' што треба - струја, вода... Пари не сум побарал, бог да чува, оваа куќа има колку за јадење - нагласува чичко Зендел.

Не пропушта да ги пофали ракијата и мастиката што ја правеле во манастирот. За него само ја чувале, ама, ете, со пожарот и таа заминала. Така се живее тука, заедно, и во арно и во лошо. По јазикот сме Македонци, ама по верата муслимани. И муслиманите го чуваат овој манастир, тој е нивна радост и гордост. Па, не попусто уште Турците тука држеле цела чета војници за да го штитат од арамиите од пограничните села од другата страна на Кораб - нагласува тој.

Мислите му течат како вода. Не се чувствува дека ја тера деветтата деценија. Не' испраќа од дворот со прегратки и не заборава да каже дека за 11 години манастирот треба да прослави 1.000 години од постоењето. Дотогаш, убеден е, се' ќе биде направено.

- Ќе помагам дур умра, а што ќе права друго.

Секоја чест за чичко Зендел, ама верувам и за нашите форумски членови од тој крај...аплауз

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 13:20
Like, Like, Like...

Е така е во манастир - сите луѓе ги собира во љубовта. Тоа е монаштво - љубов. Слава Му на Бога што ни ги дал игуменот на Бигорската обител и неговото свето братство и сестринство. Љубов голема
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 13:40
Во врска со прашањето од насловот на темава...

Прашање е што е тоа Христијанин? Дали е тоа човек кој на дело го живее Христа или е тоа човек кој САМО преизобилува од Библијски цитати?

Друго прашање е дали повеќе треба да се нарече Христијанин оној кој ја ВРШИ Волјата на Бога или оној кој со уста исповеда, а со срцето е далеку од Бога и делата му се правени надвор од Бога? Зашто ако Христос влезе во срцето на човекот, тогаш од срцето - срцевината на личноста, Христос дејствува низ ЦЕЛАТА личност: и надворешно и внатрешно, т.е. видлив е и од внатре и од надвор на личноста.

Има луѓе кои Го познаваат Христа, ама не Го препознаваат. Како е можно ова? Можно е така што ги вршат заповедите Божји, ама не веруваат дека Тој постои, а заповедите им се втиснати на срцата, во умот и во совеста и ги извршуваат затоа што сакаат - потполно слободно и непринудено и неограничено.

А има луѓе кои го знаат целото Свето Писмо напамет, ама не го живеат, туку им го храни егото тоа колку луѓе ќе “преобратат“или колкумина повеќе ќе набедат дека не се вистински Христијани (т.е. не се вистински во споредба со нив самите)...

Кога ќе дојде Господ во Својата Слава, нема да гледа дали некој постел, се молел, читал свето Писмо,... туку ќе сака да види дали во нас има макар мааалку одсјај како во огледало. Ако Христос се види во нас, макар мааааалку, тогаш таквите ќе ги прегрне и тие ќе го ПРЕПОЗНААТ иако за целиот свој живот на земјата не верувале дека постои или верувале дека постои “Некој“ или “Нешто“ , ама Тој Некој или Тоа Нешто не го препознале во Личноста на Господ Исус Христос.

Изменето од Pravoslavie - 02.Октомври.2009 во 13:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 14:14

Rita, ne dade odgovor na nitu edno prahanje iako govorish okolu niv.

1. Prvin pobarav da mi go citirash Boga. Ti ne najde takov citat. Parabolata na Isus ne se citirani zborovi od Gospod Bog. Ako go otvorish Stariot Zavet tochno kje vidish kako se citira Toj, kako na primer, "I mu reche Gospod na Mojseja...". Prashanjeto beshe citiraj go Boga kade im veli na lugjeto "Od vas kje baram kolku sto sum vi dal!"

Gospod Bog nema nikogash da go kazhi toa zatoa sto za lugjeto bi bilo nevozmozhno da mu vozvratat onolku kolku sto Toj im dal nim. Na strana sto Nemu, kako na sovrshen, seopfaten i semozhen, ne mu treba nishto od lugjeto.

2. Argument so ateistite tolku e samoevidenten sto tuka sekoja diskusija bi bila samo demagogija.

3. Za ova vazhi istoto kako i za ona pod broj 1. Ne go citiraj Isus ili bilo koj drug, tuku Boga... ako ima neshto takvo.

Нема да добиеш од мене цитат од Стариот Завет. Ние христијаните, пред се сме должни да се придржуваме до новозаветните заповеди. Преку Господ Исус Христос, Бог ни се објави.

Maтеј: 3:17 Се чу и глас од небото, кој рече: „Ова е Мојот Син  Мојот Љубимец, со Кого наполно Сум задоволен!“

17:5 Додека тој зборуваше, блескав облак ги засени и се чу глас од облакот: „Ова е Мојот Син  Мојот љубимец, со Кого наполно Сум задоволен; Него слушајте Го!“

Лука: 9:35 а од облакот се чу глас, кој рече: „Ова е Мојот Син, Избраникот Мој; Него слушајте Го!“

Колосјаните 1:15 Христос е видлива слика на невидливиот Бог. Тој постоеше уште кога Бог ништо не беше создал.
Ако ти не го признаваш Исус за Господ, нема што веќе да дискутираме.

Директни заповеди во Библијата баш и нема. Читај малку и меѓу редови. Христос честопати зборуваше во параболи за да ја искаже својата поента или заповед.

За атеистите е бесмислено да зборуваме дали ќе се спасат. Добро го знаеш одговорот.

Навистина, на Бог не Му треба ништо наше, но ние сме должни максимално да ги користиме нашите ресурси за Негова слава, да придобиеме луѓе за Него, да го споделуваме Евангелието.

1 Петар: 2:12 Однесувајте се примерно спрема луѓето кои не Го познаваат Бога. Иако тие ве клеветат дека сте злосторници, кога ќе видат дека вршите добри дела, ќе Го прослават Бога во денот кога Тој ќе ги посети.

Јован 13:32 Штом Тој ќе Му донесе слава на Бог, тогаш и Бог ќе Го прослави Него и тоа ќе биде наскоро!

Јован: 5:44 Како можете да верувате, кога еден на друг си давате слава, а славата од Единствениот Бог не ја посакувате!?
11:4 Штом го слушна тоа, Исус рече: „Оваа болест на Лазар не е за тој да умре, туку за да Му донесе слава на Бог и за да се прослави Божјиот Син преку неа.“

15:8 Кога вие ќе станете Мои плодотворни ученици, тоа ќе Му донесе слава на Мојот небесен Татко.

17:4 Јас Ти донесов слава овде на Земјата со тоа што ја извршив задачата што Ти ми ја довери.

А искрено, Бог и лично да се симне пред тебе и да ти го каже сето ова, убедена сум дека сепак нема да поверуваш. И не би бил единствен. Тоа е што е.

Изменето од Rita.MD - 02.Октомври.2009 во 14:28
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 14:38
Znam deka spored hristijanskata dogma, usvoena na soborite, samo hristijani-vernici mozhat da se spasat, no stom ja prifakjash kako trakva ochekuvav deka kje ja argumentirash pocvrsto.

Poslednata rechenica: "А искрено, Бог и лично да се симне пред тебе и да ти го каже сето ова, убедена сум дека сепак нема да поверуваш. И не би бил единствен. Тоа е што е.", ne e nikakov argument i taa sekogash se kazhuva od vernici koga ostanuvaat bez fakti. Ne pretpostavuvaj nishto shto bi bilo ako bi bilo, kako sto ne ne bi trebalo da si dozvolish takva neskromnost da velish deka ti znaesh sto misli Toj i deka onoa sto zboruvash ti e onoa sto bi go rekol i Bog lichno dokolku se simne od Nebesata i im govori na lugjeto.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 14:45
Не е аргумент. Само мој заклучок.

Јас не знам што Бог мисли, тоа е претерано да го тврдам. Само ти цитирав од Неговиот Збор, па сега ти види.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 14:49

Znam deka spored hristijanskata dogma, usvoena na soborite, samo hristijani-vernici mozhat da se spasat, no stom ja prifakjash kako trakva ochekuvav deka kje ja argumentirash pocvrsto.

Месси, овде морам малку да те корегирам. Гледам дека спомнуваш собори, меѓутоа морам да те потсетам дека „изворниве“ не знаат и не признаваат никаков собор, затоа што тие со МАТРИКС скок од 21ви век преминуваат во времето на Христос, а периодот меѓу времето на Христос и денешно време е црна дупка.

Инаку, кој ќе се спаси не е догма и не може да биде догма, затоа што догма означува непроменлива вистина, која независно од околностите и се’ останато, останува таква каква што е. Догма е дека веруваме во триипостасен Бог, догма е дека Христос се родила од ДЕВА Марија, догма е дека Духот исходи од Отецот...

Poslednata rechenica: "А искрено, Бог и лично да се симне пред тебе и да ти го каже сето ова, убедена сум дека сепак нема да поверуваш. И не би бил единствен. Тоа е што е.", ne e nikakov argument i taa sekogash se kazhuva od vernici koga ostanuvaat bez fakti. Ne pretpostavuvaj nishto shto bi bilo ako bi bilo, kako sto ne ne bi trebalo da si dozvolish takva neskromnost da velish deka ti znaesh sto misli Toj i deka onoa sto zboruvash ti e onoa sto bi go rekol i Bog lichno dokolku se simne od Nebesata i im govori na lugjeto.

Се сложувам, особено знаејќи дека слепец не може да води слепи...

Изменето од Maran Ata - 02.Октомври.2009 во 14:50
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 14:57

Јас не знам што Бог мисли, тоа е претерано да го тврдам. Само ти цитирав од Неговиот Збор, па сега ти види.

Jas ova go vidov vednash... mnogu ubavo go vidov. Se nadevam deka sega kje vidish i ti, bidejki tokmu za ova sto si gi napishala govorev ushte od pochetokot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 15:20

Jas ova go vidov vednash... mnogu ubavo go vidov. Se nadevam deka sega kje vidish i ti, bidejki tokmu za ova sto si gi napishala govorev ushte od pochetokot.

Ти напишав дел од Божјите мисли кои Тој ни ги има објавено. Останатите не ни знам. Никој жив не ги знае.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 23:41
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Во врска со прашањето од насловот на темава...Прашање е што е тоа Христијанин? Дали е тоа човек кој на дело го живее Христа или е тоа човек кој САМО преизобилува од Библијски цитати?Друго прашање е дали повеќе треба да се нарече Христијанин оној кој ја ВРШИ Волјата на Бога или оној кој со уста исповеда, а со срцето е далеку од Бога и делата му се правени надвор од Бога? Зашто ако Христос влезе во срцето на човекот, тогаш од срцето - срцевината на личноста, Христос дејствува низ ЦЕЛАТА личност: и надворешно и внатрешно, т.е. видлив е и од внатре и од надвор на личноста.Има луѓе кои Го познаваат Христа, ама не Го препознаваат. Како е можно ова? Можно е така што ги вршат заповедите Божји, ама не веруваат дека Тој постои, а заповедите им се втиснати на срцата, во умот и во совеста и ги извршуваат затоа што сакаат - потполно слободно и непринудено и неограничено.А има луѓе кои го знаат целото Свето Писмо напамет, ама не го живеат, туку им го храни егото тоа колку луѓе ќе “преобратат“или колкумина повеќе ќе набедат дека не се вистински Христијани (т.е. не се вистински во споредба со нив самите)...Кога ќе дојде Господ во Својата Слава, нема да гледа дали некој постел, се молел, читал свето Писмо,... туку ќе сака да види дали во нас има макар мааалку одсјај како во огледало. Ако Христос се види во нас, макар мааааалку, тогаш таквите ќе ги прегрне и тие ќе го ПРЕПОЗНААТ иако за целиот свој живот на земјата не верувале дека постои или верувале дека постои “Некој“ или “Нешто“ , ама Тој Некој или Тоа Нешто не го препознале во Личноста на Господ Исус Христос.

Што би рекле тетовци:

Некој верник веруа многу помалу, од што самиот се прае
А некој неверник па многу појќе, од што самиот знае!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 00:31

spiros... ne znam sto da kazham, a da ne me svatish pogreshno.

Ajde, prvin kje recham deka seedno mi e koj vo sto veruva.
Potoa kje recham deka Isus za mene e neshto nesporedlivo so bilo koj sto odel na zemjava.

A sega kje mora da te vodam del po del ...

.
.
.

...
Isus ne go stava kako uslov odenjeto, nitu veruvanjeto vo nego, nitu bilo sto drugo, osven neguvanje na svesta i pravenjeto dobri dela. Isus veli:

Ako sakash da bidesh sovrshen, odi prodaj go imotot svoj i razdeli go na siromasi i kje imash sokrovishte na neboto. Toa e potrebno za da stekni vechen zhivot: pazi gi zapovedite. A koga kje bidesh takov, togash mozhesh da pojdesh so mene bidejki togash nema da odish od nekakva MATERIJALNA KORIST, tuku kje odish odi taka ti velat SVESTA i SRCETO!

Toa e spirose onoa sto go veli Isus vo ovoj negov kus citat i tuka lezhi tajnata na negovoto uchenje.

Драг месинџер,

ти благодарам многу што си зеде време, труд и напор за да ми Го преставиш Христос од твоја (за мене несовршена) перспектива и да ме водиш - дел по дел - низ Неговото учењето во однос на зборовите (Матеј, глава 19:16 - 30) околу кои дискутираме.

Би предложил - ако се сложуваш и имаш волја и вереме - за обостран Благослов, да ги прочитаме овие зборови уште еднаш и до крај.

Од твојата гледна точка - драг месинџер - Исус е можеби најголемиот човек кој што одел на земјава, но (за жал) и ништо повеќе од тоа!

Додека пак луѓе - и други битија - коишто оделе по земјава Го препознале и признале како отелотворение на Мудроста БОЖЈА, без која нема вистинско совршенство и спасение!

Со ова несакам никого да навредам и да речам дека поради моменталното негледање на Совршената Мудрост БОЖЈА во Исус некои луѓе се полоши луѓе од мене, но и да истакнам дека релативирањето или дури и негирањето на Вистинската СОВРШЕНОСТ, не е баш дело кое останува без консеквенци и влијание врз несовршени луѓе, како мене!

Неможам точно да кажам зошто, но твоето гледање на Евангелието (кое што е лично Исус) и објаснување на Неговите зборови, нема такво позитивно дејство врз мене како на пример гледањето на Св.Ап.Петар, Св.Ап. Павле, Св.Ап.Јован, ... или на пример (според мое мислење) просветлениот Парамаханса Јогананда!
Бидејќи чувствувам дека - како и во многу други - во тебе има сомнителна одбојност кон гледањето и сваќањето на Исуса Христа од страна на очевдците, Светите Апостоли и Евагелисти кои ги напишале (за мене) Најсветите списи, ќе се потрудам да ти опишам како Парамаханса Јогананда Го гледа Исус Христос.

Тој во своите списи - како јас што сум ги разбрал а мислам и су уверен дека сум ги разбрал - вели дека Исус Христос е инкарнација на Совршената космичка Интелегенција (Мудрост) и дека одаденоста и Нејзиното следење е единствениот Пат кој води во Совршенството!

Ако ги прочитавме зборовите на Исус и Петар - до крај на дотичниот капител - ќе видиме дека не се работи само за ЗАПОВЕДИТЕ И ДЕЛАТА, ТУКУ И ЗА СУШТЕНСТВЕНОТО СЛЕДЕЊЕ НА ВИСТИНСКАТА СОВРШЕНОСТ, за Која не сум достоен да ја отворам “устата„ а камоли да се наречам нејзин следбеник!

Се надевам дека ќе се разбереме во мир.

Поздрав до тебе и до сите!

Изменето од spiros - 04.Октомври.2009 во 00:41
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 01:26
Iako se trudev da ne me svatish pogreshno, ochigledno ne sum uspeal vo toa... iako pretpostavuvam zoshto e toa taka. No toa e samo potvrda za mojata slabost.

Ne e vazhno, vo sekoj sluchaj blagodaram sto so tvojot prvichen komentar mi ovozmozhi da go kazham onoa sto go napishav.

P.S. Ednash mislam deka ti rekov oti go imam kapitalnoto delo na indijskiot joga Paramahansa Yogananda "The Second Coming of Christ - The Resurrection of the Christ Within You" koe e debelo kako dve Biblii i komentira iskluchivo za Isus i Noviot Zavet. Veruvaj mi, mnogu dobro go znam... I ushte neshto... vistinata ne poznava dopadlivost. Taa e takva kakva sto e... Chuvstvata koi se ragjaat kako posledica od nejzinoto doznavanje e samo chovechka emotivna reakcija predizvikana od prethodnite znaenja, iskustva, zhelbi ili ochekuvanja. Ne sakam da kazham deka onoa sto sum go komentiral e tochno, tuku poentata mi e deka koga se odi vo potraga po vistinata ne se odi spored lichnite afiniteti. Izvini ako so komentarot sum vnel nemir vo tvojata dusha. Veruvaj, ne sum imal takva namera.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.