IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Film (emulzii, mislenja, informacii...)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Film (emulzii, mislenja, informacii...)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
Автор
Порака
moz pos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2006
Локација: Trinidad and Tobago
Статус: Офлајн
Поени: 335
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 23:21
@Dalton

Izvini shto ne sum ja zabelezal...Izgleda brzo otishla nadole...
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 00:17
Angel filmovite vo prodavnica se daleku pokapi, ovie jas gi zimam direkno od Kodak importerot po nabavna cena, nesto so malku pominat rok, malku drugaska cena i taka среќа.
Inaku vo odnos na digitalnata? Pa, normalno deka ke se razviva. Veke digitalnite tela koi se po 5000 evra minimum moze da se kaze deka ja imaat taa dinamika, no jas na kjerka mi i kupiv eden Barbie filmski idiot za 5$ sose rolna film. I znaete sto e najintersno? FULL FRAME e голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка. Aj se zezam malku.
B&W filmot e nesto sto digitalnata tehnologija tesko kje go stigne. Tolkav dinamicki opseg (teoretski bezgranicen vo sivi tonovi) ne moze nieden komercijalen senzor seuste da izvadi. I normalno deka Kodak ke vadi nov TMAX, Ilford kje razviva seuste isklucivo B&W, Fuji ima nova Velvia, Rollei seuste proizveduva B&W. Tamo ednostavno za vistinski kvalitet nema drug izbor osven B&W film ili procueniot Velvia look.
Po cel den na rabota i doma digalno manipuliram so sliki (poveke sliki sto se dvizat среќа), pa filmov mi e taka.....RELAX.
Inaku kupuvanjeto DSLR kje poceka. Resiv da stedam pari za Leica MP (mechanical perfection) nova, i toa A LA CARTE varijanta. Nesto sto e povekje za vo vitrina odkolku da go krshish po ulici. Ako dedo mi mene mi ostavil Kiev koj seuste jas go koristam, i jas sakam da ostavam trajna vrednost za vnuci. SLOBODNO NARECETE ME SNOB намигнување.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 09:49
голема%20насмевкаSNOBU EDEN SNOBOSANголема%20насмевка
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 11:00
Originally posted by jane971 jane971 напиша:

голема%20насмевкаSNOBU EDEN SNOBOSANголема%20насмевка

голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
aboskovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Октомври.2005
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 11:47
Originally posted by D'Dalton D'Dalton напиша:

Angel filmovite vo prodavnica se daleku pokapi, ovie jas gi zimam direkno od Kodak importerot po nabavna cena, nesto so malku pominat rok, malku drugaska cena i taka среќа.
Inaku vo odnos na digitalnata? Pa, normalno deka ke se razviva. Veke digitalnite tela koi se po 5000 evra minimum moze da se kaze deka ja imaat taa dinamika, no jas na kjerka mi i kupiv eden Barbie filmski idiot za 5$ sose rolna film. I znaete sto e najintersno? FULL FRAME e голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка. Aj se zezam malku.
B&W filmot e nesto sto digitalnata tehnologija tesko kje go stigne. Tolkav dinamicki opseg (teoretski bezgranicen vo sivi tonovi) ne moze nieden komercijalen senzor seuste da izvadi. I normalno deka Kodak ke vadi nov TMAX, Ilford kje razviva seuste isklucivo B&W, Fuji ima nova Velvia, Rollei seuste proizveduva B&W. Tamo ednostavno za vistinski kvalitet nema drug izbor osven B&W film ili procueniot Velvia look.
Po cel den na rabota i doma digalno manipuliram so sliki (poveke sliki sto se dvizat среќа), pa filmov mi e taka.....RELAX.
Inaku kupuvanjeto DSLR kje poceka. Resiv da stedam pari za Leica MP (mechanical perfection) nova, i toa A LA CARTE varijanta. Nesto sto e povekje za vo vitrina odkolku da go krshish po ulici. Ako dedo mi mene mi ostavil Kiev koj seuste jas go koristam, i jas sakam da ostavam trajna vrednost za vnuci. SLOBODNO NARECETE ME SNOB намигнување.

Taka e toa, nekoj stedi za stan, nekoj za kola, a nekoj za ..... Leica мечтаење
голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Изменето од aboskovski - 04.Ноември.2007 во 11:49
Кон врв
Kumba Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Октомври.2007
Поени: 24
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kumba Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 12:51
Leica MP za vo vitrina ne e!
Da ja zemes i dzrckite da i gi izvadis od fotografiranje.

Eve ti ceni vo Tokio, MP pocnuva od 2000 evra. Noctilux 3500evra. Minus 5% za kes (namesto so kartica). Povratna karta Sk-Istanbul-Tokio 1000 evra. Viza ne baraat плазење

(vo gornite search polinja na sajtov pisi sto te interesira. sumite vo iljadnici ti se cenite vo jeni. pomnozi gi jenite so 0.006 i dobivas vo evra)
"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept"

Ansell Adams
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 13:18
Kumba tebe toa Lajkata na Sklopuvanje ti e?
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 14:25
Valjda moze i preku ebay da se zeme Leica + noctilux, ama moze i da ne go dobies toa sto go sakas, pa najbolje e licno da se ivzrsi primo-predaja na stokata.

Inaku, imam edno prasanje - C41 e proces za ravivanje film, taka?
Uste kolku procesi postojat i dali nekoj film koj ne e za C41 moze da se razvie so drug proces?

Jas skoro zemav Ilford pan400 i equicolor 400 (ceski film). Za ovoj kolor filmot si pisuva deka e C41, ama na Ilfordot ne pisuvase nisto (ili jas ne sum pricital).

Moze da imam problemi pri razvivanje?
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 15:09
Ilfordot e za normalno B&W razvivanje. Znaci si kupuvas hemikaliii, dozna, i uste nekoi sitnici (vo Praga ima sigurno prodavnica so se sto ti treba) i si teras sam doma. Ako sam si razvivas B&W ke te fati poevtino odkolku razvivanjeto kolor vo foto studio.

Inaku standardni se 2 procesi za kolor film. C41 za negativ i E6 za slajd. Pokraj taa oznaka moze da ima uste nekoja koja e razlicna za sekoj proizvoditel.

Kaj CB film, ima mnogu kombinacii. Toa e cel manuelen i kreativen proces. Cela nauka среќа. I jas ne ja znam kolku sto bi sakal da ja znam, ama ete uchime koga imame vreme среќа.

Inaku mozes C41 film da go stavis vo E6 proces i najlesno e E6 film da go stavis vo C41 proces. Toa e cross processing. Eve edna grupa.

http://www.flickr.com/groups/crossprocessing/pool/

Ne vi treba Photoshop za vakvi finti среќа
Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 18:23
Dalton, fala za infoto. Jas si mislev deka B&W i kolor se ist princip.
A za razvivanje sam ke odi malku potesko posto nemam mesto vo sopceto. Ama vo prodavnicata kaj sto ima hemikalii i sl. ke prasam dali moze kaj niv da se razvie i da se skenira.
Samo prvo ke treba da se vratam vo Praga, posto sega sum "na gosti" vo Skopje.

Fala uste ednas, pa ako bide ko sto treba, ke stavam nekoja fotka.
Odnosno, ako ispadnalo nesto, posto denes primetiv deka mesto na 400 sum stavil na 800 ASA.тага
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 18:43
Voko za razvivanje ne ti treba prostor. Treba samo totalen mrak da go izvadis filmot i da go stavis vo dozna (kutija). Ponatamu so razvivanje, mienje, fixiranje se ide na normalno svetlo. Ti treba (I mene mi treba) prostor so voda i kanalizacija da mozes da si stavis masina za printanje na B&W fotografii. Deka B&W fotografija gubi koga ke ja ispecatis na masina vo foto studio, vo odnos na vistinskata B&W hartija koja ima razlicni gradacii. Abe ludnica, samo vreme nemame тага.
Inaku B&W filmot mozes vo razvivanje da go krenes za 2 blendi bez problem. Toj sto ti bil 400, a si go merel kako 800 kje go razvivas kako 800. I nema problem намигнување. Mozes da go meris i kako 1600, a sum videl i od 400 go merat kako 3200. Aj sega намигнување. Na toj nacin se dobiva  po kontrastna slika so pomalku dinamika i pogolemo zrno. A, sum videl 50 asa ako go spustile na 25. Pa zrno = ZERO.
Kaj negativ filmot moze slobodno edna blenda da ides pogore, taka sto ako 400 si merel kako 800 ne e greda. Osven za slajdovite. Tie ne trpat greski. pogotovo vo preexponiranje.
Negativ ne saka da se podexponira, Slajd ne saka da se preexponira.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 22:18
Dalton, potpolno si vo pravo za onoa sto go kazha okolu karakteristikite na negativ i pozotiv filmovite.

Sepak, mozhe slobodno da se kazhe deka negativ filmot e mnogu toleranten na greshki. Mene mi se sluchi da podeksponiram Fuji 400 za dve blendi (go eksponirav kako 100ASA), pa potoa gi napraviv istite pozi so pravilna ekspozicija. Koga gi dobiv slikite od laboratorijata od prv pogled ne mozhev da utvrdam koi bea od podeksponiranite pozi, a koi od onie korektno napravenite. Rabotata ja raschistiv otkako gi sporeduvav broevite na kadrite od filmot so onie na slikite. Sega zamisli kolkav e rasponot na tolerancijata na negativ filmot bez da se pochusvtuva podrastichna razlika vo kvalitetot: chetiri blendi ( od -2 do + 2) ! Prosto nezamislivo vo sporedba so digitalnite kameri.
Кон врв
moz pos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2006
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 335
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 22:25
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Dalton, potpolno si vo pravo za onoa sto go kazha okolu karakteristikite na negativ i pozotiv filmovite.

Sepak, mozhe slobodno da se kazhe deka negativ filmot e mnogu toleranten na greshki. Mene mi se sluchi da podeksponiram Fuji 400 za dve blendi (go eksponirav kako 100ASA), pa potoa gi napraviv istite pozi so pravilna ekspozicija. Koga gi dobiv slikite od laboratorijata od prv pogled ne mozhev da utvrdam koi bea od podeksponiranite pozi, a koi od onie korektno napravenite. Rabotata ja raschistiv otkako gi sporeduvav broevite na kadrite od filmot so onie na slikite. Sega zamisli kolkav e rasponot na tolerancijata na negativ filmot bez da se pochusvtuva podrastichna razlika vo kvalitetot: chetiri blendi ( od -2 do + 2) ! Prosto nezamislivo vo sporedba so digitalnite kameri.

Mislam deka toa moze da bide i pomalku problem kaj filmovite...
-pomalku kontrast (dobro tuka ne gi opfakjam tehnikite za BW)
-ako sakame efekt na low key ili high key , no dobivame ona shto ne go sakame ,korektno eksponirana fotografija bez efektot shto sem go zamislile...

Eh za na film imam ushte furni, a tek ra4no da gi rabotam...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2007 во 23:02
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Sega zamisli kolkav e rasponot na tolerancijata na negativ filmot bez da se pochusvtuva podrastichna razlika vo kvalitetot: chetiri blendi ( od -2 do + 2) ! Prosto nezamislivo vo sporedba so digitalnite kameri.

Ovaa fotka veke ja imav pusteno tuka, no bidejki temava e nesto popularna aj pak.
Znaci so 160 ASA film, na jako letno sonce jas po greska mavnav so 2.8/30, a pravilnata bese 5.6/250 tuka iizracunajte kolku blendi e otideno over

Inaku ova e Kodak Portra 160NC koj e najdobar za High Key. Ubedlivo. Probano. A, i Medium Formatot si go pravi svoeto. Pred nekolku godini mi padna pod raka Fuji 160 NPS koj isto taka imase dobar High Key, ama ne mozam da go naogjam sega.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.