IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - zabega forumov...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

zabega forumov...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
Автор
Порака
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 15:23
ОК, ако не те мрзи, кликни на спецификации и види на image circle што пишува и после отиди доле кај коментарите и прочитај го првиот коментар.

Исто така DT ознаката значи дека е само за APS-C.
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 15:46
Ахааа, ок. Изгледа не е истиот дизајн. Моја грешка.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 17:45
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Sekoj si gi znae svoite potrebi, afiniteti i mozhnosti...

I tuka nema problem se dodeka svoite arshini ne pochneme da gi naturame vrz drugite lugje. Edno e slobodno i otvoreno da se diskutira za bilo shto, a drugo e da se bara od ostanatite da pravat onoa sto pravime nie i da gi kritikuvame ako imaat porazlichni vrednosni merila od nas.

sosema se soglasuvam! ako nekoj saka eftina lekja, de ne mu gi naturame nash*te merila i da mu sovetuvame da bankrotira za tri dena, samo zaradi toa shto nie sme naviknati na pokvalitetna oprema... neli, ne mora i ostanatite da go pravat ona sto nie go pravime... среќаmilo mi e sto se soglasuvame.намигнување

Apsolutno se slozhuvam so toa i onoa sto go rekov go sodrzhi toa vo sebe.

No poentata beshe deka slobodnoto i otvoreno diskutiranje spored razbiranjata na lugjeto e edna rabota, a nivnoto kritikuvanje poradi poradi toa e neshto sosem drugo.

Jas nemam problem so nekoj koj sovetuva ili razmusluva na razlichen nachin, no imam problem koga e napadnat poradi toa.

Konkretno, nemam problem so nekoj koj sovetuva i elaborira za kupuvanje na skapa oprema, kako i so nekoj koj istoto go pravi i za eftina oprema. Imam problem koga edniot od niv kje pochne da go kritikuva drugiot poradi razlichnoto mislenje, a toa so narodni zborovi se narekuva naturanje na svojot stav.

Istoto vazhi i za se ostanato. Nemam problem nekoj da vrednuva nekoe umetnichko delo i nemam problem nekoj da ne go vrednuva. Problemot go gledam vo momentot koga edniot kje pochne da go kritikuva drugiot zatoa sto nema isto mislenje kako nego.

Mislam deka sega bev pojasen.

Изменето од Zoran K - 08.Февруари.2009 во 17:49
Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 18:02
iako ovoj post pocnuva so citat od drug, smetam deka gadno se zamrsuvaat nestata dokolku suptilno se pokushava da se vmetne resavanje na - da se izrazam poslobodno - frustracii od drugi postovi na drugi mesta. posebno koga toa se pravi redovno, toa stanuva prozirno.
elem
spored mene voopshto ne sme "sozreale" dokolku ne mozeme da procenime sto ke mu vrshi rabota na poectnik i posebno dokolku osobata znae deka saka neshto light...odnosno gore-dolu znae sto saka, naprotiv mislam deka ima poveke vistina vo tezata za  lecenjeto na frustracii od tipot - nemam ni jas ama barem ZNAM sto e dobro, ( i toa od net, od treta raka a ne od moe iskustvo) za razlika od pocetnicite koi ... (doplolnete sami)
nejse...
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 21:33

Zoran, celo vreme si odlichno jasen. намигнување

kako vo "mis ston" koga momcheto mu vika na mandanata: "chicko, ama jas drugo te prashuvam.", a, ovoj mu vrakja: "epa sinko, i jas drugo ti kazhuvam."

koj go gledal, ke se seti...среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 22:36
голема%20насмевка
Кон врв
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 23:03
Your camera can take an image, it cannot give it soul, that`s something you have to add no matter how good your equipment is
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 06:06

Originally posted by branko_k branko_k напиша:

Sekoj si gi znae svoite potrebi, afiniteti i mozhnosti...

I tuka nema problem se dodeka svoite arshini ne pochneme da gi naturame vrz drugite lugje. Edno e slobodno i otvoreno da se diskutira za bilo shto, a drugo e da se bara od ostanatite da pravat onoa sto pravime nie i da gi kritikuvame ako imaat porazlichni vrednosni merila od nas.

sosema se soglasuvam! ako nekoj saka eftina lekja, de ne mu gi naturame nash*te merila i da mu sovetuvame da bankrotira za tri dena, samo zaradi toa shto nie sme naviknati na pokvalitetna oprema... neli, ne mora i ostanatite da go pravat ona sto nie go pravime... среќаmilo mi e sto se soglasuvame.намигнување

Apsolutno se slozhuvam so toa i onoa sto go rekov go sodrzhi toa vo sebe.

No poentata beshe deka slobodnoto i otvoreno diskutiranje spored razbiranjata na lugjeto e edna rabota, a nivnoto kritikuvanje poradi poradi toa e neshto sosem drugo.

Jas nemam problem so nekoj koj sovetuva ili razmusluva na razlichen nachin, no imam problem koga e napadnat poradi toa.

Konkretno, nemam problem so nekoj koj sovetuva i elaborira za kupuvanje na skapa oprema, kako i so nekoj koj istoto go pravi i za eftina oprema. Imam problem koga edniot od niv kje pochne da go kritikuva drugiot poradi razlichnoto mislenje, a toa so narodni zborovi se narekuva naturanje na svojot stav.

Istoto vazhi i za se ostanato. Nemam problem nekoj da vrednuva nekoe umetnichko delo i nemam problem nekoj da ne go vrednuva. Problemot go gledam vo momentot koga edniot kje pochne da go kritikuva drugiot zatoa sto nema isto mislenje kako nego.

Zoki,

Vece podolgo vreme ja sledam diskusijava i se cudam.
Kako prvo, ne stanuva zbor za vkusovi i razlicni gledanja (vospriemanja) na umetnosta, ili neznam sto ... znaes i sam deka sum pristalica na toa sekoj da moze da kaze sto misli, no da ne preteruvame.

Edno e pravo na slobodna diskusija, a drugo e da gledas od strana dodeka nekogo go doveduvaat vo zabluda koja moze da go cini mnogu pari.

Covekot barase relativno evtin standarden zum, po moznost so sekundarna makro opcija, a naleta na perenje na mozok.

Pa logicno e nekoj da reagira koga na covekot namesto odgovor na relativno (za nas) ednostavno prasanje mu se nudi baraz od skapi predlozi i teorija deka nisto drugo nemoze da mu gi zadovoli potrebite.

For the record:

-Za DSLR ne vazat istite pravila kako za SLR aparatite. Vo SLRot bese prasanje sto film i sto staklo ce imas, drugoto bese povece lagodnost na upotrebata.
Kaj DSLRite aparatot go zemas "zaedno so filmot". Znaci ne e sosema se edno kakvo telo ce zemes.

-All around standarden zum sekogas ima upotrebna vrednost i ne e frlanje pari. Ako nisto drugo, ce ti sluzi koga go mknes aparatot bez nekoja posebna namera da slikas.

-Standardnite, budzetski zumovi denesno vreme imaat odlicen kvalitet. Ne se L stakla, no se odlicni.

-Objektivite ne fotografiraat, ludjeto fotografiraat.

-Odgovorite na vakvite prasanja recisi sekogas se sveduvaat na predlaganje na BEST BANG FOR THE BUCK!
Narodnata: "Ako ne znaes sto e dobro, kupi sto e skapo" ludjevo ja znaat i bez vie da im posocuvate!

Pozdrav, Mire

PS Po ova prasanje forumov e odamna zabegan ... ne e od skoro намигнување

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 14:54

Zoki razgledaj ja uste ednas temata sto e posocena so linkot vo prviot post, a posle procitaj go i komentarov na Mire.

Ne e poentata da nema zdrava diskusija za objektivi, no ako nekoj pobara sovet za efetin objektiv, perverzno e da mu preporacuvas da si kupi L staklo od na 1000 evra! znaci zboruvame za pocetnik koj ne kupuva 1ds mkIII, pa se misli kakov objektiv da mu stavi, tuku za covek koj ima dilema dali da kupi 450d ili 1000d!!!!

Takvite muabeti gi dozivuvam sosema kontra-produktivno osobeno koga doagjaat od lugje sto ni samite nemaat L objektivi, pred dva meseci go kupile svojot prv APS-S DSLR na staro, ja stavile najeftinata lekja sto ja imalo na pazarot, nikogas predhodno ne koristele SLR aparat (ili filmski aparat), i znaat deka ne bilo lesno da ja kupat i taa oprema. Toa povekje izgleda na elitisticko puvanje otkolku na nekakvo sovetuvanje

ali zatoa recenicava e zakon! prav "sam sebe go ubijal" голема%20насмевка

i tokmu zaradi toa sto veruvam vo nea reagirav na dobronamernite preporaki deka L objektivi so minimum 2.8 blenda se neophodni za pocetnicite

PS: Tegla ne go kupiv DSLR aparatot za da imam 2.8 blenda! go kupiv bidejki bev naviknat na SLR aparat! Cisto kolku za ilustracija, vo momentot najmnogu go koristam 70-200 f/4 L USM, a iako go imam koristeno i 2.8 i go sporeduvav so 4-kata, se uste ne mislam deka mi e potrebna taa blenda ili barem deka razlikata od 600 evra e isplatliva! BTW fotografijata ne mi e "samo hobi"

Изменето од dimi - 09.Февруари.2009 во 15:14
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 16:46
не%20вреден
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 19:35
Mire & dimi,

Jas potpolno ve razbiram i se slozhuvam so vas od aspekt na SOODVETNOTO PREPORACHUVANJE na oprema. Samiot rekov nekolku pati deka so vreme povekjeto od nas izgubile sluh za toa i kazhav zoshto e toa taka.

Znachi ja gledam rabotata i ja razbiram vo potpolnost.

No, ako pojdete na prvichniot link, vo koj beshe pobarana poimoshta , kje zabelezhite deka so prvite komentari bea dadeni potrebnite soveti i temata, kako i povekjeto drugi, vmesto da zamre zema podrug tek so inicijativata na Tegla so koja toj na videlina ja postavuva poentata deka na dolg pat, za nekoj koj smeta seriozno da se zanimava so fotografija, podobra investicija e da kupi podobri i se razbira poskapi objektivi, vmesto poslabi i poeftini.

Znachi muabetot si prodolzhi po sosem drug tek i jas ne gledam apsolutno nishto negativno vo toa. Koj saka da se vkluchi vo novata nasoka so podrzhuvanje ili kontriranje na toa ideja neka se vkluchi... Toa e sloboden izbor i ne treba da e poprecheno od nikoj so carinenje na tugjite razmisluvanja.

Tegla ne fati nikogo za vrat da kupuva skapa oprema, nikoj ne se naturi so takva ideja, nitu pak nekoj od onie koi go podrzhuvaa toa ubeduvanje ne rekoa oti tokmu podobrata tehnika kje napravi nekogo i podobar fotograf ili umetnik.

I shto se sluchi nabrzo posle toa? Vmesto da se diskutira za opremata i nejzinata opravdanost kako dolgorochna investicija, muabetot prejde vo sosem pogreshna nasoka so moraliziranja i kritikuvanja na lichnostite koi imaat porazlichni razmisluvanja. Povtorno istite prikazni deka za umetnost nema potreba od odlichna oprema, kako nekoj se zanesuva so kupuvanje i paradiranje so skapa tehnika i t.n.

Zatoa rekov:

Ako nekoi ja rasipaa taa tema i dadoa negativna konotacija na nejziniot kraj toa se tokmu onie koi ne sakaat da prifatat ostanatite da imaat ili raspravaat za podrugi idei, razmisluvanja, iskustva, potrebi i mozhnosti od nivnite. Ne znam zoshto se odnesuvaat taka, dali zatoa sto toa ne im e blisko, dali mozhebi ne gi interesira, dali zatoa sto nemozhat da si dozvolat neshto takvo, dali zatoa sto takvite razgovori poradi nekoja prichina gi pravi nezadovolni i nesrekjni pa sakaat da gi prekinat... navistina ne znam i ne krajot od kraishtata ne mi e nitu vazhno. Za mene toa e potpolno vo red dokolku toa ostane samo niven problem i ne go naturaat na ostanatite.

No sto se sluchuva sega?

Videte so koja poenta e otvorena ovaa tema. Taa ne se otvara so pokana za prodolzheno diskutiranje okolu toa kakov stav treba da se zazeme vo natamoshnite sovetuvanja okolu fotografskata tehnika (sto na nekoj nachin se istakna od prethodnata tema), tuku so pokana za prodolzhuvanje na kritikuvanje na lichnosti poradi nivniot lichen stav kon vrednuvanje i akvizicija na opema, nivniot izbor na sajtovi za objavuvanje na fotografii, kako i prefrlanje na vinata za sostojbata na ovoj forum poradi takviot niven odnos.

Mozhebi vie ne go gledate toa sto go gledam jas, mozhebi za vas vakviot nachin na odnesuvanje megju kolegi i prijateli e normalen... i mozhebi ste vo pravo, mozhebi jas vo mojot del na svetot se druzham so nekakvi drugi "nenormalni" lugje i nemozham da go sogledam onoa sto za vas e neshto sosem obichno.

Sepak i pokraj toa sto jas ne se gledam lichno posochen megju onie na koi aludira vovedniot komentar na temava, se chuvstvuvam povikan da go izrazam moeto nezadovolstvo od takvoto nejzino postavuvanje. Takov odnos ne zasluzhuva nitu eden nash chlen.

Ubeden sum deka povtorno kje ima nekoj koj nema da me razbere ili nema da se slozhi so mene, no toa e vo red. Samo sakam da go iskazham svojot sentiment ramnopravno kako sto go pravat i tie, bez da bide mojata lichnost kritikuvana poradi toa.

Bidejki sekakvo drugo objasnuvanje od moja strana nema da dade nishto povekje od dosega kazhanovo, jas nemam namera da prodolzham so repliciranje na ovaa tema.

Изменето од Zoran K - 09.Февруари.2009 во 19:38
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 20:21
Originally posted by dimi dimi напиша:

PS: Tegla ne go kupiv DSLR aparatot za da imam 2.8 blenda! go kupiv bidejki bev naviknat na SLR aparat! Cisto kolku za ilustracija, vo momentot najmnogu go koristam 70-200 f/4 L USM, a iako go imam koristeno i 2.8 i go sporeduvav so 4-kata, se uste ne mislam deka mi e potrebna taa blenda ili barem deka razlikata od 600 evra e isplatliva! BTW fotografijata ne mi e "samo hobi"

UF kolku se razgore temava големо%20гушкање.

Ne mi bese idejata deka mora da ima f2.8 zum sekoj koj kupil DSLR. No sepak mislam deka ako nekoj seriozno misli da si igra so fotografija bi bilo dobro ako moze da se pochasti so nesto saglam i toa allround kako 24-70.
So kupuvanje telo na staro i nova lekja kje ima pogolem kejf odkolku obratno. Toa e moe mislenje.

Edit - Kupuvanje na DSLR so stav "Pa ne mi treba za nesto posebno" znaci - "Ne ti treba DSLR, ti treba P&S ili pak vlezi vo prvata prodavnica i kupi bilo sto - site gore dole se isto dobri za ista suma. Dobroto e skala pogore намигнување"

ALO - Dedo mi imal podobri lekji pred 30 godini.

P.S. I jas bi igral so 70-200/4 namesto 2.8 намигнување

Изменето од Tegla - 09.Февруари.2009 во 20:31
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 20:35
aj da ne se frustrirame... nakratko: koga vleguvam vo kafana, i koga go prasuvam kelnerot dali da si zemam pleskavica ili 10ka so kromid, ne mislam na biftek. i bez pekmezenje - nikoj ne bese lichno napadnat, site ja chitame temava, nema potreba od preraskazuvanje... ova veke stanuva simptomaticno... ne daj boze da iskritikuvas nekogo, odma toa stanuva atak na chovekovite prava i sloboodi, sluchaj spremen za vo helsinki... aman...
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 22:36
forumot ne zabega, zabegan se rodi
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,236 секунди.