IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Бошковски ослободен, Тарчуловски виновен!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бошковски ослободен, Тарчуловски виновен!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 23>
Автор
Порака
black-eyes Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: -1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај black-eyes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2007 во 01:42
.........TIE NIKOGAS NE GO STORILE TOA.........
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2007 во 01:47
shto se sekirate,...otkako ke "odlezi",.....ke si go izberete za pretsedatel,....kako po obichajLOL
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
pecko Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Август.2005
Поени: 62
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2007 во 19:58
pod itno da gi pustat zosto dodeka site begaa tie ne branea,samo napred i zadvajcata pa koga ke izlezat da ja zavrsat rabotata stotoku ja pocnaaAngry
leeeeeeeeeeee
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јули.2007 во 14:14
Почеток на судењето на Љубе и Јохан

Чувствувам должност да посветам внимание на нашите неправедно затворени во ХАГ, така да сеа правам копи паст од www.dnevnik.com.mk 

Молитви за Љубе и за Јохан

Во храмовите на МПЦ вчера се одржа молебен за духовна поткрепа на двајцата обвинети, на кој беше побарано праведно судење

Со излагање на обвинителниот акт, денеска во Хашкиот суд почнува судењето на Љубе Бошкоски и на Јохан Тарчуловски, единствените двајца македонски државјани што Хашкото обвинителство ги обвини за воени злосторства во конфликтот во 2001 година. Во пресрет на денешниот почеток на судењето во Хаг, вчера во сите храмови на МПЦ се отслужи молебен за духовна поткрепа и праведно судење на Бошкоски и на Тарчуловски.

Во Соборниот храм „Св. Климент Охридски“ во Скопје, пред членови на семејствата, нивни блиски пријатели и соработници, како и голем број граѓани, со молебенот началствуваше неговото блаженство, архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан во сослужение на повеќе архијереи и свештенослужители на МПЦ.

- Возљубените Љубе и Јохан нека бидат горди, зашто верувајќи во нивната праведност, нивниот суд го прифаќаме и како наше судење, како судење и на нашата татковина. Тие двајцата и другите со нив, беа меѓу оние што се удостоија и во наше време да ја бранат својата татковина и својот мирољубив македонски народ, а никогаш и никаде не е грев да се брани својата татковина - рече г.г. Стефан.

Во текот на судењето, кое по почетното излагање на Хашкото обвинителство ќе продолжи на 7 мај, треба да бидат сослушани 96 сведоци. Хашкото обвинителство очекува нивното сослушување и вкрстеното испрашување да трае единаесет недели. Одбраната на Бошкоски и на Тарчуловски ќе ја водат адвокатите Едина Решидовиќ и Антонио Апостолски, а ќе им помагаат францускиот адвокат Генел Метро и српскиот експерт Јасна Живковиќ.

Бошкоски и Тарчуловски се обвинети за кршење на законите и на обичаите на војување. Бошкоски е обвинет за командна одговорност, односно дека не ги открил и казнил извршителите на кривичното дело. Тарчуловски, пак, е обвинет дека ја формирал и ја предводел полициската единица, која во август 2001 година спроведе акција во Љуботен, во која настрадаа седуммина жители од албанска националност.

Хашкото обвинителство пред Судскиот совет ќе треба да ги докаже обвинувањата дека Бошкоски две недели пред нападот, во јули 2001 година, му наредил на Тарчуловски да одбере група луѓе што ќе бидат под негова команда за да учествуваат во полициски операции. Според изјавата на Тарчуловски, што ја наведува Обвинителството, Бошкоски му наредил да изврши истрага во Љуботен во потрага по Џавит Асани, за кого ексминистерот верувал дека е виновен за поставувањето на мината од која загинаа 8 припадници на македонските безбедносни сили. Тарчуловски регрутирал стотина луѓе со кои попладнето на 10 август заминал пред полициската станица во Чаир. Тој го информирал командирот на полициската станица Чаир дека министерот Бошкоски наредил напад - наместо потрага - во селото Љуботен, се наведува во документите на Обвинителството. На 11 август Тарчуловски двапати побарал од мајор на АРМ да дејствува со 120-милиметарски оган врз селото. Утрото на 12 август Тарчуловски контактирал со Бошкоски и барал од него возило „хермелин“ како помош за време на нападот. Бошкоски наредил ова барање да се исполни.

Обвинителството тврди дека Бошкоски повеќе од 3 часа го набљудувал нападот, а пред завршувањето на акцијата, тој и лично се сретнал со Тарчуловски.

Според Хашкото обвинителство, шестгодишниот Ерџан Алиу загинал во артилерискиот напад, а 70-годишниот Хаџи Мета Џавит починал од срцев удар откако неговата куќа била погодена од граната. Останатите загинале на 12 август - еден од шрапнел, еден од последици на тепање, а другите биле убиени од припадниците на македонските безбедносни сили.

Правдата да не се заборави

Според неговото блаженство, г.г. Стефан, 2001 не е далеку. Знаеме каде и како почна, како се одвиваа работите, знаеме како е со сите, но и од кои е. Има многу како беше и многу како е сега, а зошто беше сето тоа ќе одговори некој некогаш пред народните несреќи и пред црнилото што обви многу мајки.

- Она за кое од ова свето место апелираме е следното - сите што сметаат дека врз некого имаат право на суд, никогаш нека не ја заборават правдата, нека не заборават дека кога судат неправедно, всушност, себеси си пресудуваат - рече г.г. Стефан.

Галевски: Бошковски бил во Љуботен по налог на Трајковски

Пресврт на процесот против Љубе Бошкоски. Иако сведок на обвинителството, полицискиот генерал Ристо Галевски драматично го менува обвинението во Хашкиот суд, тој потврди дека Бошкоски во Љуботен отишол по налог на претседателот Борис Трајковски.

Тоа е всушност и снимката која Хашкото обвинителство ја врти и за која тврдеше дека е доказ, како поранешниот министер ја надгледува акцијата во Љуботен.

Галевски на третиот ден од сведочењето во Хаг појасни, Бошкоски не знаел за никаква акција, уште помалку пак, планирал.

„За разлика од другите министри тој скоро редовно одржуваше колегиум. Претходниците пред него, многу ретко се случуваше, поготово министрите после, воопшто не држеа колегиум. Тој негуваше тимска работа“, изјави Ристо Галевски.

Според него, поранешниот министер дури попладнето на 12 август испратил полициска единица да ги раздвои жителите Албанци тргнати кон Скопје, од околу 1.000 вооружени македонски цивили кои ги нападнале.

Според Галевски, иако поранешниот министер формирал комисија која требало да испита што се случувало во Љуботен, немало успех, жителите не пуштале да влезе истражниот судија.

Тој појасни и дека за претепаниот и починат во затвор жител на Љуботен немало истрага зашто никогаш не стигнале ниту поплаки, ниту пак пријави.

Изменето од Boogie - 28.Јули.2007 во 14:18
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2007 во 00:15

Тарчуловски повторно не успеа да излезе привремено на слобода, Хаг не го пушта. И покрај тврдењето дека причина се владините гаранции кои останале неизменети, неговиот адвокат Апостолски тврди, дека образложението е друго.

„Судската пракса пред хашкиот трибунал, што е основа за право пред тој суд, имаат предвидено, од хуманитарни причини, за болести или за смрт на некое лице, да бидат привремено пуштени лицата во притвор. Во овој случај судот зазема став дека раѓањето на детето не е идентична причина“, изјави Антонио Апостолски, адвокат на Јохан Тарчуловски.

Со гаранциите се предвидуваше 24 часовен надзор на Тарчуловски и негово враќање во Хаг кога ќе го побара.

По паузата на 21 август продолжува судскиот процес. Обвинителството се откажа од речиси половина сведоци, останаа уште 25.

Токму во август се појавува еден од побитните, вешто лице од странство кое ќе толкува дали имало или не воен конфликт во Македонија и ќе ја објаснува улогата на ОНА и АРМ.

И покрај тоа, адвокатите на Бошкоски и Тарчуловски не очекуваат изненадувања кои би ја разнишале за сега успешната одбрана.

Обвинителот Ден Саксон се очекува со своите сведоци да заврши до октомври. Потоа, некаде во ноември настапува одбраната со своите сведоци, што значи дека судскиот процес нема да има завршница оваа година.

Кон врв
only_me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: Israel
Поени: 295
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 02:42
Spored vas, kako ke se zavrsi tragicnata prikazna so nasite braniteli!
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 07:04

Јас мислам дека тие се таму каде што им е местото и треба да си останат таму. А има уште кандидати да им бидат цимери.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 10:36
Originally posted by only_me only_me напиша:

Spored vas, kako ke se zavrsi tragicnata prikazna so nasite braniteli!

Секако дека ќе „најдат„ нешто..инаку ќе треба да плаќаат многу ако случајно ги ослободат ..само поради неповратно изгубениот дел од нивните животи..
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
biljana.madrid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Прилепчанка

Регистриран: 22.Ноември.2007
Локација: Spain
Поени: 358
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај biljana.madrid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 10:48

Ne znam za niv kako ke zavrsat, ama sepak mislam deka imase ¨podobri´kandidati od niv za tamu. Onoj zaostanation ALI AHMETI i companijata teroristi nikoj od niv ne zamina za tamu. Mnogu Makedonci ostavija bez tatko, brat itn. Eve jas kako Prilepchanka da kazam deka i 8 prilepchani ni ubija...site znaeme kako gi otepaa... da ne dolzam. Nikoj od niv (ubijcite) ne vidov tamu vo Hag... 

Прилепчанка
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 10:55
Originally posted by biljana.madrid biljana.madrid напиша:

Ne znam za niv kako ke zavrsat, ama sepak mislam deka imase ¨podobri´kandidati od niv za tamu. Onoj zaostanation ALI AHMETI i companijata teroristi nikoj od niv ne zamina za tamu. Mnogu Makedonci ostavija bez tatko, brat itn. Eve jas kako Prilepchanka da kazam deka i 8 prilepchani ni ubija...site znaeme kako gi otepaa... da ne dolzam. Nikoj od niv (ubijcite) ne vidov tamu vo Hag... 

Тоа само укажува дека правораздавањето е различна категорија кај посочениот суд..мерено според правдата..човечка секако..
Ова е политички суд..и никако поинаков..барем јас така ги набљудувам..кога повремено гледам  како „судат„..
А капак на се е и ослобопдителната „пресуда„ на една личност..чинам „премиер„ им беше едно време...на тие од косово
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 11:13
па тие веке одлежаа уше пред да им се пресуди...сеа и да ги осудат ова ке им се важи и брзо ке си излезат..
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
zmejko_zmejko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Април.2008
Локација: Djibouti
Поени: 242
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zmejko_zmejko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 11:19
tokmu taka .... po nekoja delovna sorabotka , vo redoven kontakt sum so vnukot na ljube ... toj veli deka vece im poracale da mu spremat civilka голема%20насмевка ce go pustale голема%20насмевка kad na vrbi rodi grozdje .... ova e sud na koj mu se sudi na pravoslavieto voopsto .... zatoa sto sme pravoslavci  ne katolici голема%20насмевка cisto politicki sud ....
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 11:20
видиш како знам намигнување
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
kire_nedelkov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 23.Февруари.2008
Поени: 1228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kire_nedelkov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2008 во 11:24
ke ima ili osloboditelna presuda, ili presuda deka se vinovni, i ke bidat osudeni na vremeto veke otsluzeno. znaci vaka ili taka, letoska spremajte se za docek na decenijata...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,515 секунди.