IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Месото е убиство !!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Месото е убиство !!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 14>
Автор
Порака
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:13
...jas ve molam diskutirajte na temata od filosofski aspekt, ne od fizioloski...
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:17

za mene nema niso filozovsko vo nejadenje meso
голема%20насмевка

no kje ima forumdzii koi gledat filozofija
i kje pisat

taka da ne se sekiraj, da ne ti propadnit temava голема%20насмевка

Изменето од anakin - 28.Април.2008 во 23:19
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:21

Има филозофско и морално во тоа што за да јадеме месо треба да убиеме!
Прашањето е дали е тоа неизбежна потреба (нужно зло) или може тоа на некој начин да се избегне?

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:26
Originally posted by james dean james dean напиша:

Прашањето е дали е тоа неизбежна потреба (нужно зло) или може тоа на некој начин да се избегне?

moralno????

jas kje ti kazam so e moralno

miralno e da imas custvo deka si del od civilizacijata narecena covecka vrsta
i da se grizis taa civilizacija da prezivee i da zivee vo blagobit

e toa e moralno

da se grizis za covekot a posle za ostanatoto
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:28
no iskreno blagodarejki na moira sum procital so vsusnot - ti postavuvas ovde

iskreno ne citam mnogu uvodni zborovi- moja greska

kje se spremam i kje napisam za UBISTVO - koe ti sakas da go nametnes

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:30

Originally posted by anakin anakin напиша:

moralno????jas kje ti kazam so e moralnomiralno e da imas custvo deka si del od civilizacijata narecena covecka vrstai da se grizis taa civilizacija da prezivee i da zivee vo blagobite toa e moralnoda se grizis za covekot a posle za ostanatoto

Добро, точно.... тоа е јасно! Првенствена цел на секоја единка во природата е да опстане и да го продолжи својот вид! Ама што мислиш, не можеме да го продолжиме својот вид со јадење на овошје и зеленчук???

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:34
a zasto bi go pravEle toa?????????????
navistina
NE VI E JASNO DEKA NA COVEKOT ZA DA BIDE POPOLNO ZDRAV MU E POTREBNO TOA SO PRIRODATA MU GO DODELILA

SE JADCI SME I MORAME I MESO- TOA E FAKT i ako dosta vegetarijanci ne se slozuvat i toa e nivno pravo

NO NASE PRAVO NA PLANETATA E DA SI PREZIVEEME

ISTO PRAVO GO IMAT SITE ZIVI SUSTESTVA

NA OVA PLANETA

AKO MU ZABRANIME NA COVEKOT - TREBA NA SITE- ORLITE LAVOT ..ITD ITD

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:38

a zasto bi go pravEle toa?????????????navistina NE VI E JASNO DEKA NA COVEKOT ZA DA BIDE POPOLNO ZDRAV MU E POTREBNO TOA SO PRIRODATA MU GO DODELILASE JADCI SME I MORAME I MESO- TOA E FAKT i ako dosta vegetarijanci ne se slozuvat i toa e nivno pravoNO NASE PRAVO NA PLANETATA E DA SI PREZIVEEMEISTO PRAVO GO IMAT SITE ZIVI SUSTESTVANA OVA PLANETAAKO MU ZABRANIME NA COVEKOT - TREBA NA SITE- ORLITE LAVOT ..ITD ITD

Добро, ова ти е добар пример. Значи треба да се помириме со фактот дека тоа е законот на природата и да продолжиме вака?

Кон врв
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:39
Originally posted by brza brza напиша:

Originally posted by IQ IQ напиша:

Originally posted by invader invader напиша:

covekot po priroda e poveke mesozder odkolku"trevopasen"

ova voopshto ne e tochno, ako sme nie mesozderi zabite ke ni imaa poinakov oblik.nash*te zabi se povekje ramni i tapi a ne shilesti i ostri kako kaj zivotnite koi se hranat so meso. isto taka digestivniot sistem ni e poslichen so zivotnite koi ne se hranat so meso!
lugjeto koi pochesto jadat meso se poagresivni od drugite koi poretko go konsumiraat.

jas ne sum vegetarijanec, ama retko jadam meso,otprilika ednash vo mesecot i toa vo mali kolichini.jadam iskluchivo meleno bidejki samo togash mi izgleda deka jadam neshto drugo a ne del od neshto koa pred nekoe vreme bilo zivo!
mnogu mi e zal za zivotnite. ne mora neshto da bide ubieno za jas da se nahranam. imam videno kako se kolat zivotni voopshto ne e prijatno za gledanje a ushte pomalku za SLUSHANJE...
za nosenje krzno ich ne pravam muabet, ne doagja vo predvid!

deneshnive zivotni gi klukaat so hormoni za pobrzo da porasnat i da dobijat na kilaza. decava koi jadat meso chesto rastat prebrgu, a imashe vest i vo vesnik deka od chesto konzumiranje na kopani na 4 godishni devojchinja im rastele gradi!

vo zivot ne sum zgotvila meso, nemam hrabrost za zgotvam,nitu pak sakam...mislam deka ke se chuvstvuvam kako ubiec

milo mi e shto temava ja postavi maz, bidejki mazite obichno mnogu povekje sakaat da jadat meso za razlika od zenite. milo mi e shto gledam deka postojat i mazi koi se      protiv ubivanje na zivotni. pozdrav james
   se nadevam deka ova nekade si go prochitala( ama ,teshko da e taka !),...zatoa shto prednite zabi na chovekot se ostri i bash sluzat za kinenje na mesoto,...a,zadnite se tapi i sluzat za zvakanje samo ( kako i kaj site zverovi),...zatoa i se vikaat sekachi,...a,isto i digestivniot trakt,...toj ne e bash kako kaj trevopasnite,...povekje e kako kaj mesojadnite,...

da brza, go chitav ova vo eden vesnik, i ushte mnoogu drugi vakvi raboti, ama odamna beshe i samo na ova mi tekna da go napisham. inaku ne mozesh so zabi ti da zadavish elen

[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
Кон врв
doriangray Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Опсесивен компулсивец

Регистриран: 03.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1460
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај doriangray Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:41

Fallacy of weak analogy . Oрлите, лавот и сличните на нив немаат избор и не можат да размилуваат, за разлика од нас луѓето. Тоа под еден, а под два: животните меѓу себе не се убиваат така сурово, како што луѓето ги убаваат.
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:43

a zasto bi go pravEle toa?????????????navistina NE VI E JASNO DEKA NA COVEKOT ZA DA BIDE POPOLNO ZDRAV MU E POTREBNO TOA SO PRIRODATA MU GO DODELILASE JADCI SME I MORAME I MESO- TOA E FAKT i ako dosta vegetarijanci ne se slozuvat i toa e nivno pravoNO NASE PRAVO NA PLANETATA E DA SI PREZIVEEMEISTO PRAVO GO IMAT SITE ZIVI SUSTESTVANA OVA PLANETAAKO MU ZABRANIME NA COVEKOT - TREBA NA SITE- ORLITE LAVOT ..ITD ITD

Добро, ова ти е добар пример. Значи треба да се помириме со фактот дека тоа е законот на природата и да продолжиме вака?

NE TREBA DA SE POMIRUVAME SO FAKTITE
NIE SME NAJGORE VO LANECOT NA ISHRANA

( ova nevazi za individui poedeni od lav tigar ili ajkula)

SO IMA DA SE POMIRUVAM KOGA E TOA FAKT - PA MIE VLADEEME SO OVOJ SVET

I NASATA ZADACA E DA SE CUVAME PRVENSTVENO

ZNAES MI E NEKOGAS MRSKO- KOGA NEMA PARI ZA CRNCITE VO ETIOPIJA A SE TURAT MILIJARDI ZA NEKOI PINGVINI

NISO PROTIV PINGVINITE- NO SEPAK LUGJETO I AKO CRNI MI SE POVAZNI

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:44
Originally posted by doriangray doriangray напиша:

Fallacy of weak analogy . Oрлите, лавот и сличните на нив немаат избор и не можат да размилуваат, за разлика од нас луѓето. Тоа под еден, а под два: животните меѓу себе не се убиваат така сурово, како што луѓето ги убаваат.

I NIE NEMAME IZBOR

NO TEBE TOA USTE NE E JASNO

JAS NEZBORAM ZA TEBE I MENE KAKO EDINKA

NEGO KAKO COVEK I CIVILIZACIJA

POD DVA- ti ocigledno ne si gledal so e surovo vo ANIMAL PLANET

Изменето од anakin - 28.Април.2008 во 23:45

Кон врв
doriangray Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Опсесивен компулсивец

Регистриран: 03.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1460
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај doriangray Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:55
Сум гледал јас Animal Planet, верувај, таа програма ми е меѓу омилените и знам што се дава на неа . Kога зборувам за суровоста на човекот мислам на пушките, ножевите, секирите и сличните “орудија“ кои ги користи. А животните кога се убиваат што користат?
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:58

Ако зборуваме за суровост - од човекот посурово суштество нема. Да не набројувам што се прави човекот, не само со животните, туку и со самиот човек!

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:38
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.