|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 378379380381382 824> |
Автор | |||||
Kasnakoski
Сениор Регистриран: 20.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Платеник, тоа што некој пишува дека Чувашите се директни потомци на волшките Бугари не значи било и така. Арапски извори тврдат дека луѓето во Волшка Бугарија се делели на Булгари, Есегел и Берсула. Вистинските Блгари биле малку но управувале СО државата и по прифаќање на муслиманството се турцизирале. Тврдите чувашкиот јазик е наследник на протобугарскиот. Зошто познатите протобугарски зборови не можат да се преведат со помош на чувашкиот? Тука го научив зборот ИНДОКТРИНИРАН. МНОГУ ОД МОИТЕ МАКЕДОНСКИ СОБЕСЕДНИЦИ МИ ИЗГЛЕДАТ ИНДОКТРИНИРАНИ. Историјата е наука која работи со ДОКУМЕНТИ. Кога има нови историски извори, историјата треба да се коригира. Навистина, многу се професорите кои напишале илјади страници за тјуркско потекло на прабугарите и нема сега да кажат „Цел живот пишав тоа и тоа, ама не е вистина“ Нема докази за турско потекло. Ако знаеш некој покажи го. Колку помалку се историските извори по некој проблем, толку повеќе се теориите по него. Има многу документи во Индија и Кина по темата, само кои се научниците кои можат да читат тие документи. Ако се преведе нешто на познат јазик, тогаш и се дознава нешто ново. Поздрав и размисли логично, не биди индоктриниран. |
|||||
Kasnakoski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Najdov go ama pak pravi[ generalni izvodi. Kolku se tie "mnogumina"? To;no tolku, kolku i onie "nekoi" Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език; а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, партиарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики. Толкова години са царували и господствували на земята и са имали царски истории и архиерейски кондики, знания за всичко и за много български светци, жития и служби. Но в онова време не е имало славянски печатници, а хората от небрежност не преписвали. На малко места се намирали такива книги. А когато турците заели българската земя ненадейно, те погазили и изгорили черквите, манастирите, царските и архиерейските дворци. В това време хората бягали от турския страх и ужас само да запазят своя живот и в това люто време загинали ония царски истории и кондики за българските патриарси и архиереи и на много светци житията и службите. И днес няма тия летописни книги, които са били пространно написани за нашия народ и за българските царе. Изменето од Kasnakoski - 28.Февруари.2009 во 11:33 |
|||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Абе дури ист е ЈА мислев за мене пак нешто пишуваш |
|||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
“We have tried to summarise the issues about the Chuvash people and the name of Chuvash with the view stating that "Chuvash people are the descendants of Suvar Turks". In the light of this view, we should start from the Suvar Turks in the course of the summarisation of the Chuvash history.“ Кои се Чувашите? "Gag people do not have Greek roots, but they had pretended to be the Greeks that became Turks in order to provide the appropriation of their nation among the Greeks, Romanians and Moldavians, Byzantine Greek and Fanariyots. As a matter of fact, the Gagauz people did not even resemble to the Byzantine Greeks in respect of their traditions, physiognomy, natures and characters. Gag people are not the Bulgarians that became Turkish, either. On the contrary, they do not even use the word of Bulgarian, they use the name of "Tukan" instead. For example, if there were some Byzantine Greeks and Bulgarians in a Gagauz village, it was so easy to point at these Bulgarians or Byzantine Greeks since they were so different than Gagauz people were. There were some Byzantine Greeks and Bulgarians that became Turks and Gagauz among Gagauz people. But it has never been possible to find a Gagauz that had become a Greek or Bulgarian. Ајде малку и за Гагаузите Во врска со твојот коментар дека има многу документи во Индија и Кина всушност тоа се изјави на Петар Добрев, историчар стручњак по економска проблематика во средновековието. Тој се обидува со посредство на лингвистиката да го докаже потеклото на Бугарите. Од тоа произлегува уште една теорија. Како и да е, без разлика на бројот на тоериите кои циркулираат низ светов сите до една Бугарите ги класифициаат како народ со азијатско потекло, а повеќето од нив го потврдуваат нивното турското потекло. Кај вас историјата треба од корен да се измени, да се препише, а не да се корегира. Тој збор е премногу благ за да ги опише недостатоците и небулозите во вашата историографија. Многу ме радува што си го научил зборот индоктриниран, а се надевам дека го знаеш и значењето на тој збор. Во секој случај ќе ти дадам едно индиректно прашање за чиј одговор е потребна само логика, не историски “бугарски факти“: Твоите предци се од Солунско, Егејска Македонија, точно? Ако твоите предци се од таму тогаш што ти имаш заедничко со Бугарите или оние кои ги споменав погоре, а имаат азијатско потекло? Нивната култура не ти е позната, нивниот јазик уште помалку, па од каде на каде си земаш за право да го носиш нивното име? Тоа што го носиш нивното име, веќе еднаш реков дека не е некој грев, тоа е твое право. Но, кога тоа име го наметнуваш на други само креираш проблем кој не прави смртни непријатели за век. За тоа што пак крадете историја, личности, настани,фолклор.... е приказна за себе. Тоа дека несакате да ја заборавите културата на вашите предци покажува дека сте само бугаризирани, односно индоктринирани. Се додек ова не го признаете, на официјално ниво, вие ќе бидете Бугари со туркомонголско потекло. Еве ќе бидам поблаг, не туркомонголско, туку со азијатско потекло, ако тоа те прави посреќен. Колку успеав, пластично, да ти го обајснам зборот ИНДОКТРИНАЦИЈА/ИНДОКТРИНИРАН ќе по пакаже твојот следен пост. |
|||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Значи прво го немаше, па сега го најде, за на крај да испадне дека пак тоа многумина всушност значи неколкумина. И сега излегува дека Отец Паисиј пишувал книга за неколкумина кои се декларирале Грци. Каде е логиката во сето ова?! |
|||||
Kasnakoski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Јас не го наметнувам името на никого. Лугето сами го носеле. Едни се гордееле со него, други ( по Мисирков) не му наоѓале маана.
Кој го краде да речеме Џинот, кога иљади пати се декларирал Болгарин. Читај БОГ („Цариградски вестник”, 21 юли 1851) Аз оживуейки, и живим, като се услаждавам, гледая народът наш пресладкий, и ради това не мя остава неговата доброта да будем лукав. И ако ме пита някой — школски человек ли си, или болгарин? Аз полноответам: болгарин съм. Че не е честно на моето славяно-болгарство да творам зло и лукавство, прави болгарин не лажи, не завидуе, не денгубуе, не лицемерствуе, не блудуе, за печена кокошка верата не разменуе. Болгарин е производан от Бог, Болгаря река — богатата река или -ри, а прилагателно неправилно степенно: болий, болший, вишший, величайший. Поистина, нема по-величество от болгарин — болгарин чрезмерно ради, оре, сее, торгуе, воинствуе, верност има, гостолюбие, страх божий, почитание своего царя и всичко, колкото що е узаконено Богу и царю. Поради това аз съм болгарин и моето благородно болгарство не мя допуща да не бидам добр, затова имам вера и надежда и любов, и человечество, и учителство, сос което пуно делим роду моему, и кой иска нелицеприятие и безпристрастие учител, ето, който сам во пламени рачение разпален съм, подобно Етна и Хекли, и Вулкан диамантов венец ми кова. Нек служам роду моему, ако е и за крива бога! Не е честно мене, болгарину, да се отчаявам и да вракям зло за зло. Болгарин - прави и верний, и благородний човек. Болгарин е любител всякое добро, болгарин е срамота да се отрицава от свойат род и язик — той болгарин, който родо свой си хули, името му е ни ден, ни нощ. Аз съм болгарин, плачем за нашите изгубени болгаре, които ся по долная Мизия, затова должни сме да ся жертвуваме за бракята наши пресладкий болгари „Еве ќе бидам поблаг, не туркомонголско, туку со азијатско потекло, ако тоа те прави посреќен.“ Навистина сум посреќен. |
|||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Танасе, среќен 33ти роденден. Сега веќе нема никакви извинувања, влегуваш во период на животот каде зрелоста и разбраноста мора да дојдат до израз. Така барем велат.
Еве ти го честитам роденденот со две Македонски песни: Едно име имаме Зошто макјо ти ме роди |
|||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||||
Kasnakoski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Не читаш, не читаш. Не ја пишува за неколкумина, ниту за многумина, пишува ја за сите, за целиот народ. „Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език. Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!“ Изменето од Kasnakoski - 28.Февруари.2009 во 14:17 |
|||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
За жал не си го разбрал значењето на зборот индоктринација. |
|||||
|
|||||
Kasnakoski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Или можеби ти, Платеник не сакаш да ја признаеш историската вистина.
|
|||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Зошто би имал потреба да пишува да го сакаат својот род, ако тие веќе го сакаат, се декларираат како Бугари, се горди на тоа итн? Не би имал потреба да се обраќа така кон нив ( дури на моменти со прекор ) ако тие навистина го сакале својот род и не се срамеле да се нарекуваат така. |
|||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Во случај да не си пропуштил да го прочиташ мојот поредходен пост и што Чувашите и Гагаузите кажуваат за самите себе. За индоктринацијата исто така. |
|||||
|
|||||
Kasnakoski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Прочитај „Историјата“ и сам ќе си одговориш. Тоа е едно високопатриотско дело, кое има голема ролја за Преродбата. А бугарската преродба започнува во Македонија. |
|||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Пак дојдовме на моето. Тоа значи дека АКО во Бугарија не започнала, немало кој да ја води и луѓето биле под големо духовно влијание на Патријаршијата, се сметале за дел од неа и немало зошто да прават преродба. Ете гледаш пак дојде на моето мислење. Сам си се заплеткуваш во своите доктрини. Изменето од macedon_alex - 28.Февруари.2009 во 14:35 |
|||||
Внеси реплика | страница <1 378379380381382 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |