IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 97>
Автор
Порака
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Статус: Офлајн
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:30
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Templarius, на таа дебата ќе се одговараат токму тие - прашањата, со таа разлика што таму ќе има ред намигнување а не како овде, јас ќе ви поставам прашање, и наместо одговор, добивам по 10 прашања од сите вас. Не се плашам јас од вашите прашања. А зошто би се плашел? Одговорите ми се спремни одамна, меѓу прстите ми се, само Мараната нека ја прифати дебатата трепкање

Според мене ова од Евангелос е во ред. Ние и онака ги соочуваме своите верувања, но онака без ред. Под ред со дадени услови е подобро отколку со можност да се бега од прашањата. Јас би се нафатил, (доколку Евангелос мене ме прифати за соговорник), само уште да се испитам дали е тоа добро пред Бога. Инаку, не си верувам себе си, но знам и верувам во беспрекорноста на Православното учење како Господово Христово. И верувам дека и покрај мојата грешност таа вера е она што е потребно за Бог да ги даде вистинските одговори преку оној кој верува.

Но ако влеземе во таква дебата, тоа да не заврши со во ред ајде чао и да си продолжи Евангелос како ништо да не било, туку кој остане без одговори да признае дека неговото досегашно верување било погрешно и да ја прифати верата на другиот.

„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:38

Прифаќам sard! голема%20насмевка

Ајде договорете се со твојот бог дали е исправно да дебатираш со мене, па потоа извести не. И воздржи ги твоите "беспрекорни" православни верувања за во рингот намигнување
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:51

Ајде договорете се со твојот бог дали е исправно да дебатираш со мене, па потоа извести не. И воздржи ги твоите "беспрекорни" православни верувања за во рингот намигнување

Ок верувам дека Единиот Бог како и досега никогаш нема да избегне да одговори на секое прашање за никој да нема оправдување. Само за секој случај јас сакам пак во молитва да Го прашам, не сакам да избрзам, пред Нему да му кажам и да го замолам за Неговата вистина повторно да се искаже.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:51
Ајде, договорете се со Бог и потоа изјасни се, да видиме кој е посилен, дали човечкото предание или Божјиот пишан и канонизиран Збор големо%20гушкање

Изменето од EvAngelos - 26.Септември.2008 во 03:53
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:57
Koga ke bidete spremni pushtete mi edno LP da vi otvoram nova tema.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Maran Ata 2 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Септември.2008
Поени: 19
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata 2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 03:59
A да оладиш, ќе беше најдобро. ЕвАнгелосе, не гледаш ли дека ова е јавен форум, а ти го оганичуваш само на двајца????

Ова важи за сите
Ако сакаш поддршка, викни си го брат ггстефан,а не да правиш двобои со само двајца на форумов.
Всушност, штом ти е толку јака верата, зошто ти е двобој само со еден.
Јак си ти - можеш и со сите нас

Изменето од Maran Ata 2 - 26.Септември.2008 во 04:00
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 04:02

Chicken! кокошка

E, e... nama vaka! Bez niski udari, potsmevanja, potcenuvanja, vozvelichuvanja i t.n.

Samo skromno i so vzaemen pochit i respekt.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata 2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 04:03
п.с. кој сака да ја докаже веродостојноста на својата вероисповед, треба тоа да го направи СОБОРНО, а не да се докажува кој колку лично знае и што се прочитал. Верата е на сите нас или на сите вас, не само на еден или двајца

Изменето од Maran Ata 2 - 26.Септември.2008 во 04:04
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 04:07
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Koga ke bidete spremni pushtete mi edno LP da vi otvoram nova tema.

Ќе договориме повеќе правила, за да нема никаква можност за измрдување. Може за моите одговори ќе почекувате повеќе. Јас немам толку време, а може и да се подзаборавам да одговорам.  Но и за тоа ќе договориме.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 04:08

Ајде договорете се со твојот бог дали е исправно да дебатираш со мене, па потоа извести не. И воздржи ги твоите "беспрекорни" православни верувања за во рингот намигнување

Евагелисе вимавај малку! Имај елементарна човечка култура а за Хрристијанска и да не збориме.
Не вреѓај, те молам. Господ е голем и страшно е да се падне во рацете на живиот Бог.

и што мислете вие сега да правете? Циркус?

Свестете се каков дух внесувате на тема на Вероисповестта?

Тоа не ни најмалку христијански затоа што, ај кога ти толку се фалеш со твоето познавање на Евангелието, кажи ми каде Господ Исус Христос „дебатирал“, ама и да е дебата во прашање, ова не е дебата. Ова се караници, и покажување на својата гордост и ништо повеќе.

И ај, Евагелос и можам да го сфатам, таму така ѓи учат, ама вас Православните?

Така ли не учи нашата Света Соборна и Апостолска Црква, така ли не учат нашите духовни Отци, нашите свети Отци( погледајте ги нивните списи кога полемизирале со еретиците) и на крајот така ли не уче нашиот Господ Исус Христос?

Нов сум овде и се уклучив на молба од ??? и што можам да забележам.

Го разгледав површно целиот форум и никаде не видов вакви ниски работи, да не речам глупирања ( да ми простењте на речникот), освен на темата за Вероисповест.

Па нели сме ние големи верници, а другите грешници. Не јас не видов дека е така.

Ај сега, да не должам и философирам многу.

Помирете се, покажете христијанска доблест и продолжете ја темава за монаштвото.

И изнесувајте конструктивни ставови и забелешки за да можеме нешто ново да научиме и бидеме поблиску до Бога нели и тоа ни е целта овде?

Ве молам, молете се и простете ми на мене, грешниот.

(Не)опитен

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 04:08
Originally posted by Maran Ata 2 Maran Ata 2 напиша:

Конечно и ти да кажеш нешто паметно бакнеж Само малку непрецизно се изрази. Не сум јас јак, туку ЈАК е Божјиот Збор кого јас го проповедам големо%20гушкање

"Зашто Божјото Слово е живо, и делотворно, и поостро од секој меч остар од двете страни, и навлегува до разделувањето на душата и духот, на зглобовите и на мозокот; и ги суди мислите и намерите на срцето, и нема создание кое е невидливо пред Него; туку сè е голо и откриено пред очите на Оној, пред Кого ние ќе дадеме сметка. "
(Евреите 4:12-13)

АЛИЛУЈАХ! Слава Ти и Фала Ти Боже за Твојот Збор големо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 04:12
ајде лека ноќ, Бог нека е со нас како што е секогаш...
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata 2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 04:16

Конечно и ти да кажеш нешто паметно бакнеж Само малку непрецизно се изрази. Не сум јас јак, туку ЈАК е Божјиот Збор кого јас го проповедам големо%20гушкање

"Зашто Божјото Слово е живо, и делотворно, и поостро од секој меч остар од двете страни, и навлегува до разделувањето на душата и духот, на зглобовите и на мозокот; и ги суди мислите и намерите на срцето, и нема создание кое е невидливо пред Него; туку сè е голо и откриено пред очите на Оној, пред Кого ние ќе дадеме сметка. "(Евреите 4:12-13)

АЛИЛУЈАХ! Слава Ти и Фала Ти Боже за Твојот Збор големо%20гушкање

Епа ако веруваш дека твоето слово што го проповедаш е толку јако, зошто повикуваш на дебата?
Да беше толку јако, ќе можеше да одговориш на прашањата што ти ги поставивме.
А и не се ваѓај дека многу се, ти оставаме време и од две недели и од повеќе, ако сакаш консултирај си се и со твоите пастори, и со твоите барѓа и сестри, само чекаме да ни одговориш.
Јас мислам дека тоа е доволно ферски, а не да се отвораат двобои на тема ВЕРА. Тоа е апсурдно.

Апсолутно се сожувам со Опитен - не е поентата да се докажуваме кој е попаметен, туку да научиме нешто ново.

Изменето од Maran Ata 2 - 26.Септември.2008 во 04:18
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2008 во 04:17

п.с. кој сака да ја докаже веродостојноста на својата вероисповед, треба тоа да го направи СОБОРНО, а не да се докажува кој колку лично знае и што се прочитал. Верата е на сите нас или на сите вас, не само на еден или двајца

Па 99% од православните во Македонија мислат дека "Христос" е презимето на Исус, не знаат ни зошто Христос дозволи да умре на крстот, не знаат ни да ги набројат евангелијата во Новиот Завет... кутрите, да не го гледаа филмот Исус од Назарет ќе мислеа дека Исус се шетал со икони во рацете, се молел на Марија и продавал осветени водички во храмот... и ти најде да зборуваш за соборната вера на "сите вас".
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,218 секунди.