IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МПЦ и спорот со СПЦ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МПЦ и спорот со СПЦ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 20>
Автор
Порака
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 15:59
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Ќе пробам малку од историски аспект некои работи да ги одговорам ...

Macedon, ubavo shto dade komentar (iako seto toa e poznato), no sepak moite prashanja impliciraat na eden malku "poinakov" komentar i analiza, bi rekol povekje od eden CRKOVNO - KANONSKI aspekt. Vo sekoj sluchaj tvojov 'scan' e ok i zasluzhuva da najde mesto na diskusijava !

Изменето од Marko sk - 08.Јануари.2009 во 17:48
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 20:33
Arhepiskopijata bila ukinata samo zaradi toa sto makedoncite odbivale da stavat grcki vladika na nejzino celo.Inaku grci skoro i da nemalo.Vizantijcite ne bile grci.

Изменето од ZoraNaSlobodata - 08.Јануари.2009 во 20:33
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 22:21
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Arhepiskopijata bila ukinata samo zaradi toa sto makedoncite odbivale da stavat grcki vladika na nejzino celo.Inaku grci skoro i da nemalo.Vizantijcite ne bile grci.

Нити грчки, нити еврејски, нити арапски, нити варварски (македонски, бугарски, српски, албански, турски) , ... нити билокој друг владика, не се качи на КРСТОТ ГОЛГОТСКИ!

Секому почит и респект, но јас познавам само една права вера!       

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 23:12
Сепак, Црквата е совршена, ние (луѓето) не сме. Ние ги правиме грешките.

Ne se slozuvam so ova . Nie lugeto ja pravime Crkvata, i kako nesovrseni , i Crkvata e nesovrsena i pravi greski bidejki ja vodat nesovrseni luge.

Samo BOG e sovrsen. ALLELUJAH!

"A Isus mu rece:Zosto me narekuvas dobar? Nikoj ne e dobar, osven eden ,Bog."(Luka 18:19).

Koga Sinot Covecki toa go rece, Koj ne napravi grev, sto ostanuva za nas gresnicite koi sme del od Crkvata Hristova.

No Isus ne pottiknuva da se stremime kon sovrsenstvo i sto pomalku da gresime: "No bidete sovrseni, kako sto e sovrsen vasiot Otec nebesen"(Matej5:48)
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2009 во 00:12
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Сепак, Црквата е совршена, ние (луѓето) не сме. Ние ги правиме грешките.

Ne se slozuvam so ova . Nie lugeto ja pravime Crkvata, i kako nesovrseni , i Crkvata e nesovrsena i pravi greski bidejki ja vodat nesovrseni luge.

Samo BOG e sovrsen. ALLELUJAH!

"A Isus mu rece:Zosto me narekuvas dobar? Nikoj ne e dobar, osven eden ,Bog."(Luka 18:19).

Koga Sinot Covecki toa go rece, Koj ne napravi grev, sto ostanuva za nas gresnicite koi sme del od Crkvata Hristova.

No Isus ne pottiknuva da se stremime kon sovrsenstvo i sto pomalku da gresime: "No bidete sovrseni, kako sto e sovrsen vasiot Otec nebesen"(Matej5:48)

Ние сме грешни, тука збор нема. Но Црквата, која е тело Христово не е грешна. Еве што вели Светиот Апостол Павле за Христа и Црквата

Ефес. 5,23 зашто мажот е глава жената, како што е и Христос глава на Црквата, и Он е спасител на телото.

Самиот Христос е глава на Црквата. Црквата е тело Христово.

Ефес. 5,29 Зошто никој никогаш не го намразил телото свое, туку и го храни и го стоплува, како и Господ Црквата

Зар може телото Христово да биде грешно? Мислам дека не може. Меѓутоа луѓето кои ја раководат Црквата се грешни. Тоа што сакам да го кажам ќе го илустрирам преку пример, за да бидам појасен.

Ако некој Епископ/свештеник е грешен, тој е грешен бидејќи краде,лаже итн. Меѓутоа Црквата не е грешна- таа Господовата наука не ја искривила со тоа што тој лажел/крадел или правел нешто друго. Црквата ја пренела пораката- а како таа личност ја сфатила и прифатила, тоа е друга работа. Значи Црквата како Тело Христово и како престојувалиште на Светиот Дух не греши, туку луѓето.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2009 во 00:44

Se soglasuvam so tebe deka teloto Hristovo ne bese gresno.

No naukite na crkvata se menuvaa so tekot na godinite.

Na pr. Bozik pocnuva da se slavi nekade od 4 vek od n. e.

Vo koj vek vlegoa ikonite vo crkvata i na kakov nacin, mislam deka im e poznato na poveketo forumdzii.(Ne sakam ovde da zazemam strana ili da osuduvam nekogo, ima Koj da sudi )

Jas vo temata poucni slucki napisav eden traktat :KOJA CRKVA SPASUVA? Toj traktat izvrsi golemo vlijanie vrz mene i moeto veruvanje ,sfativ deka e vo sklad so Biblijata.

Niedna CRKVA ne spasuva, spasuva samo HRISTOS.

Hristovi crkvi se narekuvaat ne samo Pravoslavnite, tuku i Katolickite i Protestantskite i site koi go priznavaat Isus za Gospod i Spasitel.

Mnogumina mislat za sebe deka tie se Vistinskata Crkva, no niedna crkva ne gi spasuva kolektivno vernicite. Se zavisi od poedinecot i negoviot odnos kon Boga.

Ako go nemas ISUS vo sebe , niedna crkva nema mok da te spasi i da ti dari vecen zivot.

Imas pravo da ne se slozis so mene, se razbira, no procitaj go toj traktakt mnogu e interesen i poucen . Pozdrav!
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2009 во 00:51

Se soglasuvam so tebe deka teloto Hristovo ne bese gresno.

No naukite na crkvata se menuvaa so tekot na godinite.

Na pr. Bozik pocnuva da se slavi nekade od 4 vek od n. e.

Vo koj vek vlegoa ikonite vo crkvata i na kakov nacin, mislam deka im e poznato na poveketo forumdzii.(Ne sakam ovde da zazemam strana ili da osuduvam nekogo, ima Koj da sudi )

Jas vo temata poucni slucki napisav eden traktat :KOJA CRKVA SPASUVA? Toj traktat izvrsi golemo vlijanie vrz mene i moeto veruvanje ,sfativ deka e vo sklad so Biblijata.

Niedna CRKVA ne spasuva, spasuva samo HRISTOS.

Hristovi crkvi se narekuvaat ne samo Pravoslavnite, tuku i Katolickite i Protestantskite i site koi go priznavaat Isus za Gospod i Spasitel.

Mnogumina mislat za sebe deka tie se Vistinskata Crkva, no niedna crkva ne gi spasuva kolektivno vernicite. Se zavisi od poedinecot i negoviot odnos kon Boga.

Ako go nemas ISUS vo sebe , niedna crkva nema mok da te spasi i da ti dari vecen zivot.

Imas pravo da ne se slozis so mene, se razbira, no procitaj go toj traktakt mnogu e interesen i poucen . Pozdrav!

Науките на Црквата не се менуваа. Бидејќи сега е доцна ( одам малку да поучам јас ), ќе го најдам твојот трактат, ќе го прочитам, па ќе ја продолжиме дискусијата. Па ако сакаш ќе го отвориме и прашањето за иконите, Божиќ, Велигден и слично. Јас сум спремен и отворен за конструктивна дискусија. Само ќе треба да ги побараме темите за иконите,бројаниците, за Божиќ, Велигден итн. бидејќи мислам дека некаде по форумов има такви теми., бидејќи овде е тема за МПЦ и СПЦ, ќе бидеме надвор од темата.
Поздрав

Изменето од macedon_alex - 09.Јануари.2009 во 00:51
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2009 во 00:53
Docna e, mora i jas da odam... se citame, pozdrav!
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 02:15

Марко, Македон е во право и јас напочетокот нагласив дека проблемор не е Цркловен па сопред тоа и неможеме решенијата да ги бараме само во каноните. Според каноните е јасно нагласено со 17 то правило од четвртиот Вселенски Собор дека ако некоја територија државно, територијално и административно се осамостои на црквата на таа нова територија да и се даде самостоен статус. Па според тоа Р.Македонија ( СПЦ под влијание на некои радикални владици, сеутше во официјалните писма и најави нашата држава ја нарекува ФИРОМ) самостојна држава и таа треба да има самостојна Црква како неразделна единка од едната екуменската Црква.

САС на СПЦ во Јуни 1959 година донесе одлука со која се потврдува дека епахиите од Р.Македонија добиваат смостоен статус и дека тие се раководат самостјно. Заедно со рускиот патријатрх го поставија Доситеј за Архиепископ Охридски и Македонски и ракоположија уште двајца домородни владицио , Наум и Климент за да можеме да формираме и свој самостоен синод. И веднаш потоа Доситеј беше избришан од архиреите на СПЦ. (не како расколник како што е случајот со Вранишковски). Да веднаш потоа со промената на Патријархот да си ја повлечат одлуката.

Што сега?

Што се промени за толку кратко време?

Патријархот и новата „ владејачка“ структура епископи околу него. ( ти гарантирам дека, ако се смени сегашниот Патријарх, кој е немокен да ги контролира работите, и денешната владејачка клапа на владици, истото ќе се случи но во обратна насока)

Која е причината?

Големо-Србските интереси и амбиции.

Дали знаеш дека сеуште во синодот на СПЦ има владици кои не ја признаваат Македоноија како држава и Македонците како посебен народ и нација? Како сакаш со тие луге да разговараш според каноните? Ех 

Ја споменуваш 1967.

Ако некој на почитува 1959 тогаш 1967 не е спорна, но ако не ја почитуваш одлуката од 1959 ...?

Нишкиот договор?

Тоа не е официјален договор, туку само еден од неколкуте од тогаш, па и во иднина, нацрт-договори произлезени од преговорачките комисии на двете помесни Цркви. Не беше договор потврден на највисоко ново (САС на МПЦ или на Црковно-Народен Собор на МПЦ ) туку на ниво на две преговарачки комисии, кои заради важните одлуки и промени во текот на разговорите ставија и свои потписи и кои откако се разгледаа тие одлуки на ниво на Синод и не беа потврдени никогаш не се противе на таа одлуука.

Зашто потписите?

Па затоа што до тогаш се спореше кој е постар: Кокошката или јајцето, однисно проблемот се решаваше од историска точка, а во Ниш тоа се надмина и се решија сите можни литургиски и канонски проблеми. Единствен понатамошен проблем остана само името на нашата Црква ( за тоа може друг пат)

И Србите беа тие што први го прекршија тој нацрт-договор беа во следното писмо што го упатија до нашиот Архиепископ набргу по тоа. А она со Јован и спската сателит Црква во Р. М во почетокот немаше ништо со Нишкиот нацрт-договор. Отпосле им текна за тоа се фатат.
Брате, мислам дека е доволно за сега. Останаа многу неодговорени прашаља, знам, но да оставиме и за други денови нешто

со почит

Изменето од Опитен - 10.Јануари.2009 во 05:42
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 11:40
Taka e Opiten, da ostavime neshto i za drugi denovi, ( osobeno koga se raboti za vakva tema koja e edna od 'najbolnite') ok !

Изменето од Marko sk - 10.Јануари.2009 во 11:43
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 12:21
... зашто сите други го бараат своето, а не она што е на Христа Исуса.
(Епистел до Филипјаните 2:21)

Изменето од zidarski - 10.Јануари.2009 во 16:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2009 во 01:06
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Taka e Opiten, da ostavime neshto i za drugi denovi, ( osobeno koga se raboti za vakva tema koja e edna od 'najbolnite') ok !

Vo pravo si deka ovaa tema e edna od najbolnite, pred se, zaradi toa sto se raboti ovde za POLITIKA a ne za VERSKI PRASANJA.

Sekoja diskusija ponatamu e izlisna , ke se vrtime vo krug.

Politika , Politika i samo Politika e problemot pomegju SPC I MPC. I toa blagodarenie na nasite "bratski" CRkvi SPC I GPC . Ke kazam uste ednas : Sramota i golema nepravda pred Boga! Znaci nim politikata im e povazna od Boga! SRAMOTA!

Sekoj ke odgovara pred Boga za sebe, i patrijarh i car i mirjanin za svoite grevovi( Rimjanite 14:11-12)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2009 во 11:34

...
...
Така е! Секаде човекот без ДУХОТ СВЕТОЛ се ври во круг, без разлика дали тоа е на блискиот исток, балкан, европа, азија, ... Синајската пустина, таа духовна сахара или пак некои какошто ја нарекуваат: вечната самсара!

И што заклучивме? Кое е решението?

Да се стави ВИСТИНСКИОТ*БОГ, Неговата *СВЕТЛИНА и *ДУХ на највисокото место во животот!
Со тоа повеќе националните и конфесионалните разлики ја губат својата моќ и спасението завладува во нас и вон нас!
И како што Мојсеј ја издигна змијата во пустината, така треба да биде издигнат Човечкиот Син,
та секој, кој верува во Него да не загине, но да има вечен живот.
(Вели ИСУС, отелотворената ВОЛЈА БОЖЈА)

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2009 во 22:32
Originally posted by spiros spiros напиша:

...
...
Така е! Секаде човекот без ДУХОТ СВЕТОЛ се ври во круг, без разлика дали тоа е на блискиот исток, балкан, европа, азија, ... Синајската пустина, таа духовна сахара или пак некои какошто ја нарекуваат: вечната самсара!

И што заклучивме? Кое е решението?

Да се стави ВИСТИНСКИОТ*БОГ, Неговата *СВЕТЛИНА и *ДУХ на највисокото место во животот!
Со тоа повеќе националните и конфесионалните разлики ја губат својата моќ и спасението завладува во нас и вон нас!
И како што Мојсеј ја издигна змијата во пустината, така треба да биде издигнат Човечкиот Син,
та секој, кој верува во Него да не загине, но да има вечен живот.
(Вели ИСУС, отелотворената ВОЛЈА БОЖЈА)

AMIN!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,201 секунди.