![]() |
|
Кога е роден Исус 2 дел |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2345> |
Автор | |
im happy ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 136 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ајде ако те мрзи да читаш, еве ќе ти го изнесам тука тој дел.
The Jewish historian Josephus recorded that in 6-7 A.D.,[4] after the exile of Herod Archelaus (successor to Herod the Great in Iudaea), Quirinius (in Greek, Cyrenius), a Roman senator, became governor (Legatus) of Syria, while an equestrian assistant named Coponius was assigned as the first governor (Prefect) of the newly-created Iudaea Province. These governors were assigned to conduct a tax census for the Emperor in Syria and Iudaea.[5] “Now Cyrenius, a Roman senator, and one who had gone through other magistracies, and had passed through them till he had been consul, and one who, on other accounts, was of great dignity, came at this time into Syria, with a few others, being sent by Caesar to be a judge of that nation, and to take an account of their substance. Coponius also, a man of the equestrian order, was sent together with him, to have the supreme power over the Jews. Moreover, Cyrenius came himself into Judea, which was now added to the province of Syria, to take an account of their substance, and to dispose of Archelaus's money;“ [4] ^ Emil Schürer, Fergus Millar (editor), Geza Vermes (editor), The history of the Jewish people in the age of Jesus Christ Vol I, (Continuum, 1973), page 424: "It was started ... in the earliest in the summer of A.D. 6." and completed "at the latest in the autumn of A.D. 7" [5] ^ Josephus, Antiquities 17.355 & 18.1-2; c.f. Matthew 2:22 Значи цитатот е од книгата на Џозефус, “Антиквитети“ книга 17. Еве ти сега линк од превод на книгата, затоа што е на грчки во оригинал. http://doig.net/JA18.html |
|
middle is best... i believe in science
|
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Книгата на "Џозефус"
![]() ![]() Станува збор за еврејскиот историчар Јосиф Флавие (така се вели на македонски, така се преведува неговото име во историите на македонски јазик, кој учел знае
![]() Него ајде продолжи со драмата, одговори ми на веќе 3 пати повтореното прашање...
Каде Јосиф во своето дело "Антиквитетите на Евреите" кажува дека пописот на Август не се поклопува со Христовото раѓање? Ајде прочитај ја таа книга и цитирај ми го тој дел од неа
![]() |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
im happy ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Во горенаведениот цитат пишува дека пописот е спроведен за време на Квириниус (читај го како сакаш, не е важно како ќе му го преведеш името) а Квириниус станува гувернер на Сирија во 6 н.е. Што уште не ти е јасно? Еј можеш да се фаќаш за транскрипцијата на името како за сламка спасителка, но тоа во случајов нема да ти помогне многу, затоа што фактите не се на твоја страна.
Факт бр.1 - Матеј вели дека Исус е роден за време на владеењето на Ирод. Факт бр.2 - Ирод умира во 4 п.н.е. што значи Исус е роден пред или во 4 п.н.е. Факт бр.3 - Лука вели дека пред Исус да се роди, Август бара спроведување на попис на населението. Факт бр.4 - Јосиф Флавие (или Josephus, или Yosef Ben Matityahu, или Titus Flavius Josephus, читај како сакаш) во својата книга “Антиквитети“, објавена околу 94 н.е., вели дека пописот е спроведен за време на Квириниус. Факт бр.5 - Квириниус станува гувернер на Сирија и Јудеја во 6 н.е. и спроведува попис по налог на Август, што значи дека Исус не може да е роден пред 6 н.е. Заклучот 1: Податоците на Матеј и на Лука не се согласуваат. Заклучок 2: Матеј или Лука изнесува неточни податоци. Заклучок 3: Библијата содржи невистини. Изменето од im happy - 22.Април.2008 во 14:07 |
|
|
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
ЕвАнгелос - ај ќе ти ја расипам забавата што си ја имаш тука, затоа што веќе ми станува мака од вакви банални непознавања - па ќе дадам свој коментар.
Се вели "во времето на Квириниус" - а за оние за кои единствен извор на историски познавања е само Википедија, да ги дополниме нивните знаења со фактот дека Квириниус (не знам дали е точна транскрипцијата на македонски), бил ко-управител и војсководец во Сирија (и главна политичка и воена сила во неа) 15тина години пред да стане гувернер на истата. Во таа своја функција, тој бил човекот кој го спроведувал пописот. ЗаклучоК 1: Википедија не е достоверен извор на информации. ЗаклучоК 2: И Матеј и Лука даваат точна информација, без да има потреба да даваат дополнителна информација. ЗаклучоК 3: Да се мисли дека се знае е поопасно отколку да не се знае... |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
zidarski, човекот кој барата со фактите.. браво, брависимо
![]() хепи, сакаш ли да ти докажам преку Википедија дека ти си роден/а во 1983 ПРЕД НАШАТА ЕРА? ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Abe jas ubavo ja zatvoriv originalnata tema bidejki vidov kade odi rabotata ...
Ajde, sega ovaa neka ja zatvara zidarski. ![]() Изменето од Messenger - 22.Април.2008 во 18:38 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Omer El Faruk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Ајде јас ќе те прашам нешто друго,не навлегувам во коментирање на Библијата.Дали може точно да се знае годината во која е роден Исус или не? |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Мислам дека не. Кажано е дека тој е роден за време на пописот на Август, но историчарите не се едномислени околу точната година на овој попис заради оскудните историски документи од тој период.
Но сепак, христијаните воопшто не им е важен денот кога се родил Христос. Тие не го слават денот, туку го слават Христовото раѓање. Значи не денот, туку Христос е достоен за слава ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Omer El Faruk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Хвала ти болан на одговору.
![]() |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Кога веќе се повикуваш на Јосиф Флавие и на неговата книга "Антиквитети на Евреите", би сакал да го прочиташ и следниов цитат од неговата книга:
"Таму во тој период се појави Исус, мудар човек, ако можеме да го наречеме човек, зашто правеше величествени дела и ги учеше луѓето кои вистината ја прифаќаа со задоволство. Тој придоби многу Евреи, а исто така и многу Грци. Овој човек бил Месија. И кога Понтиј Пилат го осуди на смрт со распнување на инсистирање на нашите духовни водачи, оние што го сакаа не се разотидоа веднаш. По три дена тој повторно се појави пред нив, жив, како што претскажаа светите пророци, кои навестувале и многу други чудесни работи за него. А христијанството, движење чие име поттекнува токму од неговото, сеуште не е згаснато."
(Антиквитети на Евреите, 18та книга, 3то поглавје, 3ти стих)
Еве ти директен линк од горниот цитат:
Поздрав пријателе
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Ezan-a ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Декември.2007 Локација: Somalia Статус: Офлајн Поени: 150 |
Hmmm..znaci Isak Njton po tvoja pretpostavka ne se znae koga bil roden tocno posto vo eden post ti rece deka Isak bil roden 100 godini od radjanjeto na Isus pa kako togas merite od raganjeto na Isus a ne znaete koga tocno toj e roden znace se sto se smeta po kalendarot od raganjeto od isus se e laga i nisto ne e tocno aaaa znaci sea mi se razjasnaa sive raboti... |
|
Beautiful Mind
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Езан, едно блиц прашање, кога е роден Мухаммед?
|
|
|
|
![]() |
|
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Ve rasturi EvAngelos hahahahahahaha
Ajde site sega istorija vo race i citanje a bajkite i skaznite sto nekoj vi gi nabupal vo glava ostajte mi gi mene jas ce se zanimav so niv hahahahahahaahaha |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
![]() |
|
![]() А ти ЗИДАРСКИ што па ти зборуваш кога не претходната страна рече дека НЕ ЗНАЕШ КОГА Е РОДЕН ИСУС СПОРЕД ЛУКА! А кога еден човек како тебе, еден толку начитан што дури и к*ранот на памет го знае, кога ќе рече дека не знае една важна информација од Библијата, јас можам само да заклучам дека го избегнува одговорот. А еден човек како тебе ако го знае одговорот одвај чека да му го забие некому во грб. А сега ти реши да го избегнеш, не затоа што не го знаеш, туку баш затоа што го знаеш, и затоа што не сакаш да признаеш дека има грешка, огромна грешка во Библијата. А за тебе Темплариус не ме ни чуди што си пресреќен поради РАСТУРАЊЕ. Навистина многу христијански. Ти си прав христијанин како што ве повикува Библијата со зборовите УБИВАЈТЕ. А што се однесува до Википедија, точно е дека тоа е енциклопедија што секој може да ја уредува. Па ме интересира, зошто христијаните (како најбројна религија нели) не го смениле тој податок доколку не е точен? Ама наместо тоа, тие оставиле тој да си стои, со едно дополнување малку подоле на страната дека “најверојатно Лука малку ги побркал работите“. Но што вас да ви се објаснува. Ниту еден верник не ги гледа мааните во својата религија, така да, ни вие не ги гледате мааните во христијанството. Тука завршуваат моите коментари. |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |