IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Canon 5D mkII vs Nikon D3X
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Canon 5D mkII vs Nikon D3X

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:44
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

Originally posted by itan14 itan14 напиша:

Licno smetam deka e najdobriot dSLR...
jas pak, ne smetam deka e najdobriot dslr. od koj aspekt najdobriot? kako se meri toa?

Tuka se slozhuvam so tebe.... najdobriot alat e onoj sto najdobro kje ti ja zavrshi konkretnata rabota.
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:46

jas pak, ne smetam deka e najdobriot dslr. od koj aspekt najdobriot? kako se meri toa?

Od celosen aspekt, izrabotka, IQ, AF, kontrola, interface. Mozebi ima tela (5DMK2) ima podobar HIIso i sl. ama overall, bez da se gleda cenata (koja e veke okolu 6500 $) e spored mene najdobar.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:48
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Tuka se slozhuvam so tebe.... najdobriot alat e onoj sto najdobro kje ti ja zavrshi konkretnata rabota.

Da se razbereme, teloto e alat, ama i merak. (Barem za mene). Ne sum smenil telo zatoa sto i D50 mi "zavrsuva rabota", a vsusnost ne izleglo nekoe telo vo cenoven rang koj mozam da si go dozvolam, a da me impresionira.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:49
Prashanjeto chinam beshe koj e najdobriot DSLR, a ne za koj ni e merakot, neli?

Branko e apsolutno vo pravo koga prashuva kako kje go rangirash kvalitetot na alatot? Vo odos na shto?

Pa, sigurno vo odnos na zavrshenata rabota, a ne po kjejfot.

Изменето од Zoran K - 21.Февруари.2009 во 20:52
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:51

Zoshto ovie lugje bi razmisluvale za nabavka na nekoe telo od drug proizvoditel zatoa sto e poeftino? Togash kje moraat da kupuvaat i novi objektivi, zumovi, blicovi... Pa taka kje gi fati poskapo i kje im se iskomplicira zhivotot do nemaj kade!

mozebi... no deka ke gi fati poskapo - tesko.. d3x = 5dII+4 do 5 vrvni L objektivi. vo odnos na kvalitetot na slikata (ova se internet sporedbi, ne sum gi isprobal dvata aparat licno), razlikite se marginalni. d3x vadi za nijansa podobri detali, 5dII e za nijansa podobar od aspekt na shum na visoko iso.

Aman be lugje, ako sakate da razgovarate za raboti koi pripagjaat vo sferata na interes na profesionalnite fotografi togash pochente ga razmisluvate kako niv... taka mnogu raboti kje vi stanat pojasni.

ne mora vednas so nervoza... nikoj nikogo ne istepa, pravime muabet. ne rekovme deka nikon ne cini...намигнување mozaebi ne sme profesionalci, ama toa ne znaci deka sme rodeni glupavi i bez logika... argumenti ad hominem ne priznavam.... samo cista vistina...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:55

Zoshto ovie lugje bi razmisluvale za nabavka na nekoe telo od drug proizvoditel zatoa sto e poeftino? Togash kje moraat da kupuvaat i novi objektivi, zumovi, blicovi... Pa taka kje gi fati poskapo i kje im se iskomplicira zhivotot do nemaj kade!
mozebi... no deka ke gi fati poskapo - tesko.. d3x = 5dII+4 do 5 vrvni L objektivi. vo odnos na kvalitetot na slikata (ova se internet sporedbi, ne sum gi isprobal dvata aparat licno), razlikite se marginalni. d3x vadi za nijansa podobri detali, 5dII e za nijansa podobar od aspekt na shum na visoko iso.

I shto se dobiva so toa, na strana sto dvete tela se kompletno razlichni i ne se vo ista kategorija?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 21:03
pa, mnogu lugje koi imaat d3 (ova go zabelezuvam kako trend kaj dosta lugje), namesto da zemat d3x telo, zemaat kompleten canon ili sony sistem za istite pari i gi imaat dvata sveta so odlicni performansi... + imaat hd video so plitok dof ili zeiss avtofokus objektivi (koi sto se prilicno primamlivi za mnogumina)...

se soglasuvam deka d3x e nadvor od klasata na 5dII i a900. no so ovie dva aparati na pazarot, na d3x mu e od start oteznat zivotot...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 21:04

Prashanjeto chinam beshe koj e najdobriot DSLR, a ne za koj ni e merakot, neli?

Branko e apsolutno vo pravo koga prashuva kako kje go rangirash kvalitetot na alatot? Vo odos na shto?

Pa, sigurno vo odnos na zavrshenata rabota, a ne po kjejfot.

Ne mozes taka da gi postavis rabotite, zatoa sto so sekoj dSLR ke zavrsis 90% od taskovite. E sega so nekoj pobrzo so nekoj posporo, so nekoj polesno, so nekoj potesko.

Licno za mene IQ-to, i AF-ot se najbitni, ne me interesira koi rezultati gi dava vo JPG, bidejki slikam samo vo RAW, ne me interesira build quality, dovolno e da e pristoen, mi znaci ergonomijata bidejki imam golemi race. Se soglasuvam deka 5DMK2 e najdobar izbor cena/performansi, sto bi se reklo best buy, no ne i apsoluten pobednik. Koga bi pocnuval sega so fotografija, bi zemal 5DMK2, i zaradi poeftinite lekji od Canon (17-40, 70-200 f4, Sigma 150 i Canon 400 f5.6). Anyway, malku mi e glupa diskusijata, zatoa sto e veke "ubiena" do besvest, no navistina ne mozam da svatam kako na nekoj full time profi mu se problem 3000 USD plus. (Ne zboruvam za MK, tuka si profi i so D50 so kit,голема%20насмевка)

Изменето од itan14 - 21.Февруари.2009 во 21:06
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 21:11
NAJINTERESEN DEL OD DISKUSIJATA MI E TOJ STO USPEAVME DA NAPISEME DVE STRANI BEZ DA SE SKARAME :)))
Ostatokot na prikaznata spored meen kako canondzija e sledniot, vo momentot i canon i nikon nemaat sodvetni kompetitori za meguseben natprevar tuku se nakako cudno isprepleteni, mozebi i nikon da e vo vodstvo nad veke poveke od godina starite modeli na canon, osobeno vo flash sistemot, sto samo po sebe ke bara od canon soodveten odgovori so samoto toa "starite " modeli za koi ovde sporime ke stanat popristapni so cenata. Okolu sistemite, tocno deka nikoj od profi rabotnicite koi imaat neznam kolku k$ vlozeno vo oprema bi ja otfrlile i bi zele poeftin sistem koj i ne bi izlegol taka eftin na krajot.
od spomnatite Aklasa tela osven d3x (koj go ocekuvam denovive na test) gi imam na raspolaganje eos1d, eos1 ds i nikon d3 i fakt e deka ne samo sto brkaat rabota tuku i keif pravatголема%20насмевкаголемо%20гушкање

Изменето од JANE971 - 21.Февруари.2009 во 21:13
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 21:14
Toa e onoa sto sakam da poracham koga velam deka treba da pochnete da razmisluvate kako profesionalci za da gi razberete rabotite na profesionalcite.

Koj e toj profi fotograf so ergela Nikonovi ( a toa vazhi i za Canondzija) objektivi i zumovi, nekolku tela, blicovi i t.n., koj go nauchl sistemot i odvnatre i odnadvor, na koj mu treba telo so pogolema rezolucija, sto kje reshi da kupuva poradi poeftina cena nekoe drugo telo od nekoj drug proizvoditel i kje pochne da sobira drugi objektivi i dodatni raboti i kje go uchi noviot sistem i kje si gubi vreme so priviknuvanje na novite alati vmesto za toa vreme da si pravi biznis... ZA DA ZASHTEDEL pri za edno kafe.

Ako ste prochitale neshto takvo na nekoi forumi, veruvajte toa ne se lugje so profesionalen um, bez obir kako se reprezentiraat na takvite forumi.

Profesionalec nema nikogash da kupuva drug sistem kamera za da zashetdi pari, tuku za da dobie onoa sto ne go dobiva od sistemot sto go imal do togash, a obichno za toa DAVA POVEKJE PARI.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 21:32

... izrabotka, IQ, AF, kontrola, interface...

...brzina, hi-iso iq, ergonomija, odnos cena/performansi...

zboruvame za d3? голема%20насмевка

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 21:44

... izrabotka, IQ, AF, kontrola, interface...

...brzina, hi-iso iq, ergonomija, odnos cena/performansi...

zboruvame za d3? голема%20насмевка

Ne , vo mojot slucaj za D700 голема%20насмевка.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 21:47
se zezam...плазење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 21:59

se zezam...плазење

Znam, go praevme muabetov LIVE vo MS
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.