|
Духовден или задушница? |
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Автор | |||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во ред е да се оди, мислам, таман работа да не се оди. Се потсетуваме на нашите мили упокоени секој ден, тие се со нас, а секако дека треба да се посети и гробот, кој за жал многумина го нарекуваат вечен дом на покојникот. Но она оставање храна по гробиштата која потоа ја разнесуваат кучињата, метење со ореова гранка и слични работи-не. Овде би замолила некој да ми го објасни тоа со ореовата гранка, наводно се собирале душите на покојниците кои до тој ден од Митровден биле пуштени.... Изменето од maria_magdalena - 05.Јуни.2009 во 21:46 |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Na apostolovata vecer imalo mnogu drvja, od koj edno bilo orev....barem taka go razbrav popot denes.
Vo red e da se odi...ama ne da se preteruva so marifeti koi se slusnale ne se doslusnale... |
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Amin! Odenjeto po grobishta, odrzhuvanje tradicii i t.n. e za uspokojuvanje na zhivite, a ne za upokojanie na mrtvite. Mrtvite se upokoeni od momentot koga go napushtile ovoj svet i kako sto ne sme mozhele da napravime za niv nishto togash, taka ne mozheme da napravime za niv nishto povekje nitu sega. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
za zal Mesi e vo pravo
|
|||
|
|||
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Традициите кои знаеме дека се погрешни не треба да ги применуваме. Тоа е чист формализам. Се прави само затоа што прабаба ми, баба ми, мајка ми правеле па така треба и јас. А каде пишува дека мора да биде така? Во таа насока беше и мојот коментар дека нашите предци се превезувале на магариња, ние сме го усовршиле нашето знаење и користиме современи транспортни средства. Кога ќе увиди човекот дека има нешто што е подобро, покорисно и поправилно треба да почне тоа да го прави. Вака излегува дека во оние сфери кадешто имаме материјална добивка ги применуваме современите средства и методи, а во сферата на верата- ќе си ги тераме традициите.
|
|||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Нека оди но не на Духовден... |
|||
МИР со сите
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A toa e vistinska religioznost! Bravo AlDra! Religioznost ne e sobiranje na sekakva zbirshtina od dvorovite na site komshii od vek i vekovi i nivno slepo sledenje samo zatoa sto "taka se pravelo odsekogash" ili zatoa sto "taka velat starite". Religijata e vitalnost, potraga po vistinata i neprekinato menuvanje soobrazno so soznanieto. Изменето од Messenger - 05.Јуни.2009 во 22:15 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ami zoshto za zhal devojche? Za srekja taka e! Изменето од Messenger - 05.Јуни.2009 во 22:17 |
|||
|
|||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Попот треба да ги информира лугето за суштината на христијанското живеење, а не да опишува пејсажи, и да кажува какви дрва имало дали биле ореви или багреми тоа е воопшто неважно. Каде наогаат такви информации само тие си знаат. Изменето од izvoren - 05.Јуни.2009 во 22:20 |
|||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pejsaz od berovo
zapravo toj pop ic ne go sakam zaso go iam cueno kako pcue. ali samo toj bese gore Изменето од blueprayer - 05.Јуни.2009 во 22:20 |
|||
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се согласувам само делумно, сум за традиционалното во нормални рамки. Мојата баба имаше тетовирано крст на челото и на двете раце и тоа го носеше со една необична гордост, јас тоа не го направив, иако се сеќавам на сите нејзини совети како да се биде добар човек, а потоа можеби верник. Филозофијата на мојата баба беше дека со раздавање се пере совеста на живите и дека многу е пострашно она што ке излезе од устата (лошите зборови) од она што ке се внесе (мрсна храна) Многу се нервираше кога ке чуеше жени кои држеа пост па одеа на причеста, а оговараа цел комшилук и за сите знаеја се. Знам дека не учеше да ја почитуваме традицијата, да не ги забораваме тие кои се родија пред нас, ама никогаш да не претераме. |
|||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мило ми е Меси што се согласуваме. Само, имам забелешки за оперирањето со терминот религија. Имено, религијата е токму збир на формализми. Не е неопходно да бидеш верник за да бидеш религиозен. Луѓето кои се религиозни си слават Божиќ, Велигден, Духовден, се крстат кога ќе поминат од кај Соборна... ама не веруваат во Бога. Верата е многу повеќе од повторување на некои обреди и обичаи. Верата е сигурност дека она кое сме го прочитале, слушнале или виделе е навистина така. Не може да каже дека е Христијанин човекот кој не верува дека Исус е Синот Божји Кој дојде на Земјава за да ги избави оние кои веруваат во Него. А кај нас баш така. За жал! Верата е жив однос со Создателот, а не збирка на вековни традиции. Живиот однос е методот преку кој Бог дејствува кај човекот и го менува. Формализмот сам по себе е мртов и не води никаде. Што би променило во животот на еден човек тоа што ќе оди да раздава храна?
Христос беше и е против традициите. Прочитајте ја седмата глава од Евангелието по Марко. |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Друг поп пак мене ми рече дека тоа било поради тоа што празникот е Пентакост-Педесетница а ореовиот лист потсетувал на пламените јазици кои се спуштиле врз апостолите и плус имал пет такви, како да ги кажам кракчиња.. Ете, тоа се обидите да се христијанизираат обичаите но настанала дисхармонија во толкувањето, еден поп вика вака друг онака а всушност никој не знае. Малку е веројатно дека на апостоловата вечера имало многу дрвја од орев, поверојатно е дека (ако се одвивала на отворено) дека тоа биле маслинови дрвја. Но веројатноста е дека се одвивала во тајност (поради прогонот на христијаните) значи во затворена просторија. Тоа време маси и столови не биле во употреба-така да секое спомнување на оревот нема смисла. Вистината е дека навистина, пред појавата на христијанството се верувало токму така дека душите се собираат со метлата од орев, небаре душата е зрно прашинка, а подоцна дека душите се пуштени од Митровден до Духовден, па со гранчето се собираат. Што од се ова има смисол? |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ништо. |
|||
Внеси реплика | страница <1 23456 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |