|
КУМСТВОТО ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО |
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Автор | ||
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секташ си се запрашал ли зошто пак е тоа така во државата? Јас колку што знам, венчањето во црква(пред Бога) е постаро од венчањето пред законот. А законот е напишан од луѓе, од исти такви луѓе како мене кои сметаат дека кумството заслужува голем респект. Денешното венчање во матично е налик на некогашното па и сегашното венчање во црква. Не бива ништо без малку салтанати |
||
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
многу добро ти стои овој.....epiphany mood, |
||
Секташ
Група Регистриран: 28.Октомври.2007 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
connected знаеш ли дека нема во библијата никаде заповед да се венча некој во црква.Што викаш на ова сестро.За Господ не важно ти дали ќе одиш во црква да се венчаш или не.Важно му е да ја официјализираш таа врска тоест брак.И се разбира како се прави тоа ако не на матично.Само тоа важи во институциите.
Се разбира дека би било убаво да се венчаш во црква,да не ме разберете погрешно дека е грев.Ама исто така не е грев ако не си венчан во црква.Тоа е твој личен избор.
Поздрав.
|
||
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
||
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според мене, бракот претставува една од светите тајни на христијанството. Како може да ја заобиколам црквата при таков чин? Јас таков живот не сакам Секташ, тоа ти го препуштам на тебе штом ти така сакаш |
||
Секташ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не сакам ни јас,само сакам да ти кажам дека тоа не е услов за среќен и благословен брак.Ако ти така размислуваш тоа значи дека си многу суеверна личност.А тоа не добро за една христијанка.Зашто христијанството ослободува од секакви суевериа.
|
||
|
||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е грев да се одбие кумство, сепак кога некој ќе те покани за кум тоа зборува за почитта и довербата што ја има тој кон тебе. Ти го дава најмилото да му бидеш духовна поткрепа додека расте и телесен заштитник.
|
||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Bodyguard?
Еј се шалам, немој сега одма ау ау
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Oва се однесува на старото кумство, доколку е одбиено без некоја важна причина...ваљда |
||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е само за старото кумство, туку општо. Што правиме ако на пр. јас не сум близок со синот на кумот на моите родители, како да му верувам на човек кој не го познавам, а особено, пак, доколку ги нема истите квалитети како неговиот татко? Кумот се бира според критериуми, а не според традиција, иако често пати второво преовладува, но не е и правило.
|
||
|
||
beticka
Група Регистриран: 08.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 47 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
na nebo bog, na zemjata kum!
|
||
betty
|
||
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се е избор кој како си сака. Ама да сум јас на твое место нормално дека ќе го прашам стариот кум. Ако тој не се нафати, тогаш ќе барам нов. Не е во ред да се заобиколи стариот кум, ама пак ќе кажам кој како си сака. поздрав |
||
Секташ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кумот ќе ти биде духовен водач!
Повеќето стари и млади кумови се гледаат со брачниот пар и со детето што го крстеле само на родендени и на куќни слави а може ни тогаш,како што и се случува се почесто.
И сега се поставува прашањето= Како ќе ти биде некој духовен водач, кога го гледаш еднаш или двапати во животот?
Или пак ако човекот е атеист како што е во 99% случаи.
Молам за одговор, ама само од православниот свет,зашто тие многу сакаат да прават мистерии и да ги нарекуваат накакви си свети тајни и од нешто нормално да направат некаква си догма.
|
||
|
||
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е во ред доколку живее според Христовите заповеди и така ги воспитал и своите деца, но доколку не е вака не гледам зошто би ја ризикувал душата на моите деца? |
||
|
||
Секташ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За жалење сте луѓе кога душата на вашите деца ја положувате во рацете на вашиот ценет кум,наместо кај спасителот Исус Христос.
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |