ВЕРСКА ЛИТЕРАТУРА
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13268
Датум на принтање: 29.Ноември.2024 во 18:26 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ВЕРСКА ЛИТЕРАТУРА
Постирано од: Azrael
Наслов: ВЕРСКА ЛИТЕРАТУРА
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:06
Odlicna prilika za izbor na verska literatura i moznost za zapoznavanje so razlicnite religii.Od denes ima saem na kniga i ima golem izbor na verska literatura so popusti.Me informirase eden prijatel deka ima dostapna literatura na makedonski- Biblii, Nov Zavet hristijanski knigi, k*ran islamska literatura , knigi za budizam i istocni religii.Pa eve informacii za onie koi sakat da kupat a ne znaat kade, Od 15 do 20 april na Skopski Saem Hala 1
------------- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
Коментари:
Постирано од: muhadzir
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:08
Elektronski moze da se kupuva??
------------- ISLAM VJERA ISTINE
|
Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:10
muhadzir напиша:
Elektronski moze da se kupuva??
|
Незнам брате за електронски,но ,знам дека Иншаллах јас ќе одам на саем.
П.С. Бујрум и ти,ако си во МКД.
------------- I LOVE ISLAM
|
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:10
Ne,neznam zasto taka si svatil? Elektronski..ne, jas samo napisav kade ima ovie denovi golem izbor na verska literatura za onie koi sakaat da kupat a ne znaat kade da najdat verska literatura. Znaci ima saem na knigata a na nego imalo pretstavnici na nekoi religii so svoja literatura.
|
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:13
A i moznost da se zapozneme so vernicite i da razgovarame so niv za temite za koi razgovarame i tuka, mislam deka ovaa informacija ke vi bide od korist. I jas planiram da posetam nekoi pretstavnici na religiite, i da dobijam nekoi odgovori
|
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:15
Azrael напиша:
Ne,neznam zasto taka si svatil? Elektronski..ne, jas samo napisav kade ima ovie denovi golem izbor na verska literatura za onie koi sakaat da kupat a ne znaat kade da najdat verska literatura. Znaci ima saem na knigata a na nego imalo pretstavnici na nekoi religii so svoja literatura.
|
Jas prasav zatoa sto sum zainteresiran da kupam verska literatura, no bidejki momentalno ne sum vo Makedonija nemozam i da go posetam saemot na knigata. Sepak blagodaram.
|
Постирано од: Harun Jahja
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:17
muhadzir напиша:
Azrael напиша:
| Jas prasav zatoa sto sum zainteresiran da kupam verska literatura, no bidejki momentalno ne sum vo Makedonija nemozam i da go posetam saemot na knigata. Sepak blagodaram. |
Селлам брат!
Ај ИншАллах,другата Год,ке идиш на Саем!
П.с.Ако си заинтересиран да ти земам некоја книга?
П.с.Омер,се гледаме на Саем,ИншАллах!
|
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:17
Mozam da ti kazam kade ima PDF format na knigi na Internet, ama temata e hristijanstvo i na angliski se i samo treba da gi downloadiras besplatni se.
|
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 20:28
Harun Jahja напиша:
muhadzir напиша:
Azrael напиша:
| Jas prasav zatoa sto sum zainteresiran da kupam verska literatura, no bidejki momentalno ne sum vo Makedonija nemozam i da go posetam saemot na knigata. Sepak blagodaram. |
Селлам брат!
Ај ИншАллах,другата Год,ке идиш на Саем!
П.с.Ако си заинтересиран да ти земам некоја книга?
П.с.Омер,се гледаме на Саем,ИншАллах! |
Разбира се.Иншаллах.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 01:03
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 01:05
Јас доаѓам со задоволство,и да знаеш и тебе ќе те побарам,да си помуабетиме,а нормално и да ти го испразнам штандот.
-Да видиш дека и муслимани читаат Христијанска литература.
|
Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 18:55
Ај да видам, како се карате очи во очи.
Јас само ќе слушам, не се мешам
------------- И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 18:58
PROVOKATIVNO KAZANO,POGODUVA NECII CUVSTVA
|
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 18:59
Е ај де не реков ништо лошо, само она што секој ден го читаме тука.
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 17.Април.2008 во 00:19
Denes bev na saem, onaka kratko....da razgledam sto ima.
navistina se nudi dosta verska literatura. Za site, no i najbitno ja ima na dostapni jazici.
Poveketo muslimanski izdavaci imaat po nekoja kniga na makedonski jazik.
Interesno e da se poseti.
------------- PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
Датум на внесување: 17.Април.2008 во 08:28
Ima nesto od Arif Ramadani?
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 01:05
Brate, na saemot ne primetiv knigi od nego, no znam deka vo poradvnicite so Islamska literatura ima od toj pisate. A tie postojano rabotat! Pa ete nemora da si vrzan za saemot!
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 01:09
Aisha напиша:
Brate, na saemot ne primetiv knigi od nego, no znam deka vo poradvnicite so Islamska literatura ima od toj pisate. A tie postojano rabotat! Pa ete nemora da si vrzan za saemot! |
Sestro bratot od lubopitnost prasuva, inace se somnevam deka ne gi ima site do edna knigi od Arif Ramadani, koj sto ne slucajno raboti kako imam vo naseto selo
Inace se raboti za licnost koja ima steknato fakultetsko obrazovanie vo Medina, gradot na nasiot Pejkamber s.a.w. i navistina stanuva zbor za licnost so bogat fond na znaenje!
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 01:13
Fino za vas. Interesni knigi ima prevedeno iako malku prevodot ne e ....
No Allah gi ceni delata po namerata!
Pa ete bujrum na saemot, pa proverete sto ima i sto nema, pa slednata godina InsaAllah da nadoknadime!
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 01:24
Dali na saem moze da se najde bogata Islamska literatura na Bosanski jezik??
Sum posetil dosta prodavnici za Islamska literatura vo Skopje ama nesto slab asortiman na ponuda imaat.
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 01:28
Ima bosanska lit. na standot od studentski klub. E pa ne e kako vo bosna, ali u har je
Koga ke otides ke visdis, insaAllah. Najubav stand e nema sansi da go promasis!
Ima i niz skopje dosta bosanska lit. poveke od porano normalno!
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 02:18
Aisha напиша:
Ima bosanska lit. na standot od studentski klub. E pa ne e kako vo bosna, ali u har je
Koga ke otides ke visdis, insaAllah. Najubav stand e nema sansi da go promasis!
Ima i niz skopje dosta bosanska lit. poveke od porano normalno! |
Za zal nemam moznost da go posetam semot na Knigata vo Skopje, odsuten sum od Makedonija, ama hajr insAllah.
Sega neznam kako e vo Skopje so bosanka literatura, dodeka sum studiral jas tamu nemase bas kojznae kakov asortiman, ama insAllah sega e nesto pobogato! A ubavo za onie koi sto zboruvaat Albanski jazik, navistina vo poslednive godini izobiluva so Islamska literatura na Albanski jazik.
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 08:21
Aisha напиша:
Fino za vas. Interesni knigi ima prevedeno iako malku prevodot ne e ....
No Allah gi ceni delata po namerata!
Pa ete bujrum na saemot, pa proverete sto ima i sto nema, pa slednata godina InsaAllah da nadoknadime! |
Сестро не знам како цениш, но мислам дека преводот е еден од најдобрите. Досега има напишано-преведено над 35 книги, а сега има нешто посебно за тебе само што излезе на мак. “Најсреќната жена во светот“ од др Аид Ел Карни. А можеш да ја најдеш во Стара скопска чаршија, библиотека Ебу Ханифе. Селам
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 11:55
Eh ja ima i na standoto na Studentiski klub, samo ne sum proimetila deka e od nego.
Nesakam da kritikuvam nekoj koj napravil tolku za islamot. Hajr.
A uzivam vo bosanskata "NASRECNIJA ZENA NA SVIJETU".
Litereturata na site jazici e zgolemena, bidejki ima koj da ja cita, neli?
Ej a ja ima i prevedeno, "KAKO DA BIDES MILIONER SO DELA" neli?
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 11:56
Ајша, оваа што сега ја спомна "NASRECNIJA ZENA NA SVIJETU", од кого е?
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 11:58
Aisha напиша:
Eh ja ima i na standoto na Studentiski klub, samo ne sum proimetila deka e od nego.
Nesakam da kritikuvam nekoj koj napravil tolku za islamot. Hajr.
A uzivam vo bosanskata "NASRECNIJA ZENA NA SVIJETU".
Litereturata na site jazici e zgolemena, bidejki ima koj da ja cita, neli?
Ej a ja ima i prevedeno, "KAKO DA BIDES MILIONER SO DELA" neli? |
Ја има, ја сакаш.
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 12:00
Звчера излегоа од издание уште две негови книги: Исламски теми и Прдзнаци на судниот ден (ново издание)
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 12:03
Не би рекла...
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 12:13
Аиша, сега за скоро време ќе има уште две нови книги: БИДЕТЕ ЖИТЕЛ НА ЏЕННЕТ, И ПРЕПОРАКИ НА РЕСУЉУЛЛАХ, мислам дека двете ќе бидат доста интересни особено втората, која се состои од директни пораки од Ресуљуллах, односно хадиси каде Пратеникот а.с. го употребува зборот “ви порачувам“. СЕЛАМ
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 12:25
СЕЛАМ СЕ ЧИТАМЕ ПОСЛЕ ЏУМА НАМАЗ
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 16:21
alejkumu selam!
Inaku dobro se prodava knigata Najsrekna zena na svetot..
Marija, taa kniga e od Aid el Karni, momentalno eden od najcitanite pisateli vo arapskiot svet. Negovite knigi dozivuvaat po nekolku izdanija.
Sega e prevedena na mak. a na saemot moze i da se najde bosanskata verzija. Prekrasna kniga, znam deka ke uzivas vo nea.
Zboruva za zenata poveke opsto onaka, nejzinata prekrasna uloga i funkcija sporeduvajki ja so vredni kamenja.....
Istiot pisatel ja napisal i "NE TUGUJ" za taa kniga nemama zborovi. Za eden den vo Egipet e prodadena vo iljaden tiraz. Sega za sega e samo na bosanski jazik, no prekrasna e. Ako si po psihologijata.
Draga, knigi ima premnogu, no treba da ja prepoznaes VISTINSKATA
pozz
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 17:25
Aisha напиша:
alejkumu selam!
Marija, taa kniga e od Aid el Karni, momentalno eden od najcitanite pisateli vo arapskiot svet. Negovite knigi dozivuvaat po nekolku izdanija.
Sega e prevedena na mak. a na saemot moze i da se najde bosanskata verzija. Prekrasna kniga, znam deka ke uzivas vo nea.
Zboruva za zenata poveke opsto onaka, nejzinata prekrasna uloga i funkcija sporeduvajki ja so vredni kamenja.....
Istiot pisatel ja napisal i "NE TUGUJ" za taa kniga nemama zborovi. Za eden den vo Egipet e prodadena vo iljaden tiraz. Sega za sega e samo na bosanski jazik, no prekrasna e. Ako si po psihologijata.
pozz |
Sellam Alejkum sestro!!
InsAllah utre,trknuvam za na Saem!
Pa Shtandot,ke go Ispraznime so eden moj brat,InsAllah!!
A voedno i ke si gi vidam bracata koi gi sakam vo Imeto na Allah.xh.sh.!
Sellam!!!
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 18:53
Harun Jahja напиша:
Aisha напиша:
alejkumu selam!
pozz |
Sellam Alejkum sestro!!
Sellam!!! |
Договорено.
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 19:09
Omer El Faruk напиша:
Harun Jahja напиша:
Aisha напиша:
alejkumu selam!
pozz |
Sellam Alejkum sestro!!
Sellam!!! |
Договорено. |
ИншАллах!
А,после јација,Накнадно ке се договриме брат!
П.с.ЏезакеАллаху Хајр је Ехи!
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 19:12
Harun Jahja напиша:
Omer El Faruk напиша:
Harun Jahja напиша:
Aisha напиша:
alejkumu selam!
pozz |
Sellam Alejkum sestro!!
Sellam!!! |
Договорено. |
ИншАллах!
П.с.ЏезакеАллаху Хајр је Ехи! |
После Јација,доаѓам кај тебе Иншаллах.
|
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 19:18
Omer El Faruk напиша:
Harun Jahja напиша:
Omer El Faruk напиша:
Harun Jahja напиша:
Aisha напиша:
alejkumu selam!
pozz |
Sellam Alejkum sestro!!
Sellam!!! |
Договорено. |
ИншАллах!
П.с.ЏезакеАллаху Хајр је Ехи! |
После Јација,доаѓам кај тебе Иншаллах. |
ИНШАЛЛАХ!
Токму така!!
Dobrodojdovte brat vo LEZET
|
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 20:36
Вчера си бев на саем со моите браќа Ефендија ,Халид ибн Велид,Халифа,Ебу Хурејре,Даија,Харун Јахја,Сандокан,(не е Брусли,читај како што ти пишува) ,и уште некои други,и многу убаво си поминав.Си купив мноооооооооогу верска литература.Се воодушевив од изборот на книги на штандот на Студенстки Клуб.
Аллах да ве награди(т) браќа,навистина сте многу јаки.
|
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 20:51
InsaAllah da ima poveke sledniot pat....
Amin ya rabby, Allah da gi nagradi site onie koi se trudat da ja prenesat NEgovata poraka, do site Negovi sozdania.
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 20.Април.2008 во 23:08
Omer El Faruk напиша:
Вчера си бев на саем со моите браќа Ефендија ,Халид ибн Велид,Халифа,Ебу Хурејре,Даија,Харун Јахја,Сандокан,(не е Брусли,читај како што ти пишува) ,и уште некои други,и многу убаво си поминав.Си купив мноооооооооогу верска литература.Се воодушевив од изборот на книги на штандот на Студенстки Клуб.
Аллах да ве награди(т) браќа,навистина сте многу јаки. |
i jas bev, i ne samo vcera, tuku sekoj den
no snosti super si pominav kako so moite brakja, taka i so moite prijateli i neprijateli!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 22:32
mudzahid напиша:
Аиша, сега за скоро време ќе има уште две нови книги:БИДЕТЕ ЖИТЕЛ НА ЏЕННЕТ, ИПРЕПОРАКИ НА РЕСУЉУЛЛАХ,мислам дека двете ќе бидат доста интересни особено втората, која се состои од директни пораки од Ресуљуллах, односно хадиси каде Пратеникот а.с. го употребува зборот “ви порачувам“.СЕЛАМ
|
Knigite na Arif R. se na makedonski jazik, e pa brate, naslvoto na knigite koi ti gi navede kako novi, ni kazuva deka ne se nameneti za lugeto koi go zboruvaat makedonskiot jazik.
Makedoncite ne znaat sto e Dzenet, ili Resulullah.....
Ako se pisuvaat knigi na mak. tie treba da se pisuvaat na jazikk koj ke bide razbirliv kako za muslimanite taka i za nemuslimanite. Znaci sekoj islamski termin treba da bide objasnet so fusnoti.....
vo nedelnikot "Forum" imase edna kolumna od profesorka po mak. jazik, koja veli deka Arif R. e covek koj ima prevedeno najmnogu knigi, no koi se nameneti samo za muslimanite so makedonsko govorno narecje.....
E sega zalno e takvi ubavi knigi, prevedni na mak. a ne se nameneti za site.....
Sega, kako muslimani dolzni sme da se sovetuvame. A bidejki go poznavas Arif R. mozed da mu ja preneses ovaa moja zabeleska....
|
Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 00:15
DAIJA напиша:
Omer El Faruk напиша:
Вчера си бев на саем со моите браќа Ефендија ,Халид ибн Велид,Халифа,Ебу Хурејре,Даија,Харун Јахја,Сандокан,(не е Брусли,читај како што ти пишува) ,и уште некои други,и многу убаво си поминав.Си купив мноооооооооогу верска литература.Се воодушевив од изборот на книги на штандот на Студенстки Клуб. Аллах да ве награди(т) браќа,навистина сте многу јаки. |
i jas bev, i ne samo vcera, tuku sekoj den
no snosti super si pominav kako so moite brakja, taka i so moite prijateli i neprijateli! |
I nie,brat site si pominavme prekrasno,i mnogu ubavo,Elhamdulillah!!!
Allah da ve nagrade!!
------------- Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 00:23
Aisha напиша:
mudzahid напиша:
Аиша, сега за скоро време ќе има уште две нови книги:БИДЕТЕ ЖИТЕЛ НА ЏЕННЕТ, ИПРЕПОРАКИ НА РЕСУЉУЛЛАХ,мислам дека двете ќе бидат доста интересни особено втората, која се состои од директни пораки од Ресуљуллах, односно хадиси каде Пратеникот а.с. го употребува зборот “ви порачувам“.СЕЛАМ
|
Knigite na Arif R. se na makedonski jazik, e pa brate, naslvoto na knigite koi ti gi navede kako novi, ni kazuva deka ne se nameneti za lugeto koi go zboruvaat makedonskiot jazik.
Ako se pisuvaat knigi na mak. tie treba da se pisuvaat na jazikk koj ke bide razbirliv kako za muslimanite taka i za nemuslimanite. Znaci sekoj islamski termin treba da bide objasnet so fusnoti.....
vo nedelnikot "Forum" imase edna kolumna od profesorka po mak. jazik, koja veli deka Arif R. e covek koj ima prevedeno najmnogu knigi, no koi se nameneti samo za muslimanite so makedonsko govorno narecje.....
E sega zalno e takvi ubavi knigi, prevedni na mak. a ne se nameneti za site.....
Sega, kako muslimani dolzni sme da se sovetuvame. A bidejki go poznavas Arif R. mozed da mu ja preneses ovaa moja zabeleska.... |
Interesna zabeleska sestro, siguren sum deka bratot ce mu ja prenese tvojata zabeleska. Isto se soglasuvam so tvojot stav deka naseto svacanje e da samo muslimanite sto zboruvaat makedonski gi citaat tie knigi, iako smetam deka povece makedoncite( ne muslimanite) gi citaat otkolu nie.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 09:09
Aisha напиша:
Sega, kako muslimani dolzni sme da se sovetuvame. A bidejki go poznavas Arif R. mozed da mu ja preneses ovaa moja zabeleska.... |
Селам Аиша Навистина добра забелешка, иако не се согласувам со ова ni kazuva deka ne se nameneti za lugeto koi go zboruvaat makedonskiot jazik(аиша). бидејќи книгите како што вели проф.se nameneti samo za muslimanite so makedonsko govorno narecje. сепак ќе му ја пренесам забелешката која ја имаш наведено, па иншаллах ќе биде од корист.
Селам
|
Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 14:06
Овој период, во Митрополија, Ск, до Соборниот Храм може да се купи една прекрасна книга
ПОСЕН ТРИОД - тоа се молитви и песни од православните богослужби во посни денови
Книгатата има 1000 страни, од неа излегува вистинска радост, голема благодат, чудесна светлина
Цената е 1500 ден. но еднаш кога ќе ја земете во рака, кога ќе почнете да читате
Ќе видите дека во рацете се прелива Силата и Љубовта на Царството Небесно, тоа е Самиот Господ Исус Христос]
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 14:54
Мила, за 1500 денари верувам дека од книгата ќе излегува чудесна светлина!!!
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:08
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:21
mudzahid напиша:
Селам АишаНавистина добра забелешка, иако не се согласувам со ова ni kazuva deka ne se nameneti za lugeto koi go zboruvaat makedonskiot jazik(аиша). бидејќи книгите како што вели проф.se nameneti samo za muslimanite so makedonsko govorno narecje. сепак ќе му ја пренесам забелешката која ја имаш наведено, па иншаллах ќе биде од корист.Селам
|
No zosto takvi prekerasni knigi da gi ogranicuvame samo na odredena grupa na luge?!?!
Zarem e tolku tesko da se stavaat fusnoti na islamskite termini.....
Normalno e deka knigite koi vo osnova imaat mak. naslov da go privlecat vnimanieto na site onie koi go zboruvaat toj jazik, no na samiot pocetok se soocuvat so precki.
Kako pr. Ja navede knigata "Najsrekna zena na svetot", i edna moja prijatelka sakase da ja kupi (nemuslimanka) no samo sto ja otvori, pocna da me prasuva: "Sto znaci ibadet, sto e namaz, sto e dova......" Znaci ne e tesko da se stavi mala fusnota..."obozuvanje, molitva......i sl. A da ne govoram za terminite, "babo, daidza, midzo...." So toa i makedoncite koi primile islam, imaat problem da gi citaat knigite (ova e za ona muslimani do makedonsko govorno narecje)......
Znaci treba da se preveduvaat knigite na makedonskiot literaturen jazik, vo koj slobodno mozat da se koristat islamskite termini, no sepak so objasnuvanje za site ostanti....
I na krajoto na kraistata, treba da postoi jazicna redakcija, od luge koi za toa se strucni.
Kako primer ke gi posocam knigite: "Karakterot na muslimanot", "Namazot vo islamot".....
Znaci knigi pred se nameneti za muslimani, no slobodno mozat da gi citaat i nemuslimanite, bidejki se e objasneto......
Allah da ve nagradi za se ona sto se trudite da go pravite vo imeto na Allah. (prenesi mu go i ova na bratot Arif R.)
Selam alejkum
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:27
Потполно стојам зад твоите забелешки сестро.Дури и самиот наслов на Книгата која ја посочи е погрешно преведен,не треба НАЈСРЕЌНА ЖЕНА НА СВЕТОТ туку НАЈСРЕЌНАТА ЖЕНА НА СВЕТОТ.
Пошто го познавам посочениот преведувач лично и знам дека се работи за една сестрана личност-Аллах да го награди,си земам за право да прокоментирам дека за преведување на книги е потребна стручност и консултација со одредени личности кои се мајстори во својата работа,зошто на таков начин може да излезе квалитетно издание.
Како пример за тоа на кој начин треба да се преведуваат книгите на македонски би го навел Студентски Клуб и нивните изданија,навистина браќата и сестрите поседуваат квалитет,Аллах да ги награди.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:36
HM......
Pa ne se samo braka vo Studentski klub
Pogledni podobro vo knigite
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:43
Sto ako se oskudni uslovite za konsultacija so odredeni strucni lica?
Od druga strana, ako nekoj raboti uspesno na toa pole, pa zarem nemoze da se prosiri vo delatnost so edna licnost kako Arif Ramadani, da mu ponudi sorabotka ili barem nekakva oskudna pomos????
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:45
Aisha напиша:
HM......
Pa ne se samo braka vo Studentski klub
Pogledni podobro vo knigite |
Зарем не сум напишал и сестри!!!! Ако е така веднаш ќе едитирам и ќе ја исправам неправдата.
Брате Мухаџир, убаво велиш,освен она ОСКУДНА ПОМОШ.Не те разбирам што сакаш да кажеш со тоа.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:51
So oskudna mislev na najmal stepen na pomos., pr. lektura i korektura.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:55
muhadzir напиша:
So oskudna mislev na najmal stepen na pomos., pr. lektura i korektura.
|
Тогаш потполно се разбираме.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:57
pa brate normalno deka postoi....
Muslimani sme elhamdulillah...
Ednostavno mislam deka ne postoela inicijativa, no znam deka NEKOI luge se spremi i otvoreni za sorabotka.
Omere, znam deka propustot ne e nameren :)!
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 01:10
Nikki напиша:
Книгатата има 1000 страни, од неа излегува вистинска радост, голема благодат, чудесна светлина Цената е 1500 ден. но еднаш кога ќе ја земете во рака, кога ќе почнете да читате Ќе видите дека во рацете се прелива Силата и Љубовта на Царството Небесно, тоа е Самиот Господ Исус Христос |
Добра си Никки? Ми делуваш малку чудно. Ако насетиш дека твоите мистични духовници ти прават некои чудни ритуали врз тебе или пак ти даваат да консумираш некои чудни "свети" хемикалии, веднаш пиши ми ЛП, одма ќе ги апсам!
Библијата која има над 1000 страни, со тврди корици, со убаво укоричување, со позлатени рабови на страниците чини само 600 ден., а оваа книга 1500 ден. Не благодарам!
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 10:47
Aisha напиша:
No zosto takvi prekerasni knigi da gi ogranicuvame samo na odredena grupa na luge?!?!
Zarem e tolku tesko da se stavaat fusnoti na islamskite termini.....
Normalno e deka knigite koi vo osnova imaat mak. naslov da go privlecat vnimanieto na site onie koi go zboruvaat toj jazik, no na samiot pocetok se soocuvat so precki.
Kako pr. Ja navede knigata "Najsrekna zena na svetot", i edna moja prijatelka sakase da ja kupi (nemuslimanka) no samo sto ja otvori, pocna da me prasuva: "Sto znaci ibadet, sto e namaz, sto e dova......" Znaci ne e tesko da se stavi mala fusnota..."obozuvanje, molitva......i sl. A da ne govoram za terminite, "babo, daidza, midzo...." So toa i makedoncite koi primile islam, imaat problem da gi citaat knigite (ova e za ona muslimani do makedonsko govorno narecje)......
Znaci treba da se preveduvaat knigite na makedonskiot literaturen jazik, vo koj slobodno mozat da se koristat islamskite termini, no sepak so objasnuvanje za site ostanti....
I na krajoto na kraistata, treba da postoi jazicna redakcija, od luge koi za toa se strucni.
Kako primer ke gi posocam knigite: "Karakterot na muslimanot", "Namazot vo islamot".....
Znaci knigi pred se nameneti za muslimani, no slobodno mozat da gi citaat i nemuslimanite, bidejki se e objasneto......
Allah da ve nagradi za se ona sto se trudite da go pravite vo imeto na Allah. (prenesi mu go i ova na bratot Arif R.)
Selam alejkum |
Селам сестро Аиша. Вчера откако заминав од работа, после клањањето на Јација намаз, го известив на имамот Ариф р. за твојата забелешка и беше пријатно изненаден, навистина му беше мило поради тоа што си го забележала. Рече дека новата книга која наскоро треба да излезе Препораки на Ресуљуллах (Пратеникот) а.с. ќе се потруди да и изврши корекција колку што може подобро. Воедно ги известувам на сите членови дека книгата ќе се дели БЕСПЛАТНО па сите заинтересирани кои сакаат да ја имаат, нека ми пишат, за бројот на книгите и начинот на кој би ги доставиле. Селам Муџахид
|
Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 13:27
Како не ви е страм на се што е православно да хулите, посебно Евангелос
Како некој Демони Клеветници сте сите вие
Ај размисли колку кошта, прашај, една книга со дебели корици, голем формат, со 1000 страници, во мал ограичен тираш, АЈ ПРАШАЈ ПА КАЖИ МИ, и види дека постојано Лажеш
И колку кошта Библијата вистински, без сите попусти и донации
Што се правиш наудрен, зарем не знаеш дека Библијата ја принтаат Библиску Здруженија и Друштва со Огромни Донации, од ЦЕЛ СВЕТ
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 15:26
Nikki напиша:
Како не ви е страм на се што е православно да хулите, посебно Евангелос
Како некој Демони Клеветници сте сите вие
Ај размисли колку кошта, прашај, една книга со дебели корици, голем формат, со 1000 страници, во мал ограичен тираш, АЈ ПРАШАЈ ПА КАЖИ МИ, и види дека постојано Лажеш
И колку кошта Библијата вистински, без сите попусти и донации
Што се правиш наудрен, зарем не знаеш дека Библијата ја принтаат Библиску Здруженија и Друштва со Огромни Донации, од ЦЕЛ СВЕТ
|
Ники,ќе те замолам ако имаш добра воља по ЛП да ми посочиш некој сајт од Источната црква,ако не се лажам ти пишуваше еднаш за тоа,но,не можам да се снајдам.
Однапред ти благодарам.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 19:07
Obnoveno.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 00:07
Messenger напиша:
Obnoveno. |
Благодарам многу Messenger!
Покрај книгата која ја препорача Messenger за секој верник, истотака мислам дека секој верник треба да ја прочита книгата "Мојсеј,Исус,Мухамед-археолошка историја на трите вери" од Жан Пјер Избутс . Станува збор за дело напишано од археолог кој по стапките на Светото Писмо и к*ранот ја истражува историјата опишана од овие свети книги од научна гледна точка, употребувајќи ги сите расположливи историски извори од тоа време. Секој верник треба да ја прочита, независно дали ќе се сложи со напишаното, кое на моменти остава без здив, особено анализата на егзодусот, војните кои Израел ги водел и други старозаветни настани.
Истотака доста интересна книга е "Исповеди" од Блажен Аврелиј Августин. Станува збор за еден вид автобиографија , секако во неа авторот се осврнува на догмите и некои објаснувања на Светото Писмо, истотака обработува и некои философски прашања. Интересно дело.
-------------
|
Датум на внесување: 23.Август.2010 во 23:28
Messenger напиша:
http://img517.imageshack.us/i/51w9jhsfgsl.jpg/">
|
Покрај книгата која Messenger ја препорача, за поуспешно запознавање со материјата опфатена во оваа книга, јас би ја препорачал и Тhe Nag Hammadi library. Всушност, тоа е колекцијата гностички евангелија, под редакција и со коментари на неколку професори, а во тоа дело учество зема и авторката на книгата која The Gnostic Gospels. Тоа чинам би го комплетирало целосно истражувањето за овие текстови.
Меssenger, ја најдов книгата денес, уште еднаш благодарам за препораката.
-------------
|
Постирано од: ANTEROS
Датум на внесување: 06.Септември.2010 во 17:44
Македон напиша:
секој верник треба да ја прочита книгата "Мојсеј,Исус,Мухамед-археолошка историја на трите вери" од Жан Пјер Избутс .
| Каде може да се најде книгава во Скопје? Ако знаеш име на книжара и цена...
|
Датум на внесување: 07.Септември.2010 во 00:34
ANTEROS напиша:
Македон напиша:
секој верник треба да ја прочита книгата "Мојсеј,Исус,Мухамед-археолошка историја на трите вери" од Жан Пјер Избутс .
| Каде може да се најде книгава во Скопје? Ако знаеш име на книжара и цена... |
Книгата е во издаваштво на "АЕА Издавачи", јас ја зедов од нивната книжарница на ул. Македонија, тогаш цената беше 450 денари, сега чинам поефтина е.
-------------
|
Постирано од: teodul
Датум на внесување: 15.Октомври.2010 во 20:08
http://www.megaupload.com/?d=4RXKHYV3
http://www.megaupload.com/?d=PTQX5C9M
http://www.megaupload.com/?d=TWZDQ9LU
http://fliiby.com/get/14070/Monah-Kalist-jdt9pe7axe.html
http://www.megaupload.com/?d=KKLJQ5U2
http://rapidshare.com/files/182915368/PRAVOSLAVNA_LITERATURA.rar
http://www.megaupload.com/?d=6Y3BYTDI
http://rapidshare.com/files/203642780/Mitropolit_Amfilohije_-_osnovi_pravoslavnog_vaspitanja.pdf
http://www.megaupload.com/?d=11MBWXDP
http://www.megaupload.com/?d=11MBWXDP
подоста литература за донлоад и цитање , повелете од изворот непресушен..
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 16.Октомври.2010 во 01:16
teodul, би било попрегледно ако напишеш над секој линк до каков наслов води. И позгодно е да ја користиш опцијата Insert Hyperlink (со закривената стрелка).
|
Датум на внесување: 16.Октомври.2010 во 23:42
Majkl напиша:
teodul, би било попрегледно ако напишеш над секој линк до каков наслов води. И позгодно е да ја користиш опцијата Insert Hyperlink (со закривената стрелка). |
Се сложувам, а истотака и да се напише на кој јазик е книгата која е посочена.
-------------
|
Постирано од: teodul
Датум на внесување: 24.Октомври.2010 во 21:51
Majkl напиша:
teodul, би било попрегледно ако напишеш над секој линк до каков наслов води. И позгодно е да ја користиш опцијата Insert Hyperlink (со закривената стрелка). |
Да братче се сложувам но заради кусото време во моментот ги наведов само така а иначе во секој случај се на некое од бившите ЈУ говорни подрачја ( зошто тоа сметам е најразбирливо за секого ) а можеби да се најде некое и на Руски.
Сепак ако некој се интересира ке погледне и ке открие , зошто како и да е се работи за православна литература која можи и да се донлодира во некој од текстуалните формати.А за хиперлинк не можев , кај мене беа на список, но друг пат ке биде подобро , засега ова четиво е доволно за една година убаво ,концентрирано читање,а и збогатување на некоја библиотека со тие наслови.
------------- Кој има уши нека чуе кој има очи нека виде.
|
Датум на внесување: 17.Декември.2010 во 19:04
Besplatno simnuvanje (MP3 format) na celosnoto predavanje na profesor Bart Ehrman http://www.4shared.com/dir/0eazEzjx/From_Jesus_to_Constantine_A_Hi.html - Od Isus do Konstantin: Istorija na ranoto Hristijanstvo
http://img502.imageshack.us/i/21iqywtogilsl500aa300.jpg/">
Predavanjeto sodrzhi 24 lekcii od po polovina chas:
1. Ragjanje na Hristijanstvoto
2. Religijskiot svet od ranoto Hristijanstvo
3. Istorijskiot Isus
4. Usmenite i pishuvanite tradicii za Isus
5. Apostol Pavle
6. Pochetocite na evrejsko-hristijanskite odnosi
7. Antievrejskoto koristenje na Stariot Zavet
8. Pojavuvanje na hristijanskoto anti-evrejstvo
9. Ranata Hristijanska Misija
10. Hristijaniziranjeto na Rimskata Imperija
11. Prvite drzhavni progonuvanja
12. Prichini za hristijanskite progonuvanja
13. Hristijanskata reakcija na progonvanjata
14. Ranite hristijanski apologeti
15. Razlikite megju prvite hristijanski komuni
16. Hristijanite od vtoriot vek
17. Ulogata na pseudografijata
18. Pobedata na proto-ortodoksnite hrstijani
19. Kanonot na Noviot Zavet
20. Razvivanje na crkovnata administracija
21. Pojava na crkovnata liturguja
22. Pochetoci na normativnata teologija
23. Doktrinata na Troistvoto
24. Hristijanstvoto i osvojuvanje na imperijata
Izvonredni akademski predavanja za temi na koi najchesto diskutirame na podforumot Veroispoved.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 18.Декември.2010 во 21:45
На 16.12. започна скопскиот новогодишен панаѓур(на сајмиште) и ќе трае од 11-20ч. секој ден до вторник 28.12.2010. Влезницата е 30 ден.
На истиот во Хала 1, може да се најде штанд со литература објавебна од божестениот свет а во издание на прахристијанската заедница http://www.universelles-leben.org - Универзален живот , како и бесплатни материјали.
|
Датум на внесување: 28.Февруари.2011 во 17:29
THE GOSPELl IN BRIEF - The Life of Jesus , Leo Tolstoy
http://img602.imageshack.us/i/9780061993459.jpg/">
ISBN: 9780061993459; ISBN10: 006199345X; Imprint: Harper Perennial ; On Sale: 2/15/2011; Format: Trade PB; Trimsize: 5 x 7 1/8; Pages: 224; $12.99; Ages: 18 and Up; BISAC1:FIC019000; BISAC2:REL070000
Ne znam dali ovaa kniga na Tolstoj bila nekogash prevedena na makedonski jazik i dali voopshto mozhe da se najde vo Makedonija.
Na Amazon.com mozhe da se http://www.amazon.com/Gospel-Brief-Life-Jesus/dp/006199345X/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1299514915&sr=8-1-fkmr0 - kupi za pomalu od $9.
|
Датум на внесување: 07.Март.2011 во 02:19
КНИГА НА ЕРЕТИЦИТЕ
Валтер Ниг
српско издание на Гутенбергова Галаксија, Белград 2004 год. 544стр.
предговор кон српското издание од Владета Јеротиќ
од содржината:
Еретичкото за еретиците - Раѓање на филзофијата на религијата: Гностиците, Ориген - Заблуда како пат кон вистината: Ариј - Подземните струи во христијанството: Катарите - Тешката вина на христијанството: Инквизицијата - Посвоеници на христијанството: Вештерките - Еретичката философија: Џордано Бруно - Еретик во источната црква: Лав Толстој и тн...
извадок од воведот на Валтер Ниг
(швајцарски професор по теологија):
„Ереста нема никаква врска со непријателската борба против христијанската вера. Тоа клеветење кое секогаш наново се повторува, нема основа; таа безнадежно го оневозможува подлабокото разбирање на еретиците. Уште повеќе, ереста е христијанството, христијанство во најсилно замислената мерка,...„
„Од историјата на еретиците изронува затрупаната вистина која неочекувано почнува да свети со потполно нов сјај. Таа покажува дека насилните мерки никогаш не се во можност трајно да ги решат духовните проблеми. Историајта на еретиците го крие во себе прашањето дали претрпениот пораз важи за сите времиња, или не беше ли можеби учењето на многу еретици премногу рано отфрлено, и треба ли навситина засекогаш да остане неважечко? Зарем не треба да се преиспитаат бројни историски одлуки? Зарем задушените сфаќања за христијанството немаат за задача да бидат дополна кон сфаќањето на Евангелието...?„
|
Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 20.Март.2011 во 05:35
Прекрасна книга со сведоштва од животот на блажениот старец Пајсиј Светогорец (на српски). Препорачувам кој има желба за читање, да ја прочита, затоа што не само што духовно храни, туку и предизвикува благи солзи на смеа. За старец Пајсиј е карактеристично тоа што поентата што сака да ја пренсе најчесто ја кажува на смешен начин, со споредби и примери.
http://www.scribd.com/doc/38038505/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86-%D0%9F%D0%B0%D1%98%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%86-%D0%A7%D0%A3%D0%92%D0%90%D0%88%D0%A2%D0%95-%D0%94%D0%A3%D0%A8%D0%A3 -
------------- + Љубовта покрива многу гревови +
|
Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 04.Април.2011 во 14:49
Извадок од книгата http://www.scribd.com/doc/38038505/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86-%D0%9F%D0%B0%D1%98%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%86-%D0%A7%D0%A3%D0%92%D0%90%D0%88%D0%A2%D0%95-%D0%94%D0%A3%D0%A8%D0%A3 - Чувајте ја душата - духовни поуки од старец Пајсиј Светогорец:
За промислата Божја
- Старче, авва Макариј вели дека нам Бог не’ дарува со небесни добра и во тоа веруваме. Треба ли да веруваме дека ќе не’ дарува и со земни добра, кои не се толку значајни?
- Кои земни добра?
- Што и да ни е потребно.
- Да. Добро го рече тоа. Бог го сака Своето создание, Своето обличие и се грижи за се’ што му е потребно.
- Дали секој треба во тоа да верува и да не се грижи?
- Ако во тоа не верува и сам се бори да го стекне она што му е потребно, ќе се мачи. Ама ако Бог не го дарува со земни добра, материјални нешта, не треба заради тоа да се жалости човек кој живее духовно. Ако пред се’ го бараме Царството Божјо, а тоа е единствена наша грижа, сето останато ќе ни биде дадено. Зарем Бог ќе го напушти Своето создание? Лебот кој Бог секојдневно им го фрлал на синовите Израилеви во пустината, ако го чувале за утредента, „се вцрвувал и засмрдувал“ (2 Мој. 16:19, 20). Така устројува Бог за да имаме доверба во промислата Божја.
Сеуште сосема немаме разбрано што значи: „Барајте го најнапред Царството Божјо“. Или веруваме, или не веруваме. Кога отидов да живеам на гората Синајска, не понесов ништо со себе. Воопшто не ми паѓаше на памет да мислам што ќе биде со мене во пустината, меѓу непознати луѓе, што ќе јадам, како ќе живеам. Испосницата на св. Епистимија, во која требаше да живеам, беше веќе со години напуштена, никој во неа не живееше. Бидејќи не сакав да го оптеретувам манастирот, не побарав ништо од таму. Меѓутоа, сами ми донесоа малку леб, но го вратив. Зошто да се грижам, кога Христос рекол: Барајте го најнапред Царството Божјо? И вода речиси немаше. Немав познавање ниту од ракоделието, па да речеш дека можам да работам и заработам за леб. Единствена алатка која ја имав, беа едни ножички. Нив ги раздовив, па така добив два ножа кои ги наострив со камен. Зедов парче дрво и почнав да режам иконка во дрвото. Работав и патем ја изговарав умната молитва. Брзо стекнав вештина. Секогаш ја работев истата иконка, па наскоро работата од пет дена за една иконка ја сведов на единаесет часа. Не само што ништо не ми недостигаше, туку бев во можност да им помагам и на Бедуинчињата. Така мина некое време, а јас поголемиот дел од денот го минував во работа. Потоа дојдов во состојба кога веќе не водев толку сметка за работата, туку главна грижа ми беше како да им ги обезбедам на Бедуинчињата основните потреби. Една капа и чифт сандали за нив е благослов... А тогаш ми дојде помисла: „Ваму дојдов да им помагам на Бедуинчињата, или да се молам за цел свет“.Така одлучив да го скратам времето кое го минувам во ракоделие, цврсто да се придржувам до тоа и повеќе време да минувам во молитва. Дали можев од било кој да очекувам помош? Бедуините ни самите немаа што да јадат, манастирот беше далеку, а секаде наоколу само пустина. Но, истиот оној ден кога го скратив времето за ракоделие за да ми остане повеќе време за молитва, дојде еден човек, ме најде пред испосницата и ми рече: „Еве, земи ги овие 100 лири, помогни им на Бедунчињата, за да не ти се ремети твојот дневен ритам и да би можел повеќе да се молиш“. Не издржав. Оставајќи го сам на 15 минути, влегов во испосницата. Промислата Божја и љубовта Божја ме донесоа во таква состојба, што не можев да ги задржам солзите. Гледаш ли како Бог уредува кога човек има добра волја? Зашто, колку јас можев да им дадам? Ќе дадев на едно дете, ќе дојдеше друго и ќе речеше: „А мене ништо не ми даде, оче!“
- Зошто, старче, иако многу пати сме ја почувствувале бескрајната Божја моќ, не ја гледаме Неговата промисла?
- Тоа е ѓаволска замка. Ѓаволот ни фрла прашина во очите, за да не можеме да ја видиме промислата Божја. Зашто, кога човекот би ја познал промислата Божја, би му омекнало неговото камено срце, би станало чувствително и во него би се распламтело славословие, а тоа не е во интерес на ѓаволот.
------------- + Љубовта покрива многу гревови +
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 04.Април.2011 во 15:57
Majkl напиша:
„Од историјата на еретиците изронува затрупаната вистина која неочекувано почнува да свети со потполно нов сјај. Таа покажува дека насилните мерки никогаш не се во можност трајно да ги решат духовните проблеми. Историајта на еретиците го крие во себе прашањето дали претрпениот пораз важи за сите времиња, или не беше ли можеби учењето на многу еретици премногу рано отфрлено, и треба ли навситина засекогаш да остане неважечко? Зарем не треба да се преиспитаат бројни историски одлуки? Зарем задушените сфаќања за христијанството немаат за задача да бидат дополна кон сфаќањето на Евангелието...?"
|
Prekrasno kazano i sosema vistinito.. Za vakva izjava treba da se ima hrabrost. Sekoja cest Majkl sto ovaa go postira ovdeka.
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: ANTEROS
Датум на внесување: 14.Септември.2011 во 01:53
Ја продавам мојата колекција од книги со верска литература, нови се сите. Пишав тука зашто знам дека ќе прочита некој верник на кого овие книги ќе му значат. Пишете ЛП ако сте заинтересирани за повеќе.
|
|