IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ВЕРСКА ЛИТЕРАТУРА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВЕРСКА ЛИТЕРАТУРА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 09:09
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Knigite na Arif R. se na makedonski jazik, e pa brate, naslvoto na knigite koi ti gi navede kako novi, ni kazuva deka ne se nameneti za lugeto koi go zboruvaat makedonskiot jazik.
Makedoncite ne znaat sto e Dzenet, ili Resulullah.....
Ako se pisuvaat knigi na mak. tie treba da se pisuvaat na jazikk koj ke bide razbirliv kako za muslimanite taka i za nemuslimanite. Znaci sekoj islamski termin treba da bide objasnet so fusnoti.....

vo nedelnikot "Forum" imase edna kolumna od profesorka po mak. jazik, koja veli deka Arif R. e covek koj ima prevedeno najmnogu knigi, no koi se nameneti samo za muslimanite so makedonsko govorno narecje.....
E sega zalno e takvi ubavi knigi, prevedni na mak. a ne se nameneti za site.....

Sega, kako muslimani dolzni sme da se sovetuvame. A bidejki go poznavas Arif R. mozed da mu ja preneses ovaa moja zabeleska....

Селам Аиша
Навистина добра забелешка, иако не се согласувам со ова ni kazuva deka ne se nameneti za lugeto koi go zboruvaat makedonskiot jazik(аиша). бидејќи книгите како што вели проф.se nameneti samo za muslimanite so makedonsko govorno narecje. сепак ќе му ја пренесам забелешката која ја имаш наведено, па иншаллах ќе биде од корист.

Селам

Изменето од mudzahid - 22.Април.2008 во 09:12
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
Nikki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 259
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nikki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 14:06
Овој период, во Митрополија, Ск, до Соборниот Храм може да се купи една прекрасна книга
ПОСЕН ТРИОД - тоа се молитви и песни од православните богослужби во посни денови
Книгатата има 1000 страни, од неа излегува вистинска радост, голема благодат, чудесна светлина
Цената е 1500 ден. но еднаш кога ќе ја земете во рака, кога ќе почнете да читате
Ќе видите дека во рацете се прелива Силата и Љубовта на Царството Небесно, тоа е Самиот Господ Исус Христос]

Изменето од Nikki - 22.Април.2008 во 14:07
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 14:54
Мила, за 1500 денари верувам дека од книгата ќе излегува чудесна светлина!!!

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:08
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:21
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

Селам АишаНавистина добра забелешка, иако не се согласувам со ова ni kazuva deka ne se nameneti za lugeto koi go zboruvaat makedonskiot jazik(аиша). бидејќи книгите како што вели проф.se nameneti samo za muslimanite so makedonsko govorno narecje. сепак ќе му ја пренесам забелешката која ја имаш наведено, па иншаллах ќе биде од корист.Селам

No zosto takvi prekerasni knigi da gi ogranicuvame samo na odredena grupa na luge?!?!
Zarem e tolku tesko da se stavaat fusnoti na islamskite termini.....

Normalno e deka knigite koi vo osnova imaat mak. naslov da go privlecat vnimanieto na site onie koi go zboruvaat toj jazik, no na samiot pocetok se soocuvat so precki.
Kako pr. Ja navede knigata "Najsrekna zena na svetot", i edna moja prijatelka sakase da ja kupi (nemuslimanka) no samo sto ja otvori, pocna da me prasuva: "Sto znaci ibadet, sto e namaz, sto e dova......" Znaci ne e tesko da se stavi mala fusnota..."obozuvanje, molitva......i sl. A da ne govoram za terminite, "babo, daidza, midzo...." So toa i makedoncite koi primile islam, imaat problem da gi citaat knigite (ova e za ona muslimani do makedonsko govorno narecje)......

Znaci treba da se preveduvaat knigite na makedonskiot literaturen jazik, vo koj slobodno mozat da se koristat islamskite termini, no sepak so objasnuvanje za site ostanti....

I na krajoto na kraistata, treba da postoi jazicna redakcija, od luge koi za toa se strucni.

Kako primer ke gi posocam knigite: "Karakterot na muslimanot", "Namazot vo islamot".....
Znaci knigi pred se nameneti za muslimani, no slobodno mozat da gi citaat i nemuslimanite, bidejki se e objasneto......

Allah da ve nagradi za se ona sto se trudite da go pravite vo imeto na Allah. (prenesi mu go i ova na bratot Arif R.)
Selam alejkum
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:27
Потполно стојам зад твоите забелешки сестро.Дури и самиот наслов на Книгата која ја посочи е погрешно преведен,не треба НАЈСРЕЌНА ЖЕНА НА СВЕТОТ туку НАЈСРЕЌНАТА ЖЕНА НА СВЕТОТ.

Пошто го познавам посочениот преведувач лично и знам дека се работи за една сестрана личност-Аллах да го награди,си земам за право да прокоментирам дека за преведување на книги е потребна стручност и консултација со одредени личности кои се мајстори во својата работа,зошто на таков начин може да излезе квалитетно издание.

Како пример за тоа на кој начин треба да се преведуваат книгите на македонски би го навел Студентски Клуб и нивните изданија,навистина браќата и сестрите поседуваат квалитет,Аллах да ги награди.

Изменето од Omer El Faruk - 22.Април.2008 во 23:45
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:36
HM......
Pa ne se samo braka vo Studentski klub
Pogledni podobro vo knigite
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:43
Sto ako se oskudni uslovite za konsultacija so odredeni strucni lica?

Od druga strana, ako nekoj raboti uspesno na toa pole, pa zarem nemoze da se prosiri vo delatnost so edna licnost kako Arif Ramadani, da mu ponudi sorabotka ili barem nekakva oskudna pomos????

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:45

HM......
Pa ne se samo braka vo Studentski klub
Pogledni podobro vo knigite

Зарем не сум напишал и сестри!!!! Ако е така веднаш ќе едитирам и ќе ја исправам неправдата.

Брате Мухаџир, убаво велиш,освен она ОСКУДНА ПОМОШ.Не те разбирам што сакаш да кажеш со тоа.

Изменето од Omer El Faruk - 22.Април.2008 во 23:48
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:51
So oskudna mislev na najmal stepen na pomos., pr. lektura i korektura.

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:55
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

So oskudna mislev na najmal stepen na pomos., pr. lektura i korektura.

Тогаш потполно се разбираме.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:57
pa brate normalno deka postoi....
Muslimani sme elhamdulillah...
Ednostavno mislam deka ne postoela inicijativa, no znam deka NEKOI luge se spremi i otvoreni za sorabotka.

Omere, znam deka propustot ne e nameren :)!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 01:10
Originally posted by Nikki Nikki напиша:

Книгатата има 1000 страни, од неа излегува вистинска радост, голема благодат, чудесна светлина
Цената е 1500 ден. но еднаш кога ќе ја земете во рака, кога ќе почнете да читате
Ќе видите дека во рацете се прелива Силата и Љубовта на Царството Небесно, тоа е Самиот Господ Исус Христос

Добра си Никки? изненадување Ми делуваш малку чудно. Ако насетиш дека твоите мистични духовници ти прават некои чудни ритуали врз тебе или пак ти даваат да консумираш некои чудни "свети" хемикалии, веднаш пиши ми ЛП, одма ќе ги апсам! голема%20насмевка

Библијата која има над 1000 страни, со тврди корици, со убаво укоричување, со позлатени рабови на страниците чини само 600 ден., а оваа книга 1500 ден. Не благодарам!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 10:47

No zosto takvi prekerasni knigi da gi ogranicuvame samo na odredena grupa na luge?!?!
Zarem e tolku tesko da se stavaat fusnoti na islamskite termini.....

Normalno e deka knigite koi vo osnova imaat mak. naslov da go privlecat vnimanieto na site onie koi go zboruvaat toj jazik, no na samiot pocetok se soocuvat so precki.
Kako pr. Ja navede knigata "Najsrekna zena na svetot", i edna moja prijatelka sakase da ja kupi (nemuslimanka) no samo sto ja otvori, pocna da me prasuva: "Sto znaci ibadet, sto e namaz, sto e dova......" Znaci ne e tesko da se stavi mala fusnota..."obozuvanje, molitva......i sl. A da ne govoram za terminite, "babo, daidza, midzo...." So toa i makedoncite koi primile islam, imaat problem da gi citaat knigite (ova e za ona muslimani do makedonsko govorno narecje)......

Znaci treba da se preveduvaat knigite na makedonskiot literaturen jazik, vo koj slobodno mozat da se koristat islamskite termini, no sepak so objasnuvanje za site ostanti....

I na krajoto na kraistata, treba da postoi jazicna redakcija, od luge koi za toa se strucni.

Kako primer ke gi posocam knigite: "Karakterot na muslimanot", "Namazot vo islamot".....
Znaci knigi pred se nameneti za muslimani, no slobodno mozat da gi citaat i nemuslimanite, bidejki se e objasneto......

Allah da ve nagradi za se ona sto se trudite da go pravite vo imeto na Allah. (prenesi mu go i ova na bratot Arif R.)
Selam alejkum

Селам сестро Аиша.
Вчера откако заминав од работа, после клањањето на Јација намаз, го известив на имамот Ариф р. за твојата забелешка и беше пријатно изненаден, навистина му беше мило поради тоа што си го забележала. Рече дека новата книга која наскоро треба да излезе Препораки на Ресуљуллах (Пратеникот) а.с. ќе се потруди да и изврши корекција колку што може подобро.
Воедно ги известувам на сите членови дека книгата ќе се дели БЕСПЛАТНО па сите заинтересирани кои сакаат да ја имаат,  нека ми пишат, за бројот на книгите и начинот на кој би ги доставиле.
Селам Муџахид

И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.