IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали злото може да биде и добро?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали злото може да биде и добро?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 16:26
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

I ova e onoa poslednoto za koe se drzhat site vernici... So drugi zborovi toa znachi "bidejki se plasham deka od neznaenje, nerazbiranje ili od bilo koja druga prichina mozhebi nekogash i nekade kje zgresham, pa taka kje napravm grev i potoa nema da otidam vo rajot i nema da mu sednam na Boga od desnata strana, jas si odbiram da bidam potpolno pasiven/na i celata odovornost da mu ja prefrlam na Boga."

I mislish deka taa "mudrost" kje te spasi?

Ова што го наведуваш се вика инфантилна религизоност и освен што е ужасно глупава, таквата религиозност е и грев!
Тешко на оној христијанин што оваа му е реченица патеводителка во верата!!
Да, има ретки случаи на луѓе кај кои нивната религиозност може вака да се дефинира но тоа веќе не е теологија туку патолигија,најчесто се работи за претерано чуствителни и несигурни луѓе во себе.
Така да не е како што наведуваш дека за тоа се држат сите верници.пу пу скраја да е,

ahmar1, ja prifakjam korekcijata, potpolno si vo pravo.

Se izvinuvam sto posocheniot del od mojot komentar zvuchi kako kompletno generaliziranje. Mislev da recham "na site vernici sto mislat i se odnesuvaat taka", a ne na "apsolutno site vernici". Takvo neshto nikogash ne bi mi padnalo na um, a da ne zborime deka javno bi go izrekol ili ovekovechil vo pishana forma.

Vo sekoj sluchaj, ti blagodaram na posocheniot lapsuz i go ostavam nekoregiran vo mojot komentar kako dobra pouka.

P.S. Ne mi zameraj za akcentiranjeto na tvoite zborovi so crvena boja. Tie tolku koncizno i ubavo go definiraat onoa sto sakav da go kazham sto nemozhev da se dodrzham, a da ne gi istaknam na ovoj nachin. Kje gi zapomnam i ako mi dozvolish vo idnina kje gi upotrebuvam na soodvetni mesta.

Изменето од Messenger - 19.Февруари.2009 во 16:36
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 16:33
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

So nashata pasivnost i nesprechuvanjeto na zloto i grevot, mislejki deka na toj nachin nie nema da napravime grev, vsushnost e dozvoluvanje zloto i grevot da bidat izvrsheni ili so drugi zborovi - toa e impicitno zastanuvanje na strana na zloto...........така велиш Меси.........

Но зар сум го спречил злото што од мене извира, та да сум достоен да спречувам туѓо зло..........

.....Се надевам ме разбра........

На другите ќе им судам (ќе ги убивам зашто прават зло), а со себе си ќе бидам благ и за своите сторени зла ќе си се оправдувам....

На пример не си способен да и се извиниш на мајка ти со која вчера се караше и ја навреди, па таа пиеше дијазепам за да се смири од твоите зборови кои ја навредија............а тука се ставаш способен да пукаш во човек кој според тебе ќе направи зло..........неговото зло е лошо и ќе го казниш, а твоето зло не е лошо и нема да се казниш самиот........(кој си ти да казнуваш воопшто)

polzavche,

Izvini, ama ova e chista demagogija i obid za opravduvanje na neshto sto ahmar mnogu ubavo go definira.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 16:36

Ок Меси, јас си го кажав мојот став и убедувања.........

Не би го извршила убиството.......НИКАКО..........и понатаму сум на овоја став........

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 16:44
A dali polzavche ti ne bi napravila nekoj drug grev za da napravish dobro?

Na primer da lazhesh?

Ili i natamu si stoish na tvojot stav deka Bog nikogash i po nikoja cena ne bi te pratil ili nikogash ne bi ochekuval od tebe grev za da napravish dobro?
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 18:24
Dali diskusijava znaci, od aspekt na razmisluvanjeto na polzavce, deka sekoja edna drzava koja ima sektor za odbrana- vojska, policija, koi profesionalno se najduvaat vo situacija da ubijat kriminalec ili da ne odbranat vo slucaj na napad i zakana so smrt, tie se gresni do koska i ne zasluzuvaat mesto vo rajot...a so toa sto nivnata rabota e pravno legalna iako osudena od Boga poradi zloto koe go pravat, nie ziveeme vo zlo i gjavolsko opstestvo. Na koj nacin togas kje se iskupime pred Boga?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 19:10

Аууууууууууу!!!!!!!! Ама ми се пуштивте и ама ми ги испревртевте сите зборови.........

Кали ц,ц,ц,ц,.......не значи душо тоа не не не не не......(од аспект на полжавче..хехехе )

За Меси, да би лажела.......
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 19:47
Ne ne, taman rabota polzavce:)
Jas samo taka te sfativ, deka tvoeto razmisluvanje odi vo taa nasoka, deka ne prifakjas ubistvo pod niedni okolnosti, i uslovi. Pa si dozvoliv da razmisluvam i ponatamu...nekoi diskusii tuka go teraat covek da se zamisli nad nekoi posustinski prasanja od ziveenjeto, postoenjeto...nie samo muabetime i razmisluvame, taman rabota da se pustame edni na drugi:)( barem jas ne go sakam toj nacin).
Ako pogresno sum go protolkuvala tvoeto mislenje, izvini:)

No, ete sepak postojat lugje koi profesionalno ubivaat. Profesionalno cinat zlo. Nekoj kje rece, jas ne mozam toa da go rabotam, toa ne e za mene...da bidam policaec...toa samo znaci deka ne ja prifakja taa odgovornost: da ima odgovornost za necij zivot vo race, da zeme necij zivot, silom prilike...no ete, nekoj mora toa da go pravi i raboti.
Dali so taa profesija, nivnata dusa e ogresena pred Boga?

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 20:01
polzavce, imash respekt od mene.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 23:17

Inspiriran od diskusiite na forumov na najrazlichni temi, izvesno vreme mi se vrti vo glava prashanjeto na koe bi sakal da go doznaam vasheto vernichko mislenje...

Dali dopushtanjeto ili pravenjeto na zlo upateno kon drugo zlo e dobro ili ne? So drugi zborovi, dali zloto nekogash mozhe da bide dobro, iako po definicija e zlo?

Dopustanjeto zlo ili "pravenjeto zlo" upateno kon drugo zlo moze da bide dobro delo, na pr, kako nekoi sto posocija za piromanot, ili nekoj drug psihopat koj ja zagrozuva okolinata .

Duri i ubistvoto vo samoodbrana e dozvoleno spored Biblijata(Primerot na David i Golijat).

Sekako deka e dobro delo ako se napravi nesto loso kon onoj sto predizvikuva seriozna opasnost vo okolinata i gi zagrozuva zivotite na drugite.

Zamislete kakvo dobro delo bi se napravilo ako Hitler bil ubien uste pred da pocne da gi otvora logorite na smrtta...

So ova ne sakam da kazam deka go odobruvam ubistvoto, tuku sakam da kazam deka vo samoodbrana, koga tvojot zivot ili zivotot na tvoite najbliski e doveden vo prasanje, sigurno nema da sedis so skrsteni race...
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2009 во 10:27

P.S. Ne mi zameraj za akcentiranjeto na tvoite zborovi so crvena boja. Tie tolku koncizno i ubavo go definiraat onoa sto sakav da go kazham sto nemozhev da se dodrzham, a da ne gi istaknam na ovoj nachin. Kje gi zapomnam i ako mi dozvolish vo idnina kje gi upotrebuvam na soodvetni mesta.

Нема проблем месинџер . Кога ќе видам и најдобро е тие два термина е да се подвлечени.Поентата е појасна.
А за користењето треба да се консултираме,авторските права пред се .
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2009 во 19:24
Vo vrska so temava...

Ako imate prilika, gledajte go noviot film Doubt (Somnenie) so Meril Strip.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 10:12

За човекот што се дави...........

Ако јас му се спротивставувам на Бог во извршувањето на Неговата волја, Тој ќе ме спречи да му помогнам на давеникот.......
.......Ма, кога ќе размислам подобро, всушност јас немало ни да се најдам таму и да бидам сведок на чинот на давењето........ќе се најдел некој бесчувствителен, кој давењето на човекот нема ни да го -допре-

смеење 
Не бегај, не бегај...плазење
А, ете гледаш, јас, ако дојдам во таква ситуација како во горните примери, ем ќе го убијам тој кој се заканува со колективни убиства (или палење), ем ќе го спасам тој кој се дави. Па после бог нека се справува со мене, т.е. со моето дело, нека ми суди дали сум направил или сум одел спроти неговата воља.

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 11:21

Не бегам ........не бегам .......

.......Само велам Божјата промисла е непредвидлива........
МИР со сите
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 15:05

Не бегам ........не бегам .......

.......Само велам Божјата промисла е непредвидлива........

Postojano se tvrdi deka Bog e sekogash ednoznachen i nepromenliv, deka nikogash ne si go menuva umot sto posledovatelno znachi deka e predvidliv.... pa sega eve tvrdenje deka Божјата промисла е непредвидлива......... ako promislata e nepredvidliva toa znachi deka sepak se menuva - ednash mozhe da bide vakva, drug pat onakva, tret pat koj znae? Taa e nepredvidliva...

Изменето од Messenger - 24.Февруари.2009 во 15:09
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,211 секунди.